Ma jumaldan ilusaid nõusid ning neid ei saa mul kunagi üleliia palju olema. Kel on nõrkus kingade, ehete või millegi kolmanda vastu, siis minu nõrkuskohaks on ilusad nõud. Kindlasti on seesugune huvi kasvanud ühes ka minu toidufotograafia huvi ja ametiga, sest need on lisaks toidule pildistamisel üliolulised. Mulle aga tundub (tegelikult olen selle üsna kindel), et ka toit maitseb ilusatest nõudest kuidagi paremini. Meie peres on selline traditsioon, et nädalavahetuse hommikutel, kui aega rohkem ning kõik on alati ilusti kodus, siis katan ma laua veidi uhkema n-ö „nädalavahetuse serviisiga“. No ikka selleks, et on nädalavahetus ning tekiks veelgi erilisem tunne.
Ka selle koogiretsept sündis tänu ilusatele nõudele. Kui Hansapost.ee
minuga koostöö osas ühendust võttis, siis olin ma juba ette kindel, et
koostöö pean ma ajagraafikusse paigutama. Nimelt olen ma juba üsna pikka
aega piilunud Hobby Hall lehelt Iittala imeilusaid nõusid, et tekitada
veidi vaheldust ning vahetada välja oma nädalavahetuse serviis. Minu
jaoks on Iittala nõud (lisaks Villeroy & Boch nõudele) kuidagi
eriliselt erilised, mida on hea tulevikus ka näiteks oma lapsele edasi
anda. Õnneks olen ma suutnud oma väiksemas lapses juba samamoodi nõude
vastu armastust tekitada, seega Iittala nõude pärija on ilusti olemas.
Ilusad
nõud sobivad suurepäraselt ka jõulukingiks. Olgu selleks siis erilised
kohvitassid, vaagnad või vajalikud köögitarbed. Ja kuigi on möödas
igasugu e-esmaspäevad ja muud ostupühad, siis soovitan ma vaadata
näiteks Hansaposti või Kaup24 lehele, kus tihtipeale leiab väga hea
hinnaga erinevaid köögitarbeid. Panen selle postituse alla ka eraldi
lingid, kust leiate minu toidufotodel olevad nõud ja söögiriistad.
Nagu
ma eelnevalt mainisin, siis selle postituse inspiratsiooniks oli
Iittala, mis on teadagi soomlaste hulgas üks väga armastatuid brände (lisaks Marimekkole). Ja
kuna 6.detsember on Soome iseseisvuspäev, siis mõtlesin ma valmistada
ühe koduselt lihtsa mustikakoogi, mida võib valmistada mistahes ajal.
Praegusel ajal sobivad koogi valmistamiseks suurepäraselt külmutatud
marjad, suvel aga kasuta kindlasti värskeid mustikad. Mustikad annavad
koogile kuhjaga värskust, hapukooresegu tummisust ning martsipan
magusust ning pidulikkust. See koogike sobib suurepäraselt ka
jõululauale, sest maitseb hästi, valmib kiiresti ning ei saa kuidagi
ebaõnnestuda. Vabalt võid selle koogi valmis teha juba eelmisel päeval.
Ja põhja jaoks vajaliku koogitaina võid omakorda valmis teha päev enne
koogi küpsetamist. Sellisel juhul hoia seda külmkapis ning enne
kasutamist tõsta umbes 10 minutiks toatemperatuurile pehmenema.
Mõnusat küpsetamist!
Kogus: 10 viilu
Valmistamisaeg: 30 minutit + küpsemisaeg
Põhi:
100 g toasooja võid
3 sl suhkrut
1 muna
175 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl kardemoni
näpuotsatäis soola
Täidis:
300 g hapukoort
3 muna
75 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sl nisujahu
50 g martsipani
200 g külmutatud mustikaid
Koogipõhja
valmistamiseks vahusta või suhkruga. Sega kuivained omavahel ning lisa
või-segule. Lisa ka muna ning sega kõik ühtlaseks tainapalliks. Tõsta
tainas külmkappi vähemalt 15 minutiks. Suru tainas küpsetuspaberiga
kaetud koogivormi (22cm) põhja ja äärtele.
Täidise valmistamiseks
sega omavahel hapukoor, munad, suhkrud ja nisujahu. Laota koogipõhjale
martsipanitükid ning vala seejärel vormi täidis. Tõsta peale mustikad
ning küpseta kooki 175 kraadi juures 40-45 minutit. Seejärel lülita ahi
välja ning lase koogil suletud ahjuuksega järelküpseda tunnike. Seejärel
ava ahjuuks ning lase koogil ahjus seista veel umbes tunnike. Lase
koogil jahtuda ning tõsta kook külmkappi!
Retsept valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab postituses mainitud e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!
Lingid nõudele toidupiltidelt:
Valged kausikesed
Valged kruusid
Klaasid
Sinised taldrikud
Kuldsed lusikad
Valge kannuke
Tundub väga mõnus kook :) Kas ja millised teised marjad võiksid veel sinna sisse sobida? Ning kuidas arvestada kogused, kui teha suurem kook - 26 cm läbimõõduga vormi?
VastaKustutaMustikate asemel võib kasutada ka vaarikaid, sõstraid, marjasegu, murakaid. Ja miks mitte proovida ka virsikutega:) Kui kasutada 26 cm läbimõõduga vormi, siis tuleks kogused korrutada 1,4ga :)
KustutaAitäh!
KustutaLihtsalt suurepäraselt lihtne ja samas nii maitsev. Teen juba teist korda.
VastaKustutaOh kui tore seda kuulda :)!
Kustuta