25. september 2012

Kurgisupp õhetava piparmündiga

Sügis on juba täiel rinnal võimutsemas, aga mina jagan siin suvise iseloomuga külmsupiretsepti. Jah, nii see on, aga see külmsupp on mõeldud praegusel ajal pigem mõnusaks turgutavaks hommikusöögiks, mille kõrvale paar krõbedat röstsaiaviilu võtta. Tegelikkuses on see üks mõnus külmkapi tühjendamise supp (nagu külmsupid enamastu juhtuvadki olema), sest selle supile nö supipõhja valmistades vaata terase pilguga üle oma külmkapp. Alati leidub seal ehk mõni singiviil, eelmisest päevast järgijäänud keedukartuleid või riisi vms. -kõik need siia suppi sobivadki.

Kurgi ja piparmündi omavaheline hea kokkusobivus ei ole väga uus uudis. Teadagi, et kurgile tekitab särtsakat ja värsket maitset just meeldiv kogus piparmündilehti. Küpse avokaado aga annab lisaks suurepärasele maitsele ka tekstuuri. Niisiis - proovige, juba ainuüksi sellepärast, et see nii lihtne ja kiirelt valmiv!

Retsept valmis seoses praegu kestva puu- ja köögiviljakampaaniaga "Sööme ära". Ka selle retsepti tarbeks sai augustikuus üks videolõik salvestatud, mida saab näha selle postituse alt.


19. september 2012

Üks hea peedivorm ja "Sööme ära" kampaania

Täpselt aasta aega tagasi oli see aeg, kui tänu köögiviljakampaaniale jälgisin usinalt, et sobiv kogus puu-ja köögivilja päevas ikka täis saaks. Mitte, et ma muidu neid ei sööks (aurutatud köögiviljad on ühed mu kõige lemmikumad üldse), aga lihtsalt jälgid terasemalt, kas piisav kogus on ikka söödud. Nüüd, aasta pärast on see sama tore kampaania taas käimas ning jällegi märkan, et olen tähelepanelikum, kui palju ning kas ikka piisav kogus puu- ja köögivilja ühes päevas on saavutatud. 

Selleaastane kampaania kannab nime "Sööme ära" ning kestab 17.septembrist kuni 7.oktoobrini. Kampaania rõhutab, et oluline on süüa vähemalt 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas..... ja tegelikult ei ole see kokkuvõttes üldsegi mitte keeruline ja ületamatu ülesanne.Isegi köögiviljade vihkajatele on võimalik igasugu porgandeid, peete, suvikõrvitsaid ja muud seesugust kraami toidu sisse ära peita.

Veidi rohkem kui kuu aega tagasi sai selle kampaania raames üles filmitud minu 5 mõnusat retseptikest, mis suuremal või vähesemal määral sisaldavad puu- ja köögivilju. Antud kampaaniat vürtsitavad oma videoretseptidega veel toidublogija Silja Luide ja kohvik Mamo perenaine Margit Härma - kokku ootab avaldamist kampaania jooksul täpselt 15 videoretsepti.. Selleks, et retseptidega veidikene põnevust tekitada, siis avaldatakse kampaanialehel toitumine.ee iga päev kell 12.00 üks retseptivideo. 

Oli üsnagi raske valida retsepte, mida antud kampaanias kasutan, kuid võin öelda, et olen antud tulemusega väga rahul. Minu retseptivaramust on tulemas veel 3 soolast rooga ning 1 imehea magustoit. Selle viimase idee sain muide hiljuti Kanadas reisil olles. Eile võis näha minu selle kampaania raames valmistatud peedivormi, mis on suvisel ajal suvilas üks meie pere lemmiktoite. Nimelt on see imemaitsev ka järgmisel päeval ja kuna ahju suvel maal väga kasutada ei saa, siis on ju hea see peedivorm eelnevalt valmis teha ning see siis maale ühes endaga kaasa võtta. Kiirel ajal maatööde vahel on see peedivorm lausa õnnistus:)

Kusjuures, peedisõber olen ma juba väikesest plikatirtsust peale, seetõttu võlus mind see vormiroog juba esimesest ampsust peale. See on mahlane, maitserikas ning piisavalt juustune - piisav põhjus miks kuhjata oma taldrikule veidi rohkem seda peedirooga.... ja ega siis muud kui Sööme ära:)


16. september 2012

Kiire õunakook karamellise toorjuustukreemiga


Õunakookide tõeliseks koogi-kiirabiks võib vist nimetada lihtsat õuna-kohupiimakooki tordipulbrist. Postitasin kunagi  selle retsepti blogisse lihtsalt endale meeldejätmiseks, kui on vaja valmistada kiirelt miskit head. Seesama kook on aga saanud üheks külastatumaks postituseks õunaküpsetiste seas (sama populaarsuse osaks on saanud ka Lihtne õunakook). Mis tõestab jällegu, et lihtsates asjades peitub võlu.


Lihtsus toob jutu ka alloleva koogini, mis sisaldab samuti tordipulbrit, õunahooajale kohaselt parajalt õunu ning karamellist toorjuustukreemi. See viimane annab koogile äratuntavalt meeldiva karamellise meki. Ületamatuid raskusi antud koogi tegemisel ei ole, nagu ikka pane pulber võitükikestega kihiti, vahele õunatükid ning karamellikreem ja siis see kook ahju seejärel rändabki. Maitselt on kook kiiduväärt hea ning mis seal imestadagi - tugeva maitsega karamellikreem, teeb koogi äärmiselt mõnusaks toffee-maitseliseks küpsetiseks.Kook läheb kindlasti kordamisele, kui kiirelt miskit head vaja valmistada.


Loomulikult on praegu küpsetamisega kiired ajad, tahaks ju proovida uusi ja põnevaid õunakooke, samas ei saa küpsetamata jätta vanu häid lemmikuid. Seetõttu möödubki praegu sügisene aeg erinevate õunu sisalduvate küpsetiste lainel. Käisin hiljuti suvilas saaki korjamas ning saabusin koju arooniate, viinamarjade, kurkide-tomatite, kimbu piparmündilehtede ja saaki täis õunakastiga. Nendest samadest õuntest on järgi veel veidikene, nii et täna on juba  plaan valmistada Apple pie minikoogikesi, mis on mul meeles mõlkunud juba suve algusest:)


11. september 2012

Mandlipurukattega õunakook

Tegelikult kummitas see kook mind juba ammu, sest igakord kui ma Tante Hertha´s Viennese Kitchen kokaraamatut sirvisin, avanes see esmalt just täpselt selle koogi leheküljelt. Tõeline märk, et peaksin selle küpsetamise ükskord juba ette võtma.

Meil on lapsega selline traditsioon, et Tallinnas käies külastame Viru keskuses asuvat Cafe More kohvikut ning tellime seal juba tavaks saanud klaasi piima, tass kohvi ning kaks oivalist saiakest (üldiselt oleme jäönud meie lemmikute kardemoni- ja kaneelisaia tellijateks). Seejärel, kui nälg on leevendatud sammume korrus allpool olevasse Rahvaraamatu kokaraamatute nurgakesse ning veedame seal mõne aja aega inspiratsiooni ammutamiseks (siinkohal küsimus - miks on poistele nii vähe kokaraamatuid? Kõik puha printsessi teemalised ...... prrrrr). Just sealtsamast raamaturiiulist leidsin ma mõned kuud tagasi eelpoolnimetatud kokaraamatu, mis koheselt ka poekorvi rändas. Kui kokaraamatud on esmaselt sirvides vähemalt 80% ulatuses mõnusaid retsepte ning ilusaid pildikesi, siis üsna tõenäoliselt saab see minu omaks.

Niisiis võtsingi lapsega paar päeva tagasi selle koogi tegemise ette, retsept sai muudetud minu enda maitsetele kohandades, lisaks panin koogile hooajast lähtudes õunu, kaneeli ja suhkrut, sest algne variant piirdus ainult pärmitaina ning purukattega - kuidagi kuiv!?!?! Ja siin ta alljärgnevalt ongi - üks väga-väga mõnus koogike, mida selleks õunahooajaks soovitan!



4. september 2012

Praetud sirmik - põhjus, miks oodata sügist

Lõpuks ometi on käes see aeg, kui metsa all sirguvad sirmikud leiavad tee pannile. Praetud sirmik on minu jaoks tõesti see, mille pärast tasub oodata sügist. See on tõeliselt hea kõige lihtsamini valmistatuna - paneeritult ja seejärel praetult. Ei ole midagi paremat, kui lihtalt valmivad toidud:) Minu arvates sobib sirmik kokku imehästi peteselliga ning seetõttu on minu kiiksuks seda alati ka sirmikule enne söömist peale uhada.

Kui tead sirmiku kasvukohti, siis oled õnnega koos. Kui aga ei, siis hetkel leidub turulettidel neid suure kübaraga seeni rohkesti.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails