30. juuni 2016

Maasika-suitsukanasalat sinihallitusjuustuga

Mulle tundub, et maasikad teevad hetkel oma tõelist tähelendu. Hommikused turujärjekorrad looklevad just maasikalettide ääres ning kõik ostlejad on justkui kerget elevust täis. Ka igasugused maasikakoogid, küpsetised ja muud maasikatoidud tunduvad olema hetkel need kõige populaarsemad. Minul on nüüd igastahes sügavkülmas poolteist  (suurt) sahtlit maasikatoormoosidega hõivatud ning pole kahtlustki, et juba detsembrikuus mõtlen, et oleks pidanud ikka rohkem tegema. Siiski nõuavad oma olulist kohta sügavkülmas veel mustikad ja veel mitmed sügavkülmahoidised, nii et hetkel pean selle kogusega leppima. 


Pärnus on hetkel soe ning seetõttu on raskustunnet tekitavad road välistatud. Salatid on aga ideaalne variant. Kui salat, siis ikka maasikatega - millal siis veel seda hooaega ära kasutada?!?! Loomulikult läheb ühte korralikku maasikasalatisse ka pisut sinihallitusjuustu ja suitsukana. Rohkem polegi nagu miskit vaja, sest see kooslus toimib juba omavahel imehästi. Proovige kindlasti! See salat valmib ca 10 minutiga ning on lisaks veel gluteenivaba!

kolmele-neljale

paar peotäit meelepäraseid rohelisi salatilehti
250 g magusaid maasikaid, viilutatuna
50 g murendatud sinihallitusjuustu
150 g suitsukanaliha, tükeldatuna
musta pipart

Kaste:
1 sl palsamiäädikat
1 tl mahedat sinepit
0,5-1 tl vedelat mett

Haki vajadusel salatilehed väiksemaid. Laota kõik komponendid taldrikule, kergelt käega salatit segamini ajades.  Raputa peale musta pipart. Sega kastmeained omavahel ning nirista salatile. Serveeri koheselt.


28. juuni 2016

Killuke nostalgiat - maasikapiim kamaga

Oma eilses postituses lubasin, et sel nädalal saab siin blogis olema korralik maasikaretseptide ralli, nii ongi. Täna postitan retsepti ühest oma suvisest lemmikust, millest õhkub kuhjaga nostalgilisust! Paljudele vist ei vaja tutvustamist maasikapiim, mis oma magusa ja maheda olemusega hetkega suvest suve teeb. Tutvustamist see ei vaja, küll aga on vahel hea meeldetuletada nostalgilisi lapsepõlvemaitseid. Millal Teie viimati kahvliga purustatud maasikaid koos piimaga nautisite? Ühesõnaga on üks minu lemmikretsepte alljärgnev, maasikatele ja piimale seltsiks veel kondenspiim, kardemon, kama ja Kreeka jogurt. Nautigem!


neljale 

300 g maasikaid
50-60 g kondenspiima
paar näpuotsatäit kardemoni
150 g Kreeka jogurtit
4 dl piima
2 sl kamajahu

Purusta maasikad kondenspiima ja kardemoniga püreeks. Sega juurde Kreeka jogurt ning lisa piim. Kõige viimasena lisa segades juurde kamajahu. Söö koheselt või lase pisut külmkapis sel maitseid koguda ja pakseneda!



27. juuni 2016

Vahukooresegadik nimega Eton Mess

Eelmise nädala alguses ennustati, et see nädal on arvatavasti Eesti maasikate tipphooaeg ning kel hoidistamismõtted peas, siis on üsna õige aeg oma sammud turule seada. Minul on 4 kg maasikaid toormoosiks tehtud ning homme hommikul plaanin uuesti turule jõuda, et nüüd üks õige maasikate ost teha. Paar päeva tagasi oli turul nii palju rahvast, et müüjate kastid tühjenesid maasikatest justkui võluväega. Õnneks sain väga magusaid ja ilusaid maasikaid, mis kodus toormoosi valmistamisele kulusid. Selle moosita ei saa me talvel kodus vist üldse hakkama. Laps tühjendab karpe toormoosist pudru ja pannkookide peale nii suure tuhinaga, et juba umbes detsembrikuus hakkab sügavkülma harjumatu tühjus tekkima. Teise asjana mul kindlasti vaja sügavkülma pista rohkelt terveid mustikaid, sest need on külmutatuna (kindlasti ilma suhkruta) jahedal ajal samuti väga populaarsed marjad pudru peal või siis niisama kommi asemel nosimiseks. Kuuldavasti pidid Pärnumaal metsad küpsetest mustikatest juba täis olema, seega ei jää muud üle, kui sel nädalal seda asja uurima minna:)


Maasikate juurde tagasi tulles tundub mulle, et sel nädalal saab siin blogis olema tõeline maasikaretseptide nädal. Mul on nii mitmeidki retsepte, mida enne maasikahooaja lõppu kindlasti jagada tahaks. Antud retsept muidugi miski jalgratta leiutamine ei ole, aga pisikese lisavimkaga küll, mis minu arvates veelgi mõnusama lõpptulemus sellele magustoidule annab. Teatavasti on Eton mess Inglismaalt pärit populaarne suvine magustoit, mis traditsiooniliselt valmib vaid vahukoorest, beseeküpsistest ja maasikatest (siiski sobib valmistamiseks mis tahes marjadega, kuid maasikatega on see siiski ülekõige). Siia retsepti on lisatud aga veel pisut After Eight piparmündimaitselist šokolaadi, mis sellele maiusele õhetavat värskust jagab:)

Teisi sarnaseid retsepte siin blogis:

Kogus: umbes kuuele

4 dl vahukoort
1 sl suhkrut
120 g beseeküpsiseid
400 g maasikaid
50 g After Eight šokolaadi

Vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks. Murenda beseeküpsised, tükelda maasikad ja šokolaad ning lisa segades vahustatud koorele (jäta kindlasti neid komponente ka kaunistuseks). Laota vahukooresegu alusele, kaunista veidikese murendatud besee, maasikate ja šokolaadiga. Soovi korral lisa veel mustikaid ja melissi-/piparmündilehti.  Serveeri koheselt!


21. juuni 2016

Munavalgetega kaerahelbepuder


Ma jumaldan hommikusööki, sest see annab tõuke tervele päevale. Seetõttu püüan ka hommikusööke võimalikult pikalt nautida ning kindlasti mitte hooga miskit külmkapist haarata. Mulle meeldib hommikul kööki jalutada ning kohvi valmistamiseks kõik valmis seada ... ja samal ajal kui kohv presskannus oma aromaatselt uimastavaid lõhnu jagab, valmistan mina juba miskit head ja paremat hommikuks. Mulle meeldib rõdule korralikult laud katta ning siis perega koos rahulikult hea toiduga päeva alustada. Meie peres on nädalavahetuse hommikutel esindatud kindlasti pannkoogid - see on traditsioon ning loodetavasti niipea see ka ei muutu. Muul ajal meisterdan hommikuks putru, soojasid võileibu, omletti või teisi munaroogasid, suvisel ajal on tihtipeale esindatud ka Kreeka jogurt mee, kamajahu ning maasikatega:) 


Nüüd aga selle retsepti juurde. Tundub, et munavalgetega kaerahelbepuder on "uus must". Pole ka ime, sest kui ma seda kevadel esmakordselt valmistasin, siis vaimustusin sellest koheselt. Lisaks täiendavale valgu annusele tekitab munavalge pudrus tõeliselt meeldivat siidjat, õhulist ja kreemjat tekstuuri, mida sööjad kindlasti märkavad! See on ka üks põhjustest, miks viimasel ajal üha rohkem munakollaseid magustoitude või jäätise valmistamiseks üle jääb. Munavalgepuder on tõeliselt hea ja väärib proovimist, lisandiks kindlasti värskeid maasikaid või teisi hooajalisi marju, mis kõik õigepea valmis saavad:)

20. juuni 2016

Kahe komponendi (paleo) peedikotletid

Ma olen juba rohkelt bloginud kahe komponendi kotlettidest ning tekib juba küsimus, et kaua võib?! Aga ma lihtsalt ei suuda, sest linnulihast ja köögiviljadest valmistatud kotletid maitsevad nii-nii hästi ... tekitavad lausa sõltuvust! Ma tihtipeale asendan ühe küpsetatud kotleti leivaga ning kuhjan selle peale siis rohkelt ürte, avokaado- ja munaviile või muud meelepärast - ühesõnaga tekitan sellise maitsva võileiva endale, kus nö leivaviiluks on seesama köögiviljakotlet. Seesama retsept ei nõua sidumiseks muna ega riivsaia, sest linnuhakkliha haakuv tekstuur lubab kõik need komponendid välja jätta. Niisiis on siin retseptis esindatud vaid kanahakkliha, peet ja maitseks pisut soola. Muud polegi vaja ning tänu sellele ongi maitse nii hea. 



Kui sind huvitavad teisedki siin blogis olevad paleo kotletid, siis soovitan piiluda:


450 g kanahakkliha
200 g toorest peeti, jämedalt riivituna
soola

Sega kokku hakkliha ja riivitud peet. Maitsesta soolaga. Seejärel vormi kotletitainast 12 kotletti ning prae need pannil õlis mõlemalt poolt küpseks. Ongi valmis:)

17. juuni 2016

Isetehtud kohuke

Minult küsiti hiljuti ühe intervjuu raames, et millised on minu toiduga seotud kiiksud. Ma tean, et mul neid ikka on ning kuna pidin sellele küsimusele vastama suhteliselt kohe, siis lühikese ajaga turgatas neid mulle kohe üllatavalt palju pähe. Mõned näited (ehk keegi samastub minu omadega?!):

1. Ma armastan juustuga kaerahelbeputru! Kui valmistan endale kaerahelbeputru, siis 99% juhtudest on see soolane, lisanditeks sulatatud juust, tavaline juust, või ning soolahelbed. Armastus sellist sorti toidu vastu tekkis ülikooliaegadel, kui me toanaabriga kaerahelbe-juustuputru sõime nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks. Mäletan, et loengu ajal olime alati ärevil, et saaks juba koju juustuputru sööma. 
2. Ma pean magustoitu sööma kahvliga. Ma ei oska lusikaga süüa kooki või teisi samalaadseid magustoite. Mulle lihtsalt ei meeldi lusikaga koogitükikest mööda taldrikut taga ajada. Seetõttu, kui magustoidukahvlit juhuslikult ei leidu, siis lepin ka tavalise kahvliga. Peaasi, et lusikaga sööma ei pea! 
3. Ma jumaldan juua kohvi kookospiimaga. Kookospiim teeb kohviga lausa imesid, vähemalt minu arvates:)
4. Ma joon iga päev ca 2 liitrit vett päevas. Mul on kodus pooleliitrine pudel, mis aitab täpselt meeles pidada, kui palju vedelikku täpselt joodud on.
5. Laupäev ja pühapäev on meie peres pannkookide päralt. Tulgu või uputus, aga nädalavahetuste hommikuti peavad laual olema pannkoogid moosiga!
6. Mulle tundub, et mulle meeldib kooke rohkem teha, kui süüa
7. Külmutatud banaan on liiga hea! Minu sügavkülmas leidub rohkelt külmutatud banaane. Üldiselt lõikan külmutatud banaani viiludeks ning maiustan nendega siis, kui parasjagu magusaisu on. Mõnikord valmib nendest ka jäättis. 
8. Kui juba külmutatud toitude juurde asi läks, siis ma olen täielikult külmutatud kohukeste sõltlane. Mul on tegelikult sügavkülmas terve riiul (koos banaanidega), mis täidetud erinevate kohukestega. Üldjuhul üks kohuke päevas on tavaline taks. Kellele sellest rääkinud olen, siis need on ka sõltlasteks hakanud ... vähemalt mõneks ajaks:) Proovige järele! Kindlasti külmutage erinevaid kohukesi, sest nende tekstuurid on külmunult nii erinevad ning sööjate maitsed on erinevad! Nii leiate lihtsalt kiiremini omad lemmikud;)


Need on mõned pisikesed kiiksud, mis esmalt mullepähe kargasid. Ja kui juba kohukeste juurde jutt läks, siis see postitus ongi tegelikult pühendatud isetehtud kohukesele. Tõsi, nende vormimine ja šokolaadiga katmine võib kohati pisut keeruline olla, kuid lõpptulemus on seda väärt. Ka minul kukuvad kohukesed igakord erimoodi välja, aga kuna maitse on seda väärt, siis olen nõus pisut vaeva nägema. Tegelikult saab muidugi lihtsamini, täites kohupiimatäidisega konkreetsed muffinivormid või mõned muud vormid. 


Hiljuti ühele külalisele kohukest pakkudes sain tagasisidet, et see maitseb nagu hea ja kvaliteetne kohuke. Justnagu need poes müüdavad head kohukesed (siinkohal oli mõeldud seda siiski komplimendina:)) Ja tegelikult nii ongi, isetehtud kohukesed maitsevad tõeliselt ehedalt ning puhtalt, kuigi poetoodanguga ma siiski võrdlusi ei tooks. Täpiks i-le on kindlasti värsked marjad, mis ampsu kohukesega hästi kokku sobivad.
Käemodell: poeg Andri (8a)

6 kohukest 

200 grammi kohupiima (kuivemat ja teralist)
75 grammi toorjuustu, toasooja
60 grammi võid, toasooja
3 supilusikatäit suhkrut

Glasuur:
150 g tumedat šokolaadi

1. Sega omavahel kohukese valmistamise komponendid.
2. Laota kohupiimasegu toidukile/küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ning lase külmkapis segul taheneda vähemalt tunnijagu. Seejärel tõsta umbes 15 minutiks sügavkülma.
3. Sulata šokolaad vesivannil. Lõika sügavkülmast võetud kohupiimamass 6 kohukeseks ning kata kiiresti pealt ja äärtest šokolaadiga. Aseta kohukesed külmkappi tahenema 15 minutiks.
4. Pööra tahenenud kohukesed ümber ning kata šokolaadiga katmata kohupiimasegu. Aseta uuesti külma, kuniks šokolaad on tahenenud. Serveeri koos marjadega!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails