30. juuli 2019

Retrohõnguline rullkook sõstratoormoosi ja vahukoore-beseevahuga

Rullkooki olen ma teinud juba päris mitmeid aastaid. Pakun, et umbes 12 aastat tagasi keerutasin kokku oma esimese rullkoogi. Seega võin öelda. et olen sellele koogile päris pikalt truuks jäänud. Ega selle koogi tegemine miski keeruline teadus ei ole, sest kui oled biskviidi valmistamisega sina-peal ning oskad kohupiimakreemi kausis kokku segada, siis suurem töö ongi tehtud. Koogi rullikeeramine on juba puhas lõbu ning oluliselt lihtsam, kui keerutada kokku terve biskviit! Kes siiski koogi valmistamisega jänni jäävad, siis neile on postituse lõpus ka samm-sammuline õpetus, kuidas see õige kook valmima peab!

Armastust rullkoogi vastu jagasin ma kuu aega tagasi ka ajakirjas Naisteleht ning pean tunnistama, et see ei ole olnud selle suve ainuke rullkook. Sellist kooki on nii mõnus valmistada sünnipäevalauale, sest olgem ausad - tegemist on ju klassikalise koogiga, mille vastu on peaaegu kõikidel väga soojad tunded. Ja nüüd küpsetama....kookideni!
PS! Kes soovivad, võivad minu tegemisi jälgida ka minu instagrami-lehel!
Mitmele: 8-10 koogiviilu
Valmistamisaeg: 30 minutit + maitsestumisaeg
Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 dl nisujahu
0,5 dl kartuli- või maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Marjapüree:
150 g punaseid sõstraid
35 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Vahukoore-beseevaht:
200 ml (1 pk) vahukoort (35%)
200 g kohupiimapastat (maitsestamata)
50 g beseed
8 šokolaadikommi

Kate:
100 ml vahukoort (35%)
1 tl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
75 g hapukoort
1. Rullbiskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa munavahule ettevaatlikult omavahel segatud kuivained. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (24 x 35 cm) ning laota spaatliga tainas ilusti kogu plaadi ulatuses laiali. Küpseta 200 kraadi juures ca 8-10 minutit ehk kuni biskviit omandab kuldse jume.
2. Biskviidi küpsemise ajal valmista täidis. Püreesta marjapüree komponendid. Vahusta koor tugevaks vahuks, lisa kohupiimapasta ning mikserda veelkord läbi. Seejärel lisa segusse käte vahel purustatud besee ja kommitükid, sega.
3. Kummuta küpsenud biskviit teisele küpsetupaberile ning eemalda vormi põhjas olev küpsetuspaber.
4. Laota küpsenud biskviidipõhjale esmalt marjapüree ning seejärel kohupiimasegu.
5. Lõika biskviit pikuti neljaks, võrdse laiusega, ribaks.
6. Rulli esimene riba küpsetuspaberil ettevaatlikult kokku ning tõsta koogivormi (Ø20-22cm).
7. Seejärel keera ülejäänud ribad vormis eelmise ümber. Kui kõik ribad on vormi pandud, tõsta kook külmkappi maitsestuma üleöö!
Järgmisel päeval vahusta katteks mõeldud vahukoor suhkrutega vahule, sega juurde hapukoor. Kata koogi ääred ja pealne vahukoorega. Kaunista kook marjadega ning hoia seda serveerimiseni külmkapis.

29. juuli 2019

Mustasõstramojito (alkoholivaba)!

Tänane ilm lubab kindlasti üht jahutavat kokteili. Taas pean tõdema, et mojitost ei saa üle ega ümber ning sedapuhku valmib seesugune karastav kokteilijook marjadega. Mustasõstramojitos on kohe kindlasti tunda marjadele omast mekki, seega kellele need marjad meeltmööda on siis, retsept on alljärgnev! 



Kogus: ühele
Valmistamisaeg: 5 min

0,5 laimi
1-2 tl pruuni suhkrut
2 sl mustsõstraid
1 piparmündioks
jääkuubikuid
mineraalvett või toonikut


Võta klaas ning pista sinna sisse laimisektorid, suhkur, marjad ja piparmündioks. Tambi klaasis olevad komponenid puruks. Seejärel lisa jääkuubikud ning vala klaas täis mineraalvee või toonikuga. Voilaa!

23. juuli 2019

Smuutikauss suvemarjadega

Kui hooaeg pakub marju, siis tuleb teha hoidiseid, kooke, magustoite! Ühesõnaga peab marjahooaega oma täies hiilguses nutikalt ära kasutama. Ma ei tea, kui nutikas on smuutikauss, aga võin öelda, et paganama maitsev on see kohe kindlasti. Täidab samal ajal mitu eesmärki - tervislik, toitev ja magus, sobides seega nii hommikusöögiks, vahepalaks kui ka magustoiduks! Eks smuutikausil on oma pisikesi salanippe kuhjaga, kuid peamiseks on kindlasti komponentide eelnev külmutamine. Nii on lõpptulemus kreemjas ja täidlane - selline nagu üks korralik smuutikauss olema peab.
Smuutikausside eriti lõbus osa on muidugi nende kaunistamine, sest see teeb tagasihoidlikust segust tõelise kaunitari! Serveeerides lisa maiusele peale kõike, mida maitsemeeled soovivad. Kõike muidugi arukuse piirides, sest püreestatud marjasegu peab ise ka oma kohalolu näitama! 

Kes huvi tunnevad, siis minu instagrami-lehe profiilil on highlight´ide all olemas ka väike valmistamisjuhend ning sealt leiad kusjuures ka mitme teise toidu valmistamisõpetused pildijadana!



Kogus: 1
Valmistamisaeg: 10 min + marjade külmumisaeg

peotäis mustikaid
väike peotäis punaseid sõstraid
10 maasikat
1 banaan
100 ml kreemjat kookospiima
1 tl mett


Kaunistuseks: banaan, marju, kiivit pisut šokolaaditükke

Pane marjad sügavkülma. Viiluta banaan ning aseta samuti sügavkülma külmuma. Paari tunni pärast pane külmunud komponendid blenderisse, lisa kookospiim ja mesi ning blenderda kõik ühtlaseks. Vajadusel lisa täiendavalt kookospiima, kui segu liiga paks jääb, minul täiendava kookospiima lisamise vajadust ei olnud:) Seejärel vala smuutisegu kaussi ning kaunista!


14. juuli 2019

Kas suvist kokteili: arbuusi-mojito ja kurgi-cooler (alkoholivabad)!

See postitus on pühendatud minu uuele koduabilisele ning kahele  ülimalt mõnusale suvekokteilile Alustame kokteilijuttudega. Nende kahe kokteili suureks plussiks on see, et need mõjuvad suvisel ajal värskendavalt ja jahutavalt. Kui aga ilm nii päikeseline ei ole, siis on need suvejoogid üsnagi toitvad, seega sobivad need tarbimiseks mis tahes ajal. Mojito retsepti jagasin mõni aeg tagasi ka oma instagrami-lehel, seega võib mõndadele pilt juba tuttav olla. Tegemist on alkoholivaba kokteiliga, mis pakatab värskusest ja kergetest maitsetest. Arbuus annab joogile mõnusat lisatäiendust, kuid soovi korral võid selle asendada ka ananassi, mango, vaarikate või mõne muu meelepärase komponendiga.. Loomulikult on kohustuslikeks komponentideks siin joogis laim ja piparmünt ning nende näol ärge asendusi kindlasti ette võtke! Teine kokteil on pühendatud aga kurgile, õunale ja laimile. Selles kokteilis on tunda äratuntavat kurgimaitset, seega kurgifännid võivad seda retsepti kohe kindlasti piiluda! Mina pressisin kurgi- ja õunamahla ise. Ma ei ole kursis, kas kurgimahla kuskil müügil on, aga kurk on siin joogis täiesti asendamatu! 


Koduabilisest lühidalt samuti. Olgugi, et see abiline on minu kodupidamises olnud alles lühikest aega, siis saagem ikkagi tuttavaks - minu uueks koduabiliseks on võimekas blender  Bosch SilentMixx Power. Sel masinal on mitu head omadust, mis kindlasti minu südame kiiremalt tuksuma panevad. Tõenäoliselt jagan ma selle funktsioone retseptide näol blogis ka eraldi, kuid üldjoontes saan öelda, et ühte masinasse on peidetud ära mitu head omadust:

-Nagu nimigi ütleb, siis on see teistest blenderitest märksa vaiksem. Võib-olla jää purustamine ei ole kõige parem viis vähesema müra esiletoomiseks, kuid mootor töötab tõepoolest vaiksemini ning  summutatult, Eriti siis, kui mikserdad kokku tainast püreesuppi või mõnda muud taolist toitu.
-Mikser segab kenasti ka suuremaid koguseid;
-Tänu lihtsasti eemaldavale terale on masina puhastamine väga lihtne;
-Mikseril on nö ThermoSafe-klaasist kann, mistõttu sobib see nii külmade kui ka kuumade komponentide püreestamiseks. Selle kann meeldib mulle kohe väga - on  tõesti kindel ja turvaline!
-Automaatprogrammide abil saab ühe nupulevajutusega  purustada edukalt jääd, blenderdada valmis smuutijook või hakkida vajalikke komponente.
-Lisatarvikuna on kaasas eraldi hakkimisanum köögiviljade tükeldamiseks. 


Jääd saab selle masinaga (eraldi funktsiooniga) vägagi edukalt purustada ja tänu sellele on sündisid ka 2 allolevat retsepti!


Arbuusi-mojito
Kogus: ühele


0,5 laimi (sektoritena)
125 g arbuusi viljaliha
2 tl pruuni suhkrut või muud magustajat
1 piparmündioks
purustatud jääd
toonikut või mineraalvett

Pane retsepti 4 esimest komponenti klaasi ja tambi need kergelt puruks. Lisa klaasi 3/4 ulatuses purustatud jääd (kasuta jääkuubikute purustamiseks blenderit). Täida klaas toonikuga ning serveeri!
 

Kurgi-cooler
Kogus: kahele


2 dl kurgimahla
2 dl õunamahla
0,5-1 laimist pressitud mahla
pisike jupp ingverijuurt (soovi korral)
8-10 piparmündilehte
purustatud jääd

Esmalt pressi kurgist ja õuntest mahl, seejärel lisa laimimahl (kogus oleneb kui hapukat soovid). Kui soovid veidi särtsu kokteilile juurde, siis lisa pisut riivitud ingverijuurt. Purusta piparmündilehed jääkuubikutega blenderis ning täida jääpuruga 2 klaasi. Vala juurde mahl ning serveeri!

Postitus sündis koostöös Boschiga.

9. juuli 2019

Mustikane kohupiima-banaanijäätis küpsisetükkidega

Mulle tohutult meeldib jäätist kodus ise teha. Olgugi, et minu truu jäätisemasin mõned nädalad tagasi lootusetult katki läks, siis jäätisetegu kestab usinalt siiani! Erinevad kooresed jäätised on küll kahjuks hetkel menüüst väljas, kuid pole hullu - selle asemel süvenen hoopis pulgajäätiste maailma! Seesuguseid jäätiseid on tohutult põnev valmistada, saad lendu lasta oma fantaasia ning mängeldes uusi maitsekooslusi välja nuputada. Nii ongi kõik Sinu otsustada, millised isetehtud pulgajäätised välja näevad ja kuidas maitsevad. Siinkohal lubagem tutvustada üht vägagi kelmikat pulgajäätiste kogukonda - mustikane kohupiima-banaanijäätis küpsisetükkidega. Retsept on lihtne ning tegelikult on juba nimes kõik komponendid välja öeldud!



Üldiselt on selles jäätisretseptis kasutatud toorainetega lihtne. Banaan olgu mõnusalt küps, kohupiimapasta maitsestamata ning küpsised soovitavalt digestiivküpsistele omase kaneelimekiga. Mahl peaks olema võimalikult naturaalne ja puhas, ilma täiendava suhkru ja lisaainetega. Minul oli kasutusel Biotta orgaaniline mustikamahl, mis on mõnusalt tummine ja väga-väga ehe ning tänu sellele andis jäätisele mõnusat vunki ning täiendust. Loomulikult võib mustikamahla asendada ka muu meelepärase mahlaga, kõik oleneb sööjatest ning maitse-eelistustest. Seda võin aga öelda, et mustikamahl on alati väga populaarne valik!

Kel pulgajäätiste vormi veel ei ole, siis seda leiab peaaegu igast kodutarvete poest. Minul on paari vormiga olnud ebaõnne, kuna jäätis ei soovi eemalduda korralikult vormist. Hetkel on mul kasutusel aga lamedad jäätisevormid, millega olen väga rahul. 
PS! Pulgajäätiste tegemisel kasutan puust jäätisepulkasid, mis ostetud Tigeri poest!

Kogus: 4 pulgajäätist
Valmistamisaeg: 10 min + külmumisaeg

1 banaan
75 g kohupiimapastat
1 digestiivküpsis
naturaalset mustikamahla

Purusta banaan kahvliga (ära püreesta blenderiga!). Lisa segades kohupiim ning seejärel lisa segusse küpsisetükid. Sega ning jaota segu nelja jäätisevormi. Seejärel vala peale mustikamahl. Puuvarda abil lase mustikamahlal valguda ka jäätise alumistesse osadesse. Jälgi kindlasti, et vormid põhjast tühjaks ei jääks, vaid täituks ilusti kohupiimasegu või siis mustikamahlaga. Pista nüüd jäätisepulgad vormi ning lase maiustel sügavkülmas taheneda külmumiseni!

Tähelepanekud:
*Pulgajäätiste valmistamisel oli kasutusel 0,5 dl mahutavusega jäätisevormid!
*Selleks, et jäätisevormid paremini vormidest eemalduksid, siis lase neil mõned minutid toatemperatuuril seista! Ära kindlasti aseta vorme kuuma vette jäätiste kättesaamiseks!



Postitus  valmis koostöös A.Vogeli Loodustoodetega.  
Biotta mahlad on saadaval: Selverites, Tallinna ja Tartu Kaubamaja Toidumaailmas, Delice kauplustes ja erinevates loodustoodete poodides. 

8. juuli 2019

Imeline Pavlova kook

Suvi on just õige aeg ühe suhkrumagusa Pavlova koogi valmistamiseks. Lisaboonusena saad just praegu kasutada ära kõike seda, mis peenramaal ja põõsastel küpsemas on. Pavlovat vist lähemalt tutvustama ei pea - tegemist on tegelikult üsna lihtsa, kuid samas väga võluva koogiga, mille beseepõhi on seest vahukommine, kuid pealt krõbe. Koogi liigset magusust aitab aga tasakaalustada täidis ning marjad!


Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht ( juuni2019)! Retseptidega, mis olen teinud ajakirja  Naisteleht, saab tutvuda ka veebis: naisteleht.ohtuleht.ee

4 munavalget
näpuotsatäis soola
250 g suhkrut
1 tl maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
2 tl sidrunist pressitud mahla
Täidis:
75 g tumedat šokolaadi
200 g toasooja toorjuustu
200 ml vahukoort
2 tl vanillisuhkrut
maasikaid, šokolaadi, mandlilaaste (kaunistuseks)
Kuumuta ahi 160 kraadini. Vahusta munad soolaga tugevaks vahuks. Lisa, vahustamist jätkates, jaohaaval juurde suhkur. Vahusta, kuni saad tugevate tippudega läikiva vahu. Lõpeta vahustamine ning lisa ülejäänud ained. Seejärel vahusta segu veel umbes 10 sekundit ainete segunemiseks. Munavalgetainas on õigesti valmistatud, kui see koos potiga ümber keerates anumast välja ei valgu ning püsib liikumatuna!
Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vormi umbes 22-24 cm läbimõõduga ring. Vormi nii, et koogi ääred jääksid pisut kõrgemad, kui keskkoht. Nii on mugav küpsenud koogile hiljem täidist lisada!
Pane kook ahju ning alanda kuumust koheselt 110 kraadini. Lase koogil küpseda 60-70 minutit. Seejärel lülita ahi välja ning lase koogil ahjus (suletud ahjuuksega) järelküpseda umbes tunnike. Valminud kook peab jääma kuivanud ja küps, mitte pehme!
Jahtunud koogile lisa kate. Soovi korral võid koogile määrida enne täidise lisamist sulatatud šokolaadist kihi, mis ei lase koogil nii kiirelt sulada. Täidise valmistamiseks sega toorjuust lahti. Vahusta koor vanillisuhkruga ning lisa segades toorjuustule. Vajadusel vahusta mikseriga kiirelt läbi. Kata kook meelepärase kreemiga ning kaunista!
 

Soovitused
*Koogipõhja võid valmis küpsetada eelmine või üle-eelmine päev.
*Kasuta põhja valmistamisel peenema teraga suhkrut.
*Munavalge ja suhkru vahustamisel peab viimane täielikult ära sulama. Enne ära vahustamist lõpeta! Võid näppude vahel proovida – kui tunned veel suhkruterasid, siis jätka vahustamist!
*Tärklis on koogis vajalik vahukommilaadse tekstuuri saamiseks.
*Hape (sidrunimahl või äädikas) annab krõbeda pealispinna ning lisab samuti pehmust koogi sisemusse.
*Beseepõhjade valmistamisel võid 2 tl sidrunimahla asendada ka 1 tl valge veiniäädikaga.
*Pavlova valmistamisel ära kasuta koogivormi! Küpsetamiseks võta ahjuplaat, et kook edukalt kuivada saaks.
*Pavlova põhi peab täielikult maha jahtuma enne kreemiga katmist.
*Täidist arvesta antud koogiretsepti kohta ca 400 grammi, lisaks kaunistused ning soovi korral õhuke kiht meelepärast kreemi.
*Kuna koogipõhi on niigi magus, siis jäta täidist suhkrust pigem puutumata!
*Koogile lisa täidis vahetult enne serveerimist, sest kreemi lisamisel hakkab kook tasapisi sulama.
*Kui soovid siiski täidise koogile varem lisada, siis on üks nipp, et kook nii kiirelt sulama ei hakkaks. Nimelt määri koogipõhjale sulatatud (tume) šokolaad ning lase sel taheneda. Seejärel laota peale täidis. Täidise ja põhja vahel olev šokolaadikiht eraldab neid üksteisest, mistõttu ei lase see koogil nii kiirelt pehmeneda. Samuti lisab šokolaadikiht meeldivalt krõmpsuvat tekstuuri.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails