24. juuli 2023

Juustukook murelitega - selle suve lemmikkook! (Küpsetamata!)

Ja siin see nüüd on - üks eriti maitsev ja kreemjas juustukook! Tuleb tõdeda, et see on tõepoolest üks minu selle aasta lemmikkooke. Juba hapukoorega valmistatud põhi on nii hea. Ja siis veel kreemjas toorjuustumass, milles annavad tummisust küpsised, pähklist mekki halvaapuru ning värskust mahlased murelid. Loomulikult võib seda kooki proovida ka teiste marjadega, aga kuna murelid on oma olemuselt tugevama tekstuuriga, siis sobivad need siia kooki just eriti hästi. Lisaks ei ole need üleliia magusad ega ka liialt hapud!

 
Üks soovitus minu poolt: kui Sul on sügavkülmas veidi ruumi, siis tõsta kook enne serveerimist umbes tunnikeseks sügavkülma. Nii on toorjuustutäidis meeldivalt tahke ning minu arvates on see kook veelgi parem. Selle koogiga on veel nii, et tegelikkuses nõuab see külmkapis tahenemist/valmimist umbes 6-8 tundi. Kui soovid seda kooki aga veelgi kiiremini valmis saada, siis pista see sügavkülma umbes 3 tunniks. Nii saad selle koogi veelgi kiiremini valmis!

Magusat koogitegu!

Valmistamisaeg: 30 min + tahenemisaeg 6-8 tundi
Kogus: 10 tk

Põhi:
200 g klassikalisi küpsiseid
50 g võid
50 g hapukoort

Täidis:
150 g valget šokolaadi
100 g piimašokolaadi
600 g toasooja toorjuustu
150 g hapukoort
75 g halvaad
75 g klassikalisi küpsiseid
150 g mureleid

Põhi: peenesta küpsised. Sulata või ning lisa koos hapukoorega küpsisepurule. Sega ühtlaseks massiks. Suru valminud segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20-21cm) põhjale.

Täidis: sulata šokolaadid (eraldi kaussides) veevannidel. Sega toorjuust kausis lahti. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Jaga valminud toorjuustusegu võrdselt kahte kaussi. Lisa ühte kaussi valge šokolaad ja teise piimašokolaad, sega korralikult.

Tükelda halvaa ja küpsised. Eemalda murelitelt kivid ning lõika need kolmeks-neljaks.

Lisa valge šokolaadiga toorjuustusegusse halvaa, küpsised ja murelid. Sega kergelt ja tõsta segu koogivormi. Tõsta vormi ka piimašokolaadiga toorjuustusegu ning sega 2 kihti omavahel kergelt kahvliga läbi, et need pisut ühineksid. Silu kook pealt ühtlaseks ning tõsta külmkappi valmima vähemalt 6 tunniks. Kaunista meelepäraselt ja serveeri.


6. juuli 2023

Pistaatsia-vaarikakook

Siit tuleb üks rikkalik, samas kodune koogike, milles on peaosaliseks pistaatsiapähklid. Need annavad koogile nii mõnusat tekstuuri ja loomulikult ka maitset. Ja kui on juba pistaatsiapähklid, siis tuleb mängu ka praeguse hooaja üks peategelane vaarikas. Lõpptulemusena valmib omamoodi lihtne küpsetis, mida seest ja väljast täiustatud pähkli-kondenspiimatäidise ja maitsva vaarikakreemiga.

Selle koogi valmistasin ma sünnipäeva puhul. Nimelt tähistab minu üks koostööpartneritest PROMO Cash&Carry 7.juulil oma kaheksandat sünnipäeva ning selle puhul see ahvatlev koogike valmiski. Tegelikult saavad sellest sünnipäevast kõik osa, sest PROMO Cash&Carry pakub vaid sel nädalal ahvatlevaid sünnipäevapakkumisi. Neid näeb vaid eraldi koostatud pakkumiste lehel, mis on nähtavad kaupluse kodulehel: sünnipäevapakkumised. Pakkumised kehtivad vaid kolm päeva (7.–9.juulini), seega viska kindlasti pilk peale!

Mind ajendasid seda kooki valmistama just pähklid, kuna PROMO Cash&Carry kauplustes on müügil väga suur valik heade hindadega pakendatud ja lahtiseid pähkleid. Näiteks kaaluga müüdavate pähklite hinnad on seal märgatavalt soodsamad, kui teistes kauplustes. Pealegi on seal meeldivalt laia valikuga n-ö pähklisein, kus saad kaalukaubana osta just täpselt seda, mida soovid.

PS! Ahjaa, kindlasti astuge läbi ka selle poe puu- ja köögiviljaosakonnast, kust võib samuti leida väga häid hindasid. Tihti ostan seal väga korralikke n-ö smuutibanaane kilohinnaga 0,29€.

Kui sellest koogist veel rääkida, siis mul on paar soovitust! Sellele koogile tuleb juurde valmistada pähkli-kondenspiimakreem, mis läheb suuremast osast just koogi sisemusse. Kõige parem on seda parajas koguses koogi sisse pista nii, et teed küpsenud koogile kogu küpsetise ulatuses sisse suured sügavamad augud (Ø2cm), ilma täielikult kooki läbimata. Koogipõhi peab jääma terveks! Seejärel vala täidis auku. Määri kreemiga ka koogipealne kergelt kokku. Seejärel lase kreemil külmkapis taheneda ning seejärel kata kook vaarikakreemiga. Pole hullu, kui kaks kreemi pisut omavahel segunevad. Ja kui vaarikakreem samuti peale määritud, siis lase koogil uuesti külmkapis taheneda.

Kogus: 10 koogiviilu
Valmistamisaeg: 20 min + küpsemis- ja tahenemisaeg

75 g võid
125 g suhkrut
3 muna
250 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
75 g pistaatsiapähkleid (kaal ilma kooreta)
2 dl keefirit

Pistaatsia-kondenspiimatäidis:
50 g pistaatsiapähkleid (kaal ilma kooreta)
150 g kondenspiima
1 dl vahukoort

Vaarika-toorjuustukate:
100 g toasooja toorjuustu
1-2 sl tuhksuhkrut (maitse järgi)
50 g vaarikaid

Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval munad, segades iga muna lisamise järel kergelt. Vala juurde keefir ning seejärel lisa omavahel segatud kuivained. Haki pähklid ja lisa need kõige viimasena tainasse. Vala täidis võiga määritud vormi (Ø21cm) ning küpseta 175 kraadi juures ca 40-45 minutit.

Täidise valmistamiseks jahvata pähklid kannmikseri peeneks massiks. Jahvatamist jätkates, nirista juurde kondenspiim. Vahusta koor tugevaks vahuks ning sega jaohaaval hulka pistaatsiasegu. Lase külmkapis segul seista vähemalt 30 minutit. Tee ahjust tulnud koogile peale augud (loe sissejuhatava teksti viimast lõiku) ning täida need pistaatsiakreemiga. Määri pisut kreemi ka koogile tõsta kook külmkappi veidikeseks tahenema.

Toorjuustukatte valmistamiseks pane kõik komponendid kaussi ning sega/tambi kahvliga ühtlasemaks massiks. Määri kook valminud kreemiga ning lase külmkapis seista vähemalt tunnike. Serveeri.

See retsept valmis koostöös Promo Cash&Carry kauplusega.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails