7. märts 2023

Võileivatort juustu ja makraga

Võilaivatordid on minu arvates täiesti geniaalsed leiutised, sest väga lihtsa vaevaga valmib midagi eriti head. Loomulikult soovitan ma võileivatorte ise teha, sest nii saad ise otsustada tordis olevate komponentide üle. Lisaboonusena on omatehtud meistriteos ka kordi odavam. Seega on mul suur rõõm jagada üht mõnusat ja vägagi lihtsat retsepti, mis tegelikult ilmus ka juba eelmisel aastal Coop kaupluste retseptilehtedel. Lisan selle retsepti ka siia, sest nii on endalgi hea, kui retsept kohe hetkega käes.


Mitmele: 8-10
Valmistamisaeg: 20 minutit + tahenemisaeg

200 g leiba
50 g võid

Täidis:
2 želatiinilehte (+20 ml keeva vett sulatamiseks)
200 ml vahukoort
200 g makrapulki, tükeldatuna
200 g kodujuustu
200 g hapukoort
200 g riivitud juustu
200 g sulatatud juustu
2 muna, tükeldatuna
soola, pipart

Kaunistuseks:
100 g kurki
150 g kirsstomateid
tüümiani

Lõika leib tükkideks. Sulata pannil või, lisa leivatükid ning prae läbi. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø21cm) põhjale.

Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Vahusta koor tugevaks vahuks. Sega ülejäänud ained omavahel ning lisa seejärel segades vahukoor. Maitsesta soola ja pipraga.

Pigista želatiinilehed käte vahel kuivaks ning sega 20 ml keeva veega. Lase minutike jahtuda ning vala siis želatiinisegu täidisesse. Sega ühtlaseks ning vala täidis vormi. Lase koogil külmas taheneda ööpäev. Vahetult enne serveerimist kaunista. Selleks lõika kartulikoorimisnoaga kurgist pikad viilud ning kaunista nendega ääred. Tükelda ülejäänud kurk ning kata sellega kook. Lisa kaunistuseks koogile kirsstomatid ning tüümian.


2. märts 2023

Seeneraguu kartuli-pastinaagipüreega

Üks lihavaba variant maitsva raguu valmistamiseks. Kui sulle meeldivad seeneroad, siis olen üsna kindel, et see retsept sobib valmistamiseks suurepäraselt. Mulle meeldib selle roa kreemisus ning rikkalik maitse. Oma täienduse lisab kindlasti ka kartuli-pastinaagipüree, mida võid valmistada ka mõne muu roa lisandiks.

 

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 30 minutit

Püree:
1 kg kartuleid
200 g pastinaaki
200 g porgandeid
75 g võid
100 vahukoort
100 g parmesani
soola

Raguu:
1 sibul
2 küüslauguküünt
450 g šampinjone
100 g värsket tilli
0,25 tl tšillihelbeid
200 ml vahukoort
1 sl võid
50 g parmesani
soola, pipart

Koori ja tükelda köögiviljad ning keeda soolaga maitsestatud vees täiesti pehmeks. Seejärel nõruta, lisa köögiviljadele või, koor ja parmesan ning tambi pudrunuiaga ühtlaseks püreeks. Maitsesta soolaga.

Raguu valmistamiseks haki sibul ja küüslauk väikesteks tükkideks ning tõsta pannile küpsema keskmisele kuumusele. Samal ajal puhasta ja tükelda seened ning lisa pannile. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa segades till ja tšillihelbed.

Lisa pannile koor ja või ning lase madalal kuumusel roal valmida 10 minutit. Seejärel sega juurde parmesan ning maitsesta lõplikult. Serveeri raguud koos kartuli-pastinaagipüreega!

Retsept valmis mõni aeg tagasi koostöös ettevõttega Coop.


28. veebruar 2023

KESKSUVINE TOIDUFOTOGRAAFIA ja -STILISTIKA WORKSHOP LELLAPERE “TOSKAANAS”

Üks eriti inspireeriv ja suvine toidufotograafia workshop on toimumas! Minul ja Merilinil on suur rõõm Sind kutsuda kesksuvisele toidufotograafia ning -stilistika koolitusele, mis toimub Kesk-Eestis, maaliliste põldude vahel Lellapere talus. Kahe päeva jooksul võtame parima, mida suvine Lellapere pakub: õpime pildistamist, stilistikat, loome erinevaid rekvisiite, meisterdame pildile suviseid lillekimpe ning naudime head sööki ja jooki. Räägime loometööst, fotograafiast ja erinevatest koostöödest. 


Aeg: 30.06-01.07.2023
Koht: Lellapere “Toskaanas” (Kesk-Eestis, umbes 55 km Tallinnast)
Korraldajad: Ragne Värk (@ragnevark), Merilin Siimpoeg (@koogikontor)
Hind: 360€
Osalejate arv: 8 inimest
Broneerimine: Osalemissoovi korral kirjuta palun info@koogikontor.ee

Workshop sisaldab: 

  • Kõiki toidukordasid (1 hommikusöök, 2 lõunasööki, 1 õhtusöök);
  • Kohvi- ning teepause;
  • 1 ööd majutust koolituskohas (Lellaperes);
  • 2 koolituspäeva
  • Kingikotti;
  • Kõik osalejad saavad endale kingiks ka Merilini koogiraamatu ning Ragne uhiuue kokaraamatu;
  • DIY rekvisiitide töötuba, kus iga osaleja saab endatehtud asjad koju kaasa;
  • Toidufotograafia praktikat nii sise- kui ka välistingimustes:
    Meil on pildistamiseks siseruumides imelise talumaja köök. Välistingimustes pildistamiseks kasutame talumaja hoovi, kus taustadeks ait, vana taluhoone, suured õunapuud ning põllud.
  • Toidustilistika põhitõdede õpetust:
    Visuaalse loo jutustamine. Kompositsioon ja pildi ülesehitus. Kui loome pildistseene, käime läbi stilistika põhitõed ja salajased nipid.
  • Saad teada, mis on rekvisiitide valimise alustalad, taustad, toonid jne
  • Lauakatte seade:
    Soovitused, nipid, valguse kasutamine.
  • Suvise lillekimbu workshop:
    Selleks puhuks tuleb meil lillekimpude seadet õpetama Anete Pelmas @lillelausuja. Valmistame koos Lillelausujaga parimast looduse poolt pakutavast materjalist ühe imeilusa lilleseade, mida saame kasutada nii koolituse piltidel kui ka pärast kodus nautida. Lillelausuja ehk Anete Pelmas kasvatab lilli oma koduses väikekasvanduses ja loob ning inspireerub kõigest, mis looduses vastavalt hooajale kasvab ja õitseb!
  • Vestlusring. Küsimused-vastused:
    Instagram, koostööd, bränding, hinnastamine, koostööpartneritega suhtlemine.

 
Kellele koolitus mõeldud?
See koolitus on mõeldud kõikidele, kes otsivad toidufotograafia valdkonnas tõelist inspiratsioonisüsti.
Workshop on mõeldud kõikidele, kes soovivad õppida toidufotograafiat ja -stilistikat. Samuti õppida fototöötlust ning osaleda suvisel loomerännakul.
Koolitusele on oodatud kõik toidufotograafia ja -stilistika huvilised olenemata varajasest kogemusest. Osaleda võib nii fotokaameraga kui ka telefoniga.

Mida kaasa võtta?
Töötlemise jaoks arvuti, kui pildistad fotokaameraga.
Kui pildistad telefoniga, saad pilte töödelda telefonis.

Lisainfo:
Workshop võib lükkuda edasi, kui vihmased ilmaolud ei võimalda meil seda korraldada. Teavitame sellest vähemalt nädal enne workshopi toimumist.
Koolitus algab orienteeruvalt kell 12.00 ja lõpeb järgmisel päeval kell 17.00. Täpse ajakava avalikustame vahetult enne workshopi toimumist.

Ööbimise info:
Ööbimine toimub hoovimajas, kus jaotame osalejad sõbralikult vooditele ja madratsitele. Võimaluse korral palume kaasa võtta enda magamiskott. Kui see ei ole võimalik, siis korraldame selle sulle ise.🙂

Olemas duši kasutamise võimalus. Hoovimajas on olemas ka tualettruum ja pisike kööginurk.


Kui soovid täiendavat infot, siis kirjuta meile:

Ragne – ragnem@gmail.com 

Merilin – merilin@koogikontor.ee

Kohtumiseni Lellaperes
Ragne ja Merilin

 




26. veebruar 2023

Šokolaadikoogi purgimaius

Üks maitsev šokolaadimaius, mis on inspireeritud üleöö pudrust. Ainult, et siin on kaerahelveste asemel vaja hoopis (šokolaadi)müslit. Mina kasutasin šokolaadist röstitud müslit, mis tegi lõpptulemuse nii mõnusalt šokolaadiseks. Lisaboonusena valmib see maius ülilihtsasti, kuid vajab üleöö tahenemisaega. 


Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit + tahenemine

125 g röstitud (šokolaadi)müslit
200 ml mandlipiima
50 g pähklivõid
1 sl Kreeka jogurtit
näpuotsatäis soola

Kate:
25 g (piima)šokolaadi
50 g Kreeka jogurtit

Pane müsli, piim, pähklivõi ja sool kannmikserisse ning püreesta ühtlaseks massiks. Sega juurde jogurt ning vala segu kahte klaasi. Lase külmkapis valmida üleöö. Seejärel sulata šokolaaditükid veevannil, sega juurde jogurt ning jaota pokaalidesse. Kaunista ja serveeri.


16. veebruar 2023

Eriline linnupiimavaht

See linnupiimavaht on eriline: meeldivalt õhuline, parasjagu magus ning meeldib ka neile, kes muidu magustoidust lugu ei pea. Minu retseptivaramus on see retsept juba ammu olemas, aga olen selle miskipärast siia blogisse lisamata jätnud. Seega on nüüd see asi parandatud ning eriti mõnusa magustoidu retsept on nüüd ka siin!


Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20 min + tahenemisaeg

2 želatiinilehte
2 dl täispiima (3,5%)
2 sl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 munakollast
1 tl maisitärklist
2 dl vahukoort


Serveerimiseks:
maasika(toor)moosi, marju, küpsist

Pane želatiinilehed 5−7 minutiks külma vette paisuma. Pane potti piim, suhkrud, munakollased ja tärklis. Kuumuta keskmisel temperatuuril pidevalt vispeldades paksenemiseni. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivemaks. Lisa need piimasegusse, sega sulamiseni. Jahuta segu, kuni see on kergelt leige. Mikserda koor tugevaks vahuks. Sega vaht ja piimasegu ühtlaseks kreemiks. Vala kreem nelja klaasi/purki. Lase vähemalt 4 tundi jahedas taheneda. Kaunista!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails