27. veebruar 2009

Juustuse hõnguga maasikane saiakate

Nagu ma juba varasemates postitustes mainisin (siin ja siin) nami-nami-s käimas olevat saiakatete võistlust, siis minupoolt ka midagi magusat. Kusjuures tegelikult sai see kate valmistatud täiesti juhuslikult. Kapis oli lihtsalt viimasest pirukateost veidi ülejäänud riivitud juustu ja hommikustest pannkookidest oli kausis maasikatoormoosi. Kuna maitselt sobiks see imehästi suupistelauale külalistele pakkumiseks, siis kirjatan selle retsepti ülesse, et seda teinekord pakkuda.

Kas Te ei arva, et vahest sobivad magus ja soolane omavahel kokku kui valatult? Muidugi ei räägi me sellest kuidas ma armastan süüa rabarbarimoosisaia lastevorstiga. Jääme hetkeks ikka sündsuse piiridesse, aga ahjusoojad saiad maasikamoosiga, milles sisalduv juust on nii isuäratavalt sulanud on lihtsalt head....


neljale

40 g riivitud juustu
6 sl maasikatoormoosi
0,25 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
suhkrut (peale raputamiseks)

4 röstsaia


Sega kõik ained peale tavalise suhkru. Võta 4 röstsaia ja määri neile saadud maasikamääre peale. Raputa üle veidikese suhkruga. Küpseta saiu ahjus 175 kraadi juures seni kuni röstsaia ääred hakkavad kergelt pruunistuma. Serveeri ahjusoojalt.

Kreemjas ürdi-jogurtimääre

Viimati sai valmistatud peedi-sinihallitusjuustukatet, mis mulle isiklikult väga maitses. Seekord valmistasin maitsestamata jogurtist ürdi-jogurtimääret, mis sobib röstsaiale kui valatult (vaata ka nami-nami võileivamäärete retseptivõistlust). Tõsi küll, antud retsepti puhul on valmistamise aeg pikem, kui teiste võiete valmistamise. Seda on aga hea valmistada suurema kogusena külmkappi ette. Määre on mõnusalt kreemjas ning seda siis tänu sellele, et jogurt peab üleöö marlil nõrguma, mille ajal eraldub jogurti üleliigne vedelik.


200 g maitsestamata jogurtit
2 tl röstitud seesamiseemneid
1 tl värkelt hakitud rosmariini
1 tl rohelist sibulat, hästi peeneks hakituna
1 tl värskelt hakitud tilli
0,5 (väikest) küüslauguküünt, purustatult
meresoola, pipart, suhkrut


Aseta marli toidusõelale kahekordselt ning vala sellele jogurt. Kata pealt fooliumiga ning pane jahedasse nõrguma üle öö.

Kalla nõrutatud jogurt kaussi, lisa juurde ülejäänud ained. Maitsesta soola, pipra ning sukruga. Seejärel vala segu uuesti tagasi sõelale ning nõruta veel 3-4 tundi (selle ajaga muutub määre veel paksemaks ning kreemjasemaks). Serveeri röstsaial.

Valge šokolaadi kook

/Prindi retsept/

Järgnevalt üks kook, mida olen viimasel ajal päris sagedasti teinud. Tegu on on mõnusalt kreemja täidise ja tõeliselt suus-sulava šokolaadikooga. Kook peab küll enne sööma asumist üleöö jahedas tahenema, kuid see-eest on selle maitsva hõrgutise valmistamise protsess ülikiire. Eks ma muidugi olen selle koogi ka ükskord ammu untsu keeranud, kui mul kogemata läks paar tilka vett veevannil sulava šokolaadi sisse. Ja oh seda õnnetust, hetkega oli šokolaad tükkis ja sellega ka kogu valge šokolaad koogi jaoks kasutu. Teistel kordadel on aga kook õnnestunud 100%-selt. Nii et kõik valge šokolaadikooki tegema!

Põhi:
250 g kakaoküpsiseid (kasutasin Selga omi)
75 g sulatatud võid

Kate:
400 g kohupiimapastat
300 g valget šokolaadi
200 ml vahukoort
külmutatud maasikaid


Sega purustatud küpsised ja sulatatud või ning suru segu lahtikäiva koogivormi põhja (kasutasin 22cm läbimõõduga koogivormi). Sulata valge šokolaad vesivannil. Vahusta vahukoor, sega juurde kohupiim ja vesivannil sulatatud šokolaad.

Pane külmutatud maasikad küpsisepõhjale. Sellee peale vala šokolaadi-kohupiimasegu. Pane külmkappi tahenema soovitavalt ööpäevaks.


24. veebruar 2009

Leivakreemikoogikesed Iseseisvuspäevaks

/Prindi retsept/

Ilusat Eesti Iseseisvuspäeva ja lõbusat vastlaliugu!


Midagi õhtuseks maiustamiseks, kui telekast presidendi vastuvõttu vaadata:) Mind ajendas vastavalt tähtsale päevale selle teemalist kooki tegema nami-nami kooskokkamise teema: Isamaaline tort. Kook siis tehtud vastavalt eesti lipu värvidele. Tuleb tunnistada, et päris raske oli ilma toiduvärvideta sinist värvi saada, seetõttu otsustasin kodumaise punemeürdi õite kasuks, mis kohati sinised ning kohati lillaka varjundiga. Lähtudes teemast sai ka koogi koostisained rohkem eestipärased – kaeraküpsised ja leib. Kook tuli imehea ning selle retsept läheb kindlasti minu retseptivaramusse. No tõesti tuli maitsev, mees palus seda kooki lähiajal korrata. Maitset kirjeldades võib öelda, et maitses nagu Kalevi linnupiimakommid!'

8 koogikest suurusega 6x6cm

Põhi:
250 g kaeraküpsiseid
80 g võid, sulatatuna
1 tl kaneeli

Täidis:
300g Tallinna peenleiba

6 dl vett
100 fariinsuhkrut
200 g vahukoort
1 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
200 g kohupiimapastat
6 želatiinilehte
8 sl kuuma vett

Kaunistuseks:
200 g valget šokolaadi
100 g tumedat šokolaadi
2 tl õli
200 g vahukoort
1 sl suhkrut (vahukoore vahustamiseks)
punemeürdiõisi


Purusta küpsised ning sega sulatatud või ja kaneeliga. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja (antud koogikeste jaoks kasutasin 18cmx27cm suurust kandilist koogivormi).

Täidise jaoks tükelda leib ja keeda vees pehmeks. Seejärel püreesta saumikseriga. Lisa fariinsuhkur ja sega seni kuni suhkur on sulanud leivamassi sisse. Vahusta vahukoor suhkrutega. Sega vahustatud koor ja kohupiim leivapüree sisse.

Pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette ligunema. Seejärel pigista käte vahel lehtedest liigne vesi ja sega kiirelt 8 sl kuuma veega. Kalla želatiinilahus leivakreemi hulka ja tõsta kogu täidis küpsisepõhjale. Lase tarduda külmas üleöö. Kaunista meelepäraselt ja serveeri.

Antud koogikeste tegemiseks lõikasin koogist kaheksa 6x6cm tükki ja kaheks 3,5x3,5cm tükki. Sulatasin mõlemad šokolaadid eraldi vesivannil. Mõlemale sulanud šokolaadile lisasin 1tl õli. Seejärel katsin suuremad koogitükid valge šokolaadiga ja väiksemad tumeda šokolaadiga. Seejärel asetasin väiksema tüki suurema peale. Kaunistasin ääred vahustatud vahukoorega (mille vahustasin 1 sl suhkruga) ning puistasin üle punemeürdiõitega.


21. veebruar 2009

Peedi-sinihallitusjuustuampsud

/Prindi retsept/

Eelmine nädal ma juba veendusin peedi ja sinihallitusjuustu heast kooslusest. Ei pidanud pettuma seegi kord. Pealegi näevad need pisikesed pirukad üliarmsad välja. Minu tänud Pillele maitsva retsepti eest!

Annan natuke küpsetamisinfot peetide kohta ka. Kohe kindlasti soovitan ma kasutada röstitud peete, kuna nii on peetide maitse kordi parem kui keetes. Röstides lõika koorega peet pooleks ja aseta peedipoolikud hõbepaberile. Piserda kergelt üle oliiviõli ja(mere)soolaga. Mähi peedid hõbepaberisse ja rösti neid ahjus 200 kraadi juures ca 1 tund, või seni kuni noaga katsudes tunned, et peedid on seest pehmed. Muidugi kui röstimisprotsessi ette ei viitsi võtta, siis ajab asja ära ka keedupeet.


ca 12 tk

200 g pärmi-lehttainast
1 suurem (piklik)peet
sinihallitusjuustu
tüümiani

Peale määrimiseks:
1 muna


Keeda või rösti ahjus koorega peedid. Jahuta ning eemalda noa abil koor. Lõika peedist pisikesed, õhukesed ringikujulised viilud (juhul kui kasutad piklikku peeti on lõikamine lihtsam). Rulli lehttainas lahti (umbes 0,5 cm paksuseks) ja lõika väikesteks ruutudeks (arvesta peediviilu suurusega). Siis suru pitsiga tainaruudu keskele väike rõngas ning tõsta selle peale peediviil. Peedi peale aseta tükike murendatud sinihallitusjuustu ning kõige peale raputa tüümiani.

Pintselda piruka servad munaga ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 10 minutit või seni kuni lehttainas on kenasti kerkinud ja kuldseks küpsenud. Lase jahtuda ja serveeri.

19. veebruar 2009

Toekas oasupp

Pisikene sissejuhatus lähenevale vastlapäevale! Antud retsept pärineb detsembrikuisest (2008) ajakirjast Toit&Trend, kus seda suppi sai isiklikult kommenteeritud. Nagu ka ajakirjas öeldud on tegemist tõeliselt maitsva ja kõhtu täitva supiga. Maitselt meenutab hernesuppi, vahe ainult selles, et antud supp valmib tunduvalt kiiremini. Millegipärast tekkis pärast selle supi söömist vastlakukli isu. Seda suppi teen kindlasti läheneval vastlapäeval, alternatiiviks iga-aastase hernesuppi söömisele. Missugune hea vaheldus!


neljale

2 sl võid
2 sl oliiviõli
2 sibulat (hakituna)
1-2 küüslauguküünt, purustatud
2 loorberilehte
1 tl soola
1 l kanapuljongit
2 purki e. u. 800 g valgeid konservube (nõrutataud ning vee all üle loputatud)
10 viilu õhukest sinki või peekonit
oliiviõli peale niristamiseks


Kuumuta potipõhjas või ja õli. Prae seal sibulat ja küüslauku koos loorberilehe ning soolaga. Kui sibul on pehme, lisa puljong ja oad ning keeda suppi u. 10 minutit. Maitsesta supp soola ja pipraga ning püreesta saumikseriga. Prae sink mõlemalt poolt krõbedaks ja paku koos supiga. Nirista peale sõrtsuke oliiviõli ning kaunista purustatud musta pipraga.

17. veebruar 2009

Peedi-juustumääre

Saia- ja leivamäärded on hetkel üheks nami-nami peamiseks (võistlus)teemaks. Kogusin oma mõtted ja ideed kokku ning ostsin poest paraja koguse vajalikku ja ka ebavajalikke komponente. Määrete katsetamisel nägi köök hetkeks välja kui katsetuslabor. Lõpuks leidsin enda jaoks lemmiku, mille kohta võin ma öelda, et seda teen ma kindlasti veel! Lisan veel niipalju, et teatavasti on sinihallitusjuust ja pirn parimad sõbrad ning ühe katsetusena sai määrdele lisatud ka püreestatud pirni. See tegi küll võide õhulisemaks, kuid lõpptulemus mulle oodatust väga kõrgeid emotsioone ei tekitanud. Jään ikka järgneva retsepti juurde:


Sobib umbes nelja leiva või saia katteks

100 g keedetud peeti
50 g sinihallitusjuustu
1 tl võid
4 tl soolapähkleid, peeneks hakituna

Püreesta mikseri või köögikombainiga ühtlaseks massiks peet, sinihallitusjuust ja või. Seejärel lisa hakitud soolapähklid ja püreesta seni, kuni pähklid on segunenud massiga. Lase külmas ca 15 minutit maitsestuda ning serveeri (röst)saia või -leivaga.

12. veebruar 2009

Kohupiimakook, nagu vanasti

Mu sõbranna Marisel ja minul on peaaegu ühevanused lapsed ning seetõttu käime tihti üksteisel külas, et pisikesed mehehakatised omavahel mängida saaksid. Tegelikkuses on aga need kohtumised kujunenud emade kokkamiste ning kulinaarsete oskuste ja küpsetiste nautimiseks:)Käisime ükspäev Marisega jalutamas ja miskipärast läks jutt vana-aja kohupiimakoogile. No selline isu tuli peale, sest seda sai nii kirevalt kirjeldatud. Ega muud üle jäänudki, kui valmistada seekordseks Marise külla tulekuks kohupiimakooki, seda õiget nõuka-aegset nagu kunagi kohvikutes müüdi. Mulle meeldivad kohupiimakoogid, mis on lihtsa maitsega, täpselt nagu seegi.



Suur ahjuplaaditäis kooki

Põhi:
450 g jahu
250 g võid
250 g suhkrut
1 muna
soola

Täidis:
800 g kohupiima (teralist kohupiima)
2 dl suhkrut
2 muna
4 sl jahu
4 sl pehmet võid
4 sl hapukoort
rosinaid (soovi korral)


Sega jahu, suhkur ja sool omavahel, näpi juurde toasoe või. Kõige lõpuks lisa juurde muna. Sega kõik omavahel ning pane ca pooleks tunniks külmkappi. Seejärel pane taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ning küpseta põhja ca 5 minutit 180 C juures.

Sega täidiseained omavahel ühtlaseks ning vala eelküpsenud põhjale ja küpseta kooki 180 kraadi juures, kuni see on kenasti kuldne. (Määrisin poole küpsemise ajal kohupiimatäidist munaga, nii jäi lõpptulemus läikivam.)

11. veebruar 2009

Juurvilja rösti ehk inglaslikult - Bubble and Squeak

/Prindi retsept/

See retsept jäi mulle silma Jamie Oliveri kokasaatest Oliver’s twist kus ta tutvustas seda rooga, kui kuulsat inglaste rooga. Tegelikult on umbes-täpselt sama retsepti tehtud ka Jamie at Home kokasaates. Ei oskagi nüüd öelda, kas Eesti telekanalilt on see osa juba eetris olnud?!?! Igastahes..... Wikipedia ütleb selle roa kohta, et see on traditsiooniline inglaste toit, mis on tehtud eelmise päeva toidu ülejääkidest. Bubble and squeak koosneb siis juurviljadeks, milleks võivad olla kartul, kapsas, porgand, herned vms. Kusjuures kartul peab sellest toidust koosnema ca 60%. Serveeritakse lihatoitude kõrvale.

Keedetud juurvilja ülejääke polnud. Nii sai lihtsalt kodus leiduvad juurviljad veega potti pistetud ja ülipehmeks keedetud. Toit ise maitses hästi, tegu oleks kui tavapäraste kartulikotlettidega, kuid valmistusviis hulga lihtsam ja tulemus ka vähem rasvasem. Panen retsepti alljärgnevalt kirja, kuid kogustega saad mängida (arvestades oma panni suurusega), pea silmas vaid seda, et antud toit peab koosnema 60% kartulist.


600 g kartuleid
300 g porgandeid
100 g värsket kapsast
2 sl oliiviõli
2 tl võid
sibulahelbeid (võid kasutada ka praetud sibulat)
soola, pipart

Keeda juurviljad kergelt soolaga maitsestatud vees hästi pehmeks. Seejärel kuumuta praepannil oliiviõli ja või ning aseta pehmeks keedetud juurviljad pannile. Purusta juurviljad pannil olles pudrunuiaga püreeks, lisades vahepeal sibulahelbed ning maitse järgi soola-pipart. Silu purustatud juurviljade pind kenasti ühtlaseks ja lase küpseda keskmisel kuumusel ca 30 minutit, kontrollides vahepeal põhja. Kui põhi muutub kenasti kuldseks, pööra juurviljaroog ümber ja küpseta ka teiselt poolt seni kuni küpsetis on mõlemalt poolt kenasti kuldne ning krõbe. Serveeri lihatoiduga või söö iseseisva roana.

8. veebruar 2009

Kreemjas juustu-šokolaadikook

/Prindi retsept/

Enne kui sa jõuad öelda tahaks midagi head, on see maitsev juustu-šokolaadikook juba ammu valmis. Jah, just nii lihtsalt see valmibki. Ja kuna sõbrapäev on tulemas, siis minu arvates on see kook ideaalselt sobiv tervituseks Valetinipäeva lauale. Pealt võid koogi kaunistada sulatatud šokolaadi triipude, maasikate, riivitud halvaa või muu maitsvaga. Muidugi võib ka kaunistamata jätta ja kook kohe ära süüa.


Põhi:
15 Digestive küpsist
75 g võid

Täidis:
400 g toorjuustu (näiteks Philadelphia)
100 g piimašokolaadi
100 g valget šokolaadi


Põhja jaoks purusta küpsised peeneks puruks (kasutasin mikseri abi). Sulata või ning sega see küpsisepuruga. Suru mass küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi) koogivormi põhja.

Sulata mõlemad šokolaadid (eraldi kaussides) veevannil. Sega pool toorjuustust sulatatud piimašokolaadiga ning vala vormi küpsisepõhja peale, silu ühtlaseks. Teine pool toorjuustust sega sulatatud valge šokolaadiga ning vala vormi tumeda täidise peale, silu samuti ühtlaseks. Aseta kook vähemalt 2 tunniks külmkappi tahenema. Seejärel kaunista ja serveeri!

3. veebruar 2009

8-kuuse Andri sünnipäevatort

/Prindi retsept/

Järjekordne kuu on möödunud ning järjekordne tort on sünnipäevalapsele valminud. Järjekord on siis kaheksanda sünnipäevatordi käes. Seekordselt siis šokolaadise kattega rulltort (ka esimese kuu sünnipäevaks sai tehtud rulltort). Sedasorti torti on nii lihtne ja mõnus valmistada. Lihtsalt küpsetad biskviitpõhja, katad selle sobiva täidisega, lõikad ribadeks ja rullid siis ringiliselt kokku. Eriti kenasti jääb tordi sisemus – armsalt triibuline. Kook sai kaunistatud martsipanist elevantide ja jänkudega, mis sai tehtud vormide abil, mille leidsin laste plastiliinikomplekti seest. Ideaalsed tordi kaunistamiseks. Selleks, et muuta kujusid natukene pontsakamaks, katsin need glasuuriga (tuhksuhkur+munavalge).


Biskviittaigen:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
200 g kohupiimapastat
100 g hapukoort
3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
maasikatoormoosi

Kate:
125 g šokolaadi (sobib nii tume šokolaad, kui ka piimašokolaad, ise kasutasin mõlemat segamini)
200 g kohupiimapastat
100 g hapukoort


Kaunistuseks:
martsipani massi
väike osa munavalgest (kui kasutad kogu muna munavalget, siis tuleb glasuuri liiga palju)
tuhksuhkrut (niipalju, et tuleks parajalt paks mass)
toiduvärve


Klopi munad suhkruga kõvaks vahuks. Lisa munavahule küpsetuspulbriga segatud jahu ja kartulitärklis ning sega ettevaatlikult. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ja küpseta 225°C juures umbes 5 minutit. Puista pind, kuhu kummutad biskviitpõhja, tuhksuhkruga üle. Seejärel kummuta põhi tuhksuhkru peale. Võta vormi põhjas olnud küpsetuspaber ära, niisuta põhja vee või muu vedelikuga ning seejäreö kata koogipõhi puhta rätikuga. Jäta hetkeks jahtuma.

Täidise jaoks sega kõik ained, väljaarvatud maasika toormoos, omavahel. Määri biskviitpõhjale õhukese kihina maasika toormoosi, selle peale määri täidis. Seejärel lõika biskviit pikkupidi neljaks ribaks. Keera üks riba rulli ja tõsta serveerimisalusele. Keera ümber selle rulli teine riba, siis kolmas ning neljas. Pane tort külma, et täidis taheneks.

Kate valmista paar tundi enne serveerimist. Selle jaoks murra šokolaad väiksemateks tükkideks ning sulata veevannil vedelaks. Sega sulanud šokolaad kohupiima ja hapukoorega. Kata kook saadud seguga. Ja kaunista martsipankujudega, mis on kaetud sobivat värvi glasuuriga (glasuuri jaoks sega omavahel tuhksuhkur ja munavalge)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails