31. detsember 2009

New Yorgi Juustukook – (juustu)kookide kuningas

/Prindi retsept/

Selle ülimaitsva ja võib julgelt öelda, et hetkel minu lemmikkoogiga on igati paslik lõpetada järjekordne kokkama blogi 2009aasta. Tõepoolest, juustukookide kuningas (koostasin retsepti üsna mitut retsepti kokku pandes) on esindatud selle aasta viimases postituses, polekski suutnud mõelda maitsvamat hõrgutist, mis on ka meie tänaõhtusel laual. See aasta on olnud täis toredaid elamusi, katsetusi ja maitseid. Järgnev aasta tõotab tulla töine, sest jaanuarikuu esimesel esmaspäeval käin juba täiskohaga tööl. See aga ei tähenda, et selle aasta märksõnad - küpsetamine ja vaaritamine, kuhugi kaoks. Kostitan Teid kõiki edaspidigi oma blogi kaudu maitsvate täidisest pakatavate pirukatega, tuhksuhkruga puuderdatud marjakookide ja kõikide muude maitseelamustega, mis minu hubases suure aknaga köögikeses aset leiavad. Lisaks veel üks kokkamisprojekt, mille kaudu toon teieni veel maitseid, ideid ja mõtteid..... nii et kohtumiseni uuel aastal ja minu suured tänud kõikidele kaaskokkajatele!

Põhi:
3 dl jahu

3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
125 g võid

Täidis:
1 kg maitsestamata toorjuustu (Bonjour, Philadelphia vms)
200 g hapukoort

3 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

5 muna
2 munakollast

3 sl jahu
1 tl riivitud sidruni- ja apelsinikoort
1 sl sidrunist pressitud mahla

Põhja valmistamiseks sega omavahel jahu, suhkur ning vanillisuhkur. Kõige viimasena näpi hulka või. Aseta tainas jahuste käte abil lahtikäiva 24cm läbimõõduga koogivormi põhja ning aseta 10 minutiks külmkappi. Seejärel eelküpseta põhja 200 kraadi juures 10 minutit.

Täidise valmistamiseks sega kõik ained omavahel ning vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta 250 kraadi juures 10 minutit, seejärel keera ahi 150 kraadini ja küpseta veel ca 1 tund ja 10 minutit. Jäta valmis küpsenud kook avatud ahjuuksega ahju jahtuma. Soovitav on kook valmis teha päev varem ning enne seveerimist hoida külmkapis.


28. detsember 2009

Jäätis maitserohke kookoshelbega

/Prindi retsept/

Kuigi on talvine aeg, siis üks jäätisekausike õhtuks kulub ikka marjaks ära. Seekordse jäätisetegemise suurimaks maitseelamuseks võib pidada just seda, ahjusröstitud kookoshelbelisandiga jäätist. Tõeline õrn, kookoseline maitse, mis meenutab äratuntavalt ühe mu lemmikkommi, Raffaello maitset. Nii, et kõikidele selle kommi austajatele soovitan seda jäätis julgesti.


6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima

60 g kookoshelbeid


Rösti ahjus kookoshelbeid, ise vahepeal röstimise ajal segades, et kõik helbed omandaksid kauni kuldpruuni jume.

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Sega sisse eelnevalt röstitud kookoshelbed. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks.

24. detsember 2009

Küpsise Tiramisu

/Prindi retsept/

Valgeid jõule kõigile! See on nüüd jõululaupäeva päris varajane (öine) postitus. Pärast pooletunnist jauramist oma retseptifailiga, mis kohe kuidagi avada ei taha olin peaaegu juba käega löömas. Viimasel hetkel aga otsustas word-dokument pühadeunest ärgata ja saingi järgneva retsepti siia ümber kirjutada....
Tasapisi on täna toodud kuuse alla pisikesed kingipakid ilmunud, tuba on täis piparkoogilõhna ning täna vanaema retsepti järgi valmistatud kõige parema süldi hõngu. Võiks ju arvata, et selliste jõuluste toonide saatel kirjutan järjekorde jõulumaitselise küpsetise retsepti. Vastupidi - siit tuleb küpsise Tiramisu retsept, mille valmistasin Selveri samanimelise magustoidu järgi, ühe minu blogikülastaja palvel. Koostisainete järgi, mis olid peal magustoidu topsikul, valmiski Küpsise Tiramisu, mida võib valmistada väikestesse pokaalidesse, kui ka ühte suuremasse kaussi.Ma tõesti loodan, et see retsept sobib magustoiduretsepti tellijale:) Minu mees igastahes kiitis.


sain 8 pokaali Tiramisut

1 pk kondenspiima maitselisi Selga küpsiseid
1 pk Šokolaadiküpsiseid (Selga)

2 dl (1 pakk) rõõska koort (35%)

400 g kohupiimapastat

2,5 dl hapukoort
2 tl vanillisuhkrut
1 sl kakaod (magustatud)
125 g suhkrut

2,5 dl kanget kohvi
1 sl Amarettot või kohvilikööri

Purusta mõlemad küpsised käte vahel puruks ühisesse kaussi. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Lisa kohupiim ja hapukoor. Sega sisse suhkur, vanillisuhkur ja kakao. Valmista tassitäis (2,5 dl) kanget kohvi ja sega see Amaretto või kohvilikööriga.

Pane küpsisepuru pokaalidesse. Immuta korralikult kohvivedelikuga ning aseta peale kohupiimasegu. Toimi samamoodi ka kahe järgneva kihiga. Kõige peale raputa veidi küpsisepuru kaunistuseks. Lase jahedas maitsestuda vähemalt 4 tundi.

21. detsember 2009

Lihtsusest pakatav peekoni-juustustruudel

/Prindi retsept/

See on üks mu retseptidest, mis ilmus laupäevases (19.12.09) Pärnu Postimehes. Tegemist on täiesti jõululiku maiguga küpsetisega, kõhtu täitev pealekauba. Olen viimasel ajal päris suur struudlite tegija, katsetaja ja sööja. Nii hea on rohke täidisega suutäis, mis on peidetud õhukese taigna ümbrise sisse. Kuigi struudlitaigna tegemine on lihtsamast lihtsam, siis järgnevalt veelgi kiirem variant, siinkohal tuleb siis appi pakike lavašši.


1 pk lavašši
200 g peekonitviile
300 g hapukapsast

1 dl vett
3 tl suhkrut
200 g riivitud juustu

2 keedetud muna
soola


Lõika peekoniviilud ribadeks ning prae pannil mõni minut. Seejärel tõsta need taldrikule. Pane samale pannile hapukapsas ning vala juurde vesi. Hauta keskmisel kuumusel ca 10 minutit. Poole hautamise pealt lisa suhkur, sega. Seejärel lisa eelnevalt praetud peekon ning maitse järgi soola. Sega korralikult.

Laota lavašš lahti. Raputa üle riivitud juustuga, selle peale aseta hapukapsasegu. Haki muna peeneks ning raputa kõige peale. Keera lavašš lühemast äärest ettevaatlikult rulliks ning küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
PS! Kuna lavašši servad ei ole ühtlased, siis murra ääred peale, et moodustuks ühtlane ristkülik.


18. detsember 2009

Piparkoogine vaarika-hapukoorekook

/Prindi retsept/

Tuleb tõdeda, et piparkoogitainast olen ma see aasta niipalju valmis teinud, et sellest peaks jätkuma suveni. Niisiis, kel natuke piparkoogitainast üle, saab valmistada seda ülilihtsat ja kiirelt valmivat koogikest. Jõuluse mekiga põhi ning mahlalt maitsev kate. Vaadates sügavkülmiku rohketesse marja varudesse, siis teen seda kooki see aasta kindlasti veel.


300 g piparkoogitainast
150 g vaarikaid, külmutatult

3 muna
1 dl suhkrut

4 dl hapukoort


Rulli piparkoogitainas õhemaks ning aseta küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse (Ø24cm) või kandilise koogivormi (17x25cm) põhjale. Aseta peale külmutatud vaarikad.

Täidise jaoks klopi vahule munad ja suhkur, lisa hapukoor ning sega kõik ühtlaseks. Vala täidis vaarikate peale koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures 50 minutit. Jahuta. Kõige parem järgmisel päeval

16. detsember 2009

EggNog ehk kodune munaliköör

/Prindi retsept/

Eile jalutasin päris pikalt lapsega õues. Palju ei jäänud puudu sellest, et mu kogu nägu oleks lihtsalt ära jäätunud. Tuppa tulles sättisime ennast küdeva puupliidi ette ahjus küpsevate ahjukartulite ja verivorstide valmimist ootama. Meil oli esimene päris ehtne jõulusöömaaeg, koos omatehtud kõrvitsasalati, hapukapsa ja verivorsti seltsilise pohla-õunamoosiga. Lõpetuseks veel jõulutele omane lihtne kodune munaliköör, mis mulle maitseb just kuumalt (tegelikkuses tuleb enne maiustamist selle maha jahtumist oodata). Jah, kui lumi on maas ja väljas on natuke jahe, siis maitsevad jõuluhõrgutised palju paremini.


kahele

2 muna
50 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
4 dl piima
2 cl rummi (võib ka rohkem panna)

Vahusta omavahel munad ja suhkur. Sega sisse vanillisuhkur ja muskaatpähkel. Lisa piim ning kuumuta segu keskmisel kuumusel aegajalt segades paar minutit, kuni see hakkab vaikselt mulisema ja muutub paksemaks. Seejärel võta tulelt ja sega sisse rumm. Kui maitseb maiusta kohe, muidu aga jahuta külmkapis jahtumiseni.

14. detsember 2009

Nostalgilised kaerahelbeküpsised magusate lisanditega

/Prindi retsept/

Praegu jõulusel ajal ehivad me küpsisekaussi šokolaadiglasuuri ja kookosepuistega piparkoogis ning need samad nostalgiaküpsised. Kaerahelbeküpsiseid valmistan ma talvisel ajal tegelikult päris tihti – head toitvad, lihtsad, maitsvad ja veel lisaks mõni tosin head omadust. Seekordsetele küpsistele lisasin juurde mõned maitsvad kaaslased – valge šokolaadi ja kuivatatud jõhvikad.


kaks suurt plaaditäit küpsiseid

250 g suhkrut
200 g margariini
6 muna
500 g kaerahelbeid

200 g jahu
150 g kuivatatud jõhvikaid

100 g valget šokolaadi, tükeldatuna

Vahusta margariin suhkruga. Lisa ükshaaval juurde munad. Seejärel sega sisse kaerahelbed ja jahu. Kõige viimasena puista tainasse jõhvikad ja peeneks hakitud valge šokolaad, sega kõik läbi. Küpseta 175 kraadi juures ca 25 minutit, ehk seni kuni küpsised on pealt kuldpruunid.

11. detsember 2009

Jõulukeeks rohkete puuviljadega

Viimane aeg on selle puuviljarohke küpsetise tegemine ette võtta. Nii, et veel pole liialt hilja eelmisel nädalal küpsetatud keeksist kirjutada. Jõulukeeksi puhul on tegemist üli puuviljarohke küpsetamisega, mis peab enne sööma asumist paar nädalakest fooliumisse mähituna jahedas kohas seisma. Mina käin seda 1-2 korda nädalas ka kergelt rummiga niisutamas, et ikka keeks sobivalt mahlane ja rummine oleks jõulupäeval. Algretsept on pärit raamatust Jõulutoidud, kuid olen seda oma käe järgi mugandanud.



600 g kuivatatud puuvilju (panen võrdses koguses kirsse, rosinaid, aprikoose, ploome, datleid)
12 cl rummi

100 g võid

125 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli
0,5 tl piparkoogimaitseainet

2 muna
50 g mandlilaaste

100 g hakitud kreeka pähkleid
225 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

Haki suuremad kuivatatud puuviljatükid väiksemaks ning pane kõik puuviljad ööpäevaks rummi sisse likku.

Järgmisel päeval vahusta toasoe või, suhkur, kaneel ja piparkoogimaitseaine kohevaks vahuks. Klopi juurde munad ning sega sisse mandlilaastud, kreeka pähklid ja rummis leotatud puuviljad (koos rummivedelikuga, kui järgi on). Kõige viimasena lisa jahuga segatud küpsetuspulbriga ning sega kõik ühtlaseks massiks.

Vooderda 1,5 liitrine piklik keeksivorm küpsetuspaberiga ning pane tainas vormi. Küpseta 175 kraadi juures 1,5 tundi. Pärast seda jäta keeks pooleks tunniks vormi jahtuma. Seejärel võta keeks vormist ning pintselda üle rummiga. Mässi keeks fooliumisse ning jäta jahedasse kohta 2-3 nädalaks maitsestuma. PS! Kindlasti käi vahe peal paar korda keeksi rummiga pintseldamas, nii naudid jõulude ajal rummisemat keeksi.

9. detsember 2009

Proovimist väärt juustune maapirnivorm

/Prindi retsept/

Käisin rüüstamas vennanaise peenart. Samal ajal kui venna sünnipäevale tulnud külalised soojas toas kohvi nautisid, uitasime meie vennanaisega labidas käes ja taskulamp kaenlas mööda pimedat õue ringi ning kaevasime maapirne välja. Sellest nohust, mis ma tänu õhukesele riietusele sain ma parem ei räägi. Kotitäis maapirne on aga rohkem mainimist väärt, seda enam, et sellest valmis õige mitu väärt rooga ja kuna praegused ilmad meenutavad rohkem kevadet (kuigi järgmine nädal lubab lund), siis viskasin ka paar maapirnimugulat mulda, ehk on õnne ja miskit hakkab kasvama.


750 g maapirni
500 g kartulit

200 g riivitud juustu
2 muna
200 g hapukoort
soola-pipart

Koori, puhasta ja viiluta maapirnid ja kartulid. Keeda neid 1 tl soolaga maitsestatud vees ca 7-10 minutit. Määri ahjuvorm võiga ning pane pool keedetud maapirni ja kartuli kogusest ahjuvormi põhja. Maitsesta soola ja pipraga ning raputa üle 100 g riivitud juustuga. Kata ülejäänud maapirni- ja kartuliviiludega, maitsesta kergelt soola-pipraga ning kata ülejäänud juustuga. Sega omavahel munad ja hapukoor ning kalla vormi. Küpseta 200 kraadi juures kuni 25 minutit ehk seni kuni küpsetis on pealt kuldpruun.

6. detsember 2009

Piparkoogikriimuline jäätisetort

/Prindi retsept/

Nagu ma Vale Napoleoni postituses mainisin, oli mul nädalavahetuseks veel üks tordike plaanis. See siis külalistele, kes tulid Andri 18 kuuseks saamist tähistama:) Kuna kalender näitab kohe lähenevaid jõule, siis polnud kahtlustki, et tordi peaosaliseks saavad piparkoogid ja šokolaadikommid. Kõrvalosatäitjaks talvele mitte nii omane koorest pakatav jäätis. Lõpptulemuseks oli jõuluselt karge ning väga maitsev jäätisetort, mis on heaks vahelduseks tavapärasele jäätisele. Ja lihtne on ta ka! Küpsistest kasutasin seekord nii omatehtuid piparkooke, kui ka poes müüdavaid Kalevi piparkooke (algul plaanisin kasutada Selga jõuluküpsiseid, kuid need on minu jaoks siiski liiga intensiivse ja nelgise maitsega, nii et kardetavasti matavad ka jäätisemaitse endasse).
PS! Kindlasti küpsetage ka niisama piparkooke, tuba saab täis mõnusat piparkoogilõhna, mida lihtsalt tahaks hammustada! Lisaks sellele on piparkoogitaina rullimise ajal hea võimalus tainast süüa....

100 g võid
300 g piparkooke

100 g šokolaadikomme, väiksemaks hakituna (Tõmmu, Teekonna, Roks)

Jäätisemass:

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima


Sulata või pliidil. Purusta piparkoogid peeneks ja sega sulatatud võiga ühtlaseks massiks.

Jäätisemassi valmistamiseks vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb.

Vooderda kandiline kõrgete äärtega vorm (17x25cm) või lahtikäiv ümmargune (Ø24cm) vorm toidukilega. Jaga küpise-võisegumass kolmeks ja suru 1/3 küpsisesegust vormi põhja. Vala peale pool jäätisemassikogusest ning aseta peale kommitükid. Raputa peale 1/3 küpsisesegu ja vala peale ülejäänud jäätisemass. Kõige peale pane järgijäänud küpsisepuru ning suru kergelt käega peale, et küpsisepuru kinnituks. Aseta sügavkülma ca 6 tunniks. Ja valmis ta ongi!

2. detsember 2009

Vale Napoleoni kook

/Prindi retsept/

Kuigi köögis käivad juba erinevate jõuluküpsetiste katsetused, siis lisaks sellele on viimasel ajal eriti tere-tulnud küpsistest koosnevad koogid. Alles hiljuti tegin ma ülimaitsvat küpsise kräsupead ning sellest nö vale-kräsupea söömisest tekkis mõte proovida ka Napoleoni koogi eeskujul seda liba varianti. Mõeldud-tehtud, nagu küpsisekookide puhul ikka oli tegemist väga lihtsasti valmiva koogiga, mis koosneb neljast küpsise- ja kreemikihist.
See koogike valmis Andri pooleteist aastaseks saamise puhul. Veel üks tordike selleks puhuks on kavas Andrile teha nädalavahetusel, kui ka mõned külalsed läbi astuvad.


3 pk heledaid küpsiseid (ikka ja jälle soovitan Selgat)

Keedukreem:
0,75 l piima
1,5 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut
0,75 dl nisujahu
3 muna
1 sl võid


Keedukreemi valmistamiseks sega piim suhkru ja vanillisuhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Jahuta. Hõõru jahu korralikult munadega läbi ning lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb (keeta ei tohi). Võta tulelt. Lisa või ja jahuta.

Laota koogipõhjaks 12 küpsist (kas siis 3x4 või 6x2). Määri sellele ¼ kreemist. Selle peale laota 12 küpsist ning määri ¼ kreemiga. Siis jälle kiht küpsiseid ning kiht kreemi. Laota peale ka neljas küpsisekiht ning kata järelejäänud kreemiga. Järgijäänud küpsised tambi peeneks puruks ning raputa koogile. Pane kook jahedasse seisma järgmise päevani, siis on kreem kenasti läbi imbunud.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails