31. märts 2018

Kodune pühadekeeks valge šokolaadi kastmega

Kellele ei maitseks üks mõnusalt mahlane kodune keeks?! Üks seesugune mõnus retsept on teie ees! Sellesse keeksitainasse on lisatud valmistamisel kodujuustu, mis on eelnevalt saumikseriga püreestatud. Nimelt teeb kodujuust keeksi täidlasemaks ja tummisemaks, samuti aitab see hoida keeksi mahlakust. 

Minule meeldib, kui keeks on peale küpsemist pisut seisnud, sest enamasti kipuvad keeksid seistes üha paremaks muutuma. Nii on ka selle küpsetistega - see keeks maitseb minu arvates kõige paremini järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval, sest nii on see kõige mahlasem! Samas, ei krimpsuta keegi kindlasti nina, kui seda küpsetist ka ahjusoojana sööjatele pakud. Sellele keeksile on sobiv kaaslane üks maitsev šokolaadikaste, mida võid serveerida keeksiviilu kõrval või hoopis valada see keeksile krooniks peale! 
Valmistasin selle retsepti pühade puhul Rootsis ilmuvale kohalikule päevalehele!


Kogus: 1 suur keeks
Valmistamisaeg:15 min ettevalmistusteks + 1 tund küpsetamiseks
Muu info: valmistamisel on kasutatud 1,5 l keeksivormi!

200 g toasooja võid
200 g suhkrut
4 muna
200 g kodujuustu
2 tl apelsini riivitud koort
2 tl küpsetuspulbrit
200 g nisujahu
100 g riisijahu

Šokolaadikaste:
1 dl vahukoort
1 munakollane
näpuotsatäis sool
30 g valget šokolaadi, tükeldatuna

Serveerimiseks peale pähklipuru 

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa mikserdades juurde munad. Püreesta kodujuust enam-vähem ühtlaseks massiks ning lisa koos apelsinikoorega tainale. Sega kuivained omavahel, lisa võisegule ning sega kõik ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ning küpseta 175 kraadi juures 50min-1tund. Lase keeksil jahtuda.

Kastme valmistamiseks kuumuta koor potis keemiseni. Vahusta munakollane kergelt soolaga. Seejärel vala  mõned supilusikatäied kuuma kooresegu munakollasele ning sega ühtlaseks, seejärel vala antud segu koore hulka, lisa tükeldatud šokolaad ning kuumuta segades ühtlaseks. Kuumuta kindlasti vesivannil, et vältida põhjakõrbemist. Kuumuta segu segades seni, kuni kaste pakseneb, seejärel tõsta kaste vesivannilt jahtuma. Serveeri kastet sooja või külmana keeksi kõrval või nirista see hoopis vahetult enne serveerimist keeksile! Raputa peale ka pähklipuru. 

 


28. märts 2018

Taas on toimumas Pärnu Restoranide Nädal! Veidi juttu ka ühest auhinnaloosist!

Ilmad muutuvad üha kevadisemaks ning Pärnu hakkab tasapisi suveks valmistuma. Enne suurt suvemelu on siin armsas väikelinnas toimumas aga juba traditsiooniks kujunenud Pärnu Restoranide Nädal, sedapuhku juba neljandat korda. See tekitab lisaks kohalikele palju elevust ka väljastpoolt Pärnut külastajatele ning seetõttu on sel ajal siinne vaikelu asendunud mõnusa sumina ja sagimisega tänavatel ja restoranides. See on nauditav ning pakatab silmnähtavalt kevadisest energiast! Pärnu Restoranide Nädal toimub sel aastal 7-15. aprillini ning sellest võtavad osa 25 suvepealinna restorani: Akord, BabyBack Ribs & BBQ, Café Grand, Da Vinci, Eagle, Embecke, Hea Maa, Jahtklubi Restoran, Kolhethi, KUU, Lime Lounge, Mon Ami, MUM Cafe, NOOT, Kalamajaka kohvik, Paradiis, Piparmünt, Postipoiss, Raimond, Rannahotelli restoran, Strand, Tervise Paradiis, Villa Ammende, Villa Wesset, White Beach Golf. Nendes toidukohtades pakutakse erihinnaga lõuna- ja õhtusööke - 2-käiguline lõunasöök hinnaga 10€ ja 12€ ja 3-käiguline õhtusöök 18€ ja 20€.

Lime Lounge
Olgugi, et selle ürituseni on veel pisut aega, siis broneerimine on alatud juba 26.märtsist. Broneeringuid saab teha restoranide nädala ametlikul kodulehel www.parnurestaurantweek.ee ning samalt lehelt leiab ka kõikide toidukohtade menüüd, mis saadaval restoranide nädalal!

Pildistasin selle nädala jaoks veebruarikuu lõpul osalevate restoranide pearoogasid ning pean ütlema, et meie linna kokad on ikka andekad ja üllatavalt laia silmaringiga. Kasutatakse oskuslikult  ära siinset kohalikku toorainet, mida Pärnul plaan sel aastal ka laiemalt tutvustada. Samuti näevad kõik toidud taldrikul välja kui kunstiteosed! "Esmalt süüakse silmadega" on kindlasti selle aasta üks märksõnasid ... tasub proovima tulla!



Ülalt alustades: Rannahotelli restoran/NOOT/Ammende Villa/Eagle
Enne restoranide nädala algust on aga toimumas suur avapauk kogu üritusele Peakokkade õhtusöögiga. See on samuti juba traditsiooniks saanud üritus, kus 13 Pärnu restoranide peakokka panevad üheks õhtuks noad ühte kööki ning valmistavad ühe vägeva kohalikest maitsetest koosneva 6-käigulise õhtusöögi. Sel aastal toimub Pärnu Restoranide Nädala peakokkade õhtusöök 6. aprillil 2018 kell 19.00 ning millele on võimalik samuti veel kohti broneerida (täpsem info: www.parnurestaurantweek.ee).
Mis teeb selle aasta õhtusöögigala aga ERITI eriliseks? Sel aastal on toimumiskoht salastatud! Öeldud on vaid, et  õhtusöök toimub poole tunni tee kaugusel Pärnust. Buss väljub kesklinnast kell 18.00 ning toob südaööks linna tagasi. Kõlab ju põnevalt!?!

Nüüd aga auhinnaloosi juurde, mis on toimumas tegelikult minu kokkama-blogi FB-lehel (siiski ei taha ma kellelegi liiga teha ning kui sul FB-leht puudub, siis loomulikult lähevad loosikasti ka selle postituse juurde jäetud kommentaarid). Ühesõnaga on selle auhinna välja pannud Pärnu kesklinnas asuv hotell Victoria ning auhind sisaldab:
* Majutust kahele Victoria hotellis koos hommikusöögiga;
* Õhtusööki (3 käiku) kahele Pärnu Restoranide Nädala raames Victoria hotelli restoranis Café Grand. (Õhtusöögiks pakutava menüüga saab tutvuda siin).Kinkekaart kehtub aprillikuu lõpuni!

Auhinna loosin välja 04.04.2018 oma blogi FB-lehel ning loosis osalemiseks vasta kommentaarina (auhinnamängu postituses), kas oled külastanud Pärnu toidukohti? Kui jah, siis kindlasti oleks tore, kui tooksid välja oma(d) lemmiku(d)!

Mängus osalemiseks külasta kokkama-blogi FB-lehte,


Café Grand võikala
Hotell Victoria kodulehekülg 

Kohtumiseni Pärnus!
Kõik fotod: Ragne Värk

26. märts 2018

Laste lemmikud - külmkuivatatud marjad ning lihtne kirsi panna cotta!

Meil on kodus alati olemas olnud üks tore kommisahtel, mis ei asu kuskil salakohas, vaid täiesti avalikult suures elutoas. Selles sahtlis leidub igasugu magusat - komme, küpsiseid, kõrsikuid ja muud seesugust. See on sahtel, mida võivad põhimõtteliselt kasutada vastavalt oma äranägemise järgi kõik üle viie aastased. Võiks ju arvata, et see magus kohake on pidevas kasutuses ning eriti just 9-aastase lapse puhul, kuid tegelikult avatakse kommisahtli ust pigem harva. Mõnikord on hea miskit kohvi kõrvale võtta, mõnikord hea külalistele miskit pakkuda. Laps leiab tee sinna sahtlisse ka pigem harva ning üldjuhul just siis, kui on ees mõni pikem autosõit - siis on ju hea miskit teele kaasa võtta. Ühesõnaga olen ma aru saanud, et kuna oleme lapsele alati seda kommisahtlit lubanud kasutada, siis kommid ei ole saanud talle kinnisideeks ega mõneks kättesaamatuks ahvatluseks. Siiski on mul mitmeid tuttavaid, kes ongi mures lapse suure kommi- ja magusasõltuvuse pärast. Nähakse palju vaeva, et kommi millegi sarnase, kuid olulisemalt tervislikumaga asendada. 


Nüüd jõuamegi selle postituse peaosalise juurde - külmkuivatatud marjad ja puuviljad! Ma arvan, et julgen neid soovitada kõikidele, kes soovivad lapsele pakkuda kommidest olulisemalt kasulikumat ampsu. Need on suurepäraseks maiuseks kommi asemel ning olen kindel, et ka lapsed arvavad nii. Ja olgem ausad - tegelikult on külmkuivatatud marjade ja puuviljadega ka ise ülimalt mõnus maiustada. Külmkuivatatud marjad on nagu pisikesed magusad ja äratuntava maitsega marja- ning puuviljakommid. Mõni aeg tagasi tutvusin ma sellise ettevõtte nagu MEKI külmkuivatatud toodete valikuga. Olen eelnevalt kasutanud väga edukalt külmkuivatatud maasikaid, mustikaid ja jõhvikaid, kuid sellega minu proovimised piirdusid. Tegelikult on selle meetodi valmistamisel lõpptulemusena valik nii kirju ja maitsetest tulvil! Ma soovitan kindlasti proovida! Tekstuurilt on need mõnusalt krõmpsud, milles on säilinud täielikult marjade ja puuviljade enda maitse. Külmkuivatatud marju võib hetkel leida vabalt suuremate toidukaupluste nimistust, tavaliselt asetsevad need kõrvuti kuivatatud puuviljade ja pähklitega või siis on hoopis tervisetoodete riiulil. Meki e-poodi tasub samuti kindlasti piiluda!


Muidugi peab igaüks leidma külmkuivatatud toodete seast oma lemmiku. Minu suuremale lapsele olid meeltmööda näiteks vaarikad, seda tänu oma hapukusele ning sellele marjale väga omasele maitsele. Minule oli meeldiv üllatus jällegi külmkuivatatud õunakuubikud, mis meenutasid pisut lapsepõlves kuivatatud õunte maitset, ainult et külmkuivatatult  on õunatükid  meeldivalt krõmpsud. Murelid on ka ülimalt head, kuid need meeldivad vist kõikidele. Tegelikult on külmkuivatatud marjad/puuviljad kõik hea maitsega ning ei ole küll ühtegi sellist toodet, mis nina krimpsutama paneb.


Mis on külmkuivatamine? See on meetod, kus esmalt värsked (või töödeldud) toiduained kiirkülmutatakse ning seejärel (vaakumis toiduainetest) aeglaselt soojendamise tulemusena eemaldatakse külmumisel tekkinud jääkristallid. Sealjuures säilib lõpptulemusena toodete maitse, lõhn, välimus ning toiteväärtus. Samuti on külmkuivatatud tooted säilitusainetevabad ning ilma täiendava lisatud suhkrutega! 


Külmkuivatatud marjad sobivad loomulikult niisama söömiseks, kuid neid saab kasutada ka isetehtud müslisegudes, hommikupudrul. Olen lisanud ka hommikusele jogurti- ja smuutikausile tekstuuri andmiseks. Samuti sobivad need igasugu kookide-tortide kaunistamiseks! Nendest marjadest valmistatakse ka jahu, mis on ilusti olemas ka Meki tootevalikus. Marjajahust räägib ka allolev retseptipostitus. Kasutasin külmkuivatatud marjajahu väga edukalt ühe imelihtsa panna cotta valmistamisel. Tarretamiseks kasutasin traditsioonilise želatiini asemel tarretisesuhkrut, mis tegi magustoidu valmimise veelgi lihtsamaks! See magustoit sobib hästi valmistamiseks ka lähenevate kevadpühade puhul! Tegelikult sobib seesugune marjajahu veel igasugustesse kreemidesse, vahtudesse, küpsisetainasse jne. Plaanin lähiajal rullbiskviiti küpsetada ning täidiseks teha mustikajahust kohupiimavahu;)


Mitmele: neljale
Valmistamisaeg: 10-15min

ca 0,75 dl tarretisesuhkrut
1 sl külmkuivatatud kirsijahu

4 dl rõõska koort (35%)
1 dl piima (soovitavalt 3,5%)


Kaunistuseks: külmkuivatatud marju

Sega suhkur kirsijahuga. Pane koor ja piim potti ning ning kuumuta keemiseni (ära keema lase). Seejärel lisa hoolikalt segades juurde suhkrusegu. Kuumuta pidevalt segades veel 2-3 minutit. Selleks ajaks peab suhkur olema ilusti kooresegusse sulanud. Vala segu nelja klaasi ning lase neil toatemperatuuril jahtuda täielikult, seejärel tõsta külmkappi jahenema. Vahetult enne serveerimist raputa magustoidule peale käte vahel peenemaks purustatud külmkuivatatud marju.

Postitus valmis koostöös ettevõttega Meki (Freezedry OÜ)
Vaata ka Meki FB-lehte.


22. märts 2018

Kodune guljašš linnulihast


Sellel roal on palju häid omadusi ning veel üks eriti oluline positiivne joon - see guljašš on vist meeltmööda kõikidele lastele. Vähemalt mina ei ole nurinat kuulnud väiksemate sööjate suust. Pole saladus, et lastele meeldivad üldjuhul lihtsad kodused toidud ning guljašš on täpselt üks seesugustest toitudest. Guljašši võid teha mis tahes lihaga, kuid mina olen eelistanud just kanaliha - valmib kiirelt ning ei mõju lõpptulemusena üleliia raskelt.  

Mina kartulit väga tihti ei söö ning seetõttu valmistan guljašši juurde tihtipeale tatart, samas võib alati lisandiks kõrvale valmistada riisi, keedetud kartulit, läätsesid...


Mitmele: neljale
Aeg: 1 tund 45 min
Laktoosivaba

600 g kanakintsuliha
soola, pipart
2 sl sibulahelbeid või 1 väike sibul
1 sl paprikapulbrit
2 sl nisujahu
5 sl tomatipastat
5 dl puljongit
kimbuke värsket tilli

Lõika liha kuubikuteks ning pruunista pannil, vahepeal maitsesta soola-pipraga ja lisa juurde ka sibulahelbed (kui kasutad tavalist sibulat, siis kuumuta hakitud sibulatükid eelnevalt pannil klaasjaks). Sega juurde paprikapulber ning seejärel jahu. Kuumuta läbi ning lisa pannile tomatipasta, puljong ja till. Hauta rooga madalal kuumusel 45 minutit ehk seni kuni liha on pehme, vajadusel võid lisada täiendavalt puljongit. Serveeri meelepärase lisandiga.

18. märts 2018

Hapukoore-pistaatsiajäätis

Erinevaid jäätiseretsepte on siia blogisse sattunud juba üsna mitu ning isegi hapukoorejäätiseid on ilusti olemas. Hapukoorest valmistatud jäätis on imehea ning selle vastu mul vaimustu veel vaibunud ei ole. Selle kasuks räägib eelkõige maitse ning valmistamise lihtsus. Ei mingit kuumutamist ja jahutamist nagu klassikalise jäätise valmistamisel kombeks. Hapukoorest maiuse valmistamisel sega kõik ained lihtsalt kokku ning seejärel lase jäätisemasinal ülejäänud töö ära teha. Ainuke mida võiks hapukoorejäätise tegemisel meeles pidama on see, et komponendid (selle retsepti puhul hapukoor ja vahukoor) võiks olla külmkapikülmad! Selle jäätise valmistamiseks peaks kodus kindlasti olemas olema jäätisemasin, sest nii on lõpptulemus mõnusalt siidine, kreemjas, kuid samas õhuline!


Sel korral sai hapukoorejäätis seltsiks endale pistaatsiamekki, milleks kasutasin poest ostetud pistaatsiapähklitest valmistatud pastat. Pean mainima, et ostmisel jälgige kindlasti, et pasta oleks ikka valmistatud 100% pistaatsiapähklitest. Olen korra kasutanud 50% pistaatsiapähklitest valmistatud pastat ning see topsikuke leidis oma tee üsna kiirelt prügikasti tänu tehislikule maitsele ja lõhnale. Minu lemmikuks on kujunenud umami.ee veebipoes müüdav pasta.
Hulgaliselt teisi jäätiseretsepte sellest blogist leiad siit: jäätised!

350 g hapukoort
75-100 g suhkrut
3-5 tl pistaatsiapastat
2 dl vahukoort

Sega hapukoor suhkru ja pistaatsiapastaga. Kõige viimasena sega juurde vahustamata vahukoor.  Pane segu sügavkülmas seisnud (külma!)jäätiseanumasse ning valmista segust jäätis. Minul võtab jäätise valmimine aega ca 20 minutit.


13. märts 2018

Kohvik Katharinenthal, minu sealsed lemmikmaiused ning üks küpsetistest tulvil auhinnaloos!


Katharinenthal on hubane kohvik, mis pakub värskeid küpsetisi, maitsvaid kooke ning isuäratavaid tordikesi. See on kohvik, mis avas uksed esmalt Kadriorus, seejärel avati kohviku "noorem õde"  Kadrioru Kunstimuuseumis ning siis "viimati avatud uustulnuk" Stockmanni kaubamaja esimesel korrusel - selle puhul on peamiselt tegemist take-away kohvikuga, kus võimalik kaasa osta lisaks Katharinenthali harjumuspärastele toodetele ka erinevaid salateid, võileibu, vrappe, smuutisid ja muu head-paremat.


Mina olen Katharinenthaliga seotud olnud selle avamisest saati - siis, kui Luigetiigi ääres, Kadrioru lossi Lilleaia vahetus läheduses avati ca 5 aastat tagasi Katharinenthali esimene kohvikuke. Oma panuse sellesse kohvikusse annan (toidu)pildistamise ja pisut turundustegevusega. Nii, et kõik Katharinenthali koogid-tordid, saiakesed ja toidud on modellina minu kaamera ette sattunud. Selle viie aasta jooksul olen ma vägagi tuttav Katharinenthalis pakutavate küpsetiste ja muu magusaga ning seepärast oskan üsna julgesti soovitada ja rääkida oma lemmikutest. Seetõttu olen kokku pannud pisikese valiku Katharinenthali lemmiktoodetest, millest räägin pisut alljärgnevalt ning etteruttavalt võin vihjata, et neid lemmiktooteid on võimalik proovida ka kahel inimesel;) 


Katharinenthali kohviku kondiitritoodete eest vastutab koogihaldjas Angeelika Kang, kelle väljatöötatud retseptide järgi valmivadki kohviku hõrgutised. Katharinenthali osavate pagarite käe all valmivad küpsetised, mille valmistamiseks kasutatakse alati ehedat võid.
Minul on nii mõnigi küpsetis suureks lemmikuks saanud! Kohe kindlasti ei saa kuidagi üle ega ümber mandlisarvekestest, mille sees peitub ohtralt mandlikreemi ning mille peal katteks mandlitega kaetud purukate. Samamoodi head on ka ohtra võiga valmistatud kaneelisaiakesed, vaarika-kohupiimakoogid ja nostalgilised kohupiimakorbid. Kas tead, mis neid kolme küpsetist ühendab? Neid kõiki on valmistatud Katharinenthalis selle avamisest saati! Pean veel mainima, et Katharinenthali kohupiimakorpides peitub nii mõnusalt kohupiima ning see asetseb täpselt meeldivalt õhukese pärmitainast põhja peal.


Šokolaadiaustajatele on sobiv trühvlikook, mis on meeldivalt tummine ning koos tassikese kange kohviga lausa ideaalne! Kes nii tummisest šokolaadikoogist aga miskit kergemat soovib, siis kindlasti soovitan proovida muretainast põhjal šokolaadikreemi-pähklikooki. Brita kook on imehea ning muidugi pavlova! Lõpetuseks ei saa mainimata jätta makroone, mida leidub erinevate maitsetega. Minu üheks lemmikuks on loomulikult pistaatsiamakroonid!



Katharinenthali kohvikud asuvad Tallinnas kolmes kohas:
Katharinenthal Kadriorus – A. Weizenbergi 22, Tallinn
Katharinenthali Lossikohvik – A. Weizenbergi 37, Tallinn
Katharinenthali take-away kohviks Stockmannis
– Liivalaia 53, I korrus



LOOSIMINE! Ma olen kokku kogunud oma lemmikud Katharinenthali kohvikust ning needsamad lemmikud loosin välja ka KAHELE inimesele. Ühe võitja loosin välja siin blogis ning teise oma blogi FB-lehel SIIN. Loosis osalemiseks anna märku, milliseid küpsetisi sina kohvikus käies eelistad tellida! Ehk on sul mõni lemmik tekkinud ka Katharinenthalist?
Võitjad teatan  selle nädala lõpul (18.03) selle postituse all kommentaariumis ning ka kokkama blogi FB-s. Magusa võidu saab kätte Katharinenthali kohvikust ning auhinnakotike sisaldab: kaneelisaiakest, vaarika-kohupiimakooki, kohupiimakorpi, trühvlikooki, šokolaadikreemi-pähklikooki, brita kooki, pavlovat ja makroone!





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails