30. august 2023

Kanalihaviilud tonnato kastmega ja üks hommikune mango lassi

Üks asi, mida peab suve jooksul kindlasti kogema on hommikune päikesetõus rabas. See on lihtsalt kirjeldamatult mõnus elamus. Jõudsime Meriliniga selle retke ette võtta umbes nädalake tagasi. Sihtkohaks armas Tolkuse raba ning kaaslaseks mõned road, mida on võimalik lihtsasti rabasse kaasa meisterdada, et nende saatel päikesetõusu vaadata.

Vitello tonnato ainetel valminud roog on lihtsalt suurepärane amps, mida hea transportida aga ka lihtne valmistada mistahes kohas endale või külalistele. See sobib hästi nii pidulauale kui ka hommikusele rabapiknikule. Serveeri kõrvale värsket ciabattat ning kõik on õnnelikud! Tonnato kaste on üldse suurepärane leiutis, mida võib serveerida traditsiooniliselt veiselihaga, aga ka värske kartuli, munaga, pardilihaga jne. Suitsutatud kanalihaga, nagu meie seda tegime, on eriti lihtne - lõika viilud valmis ning jäta külmkappi serveerimiskorda ootama. Kui õige aeg käes, siis lisa kanalihale, kaste, kaunistuseks mõned elemenind ja ongi valmis.

Lisaks oli rabas meie kaaslaseks värskendav mango lassi, mis valmib tegelikult hetkega ning mille võid samuti aegsasti valmis teha. See on hea kiireks kehakinnituseks päevasel ajal kui ka kosutavaks tervituseks hommikusöögil.

Kes mõlema toidu retsepte soovivad, siis siin need on! PS! Tonnato kastet lisa kanalihale nii palju, kui soovid. Antud kogusest jääb kindlasti pisut üle. Seda saad kasutada kastmena salatites, vrappides ja määrdena võileibadel. 

Kanalihaviilud tonnato kastmega
Valmistamisaeg: 10 minutit

suitsutatud kanarinnafileed (kogus oleneb sellest, kui palju on sööjaid).

Kaste:
1 tuunikalakonserv õlis
4 anšoovisefileed
1 sl sidrunist pressitud mahla
1 sl kappareid
1,5 dl majoneesi
soola, pipart, suhkrut

Täienduseks ja kaunistuseks:
rukolalehti, kappareid, sidruniviile, roseepipart

Pane kõik kastme koostiosad kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks massiks. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lõika kanalihast hästi õhukesed viilud ning laota need alusele. Nirista peale kaste. Aseta täienduseks juurde rukolalehed, kapparid ja sidruniviilud ning raputa peale roseepipart.

Mango lassi
Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 2 minutit

250 g Kreeka jogurtit või maitsestamata jogurit
250 g mangopüreed

Lisaks
0,5 tl pisut kurkumit
ca 2 tl  sidrunist pressitud mahla

Sega omavahel jogurt ja mangopüree. Lisa segades kurkum ja maitse järgi sidrunimahla. Serveeri.


28. august 2023

Sügise hoidised: õuna-suvikõrvitsamarmelaad ja ploomimoos musta teega + AUHINNALOOS

Minu arvates on üks sügishooaja alguse märke see, et paljudes kodudes valmivad erinevad hoidised. Suve lõpuks on erinevaid viljasid korraga nii palju valmimas, et on igati sobiv aeg ette võtta üks mõnus moositegu. Nii saab talviseks hooajaks sobivad hoidised kappi kenasti valmis varuda! Seetõttu ongi see postitus pühendatud (magusatele) hoidistele, mis sobivad suurepäraselt kasutamiseks jahedal hooajal, et nendega täiendada hommikuputru, pannkooke, vahvleid, kohupiimamagustoite, küpsetisi jne.

See postitus sündis koostöös ettevõttega Kaup24 ning pole paremat aega selle postituse tegemiseks. Nimelt tellisin ma sellelt lehelt eelmise aasta lõpus uue Berlinger Haus malmpoti. Mulle tohutult meeldib selle stiilne ja tagasihoidlik väljanägemine. See mõjub kuidagi nii elegantselt ja lihtsalt. Ja ausalt öeldes soovitan korralikku malmpotti kõigile, sest need on toiduvalmistamisel suureks abiks. Eriti just siis, kui soovid valmistada kiiresti valmivaid soojendavaid roogasid. Seega, kui Sul ei ole veel malmpotti, siis soovitan kindlasti piiluda Kaup24 malmpottide valikut.

Berlinger Haus malmpotti omades avastasin ma sama firma potid ja pannid, mis on samuti ülihea väljanägemisega. Tagasihoidlikud, samas klassikalised ja lihtsad. Minul on see kõige klassikalisem pottide-pannide variant (musta värvi), aga Berlinger Haus valikus on mitmeid erinevaid toone, seega saab valida endale meelepärase (Berlinger Haus potid ja pannid sobivad ka induktsioonpliitidele). Kui Sul on aga mõni muu maitseeelistus, siis erinevaid potte ja panne leiad Kaup24 valikust kuhjaga!

Kuna ma teen iga paari aasta tagant üsna korraliku inventuuri oma pottide ja pannide hulgas, siis oli päris hea ajastus selle sügise moose ja erinevaid hoidiseid valmistada juba uute pottidega. Pole midagi öelda, ilusaid toiduvalmistamisnõud on ikka üliolulised kokkamise juures.

Nüüd aga hoidiste juurde. Valmistasin 2 magusat hoidist, millest esimeses saad nutikalt kasutada ära õunauputust ja suvikõrvitsaid. Kusjuures, see pehme tekstuuriga marmelaad tuleb nii hea, et isegi suvikõrvitsast mitte nii vaimustunud inimesed on sellest moosist vaimustuses. Suur roll selles on muidugi sidrunil, mis annab head maitset ning annab ka omajagu tekstuuri kogu hoidisele. Seega, ära kindlasti sidrunit selle hoidise tegemisest välja jäta. See päikesekollane vili seob suurepäraselt teisi komponente ning lisab omalt poolt maitset. Ära muretse hapukuse pärast, see kaob hoidisesse omamoodi ära, et lõpptulemus ei ole üleliia lääge ega ka hapu.

Teine hoidis on mul kasutusel juba mitu aastat ning seda eesmärgiga vähendada ploomiuputust. See ploomimoos sobib suurepäraselt tummise riisipudruga ning niimoodi koos serveerides saab igavast hommikupudrust justkui maitsev magustoit. Mina valmistan seda musta teega, mis annab kerge mõrkja maitse (mitte üleliia mõrkja). Olen aga seda teinud ka piparmünditeega – nii on samuti suurepärane.

PS! Vaata kindlasti ka minu instagrami, kus on seesama postitus ka retseptivideona välja toodud.


AUHINNALOOSIST

Koostöös Kaup24ga on mul suur rõõm loosida välja mõned kinkekaardid. Siinsamas blogis loosin välja 2 võitjat, kes saavad endale 50eurose Kaup24 kinkekaardid. Sama loos läheb käima ka minu instagramis sellesama moosipostituse all.

Võitjad selgunud. Aitäh kõikidele, kes siin blogis auhinnaloosist osa võtsid. Palju õnne, Kairi Markus (postitus tehtud 28.august 23.53) ja Krissu (postitus tehtud 30.august 13.54). Palun saatke mulle e-kiri: ragnem@gmail.com

Osalemiseks palun anna siinsamas postituse all märku, mida head Kaup24 e-poest endale ostaksid. Lisa kommentaari ka link:) Võitjad loosin välja siinsamas postituse all juba sel pühapäeval (3.09).

Õuna-suvikõrvitsamarmelaad

Kogus: 1-2 purgikest
Valmistamisaeg: 45 minutit
Soovitus: Võid lisada hoidisesse pisut riivitud ingverit.

700 g suvikõrvitsaid
500 g õunu
väike sorts vett
200 g suhkrut
2 sidruni pressitud mahl + koor
0,5 tl kurkumit

Koori suvikõrvitsad, poolita ja eemalda seemnekoda. Lõika suvikõrvits tükkideks ja tõsta potti. Tükelda õunad (koduaiaõunu ära koori), jättes järgi õunasüdamiku. Tõsta õunatükid potti suvikõrvitsale seltsiks, lisa pisike sorts vett ning lase kogu potis olev segu keema. Seejärel kuumuta keskmisel kuumusel viljade täieliku pehmenemiseni. Püreesta kogu segu kannmikseris ning tõsta segu tagasi potti. Lisa suhkur, sidrunitest pressitud mahl- ja riivitud koored, kurkum ning kuumuta keskmisel kuumusel suhkru sulamiseni. Vajadusel lisa suhkrut. Tõsta kuum hoidis eelnevalt puhastatud purki(desse) ja sulge kaanega.

Ploomimoos musta teega

Kogus: 2 purgikest
Valmistamisaeg: 40 minutit
Soovitus: Musta tee asemel kasuta piparmünditeed

800 g ploome (tumedaid või kollaseid)
5 sl vett
1 kott musta teed
200-300 g (pruuni) suhkrut
0, 5 sidrunit

Eemalda ploomidelt kivid ning tõsta tükkideks lõigatud ploomid potti. Lisa vesi ning ning lase segul keema tõusta, seejärel lase madalal tulel podiseda. Kui ploomidest on piisavalt palju vedelikku potti tekkinud, siis lisa segusse musta tee kotike ning lase sel koos hoidisega valmida seni, kuni moos on keenud ühtlaseks. Seejärel eemalda teekott, sega juurde suhkur, sidrunist pressitud mahl ja riivitud sidrunikoor. Keeda veel 5 minutit, maitsesta lõplikult ning tõsta hoidis purkidesse.

Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!


17. august 2023

Mahlane kohupiima-vahukoorekook (tordipulbrist!)

See maius on meeldivalt lihtne variant klassikalisest biskviitkihtidega vahukoorekoogist. Sellel küpsetisel on aga pisike kiiks juures - nimelt valmib see hoopis tordipulbrist. Seega, kui sa biskviidi küpsetamisel ennast väga kindlalt ei tunne, siis see variant sobib selleks puhuks suurepäraselt. Tegelikult sobib see muidugi kõikidele koogisõpradele, kellele maitsevad klassikalise kohupiima-vahukooretäidisega koogid.

PS! See retsept ilmus ka Naisteleht 55+ sügisnumbris (2022 a), kus jagan neli korda aastas erinevaid retseptiideid.


Mitmele: 12le
Valmistamisaeg: 15 min + küpsetamis- ja maitsestumisaeg

1 pk Juubeli tordipulbrit
2 dl vett
2 sl õli
4 dl vahukoort
400 g terakohupiima vanilliga
2 sl suhkrut
2 sl meelepärast moosi (näiteks mustikatega, kasuta keedetud moosi või toormoosi!)

piima (immutamiseks)
mustikaid (kaunistamiseks)

Sega tordipulber vee ja õliga ühtlaseks tainaks ning vala segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø24cm) põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit.

Kreemi valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks. Sega kohupiim kausis lahti ning sega vahukoore ja suhkruga. Lõika jahtunud koogipõhi horisontaalselt pooleks ning tõsta alumine koogipõhi tagasi vormi. Immuta seda kergelt piimaga ja laota peale ca 2/3 vahukooresegu. Tõsta peale ülemine koogiketas (nii, et lõikepool jääks üles) ja immuta seda piimaga. Määri peale ülejäänud segu ning laota sellele moosikuhjakesed. Viiruta need kahvliga läbi, et moosi jaguks kogu koogi ülemisele kihile. Lase koogil külmkapis maitsestuda vähemalt 6 tundi. Kaunista ja serveeri!


15. august 2023

Ramen supp krevettidega

Ramen supid sobivad söömiseks igal hooajal. Need on toitvad, maitserikkad ja suudavad üllatada iga ampsuga. Minu jaoks on õige ramen see, millel on parasjagu erinevaid lisandeid ning mille puljong on täiendus kõigele sellele, mis supis leidumas. Ühesõnaga on puljongil oma kindel roll täita ning see peab oleme eriti maitserohke ja meeldejääv. Mulle meeldib kodusel viisil ramenit valmistada just nii, nagu selles retseptis kirjas on. Loomulikult lisan vastavalt vajadusele täiendavalt maitseid, sest selle maitsestamisega on tihtilugu nii, et vahest tahad vürtsikamat, vahest mahedamat, vahest hoopis miskit jõulisemat. 

Täiendavaks lisandiks ramenis võivad olla mereannid, kana, rebitud sealiha, part, mõni taime lisand või hoopis miskit muud meelepärast. Mina tegin seekord eriti kiire variandi ning kasutasin supis priskeid krevette. Need krevetid pärinevad kusjuures Promo Cash&Carry kauplusest ning on muideks ka vägagi rahakotisõbraliku hinnaga. Seal on suur valik erinevaid jahutatud krevette, kuid veelgi suurem valik erinevaid krevette külmutatuna ... neid on keedetud ja toorelt, on puhastatud ja puhastamata, on suuremaid ja väiksemaid. Ühesõnaga valikut on omajagu.

See postitus sündis koostöös sellesama kauplusega, kuna Pärnu Promo Cash&Carry asub mulle meeldivalt lähedal, siis olen üha enam seda kauplust kasutanud just n-ö kodupoena. Selle retsepti ajendiks oli aga Promo Cash&Carry kauplustes olev osakond „Maailma köök“, mille riiulid pakuvad nii palju põnevaid tooteid. Leiad sealt mistahes maitseaineid ja komponente erinevate köökide jaoks kokkamiseks. Tahad näiteks valmistada India kööki ning Sul on vaja vajalikke komponente, siis sealt osakonnast leiad tõenäoliselt kõik vajaliku. Seal on erinevaid kuivatatud seeni, mida ma tihtipeale just talvisel ajal roogades kasutan. Erinevaid kastmeid, segusid ja mida kõike veel. Kindlasti soovitan sinna piiluda ning avastada enda jaoks midagi uut ja põnevat.

Niisiis ... sellest osakonnast inspireerituna valmis minul üks eriti hea ramen supp, mida ma ise kutsuksin mõnusaks mugavustoiduks (toit, mis valmib mõnusalt lihtsasti ning maitseb tujutõstvalt hästi:)). 


Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20 minutit

24 krevetti* (toored ja puhastatud)
150 g ramen nuudleid
soola
2 muna
1 porgand
1 tšillipipar
1 norileht
spinatilehti (peotäis igasse kaussi)
4 sl marineeritud ingverit
100 g sojaube

Kaunistuseks:
seesamiseemneid
kalamarja
värsket koriandrit

Puljong
1 l puljongit
1 sl sojakastet
1 tl kalakastet
1 sl austrikastet
1 tl seesamiõli
1 tl srirachat
2 sl marineeritud ingveri vedelikku

Lase puljong keema, lisa ülejäänud puljongikomponendid ningmaitsesta vajadusel täiendavalt. Keemise lõpu poole lisa krevetid ning kuumuta valmimiseni (selleks kulub vaid mõni minut).

Keeda nuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Keeda munad nii, et kollane jääks pehmeks. Lõika porgand pikkadeks ribadeks. Viiluta tšilli ja lõika norileht sobivateks tükkideks.

Tõsta munanuudlid nelja kaussi, lisa porgandiribad, spinatilehed, marineeritud ingver, sojaoad, tšilliviilud ja nori lehe tükid. Vala juurde puljong ning lisa igasse kaussi 6 krevetti. Kõige peale tõsta munapoolik. Raputa üle seesamiseemnetega. Lisa kaunistuseks kalamarja ning koriandrit.

*Kui kasutad külmutatud krevette, siis lase neil eelnevalt sulada.

See retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.


14. august 2023

Kibuvitsa-õunamoos

Mida teha kibuvitsamarjadega? Nendest saab valmistada imehead moosi, mis sobib kasutamiseks täpselt nii, nagu tavaliselt erinevaid magusaid moose kasutad. See on imehea hommikupudrul, lisandiks  jogurtil, pannkookidel, vahvlitel ning suurepärane ka erinevate küpsetiste valmistamisel. Pehme saiaga sobib ka nii hästi!


700 g kibuvitsamarju
600 g õunu
1 kaneelipulk
5 piparmündioksa
ca 2-3 dl vett
ca 200 g suhkrut

Puhasta kibuvitsamarjad korralikult, eemaldades otsa, varre osa, seemned ja sisemised karvakesed. Tükelda õuna viljaliha (ära koori) ning pane koos puhastatud kibuvitsaga potti. Lisa kaneelipulk, piparmündioksad ning vesi. Viimast lisa esialgu 2 dl. Seejärel lase segu keema tõusta ning lase siis madalal kuumusel vaikselt moosil pehmeneda. Vajadusel lisa vahepeal täiendavalt vett, kui segu potis liialt kuiv on.

Kui õun ja kibuvits on täielikult pehmenenud, siis eemalda kaneelipulk ning piparmündioksad. Ülejäänud potis olev segu püreesta kannmikseris. Võid segu jätta kergelt tükiliseks! Seejärel pane valmis püree tagasi potti, lisa suhkur ning kuumuta mõned minutid kuni suhkur on sulanud. Tõsta valminud hoidis koheselt ettevalmistatud purkidesse.


1. august 2023

Lihtne ja võluv purgimaius - vaarika-sidrunikeeris

Eriti lihtne ja maitsev magustoit. Sobib nii argiõhtuks kui ka külaliste kostitamiseks.
Retsepti meisterdasin (koos teiste sama lihtsate dessertidega) ajakirja Naisteleht (juuli2022).



Kogus: 4
Valmistamisaeg: 10 min

200 g vaarikaid
5 tl suhkrut
1 sidruni riivitud koort
0,5 sidruni pressitud mahla
1 purk kookospiima
2 sl mett
näpuotsatäit soola
0,5 tl kurkumit
5 sl tšiiaseemneid

Püreesta kahvliga vaarikad ja suhkur. Sega ülejäänud komponendid kokku. Jaota nelja väiksemasse klaasi vaheldumisi vaarikapüree ja sidrunipuding. Tõsta külmkappi maitsestuma vähemalt 15minutiks. Kaunista ja serveeri!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails