27. aprill 2012

Naadimuffinid vol2


Naadimuffinid on minu traditsioonilistes iga-aastased kevadekuulutajad. Kui teen naadimuffineid, siis järelikult on suvised ilmad juba lähenemas. Kui suvised ilmad on lähenemas, siis ei ole kaugel enam oma peenramaa rabarberite ja muu hää kraami aeg....... ja no kui saab juba seda hääd kraami, siis on köök sigimist-sagimist täis. 

Tegelikkuses on mul naadimuffinite retsept siin blogis juba olemas. Siiski tuunisin see aasta seda retsepti veidi, nii et panen kirja ka selle variandi. Kui võimalik, kasutage retseptis mõnd tugevamaitselist juustu - mina olen näiteks tulihingeline Maasdami juustu austaja. Sobib aga kõik see, mis endalegi maitseb. Muffinid ahju, piimaklaas lauale ning söömine alaku:)


24. aprill 2012

Kodujuustu-kilusalat naadiga

Ongi maltsatoitude aeg käes. Viimasel nädalal olen leidnud tee oma taga aeda tihedamini kui tavapäraselt - ikka selleks et põõsa alt naati ja võilillelehti korjata, nõgeseid loomulikult ka. Tundub, et osad naadilehed muutuvad juba ohtlikult suureks. Siiski võib südamerahuga naadilehti saada ka paar meetrit eemal täiesti sobiva suurusega - ikkagist umbrohi ju. Karulauku on mul isegi ka - ainult, et pealinnast saadetud. Tarbin seda üsna kokkuhoidlikult, sest mine tea, millal järgmine karulaugusaadetis minuni jõuab. Muidugi, kui keegi teab siin Pärnus sobivaid karulaugu kasvukohti, siis palun jagage:) Heameelega korjaks mõne kimbu.


Loomulikult asendan hetkel tavapärase salatirohelise igasugu umbrohtudega, siin retseptis sai peategelaseks naat. Tegelikult pani mulle selle salati mõtte pähe Supelsakste kohviku (kes selle kohast miskit ei tea, siis veidi aega tagasi panin oma mõtted sellest kohvikust kirja SIIA).menüüs olev Nizza salat  Täpsemalt siis ubade ning päikesekuivatatud tomatite osa - muud sarnasust otsida ei tasu. Lihtne valmistada ka..... Head isu ning rohket mõttelendu umbrohutoitudega;)

23. aprill 2012

Moonileib

Ikka leivalainel. Eelmine nädal, kui järjekordset leiba küpsetasin, jäi mul riiulil silma purk mooniseemnetega. Kuna köömned olid otsas (hiljem selgus muidugi, et olin need eelmisest korrast veidi teise kohta pannud), siis võtsin seekord kasutusele mooniseemned. Martsipani-moonisaiad on ühed mu lemmikud, nii et vähemasti pool teed on käidud, et ka moonileib meeltmööda oleks. Uhasin mooniseemned siis ruttu tainasse, ise veidi ebalev ning nõutu, kas ikka sai täpselt paras kogus?! Just selliselt, et mooniseemned liiga pealetükkivaks ei muutuks. Lõpuks kui olin veendunud, et kõik on täpselt nii nagu peab, silusin taina pealt märgade kätega ilusaks ning panin rätiku alla kerkima.

Lõpptulemuses pettuma ei pidanud ning üsna tõenäoliselt läheb ka järgmine kord sama lisandiga leib ahju. Maitselt veidike moonisaia meenutav leib, mis sobib imehästi taluvõi ja mõne hea juustuga. Magusamõtteid mõlgutades pöörleb peas ringi mõte vahest mooniseemnetele ka veidi martsipani lisada:)



17. aprill 2012

Hommikused pannkoogid hakklihaga


Pannkook on täpselt selline ideaalse päeva alustamise hommikusöök. Katad ilusti laua, asetad sinna vaasiga kimbutäie lilli, ühe pontsaka kohviaroomidest lõhnava kohvikannu, otsid kapist välja rõõmsavärvilised kohvitassid ning paned lauale miskit head. Kõik selleks, et ühte vaba päeva võimalikult ilusti alustada. 

Minu pannkoogiküpsetamised jäävad tavapäraselt nädalavahetustele (traditsiooniliselt pühapäevaks) ning kuna olen teada-tuntud pannkoogisõltlane, siis ootan neid nädalavahetuse hommikuid suure õhinaga. Pannkoogieksperdina eelistan pigem soolaseid pannkooke rohke täidisega. Jah, kui pannkookidest rääkida, siis ikka pigem suutäis soolast kui kuhjaga magusat. See muidugi ei tähenda, et õhukesed ülepanni pannkoogid koduse keedetud paksu maasikamoosiga menüüst täielikult kõrvaldan. 

Paar nädalat tagasi tegin hakklihaga pannkooke, mis maitselt pisikesi kotlette meenutasid. Kõige paremad soojalt valmistamise hetkel! Kõrvale segasin maitsestamata jogurtist, sidrunist ja basiilikust kokku ühe maheda kastme ning võib öelda, et üks vägagi õnnestunud pannkoogihommik oli selleks korraks garanteeritud....



15. aprill 2012

Passionisorbett

Sorbett on minu viimase aja üks parimaid maitseavastusi. Mõnus külm maius, mida paar supilusikatäit kausikesse kuhjata ning siis vaikselt lihtsalt maitsta ja mekkida. Lihtne valmistusviis on veel boonuseks kaasas. Niipalju kui kuulnud olen jagunevad sorbetinautijad kahte leeri - need, kes soovivad hapukamat maitset ning need, kes magusamast jäisest maiusest on lummatud. Seetõttu võib retseptis oleva suhkrukogusega alati veidi mängida, et just endale see sobiv magusa aste leida. Passionisorbetiga tunned esmalt magusust, kuid järelmaitse on veidi hapukas. Passion (ehk granadill) on üldse üks kiitmist väärt puuvili, mida peetakse isegi üheks parimaks troopiliseks puuviljaks. 

Minu sorbeti retsepti on lihtne - kõike kaks ja täpselt samamoodi saad proovida ka sorbetti valmistada maasikatega, mangoga, vaarikatega ja üldse kõigega, mis pähe tuleb. Veidi "mängimist" vajab valmistamisel lihtsalt suhkrukogus - mida magusam vili, seda vähem suhkrut ja vastupidi. Kuna jäätisemasin mul puudub, siis alljärgnevalt käsitsi valmistamise õpetus .....hääd;)

9. aprill 2012

Munad kodujuustu ja avokaadoga

Värvimised värvitud ning munakoksimised koksitud. Nüüd kui "kevadehõngulised" pühad on seljataga tekib küsimus - mida teha kõigi nende keedetud ja värvitud munadega? Üks lihtne võimalus on laotada munaviilud kihiti avokaado ja kodujuustuga. Maitsev, valmib viie minutiga ning pehmel saial koos veidikese jahvatatud pipra ja soolaga lihtsalt imehea. Lisaks kevadise tunde tekitamiseks on avokaado ka silmale rõõm vaadata



7. aprill 2012

Apelsiniga kohupiimakook

Alates ajast kui üks armas hubane koht Pärnus kardemoni-apelsinisaiu müüma hakkas on see kooslus lihtsalt üks minu vaieldamatu lemmik. Kardemon on üldse tänuväärt ja sõltuvust tekitav maitseaine - sa kas vihkad seda või armastad truult igavesti:) Vahepealset võimalust lihtsalt ei ole. Selleks, et kardemoni aroom ikka võimalikult tugevasti küpsetistes ja kohvijookides välja tuleks, õnnestus mul hankida pisikesi kardemoniterasid, mis siis uhmerdatuna tunduvalt tugevamat maitset annavad, kui juba valmis-jahvatatud variant.


Kõige tihedamini leiab minu lemmikkoosluse kokkusaamine aset minu köögis just eelpool mainitud kohvikust inspiratsiooni saadud apelsini-kardemonisaiades, kuid viimasel ajal aga ka erinevates kohupiimakookides. Praegu on ju pühade aeg, kui kohupiimakoogid on kõige populaarsemad küpsetised üldse. Seetõttu üks apelsinine kookide-kook, mis pühadesse justkui valatult sobib. 


5. aprill 2012

Kiiret, magusat ja lihtsat - Toorjuustukook apelsini, kardemoni ja martsipaniga


Ma tunnen hetkel päris mitu usinat küpsetajat sõbrannat, kellel miskil põhjusel puudub minu arvates üks olulisemaid asju köögis - ahi, millega erinevaid soolaseid ja magusaid küpsetisi meisterdada. Niisiis, see kook ongi mõeldud juhuks, kui puudub ahi, küpsetamine tundub keeruline või lihtsalt aega napib.

Mõeldes lähenevatele munadepühadele, siis see kook sobib lihavõttelauale, nagu kirss tordile. Sisaldab see ju pühadele omast apelsini-kardemonikooslust, lisaks kohupiima ning kreemjat toorjuustu - lihtsalt valmiv veel pealekauba. Martsipanitükkidel selles retseptis on samuti oma tähtis ülesanne täita - teatavasti hakkab see maiustus ju kohupiima-toorjuustuga kokku saades sulama. Seetõttu, kui tükike kooki võtta martsipani koha pealt, siis on see meeldivalt sulanud ning täidab justkui kastme rolli. 

Kook on parajalt magus ning seetõttu väike tükike tassikese hea kohvi kõrvale on igati sobiv. Hommikuses Terevisooni saates (05.04.2012) tegin sedasama kooki kookosmakroonidega. Kaunista aga nii kuidas meeldib ja kuidas aega on:)



4. aprill 2012

Maks brändi-parmesanikastmes. Võis praetud aedoad ka.

Viimane nädal on olnud äärmiselt kogemusterohke ja põnev. Seda enamjaolt just hommikustele ülesastumistele Terevisiooni kokanurgas. Kuna olen täielikult varaste hommikutundide austaja, siis äratuskella helisemine kell 05.30 pole absoluutselt üks nõmedalt-varajane-tüütav kellahelin. Pigem ikka võimalus päeva tavapärasest varem alustada - pealegi puuduvad varastel hommikutundidel Tallinnale omased liiklusummikud, mistõttu on hommikune liiklemine Tallinnas tunduvalt rõõmsam - täpselt sama autorohke, nagu on Pärnus autosid tippajal :)

Kõik on põnev - kaameratagune elu äärmisel lõbus ning kogu Terevisiooni meeskond lausa super. 

Just siis, kui nädal Terevisioonis on kohe-kohe on läbisaamas, avastan ma nii mõndagi. Näiteks gaasipliit, kellega mul suhted kohe algusest peale nullilähedased. Tuleb aga välja, et tegelikult on see pliit täiesti töökorras ning kui pliidi-režiim õige, siis ei kustugi ta iga minuti tagant ära (nii, nagu see kogu nädal juhtunud on). Täna pärast võtteid õppisin ka ära pliidil kuumuse reguleerimise:)

Niisiis sai täna hommikul köögis rohkelt tuld ning kärtsu-mürtsu näha. Lõpptulemusena valmis maks brändi-parmesanikastmes, millele saatemeeskond ülimalt positiivse maitsehinnangu andis. Kooseb see ju ülimatest headustest - parmesanist, vahukoorest ja brändist. Võib juhtuda isegi, et maksavihkajad siinkohal oma eelistust muutma hakkavad:) Tegemist on kiirelt valmiva roaga, mille idee pärineb ühelt mu tuttavalt, kes sai selle omakorda ühelt tuttavalt jahimehelt. Igastahes, kui see esmakordselt mul köögis valmis, ei saanud seda mitte-kohe jagamata jätta. Kuna Terevisiooni nädal oli ees, siis rihtisin selle kohe ka menüüsse.

Algselt valmistasin selle pardimaksaga, kahjuks saate jaoks polnud pardimaksa kuskilt võtta ning seetõttu sai polettidelt kaasavõetud hoopis kanamaks.Valmista toitu täiesti tunde järgi, retseptis on küll antud ligikaudsed kogused, kuid väga ära näpuga järge pea - pigem valmista toit ikka nii, et kõike meeldivalt palju oleks:)

Kõrvale tuleks serveerida miskit kerget. Aedoad on minu igapäevased lemmikud ja koos või ja värske punega ideaalne kooslus.



2. aprill 2012

Tuuletaskud kreemise toorjuustutäidise ja kamašokolaadi tükkidega


Mõni aeg tagasi avastasin end täielikult tuuletaskute tegemise hullusest. Sellest ajast saati on tuuletaskud iganädalaselt päevakorras. Põnev on ju ootusärevus, kas ahi kergitab, kui palju ja kui ilusaks. Siis veel lisaks mõttelend teemal soolane või magus? Kõige traditsioonilisem ja kindlam on võtta kohupiimapastat, uhada juurde suhkrut ning valmistada sellised klassikalised tuuletaskud, nagu poelettidelgi. Teise variandina tehke midagi erilisemat, mis ennastki üllatab ning ootamatult maitsvat täidist sööma paneb. Niisiis, see ootamatu maitsmine sai osaks sellesamale kamašokolaadi täidisele. Tänu toorjuustule mõnusalt kreemjas ning kamašokolaadile parajalt nostalgiline.... soovitan soovitan.   

Tuuletaskuid võib täita kahel viisil: võid teha tuuletaskutele ääre sisse augu ning kondiitripritsi abil need täidisega täita. Teise variandina võid neid valmistada nagu vastlakukleidki - lõika tuuletaskutel müts maha ning lusika abil lisa täidis, Seejärel aseta mütsike uuesti pähe.

... ja kui kardate, et valmistamisel võib miskit aia taha minna, siis reastasin mõned mõtteterad tuuletaskute hingeelust siia...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails