Asi on nii, et mulle meeldib jäätis, eriti enda valmistatud. Millegipärast avastan ma jäätise võlu aga alati siis, kui seda tegema ja sööma asun. Kui sügavkülmas laiutab jäätisest tühjus, siis ei tule jäätis vahepeal mõtessegi. Ükspäev otsustad aga poest topsi kondenspiima hankida või selle suhkruse maiuse ise valmistada, et just sedasama külma hõrgutist tegema hakata ja siis tekibki jäätise ise, et tahaks veel ja veel ja veel. Pähe tulevad mõtted uutest, kohati veidi sobimatutest lisanditest. Ühesõnaga on hetkel jäätisetegemise tahe suur, kuni täpselt hetkeni, mil unustad uue karbi külma pista. Minu suur lemmik on jäätis vahtrasiirupi ja kergelt röstitud kreekapähklitega, praegusel ajal, kui minu peaaegu igat kooki, magustoitu või mõnd muud maiust troonib kardemon, siis ei saa ka jäätis ilma selleta. Seltsiks veel õigeveidi jahvatatud kaneeli ning ongi olemas kaneelisõprade lemmikjäätis. Ja oi, kui oleks veel puu otsast võtta kodumaiseid õunu, mis on enne taldrikule sattumist veidi kuumas ahjus lösutanud, vat siis oleks kooslus perfektne.
1 purk (400 g) kondenspiima (suhkruga)
2 tl jahvatatud kardemoni
1-1,5 tl jahatatud kaneeli