29. juuni 2015

Valge šokolaadiga maasikakook (viiest komponendist!)

Kui peenramaal maasikad juba punaseks lähevad, siis tuleb kohe kindlasti üks koogi küpsetamine ette võtta. Loomulikult tuleb kõikidel iga aasta suvel valmistada klassikalist vahukooretorti maasikatega. Biskviit-vahukoor-maasikad kooslus on lihtsalt aegumatu ning maitseb alati kõigile. Lisaks sellele meeldib mulle valmistada ja süüa ka selliseid koduseid kooke, kus maitsetega pole liialt uhkeldatud ning mis on sellised kiirelt valmivad küpsetised. Seesama valge šokolaadiga kook sobib sellesse kategooriasse imehästi. Kaerahelbed annavad koogile nii mõnusa maitse, et sõbrunevad maasikatega lausa valatult. Kuna maasikas ihkab miskit magusat, mis tooks selle marja kõige paremad omadused esile, siis siinses koogis on magusa andjaks valge šokolaad. Otseselt suhkur siin koogis puudub, selle eesmärgi täidabki edukalt šokolaad. PS! Kõige paremini maitseb kook jahtunult. Retsept ilmus ka ajakirjas Maret (juuni2015).


26. juuni 2015

Taljesõbralikum koorene kodujuustu-ürdipasta

Selle roa valmistamine võtab aega  vaid 10 minutit, kuid tulemuseks on äärmiselt mõnus ja lihtne pastaroog. Tänu kodujuustule on see hea ja taljesõbralikum variant kooresele pastale. Kui traditsiooniliselt lisatakse koorese pasta valmistamisel sellele 35%-list rõõska koort, siis siinses retseptis on kasutatud sama konsistentsi saavutamiseks püreestatud kodujuustu. Tomib hästi ning maitseb hea!


25. juuni 2015

Maasika-šokolaadi purgikoogid (gluteenivaba!)


Mul on sel suvel purgikoogid tõelised lemmikud. Neid on nii lihtne teha, väga mugav transportida ja eriti mõnus süüa. Tegelikult on purgikoogid justkui lihtsam vastupanutee ja pigem magustoit, kui korralik tükk kooki, kuid siiski suvisel (nimetagem praegust ilma suveks ... khm-khm) ajal on meie peres teemaks just sellised koogid. Ja tundub, et ma ei ole ainuke, kellele seesuguseid purgikooke teha meeldib, sest minu hiljuti siia blogise postitatud rabarberiga purgikookide postitus on saanud hämmastavalt/meeldivalt populaarseks. Seda retsepti leitakse nii otsingusõna "purgikoogid" järgi siitsamast blogist kui ka suurest internetiavarusest:) Nii, et kõik kooki proovima, sest lõpptulemusena valmib maasikatest pungil lihtne maius. Toormoosi valmistamisel jälgige oma maitsemeeli, kui Teile tunduvad niisama püreestatud maasikad liialt hapud, siis lisage pisut suhkrut, kuid pidage meeles seda, et täidises olev valge šokolaad täidab lisaks tarretumisele ka magususe ülesannet;)


PS! Kuna minu blogisse on tekkinud juba arvestataval määral ilma gluteenita toite, siis tekitasin ka retseptiregistrisse sildi "gluteenivaba", mida ma hetkel täiendamas olen juba blogis olevate (sobivate) retseptide näol;) 


23. juuni 2015

Lihtne hommikusöök - üleöö valminud kaerahelbepuder!

Kunagi oli nii, et sõin hommikusöögiks alati iga päev üht ja sama toitu. Praegu tundub see mulle kummalisena, et ma igal hommikul sarnasest hommikusöögist ära ei tüdinenud. Hetkel meeldib mulle end tihtipeale hommikusöökidega üllatada. Selles mõttes, et üritan teha alati nii, et iga hommikusöök oleks erinev. Nii on minu menüüs erinevad munaroad, võileivad, pudrud, smuutid, pannkoogid, Kreeka jogurt erinevate lisanditega jne. Minu üheks lemmikuks on viimasel ajal saanud ( mis on üleüldse hetkel hästi populaarne) toorpuder. See on mõnus mugavusroog, kus peategelaseks on kaerahelbed ning meelepärased lisandid. Kuna kaerahelbed tuleb eelmisel õhtul likku panna, siis on hommikul vaid pudru kaunistamise ja söömise vaev. Selline toit on eriti hea just siis, kui hommikul on kodus olemiseks aega vähe. 

Tavaliselt oleneb sellise pudru lisandite valik vastavalt sellest, mida kodus leidub või mille järgi parasjagu isu on. Likku võib kaerhelbed panna erinevate smuutide, jogurti või piimadega (kookospiim on näiteks minu üks lemmikuid)! Lisandid, mida järgmisel hommikul lisada oleneb ka eelistustest - enne söömist võid juurde lisada pähkleid, kuivatatud puuvilju, šokolaaditükke, mett, Kreeka jogurtit vms.



Loodusvägi on müügile toonud erinevate maitsetega ökosmuutid. Tegemist on esimeste smuutidega Eestis, mis on valmistatud 100 % maheviljadest – pudelisse läheb ainult pressitud täismahl ning puuviljade ja marjade püree. Maitse on neil ülimalt hea! Kuna neidsamu smuutisi mul kapis parasjagu leidus, siis saidki õhtul kaerahelbed endale kaaslaseks magusa maasika-banaanismuuti. Võite selle valmistada mistahes smuutijoogist või mahlast, lihtsalt oluline on, et see väga rohkelt suhkrut ei sisalda;) Lõpptulemus oli väga mõnus ja valmistamisvaev vähene, sest hommikul oli vaja lisada juurde vaid pisut maasikaid ja banaaniviile.




21. juuni 2015

Kirju koer paleo moodi

Kuna mul on hetkel käsil taas üks suurem toiduprojekt, siis plaan oli teha miskit paleo-sõbralikku magusat ampsu. Otsisin kapist üles kõik vajaliku ning hakkasin plaani järgi miskit head valmistama. Mida enam valmimise lõpule kokkusegatud mass jõudis, seda enam sain aru, et see segu meenutab väga klassikalist Kirju koera kooki. Seetõttu rullisingi saadud segu sellele koogile omaselt pikaks vorstiks, mässisin toidukilesse ning asetasin tunnikeseks külmkappi. 

Valminult meenutas see tõepoolest Kirjut koera, olgugi, et siinses retseptis puuduvad kõik orginaalretseptile omased komponendid. Sellegipoolest julgen seda kooki paleo moodi Kirjuks koeraks nimetada. Ja kuna see magus amps maitses nii hästi, siis ei jaksanud oodata ning kirjutan retsepti endalegi üllatuseks ootamatult kiiresti siia:)


19. juuni 2015

Võrratu bataadikook

Sellised "suvised ilmad", nagu preagu õues valitsevad, lausa kutsuvad kööki küpsetama miskit head. Minu ammuste lemmikute hulka kuulub üks võrratult mahlane bataadikook, mille retsept püsib mul juba ammu võimukalt retseptivihiku vahel. Ma olen kindel, et on üsna sobiv aeg ka see siia lisada:) Positiivsete omadustena võib välja tuua selle koogi lihtsa valmistusviisi, mahlasuse ja hea maitse. Negatiivse poole pealt selle, et küpsetis saab tihtipeale liiga kiirelt otsa. Kuna see retsept talub muudatusi üsna hästi, siis tihtipeale olengi selle koogi ka vastavalt vajadustele endale sobivaks timminud. Kui soovite, võite nisujahu asendada tatrajahuga ning odrajahu riisijahuga, nii saate täiesti gluteenivaba koogi! 

Katteks olen sellele koogile teinud parasjagu selle, mida sobivat kodus leidub. Selle koogi võite ka lihtsalt ilma igasuguse katteta serveerida, kuid suurepärane jääb see kook, kui sellele peale panna karamellikaste koos pähklitega;)

.... lähen nüüd keedan endale tassi kuuma teed ja mässin end sooja teki sisse;)



17. juuni 2015

Üks lihtne püreesupike röstitud peediga

Kui Teil juhtub olema selle aasta Farmi kalender, siis valmistasin sinna oktoobrikuuks sellesama üdini maitsva püreesupi. See supp on nii lihtne ja kerge, et keetsin seda paar päeva tagasi suvilas. Eriti mugav on teha suppe, mis valmivad justkui ise-enesest, sest teadagi on suvilas tuhat muud tegemist ja tööd. Tervitatavad ongi just seesugused toidud, mis mugavalt lihtsad, aga üdini maitsvad ja maakodulikud.Kõige parem on muidugi see, et väga palju komponente see supp ei vaja ning enamasti on toorained ka pisikeses maapoekeses olemas;) 
PS! Kui Te olete peedi ja püreesuppide austaja, siis soovitan seda retsepti koheselt proovida. Kui aga sedasorti supid ei meeldi, siis ma arvan, et ka see retsept ei suuda Teie söömisharjumusi muuta;)



16. juuni 2015

Nädalavahetus võrratus Viljandis!

Viljandi on üks mu lemmiklinnadest (lisaks Pärnule ja Haapsalule ja ....). See on nii armas linnake oma pisikeste värviliste majade, rahuliku oleku, parkide ning rohelusega. Kõnnid aina ringi ning leiad iga nurga peal midagi, mis paneb sind seisatama ning üht fotot jäädvustama. Ma juhtun tihti Viljandi, sest see peidab endas paari suurepärast kohvikut ning taaskasutuspoodi.. Sealsest taaskasutusangaarist saab rohkelt igasugu põnevaid nõusid ja rekvisiite, mida toidupildistamiseks kasutada. Toidukohtadest on aga minu igakordse külastuse "must visit" hubane Rohelise maja pood-kohvik ning armas ja õdus erksinise uksega Fellin. Viimane on minu suur lemmik ning soovitan seda julgelt! Juuni alguses (4-7.06) toimusid Viljandis Rahvusvahelised Hansapäevad, mis andis taas põhjuse pisike autosõit ette võtta ning Pärnust Viljandi sõita. Hansapäevade ajal elas Viljandi Hansapäevade ajal tavapärasest justkui teises rütmis, kuid seda siiski omaselt oma armsal viisil. Lisaks andis ka ilm oma positiivse nõusoleku kogu üritusele. Oli tore vaadata, kuidas linn ärkas elule, kihades põnevusest, energiast ja rõõmust!

PS! Kui Te külastate mõnda toredat Eesti linna ning ei tea, kuhu sööma minna, siis soovitan piiluda eleven.ee lehele. Sealt leiate rohkelt toidukohtade soovitusi.


15. juuni 2015

Meekastmega broilerikintsuliha

Nii, siit tuleb nüüd üks ülimalt lihtne grillretsept, milleks on vaja liha lihtsalt grillil (või pannil) valmis küpsetada ning seejärel isetehtud kastmega kokku segada. See retsept on nii lihtne ning ei vaja erilist ettevalmistamist. Tee lihtsalt kiirelt valmis ning asu sööma:)


10. juuni 2015

Kummardus seentele - praešampinjonid apelsini-kapparikastmega

Teile tehakse kondlasti üks kniks ja sügav kummardus, kui olete sedasama seenerooga oma külalistele pakkunud. Tõsi, algupäraselt plaanisin seda rooga valmistada lisandina ahjujuurikate juurde. Juhtus aga nii, et lõpptulemusena sai see iseseisva toiduna otsa .... kohe väga kiiresti sai otsa. Tegin seda toitu üks kord, siis teine kord, kolmas kord ning kindlasti teen veel korduvalt. Ja täpselt sama vaimustunult valmistasin selle retsepti ka Mareti ajakirja lugejatele mis ilmus maikuu (2015) ajakirjas;)




8. juuni 2015

Kleepuva ja krõbeda kattega pardimaks

Aeg on jagada üht retsepti, mida ma olen viimastel aastatel päris tihti teinud. Tegelikult valmistan seda juba nö tunde järgi, timmides kastme valmis vastavalt oma maitsemeeltele. Siiski on alati hea alustuseks appi võtta retsept, mille järgi seda rooga valmistada. Lõpptulemusena saab valmis äärmiselt hõrk maksaroog, mis jääb tänu kastmele kergelt kleepuv, kergelt krõbe, kergelt hapukas, kergelt magus. Kasutasin selle retsepti kastmes suhkruroosiirupit, sest nii jääb lõpptulemus veelgi kleepuvam, kuid arnase tulemuse saate ka mett kasutades. Tavalist suhkrut võite samuti magustamiseks kasutada, kuid siis jääb lõpptulemus pisut teine.

PS! Tuletan meelde, et maks peab praadides jääma seest õrnalt roosakas;)



4. juuni 2015

Rabarberikoogid purgis

Päevakorras on ikka rabarber. Seekord esineb see koogina purgis. Selliseid purgikoogikesi on tegelikult tohutult lihtne teha ning hiljem on tänutunne veelgi suurem, kui neid näiteks piknikule kaasa haarata. Sellise koogi puhul pole miskit muret, et see oma kuju kaotaks või miskitmoodi lihtsalt laguneks. Niisiis üks lihtne retsept, mille tulemusena valmib 4 rabarberitäidisega purgikooki.
Retsept ilmus ka ajakirjas Maret (maikuu2015).



3. juuni 2015

Ahjuredised


Õnneks on mul päris palju tuttavaid, kelle peenramaal redis juba innukalt vohamas ning seetõttu on kodumaine redis juba ka söögialaual. Ma tean, et kui need lihtsalt puhtaks pesta ja kausikesega lauale panna, siis kaovad need sealt enne, kui olen kööki tagasi jõudnud (pisike liialdus, aga peaaegu:)). Sama kiiresti kaovad söögilaualt ka ahjuredised, mille retsepti leiate alljärgnevalt. Need sobivad suvisel ajal ideaalselt lisandiks grillitud liha kõrvale. Minule meeldib veel neid salatirooga lisada ning laps sööb niisama lihtsalt kahvliga:) Ühesõnaga üks lihtne toit, aga mitmeid kasutusvõimalusi. Valmistamine on ka äärmiselt lihtne, kuid oluline on lihtsalt meeles pidada, et redised peavad jääma pisut pehmed, aga kindlasti ka kergelt krõmpsud;)
Retsept ilmus ka ajakirjas Maret (mai2015).


1. juuni 2015

Klassikaline kringel kaneeliga

Nii mõnigi kord olen ma siin blogis maininud, et mul on pisike sõltuvus. Nimelt on mul nõrkus kringlite järele. Selle söömist ei juhtu küll väga tihti ette, aga kui juba kringli söömiseks läheb, siis peab see olema ääretult mahlane, värske ja ülimalt hea! Meie peres on juba traditsiooniks kujunenud, et sünnipäevahommikuti on sünnipäevalaual üks isetehtud pehme kringel. Kuna üks pisike härrasmees sain täna meie peres juba 7, siis ei puudunud laualt ka seesama kringel. Minu arvates peab üks selline küpsetis olema nii hea, et soovid koheselt ka peale esimese tüki söömist teist tükki haarata. Mul on üks selline hea kringliretsept välja pakkuda, mis maitseb alati kõigile!


Kui ma selle retsepti järgi esimest korda kaneelirulle tegin, siis ei olnud kahtlustki, et sellest saab minu lemmik pärmitainaretsept, mida hea kasutada nii erinevate pisikeste magusate saiakeste, kui ka kringli valmistamiseks. See retsept pärineb tegelikult Angeelika Kangi hiljuti ilmunud kokaraamatust "Ahjusoe" ning  selle retsepti järgi valmivad ka populaarsed kaneeli- ja kardemonisaiad, mida leiate kohvikutest Katharinenthal ja Cafe More. Nagu alljärgnevalt näete on tegemist hästi lihtsa retseptiga ning lõpptulemus jääb hästi kohev, pehme ning võine. Niisiis, käed jahuseks ja küpsetama!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails