27. mai 2015

Herne-nõgesesupp

Kui aiamaal nõgeselehti märkate, siis korjake need endale korvi ning kasutage neid hiljem toiduvalmistamiseks. Nõgeselehtedest saab imemaitsvat pestot, võimäärdeid, pirukaid ja loomulikult suppi. Viimane ongi ka selle postituse märksõnaks. Jah, täna saab suppi, mis valmib nõgestest, kartulist ja hernestest. Vähe komponente, aga valmis saab lihtsa olemusega maitseb supike! Retsept ilmus ka ajakirjas Maret (mai 2015).



25. mai 2015

Lihtne rabarberikook riisijahuga (gluteenivaba)

Mulle tundub, et erinevad rabarberikoogid on praegu hirmsasti moes. Samas ongi ju praegu see kõige õigem aeg, et rabarberikookidest isu täis süüa. Varsti hakkavad valmima maasikad, vaarikad, kirsid ning siis on juba erinevate marjakookide hooaeg käes. Ka minu koduahju rändavad hetkel peamiselt rabarberikoogid. Peale iga-aastaste rabarberit sisaldavate lemmikkookide küpsetamist alustan taas koogikatsetustega, et leida uusi lemmikuid. See aasta on mul sihiks võetud peamiselt gluteenivabade rabarberikookide küpsetamine. Alles postitasin siia ühe mõnusa tatrajahust koogikese ning nüüd on kord ühe mahlase gluteenivaba rabarberkoogi käes, mis valminud riisi- ja tatrajahuga. See kook on läbi ja lõhki rabarberitega purukook - parajalt tainapurune ning mõnusalt mahlane.


See retsept on lihtne ning hea samaaegselt, mis on minu arvates kõige maitsvam järgmisel või ülejärgmisel päeval - selleks ajaks on maitsed kenasti ühtlustunud. Kuigi olen ise suur kohvijooja, siis minu arvates sobib see tagasihoidlik kodune koogike just tassikese teega. Eriti tore on, kui leiad oma peenramaalt mõned piparmündilehed tee valmistamiseks;)



21. mai 2015

Leivavorm Komeedi kommidega

Mõni aeg tagasi siia blogisse  postitatud saiavormi retsept tekitas rohkelt elevust ja tähelepanu. Seetõttu postitan siia saiavormile lisaks veel leivavormi. Oma olemuselt küll erineva, kuid samuti väga hästi - justkui kook .... vähemalt laps ütles nii. Tegelikult olemegi sedasama leivavormi mõned korrad just lapsega koos teinud just siis, kui leib vajab kiiresti ärakasutamist ning kommisahtlis mõned kommid söömist:)



19. mai 2015

Ülimalt hea ja lihtne rabarberikook tatrajahuga (gluteenivaba)!

See on naljakas, kui erinevalt suhtuvad inimesed gluteenivabadesse küpsetistesse. On suur osa inimesi, kes teadlikult ja huviga igasugu selliseid retsepte otsivadki ning siis on teine osa inimesi, kes kuuldes sõnasid: gluteenivaba, paleo, suhkruvaba vms, teatavad koheselt, et ega valmiv lõpptulemus ikka miskit head olla ei saa. Vot just see "teine osa" kiitis sellesama rabarberikoogi ülimalt heaks. Niisiis, kui Teil on ka tutvusringkonnas selliseid pirtsutajaid, siis see kook on üsna kindlapeale minek.


Need, kes tatrajahuga tutvust teinud, teavad juba selle meeldivat pähklist maitset, mis lõpptulemusena kooki rikastab. Olgugi, et tihtipeale võivad vaid tatrajahuga küpsetatud maiused jääda pisut puised, siis siinses retseptis olengi vaid seda jahu teadlikult kasutanud. Miks? Seepärast, et rabarberi mahlakus seob jahu ning lõpptulemus jääb kohev ja mahlane. Ja kuna retsept on taaskord selline "sega-lihtsalt-kõik-kokku-ja-küpseta" retsept, siis ei nõua see ka väga palju küpsetaja aega. Lõpptulemuseks on aga mõnusalt kodune gluteenivaba kook.


Ahjaa, juba peaaegu unustasin. Kuna olen hõivatud igasugu projektide ja pildistamistega, siis mitu-mitu päeva olen tegelenud oma portfoolio-lehe "ehitamisega". Saan sinna ülesse panna väikese osa oma tegemistest. Suur osa on juba tehtud ning ka leht juba aktiivne (olgugi, et piltide sisestamine on veel poole peal:)). Nii, et kui tunnete huvi, siis soovitan piiluda siia: RAGNE PORTFOOLIO

16. mai 2015

Köömnekana

Selle retseptiga soovitan ma kõikidel õue minna ning oma grillid välja otsida. Ma olen ikka ja alati arvanud seda, et värskes õhus maitseb toit alati paremini. Ma mäletan, kui väiksena sai randa jõudes esimesena koheselt rannakotti pistetud võileibu ning rabarberikisselli söödud. Kõht läheb ju värskes õhus tühjaks ning oi, kui hästi need võileivad veel maitsesid. Olgugi, et juust oli suvekuumusega kergelt sulanud, salatileht närtsinud ning värske kurk saiaviile pisut ülemäära leotanud. 

Väljas grillimisega on sama lugu - kõik on kuidagi kordi ja kordi maitsvam. Selle aasta üks esimesi grillmarinaade, mis ma aprillikuu alguses valmistasin, oli seesama retsept. Kõigi lemmikuks sai see koheselt ning on vist terve suve tihedasti kasutusel. Selle marinaadiga jääb liha mõnusalt köömnese mekiga, nii et selle maitse austajad peavad seda retsepti kohe kindlasti proovima.


14. mai 2015

Klassikalised šokolaaditükkidega küpsised


Kõige traditsioonilisemate krõbedate küpsiste valmistamiseks tasub kindlasti piiluda sedasama retsepti. Ma võin teile julgelt kinnitada, et see retsept on suurepärane ning õnnestub iga ilma ja tujuga. Tõsi, pisut armastust ja kodusoojust ei tee kunagi küpsetamisel paha;) Tegemist on kõige klassikalisemate küpsistega, mis peidavad endas šokolaaditükke. Krõbedust on nendel küpsistel ka meeldivalt palju ning võib öelda, et need on ühele tõelisele küpsisõbrale igati õiged ampsud.


Kindlasti kasutage küpsiste valmistamisel ehtsat võid ning ärge asendage seda margariini või mõne muu sarnase tootega. Sobiva šokolaadi võite valida oma maitsemeeltele kohaselt. Mina kasutasin võrdses koguses tumedat šokolaadi ning piimašokolaadi, sest nii on küpsistes pisut magusust ning tumedale šokolaadile omast tummisust. Retsept ilmus ka ajakirja Maret aprillikuu (2015) numbris.

  

Lisaks ka mõned vihjed, et lõpptulemus võimalikult maitsev tuleks:
- Või peab taina valmistamisel olema toasoe, kuid siiski mitte üleliia pehme. Liigpehme või puhul võivad küpsised jääda üleliia rasvased.
- Muna olgu taina valmistamisel kindlasti toasoe! 
- Käsitsi tainast segades saad pisut pehmemad, mikseriga vahustades aga krõbedamad ja õhulisemad küpsised.
- Sega tainast korralikult – nii palju kui vaja, aga nii vähe kui võimalik. Ühesõnaga, väldi ülesegamist.
- Ära kindlasti unustage lisamast soola. See rikastab ja täiustab maitseid, tugevdab šokolaadisust ning pehmendab magusust.
- Soovite pontsakamaid küpsiseid? Sellisel juhul pange tainas pärast valmimist umbes 30—45 minutiks külmkappi.
- Soovite küpsist, mis küpsedes suureks ja õhuliseks valgub? Sel juhul pange küpsised kohe pärast taina valmimist ahju.
- Kindlasti arvestage küpsisepallide asetamisel ahjuplaadile, et küpsedes need kerkivad ja sulavad ka laiali, seepärast jätke kindlasti piisavad vahed küpsemiseks. 



13. mai 2015

Maapähklivõiga kreemjas rabarberikook (vaja vaid 5 komponenti)!

Nüüd ongi see aeg lõpuks kätte jõudnud - peenramaal on jõudsalt sirgumas rabarber! Esimese vaimustusena keetsin kohe ühe suure poti kisselli ning siis veel pisut moosi, mida hea hommikusele pudrule lisada. Need esimesed rabarberimaiused osutusid uskumatult edukaks. Seejärel valmistasin juba traditsiooniks saanud vana head klassikalist rabarberikooki (retsept SIIN) ning siis oligi järg sellesama koogi käes. Rabarberikoogid on ikka imehead ning muidugi on kiiduväärt need lõhnad, mis ahju vahelt tubadesse tungivad, kui rabarberist pakatav küpsetis seal valmimas on....



Seda retsepti kohtate ka uues maikuu (2015) ajakirjas Maret. Tegelikult tahtsingi selle postituse ja koogiga pisut sel ajakirjal peatuda. Nimelt on ajakiri teinud läbi kevadise värskenduskuuri ning oluliselt sisukam ning veelgi toredam ajakiri on nüüd müügil. Lehekülgi on ka oluliselt rohkem! Seesaama kook on peaosaliseks Kuukook rubriigis, kus iga kuu valmiv kook peab koosnema vaid viiest komponendist. Loomulikult on maikuu rabarberiküpsetiste kõrghooaeg ning seetõttu eksis üks ülimaitsev kook ka ajakirja ning nüüd ka siia minu blogisse. Kellele maapähklivõi meeldib, nendele soovitan seda kooki kohe kindlasti proovida. Need, kes sellest väga vaimustunud ei ole, siis võite ikka proovida - ehk hakkab maapähklivõi maitse meeldima:) 


Esmakordselt seda kooki tehes kasutasin marmelaadisuhkrut, mis tegi täidise hästi kreemjaks. Teisel korral katsetasin tavalise suhkruga, mis nii kreemjaks kooki ei jätnud, kuid kook maitses samuti hästi. Nii, et vastavalt suhkru valikule saate ise otsustada, millise konsistentsiga täidist soovite.


11. mai 2015

Toorsingi, pošeeritud muna ja avokaadopüreega hommikuleib

Ma armastan hommikusööki. Ma jumaldan küpseid avokaadosid. Mulle tohutult maitseb toorsink. Mulle meeldib hea oliiviõli ning seda toidus ka vääriliselt kasutada. Ma olen sõltuvuses munaroogadest. Mul ei saa kunagi isu täis isetehtud leivast. Ma arvan, et pisut hapukat tsitrusmahla ei tee kunagi toidule liiga.

... ja kui kõik see kokku panna, siis saab valmis meisterdada ühe ideaalse, hommikusöögiks sobiva, võileiva:)


5. mai 2015

Köögiviljapada hakklihaga (paleo) ja üks pisike reklaamklipp

Täiesti tüüpiline juhtum: tahtsin eile üht kiiret toitu õhtuks teha, mida mõni aeg tagasi päris tihti valmistasin. See on selline kerge ja taljesõbralik roog, paleo veel pealekauba. Otsin siis oma blogist retsepti, aga mida pole, seda pole. Järelikult polegi seda retsepti siia blogisse üles kirjutanud. Õnneks aga võimsa google´i abil on retsept kohe leitav. Nii, et siin see nüüd ongi - hea lihtne panniroog ja väga-väga maitsev.

Siinkohal oleks üsna õige aeg ka üks klipp siin postituse juures avaldada, mis sai tehtud selle aasta alguses. Teemaks hakkliha, nii et läheb hästi teemasse:) Ma olen mitu korda maininud (ja mainin veel), et mulle kohe väga meeldib linnulihast hakkliha. Seda on nii mugav kasutada juhul, kui tahad ilma suurema vaevata ja lühikese ajaga miskit head valmistada. Minu suurteks lemmikuteks on siiani näiteks porgandikotletid, mida on äärmiselt lihtne valmistada.



2. mai 2015

Kõik teed viivadki Rooma (reisipostitus)!

Oli veebruarikuu algus ning umbes nädalakese pärast minu sünnipäev. Juubelile kohaselt peaks seda justkui teistmoodi tähistama. Lühike reis kuhugi ehk? Jah, palun:) Natuke planeerimist ning lennupiletiid Rooma olidki broneeritud ning vähem kui nädala pärast võis reis alata. See ei olnud küll esmakordne külastus, kuid ikka ja alati võlub see linn mind uuesti. Päevad täis kevadsoojust, põnevust, häid maitsed ning meeldejäävaid mälestusi sünnipäevast.....

Öeldakse ju, et pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna. Seetõttu pole rohkem sõnu vajagi, ainult pildid:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails