31. jaanuar 2017

Hommikusöök (päev2): ricotta kohupiima omlett

Mulle väga meeldib hommikust süüa kuskil väljas. Kui aga mõtlema hakata varajasele hommikusöögile, siis minu kodulinnas Pärnus ei ole väga palju selliseid kohti, mis oma uksed enne üheksat avavad (ja tegelikult ei ole palju ka selliseid kohti, mis enne kümmet avavad:)). Tallinnas on seesuguseid toidukohti mitmeid, mis mõnusat hommikusööki pakuvad ning mille saatel hommikusi lehti lugeda. Pärnus on nö hommikusöögikohtadega aga suhteliselt suur kriis. Mulle aga meeldib väga üks kohvikuke, mis tundub ka väga paljudele teistele pärnakatele meeldivat. Olen seda ka juba varasemalt maininud.. see on nimelt Endla Teatri kohvik, mis avab oma uksed hommikul 8.30 ning mis pakub parajalt meeldivas valikus hommikusööki. Minule on meelejärele sealne omlett singi ja juustuga, mis on uskumatult kohev ja nii maitsev, et ainuüksi mõttest tekib siin arvuti taga selle isu:) Lisaks müüakse seal parimaid (ja mitte ainult Pärnu parimaid) lihapirukaid, kus täidist on ohtralt ning selle ümber olevat saiast tainast nii vähe. Viimane on aga samas nii pehme ja äärtest kergelt krõbe! Kui hommikul nende lihapirukate jälile saate, siis on need äsja ahjust tulnuna veel lisaks täiesti soojad. Kõlan nagu mingi hullumeelne lihapirukate andunud fänn, aga vot sealsed lihapirukad on tõesti suurepärased.

Isu ei anna häbeneda ning kui ikka tekib soov ühe korraliku omleti järele, siis see valmib ülimalt lihtsate vahenditega ka kodustes tingimustes. Omletiroad täidavad kõhtu kohe eriti hästi ning tihtipeale rändab see toit meie peres ka lõuna- või õhtusöögilauale. Selle toidu täidiseks võib pista mida iganes, mille järele isu või mida parasjagu kapis leidumas on. Minule satub tihtipeale ühe klassikalise omleti lisandiks riivitud suvikõrvits, porgand, seened.....  siin retseptis on aga munasegusse lisatud hoopis ricotta. Miks?? Sellepärast, et ricotta muudab lõpptulemuse hoopis teistsuguseks, seda heas mõttes. Lisaks onomletti väga mugav pannil valmistada ning tekstuur on valminud roal tummine, samas aga õhuline. 

PS! Kes veel ei tea, siis sel nädalal on plaanis igal hommikul avaldada retseptipostitus sellest, mida hommikul sõin: 7 päeva, 7 retsepti! Eilset hommikusöögipostitust võib näha siin: Kaerahelbepuder riivitud porgandiga. 

Homseni!


Kogus: 1 omlett (ühele)

2 muna
2 sl ricotta kohupiima
2 sl vett
2 sl piima
soola, pipart

3-4 juustuviilu (täidisesse)

Pane kõik komponendid kaussi, lisa maitseks soola ja pipart ning vahusta vispliga kogu segu korralikult segamini. Seejärel kuumuta pannil pisut õli ning vala segu pannile küpsema. Alanda kuumus keskmise temperatuurini (või pisut isegi madalamale). Kui pannil munasegu äärtest küpsema hakkab, siis lükka lusikaga servasid panni keskele, et vedelamad kohad jällegi äärtesse valguks – nii küpseb omlett ühtlaselt. Laota ühele omletipoolele juustuviilud, tõsta üks omletipool teisele ning serveeri koheselt meelepäraste lisanditega!

30. jaanuar 2017

Hommikusöök (päev1): kaerahelbepuder riivitud porgandiga

Mida teie täna hommikusöögiks sõite? Mul on sel nädalal mõtteis selline isemoodi asi, et püüan iga päev teha siia ühe postituse sellest, mida hommikusöögiks valmistasin. Hommikusöök on minu jaoks alati kuidagi eriline ning päeva oluline alustala. Seetõttu ei taha ma kunagi hommikusööki kuidagi kiirelt sisse ahmida. Pigem tõusen selle jaoks varem, et saaks nautida värskelt valmistatud kohvi ja head toitu. Ma tean, et paljud minu tuttavad on hommikusöögiideedega kimpus ning seetõttu ongi mul plaanis sel nädalal teha iga päev retseptipostitus enda hommikusöögist, mis oma olemuselt on lihtne, kuid samas just selline, mis kõige rohkem meeltmööda on:) 


Kaerahelbepudrust ei saa mina üle ega ümber. Erinevate soolaste lisanditega on see lihtsalt suurepärane! Kui pere muud toitu ei nõuaks, siis tegelikult sööksin seda heameelega lisaks hommikusöögile ka lõuna- ja õhtusöögiks. Kõige paremini sobib see puder minu arvates loomulikult soolaste komponentidega – erinevad juustud on minu lemmiklisandiks. Muidugi lisan katsetuseks oudru sisse tihtipeale erinevaid komponente. Seekordne puder sai kaaslaseks riivitud porgandi, mis rooga lisandus poole pealt, sest nii küpses see parajalt läbi. Porgand andis hommikupudrule märgatavalt kogust juurde ning lõpptulemusena oli kausike kuhjaga hommikusöögiga täidetud. 

Täpseid koguseid pudru keetmiseks ma ei anna, kuna olen aru saanud, et nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid maitseid ja arvamusi, milline see kõige parema tekstuuriga puder on. Minule meeldib, kui kaerahelbepuder on pigem tihkem ja paksem.
Hea kohv kaaslaseks (vahustatud piimaga) ning päev võibki alata!

Kogus: ühele

kaerahelbeid (kasutasin gluteenivabu)
vett, soola
100 g porgandit (koorituna)
1-2 sl riivitud tugevamaitselist juustu
1-2 tl sulatatud juustu
või (serveerimiseks)

Keeda kaerahelvestest ja veest endale sobiva konsistentsiga puder, ära unusta lisada ka maitse järgi soola. Riivi porgand jämeda riivipoolega ning lisa pudrule selle valmistamise poole pealt. Kui puder on valmis saanud, siis lisa segades juurde riivitud juust ning sulatatud juust. Pane puder kaussi ning serveeri koos võitükiga, millele raputa peale pisut soola. 

24. jaanuar 2017

Kiisutort 6-kuusele Miale

Pool aastat ongi möödunud täpselt sellise tuhinaga, nagu ma alguses kartsin. Kui nii kiirelt aeg otsustab samamoodi edasi liikuda, siis on kohe varsti aasta täis:) Ei saa ka seekord mööda ühest sünnipäevakoogist, eriti veel seepärast, et 6 kuud on juba täiesti uhke vanus. Mõtlesin pikalt, et milline koogike seekord laual ilutseda võiks. Lõpuks läksin pisut lihtsamat teed ning meisterdasin biskviidist koogi, mille vahel laiutab pisut moosi ning rohkelt vahukoore-kohupiimatäidist. Tuli hea - mahlane ning malbe. Täidiseks kasutasin lisaks vahukoorele ricotta kohupiimapastat vaarika ja valge šokolaadiga. Kuna see toode oli piisavalt magus, siis täiendavalt suhkrut enam ei lisanud. Ja ei olnudki vaja, kuna lõpptulemusena sobis mahe täidis ideaalselt biskviidiga kokku. Koogi peale meisterdasin kõrvad ning selle ümber korraldasin kerge segasummasuvila. Kõrvadele seltsiks lisasin silmad. Mis loom tuli? Külalised arvasid, et kass. Olgu siis nii - kui kass, siis kass. 


Väikene (tegelikult tervelt 69cm pikk) sünnipäevalaps suurt miskit koogist ei arvanud, pigem tekitas preilile elevust üleöö suhu tekkinud hammas, mis lõbusaid naerukihinaid tekitas....

Vaata ka teisi Mia sünnipäevaks tehtud tordikesi:
Mia 1 kuu
Mia 2 kuud
Mia 3 kuud
Mia 4 kuud
Mia 5 kuud

Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
2 dl vahukoort
500 g vaarika-valge šokolaadi ricotta kohupiima
4-6 sl (mustika)toormoosi
piima (immutamiseks

Biskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ning lisa ettevaatlikult segades muna-suhkruvahule. Seejärel vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse vormi (Ø20cm) ning küpseta ahjus 170 kraadi juures 22-25 min (proovi tikuga vahepeal bikviidi küpsust). Seejärel ava lahtikäiv vorm ettevaatlikult ning jäta kook rätiku alla jahtuma.

Täidise valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks, lisa ricotta ning sega ühtlaseks. Jahtunud biskviit lõika kaheks(kui kook on pealt pisut kumeraks küpsenud, siis lõika noaga pealt biskviit pisut sirgemaks). Tõsta põhi koogivormi ning immuta korralikult piimaga. Määri peale moos ning laota vormi kolmveerand täidisest. Aseta ülemine biskviit täidisele - aga nii, et pealmine pool puutuks kokku täidisega ning lõikepind jääks ülespoole. Immuta ka see põhi korralikult piimaga ning lase koogil üleöö maitsestuda. Järgmisel päeval määri koogi ääred ja pealne kokku järelejäänud kohupiimaseguga ning kaunista kook.

Kaunistuseks:
valget ja roosat suhkrumassi
roosasid ja rohelisi beseetupse
2 mesikäpa Dops või Domino küpsist

Kaunistamiseks raputasin koogiäärtele beseepuru ning panin peale beseetupse. Silmadeks kasutasin Dops küpsiseid, millele panin silmadeks pisikesed sulatatud šokolaaditükid. Kõrvad tegin suhkrumassist valmis eelmisel päeval (kuna peavad kuivama). Kõrvadele pistsin kohe valmistamisel alt sisse hambatikud, et neid oleks parem koogile kinnitada…..


19. jaanuar 2017

Minu isiklik Ben&Jerry´s jäätiste edetabel!


Ben&Jerry´s jäätise austajate kokkusaamisel tekib paratamatult alati arutelu, et millist maitsekooslust keegi armastab... ja võib öelda, et nii palju, kui on jäätisesõpru on ka erinevaid arvamusi  oma isiklike lemmiksortide kohta. Kellele meeldib üks, ei pruugi meeldida absoluutselt teistele. Nii, et paremusjärjestus on vist kõikidel väga erinev.


Ka mina olen suur Ben&Jerry´s jäätiste austaja. Lisaks sellele, et jäätises olevaid komponente on karbilt lausa rõõm lugeda, siis seda jäätist iseloomustab minu arvates (heas mõttes) korralik segadus ja korralagedus. Selle kaubamärgi alt ei leia lihtsalt niisama vaniljejäätist pähklitega või mõnda muud rahulikku maitset. Kui soovid Ben&Jerry´s vaniljejäätist, siis saad karamellikeerud, šokolaadi- ja küpsisetükid ning veel tuhat lisandit juurde. See aga mulle meeldibki – selles jäätises on koguaeg miskit toimumas ning maitseüllatusi jagub pidevalt. Eestis nende jäätiste sortiment on ka üha kasvamas ning seetõttu lisan alljärgnevalt oma isikliku edetabeli siin müüdavate BJ jäätiste kohta.
Tegemist ei ole sponsoreeritud postitusega, mulle lihtsalt maitseb see jäätis!
(PS! Edetabel täieneb jooksvalt, viimati täiendatud 14.07.2017:))
 
  1. Blondie Brownie Core ehk vanilje- ja šokolaadijäätis heleda ja tumeda brownie tükkide ning soolaka karamellitäidisega. Kui pikka aega oli minu üheks kindlaks lemmikuks šokolaadijäätis šokolaadibrownie tükkidega, siis selle koha vallutas hiljaaegu hoopis see BJ jäätis. Teate, see jäätis maitseb oivaliselt! Mõlema brownie tükid jäätises on nii tainased, nii nätsked, samas sobituvad jäätisega nii hästi kokku. Brownie tükke on ka piisavalt ning ei pea neid kuskilt topsist tuletikuga taga otsima (pigem on isegi brownie täidisega priisatud, mis ainult plusspunkte juurde toob:)). Ja see soolakas ja pehme karamellitäidis - oehh, ka see on nii maitsev ning sobib nii vanilli- kui ka šokolaadijäätisega suurepäraselt kokku. Kõik kokku on meeldivalt magus suutäis, mida saad nautida mitte väga suure portsu. Samas on iga pisike amps justnagu hea magustoit!
  2. Chocolate Fudge Brownie ehk šokolaadijäätis šokolaadibrownie tükkidega – see jäätis on üks minu kindlatest lemmikutest. Jäätis ise on juba ainuüksi nii šokolaadine ja tummine, lisaks aga rikastab seda jäätisesse laiali laotatud šokolaadibrownie, mis on tõepoolest nii täiusliku olemusega. Brownie selles jäätises on hästi kleepuv ja pehme ning äärmiselt tummine ning mis mulle kõige rohkem meeldib  -  see laiutab jäätises igalpool, mitte ainult konkreetsete tükkidena.
  3. One Sweet World ehk kohvi-karamellijäätis šokolaaditükkide ning soolakaramelli- ja vahukommiviirudega – No see ei olegi nagu jäätis, pigem on tegemist väga maitsva magustoiduga. Meenutab kohati maitselt karamellkisselli, tekstuurilt aga siidjat brüleekreemi. Viirudena jäätisesse segatud pehme vahukommilisand on veel eriti mõnus ning uskumatult meeldiv üllataja. Soolakaramelli maitse on ka maitsvalt konkreetne – karamelline ja soolane, nii nagu õige soolakaramell olema peabki (tihtipeale on selline lisand täiesti olematu maitsega). Alguses pelgasin kohvi maitset selles jäätises, kuid seda on vaid ülimalt õrnalt tunda ning pigem on see täiendav maitseandja kogu kupatusele.  Minu eelneva kiidulaulu kokkuvõtteks peaks see külm maius vist küll esikohal olema, kuid siiski on üks imepisike „aga”. Nimelt on see jäätis pisut magusavõitu ning liialdada selle maiusega ei tasuks. Samas on iga amps väärt neid maitseid, mida see jäätis pakub. Paar soovitust ka: enne sööma asumist lase jäätisel kindlast mõned tublid minutid topsis seista, sest nii muutub see parajalt pehmeks. Selline pehme tekstuur sobib antud jäätisega imehästi. Ja teiseks: kui seda jäätis sööd, siis võta lusikaga jäätist ikka põhjani välja, sest nii saad kindel olla, et sinu magustoidu kaussi tuleb korraga korralikult kõiki lisandeid. Kui pealt hakata kihiti seda jäätist võtma, siis ei pruugi kogu maitsekooslus nii kirju olla:)
  4. Cinnamon Buns ehk karamellijäätis kaneeliviirude ja kaneelirullitainatükkidega – No küll need BJ jäätised maitsevad ikka hästi. Kohe, kui seda külma maiust maitsesin, siis tuli naer näole – see maius on ju tõeline kaneelirullijäätis kõikidele kaneelisõltlastele. Mulle meeldivad selles jäätised need pehmed ja kreemjad kaneeliviirud, samuti on ülimaitsev karamellijäätis, millel samuti mõnusalt tugev kaneeline mekk juures. Esmalt pelgasin pisut neid tainatükke, mis näiteks Cookie Dough jäätise puhul mulle absoluutselt ei meeldinud. Siin maitsesid aga need imehästi – taas meeldivalt kaneelised ja täpselt paraja tekstuuriga. Ühesõnaga on siin jäätises kuhjaga kaneeli , nii et kes seda maitseainet nii väga ei armasta, siis pigem soovitan sellest maiusest eemale hoida.  Lisaunkt selle eest, et see jäätis ei ole üleliia magus.
  5. Half baked ehk šokolaadi ja vanillijäätis pehme šokolaadibrownie ja šokolaadiste küpsisetainatükkidega – See mis mulle meeldib, ei pruugi teistele meeltmööda olla. Mulle on näiteks BJ jäätistes meeltmööda need mõnusa konsistentsiga ülipehmed/kleepuvad šokoloaadised brownie-tükikesed. Nii nagu esimesel kohal oleva jäätise puhul on ka selles jäätises need tükikesed siia ülimõnusalt sobitunud. Ka küpsisetaina meeldivalt suured tükid on siin õigel kohal ning ei mõjuta ebameeldivalt kogu jäätis. Lisanditega peab üldjuhul väga ettevaatlik olema, sest ei taha ju neid tikutulega jäätisest taga otsida, samas ei tohiks need domineerida, et lõpuks enam jäätist tunda enam ei olegi. Siin jäätises on kõike täpselt parajalt mnu maitsemeeltele! See jäätis on meeldivalt paras segadus kõigest, mis ühes jäätises olla saab.
  6. Vanilla Pecan Blondie ehk Vaniljejäätis pekaanipähklite, heledate brownie tükkide ja soolakaramelliviirudega - Selle jäätise söömist ootasin ma pikisilmi. Mis saab selles jäätises valesti olla? Mitte midagi ei saa! Kõik on ideaalne - jäätis on parajalt kreemjas ning täis põnevaid üllatusi igas ampsus nii, nagu BJ jäätistele ikka omane on. Pekaanipähkleid leidub nii suurte tükkidena, kui ka puruna. Soolakaramelli on ka täpselt parajalt tunda.... Kui nuriseks, siis ainult selle üle, et brownie tükkidega on pisut koonerdatud. Need on nimelt imehead ning neid võiks jäätises oluliselt rohkem kohata. See ongi ainult imepisike nurin - ülejäänu on kõik nii maitsev:)
  7. Raspberry Cheesecake Cookie Core ehk Vaarika- ja juustukoogimaitseline jäätis suurte valge šokolaadi tükkidega, mis ümbritsevad küpsisepurust südamikku – Oi, ma poleks arvanudki, et seesegune jäätis meeldib mulle. Meeldib tegelikult kohe väga-väga. Selles jäätises on korraga hästi palju asju toimumas ning esmajoones tahaks proovida kõike. Selles jäätises on põnevust ja avastamisrõõmu kohe pikaks ajaks. Ma ei ole eriline marjajäätiste austaja ning eelistan pigem lisanditega vanilli- või šokolaadijäätiseid. Selles külmas maiuses on aga vaarikajäätis nii õigel kohal ning ka hele jäätis, mida karbi peal juustukoogimaitseliseks jäätiseks nimetatakse, on samuti imehea. Loomulikult mõjuvad selles jäätises maitsemeeltele imehästi ka suured šokolaaditükid. Lisaks meeldib mulle jäätise keskel laiutav küpsisetäidis, mis ei ole tavaline küpsis, vaid tundub olevat kergelt soolaka varjundiga kaera-/digestiivküpsis. Ühesõnaga just täpselt selline küpsis, mis tavaliselt ühe korraliku juustukoogi põhjaks sobitub. Ja lõpetuseks pean tõdema, et üldkokkuvõttes see jäätis tõepoolest maitsebki, nagu ehe juustukook, ainult et külmutatud kujul ja jäätisena.
  8. Caramel Chew Chew ehk Karamellijäätis karamellikeerude ja šokolaadi-karamellitükkidega (neljases pakendis, mini-topsis (100ml) – Väääga mõnus jäätis – lihtne ning klassikaline. Ei ole pealetükkiv, üleliia magus, samas  aga on kõike täpselt parajalt. Jäätises laiuvad karamelliviirud on maitsvad ning šokolaaditükid ka. Huvitav, kas seda müüakse ka suures pakendis? Heameelega ostaksin …
  9. What-a-lotta Chocolate cookie Core ehk šokolaadijäätis šokolaadiküpsiste ja murendatud šokolaadiküpsise südamikuga – samuti väga maitsev šokolaadine jäätis, millest leiab terve jäätisetopsi ulatuses ühe korraliku küpsisetuuma ning lisaks veel pehmete šokolaadiküpsiste suuremaid ja väiksemaid tükke. Mulle meeldib selles jäätises olevate küpsisetükkide tekstuur, see ei ole otseselt krõmsuv küpsis, vaid pigem selline pehme olemusega võiküpsis. Nii suurt emotsiooni ei tekitanud nagu eespool olevad jäätised, aga sellise korraliku amspuga on igati tegemist.
  10. Save Our Swirled ehk vaarikajäätis vahukommide, vaarika-põldmarja viirude ja koonusekujuliste šokolaaditükkidega – Seda jäätist sööksin ma heameelega järgmine kordki, aga palun mulle sellisel juhul vähem (vähemalt poole võrra) jäätises laiutavat vaarika-põldmarjamoosi. Need moosiviirud on lihtsalt nii pealetükkivad, et teevad üldkokkuvõttes kogu asja liiga magusaks, liiga läilaks. Samas on vaarikajäätis imehea BJ tuntud headuses ning need pehmed vahukommitükid on ka ülimalt nauditavad.
  11. Peanut Butter Cup ehk maapähklivõijäätis maapähklivõikommidega –  Ma ootasin selle jäätise maitsmist pikkisilmi. Esimest ampsu süües mõtlen ma, et see jäätis on mõeldud minule ehk siis tõelisele maapähklivõi austajale, kes pistab seda nii hommikupudru sisse, kohvijookidesse smuutidesse, magustoitudesse…. Kolmas-neljas amps tunduvad aga juba esialgset indu pidurdamast. Jäätises on rohkelt tunda maapähklivõid ning kokkuvõttena tekitab  süües siiski liiga raske ja tummise tunde. See jäätis ei ole üleliia magus, aga selles on liiga palju maapähklivõikomme, liiga palju maapähklivõimaitset (uskumatu, et ma seda ütlen), liiga rammus, liiga raske….. Jäätisest juba pisut veelgi toekam ehk siis selline korralik magustoit, mida korraga väga palju süüa ei saa. Olgem ausad – need maapähklivõiga täidetud šokolaadikorvikesed on ju maitsvad, aga samas sööks justkui šokolaaditahvlit. Siiski seda jäätist ma maha üleliia ei tee, sest paar ampsu mõjuvad maitsemeeltele imehästi ning tekitavad kerget sõltuvust. Liialt palju selle jäätisega aga maiustada ei saa. Paar lusikatäit aga mõjuvad suurepäraselt!
  12. Karamel Sutra Core ehk šokolaadi- ja karamellijäätis šokolaadikamakate ja pehme karamellituumaga – Mida halba öelda jäätise kohta, milles peitub terve topsi ulatuses pehme karamellituum? Jäätis on maitsev, kuid erinevalt eelnevatest jäätistest pigem tagasihoidliku muljega. Kindlasti sobilik kõikidele karamellijäätise sõpradele ning neile, kes väga suurt segadust oma jäätises ei armasta!
  13. PHISH Food ehk šokolaadijäätis venivate vahukommikeerdude, karamellitäidise ja kalakujuliste šokolaaditükkidega - Hmmmm... see jäätis on nii ja naa. Kuna BJ šokolaadijäätis maitseb alati võrratult, siis siin topsis oli see külm maius kerge pettumus. Ei tea, mis seda põhjustas, aga šokolaadise jäätise maitse läks justkui kaotsi. Vahukommid ja karamellitäidis oli ka selline nii ja naa maitseelamus. Jäätis oli hea, kuid lähiajal kindlasti selle sordi ostu ei kordaks.
  14. Fairly Nuts ehk karamellijäätis magusa mandlipralineerahnude ja karamelliviirudega – minu jaoks on see jäätis võib-olla natuke üllatav BJ kohta ehk siis natuke liialt tavaline. Samas on karamellijäätis maitsev ning mandlipralineetükid meeldivalt krõmpsuvad ning sõltuvust-tekitava magusa pealispinnaga. Ühesõnaga hea jäätis, aga pisut liialt igav minu maitsemeeltele ja nendele ootustele, mida BJ jäätistest ootan. Samas ostaksin seda mõnikord heameelega.
  15. Strawberry cheesecake ehk maasikajäätis küpsiseviirudega (neljases pakendis, mini-topsis (100ml)  – Natuke pettun. Ma olen aru saanud, et BJ jäätistes on küpsiseviir lisandi näol tihtipeale jahune ja ebameeldiva tekstuuriga (nagu ka Cookie Dough jäätise puhul). Täpselt samamoodi on see ka siin jäätises… ja kuidagi igav tundub see jäätis. Järgmine kord jätaksin ostmata.
  16. Cookie Dough ehk vaniljejäätis šokolaadiküpsisetainaga – See on nüüd jäätis, millest ootasin oma mõtetes midagi hoopis rohkemat. Küpsisetainatükkidega jäätis kõlab ju iseenesest hästi ning vaimusilmas kujutasin ette, kuidas küpsisetainas on kogu jäätisesse nö mõnusalt laiali määritud, justnagu brownie-jäätise puhulgi. Tegelikkuses oli küpsisetainas aga selles külmas maiuses niisama tükkidena, samuti ei olnud nende tekstuur loodetult pehme. Ka vaniljejäätis oli hästi jahune, mis on vist tingitud küpsisetainatükkidest?? ..... kuigi need tainatükid ei olnud jällegi sellise olemusega, et seesugust jahusust jäätisesse tekitada?! Ei tea, igastahes pettumus kahjuks.
See oli minu isiklik edetabel. Millised on Teie lemmikud ning millistes sortides pigem pettunud olete?



18. jaanuar 2017

Mandlisaiakesed (samm-sammulise õpetusega)


Siin blogis olevate kaneelisaiakeste retsept on jätkuvalt populaarne. Samamoodi on see ka meie peres, sest värskelt valminud kaneelisaiad kaovad üldjuhul nii kiiresti, et ei jõua korralikult jahtudagi. Sellesama toimiva retsepti järgi saab aga valmistada igasugu erinevate täidistega saiakesi. Üheks minu lemmikuks on mandlisaiad ning seetõttu pistsingi seekord täidisesse mandlilaastud. Lõpptulemus tuli maitsev ning vähemalt minule hea vaheldus kaneelirullidele:)

Üheks põhjuseks, miks ma seda postitust kirjutan on ka see, et paljud on minult küsinud, et kuidas nende saiakeste vormimine muffinivormidesse õigesti käib. Seetõttu lisan selle retsepti alla ka samm-sammulise õpetuse, kuidas mina neid saiakesi voldin.

Niisiis, kel mandlisaiakeste isu tuli, siis soovitan kohe ühe lihtsalt valmiva pärmitaina kohe kerkima panna. Tainaretsept küll kordub, kuid märgin selle siiski ära. Hääd!


Kogus: 12 mandlisaiakest

Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid 

Täidis:
75 g toasooja võid
100 g suhkrut
100 g mandlilaaste
paar näpuotsatäit jahvatatud kaneeli

Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida u 30-45 minutit (soovitan kergitada tainas 50 kraadises ahjus). Täidise valmistamiseks vahusta või suhkruga, lisa mandlilaastud ning sega ühtlaseks.

Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Tee silma järgi tainas pooleks ning määri poolele osale mandlitäidis. Raputa peale kaneel. Murra tainas pikuti pooleks ning lõika sellest välja u 12 riba. Lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Keera tainaribadesse keerud ning vormi neist pisikesed pätsid, mis tõsta muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Lase neil kerkida ca 15 minutit ning seejärel  küpseta 200 kraadi juures 15-17 minutit.





13. jaanuar 2017

Skyr - mida sellest teha? Rohkelt retsepte!


Umbes nädalake tagasi sain sõbrannalt kõne. Tema seisvat poes piimatoodete riiuli ees ning mõtiskleb, et mida teha sealsamas riiulil oleva tootega, mis kannab nime skyr. Tegelikult tekitab see toode paljudes küsimusi ning seetõttu panen mõned retseptid alljärgnevalt kirja, ehk on abiks. Minul on see toode külmkapis (kasutan Farmi skyr´i) täpselt samamoodi aukohal, nagu Kreeka jogurtki. Sellest on mõnus kiirelt miskit valmistada, kui ootamatu nälg tuleb, magusaisu tekib või siis miskit hommikusöögilauale tarvis. Allolevad retseptid keerulised ei ole. Pigem täpselt vastupidi - need on imelihtsad! Olen teinud skyrist Farmi Piimatööstusele nii mõnedki retseptid ning heameelega jagan neid ka alljärgnevalt.

Skyr on valgurikas kohupiimatoode, mis on eriti populaarne Skandinaavias. Valgusisaldus on kõrge, kuid rasvasisaldus madal. Maitsestamata kujul veidi nagu tummise kohupiima ja õhulise jogurti vahepealset.

Kõrvitsakreem

See on justkui väga taljesõbralik versioon kõrvitsakoogist, õigemini maius selle maitsvast täidisest. See on kõrvitsakreemi nö baasretsept, kuid soovi korral võid maitseid täiendada veel lisavürtside, pähklite ning muude sobilike lisanditega. Sobib hästi hommikusöögiks, kui ka toitvaks vahepalaks eelkõige neile, kes üleliia magusat kreemi ei armasta.Võimalusel võid maiuse isegi 2 päeva varem valmis teha, kuna seistes maitsed vaid täiustuvad! 


Kogus: kahele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!

300 g kõrvitsat (puhastatuna)
kaneeli
2 tl mett
400 g skyr ´i
4 sl röstitud Kreeka pähkleid + peale raputamiseks (hakituna)
paar näpuotsatäit muskaatpähklit

Pane väiksemateks tükkideks lõigatud kõrvitsad ahjuplaadile, raputa peale  u 0,5 tl kaneeli ning piserda peale mesi. Rösti 180 kraadi juures 30-45 minutit ehk seni, kuni kõrvits on täiesti pehme. Suru kõrvits seejärel kahvliga puruks ning sega kokku skyr´iga. Lisa pähklipuru, muskaatpähkel ja näpuotsatäis kaneeli, sega. Serveerides raputa peale röstitud Kreeka pähkleid.

Kookosemaitseline skyr šokolaadise toortatraga

Kookosemaitseline skyr võib sind meeldivalt üllatada. Sellele omase maitse tekitamiseks pane röstitud kookoshelbed eelmisel õhtul skyr´i sisse maitsestuma. Nii ongi järgmiseks päevaks üks kiire hommikusöök olemas.

Kogus: kahele-kolmele
Gluteenivaba!

4 sl pannil röstitud kookoshelbeid
400 g skyr´i
maasikatoormoosi (või mõnda muud meelepärast toormoosi)
peotäis toortatart
1-2 sl riivitud tumedat šokolaadi

Sega kookoshelbed skyr´iga ning jäta segu külmkappi maitsestuma üleöö. Järgmisel päeval jaota segu klaasidesse ning tõsta peale toormoos. Raputa magustoit üle röstitud toortatraga.

Röstitud toortatar: kuumuta kuumal kuival pannil toortatart paar minutit ehk seni kuni see on kuldne. Tõsta tatar kaussi ning sega juurde šokolaad. Lase segul enne serveerimist täielikult jahtuda!

Roheline smuutikauss

Üks lihtne hommikune ärataja, mis sobib hästi ka kergeks vahepalaks või õhtuooteks. Rõõmsalt roheline smuutikauss valmib hetkega ning mida katavad valmistajale meelepärased lisandid. Lõpptulemuseks on üks korralik kaustäis maitsvat energiapommi!

Kogus: kahele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!

2 hästi küpset pirni
300 g skyr´i
suur peotäis beebispinatilehti
2 tl mett (soovi korral)
2 tl chiaseemneid

Peale:
granaatõunaseemneid, seemneid, toortatart, kookoshelbeid vms

Koori ja puhasta pirn. Surista omavahel kokku retsepti 3 esimest komponenti. Vajadusel lisa lusikaga juurde magususe andmiseks mesi. Seejärel sega lusikaga juurde chiaseemned. Jaga segu kaussidesse ning lase sel maitsestuda 10-15 min. Vahetult enne söömist  raputa peale oma lemmiklisandid.

Kama-pirnikreem

Kodujuust sobitub skyr´iga suurepäraselt kokku. Soovitan proovida seda imelihtsat kreemi. NB! Täidab väga meeldivalt kõhtu;) 

Kogus: kahele
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!

1 suurem küpsenud pirn
150 g skyr´i
100 g kodujuustu
2 sl kamajahu
vedelat mett
meelepäraseid marju

Riivi pirn (ära koori) ning sega kokku skyr´i, kodujuustu ja kamajahuga. Jaga segu kahte kaussi, piserda peale mett ning laota peale marju. Serveeri. 

Peekoni-hernevõie

Suitsupeekon on selle retsepti üks salasõnadest, kuna jagab määrdele rohkelt omapärast maitset ning täiustab ka teisi komponente. Serveeri seda dipikastmena või pehmel ciabattal!

50 g (külmutatud) herneid
6 suitsupeekoniviilu
150 g skyr´i
2 tl mahedat sinepit
soola, pipart suhkrut

Vala hernestele ülessulatamiseks peale keev vesi, seejärel nõruta. Lõika suitsupeekoniviilud peeneteks ribadeks ning prae pannil krõbedaks. Seejärel pane kõik komponendid kaussi (ka pannile tekkinud peekonirasv) ning püreesta ühtlaseks. Kindlasti ära püreesta mass täiesti ühtlaseks seguks, vaid jäta tekstuur tükiliseks. Maitsesta ning lase külmkapis enne serveerimist seista vähemalt tunnike.

Avokaadodipp koriandriga 

Miskit head avokaado ja koriandri sõpradele. See on lihtsasti valmiv dipikaste, mis sobib hästi võileivakattena, kui ka serveerimiseks koos köögiviljade, kreekerite või muu meelepärasega.

Gluteenivaba!

150 g skyr´i
1 küps avokaado
kimbuke koriandrit
1-2 sl sidrunist pressitud mahla
näpuotsatäis köömneid
soola, pipart, suhkrut
granaatõunaseemneid

Pane retsepti 4 esimest komponenti kaussi ning püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Jahvata/uhmerda köömned peeneks ning lisa segusse. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Serveeri dipikastet koos täiendavate koriandrilehtede ja granaatõunaseemnetega. Viimased annavad dipikastmele juurde meeldivat hapukust! 

Maasika-koriandrismuuti 

Kõikide koriandrisõprade rõõmuks on selle retsepti puhul tegemist värskusest pakatava maasika-koriandrismuutiga. Maasikad ja koriander sobivad imehästi kokku! 
NB! Rohelise ürdi tugevust saad smuutis timmida vastavalt oma maitsemeeltele. 

Kogus: kolmele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!

1 dl tugeva maitsega piparmünditee leotist
200 g skyr´i
kimp värsket koriandrit
300 g värskeid või külmitatud maasikaid
ca 2-3 sl vedelat mett
jääd (serveerimiseks)

Valmista kange piparmünditee ning lase sel jahtuda. Seejärel pane kõik komponendid kaussi (mee kogus oleneb enda maitsemeeltest ja maasikate magususest!) ning mikserda ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa mett. Serveeri koos jääga või naudi niisama

Piilu ka neid retsepte, mida siit blogist juba leida võib:


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails