27. veebruar 2019

Vastla-croissant´id mandlikreemiga (ehk vastlakuklid pisut teisel moel)!

Vastlakuklitest ei saa ma ikka veel üle ega ümber. Just siis, kui ma mõtlen, et rohkem ma neid ei tee, siis näen ma kuskil jälle mõnda toredat ideed, mis lihtsalt ajab kööki kokkama. Järjekordses kuklite küpsetamise tuhinas on süüdi üks pagariäri Tallinnas, kes jagas sotsiaalmeedias mitte lihtsalt vastlakuklite pilte, vaid hoopis fotosid, millel olid peal kuldse jume ja ohtra täidisega vastla-croissant´id. No ei suutnud mina ükskõikselt seda ilu pealt vaadata ning meisterdasin kodus ise ühed prisked sarvesaiakesed valmis. Täidiseks valmistasin vahele imelihtsasti valmivat mandlikreemi vahukoorest, toorjuustust ja martsipanist. Kusjuures, selle kreemi kõige olulisem komponent on martsipan, mis peab koos toorjuustuga ühtlaseks sulama, et seda siis koos vahustatud koorega segada. Lõpptulemuseks on täidlane ja kreemjas, kuid siiski küllaltki õhuline mandlimaitsega kreem, mis sellise sarvesaia vahele sobib suurepäraselt. Selle kreemiga on muidugi nii, et seda kipub mõndadel üle jääma ning mõndadel jälle puudu tulema. Põhjus vist selles, et kreemi taluvuse piir vastlakukli vahel on igal ühel erinev - kellele meeldib kuhjata kogu kukkel suure kreemikuhjaga kokku nii, et vaene saiake alt väljagi ei paista. Teine aga jällegi paneb kreemi nii vähe, et tuleb teist hoolikalt kukli vahelt otsida. Ühesõnaga, kui sul kreemist puudus tuleb, siis tee seda juurde. Kui jääb aga üle, siis soovitan seda kreemi kisselliga serveerida, vahvlitopsi pista või siis lihtsalt niisama lusikaga maiustada!


Sarvesaiakesed küpsetasin ma ise. Kuigi seesugused saiakesed on poest väga lihtsasti leitavad, siis need ei ole ikkagi sellise pontsaka kujuga, nagu tahaksin. Seetõttu ostsin poest paki külmutatud tainast ning vormisin endale meelepärase suuruse ja paksusega küpsetised. Ja õigesti tegin, olgugi, et tainas oli ostetud poest, siis lõpptulemus ahjust tulnud küpsetiste näol oli oluliselt värskem, õhulisem ja aromaatsem, kui poest ostetud toodang:) 


Lõpetuseks võin nende kuklite kohta öelda niipalju, et kuigi mu pereliikmetel on juba vastlakuklitest kergelt üleküllastus, siis need vastlasaiakesed läksid sajaga peale!

PS! Kui sa meisterdad siit blogist miskit põnevat, siis võid seda
instagramis märkida hashtagiga #kokkamaragnega
Mul oleks rõõm näha ja jagada ka teistega seda, mida teinud oled:)

Kogus: 4-5 tükki

500 g pärmi-lehttainast
muna
mandlilaaste


Kreem:
100 g martsipani150 g mascarpone toorjuustu, toasooja
4 dl vahukoort (35%)


Kreemi valmistamiseks tükelda martsipan ning sega kokku toorjuustuga. Lase toatemperatuuril seista tunnike, kuni martsipan sulab. Vahepeal sega, et selle sulamist kiirendada (pole hullu, kui martsipan ei sula täielikult ning väikesed tükid sisse jäävad). Seejärel vahusta koor ning sega see ettevaatlikult toorjuustusegusse. PS! Soovi korral võid toorjuustu ja martsipani ka juba eelmisel päeval kokku segada!

Sarvesaiakeste valmistamiseks voldi valmisrullitud ja sulanud tainas laual lahti ning lõika ristkülikukujulisest tainast välja 4-5 kolmnurka. Rulli kolmnurgad ükshaaval laiemast otsast rulli. Määri need pealt lahtiklopitud munaga ning raputa üle mandlilaastudega. Seejärel küpseta sarvesaiakesi 180 kraadi juures ca 15 minutit, ehk seni, kuni need on saavutanud tugevalt kuldse jume! Pea meeles, et liialt vähe küpsenud croissant vajub peale küpsemist kergelt lössi!

Jahtunud saiakesed lõika horisontaalselt pooleks ning täida mandlikreemiga. Vastla-croissant´i võid enne sööma asumist kostitada tuhksuhkruga!


25. veebruar 2019

Toorpuder maapähklivõi ja šokolaaditükkidega

Üleöö valminud toorpudrust olen ma siin blogis juba üsna mitu korda rääkinud, kuid ikka võlub see mind oma lihtsuse ja imelise maitsega. Seesugune puder võib vabalt olla nii hommikusöögi kui ka magustoidu eest. Esimesel juhul arvesta, et tegemist on pisut magusamat sorti ampsuga, mistõttu mina eelistan seda süüa pigem siis, kui magusaisu kallal. Samas, kui soovid hommikut soolase asemel just nii alustada, siis retsepti leiad alljärgnevalt.


Ega siin miskit keerulist ei ole. Pane kõik komponendid purki, sega ning jäta külmkappi valmima. Soovitavalt võiks kogu segadik valmida ca 6 tundi (ehk kõige parem üleöö), kuid kui soovid pisut teralisemat tekstuuri, siis saab ka 3 tunniga hakkama. Hommikusöögiks valmistades on mugav kõik asjad eelmisel õhtul kokku segada ning siis kiirel hommikul puder kapist lihtsalt haarata. See sobib hästi ka tööle kaasavõtmiseks, kuna on mugav transportida ning ei vaja enne söömist kuumutamist ega ka muid valmistamisprotseduure. Lihtsalt võta seltsiks lusikas ja söö!

PS! Kui sa meisterdad siit blogist miskit põnevat, siis võid seda
instagramis märkida hashtagiga #kokkamaragnega
Mul oleks rõõm näha ja jagada ka teistega seda, mida teinud oled:)

Kogus: ühele
Aeg: Valmistamiseks 3 minutit + valmimisaeg ca 6 tundi

1 dl kaerahelbeid
1 tl chiaseemneid
1 tl pehmet mett
1 tl (kuhjaga) maapähklivõid
1,5 dl meelepärast (pähkli)piima
1 tl hakitud šokolaadi


Pane kõik komponendid purki, sega ning aseta külmkappi valmima (üleöö)! Enne söömist kaunista meelepäraselt.


17. veebruar 2019

Koorene kana tüümiani ja päikesekuivatatud tomatitega


Mul on hetkel käimas igasugu põnevaid projekte ja tegemisi ning seetõttu jõuan siia blogise pisut harvem, kui sooviksin. Sellegipoolest ei jäta ma blogi unarusse ning püüan jagada siin oma retsepte nii tihti kui võimalik. Tegelikult mul ongi üsna mitu retsepti ootel, mida jagada sooviksin... Alustame aga algusest! Esmalt üks imelihtne kanaroog, mis ei nõua pikka ettevalmistusaega ning ühe korraga valmib nii kaste kui ka roa staar kana. Seega jääb juurde sobitada vaid meelepärane lisand. Mina eelistan miskit värsket või siis aurutatud köögivilju, samas kartulipüree on alati kindel valik! Sinu otsustada!


PS! Kui sa meisterdad siit blogist miskit põnevat, siis võid seda
instagramis märkida hashtagiga #kokkamaragnega
Mul oleks rõõm näha ja jagada ka teistega seda, mida teinud oled:)



Aeg:  50 min
Mitmele: 3

800 g broilerikoivatükke
sool, pipart
1 küüslauguküüs
väike kimbuke tüümiani
2,5 dl kanapuljongit
1 dl vahukoort
2 tl mahedat sinepit
6-8 päikesekuivatatud tomatit

Pruunista kanakoivad pannil õlis mõlemalt poolt kuldseks. Vahepeal maitsesta heldelt soola ja pipraga. Pane ahjuvomi viilutatud küüslauguküüs, hakitud tüümian ja päikesekuivatatud tomatid. Lisa pruunistatud kanakoivatükid. Vala vormi puljong. Sega koor ja sinep omavahel ning vala samuti vormi. Küpseta kana 175 kraadi juures 35-45 minutit.  

Retsept valmis koostöös Rannamõisa linnulihaga!

11. veebruar 2019

Šokolaadine leivatort


Kui parasjagu ei jagata veebruarikuus vastlakuklipilte, siis ilmuvad paratamult igalpool isamaalised retseptid leiva, kilu ja muu taolisega. Tegelikult on selleks ka põhjust ning tuleb tunnistada, et ka seesama postitus on pisut mõjutatud 24.veebruarist. Mustast leivast ei saa üle ega ümber ning kui midagi sellest juba teha, siis mainin, et Eesti Pagaril on hetkel käimas üks tore kampaania, kus kutsutakse üles inimesi valmistama miskit põnevat Eesti Pagari Mustast leivast ning jagama tehtut teistega. Täpsemalt selle kohta saad infot Eesti Pagari kodulehelt.

Minagi kutsin Teid üles oma ideid ja pilte jagama. Inspiratsiooniks aga minu poolt üks magus leivatort! Tegemist on ühe teistmoodi tordiga, mis oma kerge kiiksuga paljudele kindlasti meelde jääb. Valmistamine on lihtne ning lõpptulemus põnev – maitselt kergelt leivane, pisut šokolaadine ning veidi magus. Viimast ei ole üleliia palju ning kook sobib pigem mahedama maitse-eelistustega tordisõbrale. Kui aga soovid kooki rohkem magusust, siis kostita hapukoort täiendavalt suhkruga (liiale ei tasu siiski minna;)!
Kõik koogile!

PS! Kui sa meisterdad siit blogist miskit põnevat, siis võid seda
instagramis märkida hashtagiga #kokkamaragnega
Mul oleks rõõm näha ja jagada ka teistega seda, mida teinud oled:)

Mitmele: 10
Valmistamisaeg: 30 min
 
11-13 viilu Eesti Pagari Musta vormileiba
võid, kaneeli
200 g (magusamat) ploomimoosi (või meelepärast moosi)
350 g hapukoort
2-3 tl vanillisuhkrut
100 g piimašokolaadi
250 Mascarpone toorjuustu, toasooja

Lõika leivaviiludel ära servad (võimalikult täpselt). Prae leivaviilud pannil võis mõlemalt poolt kergelt läbi ning raputa need üle veidikese kaneeliga. Seejärel vooderda keeksivorm* (27cmx10cm) toidukilega. Aseta leivaviilud vormi nii, et põhi oleks ilusti kaetud, vajadusel lõika neid parajaks, et kõik ikka ilusti kaetud oles. Määri peale pool moosikogusest ning kata poole koguse hapukoorega (mis eelnevalt segatud vanillisuhkruga). Tõsta selle peale uued leivaviilud ning vaata taas, et kõik ilusti kaetud saaks!

Sulata šokolaaditükid vesivannil ning sega seejärel kokku toorjuustuga. Vala saadud segu vormi. Kata taas korralikult leivaviiludega ning määri peale ülejäänud moos ja hapukoor. Tõsta kook külmkappi tahenema üleöö. Vahetult enne serveerimist kaunista leivapuruga**!

*Keeksivormi asemel võid kasutada mis tahes koogivormi!
**Leivapuru valmistamiseks pane eelnevalt äralõigatud leivaääred ahju ning kuumuta neid 150 kraadi juures ca 7-12 min. Seejärel pane krõbedad leivaviilud blenderisse ning jahvata peeneks!

Postitus valmis koostöös Eesti Pagariga!

8. veebruar 2019

Tummine brownie (gluteenivaba!)


Brownie söömisel on üks oluline kriteerium - sa pead armastama šokolaadi, sest see küpsetis on sellest maiusest nii läbi imbunud, et šokolaadivihkajatel pole mõtet selle koogi poole isegi vaadata. Niisiis, kui Sulle meeldib šokolaad, siis oled oodatud edasi seda retsepti proovim:) Päris klassikaliste retseptide hulka seesama brownie ei kuulu, kuna selles puudub või, mis muidu sellele küpsetisele nii omane on. Selle asemel on aga lisatud küpsetisse pisut Kreeka jogurtit, mis lõpptulemusele oma mekki jagab. Kui brownie on üldjuhul tuntud oma vägagi magusa olemuse poolest, siis Kreeka jogurt tasandab seda magusust. Ütleme nii, et tegemist on brownie lahjema ning taljesõbralikuma kaaslasega!


Retsept ilmus ka jaanuarikuu (2019) Naistelehes.

Valmistamisaeg: 30  minutit
Mitmele: 6-8 koogitükki
Muu info: Gluteenivaba

100 g tumedat šokolaadi (56% kakaosisaldusega)
150 g Kreeka jogurtit
1,5 dl mandlijahu
1 tl küpsetupulbrit
0,5 dl pruuni suhkrut
2 muna
näpuotsatäis soola

Sulata šokolaaditükid vesivannil. Sega ülejäänud ained omavahel, lisa sulatatud šokolaad ning sega ühtlaseks massiks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (nt suurusega 13x20cm) ning küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit. Lase jahtuda ning serveeri koos jäätise või lihtsalt kakaopulbriga üleraputatult.    



6. veebruar 2019

Erilised oliiviõlitrühvlid


Kui Sulle oliiviõli trühvlites pisut võõristust tekitab, siis tegelikult on kartus asjatu. Tõsi, oliiviõli jääb nendes trühvlites tunda, kuid kui Sul on olemas pudelike head oliiviõli, siis on positiivsed maitseelamused garanteeritud. Ma olen juba varasemalt maininud, et olen suur ISUL oliiviõli austaja, seda ennekõike selle puhta ja ausa maitse eest, mis meenutab kergelt suvise (värske) heinamaa ja rohukõrte lõhna. Ma ei tea, kui arusaadav see kirjeldus oli, aga kui sellele kirjeldusele mõtlen, siis meenub kohe ka ISUL oliiviõli maitse ja lõhn:) 


Oliiviõli trühvlikommide sees on pigem eriline kui tavapärane ning niimoodi eriliselt maitsevad ka need kommid. Muidugi on need maiused parajalt pontsakad, nii et kui sul juhtub olema väga suur magusaisu, siis peale kommi söömist on see kindlasti läinud. Kes üllatusi armastab, siis see on peidus trühvli sees – soolane maapähklivõi, mis kogu trühvliga ideaalselt kokku sobitub! 


Retsept valmis koostöös Ecoverdega!
Nende e-poest tellmisel kasuta koodi "RAGNE" - see annab tellimuselt soodustust -10%. E-poe leiad aadressil: www.ecoverde.ee
 
Valmistamisaeg: 1 tund
Mitmele: 12 tk

6 tl maapähklivõid
150 g tumedat šokolaadi
75 g võid
50 g ISUL oliiviõli
lahke näpuotsatäis soola
2 tl apelsini riivitud koort

Glasuur:
75-100 g tumedat šokolaadi
2 tl ISUL oliiviõli

Vormi lusika abil 12 pisikest maapähklivõipallikest ning aseta need sügavkülma külmuma.
Pane šokolaaditükid koos või ja oliiviõliga kaussi ning sulata vesivannil, sega sulanud segu ühtlaseks. Lisa seejärel sool ja apelsini riivitud koor ning aseta segu külmkappi tahenema. 

Tahenenud massist meisterda 12 trühvlit: võta tükike trühvlimassi, aseta selle keskele külmunud maapähklivõipall ning vormi käte vahel trühvliks – oluline on, et maapähklivõi jääb täidisena trühvli keskele. Kui kõik trühvlid on vormitud, aseta need tagasi külmkappi. Samal ajal sulata glasuuri jaoks vesivannil šokolaaditükid ning lisa siis sulanud šokolaadile oliiviõli, sega. Tõsta lusikaga trühvlitele sulašokolaad ning lase sel mööda trühvlit alla vajuda. Kaunista meelepäraselt ning tõsta jahedasse tahenema.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails