30. november 2009

Peekoni-melonisuupiste

/Prindi retsept/

Paar päeva tagasi tuli mul poes puuvilja osakonnas ringi uudistades tohutu meloni isu. Koos teiste melonivalijatega, hakkasin ka mina seda kõige magusamini tunduvat melonit otsima. Tuleb tõdeda, et tegin päris hea meloniostu:) Kodus proovisin melonitükke huvipärast peekoniga....mulle kohe väga-väga maitses!



magusat melonit
peekoniviile


Lõika melonist paraja suurusega ristkülikust kuubikud ning keera need peekonisse. Kinnita tikuga ning serveeri.

28. november 2009

Kahe juustuga kõrvitsa-saiasupp

/Prindi retsept/

Selle, oivalise maitsega kõrvitsasupi retsept valmis tegemise käigus. Plaanis oli valmistada traditsioonilist kõrvitsapüreesuppi, kui mulle vaatas külmkapist vastu avatud feta-juustu pakk ning eelmisel päeval külma pistetud poolik sai. Mulle tuli meelde itaallaste armastatud tomati-saiasupp ning järgmine hetk juba pistsingi saiatükke suppi sisse. Lõpptulemus sai liigagi hea, tahaks seda veel, kahjuks aga kõrvits selleks aastaks otsas. Loodetavasti konutab teil kuskil sahvri nurgas või keldriruumis mõni üksik oranživärvusega uhkeldav kõrvitsaline, et seda toitvat suppi proovida.


kuuele

1 porgand
6 suuremat kartulit

1 kg kõrvitsat
1 l vett
2 puljongikuubikut (aedvilja oma)
2 sl sinepit

50 g fetajuustu
100 g riivitud juustu

300 g saia

Serveerimiseks:
100 g peekoniviile
riivitud juustu

Koori, puhasta ja tükelda aedviljad. Lase vesi keema, lisa puljongikuubikud ning porgandi-, kartuli- ja kõrvitsakuubikud. Keeda seni kuni kõik on ilusti pehme. Seejärel püreesta korralikult saumikseriga. Kuumuta segu madalal kuumusel, segades samal ajal sisse sinepi, murendatud feta ja riivitud juustu. Lõika sai väiksemateks tükkideks ja lisa supile. Lase supil madalal kuumusel podiseda ca 5 minutit.

Samal ajal lõika peekoniviilud ribadeks ning prae pannil krõbedaks. Pane supp kaussidesse, raputa üle riivitud juustuga ning aseta peale peekoniribad.

26. november 2009

Šokolaadikommidega jõululeib

/Prindi retsept/

Palju õnne mulle – täpselt aasta pole olnud mul asja poes olevate leivariiulite juurde. Seda sai tähistatud ka veidi erilisema leivateoga. Nimelt on mul juba paar nädalat katsetamises erinevad jõuluretseptid, sealhulgas sai eelmisel aastal katsetatud jõululeiva perre ka uus retsept. Jõululeib šokolaadikommide, kookoshelveste ja päevakese Amarettos ligunenud kuivatatud puuviljadega. Maitse oli kiiduväärselt hea, meenutas nagu rohke täidisega keeksikest. Nädala lõpus pistan uue laari jõululeibadega ahju. Enne kui uut leivaviilu sööma hakkan, mainin veel seda, et šokolaadikommide kujul said leiva sisse peidetud nii Tõmmu kommid, täidisega šokolaaditrühvlid, pralineekompvekid.... ühesõnaga kõik, mis meie elutoas olevas kommikapis üle oli.


1/3 kogus leivatainast
100 g kuivatatud puuvilju

6 cl Amarettot
100 g kookoshelbeid

1,5 tl piparkoogimaitseainet
100 g erinevaid šokolaadikomme


Haki kuivatatud puuviljad väiksemaks ning pane kaussi koos Amarettoga ligunema juuretise käärimise ajaks.
Valmis sõtkutud leivatainale lisa alkoholis leotatud puuviljad, kookoshelbed, piparkoogimaitseaine ja väikemateks tükkideks hakitud šokolaadikommid. Sõtku korralikult, lisades vajadusel juurde paar peotäit rukkijahu (nii ei tule tainas liigselt vedel). Aseta leib 1,5 liitrisesse küpsetusvormi ning lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivatainast ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:

250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 12-15 min
200 kraadi juures 12-15 min
180 kraadi juures 10 min

Pintselda leibasid ahjust välja võttes ning pane leib käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

23. november 2009

Kõige lihtsam Küpsise Kräsupea

/Prindi retsept/

Märkamatult olin ma endale kapinurka kuhjanud päris mitu küpsisepakki. Mitu päeva põrnitsesin neid ning lõpuks otsustasin, et neist saaks kokku klopsida ühe imehea küpsisekoogi. Lähtusin koogi tegemisel kräsupea koogist, all küpsistest põhi ning peal hapukoore-küpsise segu. Teate, see sai paari minutiga juba külmkappi tahenema ning maitseid koguma pandud. Nii lihtne lihtsalt, millega saaks kindlapeale hakkama ka alles köögieluga tutvuv kokkaja. Ja maitses nii hästi, nagu kräsupeakook ainult, et küpsistega:)


2 pk heledaid küpsiseid (soovitan Selgat)
1 pk tumedaid küpsiseid, kakaoga

500 g hapukoort
paksemat moosi


Glasuur:
2 sl võid
2 sl suhkrut
2 sl kakaod (magustamata)
1 dl hapukoort
Justify Full
Lao alusele heledatest küpsistest (3x4 küpsist) põhi. Kata hapukoore kihiga. Selle peale aseta tumedate küpsiste kiht. Kata see paraja kihi moosiga. Järelejäänud küpsised purusta väiksemateks tükkideks. Sega need ülejäänud hapukoorega ning aseta küpsisekoogile kõige peale. Aseta külma tahenema ööpäevaks.

Vahetult enne seveerimist kaunista glasuuriga (kook jääb äsja valmistatud glasuuriga ilusam): selle jaoks sulata või, lisa suhkur. Sega pidevalt kuni suhkru sulamiseni. Seejärel lisa kakao ning hapukoor. Kuumuta madalal kuumusel, ise pidevalt segades seni, kuni glasuur tumeneb. Nirista šokolaadiglasuur koogile.

21. november 2009

Pannkoogipasta

Nädal aega on möödas Kodukokk2009 võistlusest ning nüüd panen kirja ka minu võistlusel valminud retsepti. Valmistasin seda eile, et täpseid koguseid kirja panna ja ma veendusin selle retsepti lihtsuses ja heas pannkoogises maitses. Minu võistluse muljed ja retsept ilmus ka tänases Pärnu Postimehes (21.11.2009). Pannkoogitaina retsepti näol on tegemist minu lemmikuga - sellest tulevad maailma parimad ülepannikoogid!! Just täpselt sellised, mis sobivad pühapäevahommiku lauale koos endatehtud maasikamoosi ja tassikese rohelise teega:)



viiele

Pannkoogitainas:
2 muna

3 dl jahu

5 dl piima
2 sl suhkrut
0,5 tl soola


Täidis:

0,5 sibulat
1 paprika
100 g hakkliha

100 g suistusinki 200 g kodujuustu
100 g toorjuustu
2 sl sinepit
2 pirni
soola, pipart

Klopi munad vahule, lisa vaheldumisi pidevalt segades jahu ja piim. Maitsesta suhkru ja soolaga. Küpseta kuumal pannil ülepannikoogid. Valmis küpsetatud pannkoogid lõika noaga peenikesteks ribadeks.

Haki sibul ja paprika väikesteks tükkideks ning prae koos hakklihaga kuumal pannil õlis klaasjaks. Lisa tükeldatud suitsusingi ribad. Sega omavahel kodujuust, toorjuust ja sinep ning lisa pannil olevale segule. Maitsesta soola ja pipraga. Kõige viimasena lisa pirnikuubikud ning pannkoogiribad. Sega korralikult kõik omavahel segamini ning serveeri.

19. november 2009

Kõrvitsasalat


Peab ütlema, et see nädal on täielikult möödunud kõrvitsa toitudega. Täna valmistasin näiteks hetke inspiratsiooni ajendil ülimaitsvat kõrvitsa-saiasuppi kahe juustuga ning varsti panen retsepti ka blogisse kirja – järgmine kord hea kohe blogist retsepti vaadata. Praegu aga panen kirja eile valmistatud kõrvitsasalati retsepti, mis on mul kasutusel kolmandat aastat järjest. Kõrvitsasalat on üks mu lemmikhoidistest ja tuleb välja et ka lapse lemmik, sest eile pistsime kahe peale terve purgi kõrvitsasalatit kõhtu, nii hea. Üldiselt jälgin järgnevat retsepti, aga no kui mõni nelgitera rohkem läheb ei ole ju hullu, nii täpselt neid ikka üle lugeda ei viitsi.


2,2 kg kõrvitsat (puhastatuna)
2 l vett
7-8 sl äädikat (30%)
650 g suhkrut
ca 12 nelgitera

ca 12 vürtsitera
3-4 kaneelipulka

Pane puhastatud ja tükeldatud kõrvitsakuubikud koos vee ja äädikaga ööseks likku (nii jääb kõrvits krõmps, ega lähe keetes lödiks). Seejärel lisa ülejäänud ained ning keeda keskmisel kuumusel umbes tund või seni kuni kõrvits on parajalt pehme. Pane kuumalt ettevalmistatud purkidesse (jälgi, et igasse purki ka nelgitera saaks).

17. november 2009

Tomatikaste - natuke vürtsikas, natuke magus

/Prindi retsept/

Üldiselt näeb mind toidupoes ringi siblimas koos valge paberitükile kritseldatud poenimekirjaga. Ilma selleta ma lihtsalt unustan vajalikke asju osta. Nii ka seekord, kui tahtsin valmistada oma juuksuri antud retsepti järgi tomatihoidist. Samas hea vähemalt seegi, et tomatid poekorvi panin (muidugi saab kõige parema tulemuse suvelõpu magusatest koduaia tomatitest). Väikeste muudatustega aga valmis tohutult hea asi, mida olen kasutanud pastakastmena ning liha kõrvale (ja mis seal salata ka niisama olen lusikaga kallal käinud) – nii nauditav...

1 kg tomateid
1 tšillipipar
1 sibul
3 marineeritud kurki
100 g suhkrut

3 nelgi tera
0,25 tl kaneelipulbrit

1 dl punase veini äädikat

0,5 tl jahvatatud koriandrit

1 sl sinepit
1 tl soola

Pista tomatid minutiks keeva vette, seejärel koori noa abil nahk maha (keeva vette pistes on kergem koorida). Tükelda kooritud tomat, tšillipipar, marineeritud kurgid ja sibul väiksemateks tükkideks. Pane kõik potti, lisa suhkur ning keeda tasasel tulel 1 tund. Seejärel lisa kõik maitseained ja keeda veel 30 minutit. Tõsta kuum valmis segu purkidesse. Kaste on lõplikult valmis umbes 2 nädala pärast.

16. november 2009

Kodukokk2009 finaalist

Võistlus on läbi, seekord küll kahjuks võitu koju ei tulnud. Võitjaks aga osutus äärmiselt tore ja meeldiv konkurent Maris, Palju-palju õnne Sulle (loodetavasti Saad mu õnnitlused ka virtuaalsel teel kätte:) Eranditult kõik finalistid olid tohutult toredad ja sõbralikud, vahetades oma ärevusmuljeid ja mõtteid teistega enne võistlust.


Natukene võistlusest lähemalt. Täpselt kell 13.00 anti kätte meile toidukorvid ning kuulutati välja võistlusteema, selleks oli siis Pannkook. Seejärel oli meil aega 15 minutit retsepti välja mõtlemisesks ja kirjutamiseks (söögitegemise käigus retsepti muuta ei tohtinud). Minu fantaasialend lennutas mind välja mõtlema pannkoogipasta retsepti (lisan peatselt ka pildi). Täpsemaks nimeks sai üllitisele Pannkoogipasta Olümpiatuli. Nime valik oli täiesti kohapealne välgatus - On ju pannkook selline vanakooliklassike, millele igasugu ilustused hästi ei sobiks. Niisiis tundus selline robustne ja kergelt nõukaaegse maiguga nimetus parimaks nimeks. Minu retsepti ideeks oli siis valmistada valmisküpsetatud pannkookidest pastat, lisandiks suitsusink, hakkliha, paprika ja kahe juustu kaste. Kaunistuseks oranžikad (olümpiatulele iseloomulikud) apelsiniviilud.


Iga viie minuti tagant asus võistlustulle üks finalist. Minu järjekorra munbriks oli 8, nii et pisikeste arvutuste teel, ja arvestades sellega, et mina sain alustada alles siis kui esimene võistleja oli juba lõpetanud (kokku oli laudade peal 7 pliiti), siis mina asusin väikese hilinemisega kokkama tegema 14.20. Küpsetasin, mässasin ja tegutsesin, ise vahepeal silmanurgast kella piiludes. Aga 2 rooga minu käe all said lõpuks valmis. Endale maitses väga ning kindlasti panen lähiajal ka täpsema retsepti ülesse.

Kas osaleksin veel? Loomulikult, pole kahtlustki. Väike kriipiv ärevus enne võistlust, mis kaob hetkega, kui võtad kätte noa, et retsepti paberile kritseldatud toitu valmistama hakata on lihtsalt seletamatu tunne. Nii, et kui homme korraldataks kuskil sellist kokandusvõistlust, oleks ma kohe platsis:)

Kindlasti ei suuda ma mainimata jätta ka, kui tublisti pidas vastu minu pooleteist aastane pisipõnn Andri, kes elas minu saavutustele kaasa kogu võistluse aja. Ja pikk pikk pai minu silmis maailma kõige paremale abikaasale:)

PS! Ma valmistasin ükspäev ühte ilmatuma head tomatikastet, mida ma pean kindlasti Teiega jagama, nii et...

Kokkamisteni,
Ragne

13. november 2009

Mustikatest rikastunud muffinid

Kui sügavkülmas sobrades jäävad kätte külmutatud marjad, siis kohe kindlasti soovitan ma neidsamu muffineid küpsetada. Need pisikesed küpsetised valmisid mustikatega ning peab ütlema, et lõpptulemus on kõige paremas mõttes klassikaline - mahlane, meeldivalt vaniljene ning mustikatest tulvil! 

Neid saad tegelikult valmistada mistahes hooajal: talvel külmutatud marjadega, kevadel noore rabarberiga, suvel hooajaliste värskete marjadega ning sügisel õunte ja pirnidega!


4 dl jahu
2 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 tl kaneeli

2 muna
100 g võid, sulatatuna
100 g hapukoort
3 dl mustikaid

Sega omavahel kuivained. Eraldi kausid klopi omavahel segamini munad, sulatatud või ja hapukoor ning lisa need segades kuivainete hulka. Kõige viimasena sega tainasse juurde mustikad. Täida tainaga ¾ ulatuses muffinivormid ning küpseta 200 kraadi juures 25 minutit.

11. november 2009

Ahjus röstitud küüslauk majoneesi-ürdikattega

/Prindi retsept/

Üldiselt tundub tavaline küüslauk mulle liiga vänge ja tugev. Röstitud küüslauguga on aga hoopis teine lugu (pealegi nii ei pea sa kartma, et inimesed sinust nädal aega kaarega mööda käivad). Röstitult omandab see tegelane hoopis mahedama, kergelt pähklise maitse. Sobib nii leivakatteks, salatitesse, kastmetesse kui ka niisama söömiseks.


2 küüslauku
4 tl (kuhjaga) majoneesi

erinevaid kuivatatud ürte
soola-pipart
oliiviõli

Lõika küüslaugud pooleks. Raputa lõike-pooltele peale soola ja pipart. Piserda kergelt üle oliiviõliga. Kata küüslaugupooled majoneesiga ning raputa peale ürte. Küpseta 210 kraadises ahjus 15 minutit.

8. november 2009

Siilitort

Kuigi eile oli Isadepäev, siis antud teemalist koogi-postitust ma ei tee. Põhjus lihtne - tegin täna mehe ühte lemmikut Kass Arturit. Siiski on aga päevakorras tordid-koogid. Nimelt tegin kahe aastaseks saanud vennatütrele siilitordi. Põhimõte peaaegu sama, mis Andri 5.kuu tordil, ainult et tunduvalt täiustatum variant. Tegelikult tegin sarnast kooki juba ka kevadel sõbranna lapse sünnipäeva puhul. Koogi tegemine ei võta iseenesest üldse palju aega. Õhtul paned siili kokku ja järgmisel hommikul kaunistad.


Aluseks siis kräsupea tume koogi põhi, mis lõigatud välja nö tilga kujuliselt (see jääb siili aluseks). Selle peal kuhi heleda põhja tükkidest, tumedast põhjast järgi jäänud tükkidest ja hapukoore segust. Nägu ja nina osa kaetud vesivannil sulatatud tumeda šokolaadiga, selg küpsisepuruga. Peaosa, selga ning alumist äärt ääristab martsipan.


7. november 2009

Kohupiimataskud keedutainaga

/Prindi retsept/

Neid maitsvaid küpsetisi ei valmista ma mitte esimest korda. Vahel tuleb tuuletaskute tegemist ikka ette. Tõsi küll, viimasest korrast, kui minu ahi tuuletaskute kerkimist nägi, on juba päris palju aega möödas. Juba pikemat aega laiutas köögitahvlil minu pean-lähiajal-tegema nimekirjas muude küpsetiste kõrval kirjutis – lähiajal valmistan kohupiimataskuid! Nüüd lõpuks saigi tehtud (suures osas tänu nami-nami kooskokkamisele). Maitselt vanas heas kuues – palju kohupiimatäidist ja natuke ümbrist täidise kooshoidmiseks, nii hea, niii hea. Põhiretsept varsti ribadeks sirvitud Ida Savi kokaraamatust Saiad, Pirukad, Koogid.

Keedutainas:
3 dl vett

80 g võid
0,5 tl soola
180 g jahu

4 muna

Täidis:

2 dl rõõska koort (38%)
400 g kohupiima
2 sl sulatatud võid

100 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

Keedutaigna valmistamiseks lase potis vesi koos või ja soolaga keema. Tõsta seejärel tulelt ning lisa ühekorraga jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. Pane anum uuesti tulele ning sega seni kuni tainas poti külgeldelt lahti lööb ning moodustab ühtlase palli. Tõsta uuesti tulelt ning lase tainal pisut jahtuda. Seejärel lisa ükshaaval munad, segades korralikult iga muna lisamise järel. Valmis tainas peab jääma ühtlane ja läikiv. Pritsi tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes kahe sõrme jämedused ribad. Küpseta 220 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumust 200 kraadile ning küpseta veel 12 minutit. Pärast küpsemist lülita ahi välja, kuid jäta valminud tuuletaskud lahtise ahjuuksega ca 5 minutiks ahju seisma (nii ei vaju küpsetised kokku).

Täidise valmistamiseks sega vahustatud vahukoor ülejäänud ainetega. Tee jahtunud tuuletaskutele äärele väike sisselõige ning täida tordipritsi abil kohupiimatäidisega.

3. november 2009

Õunaplaadikook natukese kamajahu ja hapukoorega

/Prindi retsept/

Hetkeks nagu saab isu õunakookidest täis, siis aga tahaks ikka miskit maitsvat õuntega täiustatud kooki. Nagu alati, tõin Tallinnast kaasa kotitäie õunu. Osa läks juba kisselliks, osa aga poetasin koogile koos kamajahu ja hapukoorega. Võimalikult kiiresti kirjutasin paberileheäärele koogis kasutatud ained ülesse, sest poleks esimene kord unustada äsja tehtud koogi täpseid koostisaineid:) Kook sai mõnusalt kodune, seetõttu soovitan seda küpsetist eelkõige vanaema-tüüpi kookide armastajatele. Parajalt paksu koogipõhja katavad õunaviilud (jätsin laiskusest koorimata ja õieti tegin) ning lisa mahlasust andev hapukoorekate. Õuntele raputatud kamajahu annab koogile kerge lisanüansi, mida on jahtununa tunda.


Põhi:
200 g võid, toasooja

200 g suhkrut
7 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
2 muna

Kate:

4-6 õuna
1 sl suhkrut
1 sl kamajahu

1 tl kaneeli

4 dl hapukoort
2 muna
2 dl suhkrut


Sega kokku või ja suhkur. Lisa omavahel segatud kuivained ning seejärel munad. Sega tainaks (tainas jääb pigem muredapoolsem). Kata tainaga kandiline ahjuplaat (kasutasin 25x35 cm plaati).

Eemalda õuntelt südamikud. Viiluta õunad ning aseta põhjale. Sega omavahel suhkur, kamajahu ning kaneel js raputa see õunaviiludele. Seejärel sega kokku hapukoor munad ja suhkur ning kata seguga õunaviilud. Küpseta 190 kraadses ahjus 3o minutit.


2. november 2009

Šokolaadikommitäidisega kaneelisaiad

/Prindi retsept/

Pärast nädalavahetust Tallinnas oli kodus esimeseks ettevõtmiseks pliidi kütmine. Ja kui tuli juba all, tuleb kindlasti kasutada ära puupliidi ahjusoojus. Otsustasin valmistada kaua igatsetuid kaneelisaiakesi kapis olevate šokolaadikommidega. Minule meeldivad suured kaneelisaiad, et ikka käte vahel oleks, mida süüa. Uskumatu, kui maitsvalt on nad ahjusoojalt – šokolaad on lihtsalt sulanud kaneeliste saiakeerude vahele. Saiade söömisel oli abiks ka Andri, kes mööda tuba ringi jalutades omasuurust kaneelisaia hävitas. Tõesti head, kommidena kasutasin Kalevi pralinee- ja Tõmmu kompvekke.


8 suurt kaneelisaiakest

25 g pärmi
3 dl vett
1 dl suhkrut + 3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks

0,5 tl soola
1/2 muna
ca 8-9 dl jahu
3 sl võid

Täidis:
50 g võid
3 sl suhkrut
kaneeli

100 g erinevaid šokolaadikomme


Määrimiseks:

1/2 muna


Pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 3 tl suhkruga, sega õrnalt. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele. Lisa 1 dl suhkrut, sool ja pool lahtiklopitud muna, sega. Seejärel sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena sõtku juurde õli. Raputa taina pind kergelt üle jahuga ning pane rätikuna kaetult umbes pooleks tunniks sooja kohta kerkima.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti umbes 1 cm paksuselt (mida suuremaid saiu tahad, seda piklikumalt ning kitsamalt rulli tainas). Sulata pliidil või ning määri taina pind sulavõiga kokku. Raputa üle suhkru ning rohke kaneeliga. Jaota tainale peeneks hakitud šokolaadikommipuru. Rulli tainas kokku vorstiks ning lõika see ca 3 cm paksusteks viiludeks. Aseta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt järelejäänud munaga ning küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit. Ahjust tulnud soojad saiad piserda kergelt üle veega, nii jääb lõpptulemus pehmem.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails