29. märts 2020

Kataloonia kreem

Seda on suur rõõm näha, et nii paljud on hetkel küpsetamise lainel! Ka mina katsetan erinevaid retsepte, sest praegu lihtsalt on parajalt aega ning seda tuleb nutikalt (ja maitsvalt) ära kasutada. 

Selle retsepti juurde jõudes pean mainima, et selle nimi ei ole hetkeolukorras võib-olla nii sobiv, aga sain selleks magustoiduks inspiratsiooni Hispaania reisilt - siis, kui olukord oli hoopis teistsugune - päikeseline ning rõõmus nagu soojal maal ikka. Seda retsepti iseloomustaksin ma aga nii - tegemist on üsna brüleekreemile sarnase maiusega, mõnusalt kreemine, samas aga õhuline ning magus. Valmistamismeetod on aga lihtsam ning seega, kel huvi ühe magustoidu järele, siis soovitan kindlasti retsepti piiluda!

#püsikodus

 

Valmistamisaeg: 30 minutit
Mitmele: 4-6

3 dl piima
3 dl vahukoort
1 sidruni riivitud koor
1 kaneelipulk
4 munakollast
75 g suhkrut
2 sl maisitärklist


Serveerimiseks suhkrut ja marju

Kuumuta potis piim ja koor koos sidrunikoore ning kaneelipulgaga keemiseni. Lase segul 30 min maitsestuda. Nõruta vedelik läbi sõela teise potti. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Vahustamist jätkates lisa maisitärklis.

Kuumuta piimasegu pliidil, vala pidevalt kloppides jaohaaval juurde munasegu. Kuumuta madalal kuumusel, ise hoolikalt segades, kuni segu silmanähtavalt pakseneb. Vala kuum segu pisikestesse kaussidesse ja lase jahtuda. Tõsta jahtunud kreemid külmkappi.

Vahetult enne serveerimist kata magustoitude pinnad suhkruga. Sulata suhkur leeklambiga kuldpruuniks või sulata ahjus grillrežiimil. Kaunista marjadega!

24. märts 2020

Imelihtne šokolaadikook

Ma loodan, et kõikidel läheb hästi! Püsige ilusti kodus ning leidkem antud olukorras pigem võimalust leida nüüd rohkem aega endale, perele ning miks mitte ka söögitegemisele. On ju tavaline, et pidevalt on kiire ja rutt kuhugi ning tihti jäävad tähelepanuta pisikesed toredad asjad! Nüüd on see võimalus:)

Aga retsepti juurde minnes, siis see oli laupäev, kui võtsin instagramis üle Fazer Eesti konto. Jagasin sel lehel erinevaid retsepte, ideid ja oma igapäevategemisi ning ühtlasi jagasin ühe retseptina ka sedasama tummist šokolaadikooki. See kook valmib tõepoolest ääretult lihtsalt ning on muidugi mõnus šokolaadipahvak maitsemeeltele. Tegelikult on võimalik selles koogi ära kasutada kompvekid, mis kappi seisma on jäänud. Meil kodus kipub selliseid komme miskipärast  väga tihti olema ning nii on neid hea kuskil koogis ära kasutada. Selles koogis saad seda teha! Muidugi on see kook kõige parem külma jäätisega, aga kui see kodus puudub, siis nautige seda kooki lihtsalt hea kange kohviga!


150 g sulatatud võid
2 sl õli
150 g suhkrut
2 muna
2 sl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0.25 tl soola
50 g magustamata kakaopulbrit
75 g tumedat šokolaadi (Fazer)
75 g šokolaadikomme või tavalist šokolaadi


Sega omavahel või, õli ja suhkur. Lisa munad ning mikserda tainas heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel. Sulata šokolaad vesivannil, haki kommid väiksemateks tükkideks.

Lisa kuivained segades või-munasegule. Lisa ka ettevaatlikult sulatatud šokolaad ja kommid. Sega ühtlaseks tainaks. Vala tainas ümmargusse koogivormi (20cm) ning küpseta 175 kraadi juures 25-30 minutit.


14. märts 2020

Tatrakauss peekoni ja omletiga ning 10 soovitust, mida kodus olles teha võiks!

Vist üsna sobiv aeg on selle retsepti jagamiseks, sest usun, et päris paljudel on praegusel hetkel koju varutud kuivaineid, sealhulgas ka tatart. Seega, jagan Teiega toitvat hommikusööki, mis sobib hästi ka lõuna- või õhtusöögiks. Jagasin seda retsepti veebruarikuu Naistelehes ning peale pildi jagamist minu instagramis on minult seda retsepti palju küsitud. Nüüd lõpuks riputan retsepti ka blogisse üles - kes soovivad, saavad järgi proovida.


Loomulikult ei saa üle ega ümber koroonaviirusest, mis jõuliselt hetkel siin valitsemas on. Oma tööga on mul vedanud, sest selle olen saanud sättida kõik kodukontorisse ning uusi (ja säästlikke) retsepte saate ikka kohata kolmapäeviti Naistelehes. Ära on jäänud aga suur hulk pildistamisi ja üritusi, mis nüüd omajagu vaba aega tekitavad. Ja ega kriisi saa raisku lasta ning seetõttu on mul mõeldud välja suur hulk tegevusi, mida ajapuudusel tavalisel teha ei ole saanud. Lastele tegevusi on vaja mõelda muidugi eelkõige 3 aastasele pisipreilile, sest suurem laps on enamjaolt hõivatud koolitööga või siis suudab ise miskit välja mõelda. Ja tegelikult on vahelduseks tore, et uue nädala märkmik pole täis pildistamisi, üritusi ja muid töiseid kohtumisi. Teiselt poolt muidugi nukker, sest eriti äge Pärnu Restoranide Nädal aprillikuus ei toimu ning eile tühistasime ka oma maikuus toimuma pidanud reisi. Lohutuseks aga kõikidele nii palju, et miski ei kao kuhugi ning kõik saab toimuda siis, kui elu taas rahulik ja kindlam! Seega, püsigem kodus ning tehke asju, mida muidu teha pole saanud!

Minu 10 soovitust:
1. Tehke koos lastega süüa! Miaga oleme meisterdanud juba nii palju asju ning sellega jätkame nii kaua, kuni lapsel sära silmades. Õnneks ei tundu see sära veel kuhugi lähiajal kaduvat. Lühikese ajaga oleme teinud juba vahvleid, küpsiseid, kreemisaiakesi, 3-4 korda pannkooke ning võileibasid.
2. Joonistage, ikka koos lastega. Meil on kodus ülesseatud pisikene kunstinurk. Pintslid, vesivärvid/guašid ja veetopsik on muidugi peaosalisteks. Mulle on alati meeldinud joonistada - see on kuidagi nii rahustav ja mõnus tegevus. Mõtlesime Miaga hiljem kõik joonistused kokku koguda ning preili tuppa pisikese näituse teha. 
3. See on aeg sorteerida asju ja koristada kodu. Lastega peredes on kindlasti mänguasju rohkem, kui vaja ning nii on ka meil. Teeme väikese puhastuse selles osas. 
4. Meil on pisipreiliga plaanis lähiajal teha neid nö vanakooli scrunchy patsikumme. Kõik vajalikud materjalid on olemas, seega miks mitte! Kui vaja, siis õpetusi on palju, vaata näiteks seda.
5. Ise võtan ette ühe raamatu, mida pikemat aega lugeda olen tahtnud.
6. Mulle tohutult meeldib kuulata podcaste. Külastage podcast.ee kodulehte ning valiga välja omad lemmikud. Mina soovitan näiteks "Täitsa pekkis"  ja "Be 1st!" podcaste!
7. Vaadake kogu perega mõnda toredat filmi. Kui sobivat filmi ei leida, siis "Sõbrad" aitavad alati hädast välja!
8. Tehke midagi, mida ajapuudusest tavaliselt teha pole jõudnud. Mina tegelen natuke toidufotograafiaga. Nokitsen ja kohendan natuke oma pildistamisrekvisiite, teen pildistamistaustu ning pildista-katsetan. Mul on mõned kanalid toidufotograafia õppimiseks salvestatud ning võtan need nüüd kõik ette. Juhuuu! 
9. Värske õhk on oluline! Tee üks jalutuskäik metsas.
10. Viimane soovitus on taas seotud lastega - mängige lauamänge! Kui olemasolevatest olete tüdinenud, siis meisterdage ise mõni lauamäng valmis. Otsige pinterestist ideid, seal on neid hulgaliselt!

Ja nüüd lõpuks retsepti juurde...

Mitmele: 4
Valmistamisaeg: 30 min

200 g (toor)tatart
150 g (suitsu)peekonit
peotäid rukolalehti
6 kirsstomatit
4 sl Kreeka jogurtit
soola, pipart

Omlett:
4 muna
4 sl kohvikoort
soola, pipart


Keeda tatar soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Tükelda peekon ning prae pannil valmis. Omleti valmistamiseks sega komponendid omavahel, maitsesta. Küpseta suurel pannil omlett mõlemalt poolt kuldseks. Seejärel tükelda väiksemateks tükkideks. 
Sega nõrutatud tatrale juurde praetud peekon ning omlett. Lisa segades rukolalehed ning poolitatud kirsstomatid. Jaota roog taldrikutesse. Lisa Kreeka jogurt ning raputa peale pisut soola ja pipart. Soovi korral võid peale niristada ka pisut oliiviõli.


6. märts 2020

Kartuli-kalasalat

Salatiretsepte ei ole kunagi ju liiga palju! Seega jagan omaltpoolt üht lihtsat retsepti, mis sobib nii pidulauale, aga ka niisama argiõhtul valmistamiseks. See salat on natuke nagu kartulisalat, aga siiski klassikalisest salatist oluliselt erinev.

Tegelikult jagasin seda retsepti mõni aeg juba oma instagrami kontol ning nüüd, kui sedasama retsepti vaja oli, siis avastasin, et blogisse on see üldse lisamata jäänud. Seega, viga saab parandatud ning ehk leiate Teiegi sobiva aja, et seda imelihtsat salatit valmistada! 


500 g väiksemaid kartuleid 
175 g suitsukala, hakituna
paar peotäit spinatilehti
75 g majoneesi
2 sl hakitud tilli
soola, pipart
ca 1 tl laimimahla


Poolita kartulid ning keeda need soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase jahtuda. Seejärel sega kausis õrnalt kõik komponendid kokku. Maitsesta soola, pipra ja laimimahlaga. Hoia serveerimiseni külmkapis! 

1. märts 2020

Nutella kook - lihtne ja kiire!

Ma ei oskagi hinnata, kui suur šokolaadikookide fänn ma viimasel ajal olen, aga vahest tekib küll korralik isu just šokolaadise koogi järele. Üldjuhul eelistan ma tummist brownie tekstuuriga šokolaadikooki või siis trühvlikooki, millega sarnaneb ka seesama koogike. Tavaliselt tuleb seesugustele kookidele kasuks seismine ning sama kehtib ka nutella koogi puhul - kaks või kolm päeva seismist teeb selle koogi vaid maitsvamaks, mistõttu võid selle enne serveerimist aegsasti valmis teha.



Kui Sa soovid üht magusat ampsu, siis seesama kook on selleks puhuks üsna õige mõte. Kook on magus, samas ideaalne tassikese kohvi kõrvale. Isegi pisikesest koogist piisab 10le inimesele ideaalselt. Selle koogi puhul on muidugi kõige parem see, et valmimisaeg on lühike ning selle meisterdamisega saab hakkama igaüks. Soovi korral võid muretaina asendada näiteks küpsisepurust ja võist valmistatud küpsisepõhjaga, tänu millele ei pea ahjugi sisse lülitama. Head nautimist!

Kogus: 10 viilu
Valmistamisaeg: 30 minutit

250 g muretainast
2 tl maisitärklist

2,5 dl vahukoort
150 g pähklikreemi
näpuotsatäis soola
75 g tumedat šokolaadi


Rulli tainas õhemaks ning vooderda sellega küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) põhi ja ääred. Lõika ääred noaga ühtlaseks, üleliigse taina võid suruda põhjale. Aseta vorm ca 15 minutiks külmkappi. Seejärel tõsta küpsetuspaber koogipõhjale ning tõsta sellele raskusoad (selleks, et ääred alla ei vajuks ning põhi ilusti küpseks). Küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 10 minutit, seejärel eemalda raskused ja pealmine küpsetuspaber ning küpseta veel 7-10 minutit. Lase koogipõhjal jahtuda.

Täidise valmistamiseks sega 2 tl maisitärklist 1 dl vahukoorega ühtlaseks. Seejärel lisa ülejäänud vahukoor, pähklikreem ja sool ning kuumuta segunemiseni. Seejärel kuumuta paar minutit kuni keemiseni, tõsta pliidilt, lisa šokolaaditükid ning lase neil segusse sulada. Sega! Vala täidis küpsetatud põhjale ning lase jahedas taheneda 6 tundi. Vahetult enne serveerimist kaunista meelepäraselt!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails