24. jaanuar 2019

Imelihtne jogurtikook


Sel kolmapäeval (23.01.19) ilmunud Naistelehe köögirubriigis harutan lahti želatiini keerulisena tunduva maailma. Jagan samm-sammulisi õpetusi, kuidas kasutada želatiinipulbrit ja ka -lehti. Seega, keda huvitab, siis soovitan piiluda Naistelehte! Artikli juures jagan ka üht koogiretsepti, mille nüüd ka sellest koogipostitusest leiate. See koogike valmib hästi lihtsalt ning sobib ideaalselt just neile, kel želatiiniga sinasõprus puudub või ei ole siis sellega kunagi koostööd teinud. Kui retseptis sõnakuulelikult näpuga järge vead, siis lõpptulemusena valmib õhuline jogurtikook, millest õhkub meeldivat kaneelimekki. 


Valmistamisaeg: 30 min + üleöö tahenemiseks
Mitmele: 10 le
Muu info: Ei vaja küpsetamist!

Põhi:
175 g digestive küpsiseid
0,25 tl kaneeli
50 g võid, sulatatuna

Täidis:
4 tk (8g) želatiinilehte või siis 1 sl želatiinipulbrit
200 g vanilliga kohupiimapastat
500 g ahjuõunajogurtit
1 tl vanillisuhkrut
0,75 tl kaneeli
200 ml vahukoort
50 g demerera suhkrut

Kate:
100 g õunapüreed 

Purusta küpsised ning sega koos kaneeli ja võiga ühtlaseks massiks. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20 cm) põhjale. 

Pane želatiinilehed külma vette paisuma 5-10 minutiks. Samal ajal sega kokku kohupiimapasta, jogurt, vanillisuhkur ja kaneel. Pool vahukoorest vahusta vahuks. Ülejäänud kuumuta koos demerera suhkruga keskmisel kuumusel kuni suhkru sulamiseni. Seejärel pigista želatiinilehtedest käte abil üleliigne vedelik välja ning lisa kuumale kooresegule. Sega, kuni želatiin on sulanud. Lase jahtuda toatemperatuurini ning vala segu siis jogurtisegule. Kõige viimasena lisa segades vahukoor. Vala täidis koogivormi ning lase külmas taheneda üleöö. Vahetult enne seda kata kook õunapüreega ning kaunista meelepäraselt.

Kui soovid kooki valmistada suuremas vormis, siis toimi nii:
22 cm korruta komponendid 1,2ga
24 cm korruta komponendid 1,4ga
26 cm korruta komponendid 1,7ga



21. jaanuar 2019

Küpsetamata kaerahelbeküpsised!

Ma olen kindel, et ma pole ainuke, kellele kaerahelbeküpsised toovad koheselt kaasa mõnusa nostalgiatunde. Kunagine kokandusmaailma superstaar Salme Masso õpetuste järgi võisid ühed kodused kaerahelbeküpsised sisaldada kõike seda, mis koduses majapidamises hädasti ärakasutamist vajavad. Nii, et kui purgi põhja on jäänud pisut rosinaid, pähkleid ja šokolaadi, siis pista kõik need küpsiste valmistamisel tainasse. Ja tegelikult traditsioonilised küpsetatud kaerahelbeküpsised üldjuhul minul niimoodi just valmivadki. See on justkui isetehtud müsli, milles saad lisandina kasutada täpselt neid komponente, mida koduriiulil leidumas. 


Järgnevad kaerahelbeküpsised on küll kerget indu saanud klassikalistest kaerahelbeküpsistest, kuid samas erinevad neist jällegi täielikult. Need küpsised sisaldavad küll kaerahelbeid, kuid valmivad ilma ahjukuumuseta. Samuti ei sisalda nii rohkelt magusaid lisandeid. Selleks, et küpsetamata küpsised ikka ilusti koos püsiks, siis on sel juhul kohustuslikud abilised või, mesi ja maapähklivõi, mis enne kaerahelvestega sõbrunemist pliidil usinalt ühtseks seguks segatud. Lihtsuses peitub võlu ning ega tegelikult ei tohi küpsetamata kaeraküpsiseid üleliia lisanditega kositada. Põhjus lihtne - küpsised ei pruugi lihtsalt koos püsida ning seetõttu olen lisanud ühele küpsisetainale pisut krõmpsuvad pähkleid ning teistele lihtsalt kakaopulbrit, mis lõpptulemuse meeldivalt šokolaadiseks teeb!

Mitmele: mõlemast retseptist saad 14 küpsist
Valmistamisaeg: 10 min

Kaeraküpsised pähklitega

2 sl võid
2 tl mett
4 sl maapähklivõid
0,5 tl vanillisuhkrut
2 dl kaerahelbeid
2 sl erinevaid pähkleid, hakituna

Pane retsepti 4 esimest komponenti potti ning kuumuta keskmisel kuumusel sulamiseni. Ära unusta vahepeal segada. Seejärel vala segu kaerahelvestele, lisa ka pähklid ning sega kõik ühtlaseks massiks. Tõsta küpsetupaberiga kaetud alusele 14 pätsikest ning aseta jahedasse tahenema vähemalt tunnikeseks

Šokolaadised kaerahelbeküpsised

2 sl võid
2 tl mett
4 sl maapähklivõid
0,5 tl vanillisuhkrut
2 sl naturaalset kakaopulbrit
2 dl kaerahelbeid

Pane retsepti 5 esimest komponenti potti ning kuumuta keskmisel kuumusel sulamiseni. Ära unusta vahepeal segada. Seejärel vala segu kaerahelvestele ning sega kõik ühtlaseks massiks. Tõsta küpsetupaberiga kaetud alusele 14 pätsikest ning aseta jahedasse tahenema vähemalt tunnikeseks 





17. jaanuar 2019

Nagu Raffaello kommid!


Kui miski viitab vähekenegi lumivalgele Raffaello maiustusele, siis minu tähelepanu on koheselt pälvitud (umbes sama lugu on mul Maiuspala kommidega). Need kookosemekiga kommid on mul südames juba kaua ning ei ole harv juhus, kui karbike neid hõrgutisi mind magusasahtlis ootamas on. Mis puutub aga igasugu Raffaello-nime kandvatele kookidele-kommidele-magustoitudele, siis need meeldivad mulle ka ... vahest liigagi palju. Olgu selles süüdi siis andumatu armastus sellesama kommi vastu, rammus kookose maitse või hoopis midagi kolmandat!  

Kui tihtipeale koosnevad minu valmistatud trühvlid kõigest sellest, mis magusasahtlis ärakasutamist leiavad, siis nende trühvlite komponente mul kappi nii naljalt seisma ei jää. Kondenspiim kulub lisaks koogile niisama maiustamiseks, kookoshelbed kaovad ka kapist viimasel ajal justkui võluväel ja valget šokolaadi ostan üldjuhul täpselt selle koguse, nagu parasjagu vaja on ning järgi sellest miskit ei jää. Siiski tasub nende trühvlite nimel poodi tõtata, sest nagu juba mainisin - oma olemuselt natuke nagu Raffaello kommid, kookosele äratuntava maitsega ja tekstuurilt hõrgutavalt kreemjad!


Retsept ilmus ka Naistelehes (detsember 2018).

Valmistamisaeg: 15 min + tahenemisaeg
Mitmele: ca 20 tk 

100 g valget šokolaadi
100 g võid
100 g kondenspiima
75 g kookoshelbeid
0,5 laimi pressitud mahl

Kate:
kookoshelbeid

Pane šokolaaditükid koos võiga potti ning sulata pliidil madalal kuumusel. Sega korralikult, et saavutaksid ühtlase kreemja segu. Seejärel lisa segades ülejäänud ained ning kuumuta segades segunemiseni. Seejärel vala trühvlimass kaussi ning lase jahedas taheneda vähemalt tunnike. Seejärel vormi segust ümmargused pallid ning veereta neid kookoshelvestes. Hoia trühvleid söömiseni külmkapis.

5. jaanuar 2019

Röstitud kikerherned pärmihelveste ja suitsupaprikaga


Röstitud kikerherned kuuluvad minu lemmikute hulka juba päris pikka aega. Kord teen neid lihtsalt soolaga, kord rikastan kaneeli, kardemoni ja suhkruga, kord jällegi teen krõbistamiseks kikerherneid, mida kostitatan miski soolasega. Ühesõnaga on tegemist mõnusa näksimisroaga, mis meeldib ka neile, kes tavaliselt kikerhernestest lugu ei pea! Minu üheks lemmikuks lisandiks kikerhernestega on kindlasti pärmihelbed, millele on lisatud veel kuni 2 lisandit. Suitsupaprika ja pärmihelveste kooslust tasub samuti proovida, kuna üks täiustab teist ning lõpptulemuseks on imehea ja lausa sõltuvust-tekitav maius. 

Retsept valmis koostöös Ecoverdega!
Nende e-poest tellmisel kasuta koodi "RAGNE" - see annab tellimuselt soodustust -10%. E-poe leiad aadressil: www.ecoverde.ee


Valmistamisaeg: ettevalmistusaeg 10 min + ahjus küpsemiseks 35-40 min
Mitmele: kahele
Muu info: ilma munata, laktoosivaba, gluteenivaba!

1 purk kikerherneid
2 sl oliiviõli (ISUL)
mõni näpuotsatäis soola
0,5 tl magusat või vürtsikat suitsupaprikapulbrit (La Chinata)
1 tl pärmihelbeid

Loputa kikerherned sõelal voolava vee all korralikult läbi. Seejärel aseta majapidamispaberile kuivama paariks minutiks. Oluline on kikerherned võimalikult kuivaks saada! Seejärel aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale oliiviõli ning sega korralikult, et kõik kikerherned saaks õliseks. Raputa peale soola, sega kergelt ning küpseta ahjus 180 kraadi juures pöördõhuga režiimil 35-40 min. Paar korda on soovitav kikerherneid küpsemise ajal ka segada, et lõpptulemus ühtlasem oleks. 

Peale küpsemist lisa segades suitsupaprikapulber ja pärmihelbed ning lase maiustel enne söömist pisut jahtuda!



2. jaanuar 2019

Kohupiima-piparkoogikook



Jõulud ning särtsakas aastavahetus on möödas. Detsembrikuu pühademeeleolu hakkab tasapisi kaduma ning ees on ootamas täpselt 12 kuud uusi põnevaid hetki ning elamusi. Kuigi jõuluküpsetiste kõrghooaeg on möödas, siis on aeg pakkuda üht piparkoogikooki, milleks on ka praegu täpselt õige aeg. Kindlasti ei ole ma ainuke, kellel on kapis järgi veel tükike piparkoogitainast ning kausis vedelemas vürtsikad piparkoogid. Siinkohal tulebki abiks seesama kook, mis aitab lihtsasti piparkookidest vabaneda. 

Seda retsepti jagasin ma ka vahetult enne pühi Naistelehes. Õigemini ilmus see lasterubriigis, kuna see koogike sobib hästi ka lastele valmistamiseks! 


Mitmele: 12 tk
Valmistamisaeg: 45-55 minutit

Põhi:
200 g piparkooke
75 g metspähkleid
50 g sulatatud võid

Kate:
600 g kohupiima vanilliga
1 dl suhkrut
4 muna

Jahvata piparkoogid ja pähklid peeneks. Lisa sulatatud või ning sega ühtlaseks massiks. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø22cm) põhjale.

Sega kõik täidiseained omavahel kokku ning vala vormi. Küpseta 180 kraadi juures 35 minutit

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails