28. oktoober 2015

Õunakoogipuder (laktoosivaba)


Mida Te hommikuks sööte? Mina tegin ükspäev sedasama õunakoogimaiust, mis sai nii hea, et jagan seda heameelega ka siin.....

Retsepti jagasin ka ajakirjas Naisteleht (21.10.2015).


neljale 

2 dl bulgurit
5 dl kookospiima
4 dl vett (või õunamahla)
0,75 tl kaneeli
0,75 tl soola
1 magus suur õun, riivituna
suur peotäis kuivatatud puuvilju, hakituna
1-2 sl mett
(soovi korral, lisa vajadusel hiljem maitsestamisel)

Pane kõik komponendid potti ning lase pudrul keema tõusta, seejärel alanda kuumust keskmiseni ning lase segul potis keskmisel kuumusel vaikselt keeda seni, kuni bulgur on pehme (vajadusel lisa valmimise ajal täiendavalt vett). Maitsesta lõplikult ning serveeri kuumalt koos meelepäraste lisanditega.

24. oktoober 2015

(Paleo) kõrvitsa-kookospiimasupp


Ma ei ole väga usin püreesuppide valmistaja. Mitte, et need mulle ei meeldiks, vaid pigem ikka vastupidi - ma lausa jumaldan sedasorti suppe (eriti veel selliseid, milles üheks komponendiks kõrvits). Lihtsalt on nii, et ülejäänud pereliikmed kõnnivad püreesuppidest kauge kaarega sellest mööda ning nii valmistangi seesuguseid suppe pigem harva. Küll aga kui seda teen, siis peab see supp maitsema ülimalt hästi. Ma tean, et püreesupid ei vaja üldjuhul konkreetset retsepti, kuid siiski järgnevalt üks lihtne supiretsept, mis valmistatud kõrvitsast, porgandist, kookospiimast, ingverist ja veel mõnest olulisest komponendist. Lisaboonusena sobib see supike ka paleo toitujatele:)


19. oktoober 2015

Ahjus küpsetatud kanakintsud sibula ja apelsinimahlaga

Mul on ikka nii hea meel, et kätte on jõudnud pisut kargem hooaeg. See tähendab koheselt, et aeg on menüüsse võtta tummised ahjuroad! Meie pere üheks suureks lemmikuks on üleöö ahjus küpsenud liha koos erinevate köögiviljadega. Teeme tavaliselt õhtul tule ahju ning kui söed hõõguvad, pistame malmpoti ahju. Te ei kujuta ette, kui hästi lõhnab selles valminud toit siis, kui järgmisel päevalt kaant kergitad ning malmpotis kinni olnud aroomid sulle ninna tungivad.

Kui seesugune roog jääb eelmisel õhtul ahju panemata, siis valmib tavaliselt miskit muud. Midagi, mis saab kiiresti valmis, kuid vajab ikkagi küpsrtamist ahjupotis. Üks viimase aja ohhoo-kui-hea-toit on kindlasti seesama kanaroog, mis tänu sibulale ja apelsinile on omandanud nii mõnusa maitse. Saab kiiresti valmis ning meeldib üldjuhul ikka kõigile. 
MÄRKUS: Kui soovid paleo sõbralikku rooga, siis jäta parmesan lisamata! 


14. oktoober 2015

Kõige lihtsamad gluteenivabad šokolaadimuffinid ja minu viimase aja tegemistest ....

Mul on viimane kuu olnud hullumeelselt kiire. Olen seotud nii paljude tegemiste ja ettevõtmistega, et need lihtsalt röövivadki kogu su aja. Samas ma ei nurise, sest kõik on nii põnev, huvitav ja muidugi toidumaailmaga seotud. Nagu öeldakse - kõik on uus septembrikuus! See peab minu puhul hästi paika, sest septembrist alates olen Naistelehe köögitoimetaja. Pikemat aega nähti vaeva selle kallal, et ajakiri saaks pisut värskema mulje. Lõpuks on mul heameel teatada, et Naisteleht ilmub nüüdsest kolmapäeviti (tavapärase neljapäeva asemel) ning kogu köögikülg on saanud, uue kujunduse, uue hingamise ning uued rubriigid. Niisiis võib minuga kohtuda iga nädal Naistelehe köögikülgedel, mille kuuel lehel jagan erinevaid toiduretsepte, uudiseid ja muud teemakohast .... tervislikud toidud, magusad küpsetised ja muu hea parem teevad maitsva etteaste.


Järgnevalt aga üks lihtne ja üdini maitsev muffiniretsept, mis oma olemuselt gluteeni- ja laktoosivaba. Ei sisalda suhkrut (magusust annavad banaanid) ja kui soovite, siis väikese muudatuse järel, saate selle ka paleo-toitujatele sobivaks timmida. Vahetage lihtsalt maapähklivõi mõne teise pähklivõide vastu välja. 


9. oktoober 2015

Võluvad meepallid ehk väike edasiarendus rummikookidest


Ühel päeval läksin kööki plaaniga valmistada miskit magusat. Kohe-kohe oli töötähtaeg kukkumas ning pidin ajakirjale Naisteleht esitama mõned toiduretseptid. Vaatasin külmkapis olemasolevaid materjale ning mõlgutasin mõtteid valmistada üht minu ammust lemmikut - küpsetatud kreemjat juustukooki. Kiirel vaatlusel selgus aga, et nii mõnigi tooraine selle koogi valmistamiseks külmkapist puudus, seetõttu heitsin need mõtted kiiresti peast. Mingil hetkel liikusid mõtted aga tasapisi rummikoogile ning järgmisel hetkel valmisid juba needsamad rummikookidest inspireeritud meepallid. Ma olen lõpptulemuse üle ülimalt rõõmus ning ka sööjad olid ilmselgelt nende koogikeste üle õnnelikud. 

Kui Te kuulute rummikoogi austajate hulka, siis meeldivad Teile tõenäoliselt ka needsamad meepallid. Mina valmistasin traditsioonilise rummikoogi välimusega koogikesi - tegin külgedele sälgud ning pritsisin peale, täiendavalt toorjuustust ja meest kokkusegatud, kreemi. Koogid ei vaja erilist valmistamisaega, rohkelt komponente ega ka ahjukuumust. Lihtsalt vaja pisut segamist ning magusaisu:)



5. oktoober 2015

Apelsini-köömnekastmega veiselihasalat

Mulle üldiselt ei meeldi salatiretsepte jagada, sest üldjuhul valmib värsketest komponentidest salat ju tavaliselt sellest, mida parasjagu köögikapis leidub.... vähemalt minul on nii. Erinevad salatiretseptid on peamiselt siiski ideede andjad ning lõpptulemus oleneb suuresti valmistaja enda maitse-eelistustest. Minul oli ükspäev veiselihasalati isu ning nii olingi üsna kiiresti seda köögis lõunaks valmistamas. Aluseks näppasin imehea salati idee, mida pakutakse ühes Pärnu toidukohas. 

Antud salati kastmeretsept on mul tihtipeale kasutusel ning tegelikult valmistan seda tavaliselt juba ette, mida säilitan siis külmkapis pisikeses purgikeses. Nii on hea seda kastmena kasutada mistahes roas:) Kuna mul oli kapis parasjagu olemas Liivimaa Lihaveise poolt saadetud skirt steik (selle kohta saab lähemalt lugeda näiteks siit), siis oli see väga mugav võimalus selles salatis kasutada. Lõpptulemus on hea ning kindlasti soovitan proovida (või siis idee allikana kasutada;))!


2. oktoober 2015

Daamide moos ehk valge šokolaadiga õuna-suvikõrvitsamoos

Eilses Naistelehes (1.10) jagasin ma üht suurepärast moosiretsepti, mida oleks patt ka siin jagamata jätta. Panin sellele nimeks Daamide moos. Miks? Kunagi, kui Andraga oma esimest kokaraamatut kirjutasime (Retseptisahtel käsitöökapis), siis tegime sinna ühe ülimalt hea koogi, mis koosnes kookoshelvestest ja peedist. Selle koogi maitse oli nii hõrk ja välimus nii kerge ja puhas, et naljatlesime, et seda söövad valge kübaraga daamid kohvikus siis, kui nende kaasad samal ajal golfirajal viibivad. Selle moosiga on sama lugu. Maitseb nii võluvalt, pisut luksuslikult ja veidi teistmoodi .....



1. oktoober 2015

Kiiresti valmiv kodune müsli

Kell oli umbes 7 hommikul, kui mulle üks sõbranna helistas, et ma ruttu ütleks phe kiire hommikusöögi, kuhu midagi väga vaja ei lähe. Tundub segane palve, aga minu küsimuse peale selgus, et sõbrannal puudub kodus peaaegu kõik, mida võiks söögiks nimetada. Kuna puder on selles peres vastumeelne, siis lühikese jutu peale jõudsime selgusele, et ühe lihtsalt valmiva müsli saab hommikuks suurepäraselt kokku segada. Hiljem selgus, et see toimis hästi:) 

Kuna mul oli sel ajal just retsepti tähtaeg ajakirja Tiiu lähenemas (teen sinna Veski Mati rubriiki), siis tundus kuidagi hea mõte ka ise üks lihtne müsli kokku keerata. Müslipurk oligi riiulis pikalt tühjana seisnud, nii et müslitegu võis alata! Mul on siin blogis mitu erinevat müsliretsepti, kuid igaüks sarnaneb teisest oluliselt. See on oma olemuselt hästi lihtne müsli, mida seob omavahel mesi.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails