30. mai 2018

Värskendav kurgikokteil (alkoholivaba)!

Selleks, et hetkel õues olevat suvekuumust veidikenegi taltsutada, siis kohe kindlasti aitab selle vastu midagi jahutavat. Selleks aitab hästi seesama kokteil, mis sisaldab endas kurki, laimimahla, mett, mineraalvett ja jääkuubikuid. See on jahutav ja värskendav jook, kuid samal ajal ka kosutav. Hea tarbimiseks siis, kui peale pikalt õues veedetud aega on kõht ootamatult tühjaks läinud. Nii, et esmase nälja kustutamiseks sobib see kurgikokteil kindlasti! Samas ma hoiatan - kui kurgijoogid ei maitse, siis ei hakka ka see kokteil meeldima. Kõigile teistele soovitan aga kindlasti üks selline joogike kokku vuristada!


Mitmele: ühele

125 g kurki (koos koorega)
1 laimi pressitud mahl
1-2 tl (kuhjaga) pehmet mett
jääkuubikuid
mineraalvett (pikenduseks)


Pane kurk koos laimimahla mee ja 4-5 jääkuubikuga blenderisse ning püreesta ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa täiendavalt mett. Täida klaas jääkuubikutega, vala juurde kurgisegu ning seejärel vala pikenduseks juurde mineraalvesi (jälgi, et jook liialt lahjaks ei muutuks).


25. mai 2018

Pisikesed jäätisekoogid!

Praegune ilm soosib jäätistega maiustamist täielikult. Seega on igati õige varuda endale sügavkülma mõned külmad maiused, millega end peale väsitavat päeva premeerida. Minu jaoks on jäätis asendamatu mis tahes hooajal. Muidugi on suvine aeg just see, kus selline külm maius on minu jaoks eriti soositud! Eelmisel nädalal toimus Magnum jäätiste hooaja avapidu, kus peaosaliseks olid loomulikult jäätised. Selle ürituse raames viisin ma läbi jäätiste töötuba, mille lõpptulemusena valmisid eriti rikkaliku kattega külmad maiused. Mulle meeldib hellitavalt nimetada seesuguseid jäätiseid suveilma koogiviiludeks, sest jahutaval põhjal on ohtrat meelepärast katet. Seesugused koogikesed nõuavad ka söömiseks kindlasti koogikahvlit, just täpselt nagu tavalised koogid.


Suvine aeg on käes ning kui teil juhtub sel ajal lapse sünnipäev olema, siis võin kinnitada, et sellised töötoad on lastele veel eriti meelepärased. Mõelda vaid, et pisikesel maiustajal on võimalik kuhjata katteks nii palju meelepärast, nagu parasjagu hing ihaldab. Sellised maiused on ideaalsed sünnipäevakoogi asemel ning tekitavad tunduvalt rohkem elevust kui traditsiooniline sünnipäevakook. Niimoodi saab ju iga külaline endale meelepärase koogi meisterdada! Mina meisterdasin Magnumi ürituse tarbeks 3 erinevat koogiretsepti. Muidugi ei vaja seesugused koogid kindlat retsepti, kuid on ehk inspiratsiooniks!


Mitmele:             Kõik retseptid on mõeldud ühele jäätisenautijale
Valmistamisaeg: Olenevalt jäätiseretseptist võib valmistamine aega võtta kuni 6 minutit!

Pisut vallatust ja riske

1 (Magnumi) pulgajäätis tumedas šokolaadiglasuuris
soolakaramellikastet* või karamellist kondenspiima
röstitud seesamiseemneid 
Oreo küpsisetükke
vahukomme
maasikaid
sulatatud valget šokolaadi
(musti) soolahelbeid

*Soolakaramellikaste
60 g võid
200 g pruuni suhkrut
1 dl vahukoort
0,5 tl soola

Kastme valmistamiseks pane kõik ained paksupõhjalisse potti ja kuumuta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades kuni segunemiseni. Seejärel kuumuta veel 3–5 minutit ehk seni, kuni kaste pakseneb. Vajadusel lisa veel soola.

Määri jäätisele pisut soolakaramellikastet, raputa peale seesamiseemneid. Aseta peale küpsisetükid, vahukommid ja maasikatükid. Nirista üle šokolaadiga ning aseta peale mõned soolahelbed ja maasikaviil.


Argipäeva magus hetk iseendale

1 (Magnumi) pulgajäätis valge šokolaadi glasuuris
trühvlikreemi* või šokolaadikastet
(Brownie) koogitükke
külmkuivatatud marju
maapähklivõid
sulatatud tumedat šokolaadi
makroon

*Trühvlikreem:
2 dl vahukoort
100 g tumedat šokolaadi
sorts Vana Tallinnat või brändit või rummi (soovi korral)

Kastme valmistamiseks kuumuta koor keemiseni. Sulata šokolaad vesivannil ning seejärel vala segades juurde kuum koor. Sega ühtlaseks massiks ning lase jahtuda. Soovi korral lisa pisut kangemat.

Määri jäätisele meeldivas koguses trühvlikreemi, Laota peale purustatud koogitükid ja külmkuivatatud marjad. Aseta koogitükkide embusesse väikesed kuhjad maapähklivõid. Nirista üle sulatatud šokolaadiga ning pista kaunistuseks üks makroon.


Linnapreili marjul käik

1 (Magnumi) pulgajäätis mandlitükkidega
sidrunivõiet
granaatõunaseemneid
mustikaid
vaarikaid
sulatatud valget šokolaadi
pistaatsiapähkleid (soolatud)

Aseta jäätisele sidrunivõie (võid selle kergelt laiali määrida). Seejärel laota peale granaatõunaseemned, mustikad ja vaarikad. Nirista üle sulatatud valge šokolaadiga ning raputa peale pähklipuru
 


21. mai 2018

Kevadine rabarberikoogivõistlus koos ahvatlevate auhindadega. Kõige popim rabarberikoogiretsept ka!

Juba selle nädala lõpul, täpsemalt pühapäeval (27.05), on Pärnus taas toimumas juba traditsiooniks kujunenud Kalamehe Pühapäev. Tegemist on äärmiselt toreda kogukonnaüritusega suvepealinnas Pärnus. Toimub see Kalamehe Kvartalis, mis asub Pärnu jõe ja Riia maantee vahelises ümbruskonnas. Seesugune ühepäevane kogukonnaüritus toimub 2 korda aastas - kevadeti Kalamehe pühapäev ning septembrikuu alguses Kalamehe laupäev. On hoovikohvikud, täikad, laul, tants, arutelud ning ..... toimub ka RABARBERIKOOGIVÕISTLUS. Kuna eelmisel sügisel korraldatud õunakoogivõistlus osutus nii populaarseks, siis seepärast tuleb ka rabarberikookidele särav võimalus anda. Ühe korraldajana võin kindlalt öelda, et auhindu on sel korral kuhjaga ning lisaks kolmele auhinnalisele kohale jagatakse välja ka 8 eritiitlit kookidele, mis erilist tunnustust väärivad. Auhinnad on välja pannud Electrolux, Delimano Eesti, Pärnu Keskus, Naisteleht, Poisi Eine, Tänav, Katharinenthal, Ajakirjade Kirjastus, Varrak, OÜ Habanero, Pärnu Taluturg, Grüne Fee, Helen Helde, Dansukker, Farmi Piimatööstus, spordiklubi MMAces. Ühesõnaga on auhindu vägevalt! Minu suured tänud kõikidele, kes soovisid koogivõistlusele toetava õla alla panna ning koogiküpsetajaid premeerida.

AUHINDADEST! Kindlasti huvitab kõiki, mis on täpselt need tiitlid ning mis on auhindadeks, eks? Aga palun:

I KOHT 
Electroluxi kaasaegne smuutiblender;
Pärnu Taluturu kinkekott;
Pärnu Keskuse 50€ kinkekaart;
Varrak kokaraamat "Teejuht makrotoitainete maailmas"

II KOHT
Toidukoht TÄNAV õhtusöök neljale;
Delimano Eesti Copperlux sarja pann ( Ø28cm) ja küpsetusvorm; 
Ajakirjade kirjastuse kokaraamat "Tsitrustega köögis"

III KOHT
Dansukkeri magus kinkekott
Poisi Eine 25€ kinkekaart
Ajakirjade Kirjastuse kokaraamat "Pähklipureja mõnus elu"

Eritiitlid:
Rahva lemmik - Katharinenthal 20€ kinkekaart ja kokaraamat "Hoidistaja salaraamat. Häid maitseid kogu aastaks!"
Silmailu kook - Minu kokaraamat "Pannkoogisahver ehk jalutuskäik mummulisse pannkoogimaailma"
Tervist ja figuuri hoidev koogike - Spordiklubi MMAces kinkekaart
Lia Virkuse lemmik -
Lia Virkuse kokaraamat "Lia magustoidud purgis ja kausis"
Naistelehe lemmik - Ajakirja Naisteleht kolme kuu tellimus
Särav Rabarber - Grüne Fee ürtidest pakatav korv!
Kook "Üllataja" - Helen Helde pudrukohver
Kõige kodusemalt maitsemeeli paitav - Kinkekott Farmi Piimatööstuselt
 

Soovid osaleda? Registreeri oma osalemissoov aadressil kaldaandra@gmail.com või saada sõnum Kalamehe Pühapäeva FB-lehele (märksõnaks lisa Rabarberikook). Küpsetatud kooke ootame hindamiseks 27.mail kell 11.30-12.00 Kalamehe ja Köie tänava nurgale, kus asub koogivõistluse kohvik-ala. Žürii hindab kooke alatest 12.30 ning võitjad kuulutatakse orienteeruvalt kell 13.30. 

PS! Koogivõistlusel osalejad ei pea olema Kalamehe Kvartali elanikud! Oodatud on kõik nii Pärnust kui ka mujalt!

Ja loomulikult ei saa see postitus mööduda ilma retseptita. Jagan üht koogiretsepti, mis on hetkel siin blogis üks populaarsemaid. Loomulikult on tegemist rabarberikoogiga - sellise klassikalise ja hästi kodusega, kuid mis maitseb võrratult!
Kiire rabarberikook (Foto sellest koogist ülal)
4 muna
180 g suhkrut
120 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

200 g rabarberit
suhkrut rabarberitele (maitse järgi, vastavalt sellele, kui magusat kooki soovid)
1 tl kaneeli


Viiluta rabarber 1cm paksusteks tükkideks ning sega suhkru ja kaneeliga. Jäta seisma. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. lisa eelnevalt kokkusegatud jahu ja küpsetuspulber ning vahusta veel veidi. Vala tainas ahjuplaadile, puista peale rabarberitükid (vedelikku ära lisa) ning küpseta 175 kraadi juures, kuni kook on kuldne.


I koha üks auhindadest - smuutiblender

 
   
 
   
 


20. mai 2018

Eriti lihtne rabarberisiirup

Kui mõned nädalad tagasi olid peenramaal rabarberihakatised alles oma jõudu kasvatamas ja sirgumas, siis nüüd on rabarbereid enam kui küll! Enamasti juhtub nii, et ühel hetkel on rabarbereid nii palju, et ei mahu enam koogikestesse ega teistesse magustoitudesse ära. Sellisel juhul kulutan mina rabarbereid siirupi valmistamiseks, See maitseb võrratult ning lisaboonusena võib sellest valmistada näiteks kisselli või mannavahtu. Viimane on meie peres kuidagi eriti populaarseks osutunud. Joomiseks vajab rabarberisiirup lihtsalt "pikenduseks" vett, sobib tavaline kraanivesi, kui ka mulliga vesi, mis teeb joogi eriliselt mõnusaks ja sobib imehästi sooja suvepäeva.


Tuleb tunnistada, et konkreetset retsepti mul ei ole. Olen rabarberisiirupit nii tihti teinud, et viimasel ajal toimingi lihtsalt tunde järgi. Panen rabarberid veega potti, keedan ning seejärel peale nõrutamist lisan suhkrut. Siirupi teen magusaks alati oma äranägemise järgi, sest rabarberid on ju väga erineva hapukusega. Laias laastus on kogused alljärgnevad.


2 kg puhastatud ja tükeldatud rabarbereid
ca 1 liiter vett
suhkrut

Pane rabarberitükid potti. Lisa vett niipalju, et rabarberid oleks ilusti kaetud. Lase tunnike-paar seista ning seejärel keeda keskmisel kuumusel umbes 20 minutit, et rabarberitest piisavalt maitset eralduks. Nõruta seejärel vedelik läbi sõela. Rabarberitest tekkinud mahl pane tagasi potti ning lase keema tõusta, lisa maitse järgi suhkrut ning kuumuta seni, kuni suhkur on siirupisse sulanud. Lõpptulemusena peab jääma kange siirup, mida sobilik veega lahjendada. Säilita jahedas!


PS! Piltidel olev tiibadega kruus on tehtud Katrin Rao Keraamika poolt.

14. mai 2018

Teistmoodi kodujuustusalat


Ilmad on hetkel just seesugused, et igasugu soojendavad supid, vormi- ja pajaroad ning muu taoline jääb hetkel tahaplaanile. Milline rõõm on nautida suvesoojust ning kostitada end tummiste toitude asemel hoopis millegi palju värskema ja kergemaga. Just seesama kodujuustusalat sobib praeguste ilmadega nagu valatult. See salat on toitev, kuid samas oma olemuselt hästi kerge. Kui ma mõni aeg tagasi seda salatit tegin, siis polnud mul aimugi, et õigepea on sellised päikeselised ilmad kõiki tervitamas, sest nagu öeldud - just selliste ilmadega sobib see salat maiustamiseks eriti hästi.  
Selle kodujuustusalati valmistasin ma tegelikult Coop-kaupluste retseptilehtedele aprillikuu üheks retseptiks. Aprill on küll juba möödas, kuid mida suvisemaks lähevad ilmad, siis seda sobivam on ka see salat. Võid süüa iseseisva toiduna, kuid tegelikult sobib seda salatit serveerida imehästi ka grillitud liha kõrvale.


Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20 minutit

200 g lillkapsast
200 g brokolit
1 prk (425ml) maisi
5 sl värsket tilli, hakituna
3 sl röstitud kõrvitsa- või päevalilleseemneid
400 g kodujuustu
100 g sinihallitusjuustu
2 sl majoneesi
soola, pipart

Riivi lillkapsas ja brokoli (võid need suristada ka köögikombaini või blenderiga puruks).  Nõruta mais. Sega kokku retsepti 5 esimest komponenti. Seejärel lisa kodujuustu, murendatud sinihallitusjuust ja majonees ning sega salatisse, maitsesta. Hoia salatit serveerimiseni külmkapis.

Retsept valmis koostöös Coopiga.
PS! Kas teadsid, et Coopi E-pood on lisaks Tallinnale nüüd ka Pärnus!


10. mai 2018

Uus kokaraamat ja raamatuloos! Grillaabits. Grillimise ja BBQ põhitõed!

Auhind loositud! Praeguste ilmadega on täiesti kohane tutvustada teile üht uut kokaraamatut - grillaabitsat, mis peidab endas hulgaliselt retsepte, nippe ja soovitusi. Igaühele kulub ju enne grillhooaja algust ära üks tore grillraamat, et omada uusi ideid ja mõtteid. Minu arvates on selle raamatu lõpptulemus väga äge ning mitu sügiskuud, mil ma selle raamatu tegemisega seotud olin, läinud täielikult asja ette. Sellesse raamatusse panustasin ma toidufotode ja -stilistikaga. Grillaabitsa autoriteks on aga Silja ja Arvi Pitelkov, kes on grillimisega kohe kindlasti väga kodus! Arvi on olnud juba 18 aastat grilli- ja barbeque-võistkonna Türi Pritsumehed kapten ja selle meeskonnaga on tuldud mitu korda lihaküpsetamise Eesti meistriteks ning samuti saadud märkimisväärseid kohti väljaspool Eestit toimuvatel grillvõistlustel. (NB! Uuri raamatuloosi kohta selle postituse eelviimasest lõigust).


Kuna olen suur lihasõber, siis seda raamatut oli lausa rõõm pildistada. Eriti veel ajal, kui sügis on juba saabunud ning suvine grillhooaeg kahjuks möödas, Siis oligi hea suviseid maitseid taas meenutada ning hetkeks mõnusasse grillhooaega tagasi rännata! Selle raamatu tarbimiseks ei pea sa olema proff, sest see kokaraamat on mõeldud kõigile. Sobivaid retsepte leiavad siit nii algajad kui ka edasijõudnud. Ja loomulikult leiavad endale miskit meelepärast ka magusasõbrad. sest raamatu lõpuosas on magusanurk igasugu grillitud magustoitudega, On ka kastmete, salatite ja teiste lisandite retsepte. Grillile rändavad nii lammas, mereannid, part,sea-, veise- ja kanaliha - nende parimad tükid ning kohati alahinnatud subproduktid. Grillaabitsas saab teada, kuidas valmistada toite grillil ja barbequie-ahjus, milline on sobiv küttematerjal ning kuidas söegrillil sütt lihtsa vaevaga süüdata. Samuti räägivad autorid barbeque- ja grillimisvarustusest, annavad soovitusi grillimiseks, jagavad nippe toiduainete küpsemisaja kohta, marinaadide valmistamise ning liha küpsemise kohta grillil! Ühesõnaga lisaks retseptidele leidub grillaabitsas ka hulgaliselt teadmisi.
 

See raamat on maikuus müügil vaid Selveri kauplustes üle Eesti ning alates juunikuust ka kõikides raamatupoodides. Seega, kui soovite seda raamatut kohe osta, siis otsige üles endale lähim Selver:)

Selleks, et pisut isu tekitada, jagan raamatust ka üht väga mõnusat retsepti. Nende toitude pildistamise ajal kujunes minul välja ikka päris suur hulk lemmikuid ning üsna õige oleks üht lemmikut kajastada ka siin. 

Triibuliha mee ja sinepiga
neljale
Sobib valmistamiseks: gaasigrillil, söegrillil, ühekordsel grillil, lõkkel

4 suuremat värsket peekoniviilu (umbes 100g tükid)
õli, soola, pipart
2 sl Dijoni sinepit
3 sl vedelat mett

Määri peekoniviiludele õli ning jahvata peale soola ja pipart. Tõsta viilud kuumale grillile ja küpseta mõlemalt poolt 5-7 minutit. Aseta liha fooliumile, pintselda sinepi ja meega ning lase 5 minutit maitsestuda.


LOOSIMINE! Loomulikult toimub ka sellesama raamatu loos. Anna palun selle postituse all kommentaariga märku, mida Sulle grillida meeldib  ning täpselt neljapäeval 17.05.2018 loosin välja ühe võitja. kes saab endale sellesama grillimisraamatu! Võitja teen teatavaks sellesama postituse all! 

Grillaabits. Grillimise ja BBQ põhitõed (2018)
Tekst ja retseptid: Silja ja Arvi Pitelkov
Fotod ja stilistika: Ragne Värk
Toimatanud: Tiina Lebane
Kujundanud: Aila Utsu-Püttsepp
Projekijuht: Lia Virkus
Kirjastus: Rahva Raamat AS




6. mai 2018

Pudrulõuna: toitev rõõm ning üllatav maitsepahvak

See oli eelmine kuu, kui tegin postituse Helen Helde uutest pudruhelvestestest. Seega saab igaüks sellest postitusest nende uute toodete kohta lugeda. Helen Helde sarjas on neli erinevat toodet:  mitmeviljahelbepuder jõhvika, kookose ja õunaga; mitmeviljahelbepuder seemnete ja porgandiga; mitmeviljahelbepuder õuna ja mustasõstraga ning mitmeviljahelbepuder kõrvitsaseemnete ja vinnutatud lihaga. Üha tihedamini olen silmanud neid ka erinevate kaupluste poeriiulitel ning seetõttu on üsna sobiv jagada veel kahte retsepti, kus kasutusel just Helen Helde tooted. Kui varasemalt jagasin kahte magusamapoolset pudruretsepti, siis nüüd on käesolev postitus vaid soolaste pudruretseptide päralt!


Oma etteaste teevad Toitev rõõm ning Üllatav maitsepahvak! Needsamad pudrud sobivad küll hommikuks, kuid minu arvates on need just kõige sobivamad lõunasöögiks. Vahest võib ju teha mõne mõnusa pudrulõuna, mis on samaaegselt parajalt toitev, maitsev ning igati sobiv traditsioonilise lõunasöögi asendajaks. Kuna Heleni Helde pudruhelbed valmivad välkkiirusel, siis ma pakun, et maksimaalseks valmistamisajaks on kuni 10 minutit, Allolevates retseptides olen kasutanud vedelikuna puljongit, mis teeb pudrutoitude valmistamise veelgi lihtsamaks, sest ei ole vaja mässata ja muretseda maitsestamise pärast. Puljong teeb kogu maitsestamise töö ideaalselt ise ära. Seega, nüüd ei ole muud, kui endale sobiv puder välja valida ning kööki rutata! 

Toitev rõõm 
ehk mitmeviljapuder maitsepärmi, riivitud brokoli ja pošeeritud munaga

Kogus: kahele
Valmisaeg: kuni 10 minutit

5 dl puljongit
2,5 dl Helen Helde pudruhelbeid seemnete ja porgandiga
4 tl maitsepärmi
mõned brokoliõisikud
oliiiviõli
musta pipart

Pošeeritud munad:
2 muna
vett
väike sorts kanget äädikat

Kuumuta puljong potis keemiseni, lisa pudruhelbed ning lase keskmisel kuumusel 2-3 minutit pliidil valmida. Seejärel lülita ahi välja ning lase kaane all täiendavalt maitsestuda mõned minutid. Seejärel sega segusse 2 tl maitsepärmi. 

Pošeeritud munade valmistamiseks aja vesi keema, lisa sorts äädikat ning löö muna vette. Keeruta lusikaga vette väike keeris. Keeda 2-3 minutit ning aseta seejärel majapidamispaberile nõrguma. Valmista samamoodi ka teine muna.

Riivi brokoli jämeda riivipoolega peeneks. Jaga puder kahte kaussi, raputa peale ülejäänud maitsepärm ning seejärel riivitud brokoli. Aseta peale pošeeritud muna ning piserda üle oliiviõli ja värskelt jahvatatud pipraga.


Üllatav maitsepahvak
ehk mitmeviljapuder seesamiõli, sojakastme ja röstsibulaga

Kogus: kahele
Valmisaeg: kuni 10 minutit

5 dl puljongit
2 dl Helen Helde pudruhelbeid kõrvitsaseemnete ja vinnutatud lihaga
2 sl sojakastet
2-4 tl seesamiõli
2 sl röstsibulat
2 sl wakame vetikasalatit

Kuumuta puljong potis keemiseni, lisa pudruhelbed ning lase keskmisel kuumusel 2-3 minutit pliidil valmida. Seejärel lülita ahi välja ning lase kaane all täiendavalt maitsestuda mõned minutid. Seejärel jaga puder kahte kaussi. Piserda peale sojakaste ja seesamiõli. Lisa katteks ka röstsibulahelbeid ja wakame vetikat.

 
Postitus koostöös: www.helen.ee


1. mai 2018

Spinatiga rullbiskviit kohupiima-toorjuustukreemiga

Palun näidake mulle inimest, kellele ei meeldiks rullbiskviit. See on ju selline klassikaline maius, millega seostuvad paljudel mingisugused mälestused. Mina mäletan, et kunagi sai rullbiskviiti kaaluga ostetud kodu lähedal asuvast poest. See ahvatlusi täis küpsetiste riiul asus poeuksest paremal, kus siis valges kitlis poetädi lõikas soovitud jupi koogikest ning pakkis selle enamjaolt tavalise jõupaberi sisse. Edasine oli sinu teha, et paberisse pakitud koogike ikka oma loomuliku kuju ka kojujõudes säilitaks. Kindlasti oli ka uhkemaid ja kallimaid rullibiskviite, kuid tavaliselt oli ostetud koogi täidiseks vaid moos, mis tegelikult omas elemendis ja sel ajal maitses ikka väga hästi. Tekitab siiani nostalgiat! Siiski eelistaksin nüüd pigem ohtra kohupiimakreemiga täidetud rullbiskviiti. Just nagu seegi retsept ette näeb.


Rullbiskviit, mille sisse on peidetud ohtralt kohupiima on lihtsalt seesuguse küpsetise kõige parem versioon. Pisut magus rullbiskviit sobitub maheda kohupiimaga nii hästi, et selles sõpruses täiustab üks kohe kindlasti teist! Selleks aga, et tavapärast rullbiskviiti pisut värskendada, olen lisanud valmistamisel tainasse pisut spinatit, mis teebki väljanägemise kevadiselt roheliseks. Spinat maitset ei anna, ning täidab hoopis teist eesmärki - toimib küpsetises roheka värvi andjana, mitte maitseandjana. Tegelikult saabki spinatit väga edukalt kasutada looduslikul teel rohelise värvi saamiseks toidus! Samas kasutan spinatit väga tihti ka toiduvalmistamisel. Mõned peotäied hautisesse või pannirooga, seltsiks pastale või salatisse...



100 g spinatilehti
3 sl vett
3 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 dl jahu
0,5 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit


Täidis:
250 g toasooja toorjuustu
450 g kohupiimapastat vanilliga
1 sl suhkrut


Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pane spinatilehed koos veega pannile ning kuumuta madalal kuumusel paar minutit seni, kuni spinatilehed "kokku tõmbuvad". Seejärel püreesta spinatilehed ühtlaseks massiks, vajadusel lisa pisut vett, et kogu segu ilusti ühtlaseks läheks.

Mikserda munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa munavahule ettevaatlikult segades juurde spinatipüree ning kohe seejärel omavahel segatud kuivained. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (24 x 35 cm) ning laota spaatliga tainas ilusti kogu plaadi ulatuses laiali. Pane biskviit ahju. Alanda kuumus koheselt 175 kraadini ning küpseta seejärel 12-15 min. Kummuta küpsenud biskviit kergelt tuhksuhkruga kaetud küpsetuspaberile. Võta vormi põhjas olnud küpsetuspaber ära, niisuta biskviiti kergelt leige veega ning kata see siis pealt küpsetuspaberiga. Lase mõned minutid jahtuda.

Täidise jaoks sega toorjuust kausis lahti, lisa segades ülejäänud ained. Laota täidis jahtunud biskviidile ning keera see siis küpsetuspaberi abil tihedasti lühemast servast rulli. Lase rullbiskviidil jahedas maitsestuda ca 5 tundi.



Postitus sündis koostöös Grüne Feega
Vaata ka minu külaskäiku Grüne Fee aiandisse.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails