31. juuli 2011

Mustikane mustikakook

.... ehk lahtine magus mustikapirukas. Vaatan siin juulikuus postitatud retsepte ning peab tõdema, et siinse blogi jaoks on retseptisaak kuidagi kehvake olnud. Loomulikult olen süüa teinud rohkesti, vahest enamgi veel kui tavaliselt, sest tänu väikesele puhkusele oli aega süüa teha küll ja küll. Süüdistada saab aga ilusaid ilmu, pidevalt hooldust vajavad suvila lille- ja ürdipeenrad, ning loomulikult päikeseline rahvarohke Pärnu.

Seegi kook valmis minul pärast teist (või isegi esimest!?!?) mustikalkäiku, nii et väikese hilinemisega saan selle nüüd üles märkida. Tegemist on klassikalise mustikapirukaga, mis saab valmis ilma suurema vaevata. Vastavalt hooajale kohenda ka pirukas olevat täidist - õunad õunahooajal, vaarikad vaarika hooajal jne. Tulemuseks on vana hea klassikaline magus pirukas. PS! Kui martsipani leidub kodus rohkem kui mul, siis ära sellega teps mitte koonerda:)

Põhi:
1,5 dl nisujahu
1,5 dl odrajahu

2 sl suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

näpuotsatäis soola
125 g võid, külma
2 sl külma vett

Täidis:
250 g mustikaid
2 sl maisitärklist
1 dl suhkrut
50 g martsipani

Põhja valmistamiseks sega omavahel kuivained, lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Lisa vesi ning sõtku tainaks. Määri koogivorm võiga (kasutasin vormi, mis põhjast ø18cm ja ülalt ø22cm) ning suru tainas vormi põhja ja äärtele.

Sega omavahel mustikad, maisitärklis ja suhkur ning aseta need koogivormi. Lõika peale väikesed martsipaniviilud. Küpseta 180 kraadi juures 30-40minutit.


29. juuli 2011

Blogardid ründavad Põhjakat

Mis? 15 blogardit (14 naist ja 1 vapper mees) võtavad ette paar kuud mõtteis olnud reisi üsna Eestimaa südamesse maitseelamusteks ning niisama koosolemiseks
Millal?
Juulikuu õigeveidike vihmane õhtupoolik
Kus? Ikka Põhjaka mõis, mis muu
Menüü? Hooajaline ning pandud kokku Põhjaka parimatest paladest, kokku 5 käiku ja 1 üllatavalt maitsev üllatuskäik

Täpsemalt?
Värske salat kohupiimajuustu ja murakamoosiga - kohupiimajuust oli kuldkollane ja hää, tekitas soovi seda lähiajal ka üle pika aja valmistada.
Haugileem vutimuna ja rohelise sibulaga /lillepotisai - seda haugileeme, mida valati kaussi üliarmsast vanaema-aegsest kannukesest, ma võiksingi sööma jääda, kohe kindlasti üks õhtu vau-efekte. Kohe kindlasti ei saa ma mainimata jätta seda võrratut lillepotisaia - õhuline, võine ja parajalt soolane... vot seda lillepotisaiaretsepti sooviks ja prooviks:)
Kukeseenekaste värske kartuliga - igati ajakohane, kusjuures kaste oli valminud lambalihaleemest.
....kõht hakkab vaikselt juba täis saama....., kui lauale tuuakse:
Jäine mustikas (üllatusamps!) - väga mõnus magusamps vahepalaks, arvestades Põhjakas olevat kuumust on jäine magustoit väga sobilik värskendus.
...nüüd on kõht juba päris täis, aga ei saa miskit söömata jätta....
Veiseselg praetud suvikõrvitsaga - minu jaoks kõige vähem punkte saanud roog, aga kastet tahaks küll veel.
....loodetavasti on lõpetuseks miskit väiksemat, siiski on taldrikule serveeritud hiigelsuur:
Napoleoni kook - Õhtut lõpetav krõbe kaunitar on väärt tagasitulemist - rohkelt paraja magususega kreem ning hapukad punased sõstrad. Just nii nagu mulle meeldib (koogi vahel moosi ei olnu, minu austus ja kiitus sellele:))
....ja loomulikult maitsesime ka Põhjaka leiba....

Mis veel? Köögipoolt külastasime ka - puupliit küdes, riiulil olid sealt samast mõisa ürdipeenralt korjatud maitsetaimed ning peremeeste endalaotud leiva-ahi asetses uhkelt puupliidi naabruses.
Kas tagasi läheksin? jaaaa
Pildid?


25. juuli 2011

Suvine külm tomati-basiilikusupp lapi juustuga

Supp, mida saab tänu küpsetele tomatimaitsega tomatitele valmistada ainult suvel, nii et ainuõige aeg on seda hetkel teha. Arvestades, et tegemist on ülilihtsa retseptiga, siis sobib see ideaalselt kiireks vahepalaks ja esimeseks nälja peletamiseks. Kuumad ilmad on ainult plusspunktiks selle supi juurde:)

Retsepti tee sai minu toidulauale ühel päeval Põhjaka koduleheküljel üleval olnud päevamenüüst. Alustasin menüü lugemist - külm tomatisupp ning minu süda oli koheselt võidetud. See kohe kutsus võimatult kuumal suvepäeval ennast proovima.

kahele
ca 500 g tomateid
2 sl värskelt hakitud basiilikulehti

0,5 tl palsami
äädikat
1 tl suhkrut

soola, pipart

100 g lapi juustu


Koori tomatid, selleks lõika noaga tomatitele peale ristid ning kasta need umbes 30sekundiks keevasse vette, seejärel koori tomatitel “nahk”. Eemalda tomatitel varre koht ning pane tomatid kaussi, lisa hakitud basiilik, palsamiäädikas, suhkur ja veidi jahvatatud pipart. Mikserda kõik püreeks, Maitsesta soolaga (vajadusel lisa veidi suhkrut) ning mikerda veel korra. Aseta supp kaussidesse.

Tükelda lapi juust kuubikuteks ning prae kuumal pannil mõlemad pooled läbi (selleks ei kulu kaua aega). Aseta juustutükid supile ning serveeri kohe, kuni juust on veel mõnusalt sulanud konsistentsiga.




23. juuli 2011

Mustsõstralehe mojito, alkoholita - kuumade ilmade asendamatu kaaslane vol3

Tänu kuumadele ilmadele järgneb eelnenud suvejookide retseptidele (vol1 ja vol2) otseloomulikult vol3. See on retsept, mis sai alguse tegelikult liha marineerimisest, kus peaosa marinaadis mängisid mustsõstralehed. Needsamad tugeva maitsega lehed, mis liha ülimaitsvaks tegid, jõusid oma tugeva maitse tõttu ka siiasamasse kargesse suvisesse kokteili.


Suve alguses hakkasime sõbrannaga tegema iganädalasi käsitööõhtuid. Mitte, et aega palju oleks, aga on ju igati kasulik koos miskit ilusat teha ning selle juurde miskit head süüa ja siis niisama maast ja ilmast rääkida. Paberilehel on kritseldatud iganädalased tegevuskavad - prosside töötuba, 10-minuti kottide töötuba, pluusi tuunimine jne. Üle-eile, kui meil sõbrannaga järjekordne käsitöö õhtu oli (palava ilma tõttu alustasime iganädalase traditsiooniga ca 22.00), valmistasin sedasama jooki. Mustsõstralehed olid kokteilis tunda ja maitsesid hästi. Omajagu häädust lisasid ka purustatud jääkuubikud, mis tänu kilekotile ja selle ümber asetatud rätikule üsna puruks sai tambitud, siinkohal tänud usinale lihahaamrile.


Kogus: 1 kokteil

0,5 laimi
1 tl fariinisuhkrut

4-5 mustsõstralehte

purustatud jääd
j
õhvikamahla


Lõika laimist sektorid ning aseta koos suhkru ja mustsõstralehtedega kokteiliklaasi. Tambi laimisektoreid koos lehtedega. Seejärel täida klaas purustatud jääga ning vala peale mahla niipalju, kui parasjagu klaasi mahub:)

Vaata ka piparmündilehtedega valmistatud mojitot


17. juuli 2011

Kohupiimakorp mustikakattega

Mul on juba mitu aastat siinsamas Pärnu lähedal üks suurepärane mustikatest tulvil metsanurk, kuhu me sõbrannaga mustikahooajal tihtipeale ära eksime. Seegi aasta sattusime päikeselise suvekuumaga metsa. Kummikud jalas, mütsike peas ning pikad varrukad sääskede kaitseks, veidi ebasobilik ja kohatu sellise imeilusa ilmaga, kuid mis sa teed, endakorjatud mustikad väärivad vaeva. Selle suve esimestest mustikatest valmistasin otseloomulikult traditsioonilist mustikakisselli ning sedasama mustikakorpi. Õnneks sain paar karpi ka külma panna ning talveks säilitada. Pudrupeal on mustikad talvel ju imehead.

Viimasel ajal olen avastanud uue lemmiku - muretainas odrajahu lisandiga. Omapärane, maitsev ning mis kõige peamisem suurepärane vaheldus vaid nisujahuga valmistatud tainale. Sobib suurepäraselt selle mustikakorbiga, kus täidiseks olev kohupiimasegu valmib minu arvates sellise mõnusa vanaema-valmistatud kohupiimakorpide sarnaseks. Sellest ka nimi:)


Põhi:
2 dl nisujahu
1 dl odrajahu

3 sl suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

150 g külma võid

Täidis:

500 g kohupiima (teralist)

2 muna

1 dl suhkrut

100 g hapukoort

2 sl jahu

1 sl toasooja võid


Kate:

1 tl vanillisuhkrut

3-4 sl suhkrut

2,5 dl vett

100g + 50g(kaunistuseks) mustikaid

1,5 sl kartulitärklist


Sega omavahel kuivained, lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Raputa see küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (24-26cm) põhjale. Täidise valmistamiseks sega oma kohupiim, munad, suhkur ja hapukoor. Lisa segades juurde jahu ning eelnevalt lahtisegatud või. Vala segu koogipõhjale ning küpseta 180 kraadi juures 40 minutit.

Valmista kate. Kuumuta suhkrutega 2 dl vett, lisa mustikad ning lase segu ruttu keema. Seejärel nirista segades peene joana juurde 0,5dl külma veega segatud tärklis. Kuumuta keemiseni ning tõsta pott tulelt, lase jahtuda.

Vala jahtunud koogile mustikakate, kaunista mustikatega ning lase kattel õigepisut taheneda.

14. juuli 2011

Köögivilja-juustutäidisega grillitud portobellod

Enne tõsisemat seenehooaega tuleb kirja panna üks retsept portobellodega. Seened täidetud kujul on ühed minu lemmikud, kuigi jah traditsioonilised šampinjonid on minu arvates täielik õrritustoit - liiga pisike amps sellise hea asja kohta. Siinkohal tulevad aga mängu Portobellod, mis on tegelikult suureks kasvanud pruun šampinjon. Sellise suure kübara sisse nagu nendel, seentel mahub sisse kuhjaga erinevaid headusi - mis aga pähe tuleb ja fantaasia lubab.

Viimase aja üks kindlaima vau-efekti pälvinud grilltoit on needsamad köögivilja ja juustutäidisega Portobellod. Jah just grilltoit, sest sõime seda suvilas lihtsalt koos värske salatiga, ilma traditsioonilise liha ning kastmeta. Lihtsalt grillitud portabellad kreemja juustutäidisega ning serveerimiseks kõrvale kasvuhoonest kokkukorjatud rohelisusest värske salat.


0,5 punast sibulat
150 g suvikõrvitsat

3 suurt pruuni portobello šampinjoni

75 g sulatatud juustu

75 g sinihallitusjuustu

50 g riivitud juustu

peotäis peterselli, hakituna

3 sl oliiviõli

meresoola


Lõika sibul õhukesteks viiludeks ning tükelda suvikõrvits kuubikuteks. Lase veidi õli pannil kuumaks ning prae selles sibulaviile mõni minut. Seejärel lisa suvikõrvitsakuubikud ja maitsesta meresoolaga. Prae seni kuni suvikõrvitsad pehmenevad (ca 3 minutit).


Pese ja puhasta seened. Eemalda seenejalg. Määri seest iga seent 1 sl oliiviõliga, seejärel jaota köögiviljasegu seente kübaratesse. Sega omavahel kokku sulatatud juust, sinihallitusjuust ja hakitud petersell ning aseta köögiviljasegu peale. Kõige peale raputa riivitud juust. Paki seened eraldi fooliumitesse ning küpseta grillil keskmisel kuumusel valmis (juust peab olema pealt ilusti sulanud).

11. juuli 2011

Küpsetamata toorjuustukook šokolaadikreemi ja murelitega

Küpsetamata kookide ja magustoitude ilmumine siia blogisse annab märku sellest, et asun suvilas, kus ahju saab kasutada vaid puupliidi kütmisel. Ilm on soe, toas kuumust enam kui küll ning seetõttu peab pliidi kütmine sügisesse lükkuma. Ja just seetõttu valmibki enamik toidust õues, olen suurema osa oma köögivarustusest juba ammu õue grill-laua peale kolinud. Pannkoogihommikud värskes õhus valmistatuna on juba mitmendat päeva menüüs. Pealegi pidin viltu vedanud katsetusena ebaõnnestunuks tunnistama terve suure kausitäie jäätisemassi. Õnneks valmivad sellest üsnagi rammusast jäätisemassist lihtsalt suurepärased pannkoogid. Kohupiimased, toorjuustused, vahukooresed - ühesõnaga kõigest heast, mida lõpptulemusena ise-tehtud jäätis sisaldama pidi.

Siis on veel päevakorras külmsupid, grillimised ning õhtused soojad grillitud juustusaiad, mis pärast õhtust rannaskäiku on kui taevaõnnistus tühja kõhu täiteks koos piparmünditeega....mõnus. Kusjuures grillahi, mis nostalgilisi juustusaiu valmistab on juba omaette uunikum ja seisnud köögis aukohal niikaua kuni mina mäletada suudan. Peal on veel ilusti venekeelsete tähtedega kirjutatud sõna "Гурман".

Ja siis on menüüs loomulikult küpsetamata koogid, siin üks päris kiiresti valmiv ja hästi õnnestunud toorjuustukook. Kaunistuseks peal just need marjad, mida peenramaalt, puudelt või metsa alt leida on. Šokolaadikreem juustukoogi keskel on veel lisaks väikene maitserõõm.


360 g šokolaadimaitselisi küpsiseid
180 g võid
kaneeli

200 g toasooja šokolaadikreemi (nutella on hea valik)
200 g rõõska koort (35%)
400 g toorjuustu
1 dl suhkrut
mureleid (serveerimiseks)

Purusta küpsised ja sulata või. Sega need kaks komponenti omavahel kokku, lisa kaneel ning vooderda sellega lahtikäiva koogivormi (24 cm) põhi ja ääred. Aseta külmkappi tahenema.

Sulata veevannil šokolaadikreem pehmeks ning aseta vormi küpsisepõhjale. Pane kook tagasi külmkappi.

Vahusta koor ning sega kokku eelnevalt lahtisegatud toorjuustuga. Lisa suhkur ja sega ühtlaseks massiks. Pane segu koogivormi šokolaadikreemile ning aseta kook külma tahenema vähemalt kuueks tunniks kuni üleöö. Serveerimisel aseta koogile hooajalisi marju.


Pildikesi blogijate päevast

Mõned fotomeenutused laupäeval (9.07) Sadamaturul toimunud blogardite päevast:








Piltide eest tänan Marjut (tassike.ee).
Blogardite päevast saab lugeda veel: siit ja siit

1. juuli 2011

Jääkohv - kuumade ilmade asendamatu kaaslane vol2

Igale korralikule vol1-le järgneb kindlasti ka vol2 ehk siis jahutav ja veidi piparmündine jääkohv. Hetkel tõesti üks minu asendamatu kaaslane praeguste ilusate ilmadega kuuma kohvi asemel. Jahutava magustoidusoovi tekkimisel jääkohvile katteks väike vahukooretups või kulbitäis jäätist. 
 
 

2 dl kuuma kohvi 
3 tl pruuni suhkrut

1 tl kakaopulbrit (magusat)

1,5 dl piima

punt piparmündilehti

jääkuubikuid

Lisa kuumale kohvile piparmündilehed ning lase ca 5 minutit maitsestuda. Lisa suhkur, kakao ja piim ning sega. Täida pool klaasi jääkuubikutega, vala peale kohvisegu ning naudi. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails