17. november 2019

Kodune kiirtoit: ahjukartulid juustukastme ja majoneesiga

Ma ei oskagi kuskilt alustada, kuna tahaks kohe kirjutada, kui mõnus ja lihtne see roog on! Kuigi sobib see hästi ka lisandiks lõuna- või õhtusöögi juurde, siis pigem soovitaksin neid kastmega ülevalatult pakkuda pigem selliseks näksimiseks või siis filmiõhtu suupisteks. Ma pean tunnistama, et kuigi ma suur kartulisõber ei ole, siis nende kartulite järele haaras käsi mitu korda. Muidugi on oma osa selles ka juustukastmel, mis on lihtsalt suurepärane. Selles road mängivadki peaosa kolm komponenti - ahjus krõbedaks küpsenud kartulisektorid, ülimalt maitsev juustukaste ning kõike eelnevat täiustav majoneesikaste.  Kusjuures, see juustukaste on tõepoolest maitsev ning sobib hästi kastmeks ka aurutatud lillkapsa või brokoli peale. Kastet tuleb selles retseptis suurem kogus, nii et võib vabalt proovida ning seda lisada ka teiste toitude kaaslaseks.


Valmistamiseaeg: 45 min

kartuleid (kogus oleneb sellest, kui palju sööjaid on:))
oliiviõli
soola, paprikapulbrit


Juustukaste:
2 sl võid
2 tl nisujahu
näpuotsatäis soola
näpuotsatäis cayenne pulbrit
1,5 dl piima
100 g Cheddar juustu
0,5 tl kurkumit



Serveerimiseks:
majoneesikastet (kasutasin Hellmann´si majoneesi dipikastet)
tšillit
rohelist sibulat


Lõika kartulid sektoriteks ning aseta ahjuvormi. Piserda juurde heldelt õli ning sega kartulisektoritega segamini. Lisa maitseks soola ja paprikapulbrit ning sega uuesti. Raputa peale veel pisut paprikapulbrit ning küpseta ahjus pöörõhurežiimil 200 kraadi juures 30-40 minutit. 

Samal ajal sulata pannil või, vispelda juurde nisujahu ning kuumuta minutijagu. Lisa sool, cayenne ning vala juurde piim. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni kastme paksenemiseni. Lisa juust ning kurkum ning sega kuni juust sulab. Vajadusel lisa soola. 

Ahjust tulnud kartuli aseta alusele, nirista peale juustukaste ning pisut majoneesikastet. Serveeri tšilliviilude ja rohelise sibulaga!



Postitus sündis koostöös Hellmann´s Eestiga.

14. november 2019

Lahtine pirukas lumekrabi ja kodujuustuga

PIRUKALE! Kui ma nüüd mõtlen, siis ma ei mäletagi, millal ma viimati seesugust lahtist pirukat tegin. Ju on põhjuseks see, et minu jaoks on sedasorti pirukad suurepärased meisterdamiseks ja pakkumiseks just siis, kui saabuvad külalised. Neis on pidulikkust, aga samapalju ka lihtsust ja kodusust ning seetõttu sobivad külaliste kostitamiseks imeliselt. See pirukas on omamoodi - osaliselt küpsetatud, osaliselt mitte: kui põhi on ahjukuumuses kuldseks küpsenud, siis täidis on lisatud peale küpsemist. Retsept ise on lihtne, kuigi, kui ma kirjapandud valmistamisõpetust vaatan, siis tundub kogu pirukategu üsnagi aeganõudev - tegelikult on tegemist aga ülimalt lihtsasti valmiva küpsetisega, mis ei nõua keerukaid võtteid!


Täidist on selles soolases ampsus ohtralt ning laiutab kogu pirukal nagu tõeline peremees. Selleks aga, et kogu see täidis küpsetist lahti lõigates laiali ei valguks, tarretasin koogipõhjale vahukoorest kihi, mis aitab täidist ilusti taltsutada. Samas on see koorekiht nii õhuke, et lisab mahlasust ning ei mõju pealetükkivalt.  Nagu nimigi ütleb, siis selles soolases ampsus mängib peaosa lumekrabi, õigemini VIČI surimi lumekrabipulgad, mida saab ühe komponendina kasutada nii paljudes roogades. Nende krabipulkade kohta on tegelikult palju põnevaid fakte. Kas teadsid näiteks, et lumekrabi valmistamiseks on kasutatud Alaska vetest pärinevat kala? Või siis seda, et needsamad lumekrabid on pärjatud Alaska kalastus- ja turundusinstituudi erimärgiga ning et krabipulkade valmistamiseks on kasutatud Mintai kala!
Kui ma tihtipeale segan krabipulgad salatiks kokku kodujuustu, marineeritud kurgi ja tilliga, siis pisut muudetud kujul sobib see hästi ka pirukatäidiseks. Niisiis, otsige sõbrad, tehke neile küllakutse ning meisterdage sedasama pirukat!

Valmistamisaeg: 45 min
Mitmele: 10le

Põhi:
3 dl nisujahu
150 g võid
0,25 tl soola
1 sl külma vett


Täidis:
2 želatiinilehte
200 g Vići lumekrabi
200 g kodujuustu
100 g riivitud juustu
2 sl hakitud tilli
2 keedetud muna
2 tl sidrunist pressitud mahla
1 dl rõõska koort (35%)
soola, pipart


Kaunistuseks:
porruviile, marju, suhkruherneid, maitserohelist vms


Põhja valmistamiseks pane jahu, või ning sool kaussi ning sõtku purutaoliseks, lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Seejärel rulli tainas õhukesemaks ning aseta võiga määritud vormi*. Aseta tainale küpsetuspaber ning aseta selle peale spetsiaalsed raskusterad või siis oad, et pirukas ahjus ühtlasemalt küpseks.  Küpseta pirukapõhja pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 20 min, seejärel eemalda küpsetuspaber koos raskustega ning küpseta veel ca 10-15 minutit. Lase seejärel pirukapõhjal vormis täielikult jahtuda!

Täidise valmistamiseks pane želatiinilehed vette likku 10 minutiks. Samal ajal sega kausis kokku hakitud lumekrabi, kodujuust, juust, till, hakitud munad ning sidrunimahl, maitsesta soola ja pipraga. 

Suru želatiinilehed käte vahel kuivaks ning sega/sulata need 1 sl kuuma veega. Nüüd lisa jaohaaval ca 5 sl rõõska koort želatiini hulka, ise korralikult segades (see on vajalik temperatuuride ühtlustamiseks, et segusse ei tekiks klimpe). Nüüd vala želatiinisegu ülejäänud koore hulka, sega ühtlaseks. Kata kooreseguga pirukapõhi. Selle peale tõsta eelnevalt valmistatud täidis**. Suru kergelt täidisele, et see põhjas oleva koorega paremini sõbruneks. Seejärel tõsta pirukas jahedasse tahenema vähemalt tunnikeseks. Enne serveerimist kaunista!

* Kasutasin vormina piklikku (lahtikäiva põhjaga) koogivormi!
**Kui juhtub, et täidist jääb üle pisut, siis pole hullu - maiusta sellega niisama või lisa leivale katteks!



Postitus sündis koostöös Vićiga.

31. oktoober 2019

Eriti hea saiavorm õuntega

Kas olete valmis üheks eriti maitsvaks saiavormiks, mis võiks vabalt kandideerida ka koogitiitlile? Peab tunnistama, et kui ma üle pika aja taas saiavormi tegin, siis tuli see välja lihtsalt uskumatult hea - justkui oleks tegemist koogiga, ainult et biskviidi asemel laiutavad vormis hoopis saiatükid. Kui Te nüüd uurite, et mis selle saiavormi nii heaks teeb, siis on need lihtsalt pisikesed nipid, kus igavast saiavormist saab tõeline kaunitar! Neid nippe ei jäta ma saladuseks ning jagan neid heameelega ka kõigi teistega. Seega oled lahkelt oodatud seda postitust edasi lugema:)

  • Kasuta sobiva suurusega koogivormi – kindlasti ei tohiks see olla üleliia suur, sest vastasel juhul ei jää lõpptulemusena antud küpsetis nii mahlane.
  • Varu aega ning lase vormis saiaviiludel kindlasti toorjuustusegus liguneda. Nii imbuvad saiad ilusti läbi ning ei küpse üle ega muutu ka kuivaks.
  • Kui tavaliselt soovitatakse saiavormi tegemisel kasutada ära kõvaksläinud sai, siis selle retsepti puhul soovitan kasutada ikkagi värsket saia!
  • Selle saiavormi tegemisel kasutasin Fazeri Brioche saia, mis on hästi õhuline ja võine. Sedasorti tekstuuriga sai aitab kindlasti parema lõpptulemuse saavutamisele kaasa.
Ja siit see nüüd tuleb - retsept, mille järgi valmis minu üks viimase aja mõnusamaid saiavorme! See peletab sügisese väsimuse, teeb maitsemeeltele pai ning on suurepärane kaaslane nii tee kui ka kohvi kõrvale. Kusjuures, see saiavorm on hea soojalt, kuid väga maitsev amps ka jahtunult! 


Mitmele: 6 
Valmistamisaeg: 30-40 minutit

225 g (Fazeri brioche) röstsaia 
2 õuna
2 muna

50 g pruuni suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

100 ml (1dl) vahukoort

200 g toasooja toorjuustu (näiteks Philadelphia või Mascarpone)


Lisaks:
1 sl võid (vormi määrimiseks)
2 sl mandlilaaste
(peale)

Määri vorm võiga. Lõika saiaviilud neljaks ning laota need pikuti vormi. Koori ja tükelda õunad ning lisa need vormi saiaviilude vahele. Sega ülejäänud ained omavahel ning vala vormi saiaviiludele ning nende vahele. Lase vormil maitsestuda külmkapis 20-30 minutit. Seejärel raputa peale mandlilaastud ning küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 20-30 minutit. Kaunista saiavorm soovi korral marjade ning nirista üle šokolaadiga. Paku küpsetist külma piimaga!


Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga

25. oktoober 2019

Munad Benedicti moodi (Eggs Benedict)

Seesama hommikusöögiretsept tekitab paljudes elevust, kuid samapalju ka aukartust. Ei taha hakata sõnu peale lugema, aga Hollandi kastme valmistamisel peab olema äärmiselt hoolas ja tähelepanelik. Vastasel juhul saad lõpptulemuseks lihtsalt ühe tükki läinud munakastme. Õnnestunult on see kaste aga äärmiselt mõnus, sobides hästi täiustamaks toekat hommikusööki.

Mul on tegelikult jagada üks kaval nipp selleks, et see kaste õnnestuks. Sain selle nipi kunagi ühtelt tuttavalt ning pean tunnistama, et toimib imeliselt. Tegemist on lihtsustatud variandiga Hollandi kastmes, mille valmistamise põhimõte seisneb sulatatud võis. Kuum sulavõi lisatakse niristades munasegule, tänu millele viimane küpsema hakkab. Valmimise ajal peab lihtsalt pidevalt mikserdama, et lõpptulemus pakseneks ning ühtlane jääks!


Selle retsepti ajendiks ei olnud aga üldsegi mitte see kaste, vaid hoopis õhuline ning võirohke Brioche sai, mida saab Fazeri kaubamärgi alt nüüd poodisest osta saab. See on päris uus toode, kuid kuulda on, et juba ka rohkelt kiidusõnu saanud. Tegelikult Fazeri Brioche ongi hea - mõnusalt pehme tekstuuri ja võise maitsega ning väärib kindlasti proovimist - miks mitte katsetada seda ka sellesama hommikusöögiretseptiga!

Mitmele: 2
Valmistamisaeg: 20-30 minutit 

2 Fazeri brioche röstsaiaviilu
või
0,5 avokaadot
väike peotäis spinatilehti
prosciutto sinki
hakitud maitserohelist (peterselli, tilli, rohelist sibulat)
parmesani (peale)
musta pipart, soola


Pošeeritud munad:
2 muna
vett
sorts kanget
äädikat 


Hollandi kaste:
2 munakollast
1 tl sidrunimahla
75 g võid
soola, pipart
 

Pošeeritud munade valmistamiseks aja vesi potis keema, lisa sorts äädikat ning löö muna vette. Keeruta lusikaga vette väike keeris. Keeda 2-3 minutit ning aseta seejärel majapidamispaberile nõrguma. Valmista samamoodi ka teine muna. 

Hollandi kastme valmistamiseks blenderda munad madalal kiirusel koos sidrunimahla ning soola ja piparaga heledaks seguks. Sulata või ning vala kuum!! või kergelt niristades munasegule. Oluline on, et blender samal ajal kindlasti madalal kiirusel töötaks. Nirista kuum või munadele aeglaselt, vastasel juhul võib lõpptulemuse jääda liiga vedel. Kui kogu või on ära valatud ja oled saavutanud sobiva tekstuuri, siis maitsesta vajadusel ning kaste ongi valmis!

Ehita nüüd hommikusöök valmis: rösti soovi korral saiaviilud, määri peale või ning laota peale avokaadoviilud, raputa üle soola ja pipraga. Aseta peale spinatilehed ning prosciutto. Seejärel tõsta võileivadele pošeeritud munad ning nirista peale Hollandi kaste. Raputa peale musta pipart, maitserohelist ning pisut parmesani!

Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga.


23. oktoober 2019

Tatrajahuküpsised maapähklivõi-toorjuustukreemiga

On aeg jagada üht küpsiseretsepti. Miks? Sellepärast, et on sügis ning jahedal hooajal lihtsalt peab end millegi heaga kostitama. Sel korral on selleks heaks asjaks küpsised. Need küpsised ei ole kohe kindlasti tavalised, sest küpsisetaina valmistamisel on ühe komponendina kasutatud ka majoneesi. Viimane ei anna neile magusatele küpsistele ebameeldivat maitset, vaid ikka vastupidi - see täiustab lõpptulemust parema tekstuuri saavutamiseks. Kui soovid, siis võid küpsiseid valminult niisama süüa, kui tahad aga pisut uhkemate küpsistega uhkeldada, siis pista kahe küpsise vahele täidiseks maapähklivõist ja toorjuustust valmistatud kreem. Uskuge mind, see lihtne kreem teeb need küpsised veelgi võluvamaks!


Kogus: ca 30 küpsisepoolikut, kokku umbes 15 kreemitäidisega küpsist
Valmistamisaeg: 10 min + 15 min küpsemiseks + jahtumisaeg

75 g toasooja võid
50 g majoneesi
100 g pruuni suhkrut
2 sl naturaalset kakaopulbrit
2 muna
250 g toortatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut


Kreemi:
75 g toasooja toorjuustu
75 g toasooja võid
75 g maapähklivõid
1-2 sl tuhksuhkrut


Vahusta omavahel või, majonees ning suhkur. Klopi hulka munad. Sega kuivained omavahel ning lisa segades ülejäänud küpsisemassile. Tõsta tainas külmkappi tahenema 10 minutiks. Seejärel keeruta tainast käte vahel pisikesed pallikesed (ca 30 tükki). Tõsta need ahjuplaadile, suru käega kergelt lamedamaks ning küpseta ahjus 175 kraadi juures 15 minutit. Lase küpsistel täielikult jahtuda!

Sega kreemi komponendid omavahel ühtlaseks ning kata sellega pooled jahtunud küpsised. Seejärel kata teise küpsisega!



Tähelepanekud:
Lisan veel, et kasutasin Philadelphia toorjuustu, mis on mõnusalt mahe, kuid samas nii kreemjas, et sobib maapähklivõikreemi valmistamiseks väga hästi. Majoneesina kasutasin aga Hellmann´si majoneesi, mis oma paksu ja nö rammusa tekstuuri tõttu sobib sellesse küpsisetainasse nagu valatult!

Postitus sündis koostöös Hellmann´s Eestiga.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails