23. september 2013

Teistmoodi kohupiimakorbid - kiiremad ja lihtsamad!

Olen selle aasta aprillikuust saati ajakirja Maret köögitoimetaja. See on selline tore ajakiri, milles rohkelt käsitööõpetusi, taaskasutusmõtteid ning retseptiideid. Mina panustan loomulikult viimasesse. Selle kuu ajakirja (Maret ilmub tavaliselt 10.ndal kuupäeval) tegin ühte rubriiki lahedaid kohupiimakorpe, mis valmivad ebatraditsiooniliselt barankadesse. Lihtne, hea ning maitseb nagu kohupiimakorp, ainult et ühe-kahe ampsuga on koogike söödud. Barankadest kohupiimakorpide idee pätsasin Andralt kohe, kui ta mulle neid ühel suvisel õhtupoolikul koos kohviga oma terrassil pakkus:) ..........vahel ikka tasub külas käia:)

PS! Meeltmööda ka pere pisematele. Proovige:)


20. september 2013

Kahe kõrvitsa supp


Algas taas puu-ja köögiviljakampaania "Sööme ära", mis tuletab inimestele meelde, et tervise toetamiseks on vajalik süüa päevas vähemalt viis portsjonit ehk peotäit puu- ja köögivilju. Minu panuseks täna on üks maitsev ja hoaajaline püreesupp, kus muskaatkõrvits ning suvikõrvits imemaitsvalt kokku saavad. Äärmiselt lihtne valmistada veel ka - lihtsalt komponendid keeta, veidike püreestamist ja maitsestamist ning ongi aeg asuda sööma.

Kasutasin siin supiretseptis maitse andmiseks parmesaniselga ehk nö parmesanisektori seda kõva osa, mis tavaliselt kasutamata jääb. Supis läheb see aga mõnusalt pehmeks ning selle saab koos köögiviljadega edukalt ära püreestada - lõptulemuseks on äraütlemata hea maitsega supp. Millega suppi serveerida on igaühe enda otsustada, mina keerutasin supile sisse veidi creme fraiche´i ning raputasin peale veel pärmihelbeid (minu viimase aja lemmiktoode).
  
Supi lainel jätkates veel niipalju, et Päikeseraadiol algas just üks põnev retseptivõistlus nimega "Kiired argiõhtu supid". Nii, et kui oled osav supimeister ning Sul on varuks mõni hea retsept, siis tasub osaleda:) Täpsemalt saab selle kohta infot retseptivõistluse Facebook-lehelt (lehega saab edukalt liituda) või siis Rannamõisa linnulihablogist (viimases on isegi veidi rohkem infot:))


19. september 2013

Lihtne kukeseenesupp

Sattusime eile lapsega seenenäitusele ning ma sain lõpuks aru, et mina vist peale kukeseente metsas enam miskit muud korjata ei saa. Vaatad ühte seent ning mõtled, et see on puravik, siiski-siiski selgub, et hoopis miski seen nimega X, mille lähedale üldse minnagi ei tohi (veidi liialdatult, aga ikkagi:)). Siis vaatad, et need ju pilvikud ja need kenad punaka kübaraga seened samuti. Jälle aga loed silti nig selgub, et need viimased ei ole just tervisele kõige paremad. Ütleme nii, et see seenemaailm ei ole lihtsate killast.

Siiski armastan ma erinevaid seeneroogasid. Esimene seenekaste, koorese täidisega seenepirukas ja..... nimekiri on lõputu. Alljärgnev seenesupp (üks minu lemmikumaid) on ka ülimaitsev ning valmib kiirelt - just täpselt sobiv peale seenemetsas ringi uitamist ning näljasena koju jõudmist. Hääd!

Retsept ilmus ka ajakirja Maret augutikuunumbris.




13. september 2013

Mee-juustukook

Mulle on hakanud hirmsasti meeldima paar nädalat tagasi hädaolukorras ostetud pisike Ø20cm läbimõõduga koogivorm. Selles on hea igasugu väiksemaid, aga pisut kõrgemaid kooke valmistada. Ja muidugi kui on tulemas paar külalist või kavatsed lihtsalt endale miskit küpsetada, siis on väike kook tunduvalt etem. Saab mõistliku ajaga otsa ning ei teki muret, kellele veel kooki viia võiks:).... minu mured.

Niiisiis sai valmis üks lihtne juustukook, mis valmis hiljuti poeriiulitele jõudnud uuest tootest Creme fraiche´st.(20%). Põhimõtteliselt on tegemist hapukoorele sarnase tootega, kuid talub paremini kuumtöötlemist. Tegemist on piimhappebakterite toimel paksendatud kreemise, paksu ja veidi hapuka, kuid mahedama maitsega koorega. Niisiis, igati tore toode, mida olen juba ka lisaks koogile supis, ahjuroas, täidetud seentes ning ühes õunamagustoidus kasutanud.
Kook ise on mõnus, nagu juustukoogid ikka. Veidi teistsugust nüanssi annab koogile aga täidises kasutatud mesi, mida on ilusti tunda, kui mitte väga pealetükkivalt. Ühesõnaga söövad ka need, kes muidu mett ei armasta, sest see pigem viimistleb lõppmaitset. Mina kuhjasin koogile peale veel ohtralt vahukoort (nagu tõelised vahukoore austajad ikka teevad), kuid võib loomulikult koogi pealt kaunistada lihtsalt marjade või kerge hapukooreglasuuriga.

3. september 2013

Jogurtikarask

See nädal on alanud varase tõusmise ning kohese tegutsemisega. Varane ärkamine on olnud alati kuidagi minulik ning mulle lausa meeldib see. Tõusen veidi peale viit, keedan endale termosesse kohvi ning teen köögis mõningaid ettevalmistusi. Põhjuseks peamiselt Star FM, kus hommikuti eetris süüa teen ning jagan retsepte, mida teha Türgi ja Kreeka jogurtiga. Hommikud on praegu karged, veidi pimedad ning pisut jahedad. Sellest pole aga miskit, sest teed on harjumatult ja meeldivalt tühjad ning kuidagi unised....

Kui esmaspäeval tegin eetris lihtsalt valmivat torti, täna üht karget smuutimagustoitu, siis homme on käes ühe korraliku jogurtikaraski kord. Mõnusalt pehme ning rohkete seemnetega, mida hea koos ürdijogurtiga pakkuda. Kui karask on juba valmis tehtud, siis ürdijogurt valmib alles homme eetris.

PS! Ahjusoojalt on jogurtikarask kõige parem taluvõiga, mis salamisi karaskiviilu peal sulama hakkab;)


1. september 2013

Õunakook halvaakreemiga

Kui mul lõpuks meelde tuli, et sellest koogist on pilt veel tegemata, siis oli taldrikul järel veel kaks koogitükki. Selleks ajaks, kui jõudsin fotoka võtta oli üks väike näljane abiline juba eelviimase koogitüki söömisega alustanud..... ja nii lihtsalt jäigi järgi 1 koogitükike. 

See kook on põnev ning kindlasti kõigi halvaasõprade lemmik. Kuna õunakoogid on hetkel paljudes köökides küpsetised number üks, siis ka järgnevalt üks koogike, mis tulvil mõnusaid koduseid õunu. Pean hoiatama, et kõige parem on see kook külmkapikülmalt - siis kui maitsed on ühtlustunud ning halvaa-toorjuustukiht mõnusalt tahenenud ja koogiga üheks tervikuks muutunud. Ühest väikesest koogilõigust piisab ilusti tassikese kohvi või õhtuse tee kõrvale.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails