23. juuni 2020

Kodune maasikakook kondenspiima ja küpsisepuruga

Ei ole saladus, et maasikahooaeg hakkab vaikselt saabuma. Nii, et on aeg seda hooaega tervitada väärikalt! Praeguste suviste ilmadega muutuvad need imelised punapõsksed maiused lausa tundidega jumekamaks, seega on vägagi sobiv aeg ühe maasikoogiretsepti jagamiseks. Olen hetkel selliste koduste kookide lainel ning seetõttu on ka seesama küpsetis oma olemuselt üsnagi kodune ja lihtne. Samas aga vägagi mõnus, et meeldida kõigile! Kui maasikad tihtipeale igasse küpsetatud kooki minu arvates nii hästi ei sobi, siis selle maasikakoogi teevad need maitsvamaks ja mahlasemaks kohe kindlasti.



Selle maasikakoogi juures pean ma mainima, et Pärnu on suvisel ajal imeline. Vähe sellest, et suvepealinnas asub kõik jalutuskäigu või rattasõidu kaugusel, siis siit võib leida ka täiesti imelisi kohti ja uusi avastusi. Näiteks nagu lupiinipõld, kus seesama maasikakook pildistatud on. Kiirustasime Meriliniga pildistamisele randa, mistõttu oli meil plaanis kaasa haarata mõned lupiinid, et need siis taustajõududena suviseid emotsioone jagaks! Endalegi üllatuseks vaatas meile paari lupiini asemel vastu vastu põld, mis oli kaetud lupiinivaibaga. Imeline!

Ja nii ongi üks pisike piknikulaud maasikakoogiga sätitud otse selle lilleilu keskele! Paitavaid koogielamusi!


75 g võid
75 g valget šokolaadi
1 muna
200 g kondenspiima
0,5 tl soola
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
200 g maasikaid, tükeldatuna
2 digestive küpsist, purustatuna

Pane kaussi või-tükid ja šokolaad ning sulata need vesivannil ühtlaseks. Seejärel lisa muna, kondenspiim ning omavahel segatud kuivained. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20cm), laota peale maasikatükid ning raputa kook üle küpsisepuruga. Küpseta 175 kraadi juures 25-30 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda!




3. juuni 2020

Kihiline rabarberikook vanillikreemiga

Rabarber on minu arvates täiesti imeline tooraine ning sellest valmistatud koogid on alati nii head. Olgu tegemist siis lihtsa kodukoogiga või pisut pidulikuma maiusega. Rabarber sobitub kõigiga, lisades hapukust, mahlasust ning täiustades tekstuuri! Selle tõestuseks on ka seesama kihiline koogike, mille koogikihtidesse rabarberit lisasin. Ja teate mis, see kelmikas rabarber lisas koogile iseloomu, särtsu ning tekitas vanillikreemiga suurepäraseid maitsemänge. Hapukas rabarber sobis koogikihtidesse imeliselt, vastandudes magusa kreemiga. Seega on rabarber selles küpsetises lausa kohustuslik ning ei soovitaks seda asendada miski muuga, kui vaid õunahooajal proovida seda kooki parajalt hapukate õuntega! Ma pean tunnistama, et selle koogi valmistamine üleliia keerukas ei ole ning ebameeldivalt palju aega samuti ei nõua, sest suurema osa tööst peab tegema ära hoopis ahi. Seega, kui on tulemas mõni tore tähtpäev, siis miks mitte meisterdada sedasama koogikest peolauale!


Koogikihid:
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2,5 dl suhkrut
3 sl tumedat kakaopulbrit
3 muna
250 g hapukoort



Rabarberisegu:
450g rabarbereid

ca 2 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli

Kreem:
2 dl vahukoort
300 g hapukoort
50 g vanillikastmepulbrit
75 g suhkrut


50 hakitud soolapähkleid (vahele)
piima (koogikihtide immutamiseks)


Koogikihtide valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa munad ja hapukoor ning sega ühtlaseks tainaks. Koori ja tükelda rabarberid, sega suhkru ja kaneeliga ning lisa segades tainasse. Tõsta 1/3 tainast küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (20cm) ning küpseta 175 kraadi juures 25-35 minutit. Küpseta järgemööda ka ülejäänud 2 koogikihti. Lase neil korralikult jahtuda.

Kreemi valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks. Lisa segades hapukoor. Seejärel lisa vanillikastmepulber ja suhkur. 

Ehita kook koogivormi: immuta esimene jahtunud koogikiht kergelt piimaga, tõsta sellele täidis ning raputa üle poole koguse soolapähklitega. Kata teise koogikihiga, immuta piimaga ning tõsta samuti peale täidis (arvesta pisut täidist ka koogi katmiseks) ja järelejäänud soolapähklid. Seejärel tõsta peale viimane koogikiht, immuta ning määri peale pisut täidist. Lase koogil jahedas maitsestuda vähemalt paar tundi (kuni üleöö). Kaunista meelepäraselt ning serveeri!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails