26. september 2023

Limoncello tiramisu

Selle retsepti puhul on tegemist eriti lihtsa maiusega, mis valmistamiseks tegelikult väga kindlaid juhiseid ei vaja. Kui oled retsepti järgi juba kreemi ilusti valmis teinud, siis käib ülejäänu tunde järgi. Küpsiseid aseta pokaali täpselt nii palju, nagu neid sinna mahub ja seejärel määri sidrunivõiet neile täpselt nii, nagu ise soovid. Head isu!

PS! Kreemi maitsesta vastavalt oma maitsemeeltele, lisades vajadusel suhkrut, sidrunikoort, limoncellot jne


Kogus: neljale
Valmistamiseaeg: 25 minutit.

Kreem:
2 dl vahukoort
200 g toasooja toorjuustu
2 tl riivitud sidruni koort
1-2 sl sidrunist pressitud mahla
2 sl limoncellot
2 sl lemon curd´i või sidrunimoosi
ca 25 g tuhksuhkrut

Lisaks:
1 dl kohvi + 1 sl limoncellot (immutamiseks)
Savoiard küpsiseid
lemon curd´i või sidrunimoosi
naturaalset kakaopulbrit

Selle maiuse valmistamine käib tunde järgi, aga üldjoontes on nii: vahusta koor. Sega ülejäänud kreemi jaoks vajaminevad komponendid omavahel kokku. Kõige lõpuks sega ettevaatlikult juurde vahukoor. Immutamiseks sega kokku kohv ja limoncello.

Otsi välja 4 pokaali. Murra küpsised pooleks ning kasta immutamiseks kohvisegusse. Tõsta küpsised pokaali põhja. Selle peale määri pisut lemon curd´i. Kata kreemiga. Korda sama tegevust veel ükskord. Vahetult enne serveerimist raputa peale kakaopulbrit. Head maiustamist!


18. september 2023

Pirni-ingveri juustumoos

Ma olen täielikult hoidistamislainel, seetõttu jagan veel üht mõnusat moosiretsepti, mis sobib suurepäraselt suupistelauale erinevate juustude ja kreekerite kaaslaseks. See pirnimoos on kergelt särtsakas, kuna valmistamisel lisasin segusse pisut riivitud ingverijuurt. Viimane annab nii meeldiva maitsevarjundi ja lõpptulemus jääb tõeliselt põnev. 

See moos on paksema tekstuuriga tänu retseptis kasutatud moosisuhkrule ja sidrunimahlale. Mõlemad sisaldavad pektiini, mis moosil pakseneda aitavad. Seega, kui oled tavalist suhkrut kasutades lisanud seda pisut rohkem, et moos tummisem oleks, siis moosisuhkrut kasutades võid seda lisada vähem, kuna moos pakseneb tänud pektiinile väga lihtsasti. Oluline on aga meeles pidada seda, et pektiin ei kannata pikalt kuumutamist, mistõttu lisa moosisuhkur potti umbes 10 minutit enne hoidise valmimist. Samuti vajab pektiin toimiseks pisut aega. Seetõttu ära ehmata, kui moos on valmides väga vedel. Tõsta hoidis kuumalt purkidesse ja kaaneta. Seistes pakseneb moos purgis soovitult. 

Kes soovivad seda moositegu ka pikemalt vaadata, siis vaata selle valmimisvideot minu instagramist.

1 kg küpseid pirne
1 sidruni riivitud koor + mahl
1-2 tl ingverijuurt, riivituna
125 g-150 g moosisuhkrut (Dansukker)
 

Tükelda pirnid ja tõsta need koos poole sidrunimahlaga potti. Lase segul keema tõusta ja hauta siis madalal kuumusel 10 minutit. Seejärel lisa sidrunikoor ja ingver ning kuumuta pirnide pehmenemiseni. Umbes 10 minutit enne kuumutamise lõppu lisa moosisuhkur ja ülejäänud sidrunimahl. Valminud moos tõsta kuumalt purkidesse.

 

Postitus valmis koostöös Dansukkeriga.


7. september 2023

Üks eriti mahlane ja lihtne ploomikook

Seda ploomikooki soovitan ma kindlasti proovida. Esiteks on see ploomidega küpsetis üks lihtsamaid koogikesi üldse, lisaks ei nõua pikalt ka valmistamisaega. Lõpptulemuseks on üks eriti mahlane koogike, mida soovitan serveerida vahukoore, vanillijäätise või hoopis pudinguga. Söö seda kooki soojalt või jahtunult – mõlemat moodi on ülimalt hea. Ainuke tähelepanek selle küpsetise valmistamise osas on ehk see, et tainast vormi pannes tee tainaääred piisavalt kõrged, et kogu mahlane täidis vormi ilusti ära mahuks.

Selle koogi inspiratsiooniks oli tegelikult Plumme ploomiõli. Ma kasutasin seda õli esmakordselt umbes aastajagu tagasi ning seda suurem rõõm on mul selle koostöö üle. Kes seda kasutanud on, siis need juba kindlasti teavad, kui niisutav ja mõnus see ,näole ja juuksteotstele mõeldud, õli on. See teeb näonaha nii pehmeks ning niisutab korralikult. Kusjuures, seda õli toodetakse ploomikivi tuuma külmpressimise teel, sisaldades rohkelt e-vitamiini ja antioksüdante. Ja selle ploomiõli lõhn on lihtsalt imeline! Kes veel seda ploomiõli proovinud ei ole, siis soovitan kindlasti!

Lisaks on mul suur rõõm üks selline ploomiõli ka välja loosida oma instagramis.
Täpsemalt vaata siit: auhinnaloos.

Niisiis ... aeg koogivorm välja võtta ning koogilõhn tubadesse lasta!

Kogus: 10 tk
Valmistamisaeg: 10 min + küpsemisaeg 50 min

500 g muretainast
600 g ploome
50 g-75 g pruuni suhkrut (oleneb ploomide hapukusest, mina panin 75 g)
1 tl vanillisuhkrut
1 (kuhjaga) sl tärklist
100 g valget šokolaadi

Suru tainas lahtikäiva koogivormi (Ø22cm) põhja ja ääretele. Eemalda ploomidelt kivid ning lõika viljad neljaks. Lisa ploomidele suhkrud, tärklis ja sega kergelt läbi. Haki šokolaad tükkideks ja sega kokku ploomidega. Tõsta kogu segu koogivormi ning laota ühtlaselt laiali. Küpseta kooki 180 kraadi juures 45-50 minutit. 

Postitus sündis koostöös ettevõttega Plummé.


6. september 2023

Eriliselt lihtne amps (peo)lauale! Ciabatta prosciutto, valgehallitusjuustu ja moosiga

See on üks imeline suupiste, mis valmib nii kiiresti. Serveeri neid mõnel oma lemmikvaagnal. Minul on selleks seesama imeline Villeroy&Boch Old Luxembourg sarja kuuluv serveerimisvaagen. PS! Meeldivalt suure valiku Villeroy&Boch nõusid ja söögiriistasid leiad Kaup24 lehelt. Hoia pilk peal, sest tihtipeale võid sattuda ka väga toredate soodustuste peale!

Nüüd suupiste juurde . Tegelikult on sellega nii, et konkreetset kogustega retsepti tegelikult see ei. Pane kõike tunde järgi või nii, kuidas endale meelepärane. 

ciabattat või mõnda muud meelepärast saia
hummust
prosciutto sinki
valgehallitusjuustu
moosi
ürte, söödavaid õisi (kaunistuseks)


Lõika ciabatta viiludeks, määri peale hummus. Selle peale tõsta prosciutto ja juustuviilud. Nirista peale magus moos (mina kasutasin õuna-suvikõrvitsamoosi) ning kaunista ürtide ja õitega. 
 

Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!


30. august 2023

Kanalihaviilud tonnato kastmega ja üks hommikune mango lassi

Üks asi, mida peab suve jooksul kindlasti kogema on hommikune päikesetõus rabas. See on lihtsalt kirjeldamatult mõnus elamus. Jõudsime Meriliniga selle retke ette võtta umbes nädalake tagasi. Sihtkohaks armas Tolkuse raba ning kaaslaseks mõned road, mida on võimalik lihtsasti rabasse kaasa meisterdada, et nende saatel päikesetõusu vaadata.

Vitello tonnato ainetel valminud roog on lihtsalt suurepärane amps, mida hea transportida aga ka lihtne valmistada mistahes kohas endale või külalistele. See sobib hästi nii pidulauale kui ka hommikusele rabapiknikule. Serveeri kõrvale värsket ciabattat ning kõik on õnnelikud! Tonnato kaste on üldse suurepärane leiutis, mida võib serveerida traditsiooniliselt veiselihaga, aga ka värske kartuli, munaga, pardilihaga jne. Suitsutatud kanalihaga, nagu meie seda tegime, on eriti lihtne - lõika viilud valmis ning jäta külmkappi serveerimiskorda ootama. Kui õige aeg käes, siis lisa kanalihale, kaste, kaunistuseks mõned elemenind ja ongi valmis.

Lisaks oli rabas meie kaaslaseks värskendav mango lassi, mis valmib tegelikult hetkega ning mille võid samuti aegsasti valmis teha. See on hea kiireks kehakinnituseks päevasel ajal kui ka kosutavaks tervituseks hommikusöögil.

Kes mõlema toidu retsepte soovivad, siis siin need on! PS! Tonnato kastet lisa kanalihale nii palju, kui soovid. Antud kogusest jääb kindlasti pisut üle. Seda saad kasutada kastmena salatites, vrappides ja määrdena võileibadel. 

Kanalihaviilud tonnato kastmega
Valmistamisaeg: 10 minutit

suitsutatud kanarinnafileed (kogus oleneb sellest, kui palju on sööjaid).

Kaste:
1 tuunikalakonserv õlis
4 anšoovisefileed
1 sl sidrunist pressitud mahla
1 sl kappareid
1,5 dl majoneesi
soola, pipart, suhkrut

Täienduseks ja kaunistuseks:
rukolalehti, kappareid, sidruniviile, roseepipart

Pane kõik kastme koostiosad kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks massiks. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lõika kanalihast hästi õhukesed viilud ning laota need alusele. Nirista peale kaste. Aseta täienduseks juurde rukolalehed, kapparid ja sidruniviilud ning raputa peale roseepipart.

Mango lassi
Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 2 minutit

250 g Kreeka jogurtit või maitsestamata jogurit
250 g mangopüreed

Lisaks
0,5 tl pisut kurkumit
ca 2 tl  sidrunist pressitud mahla

Sega omavahel jogurt ja mangopüree. Lisa segades kurkum ja maitse järgi sidrunimahla. Serveeri.


28. august 2023

Sügise hoidised: õuna-suvikõrvitsamarmelaad ja ploomimoos musta teega + AUHINNALOOS

Minu arvates on üks sügishooaja alguse märke see, et paljudes kodudes valmivad erinevad hoidised. Suve lõpuks on erinevaid viljasid korraga nii palju valmimas, et on igati sobiv aeg ette võtta üks mõnus moositegu. Nii saab talviseks hooajaks sobivad hoidised kappi kenasti valmis varuda! Seetõttu ongi see postitus pühendatud (magusatele) hoidistele, mis sobivad suurepäraselt kasutamiseks jahedal hooajal, et nendega täiendada hommikuputru, pannkooke, vahvleid, kohupiimamagustoite, küpsetisi jne.

See postitus sündis koostöös ettevõttega Kaup24 ning pole paremat aega selle postituse tegemiseks. Nimelt tellisin ma sellelt lehelt eelmise aasta lõpus uue Berlinger Haus malmpoti. Mulle tohutult meeldib selle stiilne ja tagasihoidlik väljanägemine. See mõjub kuidagi nii elegantselt ja lihtsalt. Ja ausalt öeldes soovitan korralikku malmpotti kõigile, sest need on toiduvalmistamisel suureks abiks. Eriti just siis, kui soovid valmistada kiiresti valmivaid soojendavaid roogasid. Seega, kui Sul ei ole veel malmpotti, siis soovitan kindlasti piiluda Kaup24 malmpottide valikut.

Berlinger Haus malmpotti omades avastasin ma sama firma potid ja pannid, mis on samuti ülihea väljanägemisega. Tagasihoidlikud, samas klassikalised ja lihtsad. Minul on see kõige klassikalisem pottide-pannide variant (musta värvi), aga Berlinger Haus valikus on mitmeid erinevaid toone, seega saab valida endale meelepärase (Berlinger Haus potid ja pannid sobivad ka induktsioonpliitidele). Kui Sul on aga mõni muu maitseeelistus, siis erinevaid potte ja panne leiad Kaup24 valikust kuhjaga!

Kuna ma teen iga paari aasta tagant üsna korraliku inventuuri oma pottide ja pannide hulgas, siis oli päris hea ajastus selle sügise moose ja erinevaid hoidiseid valmistada juba uute pottidega. Pole midagi öelda, ilusaid toiduvalmistamisnõud on ikka üliolulised kokkamise juures.

Nüüd aga hoidiste juurde. Valmistasin 2 magusat hoidist, millest esimeses saad nutikalt kasutada ära õunauputust ja suvikõrvitsaid. Kusjuures, see pehme tekstuuriga marmelaad tuleb nii hea, et isegi suvikõrvitsast mitte nii vaimustunud inimesed on sellest moosist vaimustuses. Suur roll selles on muidugi sidrunil, mis annab head maitset ning annab ka omajagu tekstuuri kogu hoidisele. Seega, ära kindlasti sidrunit selle hoidise tegemisest välja jäta. See päikesekollane vili seob suurepäraselt teisi komponente ning lisab omalt poolt maitset. Ära muretse hapukuse pärast, see kaob hoidisesse omamoodi ära, et lõpptulemus ei ole üleliia lääge ega ka hapu.

Teine hoidis on mul kasutusel juba mitu aastat ning seda eesmärgiga vähendada ploomiuputust. See ploomimoos sobib suurepäraselt tummise riisipudruga ning niimoodi koos serveerides saab igavast hommikupudrust justkui maitsev magustoit. Mina valmistan seda musta teega, mis annab kerge mõrkja maitse (mitte üleliia mõrkja). Olen aga seda teinud ka piparmünditeega – nii on samuti suurepärane.

PS! Vaata kindlasti ka minu instagrami, kus on seesama postitus ka retseptivideona välja toodud.


AUHINNALOOSIST

Koostöös Kaup24ga on mul suur rõõm loosida välja mõned kinkekaardid. Siinsamas blogis loosin välja 2 võitjat, kes saavad endale 50eurose Kaup24 kinkekaardid. Sama loos läheb käima ka minu instagramis sellesama moosipostituse all.

Võitjad selgunud. Aitäh kõikidele, kes siin blogis auhinnaloosist osa võtsid. Palju õnne, Kairi Markus (postitus tehtud 28.august 23.53) ja Krissu (postitus tehtud 30.august 13.54). Palun saatke mulle e-kiri: ragnem@gmail.com

Osalemiseks palun anna siinsamas postituse all märku, mida head Kaup24 e-poest endale ostaksid. Lisa kommentaari ka link:) Võitjad loosin välja siinsamas postituse all juba sel pühapäeval (3.09).

Õuna-suvikõrvitsamarmelaad

Kogus: 1-2 purgikest
Valmistamisaeg: 45 minutit
Soovitus: Võid lisada hoidisesse pisut riivitud ingverit.

700 g suvikõrvitsaid
500 g õunu
väike sorts vett
200 g suhkrut
2 sidruni pressitud mahl + koor
0,5 tl kurkumit

Koori suvikõrvitsad, poolita ja eemalda seemnekoda. Lõika suvikõrvits tükkideks ja tõsta potti. Tükelda õunad (koduaiaõunu ära koori), jättes järgi õunasüdamiku. Tõsta õunatükid potti suvikõrvitsale seltsiks, lisa pisike sorts vett ning lase kogu potis olev segu keema. Seejärel kuumuta keskmisel kuumusel viljade täieliku pehmenemiseni. Püreesta kogu segu kannmikseris ning tõsta segu tagasi potti. Lisa suhkur, sidrunitest pressitud mahl- ja riivitud koored, kurkum ning kuumuta keskmisel kuumusel suhkru sulamiseni. Vajadusel lisa suhkrut. Tõsta kuum hoidis eelnevalt puhastatud purki(desse) ja sulge kaanega.

Ploomimoos musta teega

Kogus: 2 purgikest
Valmistamisaeg: 40 minutit
Soovitus: Musta tee asemel kasuta piparmünditeed

800 g ploome (tumedaid või kollaseid)
5 sl vett
1 kott musta teed
200-300 g (pruuni) suhkrut
0, 5 sidrunit

Eemalda ploomidelt kivid ning tõsta tükkideks lõigatud ploomid potti. Lisa vesi ning ning lase segul keema tõusta, seejärel lase madalal tulel podiseda. Kui ploomidest on piisavalt palju vedelikku potti tekkinud, siis lisa segusse musta tee kotike ning lase sel koos hoidisega valmida seni, kuni moos on keenud ühtlaseks. Seejärel eemalda teekott, sega juurde suhkur, sidrunist pressitud mahl ja riivitud sidrunikoor. Keeda veel 5 minutit, maitsesta lõplikult ning tõsta hoidis purkidesse.

Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!


17. august 2023

Mahlane kohupiima-vahukoorekook (tordipulbrist!)

See maius on meeldivalt lihtne variant klassikalisest biskviitkihtidega vahukoorekoogist. Sellel küpsetisel on aga pisike kiiks juures - nimelt valmib see hoopis tordipulbrist. Seega, kui sa biskviidi küpsetamisel ennast väga kindlalt ei tunne, siis see variant sobib selleks puhuks suurepäraselt. Tegelikult sobib see muidugi kõikidele koogisõpradele, kellele maitsevad klassikalise kohupiima-vahukooretäidisega koogid.

PS! See retsept ilmus ka Naisteleht 55+ sügisnumbris (2022 a), kus jagan neli korda aastas erinevaid retseptiideid.


Mitmele: 12le
Valmistamisaeg: 15 min + küpsetamis- ja maitsestumisaeg

1 pk Juubeli tordipulbrit
2 dl vett
2 sl õli
4 dl vahukoort
400 g terakohupiima vanilliga
2 sl suhkrut
2 sl meelepärast moosi (näiteks mustikatega, kasuta keedetud moosi või toormoosi!)

piima (immutamiseks)
mustikaid (kaunistamiseks)

Sega tordipulber vee ja õliga ühtlaseks tainaks ning vala segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø24cm) põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit.

Kreemi valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks. Sega kohupiim kausis lahti ning sega vahukoore ja suhkruga. Lõika jahtunud koogipõhi horisontaalselt pooleks ning tõsta alumine koogipõhi tagasi vormi. Immuta seda kergelt piimaga ja laota peale ca 2/3 vahukooresegu. Tõsta peale ülemine koogiketas (nii, et lõikepool jääks üles) ja immuta seda piimaga. Määri peale ülejäänud segu ning laota sellele moosikuhjakesed. Viiruta need kahvliga läbi, et moosi jaguks kogu koogi ülemisele kihile. Lase koogil külmkapis maitsestuda vähemalt 6 tundi. Kaunista ja serveeri!


15. august 2023

Ramen supp krevettidega

Ramen supid sobivad söömiseks igal hooajal. Need on toitvad, maitserikkad ja suudavad üllatada iga ampsuga. Minu jaoks on õige ramen see, millel on parasjagu erinevaid lisandeid ning mille puljong on täiendus kõigele sellele, mis supis leidumas. Ühesõnaga on puljongil oma kindel roll täita ning see peab oleme eriti maitserohke ja meeldejääv. Mulle meeldib kodusel viisil ramenit valmistada just nii, nagu selles retseptis kirjas on. Loomulikult lisan vastavalt vajadusele täiendavalt maitseid, sest selle maitsestamisega on tihtilugu nii, et vahest tahad vürtsikamat, vahest mahedamat, vahest hoopis miskit jõulisemat. 

Täiendavaks lisandiks ramenis võivad olla mereannid, kana, rebitud sealiha, part, mõni taime lisand või hoopis miskit muud meelepärast. Mina tegin seekord eriti kiire variandi ning kasutasin supis priskeid krevette. Need krevetid pärinevad kusjuures Promo Cash&Carry kauplusest ning on muideks ka vägagi rahakotisõbraliku hinnaga. Seal on suur valik erinevaid jahutatud krevette, kuid veelgi suurem valik erinevaid krevette külmutatuna ... neid on keedetud ja toorelt, on puhastatud ja puhastamata, on suuremaid ja väiksemaid. Ühesõnaga valikut on omajagu.

See postitus sündis koostöös sellesama kauplusega, kuna Pärnu Promo Cash&Carry asub mulle meeldivalt lähedal, siis olen üha enam seda kauplust kasutanud just n-ö kodupoena. Selle retsepti ajendiks oli aga Promo Cash&Carry kauplustes olev osakond „Maailma köök“, mille riiulid pakuvad nii palju põnevaid tooteid. Leiad sealt mistahes maitseaineid ja komponente erinevate köökide jaoks kokkamiseks. Tahad näiteks valmistada India kööki ning Sul on vaja vajalikke komponente, siis sealt osakonnast leiad tõenäoliselt kõik vajaliku. Seal on erinevaid kuivatatud seeni, mida ma tihtipeale just talvisel ajal roogades kasutan. Erinevaid kastmeid, segusid ja mida kõike veel. Kindlasti soovitan sinna piiluda ning avastada enda jaoks midagi uut ja põnevat.

Niisiis ... sellest osakonnast inspireerituna valmis minul üks eriti hea ramen supp, mida ma ise kutsuksin mõnusaks mugavustoiduks (toit, mis valmib mõnusalt lihtsasti ning maitseb tujutõstvalt hästi:)). 


Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20 minutit

24 krevetti* (toored ja puhastatud)
150 g ramen nuudleid
soola
2 muna
1 porgand
1 tšillipipar
1 norileht
spinatilehti (peotäis igasse kaussi)
4 sl marineeritud ingverit
100 g sojaube

Kaunistuseks:
seesamiseemneid
kalamarja
värsket koriandrit

Puljong
1 l puljongit
1 sl sojakastet
1 tl kalakastet
1 sl austrikastet
1 tl seesamiõli
1 tl srirachat
2 sl marineeritud ingveri vedelikku

Lase puljong keema, lisa ülejäänud puljongikomponendid ningmaitsesta vajadusel täiendavalt. Keemise lõpu poole lisa krevetid ning kuumuta valmimiseni (selleks kulub vaid mõni minut).

Keeda nuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Keeda munad nii, et kollane jääks pehmeks. Lõika porgand pikkadeks ribadeks. Viiluta tšilli ja lõika norileht sobivateks tükkideks.

Tõsta munanuudlid nelja kaussi, lisa porgandiribad, spinatilehed, marineeritud ingver, sojaoad, tšilliviilud ja nori lehe tükid. Vala juurde puljong ning lisa igasse kaussi 6 krevetti. Kõige peale tõsta munapoolik. Raputa üle seesamiseemnetega. Lisa kaunistuseks kalamarja ning koriandrit.

*Kui kasutad külmutatud krevette, siis lase neil eelnevalt sulada.

See retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.


14. august 2023

Kibuvitsa-õunamoos

Mida teha kibuvitsamarjadega? Nendest saab valmistada imehead moosi, mis sobib kasutamiseks täpselt nii, nagu tavaliselt erinevaid magusaid moose kasutad. See on imehea hommikupudrul, lisandiks  jogurtil, pannkookidel, vahvlitel ning suurepärane ka erinevate küpsetiste valmistamisel. Pehme saiaga sobib ka nii hästi!


700 g kibuvitsamarju
600 g õunu
1 kaneelipulk
5 piparmündioksa
ca 2-3 dl vett
ca 200 g suhkrut

Puhasta kibuvitsamarjad korralikult, eemaldades otsa, varre osa, seemned ja sisemised karvakesed. Tükelda õuna viljaliha (ära koori) ning pane koos puhastatud kibuvitsaga potti. Lisa kaneelipulk, piparmündioksad ning vesi. Viimast lisa esialgu 2 dl. Seejärel lase segu keema tõusta ning lase siis madalal kuumusel vaikselt moosil pehmeneda. Vajadusel lisa vahepeal täiendavalt vett, kui segu potis liialt kuiv on.

Kui õun ja kibuvits on täielikult pehmenenud, siis eemalda kaneelipulk ning piparmündioksad. Ülejäänud potis olev segu püreesta kannmikseris. Võid segu jätta kergelt tükiliseks! Seejärel pane valmis püree tagasi potti, lisa suhkur ning kuumuta mõned minutid kuni suhkur on sulanud. Tõsta valminud hoidis koheselt ettevalmistatud purkidesse.


1. august 2023

Lihtne ja võluv purgimaius - vaarika-sidrunikeeris

Eriti lihtne ja maitsev magustoit. Sobib nii argiõhtuks kui ka külaliste kostitamiseks.
Retsepti meisterdasin (koos teiste sama lihtsate dessertidega) ajakirja Naisteleht (juuli2022).



Kogus: 4
Valmistamisaeg: 10 min

200 g vaarikaid
5 tl suhkrut
1 sidruni riivitud koort
0,5 sidruni pressitud mahla
1 purk kookospiima
2 sl mett
näpuotsatäit soola
0,5 tl kurkumit
5 sl tšiiaseemneid

Püreesta kahvliga vaarikad ja suhkur. Sega ülejäänud komponendid kokku. Jaota nelja väiksemasse klaasi vaheldumisi vaarikapüree ja sidrunipuding. Tõsta külmkappi maitsestuma vähemalt 15minutiks. Kaunista ja serveeri!



24. juuli 2023

Juustukook murelitega - selle suve lemmikkook! (Küpsetamata!)

Ja siin see nüüd on - üks eriti maitsev ja kreemjas juustukook! Tuleb tõdeda, et see on tõepoolest üks minu selle aasta lemmikkooke. Juba hapukoorega valmistatud põhi on nii hea. Ja siis veel kreemjas toorjuustumass, milles annavad tummisust küpsised, pähklist mekki halvaapuru ning värskust mahlased murelid. Loomulikult võib seda kooki proovida ka teiste marjadega, aga kuna murelid on oma olemuselt tugevama tekstuuriga, siis sobivad need siia kooki just eriti hästi. Lisaks ei ole need üleliia magusad ega ka liialt hapud!

 
Üks soovitus minu poolt: kui Sul on sügavkülmas veidi ruumi, siis tõsta kook enne serveerimist umbes tunnikeseks sügavkülma. Nii on toorjuustutäidis meeldivalt tahke ning minu arvates on see kook veelgi parem. Selle koogiga on veel nii, et tegelikkuses nõuab see külmkapis tahenemist/valmimist umbes 6-8 tundi. Kui soovid seda kooki aga veelgi kiiremini valmis saada, siis pista see sügavkülma umbes 3 tunniks. Nii saad selle koogi veelgi kiiremini valmis!

Magusat koogitegu!

Valmistamisaeg: 30 min + tahenemisaeg 6-8 tundi
Kogus: 10 tk

Põhi:
200 g klassikalisi küpsiseid
50 g võid
50 g hapukoort

Täidis:
150 g valget šokolaadi
100 g piimašokolaadi
600 g toasooja toorjuustu
150 g hapukoort
75 g halvaad
75 g klassikalisi küpsiseid
150 g mureleid

Põhi: peenesta küpsised. Sulata või ning lisa koos hapukoorega küpsisepurule. Sega ühtlaseks massiks. Suru valminud segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20-21cm) põhjale.

Täidis: sulata šokolaadid (eraldi kaussides) veevannidel. Sega toorjuust kausis lahti. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Jaga valminud toorjuustusegu võrdselt kahte kaussi. Lisa ühte kaussi valge šokolaad ja teise piimašokolaad, sega korralikult.

Tükelda halvaa ja küpsised. Eemalda murelitelt kivid ning lõika need kolmeks-neljaks.

Lisa valge šokolaadiga toorjuustusegusse halvaa, küpsised ja murelid. Sega kergelt ja tõsta segu koogivormi. Tõsta vormi ka piimašokolaadiga toorjuustusegu ning sega 2 kihti omavahel kergelt kahvliga läbi, et need pisut ühineksid. Silu kook pealt ühtlaseks ning tõsta külmkappi valmima vähemalt 6 tunniks. Kaunista meelepäraselt ja serveeri.


6. juuli 2023

Pistaatsia-vaarikakook

Siit tuleb üks rikkalik, samas kodune koogike, milles on peaosaliseks pistaatsiapähklid. Need annavad koogile nii mõnusat tekstuuri ja loomulikult ka maitset. Ja kui on juba pistaatsiapähklid, siis tuleb mängu ka praeguse hooaja üks peategelane vaarikas. Lõpptulemusena valmib omamoodi lihtne küpsetis, mida seest ja väljast täiustatud pähkli-kondenspiimatäidise ja maitsva vaarikakreemiga.

Selle koogi valmistasin ma sünnipäeva puhul. Nimelt tähistab minu üks koostööpartneritest PROMO Cash&Carry 7.juulil oma kaheksandat sünnipäeva ning selle puhul see ahvatlev koogike valmiski. Tegelikult saavad sellest sünnipäevast kõik osa, sest PROMO Cash&Carry pakub vaid sel nädalal ahvatlevaid sünnipäevapakkumisi. Neid näeb vaid eraldi koostatud pakkumiste lehel, mis on nähtavad kaupluse kodulehel: sünnipäevapakkumised. Pakkumised kehtivad vaid kolm päeva (7.–9.juulini), seega viska kindlasti pilk peale!

Mind ajendasid seda kooki valmistama just pähklid, kuna PROMO Cash&Carry kauplustes on müügil väga suur valik heade hindadega pakendatud ja lahtiseid pähkleid. Näiteks kaaluga müüdavate pähklite hinnad on seal märgatavalt soodsamad, kui teistes kauplustes. Pealegi on seal meeldivalt laia valikuga n-ö pähklisein, kus saad kaalukaubana osta just täpselt seda, mida soovid.

PS! Ahjaa, kindlasti astuge läbi ka selle poe puu- ja köögiviljaosakonnast, kust võib samuti leida väga häid hindasid. Tihti ostan seal väga korralikke n-ö smuutibanaane kilohinnaga 0,29€.

Kui sellest koogist veel rääkida, siis mul on paar soovitust! Sellele koogile tuleb juurde valmistada pähkli-kondenspiimakreem, mis läheb suuremast osast just koogi sisemusse. Kõige parem on seda parajas koguses koogi sisse pista nii, et teed küpsenud koogile kogu küpsetise ulatuses sisse suured sügavamad augud (Ø2cm), ilma täielikult kooki läbimata. Koogipõhi peab jääma terveks! Seejärel vala täidis auku. Määri kreemiga ka koogipealne kergelt kokku. Seejärel lase kreemil külmkapis taheneda ning seejärel kata kook vaarikakreemiga. Pole hullu, kui kaks kreemi pisut omavahel segunevad. Ja kui vaarikakreem samuti peale määritud, siis lase koogil uuesti külmkapis taheneda.

Kogus: 10 koogiviilu
Valmistamisaeg: 20 min + küpsemis- ja tahenemisaeg

75 g võid
125 g suhkrut
3 muna
250 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
75 g pistaatsiapähkleid (kaal ilma kooreta)
2 dl keefirit

Pistaatsia-kondenspiimatäidis:
50 g pistaatsiapähkleid (kaal ilma kooreta)
150 g kondenspiima
1 dl vahukoort

Vaarika-toorjuustukate:
100 g toasooja toorjuustu
1-2 sl tuhksuhkrut (maitse järgi)
50 g vaarikaid

Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval munad, segades iga muna lisamise järel kergelt. Vala juurde keefir ning seejärel lisa omavahel segatud kuivained. Haki pähklid ja lisa need kõige viimasena tainasse. Vala täidis võiga määritud vormi (Ø21cm) ning küpseta 175 kraadi juures ca 40-45 minutit.

Täidise valmistamiseks jahvata pähklid kannmikseri peeneks massiks. Jahvatamist jätkates, nirista juurde kondenspiim. Vahusta koor tugevaks vahuks ning sega jaohaaval hulka pistaatsiasegu. Lase külmkapis segul seista vähemalt 30 minutit. Tee ahjust tulnud koogile peale augud (loe sissejuhatava teksti viimast lõiku) ning täida need pistaatsiakreemiga. Määri pisut kreemi ka koogile tõsta kook külmkappi veidikeseks tahenema.

Toorjuustukatte valmistamiseks pane kõik komponendid kaussi ning sega/tambi kahvliga ühtlasemaks massiks. Määri kook valminud kreemiga ning lase külmkapis seista vähemalt tunnike. Serveeri.

See retsept valmis koostöös Promo Cash&Carry kauplusega.


27. juuni 2023

Kiirelt valmiv kalakarri

Erinevad karriroad on mu lemmikud, sest need on lihtsalt nii maitserikkad, mõnusad ja erilise olemusega. Lisaks räägib selliste roogade kasuks ka ääretult lihtne valmistamisviis. Seega, kui oled samuti karriroogade fänn või on vaja Sind nende headuses alles veenda, siis see postitus on mõeldud just Sulle.

Selle roa põhikomponendi hankimiseks soovitan ma minna kalale PROMO Cash&Carry kauplusesse, kus on väga rikkalik kalavalik. Värske kala lett on rõõmustavalt suur ning ning lisaks saab PROMO Cash&Carry kauplustes alati kasutada ka kalaleti teenindajate abi, kui vajad kala ettevalmistamise osas abi (soomuste eemaldamine, kala rookimine, fileerimine, steikide valmistamine, maitsestamine, soolamine, krevettide puhastamine, vaakumpakendamine). Kui vajad näiteks homaari ettevalmistamist, siis kalaletist saad ka seda abi (kalaettevalmistamise teenuseid kasutades on teenustasu 0,01€). Tegelikult ka kalatoodetega varustatud sügavkülmalett lookleb poes harjumatult pikalt ning selle sisu ahvatleb vägagi laia valikuga. Ühesõnaga soovitan kindlasti uudistada nii jahutatud kalatoodetega kalaletti, piiluda sügavkülma ning kindlasti ära mööda kõnni suitsutatud mereandide kapist.

Kuna kalaletis olid seekord müügil eriti ilusad ja pontsakad haugifileed, siis otsustasin nendest valmistada ühe eriti mõnusa karritoidu. Selline roog sobib suurepäraselt ka suvisel ajal söömiseks, kuna on oma olemuselt meeldivalt kerge. Haug sobitub sellesse toitu suurepäraselt, kuid tegelikult võid selle karriroa valmis meisterdada mistahes kala kasutades.

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20-30 minutit

1 sibul
2 sl ingverijuurt, koorituna ja hakituna
125 g (rohelisi) aedube
1 paprika
1 porgand
3 tl punase karri pastat
1 purk kookospiima
1 dl puljongit
1 sl kalakastet
1 tl pruuni suhkrut
750 g kalafileed (kasutasin haugi)
soola, pipart

Lisaks:
maitserohelist, laimi

Haki sibul ning prae pannil õlis läbi, lisa ingver, aedoad ja paprikatükid. Koori ja tükelda porgand ning lisa pannile. Kuumuta paar minutit, seejärel sega juurde karripasta. Vala pannile kookospiim ja puljong. Lisa kalakaste ning maitsesta, suhkru, soola ja pipraga. Kuumuta mõned minutid ning seejärel lisa tükeldatud kala. Kuumuta kala küpsemiseni. Maitsesta lõplikult, lisa roale maitserohelist ja laimisektoreid. Serveeri riisiga!

See retsept valmis koostöös PROMO Cash&Carry kauplusega. 


25. juuni 2023

Maasikane linnupiimakook

Mõnusalt kerge ja suvine koogike, mis sobib tegelikult valmistamiseks igal ajal. Kook ei vaja küpsetamist!
PS! Retsept ilmus ka 21.06 ajakirjas Naisteleht, mille köögirubriiki meisterdan igal nädalal erinevaid toiduretsepte. 


Kogus: 10 koogiviilu

Põhi:
200 g kaeraküpsiseid
50 g võid

Täidis 1:
4 želatiinilehte
300 g maasikajogurtit
300 g kohupiimapastat
100 g valget šokolaadi
2 sl keevat vett

Täidis 2:
4 želatiinilehte
1 dl vahukoort
300 g kohupiimapastat
50 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 sl keevat vett

Kaunistuseks:
maasikaid, mureleid, valget šokolaadi

Põhja valmistamiseks peenesta küpsised. Sulata või ja sega kokku küpsisepuruga. Suru saadud mass küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø21-22cm) põhjale.

Täidis 1: Pane želatiinilehed külma vette likku umbes 7 minutiks. Sega kokku jogurt ja kohupiimapasta. Sulata šokolaad veevannil ja sega kokku jogurti-kohupiimaseguga. Pigista vees olnud želatiinilehed kuivaks ja tõsta kaussi. Lisa 2 sl keevat vett ja sega kiirelt ühtlaseks. Vala želatiin jogurti-kohupiimasegusse ja sega ühtlaseks. Vala valminud täidis vormi ja silu pealt ühtlaseks. Tõsta kook enne teise täidise valmistamist tunnikeseks külmkappi. 

Täidis 2: Pane želatiinilehed taas külma vette likku umbes 7 minutiks. Seejärel vahusta koor tugevaks vahuks. Sega omavahel kokku kohupiimapasta ja suhkrud ning lisa segades vahukoor. Sulata želatiinilehed, nagu eelmises lõigus. Seejärel vala želatiin täidisesse ning sega ühtlaseks.

Vala valminud täidis vormi, silu ühtlaseks ning tõsta külmkappi tahenema üleöö. Vahetult enne serveerimist kaunista.


21. juuni 2023

Suvesalat röstitud kapsaga ja ürdine focaccia

Selles postituses on 2 suurepärast retsepti, mille valmistasime koos Meriliniga (koogikontor.ee) jaanipäevale mõeldes. Ühesõnaga on need eriti mõnusad suveretseptid, mis saavad väga kiiresti valmis ning sobivad suurepäraselt mõnele aiapeole või piknikule.

Eriti maitsevsuvesalat röstitud kapsaga on mõnusalt kerge, üdini maitsev ning värsketest komponentidest pakatav. Kirsiks tordil on sellel salatil kindlasti röstitud kapsas, mis grillil küpsedes saanud veel täiendavat maitset mõnusast teriyaki kastmest. 

Retseptis on kasutatud Hiina kapsast, kuid soovi korral võid selle asendada endale meelepärase salatiga. Hiina kapsast kasutades hoia meeles, et seda sektoriteks lõigates säilita kindlasti kapsa jalaosa, sest nii on kapsasektoreid küpsemisel lihtsam ümber pöörata.

Kastmeks on siin retseptis kasutatud Alma uut küüslaugu-ürdi jogurtikastet, mis on lihtsalt eriti mugav ja lihtne viis suviste salatite täiendamiseks. Kaste on ise parajalt vedel, mistõttu on seda eriti mugav erinevatele salatitele niristada. 

Teiseks retseptiks on focaccia rosmariini ja küüslauguga, mis on pehme ja rustikaalne itaaliapärane sai. Kusjuures maitseb see eriti hästi siis, kui pistad tükikese saiast Valio mango-tšilli-laimi jogurtikastmesse! Jogurtikaste lisab focacciale mõnusat särtsu! PS! Lase külalistel saiast endale ise sobiv tükk murda, nii väldid toiduraiskamist!

Head nautimist!

Eriti maitsev suvesalat röstitud kapsaga

Mitmele: 6le
Valmistamisaeg: 25 minutit

120 g salatilehti
150 g suhkruherneid
200 g kirsstomateid
3 soolakurki või hapendatud kurki
200 g rediseid
1 kollane tomat
150 g kikerherneid
0,5 tl paprikapulbrit
näpuotsatäis cayenne´i pipart
1 tops Alma jogurtikastet küüslaugu-ürdi

Lisaks:
oliiviõli
laimist pressitud mahla

Grillitud kapsasektorid:
1 Hiina kapsas
2 sl Teriyaki kastet
2 sl sojakaste
2 sl austrikaste
2 sl oliiviõli
soola, pipart

Lõika Hiina kapsas sektoriteks, kuid jälgi, et iga sektori külge jääks ka n-ö jalaosa. Sega teriyaki, soja, austrikaste ja oliivõli omavahel ühtlaseks. Pane kapsasektorid grillile küpsema ning küpseta need mõlemalt poolt valmis. Küpsemise ajal pintselda kapsasektoreid valmistatud kastmega, maitsesta soola-pipraga.

Rebi salatilehed alusele. Lisa suhkruherned, poolitatud kirsstomatid, kurgiviilud, redisepoolikud ja tomativiilud. Kurna kikerherned ja patsuta majapidamispaberiga kuivemaks. Prae kikerherned pannil õlis kuldseks, lisa praadimise ajal pannile paprikapulbrit ja cayenne´i pipart. Laota kikerherned salatile.

Kõige lõpuks tõsta salatile ka praetud kapsasektorid. Nirista peale oliiviõli ning pisut laimimahla ning lisa kõige lõpuks salatile jogurtikaste. Serveeri!

Focaccia rosmariini ja küüslauguga

Kogus: 1 suur plaaditäis
Valmistamisaeg: 10 minutit + küpsemis- ja kerkimisaeg

500 g nisujahu
1 pakk (12 g) kuivpärmi
2 tl soola
2 tl roosuhkrut
1 dl oliiviõli
400 ml käesooja vett

Küüslaugu-rosmariiniõli:
2 küüslauguküünt
peotäis värsket rosmariini
1 dl oliiviõli
1 tl soola

Serveerimiseks:
Valio mango-tšilli-laimi jogurtikastet

Sega omavahel nisujahu, pärm, sool ja suhkur. Lisa oliiviõli ja vesi ning sõtku tainast u 5 minutit. Lase tainal soojas kohas rätiku all u 1 tund kerkida. Võid taina kausiga ka 40-50 kraadisesse ahju kerkima panna, nii piisab 30 minutist.

Vahepeal tee valmis ürdiõli. Selle jaoks puhasta küüslauk ja pista väikesesse köögikombaini või blenderisse. Lisa ka rosmariin, õli ja sool. Surista kõik ühtlaseks.

Kummuta nüüd tainas õliga määritud ahjuplaadile ja aja näppudega laiali. Focaccia võib jääda täiesti ebakorrapärase kujuga- mida rustikaalsem, seda parem! Seejärel pintselda focacciat pealt küüslaugu-rosmariiniõliga. Küpseta 200 kraadises ahjus u 20 minutit ja tõsta siis ahjust välja. Lase veidi jahtuda ja murra siis tükkideks. Maitseb eriti hästi, kui pistad tükikese saia mango-tšilli-laimi jogurtikastmesse!

Postitus valmis koostöös Valioga!


19. juuni 2023

Sushitort tuunikalaga

Lubagem tutvustada selle suve hitti! Teie ees on maitsev sushitort, millele täidiseks parajas koguses tuunikala. Tegemist on justkui teistmoodi võileivatordiga, mis valmib üsnagi lihtsasti ning vastavalt soovidele võid täidiseks lisada, mida iganes soovid! See on meeldivalt toitev, samas värske amps, mis ei ole üleliia koorene ega saiane. Ühesõnaga hea vaheldus tavapärastele võileivatortidele!

Nagu ma eelnevalt mainisin, siis võid täidise valida oma soovide kohaselt. Mina valmistasin selle soolase tordi tuunikalaga, mis annab väga lihtsasti äratuntavat maitset ning annab mahlasust kogu roale. Kasutasin Rio Mare kvaliteetset tuunikalakonservi oliiviõlis. See tuunikalakonserv on tõepoolest kiiduväärselt hea. Hind on küll pisut kallim, kuid kui Sulle ei vaata konservist vastu ebamäärane tuunikalapuru, siis tasub selle ees kindlasti pisut rohkem rahakotist välja käia. Rio Mare tuunikalakonservist leiad rõõsa ja roosa tuunikala, mida väga mugav kasutada erinevates soolastes roogades! Lisaks on selle konservi oliiviõli nii hea, et kasutasin seda ka suures osas täidises ära. Ei ole mõtet heal õlil raisku lasta minna. 

Ja nüüd torti valmistama. Minimaalselt lase sel tordil külmkapis maitseid koguda tunnike, veel parem, kui tordike saab seista 3 tundi. Soovi korral võid selle valmis teha serveerimisele eelneval õhtul.

Valmistamisaeg: 35-45 min + tahenemisaeg
Kogus: 6-8

4,5 dl sushiriisi
3,5 dl vett
1 tl soola
1 sl suhkrut
4-5 sl riisiäädikat

Täidis:
6 sl sulatatud juustu
2x160 g tuunikalakonservi oliiviõlis (Rio Mare)
150 g kurki
6 sl majoneesi
3 nori lehte
3 sl marineeritud ingverit, tükeldatuna
soola, pipart

Kaunistuseks:
kirsstomateid, salatilehti vms

Loputa riis voolava vee all. Tõsta riis potti, lisa vesi ja sool ning lase seista 30 minutit. Seejärel lase riis pliidil keema, kuumuta keskmisel kuumusel umbes 10-12 minutit või seni, kuni vedelik on imendunud ja riis pehme.Valmis riis kata rätikuga ja lase seista 12 minutit. Kuumuta pliidil suhkur ja riisiäädikas. Sega suhkru sulamiseni ning lisa segu segades riisile. Maitsesta lõplikult.

Vooderda lahtikäiv koogivorm (Ø20-21cm) küpsetuspaberiga. Jaga riis silma järgi kolmeks ning tõsta esimene kiht vormi. Suru kergelt riisile, et see omavahel kokku jääks. Määri riisile 2 sl sulatatud juustu, laota sellele 1 tuunikalakonserv. Tükelda kurk ning tõsta pool sellest vormi. Lisa majonees ning maitsesta soola ja pipraga. Murra 1 nori leht tükkideks ning tõsta vormi. Korda täpsemalt sama tegevust veelkord: teine osa riisi, sulatatud juust, tuunikala.....

Tõsta tükeldatud nori lehtedele kolmas osa riisi, suru peale. Määri peale sulatatud juust, selle peale laota tükeldatud ingver ning seejärel laota vormi majonees. Laota peale terve nori leht. Kui ääred ulatuvad üle, siis pole hullu, hiljem vormist võttes saad need lihtsasti külgedele suruda. Tõsta kook külmkappi maitsestuma vähemalt tunnikeseks. Vahetult enne serveerimist kaunista. 

Postitus valmis koostöös ettevõttega Rio Mare.


18. juuni 2023

Kohupiimapirukad hommikuterrassile

Lõpuks on terrassihooaeg saabunud ning selle üle on ikka äärmiselt hea meel. Soojad suvehommikud terrassil või siis vastupidi mõnus õhtune kulgemine koos millegi maitsvaga on seda pikka ootamist väärt.


See postitus valmis koostöös ettevõttega Kaup24. Tõsi, selle postituse põhistaariks on pildil olevad suvised kohupiimapirukad, aga sama oluliseks kõrvalstaariks on terrass ja uus aiamööbel. Kellele siis ei meeldiks ilusate ilmadega terrassil suve veeta ja nautida. Mul oli tegelikult juba ammu plaan oma terrassiga midagi ette võtta, et oleks võimalik lihtsalt pikali visata ja niimoodi kohvi ja magusat nautida. Meil oli varasemalt terrassil olemas lihtsalt tavaline söögilaud nelja tooliga, kuid selline n-ö lebola oli puudu. Nii saigi pisut möllatud ning lühikese ajaga oli juba hoopis mõnusam terrass valmis. Aiamööbli valimisel otsustasin Kaup24 lehel lõpuks VidaXL nurgadiivani kasuks, mis on tegelikkuses mooduldiivan. Seega saab vajadusel diivanit pikendada, kui soovid istumisala suurendada (see on mul juba tegelikult ka plaanis). Ostad lihtsalt paar istumisosa juurde ning saadki juba istumisalale kohti juurde. Kusjuures, see diivan ei võta ülemäära palju ruumi, mis samuti pluss just siis, kui rõduosa liialt suur ei ole. Kui diivan oli juba kohal, siis otsisin sealtsamalt lehelt veel eraldi sobiva lauakese ning valituks sai üks eriti sobivate mõõtmetega madal terrassilaud

Enne ja pärast:

Nüüd vaja vaid pisut lilli, rohelisi taimi, küünlaid ning üsnagi mõnus suvehooaeg terrassil võib alata. Ahjaa, mulle väga meeldib, kui mistahes terrassil on olemas ka vaip, sest lihtsalt nii mõnus on, kui midagi pehmemat on jalge all. Suure valiku mõnusaid terrassivaipu leiad siit


PS! Minu instagramist (pirukate postituse all) näed ka enne ja pärast terrassivaadet! See muutus nõudis tegelikkuses väga vähe aega, aga lõpptulemus sai hulga hubasem.

Pirukate juurde tulles pean ma lihtsalt mainima, et nende küpsetiste tainas on universaalne, sest selle sisse sobivad nii magusad kui ka soolased täidised. Oluline on, et täidis lihtsalt üleliia vedel ei ole. Soolaste täidiste puhul seda muret ei ole, aga magusa puhul võiks seda märkust meeles hoida, sest liialt vedela täidise puhul on keeruline pirukat kokku lappida ning ka küpsemisel tekib oht, et kogu hea kraam välja valgub. Sama tainast kasutades olen meisterdanud õunapirukaid, moosipirukaid, kirspirukaid kui ka soolaseid küpsetisi hakklihaga, singiga ja kartuliga. Ühesõnaga on võimalusi palju. Üheks heaks variandiks on loomulikult kohupiimapirukad, mille retsepti ka alljärgnevalt jagan. Üldiselt teen täidise tunde ja maitse järgi ning soovitan seda ka Teile. Kui aga siiski vajad pisut abi, siis panin kirja ligikaudsed kogused. Soovi korral võib muuta suhkrukogust või siis vähendada/suurendada jahukogust, et täidis paraja paksusega tuleks.

Soovin selleks suveks eriti päikeselisi suvepäevasid, mõnusaid terrassihommikuid ja -õhtuid ning loomulikult seda, et suvi kestaks ikka meeldivalt kaua:)


Pildil olev kruus on Iittala Taika sarjast.

6 dl nisujahu
1 tl suhkrut
1 tl soola
1 tl kuivpärmi
250 ml sooja vett
5 sl õli

Täidis:
150 g toasooja toorjuustu
ca 4-6 sl suhkrut (oleneb, kui magusat soovid)
1 tl vanillisuhkrut
400 g kohupiima
75 g martsipani
1 muna
2 sl nisujahu

Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa soe vesi ja õli. Sõtku tainas kätega ühtlaseks tainapalliks. Valmis sõtkutud tainapall tõsta 50 kraadisesse ahjusooja kerkima 30 minutiks.

Täidise valmistamiseks Sega toorjuustu suhkrutega lahti. Lisa kohupiim ja riivitud martsipan ning sega ühtlaseks. Lase täidisel seista ca 20 minutit, et martsipan sulaks kergelt kohupiimasegusse. Seejärel sega juurde muna ja jahu

Kerkinud tainas jaga 9-10ks tükiks ja keeruta nendest käte vahel pisikesed tainapallid. Rulli need jahusel pinnal ümmarguseks. Tõsta ringi alumisele osale meeldivas koguses täidist. Tõsta vabaks jäänud tainapool täidisele ning suru kahvliga tainaääred korralikult kinni ning peida need piruka alla. Määri pirukad pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 180 kraadi juures ca 30 minutit.

PS! Valmista ka soolast täidist kartulipüreest, grillvorstidest ja juustust.

Retsept valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails