31. märts 2010

Sõir röstitud küüslaugu ja peterselliga

/Prindi retsept/

Minu selle aasta esimene pasha on tehtud ja juba ka maitstud. Retsept ikka vana hea ja alati õnnestuv. Pasha valmistamisest järelejäänud vedelikust valmivad hetkel ahjus kurjakuulutavalt hea lõhnaga saiakesed - kaneeliviirud, moonirullid ja sukaadi-õuna-halvaakeerud. Lähenevate munadepühade puhul natuke kohupiimasemaid retsepte ka. Miskit soolast leiva peale - sõir, mida võib valmistada kõiksugu lisanditega. Lisaks kõige traditsioonilisemale sõirale veel üks minu lemmikutest kerge küüslauguse mekiga üllitis.


1 l piima
600 g kohupiima

60 g võid

2 muna
1,5 tl soola

4 küüslauguküünt

4 sl hakitud peterselli


Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt lahti segatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla sõelale nõrguma umbes 15 minutiks.

Vahepeal rösti ahjus küüslauguküüned, selleks pane koorega küüslauguküüned 15 minutiks 200 kraadisesse ahju. Röstitud küüntelt eemalda noa abil koor. Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad. Seejärel lisa röstitud küüslauguküüned ja hakitud petersell. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, kuid ära keeda! Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem. Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.

PS! Sõirateost järelejäänud vadakut saab imehästi kasutada pannkookide, saiakeste ja muude küpsetiste valmistamisel.

Jäätis maapähklikreemiga

/Prindi retsept/

Minu eilne jäätisetegu päädis täieliku õnnestumisega. Õigemini, tegin kaks erineva maitsega jäätis, üks oli kekmiselt hea, teine maapähklivõiga aga üleootuste maitsev. Minu maapähklivõiga (ehk siis ameeriklaste lemmik Peanut Butter) ettevõetud kokanduslikud tegemised on alati suutnud mind positiivselt üllatada (vt maapähkli-šokolaadiruudud ja maapähklivõi-batoonikesed) Kergelt Snickersimaitseline jäätis, kus kohati on tunda maapähklivõi soolasust. Kujutan ette, et samasugustele maapähklivõi-kummardajatele nagu mina, on see üks hea leid.


6 dl rõõska koort (35%)
1 purk (400 g) kondenspiima

150 g toasooja maapähklivõid (ehk siis Peanut Butter)

50 g india pähkleid

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Sega maapähklivõi lusika abil pehmemaks, haki pähklid.

Sega jäätisesegusse sisse hakitud pähklid ning maapähklivõi. Maapähklivõi püüa jäätisesse korralikult ära segada nii, et jäätisesse jääks nii suuremaid kui ka väiksemaid maapähklivõiseid kohti. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks.

28. märts 2010

Lihtsalt valmiv kodune sefiir

/Prindi retsept/

Võiks öelda, et olen selle retsepti siia blogisse postitanud üsna õigel ajal. Ma arvan, et enamikel on veel toormoosikarbid sügavkülmas ning moosiriiulid sügisel keedetud moose täis. Minul küll nii vedanud ei ole, sügavkülmas on ammu ruumi juba isetehtud jäätisetopsidele ja moosikeldris olevad moosid on asendunud enamikul jaol tühjadega, mis pandud sügist ootama.

See kodutehtud sefiiri valmistamistarkus on minu vanaema retseptivihikust..... Hea, kui sul on moosi üle, veel parem, kui munavalgeid juhtub ka üle olema, siis saabki järelejäänud toiduainetest valmistada kodust sefiiri minu vanaema moodi. Tegemist on pehme, koheva ja kindlasti magusa maiusega - selline lihtsustatud kodune magustoit:)


0,75 kl* meelepärast moosi (maasikamoos on minu arvates täiuslik)
2 munavalget


Vahusta mikseriga moosi ja munavalgeid paar minutit ehk seni kuni saad ilusa koheva sefiirimaiuse.

*kasutasin 250 ml klaasi

25. märts 2010

Šoklaaditükilised apelsinimuffinid

/Prindi retsept/

Tahtsin postitada täna imelihtsat retsepti, kuidas kiiresti valmistada kodutehtud sefiiri. Kui aga olin täna neist muffinitest ampsu võtnud, siis oli koheselt kindel, et ma lihtsalt pean selle õnnestunud muffiniküpsetamise ka siia blogisse üles kirjutama. Need muffinid on nüüd kohe kindlasti sarjast "minu viimase aja kõige-kõige" lemmikud, mis sisaldavad pisikesi šokolaaditükke ning apelsiniõli. Viimast saab soetada näiteks Tallinnas asuvast herne tänava ökopoest, kuid nägin seda üleeile ka Pärnu portaka toidukaupluse.

200 g jahu
175 g suhkrut

2 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanillisuhkrut

näpuotsatäis soola

150 g hapupiima
2 muna

0,5 tl apelsiniõli

100 g sulatatud võid
75 g peeneks hakitud šokolaaditükke (panin võrdses koguses piima- ja mõrudat šokolaadi)

Sega omavahel kuivained. Klopi kokku hapupiim, munad ja apelsiniõli ning lisa kuivaine tele Sega taignasse ka sulatatud või. Kõige viimasena lisa peeneks hakitud šokolaaditükid.

Täida ettevalmistatud muffinipanniaugud taignaga 2/3 ulatuses, Küpseta 190 kraadi juures 12-20 min. Enne söömaasumist lase muffinitel jahtuda (mina kasutasin suuri muffinivorme, mis olid ahjus 20 minutit. Tava-suuruses vormiga muffineid küpsetades piisab aga 12-15 minutist).

24. märts 2010

Kodutehtud või röstitud köömnetega

/Prindi retsept/

Kui juba on omatehtud leiba, siis võib ju vahest ka ise lihtsasti võid valmistada. Jah, just vahest... Mul läheb suurtes kogustes vahukoort kasutusele kodutehtud jäätisesse. Nii, et kui võid hakkaks ma ka igapäevaselt tegema, siis eeldan, et pean isiklikult ühe vahukoore vabriku avama. Aga need erilised korrad, kui võid teen, siis seda erilisemalt see või maitseb. Kõige parem kooslus on ahjusoe leib, mis kaetud äsjavalminud võiga...ja siis veel õigepisut javatatud meresoola katteks.


2 dl vahukoort
1 tl köömneid

meresoola, peeneks jahvatatuna


Rösti mõni minut kuumal kuival pannil köömneid, nii muutuvad need aromaatsemaks. Vahusta vahukoor saumikseri või köögikombainiga nö üle, nii et eralduks vedelik. Aseta vedelikust eraldunud võine-mass paariks minutiks sõelale nõrguma ning suru vahepeal kergelt lusikaga peale, et üleliigne vedelik paremini eralduks. Seejärel pane nõrgunud mass kaussi, sega juurde röstitud köömned ning maitse järgi meresoola. Naudi leival, ikka soovitavalt omaküpsetatud.

20. märts 2010

Tipi-täpiline moonijäätis

/Prindi retsept/

Ega siin tegelikult miskit rääkida ei ole. Võtsin kapist lahtise paki mooniseemneid. Tegin juba teada-tuntud valmistuskäigu järgi jäätise ning segasin sellesse röstitud moniseemned. Töö kiire ja korralik ning tulemuseks mooniselt moonine külm maius.


6 dl rõõska koort (35%)
1 purk (400 g) kondenspiima
75 g mooniseemneid

Rösti kergelt mooniseemneid kuival kuumal pannil. Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Sega sisse eelnevalt röstitud mooniseemned. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks.

18. märts 2010

Kodune kohupiima-kondenspiimakook

/Prindi retsept/

Mul on hea meel, et minu koduse kondenspiima postitus nii palju vastukaja leidis. See magus paheline maius on justkui pinnuks silmas. Alati kui seda valmistan, leian ennast miskipärast pidevalt pliidil podiseva kondenspiimapoti juurest valmivat maiust maitsmas. Selleks ajaks, kui see on valmis saanud olen mina sealt juba oma kolmandiku 'maitsmiseks' ära degusteerinud. Viimasel korral tegin meelega kondenspiima rohkem. Plaanis oli katsetada seda kuskil küpsetises. Lähenevate munadepühade eel läks käiku veel kohupiimapasta ja toorjuust.... ja teate mis, minu abikaasast mees teatas, et see on parem kui meie hetke lemmik New Yorgi Juustukook. Nimetatud juustukook jääb minu suureks armastuseks edasi. Tõsi küll, juustukooki süües, arvestades selle rammusust, saab isu täis esimese lõiguga. Seda kodust kooki aga võtaks lõigu veel. Nii, et nõustun kaaslasest koogisööjaga - tegemist on õnnestunud katsetusega.


Põhi:
3 dl jahu

1 tl küpsetuspubrit
3 sl suhkrut
125 g võid

ca 3 sl vett

Täidis:
150 g toorjuustu
1 purk kondenspiima (poest või isevalmistatud)
400 g kohupiimapastat

3 muna
2 tl vanillisuhkrut

Koogi põhja valmistamiseks sega kuivad ained omavahel. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Seejärel lisa vesi ning sega tainas ühtlaseks. Vooderda küpsetuspaberiga 24cm läbimõõduga koogivormi põhi. Suru tainas vormi õhja ning eelküpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Valmista täidis: sega omavahel toorjuust ja munad. Lisa ülejäänud ained ning sega ühtlaseks. Vala täidis eelküpsenud kooipõhjale ning küpseta 180 kraadi juures 45 min. Jahtununa on kook kõge parem!

15. märts 2010

Šokolaadileib

/Prindi retsept/

Mulle jäi kuidagi eriti meeldivalt meelde ütlus, kuidas esimest korda leiba küpsetanud Tuuli, lubas lähiajal mõned hullamised leivatäidistega ette võtta:) Selle järgi võib öelda, et toimus ka väike hullamine. Sellesse leiba läks üks tahvel maitsvat šokolaadi peotäis magusat martsipani ja siis mõned lisakomponendid veel. Sellele, mis ahjust pärast küpsemist välja tuli, on väga raske nimetada leivaks. Pigem kringel või veel miskit paremat.


1/3 kogus leivatainast
100 g šokolaadi (kasutasin piimašokolaadi pähklikreemi täidisega)

50 g martsipani

50 g rosinaid
1 tl kaneeli
1-2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut


Haki peeneks šokolaad ja martsipan ning sõtku leivataignasse. Lisa ka rosinad, kaneel, suhkur ja vanillisuhkur ning sõtku kõik korralikult taigna sisse. Pane taigen 1,5 liitrisesse küpsetusvormi. Lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leiba ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 12-15 min
200 kraadi juures 12-15 min
180 kraadi juures 10 min

Pintselda leibasid ahjust välja võttes võiga (või veega) ning pane leib käterätiku alla jahtuma.

14. märts 2010

Mustikajahuga beseeküpsised

Viimase kahe nädala jooksul olen teinud kõige juustusemat juustukooki erinevatel põhjustel vist umbes 8 korda. No ja kujutage ette, milline paras kogus munavalgeid mul seetõttu külmkapis leidub. Kõike võimaikke variante on proovitudsefiiri ja kooki ja muud head. Praegu aga beseeküpsiste retsept, millele lisatud veidike värvi andmiseks mustikajahu. Magusad, õhulisusega kroonitud õrnakesed kaunitarid, ütleks ma nende kohta.



3 munavalget2 dl tuhksuhkrut
1 sl mustikajahu


Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sega omavahel tuhksuhkur ja mustikajahu ning lisa munavalgevahule ning vahusta seni, kuni moodustuvad pehmed läikivad tipud (see võtab aega ca 7 minutit). Aseta plaadile pisikesed kujakesed ning küpseta 110 kraadi juures 1 tund ja 30 minutit. Ahjust välja võttes jahuta võimalusel restil, et küspsed saaksid ka alt hingata.


11. märts 2010

Ülim šokolaadine Trühvlikook

/Prindi retsept/

Ausalt öeldes ma ei saa aru, mis mul viga on, pikk ja teguderohke päev on selja taga, kell on hommikul 7ks helisema pandud, mina aga istun veerand 3 öösel arvuti taga ja kirjutan šokolaadikoogist - panen isegi ennast vahel imestama. Aga koogist: tahtsin musta kanget kohvi ning šokolaadist õhkavat kõige šokolaadisemat kooki. Selle koogiga mu soovid täitusid, retsepti aluseks võtsin oma kasutusel oleva trühvliretsepti. Seda ülimat šokolaadikooki võiks kutsuda ka dessertkoogiks, sest tegemist on koogiga, mida lõikad endale imepisikese killukese kuuma tassi kange kohvi juurde - tänu šokolaadi rammususele ei tuleks lihtsalt kõne alla, et sööksid seda nagu tavalist õunakooki. Magusanõudluse vähendamiseks nii sobiv ning nagu ideaalis peakski olema, kuulusid selle koogi ja paraja kohvi annuse juurde ja sõbrannad, kellega ilmaelu arutada ja paar kiiremat arutamist vajavat juttu läbi rääkida.

Põhi:
75 g sulatatud võid

180 g šokolaadiküpsiseid


Täidis:
200 ml rõõska koort (35%)
225 g tumedat šokolaadi
1 sl rummi

Purusta küpsised peeneks, lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. Suru küpsisepõhi küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (20cm läbimõõduga) põhja. Pane täidise valmistamise ajaks külma.

Täidise valmistamiseks kuumuta koor keemiseni, lisa šokolaaditükid ning kuumuta seni, kuni šokolaad on sulanud. Lisa rumm ja sega kõik ühtlaseks. Vala täidis küpsisepõhja peale ning lase külmas taheneda järgmise päevani.

8. märts 2010

Erilise maitsega lihtne keeks

Selle keeksi nimi ütleb kõik! See on lihtne keeks, mis teebki selle küpsetise eriliseks. Sobib ideaalselt mistahes sündmuseks või siis lihtsalt niisama argipäeval valmistamiseks!
 
 

175 g toasooja võid
100 g toasooja toorjuustu
225 g suhkrut
3 muna

3,5 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

1 sl vaniljesuhkrut

Vahusta omavahel või, toorjuust ja suhkur. Lisa pidevalt segades munad. Sega kuivained omavahel ning lisa võisegusse. Tõsta tainas võiga määritud koogivormi (20-21cm) ja küpseta 150 °C juures 1h ja 30 min. Lase jahtuda ning kaunista.

PS! Sellel keeksil on katteks peal toorjuust+Kreeka jogurt+suhkur Pane tainas võiga määritud 1,6 liitrisesse keeksi-või koogivormi. Küpseta 150 kraadi juures 1 tund ja 35 minutit.

3. märts 2010

Marinaadis ahjuribid

/Prindi retsept/

Tellisin ühe tuttava taluniku käest suurema koguse ribiliha. Mulle ikka meeldib osta liha taluniku käest, palju etem, kui soetada seda kuskilt kabandusketist. See on muidugi puht-mõtlemise süü, aga lihal on kohe selline kodumaine maik juures. Liha tegin loomulikult puupliidiga ahjus, kus maitsele tuleb see ekstravunk juurde. Mahlasust ja maitsvat mekki oli sellel toidul küllaga!

Praegu panen siia oma mõtisklusi kirja, ja kuulen, et juba aprillis avatakse Pärnus kodumaiste toidukaubade turg...natuke pikk maa sinna, aga sinna hakkan loodetavasti tihti sattuma. Praegu on ootused kõrged, loodetavasti ei saa koht odavate leedukaupade riidekaupade äritsejaks, kus siis eestimaise toorainena on esindatud mõned kommiletid. Igastahes pöidlad pihku ja ootame kevadet.


600 g ribiliha

Marinaad:

5 sl sojakastet
5 sl hapukoort
5 sl tomatipastat

2 sl sinepit

1 sl fariinsuhkrut

Sega omavahel marinaadi ained. Lisa marinaadile väiksemaks lõigatud ribilihatükid. Jälgi, et marinaadiga saaksid lihad korralikult kaetud. Jäta maitsestuma paariks tunniks. Seejärel pane ribid õliga piserdatud ahjuplaadile, vala peale marinaad. Kata ahjuvorm fooliumiga ning küpseta 150 kraadi juures 1 tund.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails