31. jaanuar 2011

Kaneelijäätis kardemonitäpsudega

/Prindi retsept/

Asi on nii, et mulle meeldib jäätis, eriti enda valmistatud. Millegipärast avastan ma jäätise võlu aga alati siis, kui seda tegema ja sööma asun. Kui sügavkülmas laiutab jäätisest tühjus, siis ei tule jäätis vahepeal mõtessegi. Ükspäev otsustad aga poest topsi kondenspiima hankida või selle suhkruse maiuse ise valmistada, et just sedasama külma hõrgutist tegema hakata ja siis tekibki jäätise ise, et tahaks veel ja veel ja veel. Pähe tulevad mõtted uutest, kohati veidi sobimatutest lisanditest. Ühesõnaga on hetkel jäätisetegemise tahe suur, kuni täpselt hetkeni, mil unustad uue karbi külma pista. Minu suur lemmik on jäätis vahtrasiirupi ja kergelt röstitud kreekapähklitega, praegusel ajal, kui minu peaaegu igat kooki, magustoitu või mõnd muud maiust troonib kardemon, siis ei saa ka jäätis ilma selleta. Seltsiks veel õigeveidi jahvatatud kaneeli ning ongi olemas kaneelisõprade lemmikjäätis. Ja oi, kui oleks veel puu otsast võtta kodumaiseid õunu, mis on enne taldrikule sattumist veidi kuumas ahjus lösutanud, vat siis oleks kooslus perfektne.

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk (400 g) kondenspiima (suhkruga)

2 tl jahvatatud kardemoni
1-1,5 tl jahatatud kaneeli


Vahusta rõõsk koor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Lisa kardemon ja kaneel ning sega kõik korralikult lusikaga läbi. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning külmuta 5-6 tundi.

30. jaanuar 2011

Juustukook - apelsinine ja martsipaniga

/Prindi retsept/

Kui täna hilishommikul kööki lonkisin ning õue piilusin, tekkis veidi nõutu oleks Miskid säravad oranžikad laigud oli vallutanud ilmatu suured lumukuhjad. Ei tahtnud küll uskuda, kuid jah, maja nurgatagant piilus päike. Seetõttu on ka seda koogiretsepti kohe rõõmsam üleskirjutada- värvilt sama ergas ja oranžikas. Kook sai alguse nagu ikka - ülejäägist. Seekord oli vaja ära kasutada riiulil paiknev martsipan. Sobis justkui valatult apelsini ning šokolalaadiküpsiste lembusesse. Nagu ikka on sedasorti kook maitsev järgmisel parem, veelgi parem kui kannatad oodata ülejärgmise päevani.

Põhi:

250 g šokolaadimaitselisi küpsiseid
100 g võid, sulatatuna


Täidis:

400 g toorjuustu

250 g kohupiima (teraline)

3 muna

2,5 dl suhkrut

1 suure apelsini riivitud koor ja pressitud mahl

100 g martsipanimassi


Kate:

2 dl rõõska koort (35%)

1 tl vanillisuhkrut

1 tl suhkrut


Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisemass küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (22-24cm) põhjale.

Täidise jaoks sega omavahel toorjuust ja kohupiim. Lisa ülejäänud ained, välja arvatud martsipan. Mikserda korraks kogu mass läbi ning vala küpsisepõhjale. Võta martsipanist väikesed tükid ning pista täidisesse. Küpseta 170 kraadi juures ca 1tund. Aseta ööpäevaks külmkappi tahenema. Vahusta koor suhkrutega vahule ning serveeri koos koogiga.

25. jaanuar 2011

Koogi-moodi leiva-saiavorm

/Prindi retsept/

Järgnevalt üks magustoit, mida olen viimasel ajal ikka väga tihti valmistanud - saia-leivavormi, mille kõige kasulikum osa seisneb veidi tahkema saia/leiva ärakasutamises. Alati võib sellise vormi oma tunde järgi valmis meisterdada, kuid üks alati-õnnestuv retsept on alljärgnev. Ahjumineva saiavormi võib üle valada piima-seguga, kuid kõige rohkem soovitan vormi kostitada hoopis rõõsa koorega. Serveerida võib piimaga, kuid ise söön tavaliselt seda niisama, nii nagu kookigi.

400g saia
400 g leiba
0,75 l piima
3 sl suhkrut

Täidis:
2 dl suhkrut
35 g naturaalset kakaopulbrit
400 g hapukoort
1 muna

Kate:
3 muna
0,25 l piima (või samapalju 10%list rõõska koort)
0,5 tl kaneeli
50 g suhkrut

Murenda leib ja sai kaussi, lisa piim ja suhkur ning jäta segu ca 10 minutiks seisma. Sega kõik täidise ained omavahel, tee sama moodi ka katte ainetega.

Määri ahjuvorm (kasutasin 30x22cm vormi) võiga ning pane pool saia-leivasegust vormi põhja. Vala selle peale kokkusegatud täidis ning selle peale ülejäänud saia-leivasegu. Vala see üle muna-piima(koore)seguga ning küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 45 minutit ehk kuni saia-leivavorm on pealt kuldpruun. Raputa üle tuhksuhkruga ning serveeri.


17. jaanuar 2011

Šokolaadi-banaanikreem

/Prindi retsept/

Mida teha, kui on kapis valge šokolaadi ülejääk?Jällegi üks piinlikult lühike, kuid see-eest väga maitsev postitus. Soovitan serveerida seda suupiste magustoiduna väikestest pitsidest.


100 g valget šokolaadi
400 g banaani kohupiimakreemi

75 g hapukoort


Sulata šokolaad vesivannil. Sega omavahel kohupiim ja hapukoor. Vala segades juurde sulatatud šokolaad. Aseta kreem pokaalidesse ning lase ca tunnike taheneda.

13. jaanuar 2011

Maisi-kartulisupp

Kell saab kohe-kohe üks öösel, kuid enne homset ruttu üks postitus veel. Loodetavasti ei ole homme üleliia unine, sest päev tõotab tulla kiire. Hommikul lähen veidi varem tööle, seejärel möödub teine pool päevast aga videoklippide filmimiseks seoses kahe-päeva kohviku avamisega Solarise keskuses. Pirukad tulid igal juhul homseks maiustamiseks filmimise vaepeal ahjust välja.

Ka sellel aastal valmistan toiduretsepte Farmi'le ja võin öelda, et mitmeid maitsvaid retsepte on valmimas....vähemalt tunduvad nad ideena hetkel suurepärased. See supp on üks hea näide lihtsusest, mis valmis põhimõttel: teen kiiresti süüa sellest, mis külmkapis on".

800 g kartuleid
75 g porrut
1 l vett

1 purk (340g) konservmaisi
150 g toorjuustu maitserohelisega

soola, pipart


Koori ja tükelda kartulid väiksemaks. Keeda need koos viilutatud porruga 1sl soolaga maitsestatud vees pehmeks. Seejärel pane juurde pool purki maisi ning püreesta. Lisa toorjuust ning ülejäänud pool maisikogusest ning sega seni, kuni juust on sulanud. Maitsesta soola ja pipraga.

11. jaanuar 2011

Praetud sõir

Veidikene uuendusi siinses blogis. Mulle meeldib ehk teistele ka...

Nüüd aga minu viimaste kuude lemmikust. Kuna retseptiks seda postitust päris pidada ei saa, siis ideena on see toit väärt kirjapanemist kohe kindlasti. Praetud sõir, mis jääb praetuna keskelt sulanud, ümbris aga küpseb kuldpruuniks kerge koorikuga katteks - tarvitada koheselt leival, saial või siis niisama näksimiseks.Kõige parem on veidikese küüslaugu ja maitserohelisega maitsestatud sõir. Tuleb tunnistada, et paar viimast korda olengi valmistanud sõira selle praadimise eesmärgil. Sõltuvusttekitav on see kohe kindlasti. Vaja ongi ainult ühte komponenti:

Isetehtud sõira (vastavalt maitsele, mis lisandiga soovid)

Lõika sõirast 0,5cm viilud ning aseta kuumale kuivale pannile. Prae ühelt poolt, kuni see on kuldpruun, keera puulabidat kasutades see ümber ning küpseta samuti kuldpruuniks.

5. jaanuar 2011

Sulajuustune kana-šampinjonisupp

/Prindi retsept/

Järgnev retsept on üsna sarnane supiga, mida tegin lusikasaates 11.12.2010.(saates valmis retsept ilma seenteta). Tegelikkuses valmistasin seda suppi esmakordselt juba mitu-mitu kuud tagasi ning blogisin sellest ka Rannamõisa blogis. See on minu üheks lemmikuks saanud (see on ka minu venna eriline lemmik) ning võin öelda, et kui retseptivaatlejale võib see esmapilgul tunduda lapsepõlveõudus - piimasupp. . Siis võin lubada,et lõpptulemus on piimasupist totaalselt erinev. Maitsvat supitegu keset külma talve:)


neljale

400 g broilerifileed
300 g šampinjone

0,5 tl karrit
2-3 sl jahu

1,5 l piima

200 g Merevaigu sulatatud juustu

soola-pipart


Tükelda broilerifilee ja šampinjonid väikesteks tükkideks. Prae esmalt kuumal pannil õlis broilerifilee tükke, lisa karripulber ning maitsesta soola ja pipraga. Kui kanafileetükid on läbi küpsenud, tõsta need pannilt taldrikule. Seejärel prae šampinjonid pehmeks, siis lisa juurde broilerifilee ja jahu. Sega korralikult läbi ning vala juurde piim ning sulatatud juust. Kuumuta keskmisel tulel, aeg-ajalt segades, kuni supp pakseneb ning juust on sulanud. Maitsesta soola-pipraga ning serveeri.

2. jaanuar 2011

Kodu-tehtud sõir soolapähklitega

/Prindi retsept/

Ilusat ja tegevusterohket uut aastat kõigile. See aasta lubasin ma endale, et leian veidikene aega lihtsalt olemiseks, puhkamiseks ning endale olemiseks. Ei usu, et sellest lubamisest kinni pean, aga eks näib, preagu on igastahes tegevust küllaga. Blogi-postitusi on see nädal veel kindlasti juurde tulemas, sest lõunaks sai valmis üks hea supp, mille kõrvale tegin röstitud koduleiba aastavahetuseks valminud sõiraga. Sõirasid tegin aastavahetuselauale kahte sorti - sedasama soolapähklitega (see on mul tegemisel juba mitmendat korda) ning küüslaugu/peterselliga varianti. Ikka imestan, kui lihtsalt see sõir valmib ja kui on veel kodune leib jaa äsja valminud või peale määrimiseks, siis sõnad on ilmselgelt üleliigsed.

1 l piima
600 g kohupiima

60 g võid

2 muna
1,5 tl soola

75 g soolapähkleid, hakituna


Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt lahti segatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla sõelale nõrguma umbes 15 minutiks.

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel*, kuid ära keeda! Kõige viimasena sega sisse hakitud soolapähklid. Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.

*Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails