29. november 2014

Piparmündised šokolaaditrühvlid


Homme on juba esimene advent. Uskumatu, sest alles see oli, kui olin ärevil esimestest punapõsksetest maasikatest, mis peenral valmis olid saanud. Alles see oli, kui paljajalu üle kastemärjase rohu jooksin, et kasvuhoone uksi päikeselise päeva tervituseks avada. Alles oli suvi .... nüüd on aga käes aasta lõpp ning aeg, kui kaminas põleb tuli, pliidil viliseb teekann, mis annab märku, et aeg on juua üks soojendav piparmünditee. Suve lõpul sai värskeid piparmündilehti peenralt nii ohtralt korjatud, et seda jagub tõenäoliselt tublisti järgnevateks talvekuudeks. Tuleb tunnistada, et ei ole miskit paremat, kui jaheda ilmaga toasoojas endale tassike teed valmistada ning siis teki alla peitu pugeda. Loomulikult võiks ka miskit head tee kõrvale varuda, lihtsalt juhuks, kui pahaaimamatult magusaisu peale tuleb.


Minu üks soovitus jõuludeks on aga ühed lihtsalt valmivad šokolaaditrühvlid, mis kergelt piparmündise mekiga. Ei ole ju sobivamat kooskõla, kui piparmünt ja šokolaad. Kas olete juba see aasta piparkooke meisterdanud? Minul algas piparkookide küpsetamine umbes paar kuud tagasi. Nimelt on Leiburil sel aastal müügile tulnud piparmündi ning sidruni-tšilli maitsega piparkoogitainad. Nendele uutele toodetele oli vaja mõelda miskit mõnusat retsepti ning tulemus on allolev retsept (selle retsepti leiate ka nimetatud piparkoogitainaste karbilt). Nii, et kui piparmündimaitselised trühvlid ahvatlevana ei kõla, siis proovige hoopis piparkoogitainast sidruni ja tšilliga. Kui ma neid iseküpsetatud piparkooke maitsesin, siis minu jaoks jäi nende jõuluste küpsiste maitse niisama süües liialt tugevaks. Ühe retsepti koostisosana trühvlites oli aga sobivus ideaalne! Neid piparkooke soovitangi kasutada lisandina näiteks jäätises või siis küpsetamata tainast mõne jõulusema küpsetise tarbeks koogipõhjana. 


Alustuseks soovitan aga valmistada trühvleid, mille valmimisse kaasasin meeldivas koguses võid, mis teeb trühvlid meeldivalt mahlaseks. Olgem ausad, talvisel ajal ei ole võid kunagi liiga palju...


25. november 2014

Paleo raamatu võitjad!

Pikka juttu ei tee:) Suured-suured tänud kõikidele, kes oma tervislikke lemmikmagustoite jagasid. Fortuunaks oli minu laps, kellega ka kõik nimesildid koos valmis kirjutasime. Aega küll võttis, aga lõpptulemusena tulid loosikastist välja alljärgnevad nimed:



Palju-palju õnne! Palun saatke mulle meilile ragne_m@hotmail.com oma kontaktid, et saaksin auhinna teieni toimetada:)

21. november 2014

Minu uus kokaraamat "Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid". Ja väike raamatuloos ka!

Selle raamatu valmimise periood oli pikk, kuid lõpuks võin rõõmsalt hõisata - valminud on minu uus kokaraamat "Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid". Nimi vist ütleb kõik, selle raamatu lehekülgedele olen valmistanud patuvabasid kooke ja magustoite, mis paleo-toitujate sõbralikud - ilma suhkru, gluteeni ja laktoosita. Siin raamatus on äärmiselt taljesõbralikud ja maitsvad magustoidu- ja koogiretseptid;)


Ma ei oskagi kuidagi kirjeldada seda ülimalt head tunnet, kui hoiad käes enda kirjutatud kokaraamatut. Raamatut, mille valmimisega oled kõvasti vaeva näinud, unetuid öid mööda saatnud ning aina katsetanud ja küpsetanud. Kohe, kui aga oma raamatut käes hoiad, siis on see vaev ja need unetud ööd koheselt ununenud. Jah, tegelikult on kogu see kokaraamatu valmimise protsess äärmiselt nauditav, põnev ja tore kogemus. Ühtäkki leiad end igapäevaselt köögis küpsetamas ning õnnestunud lõpptulemusi pildile püüdmas. Hobi ja töö üheskoos!

 Milline? Maitsvad, erilised, lihtsad ja mis kõige tähtsam – täiesti patuvabad. Pole vahet, kas valid koduse õunakoogi, mahlase brownie, kreemise juustukoogi või pisut uhkeldava datlikreemiga šokolaadikoogi – need kõik on tervislikud paleokoogid ilma laktoosi, gluteeni ja suhkruta! Rohkem kui 50 patuvaba ahvatlust koos nõuannetega. 


Miks selline raamat? Kõike saab muidugi lugeda minu uuest raamatust, kuid lühidalt võin öelda, et mul tekkis umbes aastajagu tagasi kerge hasart katsetada ja proovida valmistada erinevaid kooke, küpsiseid ja magustoite, mis lähtuvad paleo toitumisviisist. Paleo toitumisviis on viimasel ajal üha rohkem populaarsust kogunud ning ju see haaras mindki oma keerisesse. Tavalise juustukoogi või šokolaadikoogiga on ju lihtne ja loogiline, aga paleo reeglite järgi kooke tehes on keerukusaste hoopis raskem. Kogu see koogiteo protsess, mida millega asendada, tekitab aga kerget hasarti. Ja nii mul neid retsepte koguneski ja algsest ideest neid blogisse üles riputada sai üsna pea raamatuidee ning tänu minu projektijuhi Lia Virkusele on see patuvabade kookide kokaraamat nüüd Teie ees.

Ma kohe kindlasti tahan tänada inimesi, kes selle raamatu valmimisel abiks olid ning kellega koostööd tegin. Suur-suur pai minu kujundaja Ailale, kellega koostöö oli lihtsalt oivaline. Suur kniks keeletoimetaja Tiiule. Hästi suur ja südamlik kallistus minu projektijuhile Lia Virkusele, kes igal aja nõu ja jõuga abiks oli. Nõuannete eest suured tänud Ardi Ravalepikule:) Loomulikult aitäh Sulle Kerli Sosi kaanepildi ja raamatu sees olevate autorifotode eest:) Ja lõpetuseks tänan Mööblisahvrit (mooblisahver.eu), kes pildistamiseks lahkesti oma nõusid ja kangaid mulle laenutas.


Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid. (2014)
Tekst ja retseptid: Ragne Värk
Fotod: Ragne Värk
Autorifotod esikaanel ning lk 1, 4–5 ja 82: Kerli Sosi
Toimetaja: Tiiu Ilu
Kujundaja: Aila Utsu-Püttsepp
Projektijuht: Lia Virkus
Väljaandja: AS Ajakirjade Kirjastus.

Ja traditsiooniliselt toimub ikka raamatuloos ka. Andke siin postituse all kommentaariga teada, millised on Teie tervislikud lemmikmagustoidud ning juba esmaspäeva õhtul loosin välja 2 sedasama raamatut!


12. november 2014

Salakavalalt maitsev siidrikook

Siin on hea näide sellest, kuidas ma kapis olevate komponentidega ühe tummise koogi valmis sain. Selleks on vaja vaid veidike võid, pisut jahu, mune, suhkrut ning salajast komponenti siidrit, mis lõpptulemusele õige struktuuri annab. Iga kord, kui ma mõne salakavalalt magusa koogikese ahju küpsema pistan, pean ma tõdema, et mulle ikka meeldib kooke küpsetada. Magusa küpsetise valmistamine alates taina segamisest kuni valmimiseni on ainult puhas rõõm. Ja ega hiljem selle sööminegi halvem ei ole:) On ju põnev võtta mõned komponendid segada kokku tainas ning oodata mis sellest lõpptulemusena valmib.

Selle koogi juures meeldib mulle karamellisus, mis tänu tumedale Muscovado suhkrule kooki tekib. See on lihtne ja eriline kook, mis seest mõnusalt tummine ja mahlane. Kohvi kõrvale lausa kohustuslik koogike;)

Tõsi, kooki ei ole kunagi liiga palju. Seetõttu tuleb tainakauss kapist välja otsida, põll ette panna ning koogi valmistamiseks vajalikud komponendid omavahel kokku segada! Hääd küpsetamislusti!



175 g võid, toasooja
175 g heledat või tumedat Muscovado suhkrut (kasutasin viimast varianti)
näpuotsatäis soola
2 munakollast
1 muna
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl (õuna)siidrit


Vahusta toasoe või suhkruga, Seejärel lisa segades juurde munakollased ja muna. Sega kuivained omavahel ning lisa segades tainale. Kõige viimasena lisa siider ning sega ühtlaseks tainaks. Vala see küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (26x18cm) ning küpseta 175 kraadi juures u 40-45 minutit.


10. november 2014

Veidi teistmoodi õunakook

Selle retsepti juures ma pikka juttu ei tee. Lihtsalt ei saa rääkida kaua ühest lihtsast ja kiiresti valmivast küpsetisest. Kuigi see on pisut nagu saiapuding, siis tegelikkuses täiesti õunakoogi mõõtu.- on õunad, on pisut kohupiima ja on põhi. Viimane erandkorras siiski saiast valmistatud. Saiapudingud valmivad meie peres enamasti juhul, kui vaja saia ära kasutada...... täpselt nii juhtus ka selle koogiga.



7. november 2014

Üks lihtne peedismuuti!

Mulle meeldib peet. Kohe väga-väga meeldib ning sellepärast on ka seesama juurvili minu viimase aja retseptides üks peamisi peategelasi. Täpselt nii, nagu siinsamas turgutavas retseptis. Samamoodi, nagu on mulle meelepärane peet, armastan ma viimasel ajal kokku segada igasugu erinevaid smuutisid. Nii hea on ju hommikut alustada, kui miskit värskendavat ja isetehtut veel lisaks hommikusöögile kõrval. Sama retsepti jagasin ma hommikul ka oma instagramis, kuid topelt ei kärise. Uskuge mind, see peedismuuti jääb piisavalt kosutav, et tervele päeval tubli energialaks anda. Apelsin ja kookospiim lisavad veel meeldivat särtsu.  


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails