5. detsember 2022

Söödavad jõulukingitused. 8 maitsvat ideed kingikotti!

Laupäeval (3.12.22) jagasime Meriliniga instagramis erinevaid ideid söödavate jõulukingituste valmistamiseks. Kel instagrami live vaatamata jäi, siis seda saab järele vaadata siin: söödavate jõulukingituste töötuba

Selleks aga, et erinevaid kingiideid saaks veelgi rohkem, siis panin siia postitusse, lisaks töötoas valmistatule, kuhjaga erinevaid soovitusi, mida söödavat oleks tore lähedastele meisterdada. Kõik need retseptid on meeldivalt lihtsad ning loodetavasti saad sellest postitustest kasulikke ideid!

Krõbedad kikerherned tšilliga
Kogus: 1 purk

2 purki kikerherneid
ca 4 sl oliiviõli
mõni näpuotsatäis soola
(suitsupaprika)pulbrit
tšillihelbeid
karripulbrit

Loputa kikerherned voolava vee all korralikult läbi. Kurna ning patsuta majapidamispaberiga võimalikult kuivaks. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale oliiviõli ning sega nii, et kõik kikerherned saaks õliga kokku. Raputa peale soola, sega kergelt ning küpseta ahjus 180 kraadi juures pöördõhuga režiimil 35-40 min.Võta küpsenud kikerherned ahjust, sega juurde maitseained (lisa neid oma äranägemise järgi) ning lase jahtuda. Jahtunud kikerherned tõsta purki.
 

Lihtsad šokolaaditahvlid
Kogus: 2 tahvlit

100 g valget šokolaadi
1 tl matcha pulbrit
100 g tumedat šokolaadi (56%)

Kaunistamiseks:
külmkuivatatud marju, šokolaadikomme, kookoshelbeid, pähkleid, soolakringleid, mandlilaaste, küpsiseid, soolahelbeid jne

Võta 2 piklikku vormi (selleks võib olla spetsiaalne šokolaaditahvlivorm või ka pooleks lõigatud tetrapakendis piimapakk). Sulata šokolaadis eraldi kaussides veevannidel. Valgele šokolaadile lisa juurde matchapulber. Sulanud šokolaadid tõsta vormidesse ning lisa meelepärased lisandid. Suru kergelt lisanditele, et need korralikult kinnituksid. Seejärel koputa tahvleid vastu lauda õhuaukude kaotamiseks. Lase külmkapis taheneda.

Kõige lihtsam soolakaramellikaste
Kogus: pisike purgike soolakaramelli

50 g võid
100 g fariinsuhkrut või tumedat Muscovado suhkrut
1 dl rõõska koort (35%)
paar näpuotsatäit soola

Sulata potis või, lisa ülejäänud ained ning kuumuta keskmisel kuumusel, ise pidevalt segu segades seni, kuni kaste ühtlustub ning pakseneb. Seejärel lase jahtuda. Säilita külmkapis (seistes kaste pakseneb).
 

 
Pulgakoogist põhjapõdrad
 
180 g piparkooke või tavalisi küpsiseid
75 g toasooja võid
75 g hapukoort
1 sl tuhksuhkrut
1 sl naturaalset kakaopulbrit
 
Lisaks:
150 g tumedat šokolaadi (56%)
söödavaid silmi
m&m komme ninadeks
soolakringleid

Purusta küpsised väiksemateks tükkideks, lisa ülejäänud ained ning sega ühtlaseks massiks. Lase külmkapis seista ca 15-30 minutit. Seejärel keeruta segust käte vahel väiksemad pallikesed (pea jaoks) ning suuremad pallid (keha jaoks). Kinnita keha ja pea pulga otsa.

Sulata šokolaad veevannil ning kata pulgakoogid šokolaadiga. Lisa silmad, nina, kõrvad ning kõhu peale terve soolakringlike. Lase taheneda külmkapis vähemalt 30 minutit. 

 

Rummikoogi fudge
Kogus: 10le

75 g kuivatatud puuvilju, peenemaks hakituna
2 väikest pitsitäit rummi (pigem tumedat)
ca 400 g suhkruga kondenspiima
300 g valget šokolaadi
220 g šokolaadiküpsiseid
75 g mandlilaaste, röstituna

Vala kuivatatud puuviljadele 1 pitsitäis rummi ning leita neid selles vähemalt 30 minutit. Sulata kondenspiim koos valge šokolaadiga veevannil. Sega ühtlaseks massiks.

Tükelda küpsised. Lisa kondenspiima-šokolaadisegule küpsisetükid, mandlilaastud, rummis seisnud puuviljad (koos rummiga) ning ülejäänu 1 pits rummi. Sega.

Vooderda umbes 20 x 20 cm kandiline vorm toidukilega ja vala segu vormi. Lase külmkapis taheneda mõned tunnid. Vahetult enne serveerimist võid maiuse pooleks tunniks ka sügavkülma pista maitsete täiustamiseks.

 

 

Juustukoogist kuusekesed

Nende valmistamine on lihtne. Küpseta oma lemmikretsepti järgi juustukook. Soovitan oma blogist valmistada näiteks seda kooki: Juustukook. Lase sel täielikult jahtuda külmkapis ning lõika see siis tükkideks. Pista koogist läbi jäätisepulk, mis jääb n-ö kuusepuu jalaks. Kata koogid sulatatud šokolaadiga ning lisa meelepärased kaunistused.  


Kodune pannimüsli
Kogus: 1 purk

100 g kaerahelbeid
4 sl kookoslaaste või kookoshelbeid
4 sl päevalilleseemneid
peotäis pähkleid, hakituna
50 g mett
50 g piima- ja/või valget šokolaadi
100 g kuivatatud puuvilju, hakituna
0,5 tl kaneeli

Sega omavahel kaerahelbed, kookoselaastud, seemned ja pähklid ning rösti neid pannil minutijagu (tee seda kahes osas, kuna segu on üsna palju). Tõsta röstitud segu kaussi. Seejärel kuumuta samal pannil mesi ning lisa juurde hakitud šokolaad. Sega, kuni kõik on segunenud ning vala see kaerahelbesegusse. Lisa kuivatatud puuviljad ja kaneel ning sega kõik ühtlaseks. Lase jahtuda.

Piparkoogitainas (gluteenivaba!)

1 dl tumedat suhkrusiirupit
1 sl kaneeli
1 sl (triiki) jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud nelki
1 apelsini riivitud koor
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
2 sl (60g)mett
125 g võid
1 muna
1 dl tatrajahu
1 dl riisijahu
2 dl jahvatatud pähklijahu (kasutasin Kreeka pähkli jahu)
1 tl küpsetuspulbrit

Kuumuta siirup koos jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tõsta tulelt. Seejärel lisa mesi ja või-tükid ning sega seni, kuni sulanud. Klopi juurde muna ning omavahel segatud kuivained. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Enne piparkookide küpsetamist lase tainal jahedas seista vähemalt ööpäev. Sellest piparkoogitainast saad valmistada paksemad piparkoogid.


1. detsember 2022

 Kodune ja veidi martsipanine mustikakook

Ma jumaldan ilusaid nõusid ning neid ei saa mul kunagi üleliia palju olema. Kel on nõrkus kingade, ehete või millegi kolmanda vastu, siis minu nõrkuskohaks on ilusad nõud. Kindlasti on seesugune huvi kasvanud ühes ka minu toidufotograafia huvi ja ametiga, sest need on lisaks toidule pildistamisel üliolulised. Mulle aga tundub (tegelikult olen selle üsna kindel), et ka toit maitseb ilusatest nõudest kuidagi paremini. Meie peres on selline traditsioon, et nädalavahetuse hommikutel, kui aega rohkem ning kõik on alati ilusti kodus, siis katan ma laua veidi uhkema n-ö „nädalavahetuse serviisiga“. No ikka selleks, et on nädalavahetus ning tekiks veelgi erilisem tunne. 



Ka selle koogiretsept sündis tänu ilusatele nõudele. Kui Hansapost.ee minuga koostöö osas ühendust võttis, siis olin ma juba ette kindel, et koostöö pean ma ajagraafikusse paigutama. Nimelt olen ma juba üsna pikka aega piilunud Hobby Hall lehelt Iittala imeilusaid nõusid, et tekitada veidi vaheldust ning vahetada välja oma nädalavahetuse serviis. Minu jaoks on Iittala nõud (lisaks Villeroy & Boch nõudele) kuidagi eriliselt erilised, mida on hea tulevikus ka näiteks oma lapsele edasi anda. Õnneks olen ma suutnud oma väiksemas lapses juba samamoodi nõude vastu armastust tekitada, seega Iittala nõude pärija on ilusti olemas.

Ilusad nõud sobivad suurepäraselt ka jõulukingiks. Olgu selleks siis erilised kohvitassid, vaagnad või vajalikud köögitarbed. Ja kuigi on möödas igasugu e-esmaspäevad ja muud ostupühad, siis soovitan ma vaadata näiteks Hansaposti või Kaup24 lehele, kus tihtipeale leiab väga hea hinnaga erinevaid köögitarbeid. Panen selle postituse alla ka eraldi lingid, kust leiate minu toidufotodel olevad nõud ja söögiriistad.

Nagu ma eelnevalt mainisin, siis selle postituse inspiratsiooniks oli Iittala, mis on teadagi soomlaste hulgas üks väga armastatuid brände (lisaks Marimekkole). Ja kuna 6.detsember on Soome iseseisvuspäev, siis mõtlesin ma valmistada ühe koduselt lihtsa mustikakoogi, mida võib valmistada mistahes ajal. Praegusel ajal sobivad koogi valmistamiseks suurepäraselt külmutatud marjad, suvel aga kasuta kindlasti värskeid mustikad. Mustikad annavad koogile kuhjaga värskust, hapukooresegu tummisust ning martsipan magusust ning pidulikkust. See koogike sobib suurepäraselt ka jõululauale, sest maitseb hästi, valmib kiiresti ning ei saa kuidagi ebaõnnestuda. Vabalt võid selle koogi valmis teha juba eelmisel päeval. Ja põhja jaoks vajaliku koogitaina võid omakorda valmis teha päev enne koogi küpsetamist. Sellisel juhul hoia seda külmkapis ning enne kasutamist tõsta umbes 10 minutiks toatemperatuurile pehmenema.


Mõnusat küpsetamist!

Kogus: 10 viilu
Valmistamisaeg: 30 minutit + küpsemisaeg

Põhi:
100 g toasooja võid
3 sl suhkrut
1 muna
175 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl kardemoni
näpuotsatäis soola

Täidis:
300 g hapukoort
3 muna
75 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sl nisujahu
50 g martsipani
200 g külmutatud mustikaid


Koogipõhja valmistamiseks vahusta või suhkruga. Sega kuivained omavahel ning lisa või-segule. Lisa ka muna ning sega kõik ühtlaseks tainapalliks. Tõsta tainas külmkappi vähemalt 15 minutiks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (22cm) põhja ja äärtele.

Täidise valmistamiseks sega omavahel hapukoor, munad, suhkrud ja nisujahu. Laota koogipõhjale martsipanitükid ning vala seejärel vormi täidis. Tõsta peale mustikad ning küpseta kooki 175 kraadi juures 40-45 minutit. Seejärel lülita ahi välja ning lase koogil suletud ahjuuksega järelküpseda tunnike. Seejärel ava ahjuuks ning lase koogil ahjus seista veel umbes tunnike. Lase koogil jahtuda ning tõsta kook külmkappi!

Retsept valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab postituses mainitud e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall! 


Lingid nõudele toidupiltidelt:
Valged kausikesed
Valged kruusid
Klaasid
Sinised taldrikud
Kuldsed lusikad
Valge kannuke


 
 

24. november 2022

Lihtne mereannihautis

Kui ma peaksin midagi kindlat valima, mis mind Promo Cash&Carry poe juures eriti rõõmustab, siis on see kindlasti värske kala lett, mis ahvatleb eriti suure valikuga. Sealne valik on ikka midagi muud, kui teistes poodides ning lisaboonusena saab kasutada ka kalaleti teenindajate abi kala ettevalmistamise osas (soomuste eemaldamine, kala rookimine, fileerimine, steikide valmistamine kalast, maitsestamine, soolamine, homaaride ettevalmistamine vaakumpakendamine). Kuna olen suur kalasõber ning fännan erinevaid mereandidest roogasid, siis võib öelda, et see kalalett on üks ütlemata tore koht:) Lisaboonusena on sealsed teenindajad ülimalt sõbralikud ning on igati nõus sind erinevates küsimustest aitama ning abistama.


Sealne kalavalik inspireerib kokkama! Ja seetõttu tundsin ma esmalt soovi valmistada üht mõnusat hautist, milles mereandidest puudust ei ole ning mis praeguse jahedamapoolse ilmaga soojendavaks lõuna- või õhtusöögiks sobitub. Sellesse hautisesse osutusid seekord valituks karbid, tursafilee, hiidkalmaari kombitsad ning prisked ja pontsakad tiigerkrevetid. Kuna kõik valitud mereannid küpsevad üsna kiiresti, siis saab see roog valmis meeldivalt lühikese ajaga. Aega nõuab vaid krevettide puhastamine ning karpide sorteerimine. Kui karpide sorteerimisest pisut pikemalt rääkida, siis oluline on jälgida, et kõik karbid oleksid söömiskõlblikud. Nende ettevalmistamiseks loputa karbid külma veega. Kõik kinnised karbid on korras ning toiduvalmistamiseks sobilikud. Need karbid, mis on katkised viska ära. Lahtiolevad karbid tõsta loputamise ajal kõrvale ning koputa nendele peale või torka kergelt sisemust. Kui karbid mõne aja pärast sulguvad, siis võid ka neid toiduvalmistamiseks kasutada. Kui need aga endiselt avatuks jäävad, siis pole nendega kahjuks miskit teha ning viska samuti minema. Küpsenult peavad karbid aga ilusti avanema. Kui mõni toidus siiski suletuks jääb, siis ära neid söö. Nii lihtne ongi:) Selle hautise valmistamisel sattus selliseid vigaseid ja ebakõlblikke karpe minu valikusse üsna vähe, seega sai roog mõnusalt rikkalik!

PS! Maitsestamisel kasutasin siin tavalise soola asemel hoopis suitsusoola, mis andis mõnusa varjundi kogu roale. Väga tugev suitsune maitse ei jäänud, aga meeldivalt aimatav:)

Ahjaa ... kui sa nüüd vaatad, et selle retsepti komponentide nimekiri on niiii pikk, siis tegelikult koosneb see hautis üsnagi lihtsatest ja loogilistest komponentidest:)

Kogus: neljale-kuuele
Valmistamisaeg: 30 minutit

2 sl oliiviõli
2 sl võid (võiga ära koonerda)
1 sibul
1 porrulauk
5 küüslauguküünt
1 tl paprikapulbrit
0,5 tl tšillihelbeid (vürtsisõbrad lisavad rohkem!)
1 tl kuivatatud tüümiani
2 dl valget veini
4 dl (kala)puljongit
2 purki purustatud konservtomateid
3 loorberilehte
1 kg sinimerekarpe
400 g küpsetamata (ja puhastatud) tiigerkrevette
400 g tursafileed
400 g hiidkalmaari kombitsaid
(suitsu)soola, pipart, suhkrut
suur peotäis värsket koriandrit
sidruniviile


Kuumuta suurel pannil õli ja või. Tükelda sibul ja viiluta porru ning tõsta pannile. Kuumuta keskmisel kuumusel, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa hakitud küüslauguküüned. Sega juurde paprikapulber, tšillihelbed, tüümian ning vala pannile vein. Paari minuti pärast lisa puljong ning purustatud tomatid. Lisa loorberilehed ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lase kastmel pannil podiseda seni, kuni valmistad ette mereande. Puhasta ja sorteeri karbid nii, nagu postituse sissejuhatuses õpetasin. Tükelda tursafilee ja kombitsad. Vajadusel puhasta ka krevetid.

Lisa tomatikastmele esmalt karbid, mõne minuti pärast (kui näed, et karbid hakkavad kergelt juba avanema), siis lisa ülejäänud mereannid. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni karbid on täielikult avanenud ning teised mereannid on õrnalt küpsenud. Maitsesta lõplikult ning serveeri koriandri ja sidruniviiludega. Kõrvale soovitan pakkuda riisi ja ciabattat:)

See retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.
 

19. november 2022

Toidufotograafia ja -stilistika koolitus Haapsalus (veel 3 vaba kohta!) 17-19.03.2023

Ühe toidupildi loomine on tõeliselt nauditav teekond ning seetõttu on mul rõõm seda jagada ka kõigi teiste toidufotograafiast huvitatud inimestega. Mul on heameel kuulutada välja järjekordne toidufotograafia ja -toidustilistika töötuba, mis kestab romantilises Haapsalus tervelt 3 päeva! Kolme päeva jooksul on sul võimalus saada juhiseid, õppida toidufotograafiat ja -stilistika ning fototöötlust. Lisaboonusena avaneb võimalus valmistada üheskoos meeldejääv õhtusöök mõnest rahvusköögist, kus hotelli perenaine Daire õppinud on ning läbi kolme päeva õpime selgeks ka hapusaia valmistamise. 

Aeg: 17-19.03.2023
Toimumiskoht ja ööbimine: Old Hapsal Hotel, Lahe 11, Haapsalu
Osalejate arv: 12 inimest (hetkeseisuga vaid 3 kohta alles!)
PS! See koolitus sobib nii kaameraomanikele, kui ka neile, kel olemas vaid mobiiltelefon! 

Nädalalõpp Haapsalus toidufotograafia ja -stilistika koolituse ja pildistamisega, ühiskokkamise ning hapusaia töötoaga on just sulle, kui:
-sa armastad toidu pildistamist ja soovid end sel alal veelgi täiendada;
-sa armastad üle kõige kokata ja õppida erinevate maade toidukultuuri, tehnikaid, erinevusi ning ilus tulemus kaunilt pildile saada;
-soovid teada saada, kuidas looduslikku naturaalset valgust enda kasuks tööle panna nii sise- kui välistingimustes;
-sa soovid end täiendada toidustilistika alal, kasutades selleks erinevaid taustasid, nõusid jm vahendeid;
-soovid luua isuäratavaid toidupilte;
-tahad õppida piltide järeltöötlust, mis toidufoto veelgi isuäratavamaks muudab;
-nautida mõnusat kulgemist õdusas Haapsalus.

Toidu valmistamise ja ühiskokkamise eestvedajaks on pikalt Horeca valdkonnas töötanud ja erinevates riikides praktiseerinud 4 kategooria kokk ja Old Hapsal Hotel perenaine Daire Kaup.
Toidufotokoolituse eest hoolitsen mina:)

Kolmepäevane koolitus Haapsalus sisaldab:
* 2 ööd majutust 2-in toas (Old Hapsal Hotel);
* ühiskokkamist kaasaegses profiköögis;
* hapusaia õpituba läbi kolme päeva;
* fotograafiakoolitust läbi kolme päeva (teooria ja praktika);
* pildistamist nii sise- kui välistingimustes;
* põhjalikku fototöötluse õpituba;
* kahte õhtusööki, kahte hommikusööki, laupäeval vahepala;
* ülihäid emotsioone, mida pakub koolitus, kaaslased ja imeline Haapsalu.

Hind: 295€/in (majutus 1-in toas 375€/in, ilma majutuseta 185€).
Toimumiskoht: Old Hapsal Hotel, Lahe 11, Haapsalu

Broneeringu saad teha läbi Old Hapsal kodulehe kaudu: tee broneering siin!
Või siis kirjuta mulle: ragnem@gmal.com

Võta kaasa:;
– fotokaamera (fotokaamera ei ole kohustuslik, koolitusel saad kasutada ka telefoni);
– objektiiv(id);
– statiiv;
– märkmik märkmete tegemiseks;
– suur tahe ja soov ning hea tuju.

Veel infot:
Broneeringu tegemisel saadame Sulle arve koolituse eest tasumiseks. Broneering on kinnitatud peale arve tasumist. Palun ole kindel, et Sulle sobib see nädalavahetus, osavõtutasu ei ole tagastatav.

Täpsema ajakava saadetakse osalejatele nädal enne koolitust.

Kui soovid veel miskit koolituse kohta teada või täpsustada, siis võta julgesti minuga ühendust ragnem@gmail.com

Ja veel...
Kui soovid oma ettevõttega sellest koolitusest osa võtta, siis korraldan Haapsalus koostöös Old Hapsal Hotel´ga sarnaseid toidufotokoolitusi ka gruppidele! Kui soovid täpsemat hinnapakkumist, siis palun saada täpsem päring koos soovitud kuupäevade ja inimeste arvuga: daire@oldhapsalhotel.ee  


15. november 2022

10 minutit ja valmis! Sinihallitusjuustu-spinatipasta

Sellel pastaroal on palju mitmeid plusse. See saab valmis ääretult kiiresti, on hinnalt rahakotisõbralik ning maitseb lõpptulemusena hästi kreemiselt. Võib öelda, et kogu ajakulu selle toidu valmistamiseks on umbes 10 minutit, sest pasta keetmise ajal valmistad roale kreemja kastme, mis vaja lõpuks kiirelt valmiskeedetud pastaga lihtsalt kokku segada. Nii lihtne see ongi! Ahjaa, kusjuures see pastaroog ei vaja maitsestamiseks soola, kuna sinihallitusjuust on juba omajagu soolane ning see annab maitset kogu roale. Muidugi oleneb kõik maitsest, aga üldjuhul on selles roas soola vaja vaid spagettide keetmisel.

Ma olen seda pastat katsetanud kahe erineva sinihallitusjuustuga Bergader Würzige ja Bergader Edelpilz juustudega. Esimene sinihallitusjuust on kreemjas, mille maitse muutub kuumutamisel intensiivsemaks. Edelpilz on muredam ning maitseomaduselt pigem klassikalisema maitsega. Seega, kui sööjate hulgas on ka pisut pirtsakamaid, siis soovitan minna kindlamat teed ning kasutada Edelpilz juustu. Kui aga meeldib intensiivsem maitse, siis eelistage just Würzige juustu. Minule on meeltmööda mõlemad ning olen tegelikult selle retsepti andunud austaja, sest selle abil saab kiirelt lahenduse küsimus „Mis me täna söögiks teeme?“ 

Kui soovid vaadata selle pastaroa valmistamise videoõpetust, siis soovitan piiluda minu instagrami lehele! Vajuta siia: Sinihallitusjuustu-spinatipasta.

Kogus: kahele-kolmele
Valmistamisaeg: 10 minutit

200 g spagette (või muud meelepärast pastat)
soola, pipart
2 küüslauguküünt
2,5 dl vahukoort
125 g sinihallitusjuustu
2 sl tilli, hakituna
75 g spinatilehti
25 g Kreeka pähkleid, hakituna


Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta lohakalt.

Samal ajal haki küüslauguküüned ning prae pannil õlis pehmeks. Vala juurde vahukoor ning lase keema tõusta. Seejärel lisa sinihallitusjuustutükid ning sega, kuni need kastmeks sulavad. Lisa hakitud till ning sega taas. Seejärel tõsta pannile spinatilehed ning kuumuta paar minutit segades (selle ajaga tõmbuvad spinatilehed silmnähtavalt kokku). Seejärel tõsta kastmesse spagetid. Sega läbi, lisa pähklid. Maitsesta pipraga ning serveeri.

Retsept valmis koostöös Estoveriga!






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails