31. oktoober 2008

Täidetud ahjuõunad

/Prindi retsept/

Lausa kohustuslik on sügisel vähemalt korra teha ahjuõunu. Pole vahet, kas teha täidisega või ilma, maitsvad on nad sellegipoolest. Muidugi peab tunnistama, et mida rikkalikuma täidisega, seda kiiremini leiavad nad tee kõhtu. Seekordseks katsetuseks oli pähkli-halvaa täidisega õunad.......mmm. Ja juba kiitmist ja tänuväärt on see lõhn, mis tuleb ahjust, kui selle korraks õunte küpsemise käigus praokile teed. Tavaliselt teen täidise nii umbes-täpselt, kuidas kapis aineid leidub, kuid püüan kirja panna ligikaudsed kogused. Täidisest piisab ca 6 suuremale õunale.


6 suuremat õuna

Täidis:
80 g pähkli-rosina segu
lisaks veel 2 tl rosinaid
2 tl kookoshelbeid
2 tl mandleid
1-2 tl halvaa puru
2 tl võid
2 tl mett
1-2 tl fariinisuhkrut
kaneeli


Eemalda õuntelt südamik (jäta kindlasti õuntele põhi alla). Ning tee õuntele noaga kergelt ring ümber (vt ülemiselt pildilt), nii väldid õunte puruks küpsemist. Haki pähklid ja rosinad noaga peenemaks. Sega kõik täidise ained omavahel ning täida sellega õunte õõnsused. Küpseta ahjus 175 kraadi juures ca 15 minutit või seni kuni õunad on pehmed ning täidis pealt parajalt kuldne. Raputa üle tuhksuhkruga ning serveeri vaniljekaste või jäätisega. Muidugi võib ka niisama maiustada!!!


30. oktoober 2008

Moonine banaanikeeks

/Prindi retsept/

Banaan, leib ja sai on tavaliselt need 3 toiduainet, mis kipuvad kappi seisma jääma ning millest on vaja välja mõelda üha uusi toite, kus nimetatud aineid kasutada saab. Seekord, nagu ka positituse pealkirjast lugeda võib, oli vaja ära kasutada banaanid. Kui tavaliselt olen keeksi teinud rosinakeeksi imemaitsva retsepti järgi, siis seekord sai retsept leitud nami-namist. Tegemist üsnagi mahlase küpsetisega, nii et vääriks isegi koogi nime;)


2 muna
150 g suhkrut
150 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
4 tl mooniseemneid
200 g kooritud ja purustatud banaani
1 dl piima

Klopi munad suhkruga õhuliseks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja mooniseemned. Sega piim banaanipüree sisse ning lisa vaheldumisi jahuseguga muna-suhkru vahu hulka. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Küpseta 175kraadises ahjus umbes ca 40-50 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga. Lase valmis koogil vormis 10 minutit jahtuda, siis kummuta restile jahtuma.

28. oktoober 2008

Tarte Tatin

/Prindi retsept/

See on siis nami-nami järjekordne kooskokkamise teema. Selle koogi tegemist olin edasi lükanud juba pikka aega. Eks ikka põhjusel, et kartsin kuidas kook ilusti tervena taldrikule kummutada, sest selline karamelline kate võiks ju kergelt põhja külge jääda. Muidugi ei olnud mul ka sobivat küpsetusvormi, millega kooki valmistada, sest tavalised lahtikäivad vormid siin ei sobi (vedelik imbub läbi) ning vorm peab kannatama lisaks ahjus küpsemisele ka pliidikuumust.
Lõpuks sai siis küpsetis tehtud. Koogi katte juhised võetud nami-namist. Põhi aga enda sulest. Praepanni tuunimise tagajärjel sai tavalisest pannist Tarte Tatin koogivorm:D (kasutasin ca 20 cm läbimõõduga panni) Oh seda õnne kui kook ümberpööramisel lausa täiuslikult koogialusele sai kummutatud. Ja välimus nägi välja ka nagu miljon dollarit. Nii, et kartusest ongi üle saadud ja õhtu magusalt sisustatud.....Jätku kooki!


Taigen:
4,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 spl suhkrut
näpuotsatäis soola
175 g võid
1 muna

Kate:
75 g pehmet võid
75 g suhkrut (võib olla pooleks demerara või fariinsuhkruga)
700g - 1 kg hapukamat õuna


Taigna valmistamiseks sega omavahel jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool. Haki juurde võitükikesed ning sega. Kõige lõpuks lisa muna ning sega korralikult. Pane taigen külmkappi katte valmistamise ajaks.

Koori õunad, eemalda seemnekoda ja lõigu õunad suuremateks sektoriteks. Sulata pliidil vormi sees (sama vorm läheb ka ahju) või, lisa suhkur ning kuumuta tasasel tulel, kuni või on sulanud ja suhkur karamelliseeruma hakkab. Lao puhastatud õunapoolikud tihedalt teineteise kõrvale vormi põhja sulanud suhkru-või segusse, lõikepind ülespoole.Küpseta mõõdukal tulel pliidi peal umbes 10 minutit, kuni on näha, et õunad pehmenema hakkavad.

Rulli eelnevalt valmistatud taigen kettaks ja aseta vormi peale nii, et õunad oleks kaetud. Ülejäänud taina ääred suru õunte ja koogivormi servade vahele. Küpseta 225kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni pealispind on kuldpruun. Lase koogil enne väljakummutamist ca 10 minutit vormis jahtuda. Siis kata koogivorm taldrikuga, pööra kiiresti teistpidi ja kummuta kook taldrikule. Serveeri jäätise või vaniljekastmega.

25. oktoober 2008

Tuunikala-peekonipirukas

Mulle meeldib teha igasugu lahtiseid pirukaid. Nii põnev on mõelda ja komponeerida erinevaid täidiseid ja maitseid. Pirukat ahjust välja võttes on alati suur maitsmis- ja uudisimu peal. Seda pirukat sai tehtud täna lõunaks – peaks ütlema, et üks viimase aja paremaid õnnestumisi. Pirukas on mahlane ja tuunikalane, kus annab kergelt märku ka pirukasse lisatud paar peekoniviilu.


Põhi:
3 dl jahu
150 g margariini
0,5 tl soola
pisut suhkrut
2 sl vett

Täidis:
1 sibul
3 õhukest peekoniviilu
0,5 kl riisi
2 karpi tuunikalakonservi vees
5 kirsstomatit - pooleks lõigatud (või 1 tavaline tomat - viilutatud)
2 dl (1 pakk) kohvikoort (10%)
0,5 dl piima
3 muna
50 g juustu
soola, pipart
tilli, peterselli


Põhja jaoks haki margariin jahuga. Lisa sool, suhkur ning seejärel vesi. Sõtku kiiresti tainaks ja aseta tunniks külma. Rulli tainas ümmarguseks kettaks ning aseta 20-22 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga taignapõhja mõned augud Selleks, et taigna ääred küpsemise käigus alla ei vaju võid asetada servadele fooliumi tugevduseks.. Küpseta ahjus 225°C juures 10 minutit.

Täidise jaoks pane riis veega keema, lisa vette ka natuke soola. Keeda seni kuni riis on pehme, nõruta. Prae sibul pannil klaasjaks, lisa praadimise keskel peeneks hakitud peekoniviilud. Aseta sibula-peekonisegu eelküpsetatud põhjale. Sega omavahel riis ja tuunikala, maitsesta soola, hakitud tilli ja peterselliga ning aseta segu vormi sibulate peale. Selle peale aseta pooleks lõigatud kirsstomatid, suru kergelt riisi-tuunikalasegusse. Klopi munad, koor ja piim segamini ning maitsesta soola ja pipraga. Sega hulka riivjuust ja kalla segu ettevaatlikult pirukale. Küpseta ahjus 175°C juures seni, kuni pirukas on pealt kuldne. (Küpsemise lõppjärgus asetasin pirukale fooliumi, selleks, et pealt liialt ära ei kõrbseks ning seest ilusti ilusasti läbi küpseks)

24. oktoober 2008

Tiramisu

Vesistasin ükspäev poes jäätiseriiuli ees. Seal jäi mulle silma üks uustulnukas, nimelt Tiramisu jäätis, mis oli kaetud eriti suurte valgešokolaadi tropsidega. Seda jäätist ma küll ei ostnud, kuid sellest ajast peale vaevab mind tohutu Tiramisu isu. Tiramisu – lihtne valmistada, aga maitseb nii, nagu selle hõrgutise tegemiseks oleks tunde kulunud. Kasutasin seekord Ladyś fingers´i küpsiseid, kuid sama maitsev tuleb ka tavaliste keelekeste küpsistega. Ja kusjuures, kodumaise Merevaigu juustuga meeldib mulle rohkem, kui Mascarponega tehtud, aga see on muidugi maitse asi.


Kaheksale

200 g Savoiard´i küpsiseid

Niisutamiseks:
1,5 dl kanget kohvi
1 sl Amaretto likööri (sobib ka brändi)

Kreem:
400 g toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 munakollast
2 dl vahukoort

Peale:
naturaalset kakaopulbrit

Kreemi valmistamiseks sega omavahel toorjuust,suhkrud ja munakollased. Vahusta koor ja sega õrnalt ülejäänud segu hulka. Kasta korraks küpsised kohvi-likööri segusse ja laota kaussi põhjaks esimene kiht. Määri peale pool kreemist. Tee nii veel üks kiht. Seejärel lase külmkapis maitsestuda üleöö. Vahetult enne serveerimist, puista koogile peale kakaopulber.

19. oktoober 2008

Röstitud peedid

/Prindi retsept/

Viimasel ajal on kindlasti populaarsel kohal Jamie Oliver’ i retseptid, seda ka kindlasti tänu ETV-s jooksvale omanimelisele saatele, kus keskendutakse koolilaste toitumisele ja selle parandamisele. Igastahes olen suur Jamie Oliveri pastaretseptide austaja. Hiljuti leidsin nami-nami-st ka Jamie Oliveri röstitud peetide retsepti. Kuna olen suur peedi-armastaja, siis polnud vaja mind kaua veenda, et selle retsepti ette võtan. Pisikeste retsepti muudatustega said peedid röstitud. Vaja oli vaid kahvel välja otsida ning söömise kallale asuda....


neljale

4 keskmise suurusega peeti
rosmariini
meresoola
jahvatatud musta pipart
palsamäädikat
oliiviõli


Kuumuta ahi 200 C kraadini. Koori peedid ning lõika sektoriteks. Aseta ahjupannile foolium ning selle peale pane peedi-sektorid. Maitsesta rosmariini, meresoola ja musta pipraga. Piserda kergelt üle palsamiäädika ja oliiviõliga. Voldi foolium peetide pealt kokku kinniseks pakikeseks. Küpseta 200kraadises ahjus ca 50minutit kuni 1 tund, kuni peedid on pehmed.

14. oktoober 2008

Krõbedas kartulikattes ahjuroog


Viimasel ajal olen üsna tihti avastanud end ostmast Rimi-Hüpermarketi poolt välja antavat toiduajakirja Toit&Trend. Viimases ajakirjas jäi koheselt silma selline roog, nagu ahjuguljašš. Teatavasti teakse guljašši veiselihast, mina tegin sama rooga aga sealihaga. Nii, et täpsuse huvides nimetaksin oma sealihaga tehtud maiuse (just nii olekski õige seda toitu nimetada) ümber ahjuroaks. Tehke ja nautige...


kuuele

750 g kuubikuteks (ca 2 cm) lõigatud sealiha (kasutasin kaelakarbonaadi)
2 sl jahu
2 viilutatud sibulat
3 purustatud küüslauguküünt
3 õhukesteks viiludeks lõigatud porgandit
1 sl paprikapulbrit
2-3 sl ketšupit
5 dl puljongit
3 õhukesteks viiludeks lõigatud suuremat kartulit
soola, pipart
õli


Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Aseta lihatükid kaussi ning puista neile peale jahu. Sega korralikult läbi. Kuumuta pannil õli ning prae selles lihatükke 4-5 minutit või seni kuni need on ümbertringi pruunikad. Tõsta lihatükid taldrikule. Prae samal pannil madalal kuumusel sibulaviilud klaasjaks, seejärel lisa purustatud küüslauk. Kuumuta veidi ning lisa porgandiviilud, paprikapulber, ketšup ning puljong. Sega korralikult läbi ning kuumuta pannitäis keema. Siis aseta juurde ka lihakuubikud ning maitsesta rooga vajadusel soola-pipraga. Lase pajal madalal kuumusel ca 10-20 minutit podiseda (kui vedelik aurustub väga ära, lisa vahepeale vett juurde). Liha peaks selleks ajaks pehmeks saama ning kaste paksenema. Seejärel aseta segu väiksematesse ahjuvormidesse või ühte suurde vormi. Laota peale kartuliviilud ning nirista peale õli ja puista peale kergelt soola. Küpseta rooga 200 kraadises ahjus ca 20 minutit või seni kuni kartul on pealt kenasti pruunistunud.

12. oktoober 2008

Hommiku juustusarvekesed

Olen tähele pannud, et viimasel ajal valmistan rohkesti igasugu juustuküpsetisi. Aga mis seal salata, juust sobib ju peaaegu kõigega. Ei saa ilma juustupirukateta ega ka grillitud kõrvitsa ja peetidega, kus juust on pealr parajalt ära sulanud.... Igastahes valmistasin täna hommikul jälle midagi maitsvat juustust, nimelt juustusarvekesi. Kui hommikul ahjust välja võttes saiad lauale asetasin, veendusin, et külm piim ja kuumad juustused sarvesaiad on pühapäevahommiku parim kooslus! ...ja pealegi lihtne valmistada...




ca 8-12 tükki

4 dl nisujahu
2 dl riivitud juustu + ca 2 dl riivitud juustu täidiseks
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g margariini
2 dl hapukoort

Kate:
1
muna
seesamiseemneid

Sega kokku jahu, 2 dl riivitud juustu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme margariin. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks või piklikuks ribaks. Lõika taignast 8-12 kolmnurka. Pane iga kolmnurga keskele natuke riivitud juustu ja keera sarvekesteks, alustades laiemast servast. Tõsta plaadile küpsetuspaberi peale ja määri munaga. Raputa peale seesamiseemneid. Küpseta 225° ahjus u 10-15 min.

7. oktoober 2008

Kiire kodujuustupirukas

Üks õige pirukas peab olema parajalt juustune ning tekitama tunde, et peale esimese tüki söömist tahaks veel mitu pirukatükki ära süüa. Umbes selline on seesama kodujuustupirukas, mis maitseb hästi ning samas ei tekita üleküllastumistunnet. Lisaboonusena võib tõdeda, et see küpsetis valmib ääretult lihtsalt - vaid kokkusegamis- ja küpsetamisvaev!



100 g sulatatud võid
300 g kodujuustu
4 sl hapukoort
3 muna
6 sl jahu
0,5 tl soola
kimbuke tilli, hakituna
250 g riivitud juustu


Sega omavahel kõik ained peale riivitud juustu. Kõige viimasena, kui ained omavahel segatud lisa juurde ka riivitud juust (jäta natuke alles peale raputamiseks). Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi (läbimõõduga 22-24 cm). Puista peale kõrvalepandud juust. Küpseta 180 kraadi juures ca 30 minutit ehk seni kuni pirukas on pealt kuldpruun.

PS! Soovi korral võid tainasse lisada ka kapsast või porgandit!

3. oktoober 2008

Mahlane porgandi-ananassikook

/Prindi retsept/

Plaanis oli juba ammu proovida porgandikooki (kunagi müüdi Selveris ühte porgandikooki, mis mulle tohutult maitses), kuid millegipärast selle tegemiseni jõudsin alles nüüd. Minu arvates peaks igaühel retseptisahtlis olema oma kindel porgandikoogi retsept, millega vahel külalisi üllatada või millega jahedatel sügisõhtutel maiustada. Leidsin enda jaoks ka nö ideaalsete komponentidega retsepti allrecepies.com lehelt. Muidugi sai koostisaineid totaalselt muudetud, sest näiteks ligi 500 g suhkrukogus ning tohutu õlikogus oli ausalt öeldes hirmutav. Kook ise tuli hämmastavalt maitsev. Isegi pärast kahte päeva on kook ikka sama mõnus ja mahlane kui valmistamise päeval. Koogile katteks toorjuustuglasuur ning martsipanist mummud, et tort lastepärasem oleks. Kook sai tehtud siis Andri 4nda elukuu täitumise puhul.


250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 tl kaneeli
4 muna
200 g toiduõli
250 g suhkrut
300 g riivitud porgandit (toorest)
175 g peeneks hakitud ananassi
75 g india pähkleid (peeneks hakituna)

Toorjuustuglasuur:
200 ml vahukoort
180 g toorjuustu
2-3 spl suhkrut
sidrunist pressitud mahla


Kuumuta ahi 150 kraadini. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja kaneel. Vahusta munad, õli ja suhkur kohevaks ning lisa jahu-segule. Seejärel lisa riivitud porgand, peeneks hakitud ananass ning pähklid. Sega kogu mass ühtlaseks.

Vooderda lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhi küpsetuspaberiga (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi). Vala taigen vormi ning küpseta 150 kraadi juures ca 40 minutit või seni kuni pealt on kuldpruun ning koogi keskele pistetud tikk jääb taignast puhtaks. Lase koogil jahtuda.

Toorjuustuglasuuri valmistamiseks vahusta vahukoor. Vahustamise poole peal lisa suhkur. Kui vahukoor on vahustunud, sega käsitsi sisse toorjuust ning maitsesta sidrunist pressitud mahlaga. Kata jahtunud kook glasuuriga (glasuuri jäi minul natuke üle).

4 kuud täis!!!

Alates juunikuust on kuu esimene päev alati tähistamist väärt. Pisike Andri saab jälle kuu vanemaks. Nüüd siis täitus juba 4 kuud. Pikkust juba 68 cm ning kaal 8,34 - pirakas tükk, nagu arst ütles:D

Nagu iga kuu, tuleb ka seekord seda sündmust tähistada väikese tordi-koogi söömisega. Olen teinud juba rohelist rulltorti ning auto- ja rongitorti. Lastepärastetortide jada jätkates, sai seekord tehtud mummukooki. Kook iseensest on ananassi-porgandikook (võrratult mahlane ja hea), mis kaetud toorjuustuglasuuri ning martsipanimummudega.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails