30. august 2013

Šokolaadine juustukook, mille valmistamiseks on vaja vaid 4 komponenti.

Mulle lihtsalt meeldib Kreeka jogurt ning pean tunnistama, et see on viimasel ajal minu külmkapis haaranud peaaegu, et aukoha. Asendan sellega hapukoort, lisan küpsetistesse, salatitesse, magustoitudesse ning kasutan hommikusöögi valmistamisel. Hommikusöögist rääkides pean lisainfona mainima, et järgmisel nädalal olen esmaspäevast-kolmapäevani (2-4.09) Star FM-i hommikuprogrammis ning jagan erinevaid ideid, mida Kreeja ja Türgi jogurtist peale hakata. Ja kuna niisama rääkimine on igav, siis võtan oma kulbid, lusikad ja kausid kaasa ning teen ka kohe otse-eetris miskit hommikusöögiks sobilikku.

 
Kreeka jogurtita ei saa läbi ka seesama juustukook, mida esmakordselt jagasin juulikuu Nipiraamatus. Olen teinud seda kooki nii maasikate, vaarikate. mustikate ja murelitega. Kuna nende hooaeg on kahjuks siiski otsas, siis kasutasin koogil ploome. Pean tunnistama, et teiste marjade puhul olen need lisaks kaunistamisele koogi valmistamisel kergelt täidisesse surunud. Turu pealt soetatud ploomid olid aga selleks otstarbeks liialt hapud, nii et otsustasin neid lihtsalt vaid kaunistamiseks kasutada.


See retsept on minu üheks selle suve lemmikuks saanud mitmel põhjusel, esiteks on seda lihtne ning mugav valmistada. Kuna minu suvilas puudub elektripliit, siis see koogiretsept on sobib just suvekodusse, kus ahjusoojuse kasutamiseks peaks puupliiti kütma hakkama, mis tänavu suvekuumusega oleks olnud mõeldamatu. Lisaks saab kook kiirelt valmis ning selle tegemiseks peab köögikapis olemas olema vaid 4 koostisosa. Niisiis ei ole vaja tervet poekorvi täis kuhjata, vaid piisab neljast lihtsast koostisainet, mida võib leida mistahes kauplusest. Jakui ei tea, millist müslit valida, siis minule on meeltmööda kasutada šokolaaditükkidega varianti, loomulikult ei pahanda mitte keegi, kui kasutate omatehtud müslit:)

21. august 2013

Tainas küpsetatud suvikõrvitsaviilud

Minu tänane hommik algas maitsvate pannkookidega. Õigemini mõnusate suvikõrvitsapirukatega, mille retsepti ei saa ma mitte jagamata jätta. Nagu viimasel ajal ikka, siis sai ka see retsept alguse hetkel kestvast suvikõrvitsauputusest.


Ega siin miskit keerulist ei ole, tegemist on tempuratainas küpsetatud suvikõrvitsaviiludega, mis tänu pannil küpsemisele omandavad parajalt pehme sisu, samas aga tainakiht jääb ümbertringi meeldivalt krõbe.  Kui üldjuhul on oluline taina valmistamisel selle ühtlane tekstuur, siis tempuratainast valmista lohakalt, nii et tainasse jääks ka kergelt tainatükke. Sellise efekti saamiseks kasutatakse näiteks Jaapanis taina valmistamiseks/segamiseks vaid söömispulki.

Tavapäraselt vaid nisujahu kasutamisele, asendasin seekord poole kogusest odrajahuga ja peab ütlema, et lõpptulemus jääb oluliselt mõnusam ja maalähedasem (ei oska paremini lahti seletada:)), nii et kasutan odrajahu tempurataina valmistamisel kindlasti teinekordki. NB! Seda retsepti kasutades võid samamoodi tainas valmistada nii seeni, kala, kana, suvikõrvitsaõisi, marineeritud kurke - ühesõnaga kõike seda, mis vaid pähe tuleb:)


20. august 2013

Koorene kanaroog seentega

See retsept on tegelikult oma lihtsuselt ja valmistamisviisilt sarnane minu ühe suvise lemmiku suvikõrvitsa-kanapajale. Valmib seegi retsept põhimõttega viska-kõik-pannile-prae-ja-asu-kohe-sööma. 

Praegu on igasuguste saaduste hooaeg. Suvikõrvitsaid on ohtralt, seeni on ohtralt, õunu on ohtralt, ürte peenral veel rohkem, tomatitest parem ei räägigi... seetõttu ongi käed pidevalt tööd täis, et kõik head saadused ikka maitsvalt söögilauale jõuaks. Niisiis on alljärgnevalt miskit üdini hooajalist ja head. Lihtsuses peitub ju võlu, eks? Mina sõin kõrvale kinoad, aga sobib ka kartul, riis, tatar.  PS! Kui seenesõber ei ole, siis ei aita ka see retsept seentega sina-sõbraks saada;)


12. august 2013

Täidetud croissant´id vürtsikilu, suvikõrvitsaviilude ja munapudruga

Suve alguses avati Tallinnas Kadrioru Luigetiigi ääres üks äärmiselt mõnus koht, täpsemalt kohvik-restoran Katharinenthal. Oma mõõtmetelt pisike, kuid äärmiselt mõnusa menüü ning küpsetiste valikuga. Kui ma Tallinna satun ning Pärnu linna rohelust taga igatsema hakkan, siis võtan tavaliselt ette ühe rahuliku jalutuskäigu Kadriorgu. - kolan niisama pargis ning naudin sealset, veidi tüüpilisest Tallinnast erinevat, elu-olu. Nagu ikka, peab üks jalutuskäik lõppema tassi hea kohvi ja mõne koogilõiguga kuskil kohvikus. 

Kadrioru pargis jalutajatele ei jää kindlasti märkamata kohvik Katharinenthal, mis suve alguses oma uksed avas. Ilusa ilmaga saab nautida ja istuda õues kohe pargi ääres, veidi jahedama ilmaga aga lasta end oimetuks lüüa kohvikus ruumides levivatel kohvi- ja küpsetiste lõhnadel. Kusjuures, kohviku perenaisena askeldab seal Angeelika Kang, kes ka kogu sealse kondiitrivaliku eest hoolt kannab ning neil hoolikalt silma peal hoiab. Ma pean ütlema, et küpsetised on seal imehead - värsked ja igati ausad. On peeneid koogikesi ning ka vanakooli klassikat, nagu Moskva saiu ning kohevaid kohupiimakorpe. Ühesõnaga minge proovige - need on imemaitsvad!

Miks ma seda kõike räägin? Sellepärast, et alljärgnev retseptiidee tuleneb just sealtsamast kohvikust. Nimelt pakub Katharinenthal varajastele ärkajatele eraldi hommikusöögimenüüd, kus ka sellised täidetud saiakesed valikus. Olen hommikuti (ja kui võimalik siis lõunati ja õhtuti ja veel igal ajal) erinevate munaroogade austaja ning seetõttu ei saanud ma kuidagi sellisest täidetud croissant´ide ideest mööda vaadata. Otseloomulikult, kui on üks kohev croissant, mis täidetud munapudruga, siis pean ka ise sellist kohe hommikul tegema. 

Tulemus on nii hea ja hea ka vaheldus lihtsalt. Täida ükskõik millega, kuid mina valisin munapudrule kaaslaseks vürtsikilu ning praetud suvikõrvitsaviilud. Proovi aga veel lisandina lõhefileed või juustu või siis näiteks õhukesi heeringaviile. 


6. august 2013

Kolm maitsvat jäätisemaiust - šokolaadi-beseejäätis, jogurtijäätis ning külmunud banaanid jogurtiga

Ma olen tõeline jäätisesõber ning selle suure austajana tarbin suvisel ajal seda külma maiust ikka rohkelt.. Pärnakana olen praegusel soojal ajal päris tihe külaline näiteks Mama Toni´s Gelato jäätisekohvikus, kus saab mõnusaid kreemiseid, kooreseid ja maitserikkaid gelatosid. See koht jääb ranna lähedale, nii et peale rannast tulekut on ju igati mõnus üks vahvlitorbik mõne maitsva külma maiusega tee peale kaasa haarata.

Šokolaadi-beseejäätis

Tegelikult leiab jäätist üsna tihedalt ka minu külmkapist. Pole ju miskit paremat, kui endatehtud jäätis - eriti veel soojal suvepäeval. Üldiselt kasutan ikka seda vana head kondenspiima-vahukoore baasil valmistatud jäätist, siiski on aga sel suvel aukohale tõusnud ka jogurtijäätis: hea kerge valmistada ning mõjub üdini kergelt ka kehale;)

Jäätiseteema sai tõstatud ka juulikuu ajakirjas Maret, kus oli muuhulgas ülesandeks hinnata poejäätiseid ning isetehtud jäätist. Loomulikult võitis pika puuga kodune jäätis, retseptiks ikka vana hea tuntud kooskõla: vahukoor ja kondenspiim. Kui põhikomponendid on teada, siis täidiste ja maitsetega saab mängida.

Hiljuti Itaalias käies pakuti ühes gelato-kohvikus lausa taevalikku maitseelamust - šokolaadi-beseejäätist. Seda jäätist pidin ma koheselt ka koju jõudes järele katsetama või vähemalt sarnast besee-lisandiga jäätist proovima. Ja ongi nii, et lõpptulemuseks oli mõnus šokolaadijäätis, milles beseetükid tekitavad kerget õhulisust ja ka elevust:)


Seekord pakungi ma välja kolm jäätiseretsepti - šokolaadi-beseejäätist, kerget jogurtijäätist ning ühte omapärast pulgajäätist banaanidega. Viimane on saanud eriti populaarseks just välismaa toidublogides. Kujutab see endas kreeka jogurti ja pähklipurusse pistetud banaani, mis kergelt külmutatud. Maitsev ja eriti populaarne laste hulgas

Ega siis muud, kui kööki jäätist valmistama:)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails