10. oktoober 2025

Ühes vormis valmiv kana-pastaroog

Selle retsepti märksõnaks on „lihtne argipäevaroog”, kuna sobib tõepoolest ideaalselt ühe kiire ja toitva lõuna- või siis õhtusöögi valmistamiseks. See on roog, kus kõik saab valmis ühes ahjuvormis. Lõpptulemuseks on mõnusalt kreemine ja maitserohke roog. Kusjuures, selle toidu ettevalmistusteks kulub maksimaalselt 10 minutit, ülejäänud töö teeb ära ahjukuumus. Ühesõnaga on see ülimalt mõnus mugavusroog.

Ahjuroa valmistamiseks kasutasin ma Barilla risoni pastat, mis on väike, riisiterakese kujuline pasta. Tänu koos koore ja puljongiga ahjus küpsedes jääb see mõnusalt kreemine ja sobib kanalihaga väga hästi kokku. Soovitan kasutada kindlasti kanakintsuliha, kuna see on minu jaoks rohkem iseloomuga kui tavaline rinnafilee. Seega soovitan eelistada kindlasti kanakintsuliha -fileele. Selleks, et kogu roog saaks veel pisut särtsu juurde, siis maitsestasin enne vormi panekut kanalihad paraja koguse pestoga. Tänu sellele jääb kogu roog mõnusalt pestone. 

Kui Sa soovid vaadata selle roa valmimist videoretseptina, siis soovitan seda piiluda minu instagramist: VAATA SIIT!

PS! Üks oluline info veel! E-eugesta e-poes on oktoobris KÕIK Barilla tooted -30% soodsamad! Vajuta siia, et näha täpsemaid pakkumisi!  

Valmistamisaeg: 50 minutit
Kogus: neljale

1 sl toasooja võid
150 g risoni pastat (Barilla)
2 dl kanapuljongit
2 dl rõõska koort
2 küüslauguküünt
500 g kanakintsuliha
soola, pipart
100 g pestot (kasutasin Barillla pestot)
50 g mozzarellat (soovi korral)

Määri vormi põhjale või. Lisa pasta, vala juurde puljong ja rõõsk koor. Tõsta vormi poolitatud küüslauguküüned. Maitsesta kanakintsuliha soola ja pipraga ning hõõru kokku pestoga, tõsta liha vormi. Küpseta rooga pöördõhurežiimil 175 kraadi juures umbes 40 minutit.

Soovi korral võid lisada ka mozzarellat, mis roal mõnusalt ära sulab. Laota murendatud mozzarella peale 5 minutit enne valmimist! 

 

Retsept valmis koostöös Eugesta Eestiga.


23. september 2025

Šokolaadi-vaarikakook

See kook on pisut erilisem, kuna kasutasin selle valmistamiseks ühe komponendina TЁRT kakaomassi. Kakaomass on siis šokolaadi “tooršokolaad” ehk puhas jahvatatud kakaoubadest saadud mass. Toatemperatuuril on see tahke ning näeb välja nagu tume šokolaadiplokk. Kui seda aga kuumutada, muutub see vedelaks pastaks (nagu sulatatud šokolaad). Sellele ei ole lisatud suhkruid ega lisaaineid ning seda kasutatakse šokolaadi valmistamiseks. Seega, sõltuvalt šokolaadi tüübist lisatakse kakaomassile teisi komponente. Ühesõnaga on see väga põnev tooraine, millega tutvuda ja mängida. Ma soovitan piiluda TЁRT kakaotoodete valikut koduelehel: tertkakao.ee Sealt leiab väga erineva valikuga kakaomasse, lisaks ka kakaopastat ja kakaod täiuslike kakaojookide valmistamiseks. 

Minul oli antud koogi valmistamisel kasutusel 100% käsitöö kakaomass Grenadast, mis on kergelt kirsise maitsega. Just väga sobiv ühe luksusliku koogi valmistamiseks. Mina kasutasin siin kakaomassi sulatamiseks kuuma vahukoort, mis peale valatuna muutus väga kiiresti kakaomassi ühtseks seguks. 

Kui antud koogist rääkida, siis siin said lõpptulemusena kokku šokolaad ja vaarikad ning pisut Vana Tallinna likööri, mis ideaalset kogu koogi maitset täiendab. See on mõnusalt rikkalik koogike, kus värsked vaarikad segunevad šokolaadivahuse massiga imepäraselt kokku. Koogi valmistamiseks on vaja väga vähe tooraineid ning tahenemiseks piisab ka kolmest tunnist. Ühesõnaga vägagi lihtne maius, mida võid mistahes ajal ette võtta.

Kui Sa soovid vaadata selle koogi valmistamist videoretseptina, siis piilu kindlasti ka minu Instagrami: vaata siit!

Mitmele: 10le
Valmistamisaeg: 35 minutit + tahenemisaeg

Põhi:
275 g Domino küpsiseid
50 g võid, sulatatuna
1 sl hapukoort
näpuotsatäis soola

Täidis:
150 g TЁRT kakaomassi
350 ml rõõska koort (35%)
1-2 sl Vana Tallinna likööri
50 g suhkrut
125 g vaarikaid

Peale:
vaarikaid, tüümiani, viigimarja, füüsalit

Purusta küpsised peeneks, lisa ülejäänud ained ja sega ühtlaseks. Laota segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20cm) põhja ja äärtele. Tõsta külmkappi täidise valmistamise ajaks.

Haki kakaomass peeneks. Kuumuta 150 ml koort keemiseni ja vala kakaomassile. Lase pisut seista ja sega siis ühtlaseks. Lisa liköör ja suhkur. Lase segul korralikult jahtuda. Vahusta järelejäänud 200 ml rõõska koort tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult jahtunud šokolaadimassiga.

Laota vaarikad koogipõhjale, selle peale tõsta valminud täidis. Silu see ühtlaseks ning tõsta külmkappi tahenema vähemalt kolmeks tunniks. Vahetult enne serveerimist kaunista kook.

Retsept valmis koostöös TЁRT kakaoga!



16. september 2025

Kreemine juustupasta kukeseentega

Argipäevaks igati sobiv pastaroog, kuna valmib hetkega. Selle roa krooniks on trühvlimaitseline sulatatud juust, mis kogu roale trühvlile omast maitset annab. See on Valio uudistoode, mis on minu arvates täiesti geniaalne. Mõnusalt maitserohke ja põnev, lisaboonusena saad seda kasutada kokkamisel nii paljudes erinevates toitudes. 

See pastaroog on lihata, kuid selle asemel täiendavad pastat vastavalt hooajale kuldkollased kukeseened. Muul ajal kasuta endale meelepäraseid seeni.

Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 15 minutit

200 g pastat (farfalline)
soola, pipart
1 sl võid
õli
175 g kukeseeni
2 küüslauguküünt, peeneks hakituna
2 tl kappareid (soovi korral)
1 dl rõõska koort (35%)
125 g Alma trühvlimaitselist sulatatud juustu
2 sl Alma Forte kõvajuustu, riivituna
peoätis basiilikulehti
1 tl sidruni riivitud koort

Serveerimiseks peale:
hakitud Kreeka pähkleid, oliiviõli,
basiilikulehti, kõvajuustu

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt.

Sulata pannil või ja pisut õli. Tõsta pannile kukeseened (suuremad seened lõika tükkideks) ja küpseta neid minutjagu. Seejärel lisa hakitud küüslauguküüned ja kapparid. Prae seente pehmenemiseni. Vala juurde rõõsk koor, lisa sulatatud juust. Sega juustu sulamiseni. Tõsta pannile eelnevalt keedetud pasta, lisa peene riiviga riivitud kõvajuust, basiilikulehed ja sidrunikoor. Sega kõik läbi. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri koheselt!

Retsept valmis koostöös Valioga!




 


11. september 2025

Kardemonisaiakesed

Kes suudaks vastu panna pehmetele kardemonisaiakestele! Need tulevad mahlased, maitserikkad, kardemonised, seest kergelt nätsked ja pealt parasjagu krõbedad. Ega nende küpsetiste valmistamine keeruline ole, kuid lihtsalt on vaja meeles pidada mõningasi nippe ja soovitusi.

Esiteks olen ma seesuguste kaneeli- ja kardemonisaiakeste puhul kasutanud niisket pöördõhku. Loomulikult võib neid küpsetada ka tavalise režiimiga ja ka vaid pöördõhku kasutades, kuid niiske pöördõhuga jäävad küpsetised mahlasemad. Mu enda Electroluxi ahi on mul juba mitmeid aastaid olnud ja ka sellel oli juba see funktsioon olemas. Seega, vaata oma ahi üle, et mis võimalused sel on. Niisket pöördõhku soovitan ma igaljuhul proovida ja katsetada. Mis see on? Ütleme nii, et kui tavalise pöördõhu puhul puhub ventilaator niiskuse ära, siis selle puhul hoiab ahi hoopis niiskust kinni, mistõttu on saiakesed mahlasemad ja pehmemad. Kui juba ahjufunktsioonidest rääkida, siis kindlasti soovitan ma osta ahju, kus on olemas pürolüüs ehk isepuhastusfunktsioon. Nii lemmik asi minu Electroluxi ahjul! See lihtsalt teeb elu nii mugavaks, hoiab aega kokku ning tänu isepuhastusele aitab hoida ahju sisemust pidevalt nagu uuena. Ahi ENNE ja PÄRAST:


Loomulikult on nende saiakeste valmistamisel oluline, et kõik komponendid oleksid toatemperatuuril. Kui kasutad kuivpärmi (nagu retseptis antud), siis piima võib kuumutada pisut soojemaks kui käesoojaks. See paneb kuivpärmi paremini tööle. Taina sõtkumiseks võta aega. Võid teha seda kätega, kuid muidugi on mugavam seda teha köögikombaini abil, kus tainakonksud teevad tööd olulisemalt efektiivsemalt ja tublimalt, kui käed seda teha suudaksid. 

Taina edukaks kerkimiseks hoia seda umbes 45 kraadises ahjusoojas. Nii on ühtlane soojus tagatud (ilma tuuletõmbeta) ja nii võid kindel olla, et tainas ilusti kerkib. Täidises kasuta kindlasti toasooja võid, nii saad selle kreemi hõlpsamini ülejäänud maitseainetega kokku segada. Ja kardemoniga koonerdada ei tohi!

PS! Hetkel kehtib electrolux.ee kodulehel sooduskood! Kasuta ostu sooritamisel koodi Ragne15, millega saad -15% allahindlust kogu väikemasinate kategooriast (v.a lisatarvikud). 

Kui Sa soovid vaadata, kuidas neid kardemonisaiakesi täpsemalt voltida ja kuidas need valmivad, siis vaata retseptiõpetust minu Instagramist: VAATA SIIT!



Valmistamisaeg: ca 1 tund
Kogus: 9 tk

7 g kuivpärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
250 ml piima
450 g nisujahu
100 g toasooja võid

Täidis:
100 g toasooja võid
75 g suhkrut
3 sl kardemoni
1 tl kaneeli

Peale:
1 tl kardemoni
2 tl suhkrut

Peale määrimiseks:
1 lahtiklopitud muna

Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kuumuta piim potis käesoojaks ning lisa segades pärmisegule. Seejärel lisa jahu ning hakka tainast kätega (või köögikombaini kasutades) sõtkuma. Lisa või ja sõtku kõik ühtlaseks siidiseks tainaks. Kata anum rätikuga ning kergita tainast 45 kraadises ahjus 30-40 minutit. Sõtku tainas läbi ning rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks.

Sega täidiseained omavahel ja määri tainale. Tõsta tainas lühemast otsast teise poole peale ja lõika pikuti välja 1 cm laiused ribad. Rulli nendest ribadest kordamööda sõrmede vahel saiakesed (vaata õpetust minu videost SIIT). Tõsta ahjuplaadile, määri saiakesed üle lahtiklopitud munaga ja puista neile peale kardemoni-suhkrusegu. Küpseta saiakesi (niiske) pöördõhuga režimil 175 kraadi juures umbes 20-25 minutit. Lase jahtuda. Ahjust välja võttes, võid saiakesi pintseldada keevast veest ja suhkrust kokkusegatud siirupiga. Head isu!

Postitus sündis koostöös Electroluxiga.


19. august 2025

Kodused kaneeliküpsised

Ühed mõnusalt krõbedad ja kodused kaneeliküpsised peaksid kuuluma iga küpsisefänni retseptivaramusse. Lisaks heale maitsele saavad need küpsised ilma suurema vaevata valmis, koosnevad lihtsatest komponentidest ning õnnestuvad alati! Mõnusat küpsisetegu!

Nende küpsiste valmimist näed minu Instagramist ka videoretseptina: VAATA SIIT!


 
 

Valmistamisaeg: 30 minutit 

Kogus: umbes 22 tk

200 g toasooja võid
200 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
2 tl kaneeli
2 muna
300 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl maisi- või kartulitärklist
näpuotsatäis soola

Kate:
6 sl suhkrut
3 tl kaneeli

Mikserda või, suhkrud ja kaneel omavahel ühtlaseks seguks. Lisa ükshaaval munad. Sega kuivained omavahel ja lisa või-segule. Mikserda ühtlaseks. PS! Tainas jääb kergelt kleepuv!

Sega katte komponendid omavahel. Vormi tainast pisikesed pallikesed (ca 22 tk) ja keeruta neid suhkru-kaneelisegus. Tõsta pallikesed ahjuplaadile ja küpseta neid 175 kraadi juures umbes 20 minutit. Soovi korral võid jahtunud küpsistele peale niristada šokolaadi ja raputada üle pähklipuruga!

*Retsept valmis koostöös kirjastusega Eesti Raamat ja nende hiljuti ilmunud raamatuga "Cinnamon Fallsi saladus".  

 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails