29. september 2008

Arooniasiirup

Mida teha arooniatega? Üks kõige parem variant on siinsamas. Maitsev arooniasiirup, mis valmib ääretult lihtsa vaevaga. Kindlasti ära unusta valmistamisel kasutada kirsilehti, kuna need annavad lõpptulemusele meeldiva kirsimekise maitse. Suhkrukogus oleneb maitsest ning üldiselt lisan seda tavaliselt tunde järgi. Seega, toimi selles osas kindlasti oma maitsemeelte järgi.


4kg arooniaid
kirsilehti
100g sidrunhapet
hiljem kuumutamisel 1l mahla kohta ca 0.3kg suhkrut
 
 
Pane arooniad kihiti kirsilehtedega suurde anumasse. Kalla peale keev vesi, nii et marjad oleksid üleni kaetud. Lase segul seista 12 tundi. Seejärel lisa sidrunhape, sega läbi ja lase seista veel 12 tundi. 
 
Seejärel kurna mahl läbi sõela potti ning kuumuta see pliidil keemiseni. Lisa suhkur ning lase sel seguneda. Valminud mahl vala purkidesse/pudelitesse ja sulge õhukindlalt.

Vanaemade õunakook

Kellele ei oleks meeltmööda kõige tavalisem õunakook, kus põhjaks lihtne taigen ning peale laotatud õunaviilud kaneeli-suhkru seguga. Selliseid lihtsaid kooke on mul kombeks nimetada vanaema õunakookideks. Muidugi ei saa väiksena söödud päris vanaema õunakoogi nostalgilist maitset asendada mitte-ükski küpsetis, kuid hea on vahel igasuguste uhkete õunaküpsetiste kõrval kõige tavalisemat õunakooki süüa, mida lapsepõlves tegi tavaliselt vanaema, pakkudes kõrvale külma piima... 125 g võid
1, 25 dl suhkrut
2 muna
1,25 dl kartulijahu
0,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit 
 
Kate: õunu kaneeli
suhkrut
 
 
Koori ja tükelda õunad. Vahusta või ja suhkur. Lisa ükshaaval ja pidevalt vahustades munad. Sega hulka omavahel segatud kartulijahu, jahu ja küpsetuspulber. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (22 cm läbimõõduga). Pane õunatükid taignale (õunad peaksid taigna täielikut katma), puista õuntele suhkrut ja kaneeli. Küpseta kooki 200°C juures ca 25 minutit.

27. september 2008

Ploomi-kookosekook

/Prindi retsept/

Ühes varasemas postituses rääkisin, et ploomide rohkuse tõttu teen erinevaid ploomiküpsetisi arvatavasti kuni pensionieani. Nii et jällegi üks ploomikook. See kook on jälle üks minu retseptiklassikast. Tuleb tunnistada, et alati olen seda kooki teinud kirssidega, kuid tuleb tunnistada, et ka ploomid sobivad ideaalselt. Kõige rohkem meeldib mulle selle küpsetise juures koogi põhi – parajalt paks ning kookosene.


Taigen:
300 g margariini
2 dl suhkrut
2 muna
2 dl kookoshelbeid
4 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
600 g kividest puhastatud ploome
2 spl suhkrut

Kate:
2 muna
1 dl tuhksuhkrut

Vahusta toasoe margariin suhkruga, mikserda juure toasoojad munad. Sega lusikaga juurde kookoshelbed ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Kalla taigen suuremasse küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (26-28cm läbimõõduga).

Puhasta ploomid kividest. Lõika poolikud ploomid pooleks ja sega 2 spl suhkruga. Seejärel kalla ploomid ühtlase kihina taignale. Küpseta 175 kraadi juures ca 30 minutit. Võta vorm ahjust ning kalla kook üle tuhksuhkruga vahustatud munadega. Küpseta veel umbes 10 minutit ehk kuni muna on läbi küpsenud.

25. september 2008

Juustu-kõrvitsapüreesupp

Olen alati arvanud, et soolastest roogadest õnnestuvad mul eriti hästi erimevad kastmed, kastmetoidud ja supid. Ja jällegi, seda suppi tehes, ma ei eksinud. See kõrvitsasupp on mõnusalt mahe ning parim kõige värskema leivaga, mida poest võimalik leida!



1 sibul
1 kg kõrvitsat (puhastatud ja kooritud)
4 kartulit
ca 1 l – 1,2 l köögiviljapuljongit
80 g riivitud juustu
tilli, pipart

Serveerimiseks:
riivitud juustu
röstitui seemneid


Lõika sibul, kõrvits ja kartul kuubikuteks. Kuumuta sibul pannil õlis klaasjaks. Lisa puljong, kõrvits ja kartul. Keeda seni, kuni kõrvits ja kartul on pehmed. Jahuta veidi ning seejärel püreesta mikseriga. Saadud segu kuumutada keemiseni, lisa riivitud juust ning maitsesta tilli ja pipraga. Serveeri täiendavalt riivitud juustu ning röstitud kõrvitsaseemnetega.

24. september 2008

Hapukoorekattega ploomikook

Arvasin, et selle aasta ainsaks ploomiküpsetiseks jääb vaid clafoutis (ploome eraldi osta pole ju mõtet, kui õunaaed uputab), kuid eksisin. Käisin sel nädalavahetusel suvilas ning üllatus oli suur kui nägin ploomidest lausa uppuvat ploomipuud. Muidugi sai kõik puu otsast ilusti ämbrisse korjatud ning koju tassitud.  Esmalt siis tegin suvilaploomidest tõsiselt mahlast ja eriti maitsva kattega ploomikooki. 
 
 
Põhi:
4,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
näpuotsatäis soola
175 g võid
1 muna 

Vahele:
300 g küpseid ploome

Kate:
2 dl hapukoort
3 muna
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Põhi: Sega kuivained omavahel, lisa või ja muna ning sega tainaks. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (24 cm) põhja ja äärtele. Tõsta külmkappi 10 minutiks. Sega omavahel katte ained. Tükelda ploomid ning tõsta koogipõhjale. Vala peale kate ning küpseta kooki 200 kraadi juures 30-40 min. 

20. september 2008

Kapsa-hakkliha pikkpoiss

/Prindi retsept/

Idee, lisada pikale poisile kapsast andis mulle Thredahlia. Eelmisel aastal, suvekõrvitsa hooajal sai proovitud suvikõrvitsa-hakkliha pikkapoissi. Suvikõrvits tegi toidu mõnusalt mahlaseks. Sama kõrged ootused olid ka kapsa puhul. Võib julgelt öelda, et ootusi mitte ei täidetud vaid lausa ületati (kulunud sõnakõlks, kuid nii see oli).


neljale

2 saiaviilu
2 spl piima
250 g värsket kapsast
2 spl vett
250 g hakkliha
0,5 sibulat
2 keedetud ja riivitud kartulit
1 muna
4 spl riivsaia

hakklihamaitseainet
soola
pipart
majoraani


Pane murendatud saiaviilud piimaga likku. Riivi kapsas jämeda riiviga ning hauta pannil veega kergelt pehmeks. Sega kausis kapsas ja hakkliha. Haki sibul ning prae pannil klaasjaks. Lisa hakklihale sibul, riivitud kartulid, muna, riivsai ning piimas leotatud sai. Maitsesta. Vormi segu saiapätsi kujuliseks ning küpseta ahjuvormis 175 kraadi juures (ca 30-45 minutit).

18. september 2008

Hõrk martsipani-õunakook

/Prindi retsept/

Tundub, et see kook on hetkel üks tehtavamaid ning kiidetumaid õunakooke üldse. Minus tärkas selle õunakoogi tegemise huvi siis, kui Thredahlia seda oma blogis taevani kiitis. Loomulikult, praegust õunahooaega arvestades, pidin selle ka kindlasti ise järele proovima. Ja ega ka mina kiitustega kitsi ei ole – kook tuli mõnusalt kohev, õhuline, mahlane ning kõige trooniks kaunistab maitsemeeli hõrk martsipanimaitse.


300 g (haput) õuna
150 g suhkrut
3 muna
100 g martsipanimassi
180 g jahu
1 tl küpstuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
1 dl piima
50 g võid

Puhasta ja koori õunad ning lõika väiksemateks tükkideks. Sulata või ja jahuta.

Vahusta omavahel suhkur ja munad. Riivi martsipan ning lisa muna-suhkruvahule. Sega jahu küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga ning sega ettevaatlikult munamassi hulka. Lisa piim ja sulavõi. Sega ühtlaseks.

Lao pooled õunatükid lahtikäiva koogivormi (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi) põhja. Vala peale pool tainast, seejärel jälle õunad ning siis peale jälle tainas. Küpseta 175-kraadises ahjus 35-40 minutit kuni kook on kuldpruun.

16. september 2008

Rabedad aedviljakotletid

/Prindi retsept/

Seekordseks nami-nami kokkame koos teemaks on köögivilja- ja seenekotletid. Millest juba traditsiooni kohaselt võtan ka mina kindlasti osa. Seetõttu tegingi täna aedviljakotlette, mille retsept pärineb minu enda retseptiraamatu vahelt. Uskumatult väheste koostisainetega tuleb uskumatult hea toit. Niipalju, kui neid aedviljakotlette olen teinud, meenutavad mulle need miskipärast McDonalds´i friikartuleid (mida ma lausa jumaldan ning kui Tallinna satun, siis alati ka ostan!).


6 kartulit
1 suurem porgand
1 dl riivjuustu
1 tl soola

Koori kartulid ja porgand ning riivi need jämeda riiviga. Sega riivitud juust riivitud aedviljadega ning maitsesta soolaga. Kuumuta kergelt õli keskmisel tulel. Pane lusikatäis aedviljasegu pannile ja vajuta lamedaks. Prae kotletid mõlemalt poolt kuldpruuniks.

15. september 2008

Šokolaadi Madeleine´d

/Prindi retsept/

Ma ei ole ikka veel Madeleine küpsiste vaimustusest üle saanud ning päris tihti võtan nende küpsiste valmistamise ette- need on ju lihtsalt ni head küpsised. Eile valmisid suus-sulavad šokolaadi Madeleine´d, mille valmistusviis ja komponendid on üsna sarnased originaalretsepti järgi valmistatud küpsistele.


2 muna
1 tl vanillisuhkrut
100 g suhkrut
100 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 spl kakaopulbrit (Meie Mark)
115 g sulatatud ja jahutatud võid

Glasuur:
40 g tumedat šokolaadi
1 tl õli


Kuumuta ahi 190 kraadini. Vahusta korralikult mikseriga munad ja vaniljesuhkur. Lisa juurde suhkur ning mikserda veelkord korralikult paar minutit. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja kakao ning lisa veerand jahu-segust muna-suhkruvahtu, sega ettevaatlikult. Seejärel lisa segusse kogu jahu ning sulatatud ja jahutatud või. Sega kergelt.

Vala tainas ¾ ulatuses Madeleine vormi aukudesse ning küpseta 190 kraadi juures seni kuni küpsised on saanud kuldpruuni jume.

Glasuuri jaoks sulata šokolaad vesivannil. Sulanud šokolaadile lisa juurde õli, sega. Kasta küpsise otsad sulanud šokolaadi ning aseta alusele tahenema.

13. september 2008

Juustune kapsapirukas

See retsept oli mul juba päris pikka aega pean-kindlasti-tegema nimekirjas ning täna võtsin lõpuks selle küpsetamise ette. Retsept pärineb nami-namist, kus see sama pirukas sai palju kiidusõnu. Ja ausalt öeldes on see pirukas tõesti hea. Isegi minu mees, kellele on kõik kapsa- ja porgandipirukad kategooriliselt välistatud, ütles et täitsa maitsev! Kate pirukal annab sellele tõeliselt rikkaliku ja hõrgu maitse, nii et see küpsetis läheb kohe kindlasti minu retseptiraamatusse kirja, kuhu pääsevad vaid need kõige paremad.... Lisaks sellele valmis pirukas üllatavalt kiiresti ja lihtsalt.


Põhi:
100 g kodujuustu või kohupiima
100 g pehmet võid
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
1 tl suhkrut

Kate: 0,5 kg värsket kapsast
1 dl vett
soola
suhkrut
peotäis hakitud tilli
majoraani (soovi korral)
100 g riivitud juustu
2 muna
100 g hapukoort


Põhja valmistamiseks sega kodujuust/kohupiim, toasoe või, jahu (segatud küpsetuspulbriga), sool ja suhkur ühtlaseks taignaks. Pane täidise valmistamise ajaks külmkappi tahenema.

Haki kapsas peeneks ja hauta vähese veega tasasel tulel peaaegu pehmeks. Maitsesta kapsas soola, suhkru, hakitud tilli ning soovi korral majoraaniga. (Vajadusel nõruta sõelal hautatud kapsaid veidi kuivemaks).

Rulli tainas lahti ja suru küpsetusvormi põhja ja pisut ka äärtele (kasutasin 28cm x 21cm suurust ahjuvormi). Jaota maitsestatud kapsas ühtlaselt tainale. Riivi juust ja puista kapsale. Klopi munad hapukoorega lahti ning vala ühtlaselt pirukale. Küpseta 175 kraadises ahjus ca 30 minutit, kuni pirukas on pealt kergelt kuldne.

11. september 2008

Juustukook sulatatud juustuga

Kui minult küsida, milline on mu lemmikjuustukook, siis just see kook ongi kõige-kõige... Seda kooki olen ma teinud vist küll vähemalt 10 aastat ning nende aastatega olen retsepti jaganud üsna mitmetele. Üheks saladuseks selle küpsetamise valmistamisel on see, et seda peab päris kindlasti valmistama Merevaigu sulatatud juustuga (naturaalsega). .....Maitseteni!!! 
 
Põhi:
75 g võid
soola, suhkrut
1 muna
2 sl hapukoort
1 tl küpsetuspulbrit
160 g jahu

Täidis:
1 tl vanillisuhkrut
1,5 dl suhkrut
2 spl kartulitärklist
400 g Merevaigu (naturaalset) sulatatud juustu
4 muna
pisut sidrunist pressitud mahla


Põhja jaoks vahusta või vähese soola ja suhkruga. Lisa muna, hapukoor ning kõige lõpuks küpsetuspulbriga segatud jahu. Pane tainas täidise valmistamise ajaks külma.

Täidise valmistamiseks sega omavahel suhkrud ning kartulitärklis. Lisa sulatatud juust ning sega korralikult. Kõige lõpuks lisa munad ning maitsesta sidrunist pressitud mahlaga. Vooderda taignaga koogivormi (ümmargune 22cm või kandiline 21x18cm)  põhi ja ääred. Vala peale täidis ning küpseta 175 kraadi juures ca 45min või seni kuni kook on pealt kuldne.

9. september 2008

Kakaokissell

Valides karamell-, piima- või kakaokisselli vahel, siis pean kõige lemmikumaks just viimast. Võib-olla just seetõttu, et see kakaokissell meenutab mulle poes müüdavat Tere kakaopudingut, mille andunud austaja olen. Tuleb tõdeda, et viimasel ajal on see puding minu ostukorvi üha harvemini maandunud, kuna eelistan iga kell seda isetehtud kakaokisselli. PS. kakaokisselli valmistamisel peaks kasutama magustamata kakaopulbrit (Meie Mark on sobiv), mitte magusat kakaopulbrit (Nesquik, Oboy vms)

neljale-kuuele

1 l piima
100-150 g suhkrut
vanillisuhkrut
2 spl naturaalset kakaopulbrit
3/4 kl külma vett
u 50-75 g (maisi)tärklist

Kuumuta piim, lisa pidevalt segades juurde suhkrud ning kakao. Sega seni, kuni suhkru ja kakao on korralikult lahustunud, seejärel võta pott tulelt ning sega sisse eelnevalt külma veega segatud tärklis. Pane pott uuesti tulele ning kuumuta madalal kuumusel seni, kuni kissell pakseneb.

6. september 2008

Ploomi clafoutis

Käisin eile sõbrannaga turul ploome ostmas ning kui ta küsis, miks mul neid vaja on, siis vastasin, et teen clafoutist. Tal läksid silmad suureks ning palus et ma ikka eesti keeles räägiksin. Vastasin siis, et clafoutis on eestipäraselt ahjupannkook – nii ongi, et uhke prantsusepärane nimetus kõlab eestikeeles nii lihtsalt. Seda küpsetist ajendas mind tegema järjekordne nami-nami kokkame koos teema, kus seekord valmistatigi just seesuguseid küpsetisi.

Vaatasin erinevaid clafoutise retsepte, kuid lõpuks otsustasin oma retseptivihiku vahel oleva retsepti kasuks, kuna seal oli ühe ainena kirjas ka piimapulber (ehk siis rinnapiima asendaja), mida pole ma küpsetistes kunagi kasutanud. Küpsetis tuli mõnus ning just paras laupäevahommikuseks maiustamiseks. Serveerisin küpsetist tuhksuhkru ja hapukoorega.


neljale

500 g küpseid ploome
2 muna
6 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 dl piima
2 spl piimapulbrit
120 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit


Kuumuta 175 kraadini. Lõika ploomid pooleks ning eemalda ploomikivid. Seejärel aseta need küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi (kasutasin 22 cm läbimõõduga ümmargust koogivormi). Vahusta munad, suhkur ja vanillisuhkur mikseriga heledaks vahuks. Sega omavahel piim ja piimapulber ning lisa vahustamist jätkates munavahule. Seejärel sega kokku jahu ja küpsetuspulber ning lisa see ettevaatlikult (pidevalt lusikaga segades), muna-jahu-piimasegule. Kalla taigen ploomidele ning küpseta 175 kraadi juures ca 35-45 minutit või seni, kuni küpsetis on pealt kuldpruun.

5. september 2008

Kohupiimane õunakook

Praegusel ajal, kui õunahooaeg on täies hoos, püüan küpsetada/katsetada võimalikult palju erinevaid õunakooke. Muidugi olen sel aastal valmistanud õunakooke, mida ma juba iga aasta korduvalt teinud ning mis on leidnud tee minu retseptivaramu igihaljate retseptide hulka. Lausa patt oleks mitte kiita ka seda kohupiimast õunakooki, sest sellist kodust maitset annab otsida (kindlasti oli koogi hea maitse põhjustatud ka sellest, et koogipõhja peale pandud õunteviiludega ma ei koonerdanud). Retsepti taigen pärineb blogist Toidutegu. Täidise osa aga sai muudetud endale veelgi meelepärasemaks (ja mis seal salata, ka rammusamaks).

5 dl jahu
1,5 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillsuhkrut
150 g võid
1 muna
1 dl hapupiima

Täidiseks:
õunu (niipalju, et koogivormi põhi oleks mõnusalt kaetud)
kaneeli
200 g kohupiima
200 g vahukoort
2 spl maasikamoosi või 0,5 kl maasikaid
veerand klaasi hapupiima
1,5 dl suhkrut
2 muna


Sega jahu, suhkur, küpsetuspulber ja vanillsuhkur, lisa sulatatud või. Sega ühtlaseks puruks ning jaga pooleks. Poole hulka sega muna ja hapupiim. Vooderda suurem ahjuvorm küpsetuspaberiga ning vala tainas, kuhu segasid sisse muna ja hapupiima, ahjuvormi.

Täidise jaoks koori ja viiluta õunad, laota tainale ning raputa peale kaneeli. Kohupiimakatteks vahusta vahukoor mikseriga, sega hulka kohupiim, suhkur ning maasikamoos ning mikserda veel korraks läbi. Seejärel lisa kohupiimasegule munad ja hapupiim, sega. Kalla segu õuntele ja puista peale teine pool purutainast. Küpseta 175-kraadises ahjus ca 40-45 minutit.

2. september 2008

Hapukapsasupp

Ikka tekib ju vahest isu hapukapsasupi järele. Suppi on erakordselt lihtne teha ning selle valmimse juures ei pea enamuse ajast ise juures viibima.






Kogus: umbes 8le sööjale

3 l vett
750 g sealiha
500 g hapukapsaid
6 spl tangu
1 sibul
1 porgand

2 loorberilehtesoola, pipart, suhkrut,
1-2 tl Dijon sinepit


Pane liha koos kapsaste ja tangudega külma veega keema. Lisa ka loorberilehed ning maitseks soola, pipart, suhkrut ja sinepit. Keeda tasasel kuumusel umbes 2-2,5 tundi. Umbes tund enne keetmise lõpetamist lisa jämedalt riivitud porgand ja hakitud sibul. Maitsesta Kui supp on valmis, tõsta liha välja, lõika viiludeks ning lisa uuesti supile.

1. september 2008

Veduritort

/Prindi retsept/

Kuna minu pisike põnn on jälle kuu vanemaks saanud (nüüdseks juba kolmekuune) siis traditsiooniks kujunenud kombekohaselt valmistasin ka seekord tordi. Kui eelmine kord sai tehtud autotorti, (mille retsepti pole ma veel jõudnudki blogisse kirja panna), siis otsustasin sõidukite jada jätkata - valmis siis rongikujuline tordike. Kook on iseenesest lihtne, valmista rullbiskviit, kata šokolaadiga ja valmis ta ongi.

Rullbiskviidi jaoks:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
200 ml vahukoort
200 g kohupiimapastat
3 spl maasikamoosi
suhkrut

Šokolaadiglasuur:
50 g võid
3 tl Meie Mark kakaod
3 tl tuhksuhkrut
3 tl magusat kakaod (Nesquik)

Kaunistuseks:
3 Domino küpsist
2 kaeraküpsist
Geisha šokolaaditropse

Klopi munad suhkruga kõvaks vahuks. Lisa munavahule küpsetuspulbriga segatud jahu ja kartulitärklis ning sega ettevaatlikult. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ja küpseta 225°C juures umbes 5 minutit. Puista valmis koogipõhi suhkruga üle ja kummuta see küpsetuspaberile. Võta vormi põhjas olnud küpsetuspaber ära, niisuta vähese mahla või veega biskviiti ning seejärel kata koogipõhi puhta rätikuga. Jäta jahtuma.

Täidise jaoks vahusta vahukoor. Vahustamise ajal lisa hulka paar teelusikatäit suhkrut. Vahustatud vahukoorele lisa juurde kohupiim, sega. Seejärel lisa moos ning mikserda kergelt mikseriga kogu segu läbi. Maitsesta kohupiima-vahukooresegu suhkruga (suhkrut lisa oma maitse järgi, vastavalt sellele, kui magusat torti soovid).

Glasuuri jaoks sulata pliidil või ning lisa ülejäänud ained, sega.

Lõika biskviit kaheks. Üks osa aseta veduri kabiiniks (püstiselt) ning teine osa veduri esiosaks (pikali). Kata šokolaadiglasuuriga. Poolita Doomino küpsised ning aseta rongi ratasteks (valgest osast, tee kabiinile aknad). Kaeraküpsised aseta üks kabiinikatuseks ja teine veduri etteotsa. Kinnita šokolaadiglasuuri abil šokolaaditropsid veduri tuledeks ja korstendeks.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails