26. aprill 2009

Mandline martsipani-virsikukook

/Prindi retsept/

Suured tänud Marule (retsept pärineb Maru maitsvast maailmast) selle maitsva retsepti eest. Uskumatult lihtsalt valmiv martsipanimaitseline küpsetis. Kõige parem koos vanillikastme või -jäätisega.


Taigen:
100 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
4 dl jahu

Kate:
6 virsikukompoti poolikut virsikut
120 g (mandliga) martsipanimassi
3 sl rummi või amaretto likööri


Sega taigna ained omavahel ühtlaseks ning pane mõneks minutiks külmkappi. Seejärel suru taigen koogivormi (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi) põhja ja natuke ka äärtele. Lõika virsikud õhukesteks sektoriteks ning aseta koogi põhjale. Lõika martsipanist märja noa abil (nii saad martsipani paremini lõigata) õhukesed viilud ja laota virsikute peale. Piserda üle alkoholiga. Küpseta 170 kraadises ahjus ca 30 minutit.


25. aprill 2009

Liköörine pirni-kohupiimakook

/Prindi retsept/

Tegin seda kooki pärast seda, kui mu mehe õde meid selle hõrgu suutäiega kostitas....ni maitsev. Tuletan meelde, et lähenemas on emadepäev ning pole paremat moodust oma emasid ja vanaemasid üllatada selle maiusega. See on minu arvates just sobiv emadepäeva kook, kus koogis sisalduva kohvi, likööri ja kakao kooslus on lihtsalt suus-sulav. Retsept on võetud minupoolsete mugandustega aprillikuu OmaMaitsest.


Põhi:
2,5 dl jahu
100 g kakaoküpsiseid (näiteks Selga), peeneks purustatuna
175 g võid, sulatatuna
1 dl fariinsuhkrut

Täidis:
2 dl vahukoort
200 g kakaokohupiima
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3-4 sl Vana Tallinna kreemlikööri
6 želantiinilehte
0,5 dl kanget kohvi
100 g pirnikompotist nõrutatud pirne


Sega kõik põhja ained omavahel ning suru taigen küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja ja äärtele (kasutasin 22 cm läbimõõduga ümmargust vormi). Küpseta 180 kraadises ahjus ca 10-15 minutit.

Täidise jaoks vahusta koor ning sega see kohupiima, suhkru, vanillisuhkru ja likööriga. Pane želantiinilehed külma vette 5 minutiks pehmenema. Seejärel pigista želantiinilehtedest vesi välja ja sega kuuma kohviga (kui kohv on leige, lase see pliidil keema, et želantiinilehed ilusti ära sulaksid). Vala želantiini-kohvisegu kohupiimamassi hulka. Lõpuks lisa tükeldatud kompottpirnid ning vala kogu segu koogipõhjale. Lase külmkapis taheneda üleöö. Kaunista riivitud šokolaadiga.

23. aprill 2009

Kaerahelbe-juustupirukas

/Prindi retsept/

Jällegist üks lihtne, kuid see-eest maitsev pirukas hommikusöögilauale või näiteks õhtuseks ampsuks tee kõrvale. Soovitan!


Põhi:
100 g toasooja võid
2,5 dl kaerahelbeid
0,5 dl jahu
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima

Kate:
4 dl riivjuustu
2 dl piima
1 muna
0,5 tl soola
1 sl jahu

Sega omavahel või, kaerahelbed ning küpsetuspulbri-soola-jahusegu. Lisa piim ja sega ühtlaseks taignaks. Määri taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse vormi (kasutasin 22 cm lääbimõõduga vormi) põhja ja küpseta 225 kraadi juures 15 minutit.

Katte jaoks sega kõik ained omavahel ning vala eelküpsenud põhjale. Seejärel küpseta 200 kraadi juures veel ca 15 minutit, või seni kuni kate on pealt kuldpruun.

19. aprill 2009

Leivapuding

/Prindi retsept/

Hiljuti jäi mu silm sellel retseptil pidama. Nimelt on see retsept olnud juba aastaid minu retseptivihikus ning mäletan isegi aega kui seda tegin, kuid miskipärast olin selle unustanud. Seda maiust on hea teha siis, kui sul on vaja kõvaks läinud leib ära kasutada. Vabalt võib leiva retseptis asendada saiaga, kuid minu arvates on leiva kasutamine hea vaheldus tavapärasele saiavormile.


150 g kuivatatud puuvilju (ploome, rosinaid, aprikoose)
3 dl õunamahla
250 g tükeldatud tahket leiba (või saia)
1,5 tl kaneeli
1 suurem banaan, viilutatuna
2 dl piima
2 sl pruuni suhkrut


Kuumuta ahi 175 kraadini. Haki kuivatatud puuviljad väiksemateks tükkideks ning pane need koos õunamahlaga potti. Kuumuta pliidil keemiseni. Võta pliidilt ning sega sisse leib, kaneel ja banaaniviilud. Tõsta segu keskmise suurusega võitatud ahjuvormi. Kalla üle piimaga. Puista peale suhkrut ja küpseta ca 20-25 minutit või seni kuni pealt on kenasti küpsenud. Jahuta. Serveeri piima, jäätise või jogurtiga.


17. aprill 2009

Kiire oasalat

Üldjuhul on nii, et kui midagi maitsvat kuskil väljas söön, siis kindlasti katsetan ja proovi nseda kohe ka kodus järele. Nii sündisid näiteks minu mehe lemmikud – suupistepulgakesed. Samamoodi sai ka see salat minu retseptivaramusse. Maitsesin sellist salatit ühe hotelli hommikusöögilauas. See maitses nii lihtsalt, kuid samas väga maitsvalt.


1,5 kl kuivatatud põldube (kasutasin mõõtmiseks 200ml klaasi)
12 kartulit
3 muna
3 dl riivitud juustu
majoneesi
soola

Leota ube üleöö vees. Seejärel keeda vees pehmeks. Keemise lõpu poole lisa sool (tänu soola lisamisele lõpu poole keevad kestad ilusti pehmeks). Keeda ka kartulid ja munad. Seejärel sega omavahel keedetud põldoad, kuubikuteks lõigatud kartulid, peeneks hakitud munad, riivjuust. Lisa majonees, sega. Maitsesta soolaga.

15. aprill 2009

Valges veinis küpsetatud sealiha küüslaugu, fenkoli ja rosmariiniga

/Prindi retsept/

Siinkohal alustan juttu jälle sellest, kuidas Jamie Oliver oma saates Oliver’s Twist igasugu häid hõrgutisi valmistab – peaaegu igast saatest on mitu retsepti, mida meelde jätta ja valmistada. Seetõttu on ka hetkel nimekiri pean-kindlasti-proovima Jamie retseptidest tulvil.

Oi-oi kui hea maitses see liha, kusjuures see roog on juba ka kordamisele läinud. Nimelt tegin seda kahel järjestikul pühapäeval nö nädalavahetuselõpu krooniks. Nii, et kui tahate ülimahlast liha maitsta koos suurepärase kastmega, mille saad pärast küpsemist ahjupannil olevatest liha mahladest ja valgest veinist, siis ei ole muud kui poodi. Algselt pelgasin küll retseptis kasutatavat fenkoli (ehk apteegitill) ning selle seemneid. Teatavasti on apteegitilliseemned aniisi meenutava aroomiga, mis lihtsalt ei tundu sobivat liha maitsestamiseks, aga näe selle retseptiga on minu uskumus ümber lükatud. Muidugi pean tunnistama, et apteegitilli seemnete asemel kasutasin poes müüdavat teepuru. Kusjuures, see ei olnud mitte paha mõte – jäi ära seemnete purustamise vaev.


kuuele

1,4 kg kamarata sea välisfileed
2 peotäit värsket rosmariini
meresoola
pipart
apteegitilliseemneid (või siis samanimelist teepuru)
oliiviõli
3 sl võid
1 fenkol, viilutatult
9-10 tervet küüslauguküünt, koor eemaldatud
4 loorberilehte
750 ml valget veini


Kuumuta ahi 200 kraadini. Seo sealiha nööriga paarist kohast kinni, nii, et see küpsemise ajal oma kuju ei kaotaks. Eralda poolelt koguselt rosmariinilt lehed ning pane need koos meresoola, pipra ja apteegitilliseemnetega anumasse. Tambi natuke maitseained katki. Seejärel veereta seafileed saadud maitseainesegus.

Kuumuta pliidil panni peal sortsuke oliiviõli ja või kuni selle sulamiseni. Pruunista sealiha pannil igast küljest kenasti kuldseks. Seejärel pane pruunistatus liha kõrgemate äärtega ahjupannile. Lisa viilutatud fenkol, terved küüslauguküüned, loorberilehed ja ülejäänud rosmariin (koos varrega). Piserda liha üle natukese oliiviõliga. Kõige lõpuks lisa valge vein. Kata liha märjaks tehtud küpsetuspaberiga ning küpseta ahjus seni kuni lihasistemperatuur on 65 kraadi. Serveeri koos meelepärase lisandiga ning kastmega, mille saad valgeveini ja lihamahlade vedelikust.

12. aprill 2009

Pasha

Esiteks soovin häid pühi kõigile!!!! Ma ei saa mainimata jätta, et esimesed munade koksimised on hommikul tehtud ning mina edukalt võitjana väljunud:) Nüüd aga pasha juurde...nagu sai juba nami-nami koos kokkamise seekordses teemas mainitud, siis olen antud retsepti järgi pashat vist juba 12 aastat teinud (kui isegi mitte rohkem). Tulemuseks on äärmiselt hea lihavõtetele kohane magustoit. Tõsi ta on, et tegemist on üsna rammusa maiustusega, kuid kord aastas võib ju ikka endale sellist luksust lubada. Soovitan kindlasti proovida! 


1 kg kohupiima (teralist) 
200 ml vahukoort 
4 muna, munakollased ja -valged eraldatud 
200 g võid 
1,5 kl suhkrut (oleneb kui magusat soovid, võid ka natuke vähem/rohkem panna) 
1 tl vanillisuhkrut 
150 g rosinaid 
50 g maapähkleid, peeneks hakituna 
50 g mandlilaastud, kergelt peeneks hakituna  
 
Suru kuiv kohupiima läbi sõela (viimastel aastatel olen selle protsessi vahele jätnud) ja pane potti. Lisa vahukoor, suhkruga vahustatud munakollased, vanillisuhkur, sulatatud või, rosinad, pähklid ja mandlilaastud. Kuumuta segu tasasel tulel pidevalt segades kuni keemiseni. Võta tulelt ja lisa ettevaatlikult vahustatud munavalged. Vala segu pasha vormi või marliga vooderdatud sõelale (kasutan viimast varianti). Lase kausi kohal nõrguda ööpäev. 
 


8. aprill 2009

Šokolaadi-maapähklivõi batoonikesed

/Prindi retsept/

Mulle meeldib tohutult uudistada TasteSpottingu leheküljel kadetsusväärselt ilusaid toidupilte ning suu vett jooksma ajavaid ideederohkeid retsepte. Viimasel ajal on silma jäänud, et iga teise postituse puhul (võib-olla natuke liialdan) on tegemist just selle maiustusega. See nägi piltidel nii isuäratav välja, et ma lihtsalt pidin proovima.... Tegemist ei ole otseselt koogiga, pigem maiustusega, mida lõigata väike tükike ning siis kuuma kohviga nautida. Nii, et kategoriseerin ta siiski kookide alla, kuigi jah parim nimetus oleks - maiustus. Inglisekeelselt kõlab selle nimetus Chocolate PeanutButter Bars. Tegemist on siis ühe ütlemata mõnusa magusa suutäiega, mis tänu retseptis sisalduvale soolasele maapähklivõile meenutab natuke Snickersi šokolaadi. PS. antud kogused on imelikud sellepärast, et need on ümberarvutatud inglaste cup-kogustest.

10-12 tükki

110 g toasooja võid
125 g soolast maapähklivõid
175 g tuhksuhkrut
130 g Digestive küpsiseid, peeneks purustatuna
150 g tumedat šokolaadi


Sega omavahel või, maapähklivõi, ja tuhksuhkur. Seejärel lisa küpsisepuru ja sega kuni kogu mass on ühtlane. Suru mass käte abil küpsetuspaberiga vooderdatud kandilise vormi põhja (kasutasin 16x16 cm vormi).

Sulata veevannil šokolaad ning vala vormi, küpsisemassi peale. Lase külmkapis paar tundi taheneda. Enne lahti lõikamist lase maiustusel toatemperatuuril soojeneda (nii ei mõrane šokolaadiglasuur lahti lõikamisel). Kasutasin ka glasuuri mõranemise vältimiseks lahti lõikamisel kuuma vette kastetud nuga.

5. aprill 2009

Šokolaadine juustukook

/Prindi retsept/

Andri on juba 10-ne kuune… täiesti uskumatu, kui kiiresti aeg läheb?!?!?! Igastahes, tegin 10nda eluukuu sünnipäeva tähistamiseks selle koogi. Eriliselt šokolaadine ning tõeliste šokohoolikute unistus. Algne retsept on pärit Juustukoogi raamatust (suurepärane raamat inspiratsiooni ammutamiseks ning retseptide saamiseks), mina leidsin retsepti aga ühest toidublogist. Kahjuks ei mäleta täpselt millisest, kuna kopeerisin retsepti koheselt endale retseptiraamatusse. Julgen seda kooki kindlasti soovitada, kuid hoiatan et tegemist ja mässamist selle koogi valmistamisel ikka on kuhjaga.


Põhi:
110 g tumedat šokolaadi
150 g võid
1,75 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
3 muna
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Täidis:
600g maitsestamata toorjuustu
3 dl suhkrut
3 sl maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
3 muna
2 dl vahukoort
50g tumedat šokolaadi

Sulata kuumal veevannil šokolaad ja või, seejärel jahuta. Soojenda ahi 180 kraadini. Sega omavahel kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Vahusta munad heledaks vahuks, lisa vahustamist jätkates juurde suhkur, vanillisuhkur, šokolaadisegu ja viimasena jahu segu.

Vala umbes 5 dl tainast küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi), ülejäänud aga küpsetuspaberiga kaetud väiksemasse koogivormi. Küpseta mõlemaid koogipõhjasid 180 kraadises ahjus 15 minutit. Jahuta ca 30 minutit.

Täidise jaoks vahusta mikseriga 200 g toorjuustu, 1 dl suhkrut ja maisitärklis. Lisa vähehaaval ja pidevalt vahustades ülejäänud toorjuust. Lisa ka ülejäänud suhkur, vanillisuhkur, munad ja vahustamata koor. Vahusta ühtlaseks massiks. Tõsta segust umbes 2,5dl segu väiksemasse kaussi. Sulata šokolaad veevannil ja sega väikeses kausis oleva toorjuustukreemiga.

Pudenda väiksemas koogivormis küpsetatud koogipõhi väiksemateks tükkideks ning laota see teise koogipõhja põhjale, vala peale valge toorjuustukreem ning seejärel nirista peale šokolaadiga maitsestatud toorjuustukreem. Joonista terava noaga koogile 8-kujulisi ringe, et kaks kihti veidi seguneksid. Küpseta 180 kraadises ahjus 1 tund (soovitan küpsemise lõpu poole kook katta fooliumiga, et see liialt ei tumeneks).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails