31. jaanuar 2010

Riisipuding valge šokolaadi ja maasikatega

/Prindi retsept/

Oehhh.. üle pika aja, kus kraadiklaas näitas hommikul vaid 2 miinuskraadi. Õues oli erakordselt pehme ja soe, isegi päike paistis vahepeal – tõeline pühapäevahommikune nostalgia. Nüüd aga tänahommikusest einest: nädalavahetuse hommikusöögid on meil alati sellised pidulikumad – tavapärase pudru ja võileibade asemel on siis esindatud pannkoogid, omletid, vahvlid, ahjusoojad pirukad ja erinevad vahud ning magustoidud. Lisaks tänahommikusele pannkoogihommikule (mis on meil peres lausa pühapäevane traditsioon-kohustus:)) oli laual ka seesama šokolaadine riisipuding, i-le täpiks – koos maasikatega. Magustoidu inspiratsiooni allikaks nami-nami.

kolmele

1,5 dl riisi
4 dl vett

0,5 tl soola
2 dl piima
75
g valget šokolaadi
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 sl hapukoort
maasikaid


Pane riis koos vee ja soolaga potti keema. Kui vesi on aurustunud, lisa piim, valge šokolaadi tükid, suhkur ja vanillisuhkur. Alanda kuumust ning aeg-ajalt segades lase riisil haududa pudruks.Tõsta tulelt, sega sisse hapukoor ning serveeri koos maasikatega.

Kui talvisel ajal kasutad külmutatud maasikad, nirista pudingule ka maasika vedelikku peale.


27. jaanuar 2010

Kuum šokolaad vahukommide seltsis

/Prindi retsept/

Nädal aeg tagasi saadeti mulle köögi-katsetusteks suur kotitäis peagi turule tulevat puistešokolaadipuru. Täitsa asjalik toode, kuigi seda saab asendada ka tavalise tumeda šokolaadiga, siis jääb lihtsalt enda peale hakkimise vaev. Esmalt tegin šokolaadipuruseid muffineid ja ega siis kunagi šokolaadi liiast ei ole, tegin veel kõrvale sedasama vahukommidest tulvil kuuma šokolaadi... ülimalt mõnus, kuidas kuuma šokolaadi pealmine kiht oli täitunud kergelt sulanud vahukommidest.


kahele

5 dl piima

ca 5 sl peeneks hakitud šokolaadi (tumedat- või piimašokolaadi)
10-12 vahukommi (kogus oleneb suurusest)

Pane piim koos hakitud tumeda šokolaadiga potti ning keeda tulel aeg-ajalt segades kuni piim on kuum ja šokolaad lahustunud. Jaota vahukommid kahte kruusi, vala peale kuum piima-šokolaadisegu. Soovi korral lase hetke seista, siis sulavad vahukommid rohkem ära. Head maiustamist!


24. jaanuar 2010

Hõrk kohupiimavorm pisikese riisilisandiga

/Prindi retsept/

Viimased paar nädalat mõlguvad mul meeles nõukaaegna kohupiimakook ning tõeliselt kohupiimane kohupiimavorm – ammu pole enam kumbagi söönud. Seekordne valik langes ühe tõeliselt kohupiimase vormi juurde. Juba poole ahjus küpsemise ajal vaatas mulle vastu tõeline kõrgutis, nii et otsustasin veelgi veidi luksust lisada ning juurde teha veel mustikatest tulvil kisselli. Suure vaevaga sobrasin sügavkülmast välja eeldatavalt viimase mustikakarbi ning pistsin need sinavad marjad potti. Võin öelda, et kooskõla oli lihtsalt häbematult hea ning koupiimavormi näol oli tegemist ühe parimaga, mida saanud olen. Nüüd käin vormi juures endale tükkhaaval lõike võtmas. Vaata ka nami-nami kooskokkamist.


1,5 dl riisi
4 dl vett

2 sl suhkrut
näpuotsatäis soola

2 dl piima
300 g kohupiimapastat
200 g teralist kohupiima

1 dl mannat
75 g s
ulatatud võid
2 muna
2,5 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

Keeda esmalt valmis riisipuder, selleks pane riis koos vee, 2 sl suhkru ja soolaga potti keema. Kui vesi on aurustunud, lisa piim. Alanda kuumust ning aeg-ajalt segades keeda riis pudruks.

Pane keedetud riisipuder suuremasse anumasse ning lisa kõik ülejäänud ained. Sega korralikult ning aseta mass võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud ahjuvormi (kasutasin 17x25cm vormi). Küpseta 180 kraadi juures 40-45 minutit. Lase vormis jahtuda veidi ning siis asu sööma.

22. jaanuar 2010

Rõõmsavärviline munavõie

/Prindi retsept/

No a ei saa aru, millal see külm ilm ükskord otsa saab. Jalutasin töölt täna koju ning vahepeal oli juba tunne, et ma lihtsalt jäätun enne kojujõudmist ära. Tagatipuks kukkus mul helkur ka maha, nii et pidin seda paljaste kätega jope külge tagasi monteerima...prrrr. Igastahes oli mul koju jõudes lausa isu hommikul valmistatud munavõide järele, seda siis värskelt valminud leival. Selline rõõmsavärviline munavõie teeb oleku natukenegi soojemaks.


4 kõvaks keedetud muna
75 g toasooja võid

2 tl peterselli, hakituna
soola


Koori munad ning eemalda munakollased valgetest. Hõõru toasoe või koos munakollastega ühtlaseks massiks. Sega juurde peeneks hakitud munavalged ning hakitud petersell, maitsesta soolaga. (Kõige parema tulemuse saab värskelt keedetud munadest).

20. jaanuar 2010

Ahvatlev õunastruudel, täidiseks mandlid, halvaa ja martsipan

/Prindi retsept/

See retsept valmis tänu minu vennale eelmise aasta novembrikuus, kes ühel hommikul ootmatult helistas ning rõõmustas mind küllatulemisuudisega. Arvestades Tallinn-Pärnu vahemaad, venna väikest vahepeatust Märjamaa Statoilis väikeseks kohvitamiseks, oli mul umbkaudu selge, et miskit head ja toitvat peab umbes kahe tunni pärast juba laual olema. Niisiis, soolaseks puupliidiga ahjus küpsetatud pizzad värske salati ja küüslaugukastmega ning magusaks seesama struudliahvatlus. Struudel sai ilusti õigeks ajaks valmis ja oli hea-hea-heeaaaa. Tegin seda ükspäev veel korra ja siis veel korra ja kindlasti teen veelgi. Tegemist on ühe ilmatuma maitsva küpsetisega, mida valmistasin esimest korda nö kapis olevatest ainetest. Nagu näha seisis mul kapinurgas puutumatuna rosinaid, halvaad, mandlilaaste ja martsipani....


Tainas:
4 dl jahu

1 dl toasooja vett

0,5 tl 30% äädikat
3 sl õli
näpuotsatäis soola


Täidis:
1 dl rosinaid
3 sl Amarettot
1 kg õunu

50 g halvaad
50 g mandlilaaste
75 g martsipani
1 tl kaneeli
75 g suhkrut

50 g võid, sulatatuna
1 dl riivsaia

Sega omavahel toasoe vesi, äädikas ja õli. Mõõda kaussi jahu ja näpuotsatäis soola. Lisa vedelik ning sõtku elastseks tainaks. Pane tainapall pooleks tunniks kuiva ning kuuma poti alla seisma (nii muutub tainas elastsemaks).

Täidise valmistamiseks pane esmalt rosinad Amarettosse ligunema. Koori ja tükelda õunad, lisa murendatud halvaa, madlilaastud väikeste tükikestena martsipan, kaneel, suhkur ja ligunenud rosinad koos amarettoga. Sega kõik korralikult omavahel segamini.

Kui tainas pool tundi seisnud, rulli see jahusel laual paberõhukeseks ristküliku kujuliseks tainalapiks. Pintselda pealt sulatatud võiga ning puista üle riivsaiaga. Seejärel kata tainas õunatäidisega, jättes ääred pikisuunas ca 3cm ulatuses vabaks. Vabaks jäetud ääred tõsta täidise peale ning rulli struudel lühemast servast kokku. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit, pintseldades küpsemise vahepeal struudlit kolm-neli korda sulavõiga.

17. jaanuar 2010

Karamellised neljaviljahelbekoogikesed

/Prindi retsept/

Kui ma reedel tööpäeva lõpetasin, mõlkus neljaviljahelbekoogikeste retsept mul juba meelesoppides. Ma lihtsalt pidin midagi kosutavat ja turgutavat tegema, arvestades sellega, et ega kraadiklaas väga palju soojakraade enam ammu näidata taha. Niisiis oleks sobilik end reede puhul kostitada nendesamade šokolaadist õhkavate koogikestega, tassike piparmünditeed kaaslaseks muidugi. Pean tunnistama, et aastaid tagasi olin ma täielikult Leiburi poes müüdud kaeraelbekoogikeste sõltlane....palju taskuraha kulus nende peale. Igastahes avastasin ma, et reedel valmistatud küpetis meenutab maitselt just neidsamu Leiburi-maiustusi, milline tore äratundmisrõõm:)


175 g toasooja võid
75 g fariinisuhkrut

125 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g neljaviljahelbeid
näpuotsatäis soola

Täidis ja kate:
100 g valget šokolaadi
50 g metsapähkleid
150 g mett
60 ml kohvikoort


Vahusta omavahel või ja fariinsuhkur. Lisa jahu, küpsetuspulber, neljaviljahelbed, sool ning sega ühtlaseks massiks. Suru 2/3 tainast võiga määritud kandilise ahjuvormi (17x25cm) põhja ning küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Tükelda väiksemateks tükkideks valge šokolaad ja pähklid ning aseta need eelküpsetatud koogipõhjale. Raputa peale ülejäänud 1/3 tainast. Kuumuta tulel mesi ja kohvikoor kuni nad on segunenud. Kalla ühtlaselt koogile.

Küpseta kook lõplikult valmis 200 kraadi juures 15-20 minutit. Jahuta ja lõika tükkideks.

15. jaanuar 2010

Maapähkli-šokolaadiruudud

/Prindi retsept/

Ma pole vist kunagi ühelegi retseptile nii kaua nime välja mõelnud, siiamaani kahtlen, kas sai ikka õigesti. Ei oska seda imemaitsvat, natuke Snickersit meenutavat üllitist kuidagi nimetada. Ühelt poolt on ta justkui kook, teisalt aga komm, samas ei ole aga kumbki... keeruline värk:).. niisiis inglisekeelsest sõnast inspireerituna sai selle üli-ülimaitsva leiutise nimeks maapähkli-šokolaadiruudud, mis valmivad nii umbes šokolaadisulatamise ajaks kuluva vaevaga. Ühesõnaga, soovitan neid kindlasti proovida. Pean lähiajal neid uuesti tegema, sest ma lihtsalt ei suuda ilma lusikat sisse kastmata põrnitseda pooltäis maapähklivõipurki - minu üks nõrkusi. Piilu ka nami-nami kooskokkamisse!

9 tükikest

100 g piimašokolaadi
100 g tumedat šokolaadi
150 g maapähklivõid (Peanutbutter)

60 g paisutatud riisi

Vooderda kandiline koogivorm (kasutasin 16x16cm vormi) kposetuspaberiga (et paber paremini kinnituks möörisin vormi kergelt võiga).

Murra šokolaad tükkideks ning sulata need vesivannil. Kui šokolaad on sulanud, lisa maapähklivõi ja sega ühtlaseks massiks. Puista peotäis paisutatud riisi vormi põhja. Ülejäänud sega maapähklivõi-šokolaadisegu sisse. Vala mass vormi ning silu pealt enam-vähem ühtlaseks ning pane jahedasse paariks tunniks tahenema.


11. jaanuar 2010

Leib juustulisandiga

/Prindi retsept/

Kui olin leivaküpsetamisega ükspäev poole peale jõudnud, polnud kahtlustki, et seekord on tulemas miskit eriti mõnusat ning seekordsel leivamaitsmisel pelgalt ühe-kahe viiluga piirduda ei ole viisakas... ja nii oligi. Kujutage ette ahjust võetud värskelt aurav leib, millest eraldub äratuntavat juustust lõhna. Ja see maitse, täpselt nagu ampsaks juustust nõretavat keerusaia. Tunnistan, et nüüdsest on minu repertuaari kohe kindlasti tulnud juustlisandiga leib ja pole kahtlustki, et mida intensiivsema maitsega juust, seda parem lõpptulemus!


1/3 kogus leivatainast
150 g riivitud juustu


Lisa leivataignale riivitud juust. Sõtku korralikult juust taignasse ning seejärel pane taigen 1,5 liitrisesse küpsetusvormi. Lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leiba ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 12-15 min

200 kraadi juures 12-15 min
180 kraadi juures 10 min

Pintselda leibasid ahjust välja võttes võiga (või veega) ning pane leib käterätiku alla jahtuma.

7. jaanuar 2010

Meat pie ehk hakklihapirukas killukese tuunikala lisandiga

Üks retseptidest, mis ilmus jaanuarikuu2010 Anne&Stiilis. Ütleme nii, et tegemist on ausa pirukaga, kus täidist on oi kui palju ja kõhu saab ka ühest korralikust lõigust täis. Selle piruka idee tuli mulle pähe pärast seda, kui olin küpsetanud ameerikalikke mini apple pie koogikesi. Pole ju halb mõte ääristada rohke täidisega pirukas maitsva taignakoorikuga.


200 g kohupiima
0,5 tl soola
1 muna
150 g võid, sulatatuna
4 dl jahu’
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
1 paprika, tükeldatuna
0,5 sibulat, peeneks hakituna
400 g hakkliha
1 sl jahu
1 tuunikalakonserv (õlis)
0,5 muna, lahti klopituna
1 sl hakitud peterselli
2 sl sinepit (maheda maitselist)
soola-pipart

Peale määrimiseks:
0,5 muna

Sega omavahel kohupiim, sool ja muna. Lisa sulatatud või. Sega omavahel jahu ning küpsetuspulber ja lisa tainale. Sega kogu mass ühtlaseks. Pane tainas täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Pruunista pannil õlis klaasjaks paprikatükid ja peeneks hakitud sibul, tõsta kõrvale. Samal pannil pruunista hakkliha, kuni punase värvuse kadumiseni. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa jahu, nõrutatud tuunikala ning kuumuta korraks läbi. Tõsta tulelt ning lisa eelnevalt praetud paprikatükid, sibul, muna, petersell, sinep.Vajadusel maitsesta lõplikult soola ja pipraga.

Rulli 2/3 tainast ümmarguseks kettaks ning aseta lahtikäiva 24 cm pirukavormi põhja ja äärtele, jättes ääred 1 cm ulatuses vabaks. Pane peale täidis ning kata see ülejäänud 1/3 tainakettaga, surudes ääred tainapõhjaga omavahel kokku. Tee noaga peale paar sisselõiget ning määri pealt järelejäänud poole munaga. Küpseta ahju alumises osas 200 kraadi juures 30-40 minutit.


5. jaanuar 2010

Justkui šokolaadist pakatav mahlane kakaokook

/Prindi retsept/

Nüüd kui tööl käin, jääb kuidagi uskumatult palju energat üle. Poleks uskunudki, et pärast tööd viitsin veel küpsetada ja vaaritada. Aga no võta näpust, keedan endale suure tassi teed ja küpsetan miskit maitsvat. Otseloomulikult on mul abiks pisike kokaabiline Andri, kes lusikaga oma kausikeses asju segab ja eelkõige toidudegusteerimist harrastab. Eile rääkisin sõbrannale, et kavatsen teha ühte maitsvat pudingut õhtuooteks, siis aga selgus, et üks komponent on otsas ja teine asi otsas ja kolmas kohe otsakorral. Nii otsustasingi JÄLLE valmistada seda uskumatult maitsvat ja lihtsat koogikest, mis mekib täpselt nii, nagu oleks tagnasse üks vallatu šokolaaditahvel peidetud. Pealegi on selles hõrgutises kasutatavad ained peaaegu alati kapis olemas, vähemalt minul.... (See on veel üks retsept lisaks peekoni-juustustruudli ja piparkoogisele Kirju Koerale, mis ilmus 19.12.09 Pärnu Postimehes).


3 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 sl kakaod

125 g võid, sulatatuna

2 muna

1 dl kanget leiget kohvi

4 õuna

Sega omavahel kuivained. Lisa segades juurde sulatatud või ja munad. Seejärel vala juurde kohvi. Kõige viimasena sega taignasse puhastatud ja kooritud õunatükid. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse (Ø24cm) või kandilisse (25x17cm) koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit.


2. jaanuar 2010

Piparkoogikirju Kirju Koer

/Prindi retsept/

Postitan ruttu selle maitsva maiuse enne kui jõulud mööda saavad ning jaanipäeva hõrgutised võimust võtavad...Kui teil peaks veel kuskil laua peal kausikeses piparkooke leiduma, siis soovitan vaadata seda retsepti, mis ilmus ka minu jõulusoovituste artiklis vahetult enne jõule (19.12.09) Pärnu Postimehes (vt ka peekoni-juustustruudlit). Pean tunnistama, et kõik piparkoogikorvid on meil kõik tühjaks söödud. Külmkapist piilub aga vastu mõnus pätsike piparkoogitainast, mille kavatsen tuleval nädalal ära kasutada. Piparkooke ma neist ei tee, küll aga miskit muud väga, väga maitsvat:)


360 g piparkooke
1 sl suhkrut

2 sl kakaod, magustamata
1 tl kaneeli
150 g marmelaadikomme
125 g võid, sulatatuna

4 sl hapukoort
2 sl rummi

Purusta piparkoogid peeneks. Sega sisse suhkur, kakao, kaneel ja hakitud marmelaadikommid. Seejärel lisa sulatatud või, hapukoor ja rumm ning sega kõik korralikult läbi. Pane segu toidukilele ning vooli vorstiks. Mässi toidukilesse ning pane külmkappi paariks tunniks tahenema.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails