27. november 2011

Jõuluvürtsidega maapähklid aˇla Olde Hansa

Võtad ühe, võtad teise, võtad kolmanda..... kuni märkad, et selline tegevus on ühe hetkega väga sarnaseks ja rutiinseks muutunud. Sellist tegevust nimetetakse pähklite söömiseks, mille puhul ei saa mitte kunagi lihtsalt ühe-pähkli-maitsemisega piirduda. Need pähklid on ju tihtipeale justkui saatanast. Praegu on kättejõudnud selline aastaaeg, kus pähklite retseptipostitus saab tähendada ainult üht – ikka neid häid juskui Olde Hansa mandleid meenutavaid hõrgutisi. Kuskil roosas-roosas mõttemaailmas mõtiskled, et võtaksin õige paar pähklit, lihtsalt proovin, kas maitse on sama mis eile:) Järgmisel hetkel on aga kauss tühi. Aga no mis sa teed, nii nende jõulupähklitega lihtsalt kipub olema.
Kui iga-aastaselt on jõulukuul valminud jõuluvürtsidega rikastatud mandlid, siis see aasta on ahjuplaadile rännanud pähklitena kõige lihtsam ja kättesaadavam tooraine - maapähklid.
250 g maapähkleid
1 munavalge

1 tl vett

1 tl kaneeli

4 tl suhkrut
0,5 tl jahvatatud kardemoni

näpuotsatäis soola

0,5tl muskaatpähklit

0,5 tl magusat paprikapulbrit


Hiljem katteks:

0,5 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut


Vahusta munavalge kergelt veega. Sega omavahel kuivained, sega juurde pähklid. Lisa segades juurde munavalge ning sega korralikult. Aseta pähklid ühekordse kihina ahjuplaadile ning küpseta 180-190kraadi juures ca 30 minutit, vahepeal pähkleid segades. Seejärel lisa juurde katteks kaneel ja vanillisuhkur. Sega läbi ning lase pool tunnikest jahtuda.

24. november 2011

Paprika-kohupiimamääre

Seda kiiret saiakatet valmistades täitub tuba ahjus küpsevate küüslaugu-aroomidega, mis imehästi sobib hetke vihmaste ja jahedate ilmadega.


5 küüslauguküünt
3 punast paprika
100 g kohupiima

soola, pipart, suhkrut


Koori küüslauguküüned, lõika paprikad neljaks ning küpseta neid 200 kraadi juures ca 15-20 minutit või seni kuni paprikad hakkavad pealt kortsu tõmbuma ja pehmenema. Võta ahjust, aseta peale foolium ning lase paprikatel jahtuda. Seejärel koori paprikatel kestad.

Püreesta küpsetatud paprikad ja küüslauguküüned, lisa segades juurde kohupiim. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Sobib ideaalselt leiva-saiakattena või dipikastmeks.


21. november 2011

Kaerahelbe-martsipanipuder

Hommikupuder on üks parajalt fantaasialendu nõudev mängumaa. Minu alatiseks lemmikuks jääb vist üsna raudselt kaerahelbepuder võisilma, meresoolahelveste ja emmentali juustuga (tegelikult õigeveidike parmesani peab ka olema), aga siiski on ka magusad pudrud viimasel ajal vägagi tihti pliidi peal potis podisema hakanud. Rukkijahupuder, mis viimasel ajal üks sagedasemaid külalisi hommikulaual, kuulub minu lemmikute hulka tänu oma šokolaadisusele. Seesama martsipanipudru retsept aga võlub oma lihtsuse ja maheda martipanimaitsega. Nagu komm, ütles laps.....


neljale

kaerahelbeid
piima

suhkrut,
soola

75 g martsipani

1 sl hapukoort


Valmista kaerahelvestest ja piimast koguseliselt neljale kaerahelbepuder. Maitsesta soola ja vähese suhkruga. Valmis kuumale pudrule sega sisse martipanitükid ja hapukoor, lase paar minutit podiseda, kuni martsipan on sulanud ning serveeri pudru koos peale raputatud kaneeliga.

17. november 2011

Caesar võileib ehk samanimelise salati kiirem variant

Võib tunduda igav ja tavaline, aga mulle meeldib Caesari salat, eelistatavalt omatehtud, kus parmesanilaastude ja kanalihaga pole koonerdatud... aga tegelikult sobivad ka teatud toidukohtade valmistatud salatid. Caesar salati ainetel aga üks lihtne võileib, sama hea, aga siiski veidi teistsuguses võtmes. Jah tean, kaste tuleb siin retseptis purgist, aga endale peab ju mugavusi ka lubama;)
PS! See on üks nendest retseptidest, mis valmis mul koduse võileivaralli tulemusel:)
kahele
2 sl caesari kastet
1 küüslauguküüs
salatilehti (eelistatavalt rooma salat, aga kui on miskit muud käepärast, siis võib asendada:)
50 g kalkunisinki
4 kirsstomatit
pipart, soola
parmesanilaaste
röstsaia
Rösti saiad, hõõru neid poolitatud küüslauguküünega. Määri peale caesari kaste. Seejärel aseta peale salatilehed, tükeldatud kalkunisingiviilud ja viilutatud kirsstomatid. Raputa peale veidi pipart, soola ning parmesanilaaste.

16. november 2011

Riivleivaga juustusupp

On külm, on pime, kohati küll päikeseline, kuid siiski on juba jahedad hommikud katnud aknaklaasid õrn-külmutatud jääkihiga. Õhtud on "märksa" pimedamad, kui mõned kuud tagasi. Tuli praksumas kaminas tihedamini, kui mõned nädalad tagasi ning pliidi peal (või ahjus) aina sagedamini podisemas supid, tummised oaroad ja vürtse täis särtsakad ahjuvomid. Jahedamate ilmadega on populaarsemad soojendavad teed - oma peenra piparmündiga, mis alles hiljuti sai peenralt korjatud ning kuivatatuna purki pistetud või siis teed mustikatega, vaarikatega. mustsõstratega, mis kõik ikka ise korjatud ning sügavkülma pistetud mõttega mõndadel kargetel õhtudel tarbimiseks.

Ja siis on otseloomulikult supid jahedamate ilmadega aukohal. Kui suvel on külmsupid, siis talvisel ajal kehtib põhimõte - mdia soojem, seda parem. Üks selle sügise suppe on kohe kindlasti riivleiva-juustusupp, mis tänu kiirele valmimisele, kõhtutäitvale tummisusele, mis koheselt sooja annab, on saavutanud minu suppide edetabelis "meeldib" staatuse. See on selline toit mida passib pakkuda ootamatutele külalistele üllatuseks. Sellistel puhkudel on põhjust ka suppi kaunistada. MInu lemmikuteks on kooslused parmesanilastud+oliiviõli, saiakrutoonid+värsked ürdid +sinihallitusjuust või siis veidi uhkeldavam kate küpstatud mozzarellasaiaga.

PS! Salakoostisaineks selle supi puhul on köömen. Kasuta köömnetega juustu või köömnesisaldusega leiba;)

neljale

100 g riivitud juustu
100 g riivitud leiba
näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
hakitud peterselli
1 l köögiviljapuljongit
1 sl void
2 muna

Sega kokku riivitud juust, -leib, muskaatpähkel ja petersell. Vala juurde kuum puljong ning kuumuta paar minutit. Klopi munad lahti ning lisa segades veidi supile. Seejärel lisa kogu munademass, ise pidevalt segades. Võta tulelt ning serveeri.


9. november 2011

Juuretisega sai

Ühe kõige lihtsama ja isuäratavama pildi võin enda maitsemeeltesse maalida kõige parematest kodustest maitsetest, nagu näiteks koduküpsetatud ahjusoojast saiast. Kodusest juuretisega küpsetisest, mis on just ahjuuksest väljunud, millele on kergelt või krõbedale koorikule määritud ning siis suure linase leivarätiku alla rahunema pandud. Rahunema ja maitsestuma, et siis 5 minuti pärast endale kõige paremat sooja saiaviilu lõigata. Peale loomulikult panna tubli noatäis võid, millel jahvatatud õige-peenelt meresoola.


Minu esimene tutvus koduküpsetatud (juuretisega) saiaga toimus kevadel, kus perenaine mitu pätsi selliseid saiu lauale külalistele tervituseks asetas. Küpsetasin ka ise, kuid lõpptulemus ei väärinud hõiskeid ja kukerpalle. Siiski tekitas see maitse ja mõte juuretisega valmistatud saiapätsist sõltuvust ja uudishimu, et katsetusi jätkata. Paar ahjusooja saia veel, paar ebaõnnestumist takka-otsa. Mingi hetkega oli aga ebaõnn seljatatud ning minu hommikud said tunduvalt rõõmsamaks koduse, sõltuvust tekitava saiaga, mis serveeritud täpselt sama lihtsalt nagu ennist kirjeldasin - eheda või ja veidikese meresoola puistega.


1 päts

väike peotäis leivajuuretist
3 dl vett

2 tl soola
1 sl suhkrut
8-10 dl jahu

Sega juuretis veega ning jäta umbes 3 tunniks käärima. Seejärel lisa sool ja suhkur. Hakka tasapisi lisama jahu, ise pidevalt sõtkudes. Lisa jahu nii palju, kuni tainas käte küljest lahti tuleb (tainas peab jääma pärmitaina-paksune).

Määri võiga 1,5l keeksivorm ning aseta tainas vormi. Silu veega pealt siledaks ning jäta sooja kohta ca 5 tunniks kerkima. Seejärel küpseta 180 kraadi juures 40-45 minutit (küpsemise ajal pintselda paar korda veega). Pintselda ahjust väljavõttes saia pealt ning jäta rätiku alla rahunema.



6. november 2011

Šokolaadine rukkijahupuder

Korralik hommikusöök on päeva tähtsaim eine....... ütles ema, kui oli ilmselgelt liiga suure potitäie putru perele hommikueineks valmistanud. Tundub, et emadel lasub tihtipeale müügimehe kohustus lastele teatud toite maha ärida. Minulgi saavad mitmedki road fantaasiarikkama ja uhkema nime, kui toit tegelikult ise on. Mõned toidud on aga populaarsed juba ise-enesest. Minu üks lemmikuid pudrusid saab siinkohal veidi täiuslikumaks ja lastesõbralikuks tänu kakao-lisandile. Maitseb kui kakaopuding. Lusikas kätte ning jääb üle vaid Head isu soovida.

kahele-kolmele

2 dl vett
3 dl piima
1,5 dl rukkijahu

näpuotsatäis soola

2 sl suhkrut

3 sl kakaopulbrit (magustatud)

1 sl hapukoort
mustikaid (külmu
tatud, ära neid sulata)

Kuumuta vesi koos piimaga potis keemiseni, nirista aeglaselt sisse rukkijahu, ise pidevalt segades. Lisa sool ja suhkur ning keeda madalal kuumusel seni kuni puder pakseneb. Sega sisse kakao ning seejärel hapukoor. Jaga puder kaussidesse, raputa peale mustikaid ja serveeri.



2. november 2011

Võiroosid suitsukanaga, lihtsalt lemmik

Ükskõik milline toiduteema lauas jutuks võetakse, jõuan mina ikka kuidagimoodi võisaiakeste hääduse juurde. Õhulised, kergelt soolased võisaiad lihtsalt on minu lemmikud juba päris väikese tüdrukueast peale. Mul oli juba siis teada, kus kohvikutes/poodides asuvad pealinna kõige paremad võisaiad - ikka sellised kihilised ja võised. Täpselt nii võised, et näpud vajavad pärast söömist ikka korralikult salvrätikusse puhtaks pühkimist. Pisikesena leidus minu vanaema toidukotis näiteks ALATI lisaks hapukapsakotile ja turult ostetud kilule neli võisaiakest - kaks minule, üks vanaisale ja üks loomulikult vanaemale. Need olid pärit ühest Tallinna vanalinna väikekohvikust, millest vanaema pärast oma võimlemistundi harjumuspäraselt mööda sammus. Kahjuks on viimasel aja võisaiakeste kvaliteet aga kõvasti langenud ning enamikes kohtades on need lihtsalt pärmitainamoodi kuklid - võist saab ainult unistada, heietada ja mõelda, et kunagi oli see võisaia maailm ikka hoopis helgem ja roosilisem.


Kätrin võttis aga ette silmapaistva teo ning paari toidublogija survel (mina kaasa arvatud) tegi võisaiakesi koos õpetusega. Pikk pai ja üks pisike kniks selle eest. Kas tegin ka? Jah loomulikult küpsetasin ja olin tubli võisaia-küpsetaja.... ja pean ütlema, et ikka omatehtud on hää - peaaegu täpselt samahead nagu need vanalinna väikekohviku omad, millega vanaema mind tavaliselt kojutulles kostitas. Kui on aga kiire ja võisaia isu tahab lihtsalt tappa (kohati vist tundub, et see võisaiakirg on mul juba liiga suur), siis kasutan pärmi-lehttainast. Eelviimane kord lisasin võile veel suitsukana ja kas teate mis? Need saiakesed kadusid ahjuplaadilt kiiremini, kui jõudsin öelda - jätke mulle õhtuse teejoomise juurde ka üks:)

PS! Ja kui keegi teab häid võisaiade müügikohti, siis palun jagada:)

500 g pärmi-lehttainast

100 g toasooja võid

175 g suitsukana v
õi -kintsuliha (lihakogus)
meresoola


Mikserda toasoe või ja kanaliha ühtlaseks massiks, maitsesta soolaga. Kui kasutad valmis-rullitud tainast, laota see lihtsalt lauale (vastasel juhul, rulli tainas ca 0,5cm paksuseks). Määri peale suitsukanavõi. Lõika tainas pikkupidi pooleks ning teistpidi viieks, et tekiks 10 ruudukest.


Valmista võiroosid: suru nurgad tainaruudu keskele. Tekkinud uue tainaruudu nurgad suru uuesti tugevasti keskele kokku (täpsemalt vaata voltimist piltidelt). Aseta volditud tainaruudud ahjuplaadile ning küpseta 210 kraadi juures ca 20 minutit.


Selle retsepti leiab ka Rannamõisa linnulihablogist.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails