28. oktoober 2007

Lõhepasta kreekapähklite ja parmesaniga

/Prindi retsept/

Kapis oli üle natuke lõhet ja kuna pole ammu pastat teinud, siis tundus olema igati sobiv variant lõhepasta. Minu elukaaslasega on nii, et talle ei meeldi kui soolase toidu sees on magusaid asju, nagu näiteks ananass, ploom, erinevad pähklid vms. Kuna toidu tegema hakkamisel leidsin kapist kreekapähkleid, siis oli väikene kiusatus neid pastas ära kasutada. Järsku ei pane ta tähele:) Toidu valmistamisel tahtsin teha ainult ühe portsjoni, lõpuks aga piisas antud kogustega tehtud toidust täielikult kahele. Koor, lõhe, juust ja teised komponendid täidavad kõhtu ju imekiirusel. Toidu tegemisel koorele lisatud riivjuust teeb toidu mõnusalt juustuselt kreemjaks ja lõpptulemuseks on lõunatoiduks üks hea nauding maitsvat lõhepastat. Ahjaa kreekapähklitega ma oma elukaaslast ära suuta ei petnud, kuid sain selle eest vaid kiidusõnu. Nii, et järgmine kord teen siis äkki kuivatatud virsikutäidisega kana:D


kahele

100 g pikki makarone
veerand sibulat
pool küüslauguküünt
1 spl õli
3-4 kreekapähklit
150 ml kohvikoort 10%
70 g soolalõhet
40 g riivjuustu
musta pipart
meresoola
parmesani
basiilikut

Serveerimiseks grillitud leiva kolmnurke:
2 kandilist leivaviilu
1 küüslauguküüs
võid
tilli


Keeda makaronid soolases vees poolpehmeks. Pärast keetmist loputa korralikult külma vee all.

Haki sibul ja küüslauk ning kuumuta need wok-pannil õli sees klaasjaks. Seejärel lisa hakitud kreekapähklid, sega sibula ja küüslauguga ning vala hulka kohvikoor. Sega ühtlaseks ning keeda paar minutit. Lisa riivitud juust (sega) ning tükeldatud lõhe, maitsesta pipra ja soolaga (pane soola vähem, kuna kasutad niigi soolalõhet). Kuumuta seni kuni lõhe pole enam toores. Lõpuks lisa ka nõrutatud makaronid. Sega korralikult. Aseta pasta taldrikule, puista üle parnesaniga ja raputa peale hakitud basiilikut.

Leivakolmnurkade valmistamisel, lõika leivaviiludel ära tumedad ääred. Lõika mõlemad viilud diagonaalselt pooleks, et moodustuksid kolmnurgad. Määri leibasid mõlemalt poolt küüslauguküünega. Seejärel määri mõlemale küljele kergelt võid ja raputa peale hakitud tilli. Grilli ahjus kuni leib muutub krõbedaks. Kui ahjul grillfunktsioon puudub võid leibasid küpsetada ka tavalises ahjus 200 kraadi juures krõbeda katte tekkimiseni.

25. oktoober 2007

Vaniljetordi unistus

/Prindi retsept/

Otsustasin rakendada poes müüdavat RUF vaniljepudingut. Seda pudingut sai kunagui päris tihti söödud, aga muidugi ainult siis, kui tuttavad välismaalt saatsid:D. Kook tuli mahlane ja kerge nostalgiahõrguga. Martsipaniroosid valmistasin järgmiselt: voolisin punase martsipanimassi taignarulliga õhukeseks. Ümmarguse vormi abil (kasutasin klaasi) sain massist 4 ringi, mis asetasin äärtega üksteise peale, kinnitades kokku puutuvad osad. Seejärel rullisin ringirivi kokku ning lõikasin keskelt pooleks. Lõpuks andsin roosidele lõpliku väljanägemise.

1 kogus biskviittainast
siirupit, mahla koogipõhja immutamiseks

Täidis:
1 pk RUF vaniljepudingi pulbrit
4 dl piima
3 spl suhkrut
1 tl vanilje suhkrut

Kate:
2 spl võid
3 spl kakaod
1-2 spl h-koort

Kaunistuseks:
150 g martsipani
punast ja rohelist toiduvärvi

Valmista antud biskviittaigna retsepti järgi taigen ning vala see 22 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta kuni küpsetis on ilusalt kuldpruun. Võta koogipõhi ahjust välja ja lõika see pooleks. Jäta alumine koogipõhi samasse vormi.

Täidise jaoks lahusta 1 pk vaniljepudingupulbrit 1 dl külmas piimas. Ülejäänud piim lase pliidil keema tõusta. Seejärel võta piima tulelt ja lisa eelnevalt kokkusegatud pudingi-piimasegu kuuma piima hulka. Lisa ka suhkur ja vaniljesuhkur, sega korralikult. Seejärel kuumuta segu, pidevalt segades pliidil kuni see keema läheb ja pakseneb. Seejärel tõsta pliidilt ja jahuta mõni minut. Immuta koogipõhja kergelt ning tõsta vaniljesegu koogipõhja peale ning aseta ettevaatlikult peale teine koogipõhi. Aseta 10-15 minutiks külmkappi.

Valmista kate, sulatades või pliidil. Lisa kakao, sega. Kõige lõpuks lisa hapukoor. Sega korralikult. Vala kate jahtunud koogile.

Kaunistuseks lisa osale martsipanimassile rohelist toiduvärvi, millest vooli taignarulliga koogiääred ja roosilehed. Selleks, et martsipan omandaks ilusa ühtlase värvuse, mudi martsipanimassi korralikult käte vahel. Rooside valmistamiseks lisa ülejäänud värvitule martsipanimassile punast toiduvärvi, mätsi korralikult. Vooli meelepärased roosid.

24. oktoober 2007

Kana-klimbisupp

Lihtne ja hea supp. Kunagi kui väike olin ja ema klimbisuppi tegi (tema tegi muidugi klimpe hästi keerulise retsepti järgi, mille valmistamisele kulus jube palju aega) eemaldasin ma kõige esimesena supist klimbid ja sõin need vaikselt ära. Teistele perekonnaliikmetele jäi nagu alati kana-klimbisupp ilma klimpideta:).


2 tk (ca 500g) kanakoiba
2-2,5 l külma vett
2 porgandit
1 sibul
3-4 loorberilehte
mõned pipraterad
soola
3 tk (ca 650 g ) kartulit

Klimbitainas:
4 sl võid
4-6 sl jahu
2 dl kanasupi puljongit
2 muna

Loputa kanakoivad korralikult voolava vee all, seejärel pane need potti koos vee, kooritud porgandite, poolitatud sibula ja maitseainetega. Lase vesi pliidil keema tõusta ning seejärel lase madalal tulel vaikselt podiseda umbes tunnijagu. Vahepeal ära unusta puljongilt vahtu riisida.

Koori kartulid, lõika kuubikuteks ning aseta külma vette seisma kasutamiseni. Klimbitaina valmistamiseks sulata potis või, seejärel lisa segades juurde jahu. Kui segu on ühtlane, laena valmivast supist puljongit ning vala klimbitainasse. Sega seni kuni saad ühtlase massi. Tõsta pott pliidilt ning lisa segades munad. Kui tundub, et tainas jääb vedel, lisa täiendavalt pisut jahu. 

Nõruta valminud puljong läbi sõela teise potti. Lõika porgandid kuubikuteks ning haki kanaliha. Aseta pott puljongiga uuesti tulele, lisa nõrutatud kartulikuubikud ning keeda keskmisel tulel kuni kartul pehmenema hakkab. Seejärel lisa porgandikuubikud ning hakitud kanaliha. Lisa suppi ka lusika abil pisikesed klimbitainapätsid ning keeda suppi veel mõned minutid ehk seni, kuni klimbid on korralikult küpsenud ja kartul pehme. 

Soovitus: 
* Sibul lisa vette koorega, nii saad puljoongile kena kollaka värvuse! 

Märkus:
* Retsept kohandatud 17.07.2016 


Ahjuliha

/Prindi retsept/

Lihtne ja kerge valmistada. Maitselt tulevad jällegi jõulud meelde. Serveeriks veel koos isetehtud kõrvitsasalatiga ja jõulud olekski nagu kohal. Kui sul on mõni suurem liha tükk, siis maitsesta seda samamoodi nagu lihaviile ja hiljem, pärast küpsemist lõika lahti.

2 portsjonit

2x~130 g sea välisfileed
Maitsestamiseks:
soola
pipart
suhkrut
lihamaitseainet
1 tl mahedamaitselist sinepit
2 loorberilehte


Kuumuta ahi 180 kraadile. Maitsesta fileesid soola ja pipraga, lisa ka pisut suhkrut. Seejärel määri fileesid lihamaitseainega. Pane maitseainet nii palju, et liha oleks punane. Kõige lõpuks määri mõlemale fileele 0,5 tl sinepit. Pane lihad küpsetuskotti, lisa ka 2 loorberilehte. Soovi korral võid küpsetuskotti lihade juurde panna ja köögivilju. Lihast tulev mahl annab köögiviljadele suurepärase maitse. Sule küpsetuskott ja tee noaga küpsetuskotile paar väikest avavust. Küpseta ahjus 180 kraadi juures ~20 minutit. Kui liha küpsetada ahjus liiga kaua, muutub see kuivaks ja kõvaks tükiks.

23. oktoober 2007

Sushi

Nii lõpuks sai ka sushi proovitud ning minu üllatuseks sain kõik sushi tegemiseks vaja mineva kõik ühest kauplusest. Alguses pelgasin veidi sushiriisi keetmist, aga lõpptulemus näitas, et kartus oli asjatu. Sushiriisi asendasin tavalise kaubandusvõrgus müüdava Veski-Mati pudruriisiga, seda kahel põhjusel - tunduvalt odavam ja ikkagist midagi eestimaist ka selles toidus. Täidise panemisel võib oma fantaasia tõeliselt lendu lasta. Ise tegin kolm erinevat täidist ning isiklikult soovitan proovida täidist 1 (soolalõhega) - supppper. Igaks juhuks hoiatan veel, et kui lisate täidisele ka wasabit, siis määrige vaid riis kergelt kokku, sest wasabi on ju jube kange.

Vaja läheb:
sushiriisi
norilehti
wasabit
ingverilaaste
sojakastet

Täidis:

Võib kasutada kõike mida soovite: makrat, krevette, lõhet (soolatud või suitsetatud), heeringat, muna, paprikat, kurki, erinevaid juuste.
Mina tegin kolm erineva täidisega sushirulli.
Täidis 1:
soolalõhe
värske kurk
sulatatud juust (merevaik)
Täidis 2:
tuunikala
kodujuust
avokaado
Täidis 3:
marineeritud angerjas
sulatatud juust (merevaik)
värske kurk
wasabi (määrisin vaid kergelt riisi kokku)


Sushiriis:
2 dl jaapani sushiriisi või tavalist pudruriisi

3 dl keeva vett
2 sl riisiäädikat
1 tl soola

Loputa riis korralikult vee all. Seejärel jäta rohkesse puhtasse vette umbes tunniks (või rohkem) ligunema. Vala riis sõelale ning nõruta. Kalla seejärel riis keedunõusse. Lisa valmistusainetes antud kogus keeva vett ja kuumuta kõrgel kuumusel, pidevalt põhjast segades, keemiseni umbes minut (ära liiga kaua kuumuta kõrgel kuumusel, pigem tuleb riisi nö kuumaga hetkeks ehmatada). Vähenda seejärel kuumus miinimumini või kõige parem lülita sisse miinimumile teine elektriplaat ja hoia/hauta riis kaane all umbes 15 minutit. Kui riis on kogu vee endasse tõmmanud, tõsta keedunõu pliidilt ja lase kaane all veidi jahtuda. Lisa äädikas ja sool ning sega hästi läbi ja lase täielikult külmaks minna. Väldi jahtumisel riisi kuivamist.

Aseta norileht bambusmatile ja tõsta sellele sushiriisi. Silu sushiriis norilehele ühtlaseks 0,5-1 cm paksuseks kihiks (oleneb sellest, kui paksu riisikihti soovid), jättes endast kaugemal oleva serva vabaks. Seejärel vajuta riisikihi endapoolse serva lähedale madal süvend ja pane selle peale pika kitsa ribana soovikohast täidist, kui soovid, et täidist jääks rohkem, võid ka paksu ribana täidist riisile panna. Keera täidisega norileht bambusmati abil tihedaks rulliks ja liimi nori serv märja sõrme abil kinni. Hoia serveerimiseni külmkapis, soovitavalt toidukile all.
Serveerimisel lõika rull märjaks kastetud noaga viiludeks kas ristisuunas või diagonaalselt. Paku juurde jaapani sojakastet, wasabit ja ingverilaaste.

12. oktoober 2007

Kartuli-sibulavorm

Veel üks suurepärane üllitis raamatust Karupoeg Puhhi kokaraamat, kus see roog kannab nime öökulli kartulivorm. Selle nimi on küll kartulivorm, kuid pigem meenutab see toit maitsvat lisandit kotlettide, mõne liharoa või muu sellise kõrvale. Muidu jube hea maitsega, eriti lihtne on seda toitu teha siis, kui sul on käepärast köögikombain, millega saad kartulid hästi õhukeseks viilutada. Samuti meenutab see maitselt pisut jõulukartuleid. Kujutan juba ette, kuidas neid kartuleid saab jõulute ajal isetehtud kõrvitsatega süüa.



Ettevalmistusaeg 20 min + 1 tund 15 minutit ahjus

500 g kartuleid
100 g juustu
1 sibul
20 g võid
soola, pipart


Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Kui võimalik, siis kasuta viilutamiseks köögikombaini. Nii tulevad hästi ilused õhukesed viilud. Koori sibul ja haki hästi peeneks. Riivi juust taldrikule. Sega akitud sibul juustuga.

Määri 22 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm korralikult võiga. Lao pooled kartuliviiludest servaga üksteise peale nõu põhja ja puista neile soola ja pipart (vt. alumine pilt). Kata kartuliviilud hakitud sibula ja riivitud juustu seguga. Jälgi, et kõik kartulid oleksid kaetud. Aseta kõige peale ülejäänud kartuliviilud ja puista neile peale soola ja pipart. Lõika või väikesteks tükkideks ja aseta ühtlaselt kartulite peale. Küpseta kuni kartulid on kuldpruunid ja pehmed. Selleks kulub 175 kraadi juures umbes 1 tund ja 15 minutit.

11. oktoober 2007

Aprikoosi-pistaatsiapallid

Veel üks hea ja kerge trühvliretsept, mida katsetasin. Erinevaid trühvleid võib ju hulgim teha ja kui külalised tulevad, siis neid kohvi kõrvale pakkuda.


100 g pehmeid kuivatatud aprikoose
40 g soolamata pistaatsiapähkleid
400 g martsipanimassi
veidi konjakit või portveini
veidi tuhksuhkrut
Katteks:
100-150 g tumedat šokolaadi
terveid india pähkleid


Tükelda aprikoosid hästi peeneks, Peenesta ka pistaatsiapähklid ja sega koos aprikoosidega martsipanisse. Sega korralikult ja lisa tilk konjakit või portveini. Võta tuhksuhkrut ja veereta peopesade vahel martsipanitaignast umbes 3 cm läbimõõduga pallid. Pane need mõneks tunniks kandikule tahenema. Samal ajal sulata šokolaad veevannil. Kasta tahenenud pallid vedelasse šokolaadivaabasse ja aseta (kinnita) kohe terve india pähkel selle peale.

Pelmeenisupp

Pelmeenisupp on oma olemuselt nagu frikadellisupp ja maitselt sama hea. Supi tegemisel kasutasin isetehtud pelmeene. Supile olen lisanud ka tavaliselt natuke viilutatud porrut, mis teeb maitse rikkamaks, kuna aga seda seekord käepärast ei olnud, tegin ilma. Maitsestan suppi tavaliselt soola, pipra ja supimaitseainelehega (vt. alumine pilt). See viimane maitseaine kasvab mul suvilas ja on hästi tugeva nö supilõhnaga, meie kutsume põõsast supipuuks, tegelikult ei teagi täpselt, mis selle nimetus on, pole nagu uurinud ka. Igastahes, kui taime ära tundsite, võite seda ka lisada.



4 portsjonit

2 porgandit
4-5 kartulit
1,5 l puljongit
10 cm jupp porrut
20 väiksemat pelmeeni (kui pelmeenid on suuremad, siis võid koguseks võtta 15)
soola, pipart


Haki porgandid ja kartulid kuubikuteks ning pane koos pujongiga keema. Viiluta porru ja lisa supile. Kui porgand ja kartul on juba pehmed, siis lisa pelmeenid. Vajadusel maitsesta. Keeda seni, kuni pelmeenid ilmuvad supi pinnale.Serveeri


10. oktoober 2007

Odrajahukarask

Eile katsetasin odrajahu-kohupiimakarskit ja minu üllatuseks oli seda tohutult lihtne valmistada. Kui soe küpsetis valmis sai, siis tuli külmkapist vaid külm piim ja või karaski peale määrimiseks välja otsida ning söömine võis alata.



0,5 (125g) pakki kohupiima
1 muna
1 kl (2dl) piima
1 tl soola
1 spl suhkrut või 1 spl mett
2 sl võid (sulata)
0,5 tl soodat
1 kl (2dl) odrajahu
0,5 kl (1dl) nisujahu


Sega kohupiim munaga. Lisa piim, sool, suhkur ning sega. Seejärel lisa sulatatud või ja küpsetuspulbriga segatud jahud. Pane tainas rasvainega määritud kandilisse (17x24cm) või ümmargusse (26 cm) koogivormi ja küpseta ahju keskosas 175 kraadi juures 20-30 minutit ehk seni kuni küpsetis on kuldpruun.

9. oktoober 2007

Martsipani-vaniljetrühvlid šokolaadikestas

Selle retsepti valmistamiseks läheb vaja väikseid maiustustevorme (tegin poes müüdavate väikeste paberist trühvlivormidega). Kestasid on kohati tüütu teha, kuid lõpptulemus väärib seda. Algses retseptis on kestad tehtud tumeda šokolaadiga. Asendasin selle aga piimašokolaadiga, jäin igati rahule.

ca 20 tükki

Kestad:
150 g tumedat šokolaadi
Trühvlitaigen:
1 vanillikang või

1 tl vanillisuhkrut
1 dl rõõska koort
100 g tumedat šokolaadi
100 g riivitud martsipanimassi
Katteks:
kookoshelbeid või valge šokolaadilaaste


Tee kõigepealt šokolaadikestad. Kata maiustustevormide põhjad ja seinad sulatatud šokolaadimassiga. Lase kuivada ja kanna peale uus kiht, kuni kestad on piisavalt tugevad.

Kraabi vanillikangist seemned (või kasuta vanillisuhkrut) ja pane need hetkeks vähese koorega keema. Peenesta veidi šokolaadi ja sulata koore hulka. Lõpuks lisa riivitud martsipan ja sega kõik kokku ühtlaseks massiks. Lase segul veidi jahtuda ja tõsta siis lusikaga šokolaadikestadesse. Silu pind pealt noaga tasaseks. Kaunista kookoshelveste või šokolaadilaastudega ning pane külma tahenema.

Klassikalised trühvlid

Kindlasti peab trühvlid tegema tumedast šokolaadist, sest muidu kaob klassikalise trühvli maitse. Tegin paar päeva tagasi trühvleid. Ikka jube hea on vahel kuuma musta kohvi kõrvale neid süüa.


valmistusaeg 30 minutit
ca 30 tükki

150 ml vahukoort
200 g tumedat šokolaadi
1 spl rummi või brändit
Katteks:
75 g valget šokolaadi
tuhksuhkrut
kakaopulbrit


Kuumuta koor väikeses potis keemiseni. Võta tulelt ja murra sinna sisse šokolaad. Sega, kuni šokolaad on sulanud. Lisa liköör ja vala kaussi. Jahuta. Jäta jahedasse seisma, kuni segu on tahkeks muutunud.

Sulata valge šokolaad veevannil. Murra teelusika abil jahtunud šokolaadimassist tükke (vooli neist pallikesed) ning kasta need ükshaaval kiirest kahe kahvli abil sulanud šokolaadi (tee seda protseduuri kiiresti, sest šokolaadimass hakkab ruttu sulama).

Tuhksuhkru ja kakaopulbriga katmiseks kata üks taldrik tuhksuhkru ja teine kakaopulbriga. Tumeda katte saamiseks veereta šokolaadipalle kakaopulbris ning valge katte saamiseks tuhksuhkrus.

Tõsta väikestesse paberist kommivormidesse ja pane külma. Maiustused säilivad külmas kuni 2 nädalat.

8. oktoober 2007

Broilerifilee jõhvikate ja peekoniga

/Prindi retsept/

Täidetud toite on hästi mõnus süüa. Ka sellest tuleb väga maitsev toit. Jõhvikamoos annab kanalihale juurde uudse ja meeldiva maitse. Tasub kindlasti proovida

2 portsjonit

2 kanafileed (ca 150g tk)
60 g suitsupeekoniribasid
100 g jõhvikamoosi
soola, pipart, broilerimaitseainet
tükike võid praadimiseks

Tee broilerifileedesse taskukujuline sügav sisselõige (jälgi, et sisselõike tegemisel noaga taskut katki ei tee). Lõika suitsupeekon ribadeks, täida fileetaskud suitsupeekoni ja jõhvikamoosiga. Torka puutikkudega fileed kinni (nii ei voola küpsemise ajal täidis välja). Maitsesta soola, pipra ja broilerimaitseainega. Sulata pannil või ja prae selles fileesid igalt küljelt mõne hetke. Seejärel aseta fileed ahju ja küpseta ~12 minutit 175 kraadi juures. Serveeri soovitud lisanditega.
Hüva nõu: Kui sügavkülmas leidub jõhvikaid, võid jõhvikamoosi külmutatud jõhvikatega asendada.

Kass Arturi kook

Kass Arturi kook ei vaja vist suuremat tutvustamist. Uskumatu, kui hea lõpptulemuse võib saavutada õhuliselt krõbedate maisipulkade, magusate iiriskommide ning või kokkusegamisel. See on lihtne ja ajatu klassika, mis meeldib nii pere pisematele kui ka täiskasvanutele ... kipub ainult liialt kiiresti otsa saama:) 


175 g  võid (82%)
300 g iiriskomme (soovitan venivaid iiriseid)
125 g maisipulkasid

Sulata või, seejärel lisa iirised ning sulata need ühtlaseks massiks. Vala segu maisipulkadele ning sega korralikult läbi. Laota koogisegu piklikult küpsetuspaberile ning paki kook ilusti paberisse. Soovi korral võid veel toidukile ka ümber panna. Seejärel lase külmkapis seista vähemalt 3 tundi.



Juustupuding

Selle retsepti leidsin ma kunagi Karupoeg Puhhi kokaraamatust, kus selle küpsetise pealkirjaks on Notsu kuum juustupuding. Tegelikult on seal kõikidel retseptidel sellised armsad nimetused. Igatahes olen ma sealt kokaraamatust leidnud nii mõnegi huvitava ja lihtsa retsepti.


Ettevalmistusaeg 20 minutit + küpsetamiseks 30-40 minutit

10 viilu (röst)saia
võid
soovi korral vorsti või hakkliha
100 g juustu
3 muna
300 ml piima
3 spl jahu
soola, pipart, lihamaitseainet


Määri tavaline 22 cm läbimõõduga koogivorm võiga. Määri ka saiaviilud võiga ja aseta kaks saia kokku (soovi korral pane saiaviilude vahele vorsti või praetud hakkliha). Lõika saiaviilud selliselt pooleks, et saad igaühest kaks kolmnurka. Pane 5 saiakolmnurka vormi põhja. Riivi juust taldrikule. Puista pool riivitud juustust esimesele kihile. Aseta sellele teine saiakolmnurkade kiht ja ülejäänud riivjuust. Löö munad kaussi ja klopi need kahvliga korralikult lahti. Lisa segule jahu, klopi. Seejärel lisa piim ja maitsesta. Klopi veelkord korralikult läbi. Vala segu aeglaselt pudingule. Küpseta 175 kraadi juures 30-40 minutit. Söö soojalt piimaga!

Maasika-kirsi jogurtikook

Selle koogi teeb maitsvaks maasika ja kirsi maitse omavaheline kooslus. Suvel saab kooki valmistada värsketest maasikatest. Talvel aga saab ära kasutada sügavkülma pandud maasikaid.



Põhi:
250 g tumedaid Selga küpsiseid
75 g sulatatud võid
Kate:
1 pakk (250 g) kandilist kohupiima
~1 dl suhkrut
vaniljesuhkrut
7 dl kirsijogurtit (olen teinud joogijogurtiga, aga sobib ka tavaline)
30 g želatiini
100 g värskeid või külmutatud maasikaid


Purusta põhja jaoks küpsised köögikombainis või kilekotis taignarulli abil, Sulata või ja sega küpsisepuruga. Kata 26 cm läbimõõdug lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning seejärel küpsise-võiseguga. Suru käega ühtlasemaks. Seejärel mõõda želatiin vähese vee sisse ja lase paisuda umbes 5-10 minutit. Sega omavahel hästi läbi kohupiim, suhkur ja vaniljesuhkur. Lisa juurde kirsijogurt. Sega kõik korralikult läbi, et mass jääks ühtlane, seejärel lisa värsked või külmutatud maasikad.

Sulata želatiin väiksel kuumusel pidevalt segades (võid sulatada ka veevannil). Seejärel nirista želatiinilahus jogurti-kohupiimasegu hulka, samal ajal segades. Vala kate küpsisepõhjale. Tõsta külmkappi ja lase tarduda, kuni täidis on pealt tardunud. Kaunista soovitult.

7. oktoober 2007

Väikesed lihapirukad

Väga hea on väikeste lihapirukate valmistamisel see, et neid saab korraga nii palju. Ja terve õhtu on midagi, mida näksida. Kui olemas pelmeeni- või pirukavorm on nende valmistamine eriti kiire ja lihtne.

~100 tk

Eelkergituseta pärmitaigen:
20 g pärmi
2 spl suhkrut
2,5 dl piima või vett
400 - 500 g jahu
0,5 tl soola
3 spl õli
Täidis:
1 sibul
250 g hakkliha
soola, pipart, hakklihamaitseainet

Pudenda pärm kaussi ja hõõru 1 spl suhkruga, jäta vedelduma (ca 7 minutit, aeg-ajalt võid KERGELT segada - vt.pildilt:vedeldunud pärm). Vala kaussi leige piim või vesi, lisa vedeldunud pärm. Lisa jahu, sool, suhkur ja õli ning sõtku taignaks. Sõtkuda sitke taigen, mis käte ja kausi küljest lahti lööb, vajaduse korral lisa jahu. Võid lisada ka suhkrut või soola, kui taigen tundub mage. Kata rätikuga ja pane sooja kohta umbes tunniks ajaks kerkima. Kerkinud taigen sõtkuda veelkord läbi ja jätta uuesti 20-30 minutiks kerkima. Valmis taigen peab olema elastne, läikiv ja mahult kahekordistunud (vt pildilt).

Täidise jaoks haki sibul ja prae pannil klaasjaks, lisa hakkliha ning pruunista. Lisa maitseained. Väikeste lihapirukate valmistamisel kasutasin pelmeenivormi. Selle puudumisel võib kasutada ka klaasi ning valmistada poolkuukujulised lihapirukaid. Rulli tainas sentimeetri paksuselt lahti ja lõika ümara vormiga 4-5 cm läbimõõduga põhjad. Aseta taignaratastele täidis ja vormi poolkuudeks.

Pelmeenivormiga valmistades, rulli taignast 2 paraja paksusega (0,5cm - 1 cm) plaati ja aseta pelmeenivormile. Aseta täidis avavustesse (vt. pildilt) ning aseta teine tainas peale. Ruli taignarulliga üle vormi, eemalda üleliigne täidis ja võta väikesed lihapirukas vormist välja. Korda protseduuri seni, kuni tainas ja täidis otsas. Küpseta ahjus 175 kraadi juures, kuni pirukad kuldpruunid.
Hüva nõu: pirukaid ahjust välja võttes võid neid kergelt veega piserdada, nii jääb pirukas pehmem

Sõrnikud ehk kohevad kohupiimakotletid

Need sõrnikud on kohe eriti head! Paari nippi retseptis järgides on võimalik lõpptulemusena saada mõnusalt kohupiimased ja kohevad sõrnikud. Kindlasti pea meeles seda, et need kohupiimakotletid on kõige maitsvamad koheselt pannil küpsenuna. Sõrnikuid pakutakse tavaliselt hapukoorega, kuid maiasmokad võivad pakkuda seda piimakisselli, vaniljekastme või jäätisega. Kindlasti ära unusta marjahooajal lisada ka ohtralt marju!



ca 14 sõrnikut

2 (kuhjaga) sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
3 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
2 muna
400 g ricotta kohupiima


Praadimiseks:
võid ja õli


Serveerimiseks:
piimakisselli, toormoosi, marju või muud meelepärast


Sega kuivained omavahel. Lisa ülejäänud ained ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Lase tainal külmkapis seista vähemalt 3 tundi (kõige parem üleöö)*. Seejärel kuumuta pannil võrdses koguses võid ja õli ning pane pannile supilusika abil pisikesed kohupiimakuhjakesed**.

* Seistes muutub tainas paksemaks, tänu millele on teda mugav pannil küpsetada.
** Küpseta sõrnikuid pannil madalal kuni keskmisel kuumusel, sest nii saad kindel olla, et sõrnikud jäävad seest küpsenud ja kohevad, samas aga tekitavad küpsetades endale peale kerge kooriku. Lisa võid ja õli iga uute sõrnikute küpsetamisel!

Märkus retsepti on pisut (maitsvamaks) kohandatud (17.07.2016)! 


Malelaua tort

/Prindi retsept/

See on üks tõeliselt silmailu pakkuv kook. Olen seda juba päris mitu korda teinud ja igakorraga saab kook aina kiiremini valmis. Koogi põhjad võid valmistada ka biskviiditaignast, võttes ühe põhja valmistamiseks retseptis ettenähtud taignakoguse.

Hele põhi:
2 muna
1 kl suhkrut
1,5 kl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
200 ml hapukoort


Vahusta munad suhkruga. Lisa jahu (küpsetuspulbriga segatud) ning seejärel hapukoor. Aseta tainas ruudukujulisse vormi. Selle puudumisel võid mistahes vormis küpsetada, lõigates hiljem valmis küpsenud põhja ruudukujuliseks. Võimaluse korral jälgi ka seda, et kaunistamisel oleks võimalik koogi peale rivvi asetada täpselt 8 šokolaadiruutu, nii nagu päris malelaual. Küpseta 175 kraadi, kuni küpusastme proovimisel taignasse torgatud tikk jääb puhtaks.

Tume põhi:
Samad ained, mis heledal, ainult lisa 3 spl kakaod.
Küpseta heleda põhja järel.

Täidis
150 ml hapukoort
1 banaan (soovi korral)
siirupit või kohvi või muud vedelikku immutamiseks
Peale:
2 pakki schogetten pruuni värvi šokolaadi (tumedate maleruutude jaoks)
2 pakki schogetten valget šokolaadi (heledate maleruutude jaoks)
100 g tumedat šokolaadi (või piimašokolaadi – magusam)
2 spl õli
1 väike pakk lahtist martsipani
Glasuur:
1 munavalge
tuhksuhkrut
~2 tl kakaod


Aseta tume koogipõhi maletordi aluseks. Niisuta põhja korralikult. Aseta seejärel peale hapukoor, kui soovid banaanimaitselist kooki, siis puruta banaan mikseri või kahvli abiga pudiks ja sega hapukoorega ning seejärel aseta täidis põhjale. (Jäta natuke hapukoore täidist ka ülemise kihi jaoks). Nüüd aseta peale hele koogipõhi ja niisuta kergelt. Alguses võib hapukoor vahelt natuke välja voolata. Seetõttu aseta kook umbes 20 minutiks külmkappi, see aitab hapukoorel taheneda ja imbuda taignasse.

Nüüd tuleb koogi valmistamise tähtsaim osa – kaunistamine. Määri täidisest järgijäänud vähese hapukoorega koogi pind ning kinnita selle peale šokolaadiruudud. Kordamööda – hele šokolaad ja siis tume šokolaad, et tekiks malelaud. Seejärel sulata veevannil šokolaad, lisa õli. Sega. Määri sulatatud šokolaadiga koogi ääred ja koogi pealt servad. Jäta natuke šokolaadi ka tumedate malenuppude valmistamiseks.

Rulli martsipan taignarulliga õhukeseks ja suru taignast piparkoogi vormiga soovitud kujundid. Lõika saadud kujundid pooleks ning aseta koogi äärtele (vt pildilt). Ülejäänud martsipanist vooli malenupud. Tumedad malenupud kata tumeda sulatatud šokolaadiga ja heledad nupud jäta selliseks nagu on. Kinnita nupud maleruutudele (piparkoogi)glasuuriga (vt järgmine lõik).

Seejärel valmista glasuur, millega kaunista koogi otsad ja ääred šokolaadiruutude kõrvalt (vt pildilt). Glasuuri valmista nagu piparkoogiglasuuri. Vahusta tugevasti muna, lisa tuhksuhkrut nii palju, et tekiks kõvem glasuur, seejärel lisa kakao, et tekiks pruunikas glasuur. Vastavalt soovitud glasuuri värvusele võid kakao kogust lisada või vähendada. Aseta kook kuni serveerimiseni külma.

6. oktoober 2007

Lihtne ja kiire pitsapõhi

Üks asi, mis mul alati külmkapis leidub on pärm, sellest saab teha igasugu huvitavaid pirukaid ja erikatetega pitsasid. Selle toiduga on see hea, et pitsapõhja peale võid laduda niipalju erinevaid asju. Minu firmaroaks aga võib pidada allpool väljatoodud kaks erinevat pizzakatet.


3 dl vett
25 g presspärmi
0,5 tl soola
2 tl suhkrut
7 dl jahu
3 spl õli


Pudenda pärm kaussi ja hõõru suhkruga, jäta vedelduma (ca 7 minutit, aeg-ajalt võid KERGELT segada). Vala kaussi leige vesi, lisa vedeldunud pärm. Lisa jahu, sool, suhkur ja õli ning sõtku taignaks. Lase kinnikaetult soojas kohas pool tundi kerkida.
Vajuta kerkinud taigen alla ja rulli suure ahjupanni suuruseks plaadiks (võid ka kätega taigna ahjuplaadil ahjuplaadi suuruseks mätsida). Aseta peale sobiv täidis ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 30 minutit.

Siinkohal mõningad näited pitsakatetest, mida tavaliselt pitsa peale panen:

Kate 1:
ketšupit
300 g lastevorsti
1 tomat
basiilik
lihamaitseaine
50 g sinihallitusjuustu
100 g riivitud juustu


Määri ketšup pitsa põhjale. Lõika lastevorst viiludeks ja laota ketšupi peale, maitsesta kergelt lihamaitseainega. lõika tomat väikesteks viiludeks ja pane samuti pitsale, maitsesta basiilikuga, kõige peale puista esmalt sinihallitusjuustu ja seejärel riivitud juustu. Küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 30 minutit.

Kate 2:
ketšupit
majoneesi
1 väike sibul
250 g hakkliha
hakklihamaitseainet, soola, pipart
100 g tuunikala
2 marineeritud kurki
50 g sinihallitusjuustu (soovi korral)
100 g riivitud juustu


Määri ketšup ja majonees pitsapõhjale (majoneesi pane pool kogust vähem kui ketšupit). Haki sibul ja prae pannil klaasjaks, lisa hakkliha , maitsesta hakklihamaitseaine, soola ja pipraga. Aseta pitsapõhjale, seejärel pane põhjale tuunikala, ja marineeritud kurk. Kõige peale aseta sinihallitusjuust (siin retseptis soovi korral) ja riivitud juust. Küpseta 30 minutit 200 kraadi juures.
Hüva nõu: sinihallitusjuust annab pitsale juurde suurepärase ja küllastava maitse. Kindlasti tasub proovida, kuid sinihallitusjuustu ei tohi ka väga palju panna, muidu muutub maitse pealetükkivaks.

Kamavaht

Selle magustoidu valmistamine võtab aega vaid mõned minutid. Lõpptulemus on aga nii maitsev ja lihtne. See magustoit sobib suurepäraselt 24. veebruari pidulauale! Kindlasti ära valmistamisel kamajahu välja jäta, sest see ongi selle magustoidu õnnestumise võti. 
 
 
Mitmele: neljale 
 
200 ml vahukoort
3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

400 g kohupiimapastat
3 sl kamajahu
1 tl pressitud sidrunimahla
 
 
Vahusta vahukoor suhkru ja vanillisuhkruga, lisa segades kohupiim ja kamajahu. Piserda kamavahule maitse täiustamiseks juurde pisut sidrunimahla. Jaga vaht kausikestesse ja serveeri.

Singiga täidetud lavaširull

Hästi kerge ja lihtne valmistada, kuigi maitselt tundub, et tegemist on tõeliselt keerulise meistritööga. Sobib hästi üheks suupistevalikuks vaagnale.


1 pk lavaši
150 g merevaigu toorjuustu (võib olla ka maitsestatud)
3 spl majoneesi
150 g (1 pk) viilutatud sinki
3 salatilehte
pool paprikat

Laota lavaš lauale. Keera lavaši ääred üksteise peale nii, et tekiks ühtlane ristkülik. Määri merevaik lavašile, mille peale määri majonees. Seejärel aseta singiviilud lavašile. Vaata, et singiviilud jaguneksid ühtlaselt. Aseta salatilehed horisontaalselt sinna otsa, kust hakkad rulli kokku keerama. Salatilehtedele aseta paprikatükid. Keera nüüd lavaš ettevaatlikult tulli ja hoia külmas, kuni lahtilõikamiseni ja külalistele serveerimiseni.
Hüva nõu: samamoodi võid valmistada ka makra, lõhe või tuunikala lavaširulli, asendades retseptis singi meelepärasega.

5. oktoober 2007

Valge mudakook

/Prindi retsept/

Tegin seda kooki ema küllatulekuks. Kuna sõbrannal oli vaba õhtupoolik, siis tuli ta mulle külla seda kooki valmistama. Olgu öeldud, et alati kui midagi ükskõik millise sõbrannaga küpsetan, juhtub alati küpsetusega mingi äpardus - jutt kisub lihtsalt nii põnevaks, et söögitegemine muutub teisejärguliseks. Nii juhtus ka seekord. Jutuhoos lisasime koogile muudkui šokolaadi, ega pannud tähele, et tegelikult oli vaja ju vähem panna. Ülejäänud pidi glasuuriks jääma. Lõpuks saime asja muidugi parandatud, kuigi alguses tundus olukord nutune, ja koogile sai ilusti glasuur ka peale pandud. Lõpptulemuseks oli hästi tihke ja maitsev valge šokolaadikook, mis pakub vaheldust klassikalisele tumedale šokolaadikoogile.


Ettevalmistusaeg 30 min+ 50-60 min küpsemiseks (retsept raamatust Koogid)

240 g hakitud võid
4,8 dl suhkrut
150 g jämedalt hakitud valget šokolaadi
2,4 dl piima
4,8 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
2 suurt muna, kergelt lahti klopitud
1 tl vanilliessentsi


Kate: valge šokolaadiganašš (soovi korral võid jätta katte tegemata – kook tuleb ikka hea)
0,4 dl vahukoort
130 g jämedalt hakitud valget šokolaadi

Eelkuumuta ahi 160 kraadini. Vooderda 22,5 cm läbimõõduga ümmargune vorm küpsetuspaberiga. Kuumuta või, suhkur, šokolaad ja piim suures kastrulis tasasel tulel ühtlaseks. Ära lase keema. Tõsta kõrvale jahtuma. Sõelu jahu, küpsetuspulber ja sool keskmise suurusega kausis. Sega vähehaaval juurde kuivained, munad ja vanilliessents. Tõsta tainas ettevalmistatud vormi. Küpseta 50-60 minutit, kuni keskele pistetud puutikk jääb puhtaks. Jäta kook 10 minutiks vormi jahtuma. Kummuta restile. Eemalda ettevaatlikult paber ja lase täielikult jahtuda.

Katteks määri koogile peale šokolaadianašši. Selleks kuumuta koor, peaaegu keemiseni madalale kuumusele pandud potis. Pane šokolaad suurde kaussi. Vala koor šokolaadi peale ja sega, kuni šokolaad on sulanud ja ühtlane. Hoia külmikus, kuni segu paksened ja on määrimiseks paras (umbes 30 minutit), segades aeg-ajalt

Ahjujäätis

Väga lihtne teha, samuti väga hea maitsega magustoit. Tõelise magusasõbra lemmik. Talvel olen tavaliste küpsiste asemel kasutanud piparkooke, mis süvendab jõulutunnet veelgi.

3 portsjonit

6 tk küpsist (nt Selga)
1,5 dl külmutatud marju (maasikaid või vaarikaid)
1,5 dl vaniljejäätist
2 munavalget
0,7 dl tuhksuhkrut


Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa tuhksuhkur vähehaaval vahustamise lõpupoole. Murenda küpsised kuumakindlate kohvitasside või portsjonvormide põhjale. Laota marjad küpsiste peale, mille peale aseta omakorda jäätis. Kata hoolikalt munavalgevahuga, nii et jäätis oleks üleni munavalgevahu all. Pane paariks minutiks 250-kraadisesse ahju, kuni besee on pealt veidi kuldne. Serveeri kohe.

Möögen ehk maitsev tomatikaste

See hoidis on maitselt küllaltki sarnane kaubanduskettides müüdava bolognese kastmega. Ainuke vahe on selles, et seda võib valmistada tunduvalt odavamalt ja suuremates kogustes talveks moosiriiulitele. Seda hoidist on hea valmistada talveks ning kasutada mõne tomatise pastaroa tegemisel. Seda hoidist on võimalik tegelikult nii paljudes toitudes rakendada. Mina olen kasutanud seda tavalise kastmena, erinevates riisi- ja makaronivormides, grillitud võileibade valmistamisel, vormiroogades jne.


2 kg tomateid
600 g sibulat
6 tl soola
10 tera pipart
0,5 tl peenpipart
5-6 nelki
3 spl 30% äädikat
1 kl suhkrut

Tomat koorida (hoia natuke aega keevas vees, siis eemaldub tomatikoor paremini ning on lihtsam koorida). Tükelda kooritud tomatid ja sibulad. Keeda neid potis omas mahlas 10-15 minutit. Lisa maitseained ning keeda veel 10 minutit. Lisa äädikas ja suhkur ning keeda veel 5 minutit. Seejärel aseta valmis keedetud segu kuumana ettevalmistatud purkidesse ning sulge kaaned.



Kanatäidisega nachod

Täidisega nachosid on nii hea vahetevahel endale lubada, see täidab aga jube hästi kõhtu, nii et terve õhtu oigad. See suupiste on peaaegu kõikide mehhiko või tex-mex restoranide menüüs. Kartulikrõpsu armastajatele on see hea vaheldus süüa midagi palju maitsvavamat. Retseptis sisalduvad ained, nagu maisikrõpsud ja salsa kastme leiad suurematest kaubanduskettidest tavaliselt maitseainete sektori kõrvalt, kus võib leida veel erinevaid mehhikopäraseid toiduaineid.



Valmistusaeg 15 minutit
1 portsjon

100 g tortiljakrõpse
3 spl salsa kastet (kui soovid vürtsikamat) või möögenit või ketšupit
75 g broilerifileed
50 g riivitud juustu


Aseta tortiljakrõpsud kuumuskundlale taldrikule (kuna hiljem pead selle koos taldrikule ahju panema). Pane krõpsude vahele enda maitse järgi soovitud kastet ja sega nii, et kõik maisilaastud saavad kastmega kokku, kuid taldrik ei tohi kastmest uppuda. Lõika broilerifileest väikesed tükid ja prae neid pannil, lisa maitseaine. Seejärel pane kanatükid maisilaastude vahele. Jälgi, et kanatükke jaguks nii alumisse, keskmisesse kui ka pealmisesse kihti. Riivi juust ning isa ka riivitud juust ühtlaselt maisilaastude vahele. Kata juustuga ka pealt. Grilli või küpseta ahjus kuni juust on sulanud.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails