20. detsember 2018

Piparkoogi panna cotta


Paljud otsivad enda pühademenüüsse sobivaid roogasid. Kel veel magusa osas idee puudub, siis üks lihtne ja vähe vaeva nõudev maius on Teie ees. Panna Cotta puhul on tegemist mõnusalt kreemja tarretisega, mis sobib toeka pidusöömingu lõppu ideaalselt. See magustoit on minu köögis valmistamisel märkimisväärselt tihti, kuid erinevalt tavapärasele retseptile, valmistan selle želatiini asemel tarretisesuhkruga. Niimoodi on vaja magustoit vaid kokku segada, lisaks ei nõua maius eraldi suhkrut! Tarretisesuhkur annab nii magusust, kui ka toimib tarretajana. 


Mitmele: 4
Aeg: 20 min + tarretusmisaeg

4 dl vahukoort
1 dl piima
75 g tarretisesuhkrut
0,5-1tl piparkoogimaitseainet
100 g Kreeka jogurtit
hapukat moosi (peale)

Pane koor ja piim potti ning ning kuumuta keemiseni (ära keema lase). Sega omavahel tarretisesuhkur ja piparkoogimaitseaine ning lisa hoolikalt segades kooresegule. Kuumuta pidevalt segades veel 2-3 minutit. Selleks ajaks peab suhkur olema ilusti kooresegusse sulanud. Tõsta pliidilt, lisa Kreeka jogurt ning sega ühtlaseks. Vala segu nelja klaasi ning lase neil toatemperatuuril jahtuda täielikult, seejärel tõsta külmkappi jahenema. Vahetult enne serveerimist kostita magustoite kergelt moosiga. 

Retsept valmis koostöös ettevõttega Coop ning selle magustoidu leiab ka detsembrikuu(2018) retseptilehelt, mis on leitavad Coop kauplustes üle Eesti.
 

18. detsember 2018

Alkoholivaba hõõgvein


Seda soojendavat talvejoogi retsepti jagasin ma oktoobrikuu lõpul ajakirjas Naisteleht. Kuu aega varem antud köögirubriiki kokku pannes kujutasin ma vaimusilmas ette, kuidas oktoobri lõpus on jahedad ilmad juba saabunud ning kõik ihkavad soojendavad ning talvise olemusega joogikesi. Reaalsus oli aga hoopis midagi muud - oktoobrikuus valitsesid siinmail veel täielikud soojuskraadid, mistõttu pleedid, külmast võetud põsed, praksuv tuli kaminas ja muu taoline ei olnud veel päris teemas. Tõeline jõuluilm on ju tegelikult kestnud vaid paar päeva ning seda tuleb nautida sajaga. Pole mõtet imestada, kui nädalajagu hiljem kostitab ilmataat meid jällegi vihma ja tuulega (loodetavasti siiski mitte!). Praeguse ilmaga sobib aga see jook imeliselt. Turgutus miski sooja järele on igati teretulnud ning seetõttu soovitan ma kohe päris mitu kogust seda hõõgveini endale valmis meisterdada. Kui külm peaks jälle tülitama tulema, siis ei ole vaja muud, kui meelepärane kogus jõulujooki endale pliidil kuumaks teha ning end diivanile sättida. Tänu särtsakatele maitseandjatele jääb see jook kelmika iseloomuga, kuid vabalt võite vürtse oma tunde järgi kohendada - vähendada või siis hoopis kuhjaga lisada! Ja kes vajab oma jooki ka pisut kangemat kraami, siis sortsuke rummi või muud taolist võib sellesse lisada kindlasti.


Retsept ilmus 31.10.2018 Naistelehes.

Mitmele: 2
Valmistamisaeg: 15-20 minutit

5 dl jõhvikamahla
5 dl alkoholivaba õunasiidri või õunamahla
4 apelsiniviilu
2 kaneelipulka
6 vürtsitera
6 nelgitera
4 viilu ingverijuurt
1 tl pruuni suhkrut (soovi korral)

Pane kõik ained potti ning kuumuta madalal kuumusel vähemalt 10 minutit (soovi korral lisa ka suhkur, kui soovid magusust lisada).  Seejärel kurna jook klaasidesse ning serveeri. Soovi korral lisa klaasi ka paar apelsiniviilu.


16. detsember 2018

Piparmündine moonikook - maiustamiseks jõuluaega!

Detsembrikuu on ikka koogiküpsetamisaeg. Aeg, kui ahjus küpsevad piparkoogimaitsetest tulvil jõulukoogid, -keeksid ning loomulikult krõbedad küpsised. Jõulukuul lihtsalt tekib mingi äraskummaline soov pidevalt miskit head küpsetada, loodetavasti on see nii ka teistel. Minu koduahi on igastahes viimaselt ajal minuga vägagi agaralt koostööd teinud ning mitmed jõulukoogid valmis küpsetanud. Samas on jällegi päris mitmed küpsetised oma järjekorda veel ootamas, kuid õnneks on omajagu detsembrikuud veel ees! Mul oli juba mõnda aega mõtteis valmistada üks kihiline biskviitkook, mis sisaldaks ka pisikesi kiikse. See kook sisaldab kiiksuna mooniseemneid ning piparmündist vahekihti! See õrnroheline täidis sobitub tummise šokolaadikihiga imehästi, kuigi ma nende sobivuses alguses pisut kahtlesin. Üks õhuline õrn piparmündikiht aga vajabki tihtipeale pisut tuge ja turgutust. Nii, et šokolaadikiht täidab selle töö ära väga hästi ära.

Kaunistused on ka lihtsad ning jõulukuule sobivad. Piparkoogimajake ning pisut piparkooke, mis koogile pisut pidulikkust lisavad, samas jällegi jäädes lihtsaks ning meeldivalt tagasihoidlikuks.



Mitmele: 12 tk
Muu info: Kuna kook tuleb üsna kõrge, siis kasuta kõrgemate äärtega koogivormi!!

Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl mooniseemneid


Kreem 1:
250 ml vahukoort
100 g tumedat šokolaadi
75 g piimašokolaadi

50 g mooniseemneid
1 tl piparkoogimaitseainet
näpuotsatäis soola
1 sl maapähklivõid


Kreem 2:
400 ml vahukoort
1 potike värsket piparmünti
6 g (3 želatiinilehte)
1 sidruni riivitud koor 
75 g valget šokolaadi
1 tl matcha pulbrit


Immutamiseks: piima 

Kreem 2 valmistamiseks kuumuta potis 200 ml vahukoort koos korraliku kimbu piparmündiga keemiseni. Seejärel jäta külmkappi maitsestuma vähemalt paariks tunniks.

Biskviit: vahusta munad suhkruga kohevaks. Sega kuivained omavahel ning lisa lusikaga segades ettevaatlikult munavahule. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) ning küpseta 175 kraadi juures 20-30 min. Lase jahtuda ning lõika siis biskviit horisontaalselt kolmeks. 

Kreem1: 
Kuumuta 150 ml vahukoort keemiseni. Tõsta pott pliidilt, lisa šokolaaditükid ning lase neil sulada. Mõne minuti pärast sega segu ühtlaseks. Jahvata mooniseemned, piparkoogimaitseaine ja soolaga hästi peeneks jahuks ning lisa koos maapähklivõiga šokolaadisegule. Kõige viimasena lisa ülejäänud 100 ml vahukoort (vahustatuna!) ning lisa segades šokolaadikreemile. 

Pane koogivormi alumine biskviit, immuta kergelt piimaga ning vala šokolaaditäidis biskviitpõhjale. Aseta jahedasse tahenema teise kreemi valmistamise ajaks. 

Kreem2:
Pane želatiinilehed külma vette paisuma vähemalt 5 minutiks. Seejärel pressi käte vahel üleliigne vedelik želatiinilehtedest välja. Kuumuta piparmündiga seisnud koor uuesti keema. Eemalda piparmünt ning vala kuum koor želatiinilehtedele. Sega ühtlaseks ning lisa sidrunikoor ja šokolaaditükid - lase pisut seista ning sega siis ühtlaseks. Lisa pidevalt vispeldades juurde ka matcha. 

Võta kook külmkapist ning aseta vormi keskmine biskviit, immuta seda piimaga ning vala vormi valmistatud piparmünditäidis. Aseta kook külmkapi tahenema ca 10 minutiks. Seejärel aseta peale ülemine biskviidikiht (lõikepool all). Vajadusel lõika biskviit pealt ühtlaseks, et lõpptulemusena kook pealt üleliia ümar ei jääks. Immuta ülemist biskviiti veel pisut piimaga ning seejärel jäta külmkappi maitsestuma üleöö.

Kaunistamine: 
Määri kook pealt vahustatud vahukoorega (minul oli järgi eelmisest koogiteost vanillikreemi ning kasutasin seda). Lisa koogile piparkoogid ning tüümianioksi või siis rosmariini. Mõned hõbedased pärlid või jõhvikad on ka teretulnud!


 Postitus sündis koostöös Grüne Feega

Vaata teisi postituse koostöös Grüne Feega:
Bataadivõileivad
Ühe poti roog
Soodaleib sulatatud juustuga
Jahutav jäätee
Suvine külmsupp
Spinatiga rullbiskviit
Lihtne murulaugupesto
Toortatrakreem
Apelsini-basiilikusmuuti
Kolme juustu pirukas 
Hapukooreomlett
Külaskäik Grüne Fee aiandisse



12. detsember 2018

Oliiviõliküpsised - imelised ampsud jõulukuu jaoks!


Detsembrikuu on nende küpsiste valmistamiseks ainuõige aeg! Miks? Sellepärast, et need sisaldavad meeldivad koguses piparkoogivürtse, mett ja mandlijahu, mis teevad nendest maiustest tõeliselt jõulused ampsud.  Kui Sul veel jõulutunnet peal ei ole, siis tõenäoliselt aitavad need küpsised pisut kaasa, tuues küpsemisel tubadesse mõnusaid piparkoogiaroome! Tegemist on tegelikult laisa inimese piparkookidega, mille tainas valmib veel kiiremini kui traditsiooniline piparkoogitainas. Seega, kõik kööki, põlled ette, käed jahuseks ning tainast sõtkuma!

Tegelikult on selle jõulutundega paljudel hetkel vist pisut pahasti - ilm ja kalender ei tee omavahel absoluutselt koostööd. Ideaalis võiks ju õu olla kaetud kerge lumevaibaga, mida on täpselt nii palju, et see igapäevaelu segama ei hakkaks. Vastupidiselt sellele unistusele on ilmataat kostitamas kõiki tuule, vihma ja niiskusega.
Sametine lumevaip aga ei ole ainukesed asjad, mis jõulutunnet tekitada aitavad. Minu jaoks on hulk veel teisigi komponente, mis praegust ilma pühadele pisut sobivamaks aitaksid muuta. Minu soovitused jõulutunde tekitamiseks:

1. Kuula jõululaule. Hetkel on meie peres jõululaulud esikohal. Millal siis veel neid kuulata kui mitte praegusel ajal.
2. Kaunista kodu. Otsi välja jõulukaunistused! Kui sa väga palju dekoratsioone oma koju kuhjata ei soovi, siis piisab hetkel ka jõulutuledest - juba ainuüksi need pisikesed asjad aitavad selle õige tunde tekitamisele palju kaasa!
3. Küpseta piparkooke ja muud magusat!
Meisterda sellesama retsepti järgi pühadeküpsiseid või siis rulli traditsiooniline piparkoogitainas laual lahti ning lase erinevatel vormidel endale meelepäraseid kujundeid teha. Kõige parem  - võta küpsiste valmistamine ette kogu perega! Ja kui küpsised on valmis, siis ära peida neid kappi, vaid pane kohe kausiga lauale! Paar mandariinikaussi on ka alati teretulnud!
4. Kustuta tuled ning naudi sumedat valgust. Küünlavalgus või jõulutulede valgus on alati toredad!
5. Mandariinid Nagu punktis 3 sai mainitud - mandariinid on justkui kohustuslik amps detsembrikuus!
6. Võta ette midagi vahvat koos perega!
Ühised tegevused - lauamänguõhtud, kooskokkamised, külaskäik metsa, filmiõhtud või -hommikud! Jõulufilmid on kohustuslikud! Samuti soovitan minna kinno ning vaadata filmi: "Eia jõulud Tondikakul". Tegemist on imetoreda ja südamliku koguperefilmiga.
7. Too tuppa kuusk!
Mine ise metsa või osta kaupmehe käest. Kui suurt kuuske ei taha, siis piisab ka kuusokstest vaasis!
8. Meisterda miskit, ikka jõululaulude saatel.
Olgu selleks meistriteoseks siis jõulupärg, lumehelbed või muud jõulukaunistused...
9. Saada jõulukaarte POSTIGA!
10. Uuri jõuluürituste kohta, mis sinu linnas toimuvad!
Meie käisime Miaga hiljuti adventi tähistamas Pärnu Keskraamatukogus, kus oli pisikestele mõeldud jõuluetendus. Täiesti tasuta, aga see-eest nii tore! Piparkoogimaania Tallinnas väärib külastamist ning loomulikult jõuluturud. Tegelikult on toredaid jõuluüritusi toimumas nii palju, suur osa on neist ka tasuta!

Ja kui peale seda ka veel jõulutunnet ei teki, siis ei aita küll miski selle tekkimisel kaasa:) Nüüd aga küpsiste juurde:

Valmistamisaeg: 10 min + maitsestumisaeg külmkapis
Mitmele:ca 25-30 tk
Muu info: ilma munata!
Magustajaks mesi!
Laktoosivabade küpsiste valmistamiseks, kasuta laktoosivaba hapukoort! 

2 dl nisujahu
1 dl mandlijahu
1 tl küpsetupulbrit
3 tl piparkoogimaitseainet
2 sl kakaopulbrit
näpuotsatäis soola
100 g vedelat mett
50 g oliiviõli (kasutasin ISUL ekstra neitsioliiviõli)
100 g hapukoort

Sega kuivained omavahel, lisa ülejäänud ained ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Väldi ülesegamist! Pane tainas tunnikeseks külmkappi tahenema ja maitsestuma. Seejärel rulli tainas laual u 5mm paksuseks (või veidi paksemaks) ning vormi tainast piparkoogid! Küpseta jõuluküpsiseid 180 kraadi juures 7-10 minutit. 

Retsept valmis koostöös Ecoverdega!
Nende e-poest tellmisel kasuta koodi "RAGNE" - see annab tellimuselt soodustust -10%. E-poe leiad aadressil: www.ecoverde.ee
 

3. detsember 2018

Imelised kapsasteigid


Kui sa poest endale ühe kapsapea kaasa tassid ning miskipärast tundub, et kapsahautise isu lihtsalt ei ole, siis soovitan meisterdada sellest hoopis kapsasteike. See on mõnusalt kerge ja maitsev roog, mis valmib ahjukuumuses. Steikide valmistamine on lihtne ning ei nõua erilisi oskusi, seega kui sulle meeldivad kapsatoidud ning tead, millises köögisahtlis asub nuga, siis on poolt teed juba käidud!

See retsept valmis ettevõttega Ecoverde, kes pakub oma veebilehel müügiks imelisi oliiviõlisid ning uue tootena ka erinevaid suitsupaprikapulbreid. Kui on soovi, siis piilu nende kodulehele, kuid võid võtta ka osa minu instagramis toimuvast auhinnamängust (kestab homseni ehk kuni 4.12), kus auhinnaks on just needsamad tooted! 


Valmistamisaeg: kuni 60 min
Mitmele:4-6

1 väiksem kapsapea
ISUL ekstra neitsioliiviõli
soola,pipart
pärmihelbeid
suitsupaprikapulbrit (kasutasin
magusat „La chinata” paprikapulbrit)

Lõika kapsast umbes 1 cm paksused viilud ning aseta need küpsetupaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri peale helde käega oliiviõli ning maitsesta soola ja pipraga. Küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit (kuni kapsas hakkab juba kergelt pruunistuma). Küpsemise ajal võid vajadusel oliiviõli lisada. Seejärel pööra steigid ettevaatlikult ümber ning piserda peale oliiviõli ja maitsesta kergelt soolaga. Raputa igale steigile ca 1 tl pärmihelbeid ning mõned näpuotsatäied paprikapulbrit. Küpseta veel umbes 10-15 minutit, vajadusel vähem, kui kapsasteigid on õhemad või väiksemad!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails