30. detsember 2008

Martsipanine moonipärg sidruniglasuuriga

/Prindi retsept/

Mul asub köögis üks tore kapp, kuhu ma kogun igasugu magusaid toiduaineid, mis küpsetistesse sobivad – pähkleid, rohkes koguses kuivatatud puuvilju, šokolaadi, martsipani, halvaad jne. Seda pärga valmistades leidsin kapist martsipani ning selle lisamine moonipärjale oli väärt idee. Küpsetis tuli mahlane ning oli ka üks külaline meie pere jõululaual. Sidruniglasuuri saab asendada veidi jõulupärasema kattega – piparkoogimaitselise kattega.


25 g pärmi
1 dl suhkrut + 2 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
3 dl käesooja piima-vee segu
1 tl soola
0,5 muna
8-9 dl jahu
2 spl õli

Täidiseks:
võid (toatemperatuuril)
mooniseemneid
2 sl suhkrut
ca 100- 150 g martsipani tükke

Peale määrimiseks:
0,5 muna

Glasuur:
1 dl tuhksuhkrut
2 spl sidrunimahla


Vedelda pärm, selleks murenda pärm kaussi ja hõõru see kergelt 2 tl suhkruga. Umbes 10 minuti pärast on pärm vedel. Sega vedeldunud pärm käesooja piimaga, lisa suhkur, sool, muna ja jahu. Jahu lisamisel vaata, et taigen ei jääks liiga kõva, pigem vedelam (nii kerkib paremini). Sõtku veidi ja lisa siis hulka õli. Puista sõtkutud taignale peale veidi jahu ja pane taigen rätiku alla, sooja kohta kerkima ca pooleks tunniks.

Kerkinud taigen rulli taignarulli abil ristkülikuks ja umbes 1 cm paksuseks plaadiks. Määri taigna peale või, puista üle mooniseemnete ja suhkruga. Kõige lõpuks aseta peale väikesed martsipani tükikesed. Keera taigen pikemast küljest rulli. Moodusta sellest ring, ühendades taignaotsad omavahel. Lõika kääride abil taignale pealt sisse sälgud. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta seejärel 175 kraadi juures seni, kuni moonipärg on pealt kuldpruun. Võta ahjust ja jahuta.

Glasuuri valmistamiseks sega omavahel tuhksuhkur ja sidrunimahl. Kata jahtunud pärg glasuuriga.


27. detsember 2008

Imeline pirni-šokolaadikook

Maitsev koogike, mis sobib nii külaliste üllatamiseks, kui ka niisama koogiisu leevendamiseks! Pirnide koostöö koogis sisalduva šokolaadiga on häbematult hea, mistõttu on kook mõnusalt mahlane ning tummine! Kasuta koogi valmistamiseks kindlasti küpseid pirne, sest nii on lõpptulemus kõige parem.
 
PS! Seda kook jõulusel ajal valmistades, soovitan koogile enne küpsetamist peale raputada pisut piparkoogimaitseainet. Teisel aastaajal võib piparkoogimaitseaine aga vabalt lisamata jätta. 
 

150 g võid
150 g tumedat šokolaadi (70%)
2 muna
2 dl pruuni suhkrut
2 dl jahu
0,5 tl kaneeli
2 tl küpsetuspulbrit
6 suuremat pirni 
 
Kate:
50 ml vahukoort
75 g valget šokolaadi
50 g hapukoort
 
Sulata või ja tükelda sellesse šokolaad ning lase sulada. Sega ühtlaseks massiks. Vahusta munad suhkruga ning sega hulka omavahel segatud kuivained. Lisa ka või-šokolaadisegu ja sega ühtlaseks. Koori ja tükelda pirnid ning sega tainasse.

Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø24 cm) ja küpseta 175 kraadises ahjus 35-45 minutit. Lase koogil jahtuda ning valmista seejärel kate. Kuumuta vahukoor keemiseni, lisa šokolaaditükid, lase sulada ning sega siis ühtlaseks. Lisa segades ka hapukoor. Kata valminud glasuuriga kook.

23. detsember 2008

Šokolaadiga täidetud piparkoogid

Lähenevate jõulute tõttu on köögis tegemist kui palju - sülditegu, maksapasteet, piparkoogid, jõulukeeks ning lisaks veel palju muud head ja maitsvat, mis tuleb valmis teha. Jõulutunne tuleb ikka peale küll, kui kuulad jõulumuusikat, tunned pliidil podiseva süldi lõhna ning aknast välja vaadates langeb õrnvalgeid lumehelbeid. Traditsioonide kohaselt tegin täna ka täidetud piparkooke. Seekord sai täidiseks šokolaadikreem, kuid muidugi võib selle asendada ka banaanide, kommide, maapähklivõid, paksema moosi või meega.
 
 

ca 800 – 1 kg piparkoogitaigent
400 g šokolaadikreemi (näiteks Nutella)
 
Rulli piparkoogi taigen laual lahti. Lõika sellest klaasi abil välja ümmargused ringid. Aseta ühe ringi peale šokolaadikreem (lisasin veel täiendavalt pisut kommitükke) ning tõsta teine ketas selle peale. Suru ääred ümbertringi kokku ning küpseta täidetud piparkooke ahjus, kuni omandavad kuldpruunika jume.

18. detsember 2008

Jõulune rullbiskviit

/Prindi retsept/

Siin on midagi eriti jõulust – glögiga immutatud pohla ja piparkoogimaitselise täidisega rullbiskviit. Ilusaid algavaid jõule!


Biskviitpõhi:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl kakaod

Täidis:
300 g kohupiimapastat

3 sl suhkrut
1 tl piparkoogimaitseainet
1 tl sidrunist pressitud mahla
1 dl pohlamoosi

Immutamiseks:
alkoholivaba glögi


Klopi munad suhkruga kõvaks vahuks. Sega omavahel kuivad ained ning lisa seejärel muna-vahule. Sega ettevaatlikult. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ja küpseta 225°C juures umbes 5 minutit. Puista lauale tuhksuhkrut ning kummuta küpsenud biskviitpõhi selle peale. Võta vormi põhjas olnud küpsetuspaber ära, pintselda kooki kergelt veega. Kata koogipõhi puhta rätikuga ja jäta hetkeks jahtuma.

Täidise jaoks sega kõik ained peale pohlamoosi. Immuta biskviitpõhja glögiga. Määri immutatud põhjale pohlamoosi ning selle peale määri kohupiimatäidis. Keera biskviit rulli ja pane külmkappi tahenema.


14. detsember 2008

Pontsakad pärmitainapannkoogid

Kui vahest tekib isu tõeliselt paksude pannkookide järele, siis on just pärmitaina pannkoogid need õiged. Parajalt paksud, piisavalt kohevad ning meeldivalt magusad pannukad sobivad loomulikult valmistamiseks nädalavahetuse hommikutel. Serveeri neid endale meelepäraste lisanditega, minu lemmikuteks on külm vanillijäätis, marjad ja toormoos!



NB! Valmistamisel ära prae pannkooke üleliia kõrgel kuumusel, sest nii ei pruugi pontsakad küpsetised seest korralikult läbi küpseda!



Kogus: ca ca 32-35 tk

5 dl piima
25 g pärmi
ca 7 sl suhkrut (kuhjaga)

1 tl vaniljesuhkrut
0,5 tl soola

8 dl nisujahu
2 muna
2 spl õli

Kuumuta piim käesoojaks. Lisa murendatud pärm, suhkrud ja sool. Sega kuni pärmi segunemiseni. Seejärel lisa juurde sõelutud jahu, lisa munad ja õli ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Lase sel soojas kohas vähemalt 15-20 min kerkida*.Seejärel prae pannil õlis (keskmisel kuumusel) ümmargused pannkoogid mõlemalt poolt kuldpruuniks.

* Mina kergitan tainast tavaliselt 50 kraadini soojendatud elektriahjus. 


13. detsember 2008

Piparkoogid

Igal aastal jõulute eel on üks ja sama mure, millist piparkoogitaigent küll valida? Milline on just sobiva kerkivusega, paraja vürtsisusega ja ilusti lahtirullitav. Olen ikka päris tihti sattunud just poes müüdavate halbade taignate otsa. Aitab! Minu esimene enda tehtud piparkoogitaigna tegu on nüüd tehtud. Kindlasti hakkan selle retsepti järgi ka edaspidi piparkoogitaigent tegema. Selle headusest räägib juba see, et antud taigen rändas juba ka minu paremate retseptide raamatusse! Retsept nami-namist.


2 dl siirupit
2 dl suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
või siis 3 sl piparkoogimaitseainet kolme eelneva maitseaine asemel
250 g võid
2 muna
ca 10 dl nisujahu
2 tl söögisoodat

Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Lisa tükeldatud või, sega läbi ja tõsta pott jahtuma. Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus (nii maitsestub taigen paremini).

Rulli tainas jahusel laual lahti ja lõika vormidega soovitud kujundid. Küpseta 200kraadise ahju keskosas seni kuni piparkoogid omandavad ilusa pruuni jume.


11. detsember 2008

Hapukapsapada


Jõuluaeg hiilib salamisi aina lähemale ja lähemale, seetõttu on äraütlemata heaks põhjuseks toidulaual kasutusele võtta jõulude üks peatähtedest – hapukapsas. Selle retsepti peakülaline teeb roa jõuluselt mahlaseks ja maitsvaks. Serveeri kindlasti keedetud kartulitega!


neljale

1 sibul
300 g hakkliha
1-2 porgandit (olenevalt suurusest)
400 g hapukapsast
2 dl vett
0,5 puljongikuubikut
0,5 dl suhkrut
musta pipart
majoraani
vajadusel soola
2 dl hapukoort


Prae pannil sibul ja hakkliha. Küpsemise lõpupoole lisa peeneteks ribadeks lõigatud porgandid ja hapukapsas. Kalla peale vesi ning murendatud puljongikuubik. Lisa suhkur. Maitsesta musta pipra ja majoraaniga, vajadusel lisa soola.

Lase haududa madalal kuumusel seni, kuni porgandiribad ja hapukapsas on pehmed. Vahetult enne serveerimist sega juurde hapukoor, lase keema tõusta ja tõsta siis kohe pann tulelt. Serveeri kuumade keedetud kartulitega.

8. detsember 2008

Pehme piparkook

Elagu jõuluhooaeg ja jõulupärased küpsetised! Kui traditsioonilistest krõbedatest piparkookidest juba isu täis söödud, siis ühe teistmoodi jõuluse piparkoogi retsept tuleb kindlasti vaid kasuks. Kui selle koogi lõhna juba ahju ukse vahelt tundma hakkasin, siis polnud kahtluski, et see on see vana hea tuttav ja kaua oodatud piparkoogihõng.Tegemist on uskumatult hea (pipar)koogiga, mis on eriti maitsev just toorjuustuglasuuriga, mida kindlasti valmistamata ei tohi jätta.



3,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2,5 dl (pruuni) suhkrut
1,5 tl kaneeli
1,5 tl piparkoogimaitseainet
2,5 dl keefirit või Kreeka jogurtit või hapupiima
0,5 dl hapukamat moosi
75 g võid, sulatatuna
 

Glasuur:

125 g toorjuustu, toasooja
2-3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut


Sega kuivained omavahel. Lisa segades juurde keefir ja moos ning seejärel või. Sega ühtlaseks, kuid väldi liigset segamist. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi (25x17cm) ning küpseta 200 kraadi juures ca 30 minutit. Glasuuri jaoks vahusta toorjuust suhkrutega ning määri see jahtunud koogile.



6. detsember 2008

Lavaššikrõpsud

Maitsevad nagu kartulikrõpsud, kuid see-eest tunduvalt tervislikumad. Hästi hea pakkuda lastelaual või suupisteks peolaual isetetud kastmega!


1 lavašš
võid (toatemperatuuril)
lihamaitseainet
puljongipulbrit


Laota lavašš lahti ning määri see pealt võiga. Raputa üle lihamaitseaine ning puljongipulbriga. Lõika lavašš ruutudeks, ning ruudud omakorda diagonaalselt pooleks, et moodustuksid kolmnurgad. Küpseta ahjus 175 kraadi juures küpsetuspaberiga kaetud plaadil seni, kuni krõpud omandavad kuldse jume. Jahuta veidi.

4. detsember 2008

Puuviljane jõululeib

/Prindi retsept/

Jah, tuleb tõdeda, et leivategemise maania on mind ikka täielikult kätte saanud, ja mitte ainult mind, vaid tundub, et ka teisi, sest Selveris oli järel ainult kaks viimast rukkijahu pakki, mis sai kiiruga endale krahmatud. Andri sünnipäevaks sai katsetatud leiba rohkete puuviljadega, millel kerge jõulupärane aroom. Maitse mahlakas ning kergelt äratuntava piparkoogise maitsega.


1 päts

1/3 kogus leivataigent
2-3 dl kuivatatud puuvilju (aprikoose, rosinaid, datleid, ploome)
sorts brändit
25 g hakitud pähkleid (metsapähkleid, maapähkleid, mandleid, india pähkleid)
3 spl pohlamoosi
4 marmelaadi-šokolaadikommi (hakituna)
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl piparkoogimaitseainet
mandlilaaste

Haki kuivatatud puuviljad. Lisa sellele paar teelusikatäit brändit ja sega see hakitud puuviljadega segamini. Leota puuvilju brändis paar tundi.

Lisa ligunenud puuviljad ja kõik retseptis olevad ained leivataignale. Sõtku korralikult taigen läbi. Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

3. detsember 2008

6 kuud täis

/Prindi/

Ja esimene detsember ongi möödas ning minu pisike Andri 6e kuune. Poole aastaseks saamise puhul sai ka seda nö väikest sünnipäeva pidulikult tähistatud. Väikene suupistete laud külalistele ning muidugi traditsiooniks kujunenud tort. Lisaks siis veel õhupallid, peomütsid, paberlaevukestest nimekaardid jne....
Suupistetest olid laual:

Tordiks oli seekord konnatort. Seejuures tänud qstile suurepärase toiduvildika eest, millega tehtud siis pildi kontuurid:) Tort iseenesest tehtud rulltordi põhimõttel (ainuke vahe selles, et biskviittaigna lõikasin neljaks), vahele pohlamoos ning kakao-vahukoorekreem. Peal martsipan. Tordiäär vooderdatud küpsistega.


1. detsember 2008

Pähkline juustukook

/Prindi retsept/

Selle koogi tegu algas kõik sellest, et olin poes kogemata kreveti toorjuustu asemel endale korvi visanud Kreeka pähkli maitselise Merevaigu toorjuustu. Kuna maitsemeeled keelasid seda toodet süüa, tegin sellest vennale hoopis pähkliselt kutsuva juustukoogi. Lõpuks olin õnnelik, et vale toote olin ostnud, sest juustukoogist üle ei saa.


Põhi:
3 dl jahu
125 g võid
1 spl suhkrut
näpuotsatäis soola

Täidis:
200 g Kreeka pähkli maitselist Merevaigu sulatatud juust
250 g ricotta juustu või kohupiima
4 muna
2 spl kartulitärklist
1 dl suhkrut
3 spl sidrunist pressitud mahla
1 tl vanillisuhkrut
2-3 spl maasikatoormoosi

Sega omavahel põhja ained palliks ning aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi. Täidise valmistamiseks sega omavahel toorjuust ja ricotta. Sega omavahel kartulitärklis, suhkur ning vanillisuhkur ning lisa juustu segule. Seejärel lisa ükshaaval munad, vahepeal juustu-suhkrusegu korralikult segades. Lisa sidunist pressitud mahl.

Vooderda koogivormi (22 cm läbimõõduga) põhi ja ääred taignaga. Vala peale täidis ning sega lusikaga sisse maasika toormoos nii, et koogi pinnale tekiks kena muster. Küpseta 175 kraadi juures ca 45 min - 1 tund.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails