29. detsember 2023

Hapupiimapannkoogid kalamarjaga

Eriline hommikusöök nädalavahetuse hommikuteks! Head isu:)


Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20 min

100 g nisujahu
1 sl tatrajahu
0,5 tl soola
1 tl suhkrut
1 tl soodat
200 g keefiri
1 muna

Kaste:
200 g Kreeka jogurtit
50 g marineeritud kurki
1 tl sidruni riivitud koort
soola, pipart, suhkrut

Serveerimiseks:
kalamarja, wakame vetikat, maitserohelist

Sega kuivained omavahel, lisa keefir ja muna ning sega ühtlaseks tainaks. Küpseta pannil õlis pisikesed lusikapannkoogid.

Kastme valmistamiseks haki kurk hästi peeneks. Sega kõik ained omavahel kokku ning maitsesta! Serveeri pannkooke kastme, kalamarja, wakame ja maitserohelisega!


27. detsember 2023

Toorjuustuvahuga biskviitkook

Ma jagan üht imelihtsat koogiretsepti, mis on saanud pisut jõulusema olemuse. Tegelikult sobib see kook valmistamiseks mistahes hooajal, asendades kaunistuse vastavalt sobivale ajale. Praegusel ajal ehtisin koogikese jõhvikate, piparkookide, granaatõunaseemnete ja rosmariiniga. Kevadel lisa rabarberit, suvisel ajal kasuta kaunistamiseks värskeid marju ning sügisel lisa koogile ahjus küpsetatud õunu.

See kook valmib tõepoolest nii lihtsasti. Kasutasin koogi valmistamisel oma lemmikut biskviidiretsepti, mille õnnestumine on alati kindel. Kreemiks lisasin aga kondenspiimast, toorjuustust ja vahukoorest kokkusegatud imemaitsvat maiust. Vahukoor annab kreemile meeldivalt õhulisust, mistõttu jääb kook lõpptulemusena nii mõnusalt vahune. Ja mis kõige parem – selle koogi võid julgelt teha valmis juba eelmisel päeval. Nii pead vaid enne serveerimist koogi ära kaunistama, mis tegelikult ei nõua kaua aega. 

See postitus valmis minu Pärnu kodupoe Promo Cash & Carry kauplusega, kus on alati ruumi nii palju, et isegi rahvarohkel ajal tundub, nagu rahvast ei ole. Lisaks saad sealt varuda kõik, mis pühade ajaks või mõneks muuks tähtpäevaks vajalik. Seal on suurepärane kalalett, lai valik puu-ja köögivilju ning veel suurem valik erinevaid (nii jahutatud kui ka külmutatud) lihatooteid.

Hoia kindlasti pilk peal ka minu instagramil, kus jagan retsepte, nippe ja soovitusi.

Kogus: 8-10le
Valmistamisaeg: 35 min + tahenemisaeg
Soovitus: Riivi kreemi sisse ka ca 1 tl sidrunikoort

Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
400 g toasooja toorjuustu
200 g kondenspiima
2 dl vahukoort

Immutamiseks:
ca 6 sl piima


Kaunistamiseks:
kookoshelbeid, jõhvikaid, granaatõunaseemneid,
kaneelipulka, aniisi, piparkooke, rosmariini vms

Vahusta munad suhkruga kohevaks paksuks vahuks. Sega kuivained omavahel ning lisa segades munavahule. Võid kiirelt kogu segu läbi mikserdada, kuid väldi ülevahustamist! Vala segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (Ø20cm) põhjale ja küpseta pöörõhurežiimil 160 kraadi juures umbes 23-25 minutit. Lase jahtuda.

Kreemi valmistamiseks mikserda kokku toorjuust ja kondenspiim. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja lisa segades toorjuustusegule.

Lõika biskviit horisontaalselt pooleks ja tõsta alumine koogipõhi tagasi vormi, immuta piimaga. Määri peale pool kreemist ja aseta peale ülemine pool biskviidist. Immuta samuti kergelt piimaga. Kata ülejäänud kreemiga. Tõsta kook külmkappi maitsestuma vähemalt 3 tunniks.

See retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.


22. detsember 2023

Isetehtud piparkoogitainas (koos nippidega!) ja kingiideid mistahes tähtpäevaks!

Piparkoogitaina valmistamine on nii lihtne. Eriti veel siis, kui kasutad taina valmistamiseks juba valmis suhkrusiirupit. Loomulikult võib suhkrusiirupi ka ise teha, aga see esimene variant on selline meeldiv laisa inimese võimalus kodustes tingimustes kiiresti ise piparkoogitainast teha.

Kindlasti soovitan taina valmistamisel ka lapsed appi võtta, sest kogu protsessi algusest peale ise tehes on lõpptulemus hulga erilisem. Ja muidugi saavad lapsed (ja ka täiskasvanud) ennast vahepeal premeerida piparkoogitaina maitsmisega;)

Piparkoogitainas peab kindlasti sisaldama meeldivas koguses võid. Oluline on aga, et või sulamisel see kogu suhkrusiirupi seguga ilusti seguneks. Seetõttu kuumuta segu potis seni, kuni kogu segu on mõnusalt siidjas ja kergelt läikiv. Selleks, et kogu segu põhja ei kõrbeks, siis on Sul vaja segu kindlasti korralikult koguaeg segada. Paha ei teeks ka hea pott, mille põhja külge kogu suhkrusiirupi segu ei kõrbeks. Suvest alates on minul kasutusel Berlinger Haus potid ja pannid ning julgen neid kindlasti soovitada. Puder valmib neis justkui iseenesest. Samuti ei ole ohtu, et miskit kohe põhja kõrbema hakkab. Minul on terve pottide ja pannide komplekt, aga Kaup24 lehelt leiab Berlinger Hausi poolt neid ka üksikult ning igas mõõdus ja suuruses. 

Kindlasti on piparkoogitaina valmistamisel ülimalt oluline maitsestamine. Piparkook ei ole tavaline jõuluküpsis, see peab ikka sisaldama omajagu jõuluvürtse. Mina lisan lisaks tavapärasele piparkoogimaitseainele tavaliselt ka oma äranägemise järgi täiendavalt maitseaineid, olgu selleks siis ingver, muskaatpähkel, vürts, must pipar või muud taolist. Sellele piparkoogitainale lisasin ma ka värskelt riivitud apelsinikoort, mis lisab tainale mõnusa maitsevarjundi. Kindlasti soovitan julgelt maitseaineid veel lisada, kuigi ma pean ütlema, et viimasel ajal on ka piparkoogimaitseained väga meeldivalt vürtsised. Kui kasutad terveid vürtse, siis kindlasti kuumuta need eelnevalt kuival kuumal pannil läbi. Nii tood vürtside maitsed ellu ning need on hulga tugevamad. Kuumutatud vürtse on väga mugav peeneks jahvatada kohviveskis ( kohviveskiga valmistan ma ka edukalt tuhksuhkrut).

Nüüd aga retsepti juurde. Kindlasti piilu ka minu instagrami, kus piparkoogitaina valmistamist ja puust ja punaseks videoretseptina näed.
PS! Kui Sa endavalmistatud küpsiseid kellelegi kingituseks plaanid teha, siis soovitan need pista mõnda erilisse kaussi. Uskuge, lihtne kink on kohe veelgi erilisem. Proovitud ja heaks kiidetud.

2 dl tumedat suhkrusiirupit
150 g dl suhkrut
2 sl piparkoogimaitseainet
1 tl apelsini riivitud koort
250 g võid
2 muna
10 dl nisujahu
2 tl söögisoodat

Pane siirup, suhkur, piparkoogimaitseaine ja apelsini riivitud koor potti. Kuumuta keemiseni. Tükelda või ja lisa potti, kuumuta sulamiseni. Tõsta tulelt. Klopi munad lahti ja lisa potti, sega. Sega kuivained omavahel ning lisa sõeludes ülejäänud ainetele. Sega tainaks. Lase külmkapis maitsestuda vähemalt paar tundi.

Rulli tainas jahusel pinnal lahti, vormi piparkoogid ja küpseta 180 kraadi juures piparkookide valmimiseni. 

Kingiideed toidu- ja kokkamishuvilisele:
Üks korralik malmpott. Berlinger Haus sarja malmpott on minu südame võitnud.
Iittala nõud. Iittala Taika on mu lemmik! Kaup24 lehelt leiad laia valiku selle sarja nõusid.
Villeroy & Boch. Aegumatu klassika:
        Jõulusarja kuuluv serveerimistaldrik;
        Old Luxembourg (supi)kauss;
        Teetasside komplekt;
        Veiniklaasid;
        Klassikaline koorekann;
Potid ja pannid. Nagu postituse sai mainitud, siis Berlinger Haus meeldib mulle oma stiili ja                    kvaliteedi poolest.
Kaup24 kinkekaart on ju ka väga tore.

Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!


20. detsember 2023

Peedipannkoogid (gluteenivabad).

Teistsugused pannkoogid, mida serveeri soolaste lisanditega. Keera pannkoogi sisse soolalõhet või rebitud liha, lisa meelepärast kastet ja natuke värsket salatit. Nii on see toitev amps hommikusöögiks, aga ka lõunaks ja õhtuks.


Kogus: 10 pannkooki (läbimõõduga 15 cm)

2,5 dl peedimahla
2 muna
100 g tatrajahu
75 g riisijahu
0,25 tl soola
2 sl oliiviõli
u 2,5 dl vett

Vispelda peedimahl munadega ühtlaseks seguks. Lisa kuivained ja sega ühtlaseks. Kõige viimasena sega juurde õli ja vesi. Lase tainal seista 10 minutit. Seejärel küpseta pannil keskmisel kuumusel pisemad ülepannikoogid (Ø15 cm) mõlemalt poolt valmis. Paku soolaste lisanditega.


14. detsember 2023

Pestopiruka võileivad

Hea vaheldus tavapärasele võileivalt. Pestoga kaetud lehttainaruudukesed jäävad meeldivalt mahlased, maitserikkad, millele sobivad katteks nii praemuna, suitsulõhe kui ka teised soolased lisandid.


Kogus: 6 tk
Valmistamisaeg: 20 min

250 g pärmi-lehttainast
2 sl pestot
50 g sinihallitusjuustu
50 g riivitud juustu

Serveerimiseks:
praemuna, suitsulõhet, peekonit, toorsinki, värsket salatit, kurgiribasid vms

Vajadusel rulli tainas õhemaks. Määri peale pesto, murenda sellele sinihallitusjuust. Lisa riivitud juust. Küpseta 180°C juures pöördõhurežiimil 10-13 min. Lõika kuueks ning serveeri meelepäraste lisanditega.


13. detsember 2023

Toorpuder "Tiramisu"

Kui Sulle on meeltmööda erinevad toorpudrud, siis tasub kindlasti ka seda lihtsat retsepti piiluda. Sedakorda sai kiiresti valmiv toorpuder inspiratsiooni tiramisu koogist. Lõpptulemus on meeldivalt maitserikas ja kreemjas. Sobib hästi nii hommikusöögiks kui ka magustoiduks;)


Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 5 minutit + maitsestumisaeg

100 g kaerahelbeid
näpuotsatäis soola
2 sl vahtrasiirupit
2 dl mandlipiima
2 tl vanillisuhkrut
8 sl espressot
2 sl Kreeka jogurtit
2 sl toasooja toorjuustu

Peale:
naturaalset kakaopulbrit

Pane kõik retseptikomponendid säilituskarpi ning sega ühtlaseks. Tõsta segu külmkappi maitsestuma ja lase seista üle öö. Vahetult enne serveerimist tõsta puder kolme väiksemasse klaasi ja raputa üle kakaopulbriga.


5. detsember 2023

Idee hommikusöögiks. Maitsev juustupuder .

Kui Sul hommikusöögiks ideed puuduvad, siis siin on midagi pudrufännidele. See on kaerahelvestest valmistatud soolane puder meeldiva koguse juustuga. Mulle meeldib, kui soolasel pudrul on katteks veel miskeid lisandeid, olgu selleks siis soolalõhe, seened, suitsukana või midagi muud. See puder sai seekord katteks keedumuna ja prosciutto singi. 

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 15 min

4 dl kaerahelbeid
9,5 dl vett
1 dl piima
75 g riivitud juustu
2 sl riivitud parmesani
soola, suhkrut

Peale:
4 keedetud muna
4–8 viilu prosciutto’t
oliiviõli, soola, pipart
salatilehti


Lase kaerahelvestel soolaga maitsestatud vees keema tõusta. Lisa piim ja hauta madalal kuumusel pehmeks. Sega juurde juustud, maitsesta.

Serveeri munapoolikute, prosciutto ja salatiga. Seejärel piserda üle veidikese oliiviõliga ning maitsesta soola-pipraga.


4. detsember 2023

Kausijogurt praebanaanidega

See retsept on nii mõnus! Kreemjas, maitserohke, magus ja krõmpsuv. Sobib ka magustoidu asemel.

Kogus: ühele
Valmistamisaeg: 10min

75 g kodujuustu
100 g Kreeka jogurtit
1 tl tšiiaseemneid
1-2 tl kirsimoosi

Praebanaanid:
1 banaan
1 sl võid
1 sl brändit (soovi korral)
0,5 tl suhkrut
paar näpuotsatäit kaneeli

Peale:
müslit, pähkleid, mett, tüümiani

Sega kokku kodujuust, Kreeka jogurt ja tšiiaseemned. Tõsta kaussi ja sega lohakalt juurde kirsimoos.

Poolita banaan. Sulata pannil või ja tõsta banaanipoolikud pannile küpsema. Lisa brändi ja kuumuta minutijagu. Pööra banaanid ümber. Raputa juurde suhkur ja kaneel ning küpseta veel pisut. Tõsta jogurtisegule. Raputa peale müslit, pähkleid ja nirista peale pisut mett.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails