29. oktoober 2018

Kolme juustu pirukas

Mulle tundub, et sedasorti lahtist pirukat küpsetasin ma liiga kaua aega tagasi, sest hõrgutise ahju pistmisel ootasin ma juba kannatamatult selle valmimist. Need lõhnad, mis tubadesse rändasid olid lihtsalt nii hubased ja kodusoojad! Kui ma hetkel köögilaua taga istun, siis õue vaadates märkan ma seal parajas koguses lund. Kui veel paar nädalat tagasi silmasin kraadiklaasilt 17 soojuskraadi (õues!), siis tänaseks on suvepealinna Pärnu saabunud talve moodi hooaeg. Nii, et mis oleks veel parem, kui pimedamat ja jahedat hooaega mööda saata ühe juusturohke pirukaga. Seepärast võin üsna julgelt öelda, et seesama juustupirukas sobib nagu valatult tänasesse päeva!


Iseenesest on tegemist ju vägagi lihtsa olemusega küpsetisega, milles mureda põhja peal laiutab kreemjas juustutäidis ning maitserohke hapukoorekate. See kõik ei oleks aga lõpptulemusena täiuslik, kui pirukat ei kataks kenas koguses rukolalehti ning mõned viilud imehead prosciuttot. Kogu see kombo teeb sellest pirukast ideaalse kaaslase ükskõik mis ajal - olgu selleks siis unine hommik, kiire lõunaaeg või tööpäevalõpp. See pirukas on nõus rõõmustama sööjaid mis tahes ajal!



Põhi:
4 dl (täistera)nisujahu
150 g võid
0,5 tl soola


Täidis:
50 g parmesani (riivituna või laastudena)
100 g murendatud feta juustu
125 g tavalist juustu (riivituna)
kimp tilli
3 muna
300 g hapukoort
mõned näpuotsatäied soola


Kate:
rukolalehti
prosciuttot


Sõtku põhja ained käte vahel ühtlaseks tainaks ning suru saadud segu lahtikäiva koogivormi (Ø22cm) põhja ja pisut äärtele. Aseta vorm külmakappi 10 minutiks.

Sega juustud omavahel ning laota vormi. Haki till. Sega omavahel ühtlaseks seguks till, munad ja hapukoor, maitsesta soolaga. Vala segu vormi juustude peale ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 35-45 minutit. Lase seejärel pirukal jahtuda mõned minutid ning serveeri siis koos rukolalehtede ja prosciuttoga. Maitseb hästi ka jahtunult!


Postitus sündis koostöös Grüne Feega

Vaata teisi postituse koostöös Grüne Feega:
Ühe poti roog
Soodaleib sulatatud juustuga
Jahutav jäätee
Suvine külmsupp
Spinatiga rullbiskviit
Lihtne murulaugupesto
Toortatrakreem
Apelsini-basiilikusmuuti
Külaskäik Grüne Fee aiandisse.



25. oktoober 2018

Kreemine šokolaadijäätis (paleo, gluteeni- ja laktoosivaba)!

Vahest juhtub ikka nii (loe: tegelikult päris tihti), et meisterdan sügavkülma ootele isetehtud pulgajäätiseid. Kui jäätiseisu peale kipub tulema, siis on ju hea teha väike jalutuskäik külmkapi juurde ning sirutada käsi külmasahtlisse maiuse järele. Muidugi rõõmustavad sedasorti jäätiste üle ka pere pisemad. Loomulikult on söömisrõõm suur, kuid veel suurem sellest on ise kogu valmistamisprotsessi juures olla. Jäätiseteoga ei saa ka miskit hullu juhtuda - jahu ei saa kogu põrandata valge kihi alla katta, munad ei saa üksteise järel köögilaualt maha veereda ning suhkur ei saa soolaga vahetusse minna. Seega, ainus õnnetus, mis juhtuda saab on jäätisesegu üleliigne maitsmine. 

Võimalusi pulgajäätiste valmistamiseks on nii palju - kui tahad võid kasvõi lihtsalt värskelt pressitud mahla jäätisetopsi pista ning selle külmutada! Seekordne külm maius valmis aga eelkõige just minu maitsemeelte järgi, kuid tuleb välja, et ka lastele oli see vägagi meeltmööda. Ühesõnaga suristasin kokku kookospiima, päevalilleseemned, kakao ning magustajatena kasutatud banaani ja kuivatatud datlid. Ja selle tulemusel valmis üks täidlane ning kreemine šokolaadijäätis. Olgugi, et väljasolevad ilmad soosivad pigem ahjusoojasid  kardemonimekiga õunakooke, siis killuke magusat jäätist ei tee halba ka jahedate ilmadega!



Kogus: 4-5 tk
Valmistamisaeg: 15 min + jäätumisaeg

2 dl kreemjat kookospiima
4 kuivatatud datlit
1 banaan
2 sl päevalilleseemneid (võimalusel röstitult!)
2 tl naturaalset kakaopubrit


Pane datlid kookospiima sisse likku pehmenema 10 minutiks. Seejärel lisa ülejäänud ained ning mikserda kõik ühtlaseks seguks. Vala segu jäätisevormidesse, koputa vorme korra vastu lauda ning pista siis segusse jäätisepulgad. Aseta sügavkülma külmuma vähemalt neljaks tunniks. 

Meeldetuletuseks:
*Selle jäätise valmistamisel kasutasin 0,5 dl mahutuvusega jäätisevorme!
*Arvesta, et külmunult on jäätisesegu vähem magusam, kui enne külmutamist!
*Selleks, et jäätisevormid paremini vormidest eemalduksid, siis lase neil pisut toatemperatuuril seista

22. oktoober 2018

Porgandikook (gluteeni- laktoosivaba ja paleo)

Kui mõni, kuuldes porgandist koogi sees, kipub nina krimpsutama, siis mina pooldan sedasorti küpsetisi kahe käega. Igasugu köögiviljad on igati teretulnud minu valmistatud küpsetistes, sest lisaks magususele jagavad need kuhjaga mahlasust ning pisut tervislikumaks muudavad küpsetise ka. See retsept vist enam tervislikumaks minna ei saa, sest selles puudub nisujahu ning muud gluteeni sisaldavad jahud. Nende asemel on jahvatatud kookoshelbed ja päevalilleseemned ning suhkru asemel annavad magusust banaan ja kuivatatud datlid. Tervislik kook tekitab nii mõneski esmapilgul pisut kõhklusi, kuid võin julgelt öelda, et selle porgandikoogi järele on ka lapsed teist viilu nõudnud. See küpsetis kuulub minu retseptivaramusse juba üsna pikka aega ning kui päris aus olla, siis jagasin seda retsepti ka oma kokaraamatus "Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid". Sealt leidsid selle retsepti mitmed, kes ka kiidusõnu jagasid. Tõsi, raamatus kannab see kook keeksi nime, kuid olgem ausad - see nime jaoks on see küpsetis liialt mahlane. Vaatamata sellele võid selle meisterdada endale meelepärasesse vormi!



250 g porgandeid
4 dl kookoshelbeid
1 banaan
75 g päevalilleseemneid
50 g kuivatatud datleid*
3 muna
50 g sulatatud võid (tavalist või selitatud võid)
1 tl kaneeli
75 g rosinaid


Koori ja riivi porgandid (jämedama riivipoolega). Jahvata kookoshelbed peeneks. Mikserda omavahel banaan, päevalilleseemned ja datlid, lisa saadud püree porganditele. Pane juurde ka kõik ülejäänud ained ja sega ühtlaseks tainaks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud (keeksi)vormi ja küpseta 180 kraadi juures 50-60 minutit.

*Soovitav on datleid enne püreestamist ca 10 minutit soojas vees hoida, et need pehmeneksid.

17. oktoober 2018

Karamellised õuna-kohupiimakoogid purgis

Üha tihedamini avastan ma ennast valmistamas küpsetamata kooke. Kui ahi on hõivatud mõne lõuna- või õhtusöögiga, siis on vägagi mugav meisterdada kõrvale miskit magusat, mis ei vaja ahjukuumust. Sestap ongi küpsetamata kookide rohkuses enamasti süüdi just sedasorti juhtumid. Tegelikult oli selle konkreetse koogi valmimises pisut süüdi ka Naisteleht 55+ eriväljaanne, mis ilmub paar korda aastas ning millele olen kaastööd teinud retseptide osas. Sügisene number on nüüd müügil ning peidab endas igasugu kaasahaaravaid artikleid, üsnagi mitmeid retsepte samuti!


Erinevad õunakoogid vajavad oma kõrvale kohe kindlasti kaaslaseks kaneeli ning seetõttu, ei erine ka see maius teistest. Kaneeliga on minul suurepärane sõprussuhe juba sellest ajast, kui suvekodus õhtuti magusaid praesaiu valmistati. Peale väsitavat suvepäeva õues, olid seesugused saiad üleütlemata heaks kosutuseks, mis maitsesid eriti hästi värske piparmünditeega! Nende (võis praetud) praesaiade kohustuslikeks komponentideks olid loomulikult kaneel ja suhkur. 
Lisaks karamellisele õunakihile mängib selles koogis maitsvat peaosalist ka kohupiimatäidis, mida on kergelt tarretatud vaniljekastmepulbriga. Ja nii see kook valmis saabki - ei nõua erilisi oskusi ning salapalveid! Soovituseks aga pean mainima, et seda kooki ei pea koheselt sööma asuma, sest oleks hea, kui paar tunnikest saaks maius maitseid koguda ning end veel lihvida. Maitsvana säilivad need purgikoogid aga ilusti paar päeva!

Mitmele: 6
Valmistamisaeg: 30 min

Põhi:
2 sl võid
150 g digestive küpsiseid
 
Õunatäidis:
2 õuna
4 sl võid
4 sl demerera suhkrut
4 sl sidrunist pressitud mahla
0,75 tl kaneeli
 
Kohupiimakreem:
2 dl vahukoort
4oo g kohupiimapastat vanilliga
4 sl Ekströms vaniljekastmepulbrit
paar näpuotsatäit kaneeli
 

Otsi valmis 6 pisikest purgikest. Põhja valmistamiseks sulata või. Purusta küpsised peeneks puruks
ning sega kokku võiga. Jaota küpsisesegu purkidesse ning suru põhi ühtlasemaks.

Õunatäidise valmistamiseks koori ja tükelda õunad. Sulata pannil või, lisa õunatükid ning kuumuta mõned minutid. Seejärel lisa segades juurde suhkur. Lase madalal tulel vaikselt haududa õunte
pehmenemiseni. Sega juurde sidrunimahl ning kaneel ning kuumuta veel mõni minut. Seejärel jaota
õunasegu purkidesse.

Vahusta koor tugevaks vahuks. Sega kohupiimapasta vaniljekastmepulbri ja kaneeliga ning lisa seejärel segades vahukoor. Aseta segu purkidesse, kaunista meelepäraselt ning hoia serveerimiseni jahedas.

12. oktoober 2018

Pistaatsia-matcha juustukook (küpsetamata!)

Ilm kostitab meid hetkel ohtralt päikesepaisteliste ilmadega. Tõsi küll,  mõni päev on kohe nii nutuselt vihmane, et paneb igatsema möödunud suvepäevi. Suve ärasaatmiseks ning sooja sügise tervituseks ongi aga õige oma maitsemeeli paitada ühe hõrgutava juustukoogiga. Kreemjas ja täidlane koogike on kindlasti just see, millest naljalt keelduda ei saa. See juustukook sai endale kaaslaseks ühed minu kauaaegsed lemmikud - pistaatsia ning matcha. Mõlemad lisavad koogile lisaks maitsele ka rohekat tooni ning loodetavasti lasevad suvemõtetel elada ka kargel talveajal. Selles koogis kasutasin pistaatsiapähklipastat, mida olen tegelikult üsna mitmel korral blogi retseptides maininud. 100% pähklitest valmistatud pasta on äärmiselt hea viis andmaks endatehtud kookidele, küpsetistele ja teistele magustoitudele sellele pähklile iseloomulikku maitset ja värvust. Matcha pulber täiendab veelgi seda rohekat tooni, samas ei varjuta aga oma olemusega pistaatsiamaitset. Matchat lisa koogile kergelt triiki lusikatäied, vastasel juhul võib viimane kogu koogis ülbelt võimutsema hakata. Matcha pulber on tegelikut suurepärane komponent, mida lisada nii hommikusele pudrule, smuutidele, saiatainale, jäätisele. Minul on hetkel kasutusel FirstFlush Rohelise Tee Pulber, mis mõeldudki just kokkamiseks. Siiani ei ole pidanud pettuma ning see on olnud kaaslaseks mitmetes toitudes soolasest-magusani!


Olgugi, et koogi headust see ei tõsta, siis üks juustukook vajab vahest end ka piduriietesse ehtimist. Seetõttu kaunistasin koogi üsnagi lihtsalt. Kaunistamisel olid abilisteks pistaatsiapähklipuru, pisikesed roosinupud, mõned makroonid, laimiviilud ning veidikese matchaga rikastatud toorjuustutupsud. Kogu selle kaunistamisosa võid aga ka ära jätta, kui külalisi oodata ei ole ning plaan on vaid kaaslasega kogu maius nahka pista;)


Põhi:
175 g Digestive küpsiseid
50 g võid, sulatatuna


Täidis:
200 g valget šokolaadi
600 g toasooja toorjuustu
100 g hapukoort
2 tl matcha pulbrit (mitte kuhjaga)
2-3 tl pistaatsiapähklipastat (kuhjaga)


Kate:

1,5 dl vett
35 g tarretisesuhkrut
mõned näpuotsatäied matcha pulbrit


Peenesta küpsised ning sega kokku sulatatud võiga. Suru küpsisemass lahtikäiva koogivormi 20cm) põhjale. Täidise jaoks sulata šokolaaditükid vesivannil. Sega toorjuust kausis lahti, lisa segades hapukoor, matcha ja pistaatsiapasta. Seejärel lisa segades sulanud šokolaad. Vala täidis koogivormi ning lase taheneda vähemalt paar tundi.

Tahenenud täidisele valmista kate. Selleks kuumuta vett koos suhkruga seni, kuni vedelik selgineb, seejärel lisa segades juurde pisut matcha pulbrit. Ole lisamisega ettevaatlik ning lisa täpselt nii vähe, kuni vedelik on läbikumava roheka tooniga. Vala vormi ning lase tarretisel taheneda paar tunnikest. Seejärel kaunista kook meelepäraselt. Serveeri!


2. oktoober 2018

Pärnu Kohvikute Nädal 2018 ning AUHINNAMÄNGUGA kutse kahele kohvikusse!

Jah, see tuleb taas! Juba legendaarseks saanud Pärnu Kohvikute Nädal on toimumas suurte üllatustega sel aastal 6-14. oktoobrini. Teatavasti on sel aastal Pärnumaa valitud Eesti toidupiirkonnaks ning seepärast toimub ka kohvikute nädal suurejoonelisemalt ning erilisemalt. Nagu ikka, osalevad kohvikute nädalal suvepealinna erinevad kohvikud, kes pakuvad eelroast (mitmed kohvikud on siiski panustanud üsnagi toitvate roogadega), desserdist ja tassist teest või kohvist koosnevat einet erihinnaga. Selline eripakkumine on saadaval kohviku avamisest kuni sulgemiseni! Ikka ja jälle pean mainima, et kui sügise hakul hakkab Pärnus igapäevaelu kulgema taas vaikses rütmis ning suvisele hooajale täiesti erisuunas, siis kohvikute nädal on see aeg, kui suvele sarnane melu väisab taas kohalikke toidukohti. Mitte, et ma ei jumaldaks madalhooaja vaikelu Pärnus, siis väike sumin ja külastajatest täis kohvikud on alati teretulnud! 


Kui ühel sombusel septembrikuu päeval ma kohvikute nädala tarbeks toidukohtade pakutavaid toite pildistasin, siis osad kohvikud hiilgasid oma äratuntavas positiivses hiilguses, samaa oli mitmeid uusi üllatajaid. Kohvikute nädalast võtab sel korral osa 21 kohvikut Pärnust ja Pärnumaalt: Ahoy, Café Grand, Cafe Piano, Cafe XS, Eagle, Ephesus, Kroon, Lepanina kohvik, Mahedik, Maria talu kohvik, NOOT, Pai kohvik, Piccadilly kohvik, Piparmünt bar & tostadas, Purje Raamatukohvik, Retro Coffe & Lounge, Taluturu kohvik,Teatrikohvik, Tänav, Villa Ammende salongikohvik, Y.O.L.O Gastropub. Kõikide menüüde ja hindadega saab tutvuda SIIN!

Seoses Pärnumaa Maitsete Aasta tiitliga on aga kohvikute nädalal sel aastal "menüüs" uuendusi! Tekitab huvi?
Muudatused:

1. Sel aastal oli üheks osavõtmistingimuseks see, et menüüdes peab kasutama ka kohalikku Pärnumaist toorainet, mille päritolu on ka menüüdes eraldi välja toodud!

2. Lisaks tavapärastele kohvikutele, üllatavad sel aastal kõiki kohvikulisi ühepäevakohvikud Pärnu ja Pärnumaal põnevate pakkumistega, mis on just selleks päevaks loodud. Ühepäevakohvikud kostitavad külalisi laupäeval, 6. oktoobril kell 12 – 18. Kohvikute kohta leiab infot ametlikul kodulehel: www.kohvikutenadal.ee 

3. Pärnu Kohvikute Nädal saab võimsa avalöögi Peeter Piheli ja Herkki Ruubeli lõunasöögiga
Piduliku avapaugu teemanädalale annavad Peeter Pihel ja Herkki Ruubel 5-käigulise lõunasöögiga “Juurest leheni”. Peakokad teevad 6. oktoobri lõunasöögiga kummarduse Pärnumaa kohalikule toorainele ning osa lõunasöögil maitstud toitude retsepte on leitavad Peeter Piheli peagi ilmuvas kokaraamatus! Ja mis eriti põnev -  kogu lõunasöögi menüü on taimne! Kui sul tekkis nüüd huvi, siis täpsemalt saab sellest samuti lugeda Kohvikute nädala kodulehelt! Broneerimisinfo leiab sealt samuti!

4. Pärnumaa Kohvikute Nädalale antakse avapauk ka rikkaliku õhtusöögiga imelises Jaanihanso siidrivabrikuks. Peakoka kohustusi asub sel õhtul täitma Jevgeni Ševtšuk ning pakutavad 7 käiku on sobitatud kokku heade jookide ja üllatustega. Täpsemalt võib selle kohta lugeda antud ürituse FB-lehel või siis ikka kohvikute nädala kodulehel!
AUHINNAMÄNG!
Kes selle nädala raames kohvitama soovivad minna, siis tasub kindlasti osa võtta auhinnamängust siin blogis. Auhinna on sel korral välja pannud Kohvik Kroon, kelle kohvikute nädala menüü on vägagi toitev ja rikkalik. Kohvik Kroon ei ole enam uustulnuk Pärnus ning olen kuulnud, et selle kohviku taimetoidumenüü on ka väljaspool Pärnut juba vägagi kuulus. Neil on imemaitsvad salatid ja (vegan)burgerid! Kohvik Kroon on ka varem teinud kohvikute nädala raames vägagi häid pakkumisi ning ega ka seekordne ei erine teistest.  Menüüs on:

Eelroog
Rukkiburger õlletainas kala ja karamellistatud sibulaga*(alloleval pildil)
Dessert
Ahjus küpsetatud kaneeli- ja karamelliõun purukatte ja jäätisepalliga
Jook
Kuum kannutee piparmündi ja kuivatatud marjadega

*Soovi korral kohandatakse antud menüüd veganitele!

Loosimises osalemiseks palun anna siinsamas postituse all kommentaarina märku, millise toidukoha menüü sulle kohvikutenädala pakkumise raames kõige ahvatlevam tundub!
Auhinnaks on kohvikute nädala eripakkumine KAHELE Kohvik Kroonis vabalt valitud ajal kohvikute nädalal! Auhinna loosin välja reedel (05.10.2018) ning võitja teatan siinsamas kommentaariumis!



#pärnukohvikutenädal
#pärnumaamaitsed
 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails