28. märts 2011

Pardirasvas valminud krõbedad praekartulid

/Prindi retsept/

Plaani kohaselt on nii, et kui valmistan pardifileed, siis järgnevad sellele needsamad krõbedad praekartulid. Kogun pannile eraldunud pardirasva ilusti pisikesse anumasse ning asetan külmkappi, et siis sellega mõnel õhtul vägitegusid korda saata kuldpruunide praekartulite näol. Täiesti ausalt võin öelda, et pardifilee valmistamisel on pardirasv lausa imeline asi, mis teeb kõige tavalisemate kartulitega lausa hämmastavaid imetegusid. Miskit gurmeerooga siia ei tule, kuid maitselt on need võluvad ja valmistusviisilt lihtsad. Pealegi on see suurepärane võimalus pardist eraldunud rasva kuskil maitsvalt ära kasutada. Kuna filee küpsemise ajal on soola juba pannile lisatud, siis kartulite praadimisel võib meresoola vaid minimaalselt lisada. Veidi magedama-maitse eelistajad võivad sootuks soola hiljem lisamata jätta.


kartuleid, kooritud
pardirasva
meresoola


Lõika kartulid noaga väikemaks ning keeda need soolaga maitsestatud vees pehmeks, nõruta. Pane pardirasv tulele kuumenema, seejärel lisa keedetud kartulid ning prae neid keerates seni, kuni muutuvad kuldseks. Praadimise vahepeal maitsesta meresoolaga.


22. märts 2011

Veidi uhkustav kolme-kihi-šokolaadikook

/Prindi retsept/

Millegipärast on kohustus vähemalt kord kuus valmistada juustukooki. Tükike veidi rammusat kreemjat kooki tekitab lihtsalt ületamatut võimu enda üle ning sunnib seda aeg-ajalt ikka küpsetama. Juba pikemat aega ei anna mulle rahu see imemaitsev koogike -minu koogivorm on seda kooki kohanud juba päris palju. Tahaks aga veidi teistmoodi. Ehk veidike uhkeldavamat? suursugusemat? veelgi kreemjamat? Pealegi peaks kuidagimoodi ära kasutama sügavkülmas olevat kõige viimasemat toormoosi-topsikut. Niisiis tuleb kokku ehitada endale kõige meelepärasem: põhjaks brownie, ideelt sama nagu Liina küpsetises ning katteks (vabandan, et ennast kordan) kaks kihti kõige kreemjamat toorjuustu-šokolaadimassi. Rammus, aga alati leiab mõne tähtpäeva või olulise põhjuse seda valmistada.

Fotokas on veidi vingerpussi mänginud ning brownie põhja kõrgeks pildistanud:) Tegelikkuses on see õigeveidi õhem.


125 g võid
125 g suhkrut

4 sl kakaod
näpuotsatäis soola
2 tl kuuma vett
2 muna
1 tl küpsetuspulbrit

40 g jahu
2 sl mandlilikööri (amaretto)


Šokolaadikihid:
600 g toorjuustu
200 g piimašokolaadi
100 g valget šokolaadi
toormoosi, meelepärasemat (serveerimiseks)


Põhja jaoks sulata või. Lisa suhkur, kakao, vesi, sool sega ning lase paar minutit jahtuda. Lisa munad ning sega läikivaks massiks. Seejärel lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ning mandliliköör. Aseta tainas küpsetupaberiga kaetud lahtikäiva vormi (Ø22cm) põhjale ning küpseta 170 kraadi juures 15 minutit. Lase jahtuda.

Šulata šokolaadid eraldi vesivannidel. 400g toorjuustu sega piimašokolaadiga. Ülejäänud toorjuust sega valge šokolaadiga. Aseta jahtunud koogipõhjale piimašokolaadikiht ning selle peale määri valge šokolaadisegu. Lase külmkapis taheneda vähemalt 6 tundi kuni üleöö. Serveeri toormoosiga.



20. märts 2011

Croissant, mis maitsevõiga sõbruneb

/Prindi retsept/

Praegu võiks ju siin kirjas olla prantsuse sarvesaiakeste valmistamise retsept kohe päris-päris algusest, kuid jah - nagu ikka otsustasin lihtsama vastupanutee kasuks. Need siin on sarvesaiakesed, mis valmivad poole tunniga. Juba pikemat aega olen täiuslike võisaiade otsingul. Võib öelda, et ühed ideaalsed võisaiad ootavad mind Tallinna ühes kohvikus igakord kui pealinna satun:) (Olen loomulikult tänulik, kui keegi annab vihjeid veel kohtadest, kus oma ostus pettuma ei pea). Omamoodi võisaiade eksperdina võin öelda, et minu jaoks on olemas kolm olulist tegurit:
1. või - seda peab olema äratuntavalt parajalt, et otsustad rannahooajale parem mitte mõelda;
2. kihilisus - kahjuks on enamikud poes müüdavad võisaiad, nagu tavalised kahvatud pärmitaina kuklid ning võisaiadele omase kihilisuse pead ise juurde mõtlema.
3. soolasus - mis võisai see ilma äratuntava soolata oleks?!?

Niisiis, just nendest omadustest lähtuvalt, said valmis ka minu hommikused maitsevõiga (pole patt öelda, et oivalised) croissant'id.

6 tk

1 pk (500g) külmutatud pärmi-lehttainast
50 g toasooja võid

väike kimbuke petersellilehti

meresoola

1 muna (pealt määrimiseks)


Laota valmis tainaplaadid lauale (vajadusel rulli õhukeseks pikaks ristkülikuks). Mikserda või, petersellilehed ja meresool (lisa maitse järgi) kokku ühtlaseks massiks. Määri saadud või tainale ning seejärel lõika ristkülik kuueks kolmnurgaks. Rulli need laiemast otsast rulli ning kaaruta otsad veidike sissepoole. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200 kraadi juures ca 15-20 minutit.



19. märts 2011

Rohelised mõtted peas - herne-kartulipuder

/Prindi retsept/

Täna hommikul ruttasid miskipärast mõtted juba varasuvele ehk ajale mil peab otsustama millised tomati- ja kurgitaimed suvila kasvuhoonesse istutada:) Ma juba igatsen neid päikeselisi suvila varahommikuid, kus päev algab mõnusa piimakohvi ning koduse müsliga. Saab nautida ärkavat hommikut ning vaikselt teha plaane algavaks päevaks.


Enne seda on aga tärkav kevad oma kõigi võludega. Ootan juba, kui saan mööda aiaäärseid noori naadivõrseid tagaotsida ning nendega siis muffineid või talumunadest valmistatud kuldkollaseid omlette kostitada. Mõtted juba tahes-tahtmata rändavad lumerohkelt talvelt, mille tõestuseks on ka see rohelisusest pakatav hernepuder. Imemaitsev roog, mis sobib tervitamaks rohelisusest tärkavat kevadet.


1 kg kartuleid

400 g külmutatud herneid

2 sl võid
soola


Koori kartulid ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Viis minutit enne keetmise lõpetamist lisa herned. Seejärel kurna keeduvesi ning püreesta saumikseriga. Sega siise tublid lusikatäied võid, maitsesta soolaga ning asu aga maiustama.



16. märts 2011

Potis juustuga podisenud broileripoolkoivad

/Prindi retsept/

Tean, et sellised ahjutoidud muutuvad kevade lähenemisel üha harvemaks, seetõttu on viimane malmpotis hautatud toite nautida. Minu selle talve asendamatuteks roogadeks on olnud igasugu erinevad malmpotis hautatud kodused toidud. Just selliste roogade suureks plussiks on vähene aeg, ms kulub reaalselt toidu valmistamisele. Tegelikult ongi ainukeseks vaevaks maitsestamine, pruunistamine ning siis juba koos sobivate lisanditega toidu ahju pistmine. Seejärel valmibki ahjuroog ise. Kas vürtsikas, kreemjas või pisut õllene?!?! - see on juba koka enda otsutada. Praegu aga kergelt juustune ahjuroog kanast, mida on soovitav pärast ahjust väljavõtmist lasta ca 10 minutit seista, nii muutub juustukaste veidi paksemaks ning on ideaalne kaaslane koos broilerikoibade ja näiteks juurde serveeritud aurutatud juurviljadega. See oli ka üheks retseptiks, mida valmistasin eelmise nädala Farmi toidukoolitusel. Kõrvale oli serveeritud imelihtne (ning kevadele omaselt rasvavaene) lillkapsagratään. Tõsi küll, koolitusel sai lillkapsagratään maitsestamata jogurti puudumisel asendatud toorjuustuga, kuid seda kreemjam oli lõpptulemus.
1 kg broileri-poolkoibi
2,5 dl puljongit

2 dl rõõska koort (35%)
150 g toorjuustu maitserohelisega

mõned tillivarred

soola, pipart

Patsuta köögipaberiga poolkoivad kuivaks ning hõõru kokku soola-pipraga. Pruunista neid õliga piserdatud pannil mõlemalt poolt kuldseks. Aseta koivad haudepotti, vala juurde puljong ning kata kaane (või fooliumiga). Hauta 190 kraadi juures 25 minutit. Seejärel lisa rõõsk koor ja toorjuust, aseta sekka mõned tillivarred ja hauta kaane all 170 kraadi juures veel 40 min.

13. märts 2011

Saiapulgad kaneeliküpsiste kujul

/Prindi retsept/

Eile oli siis see päev, kui toimus Farmi toidukoolitus toiduakadeemias. Tegime pastat juustuseid biscotti ampsakaid, toorjuustu hautatud pearooga ning loomulikult kooki. Erakordselt tore seltskond oli kokku saanud, loodetavasti jäid kõik rahule:)

Enne koolitust sai kodus aga ahju visatud ruttu-ruttu saia äärtest valmislõigatud pulgakesed, mis said maitseks endale juurde kaneeli ning rohkelt suhkrut. Ahjust väljusid need kuldpruunilt ning küpsistele omase krõbedusega. Just nii, nagu küpsised olema peavad.

Maitselt alla ei jäänud, kui suhkruga ei koonerda, siis peaks see olema kõige lihtsam küpsiste-retsept üldse. (samamoodi, valmivad minu köögis ka soolased saiapulgad, vaata siia). Valmista neid krõbedaid ampsakaid röstsaia-servadest, hea oleks kui saad ära kasutada võileivatordist järgi jäänud servi, kui ei, mis siis ikka - tuleb lihtsalt kapis oleval röstsaial servad ära lõigata.

röstsaiaservi
oliiviõli
suhkrut (siinkohal ei maksa olla koonerdaja)

kaneeli (täpselt niipalju, kui sulle meeldib)



Piserda saiaservadele õli (pane nii, et ikka kõik saiaservad saaksid õli maitsta), sega kergelt. Puista peale suhkrut ja kaneeli. Sega läbi nii, et suhkur ja kaneel enamvähem ühtlaselt jaotunud. Küpseta ahjus 190 kraadi juures seni kuni krõpsud omandavad kuldse jume.


10. märts 2011

Ahjuvormis küpsetatud muna ja peekon

/Prindi retsept/

Minu nädalavahetuse hommikusöögid näevad tavaliselt ette hoolsasti valmistatud hommikulauda, kus kohtab värskelt küpsetatud saiakesi, pannkooke ning täidisega omlette ja ahjuvorme. Ja kui poest olen eelmisel päeval koju vedanud kotitäie apelsini, siis saab värkelt pressitud mahlagi. Järgnevalt miskit lihtsat, mis ei külasta hommikulaudasid just igapäev, kuid sellegipoolest on ahjuvormis küpsetatud muna koos peekoniga täitsa sinasõber:)


neljale

1 väiksem sibul
1 küüslauguküüs
150 g toorjuustu, toasooja
4 sl riivitud juustu
peekoniviile
4 muna
soola, pipart
parmesanilaaste

Haki sibul ning prae pannil klaasjaks, poole pealt lisa purustatud küüslauguküüs. Sega sibula segu kokku toorjuustu ja riivitud juustuga, maitesta soola ja pipraga. Vooderda nelja brüleevormi põhi ja ääred peekoniga. Jaota vormidesse sibula-juustusegu ning kõige peale löö katki üks toores muna. Raputa peale veidi soola ja musta pipart. Küpseta ahju ülemises osas 200 kraadi juures seni kuni muna on pealt hüübinud. Serveeri parmesanilaastudega.


7. märts 2011

Vastlakuklid, salakavala kaneeli, võluva maasika ning särtsaka kookoshelbega

/Prindi retsept/

Vastlakuklid nagu ikka peab ise valmistama. Nii võid kindel, et täidiseks on tõene vahukoor, mis lausa rohkelt pressib kuklimütsi alt välja. Minu selleaasta esimesed kuklid valmisid juba nädalavahetusel. Seekord valmistasin kaneelikukleid, kus täidiseks ohtralt kookoslisandiga maasikast vahukoort. Vahukoore valmistasin kahest paikist, nii jäi õigeveidi ka niisama maiustamiseks. Pikka vastlaliugu, õhetavaid punaseid põski ning mahlased koduseid vastlakukleid.


10 tk

3 dl leiget vee-piimasegu
25 g pärmi

9 dl jahu
1 dl suhkrut
1 tl soola
1,5 tl kaneeli
75 g sulatatud ja jahutatud võid

Täidis:
2 pk (400ml) rõõska koort (35%)
2 sl suhkrut
5 sl kookoshelbeid
5 sl+ 10 tl maasikatoormoosi

Sulata pärm leiges piimas, lisa 4 dl jahu ja sega ühtlaseks massiks. Kata rätikuga ja lase pool tundi soojas kohas kerkida. Seejärel lisa suhkur, sool, kaneel ning pidevalt sõtkudes juurde 5 dl jahu. Kõige lõpuks lisa taignale sulatatud või. Sõtku ühtlaseks (tainas peab lööma käte küljest lahti ja jääma ilus läikiv). Lase taignal uuesti ca 30 minutit soojas kohas rätiku all kerkida.

Kerkinud tainast sõtku õhk välja ning (vajadusel lisa veidi jahu) jaga tainas kümneks ning vormi peopesade vahel pisikesed pallikesed. Aseta need ahjuplaadile ning lase 15 minutit kerkida. Seejärel pintselda kuklid üle munaga ning küpseta 200 kraadi juures 15 minutit.
Täidise jaoks vahusta rõõsk koor suhkruga tugevaks vahuks. Vahustamise lõpu pole lisa kookoselbed ja maasikatoormoos. Lõika küpsenud kuklitel müts pealt ära uurista veidi saia sisu välja. Pista igasse kukliauku vähemalt 1 tl maasikatoormoosi, täida vahukooreseguga ning vajuta saiamütsike jälle peale. Raputa üle tihksuhkeuga ning naudi teega.


6. märts 2011

Sinihallitusjuustukaste, kreemjam kui kunagi varem

/Prindi retsept/

See sinihallitusjuustukaste sobib ideaalselt dipikastmeks juurviljadele või näiteks lavaššikrõpsudele. Tänu jogurti nõrutamisele on lõpptulemuseks paks, kreemjas jogurt ehk siis selline nagu kreeka jogurti. Lihtsam kui mööda poode kreeka jogurtit taga otsida ongi ju lihtsalt kõige tavalisemat jogurtit nõrutada. Ja koos sinihallitusjuustuga on see jogurtikaste oi-kui-hea:)

500 g maitsestamata jogurtit
125 g sinihallitusjuustu

Pane jogurt kahekordse marliga vooderdatud sõelale nõrguma vähemalt pooleks tunniks* (nii nõrutades eraldub jogurtist üleliigne vedelik). Seejärel pane nõrutatud jogurt kaussi, lisa sinihallitusjuustutükid ning mikerda kõik ühtlaseks massiks.

*Mida kauem nõrutad, seda paksem on lõpptulemus.


1. märts 2011

Need päris õiged kommid: Ferrero Rocher's

/Prindi retsept/

20-22 tk

Teate ju küll neid kuldse paberiga kommikesi, mis poeriiulitel vastu säravad ning kohati lausa tungivalt oma headusest märku annavad. Seal ma siis poes olengi, võtan julguse kokku ning jalutan ükskõikse nöoga neist mööda. Kassa juures märkan aga siiski kolme kommikest, mis sõbralikult koos ühises kommipakis kükitavad:) Enam ma nii ükskõikne ei olegi ning mõtlen, et siiski võiks ju osta... Nägin aga paar päeva tagasi ühes blogis (siin see tänuväärne blogi on) nendesamade kommide retsepti, mispeale haarasin poekoti ning läksin kohe vajalikke aineid ostma. Minupoolsete pisikeste retsepti-mugandustega sain juba samal õhtul kohvi kõrvale neidsamu komme vaagnalt näpata. Ja nii lihtne see ongi:

100 g vahvleid (pähklimaitsega)
100 g mandleid, röstituna*

200 g Nutellat

125 g tumedat šokolaadi

ca 1 sl õli


Haki noaga vahvlid väikesteks tükkideks. Peenesta noaga ka röstitud mandlid ning sega need komponendid kokku Nutellaga. Aseta jahedasse tahenema ca pooleks tunniks. Seejärel vormi käte abil massist pallid ning aseta uuesti külmkappi ca pooleks tunniks tahenema.

Sulata šokolaad vesivannil ning seejärel sega sisse õli. Kasta grilltiku abil jahedas seisnud pallid ükshaaval sulašokolaadi ning lusika abil kata õhukese šokolaadikihina kogu pall. Aseta küpsetuspaberile tahenema.

*Mandlite röstimiseks aseta need ahjuplaadile ning lase grillrežiimil röstida kuni muutuvad veidi kuldsemaks (ära mingil juhul üle rösti, kuna üleküpsenud mandel ei ole teab-mis-hea). Grillrežiimi puudumisel küpseta ülemisel siinil 200 kraadi juures kuldse jume saavutamiseni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails