30. september 2018

Lapsed köögis: kuldkollased kartulinagitsad (samm-sammult)


Usun, et ma pole ainuke, kelle lapsed samuti tihtipeale kööki trügivad ning miskit ise oma kätega valmistada soovivad. Isetehtult maitsevad toidud ju kordades paremini ning võib isegi juhtuda, et ka laste poolt meisterdatud püreesupid lõpuks väikeste sööjate seas populaarsust koguvad. Tuleb tunnistada, et lapsed armastavad kokkamist ning seetõttu on meil kodus nii mõnigi maitsev meistriteos leiutatud, mida ikka ja jälle kõik koos valmistame. Smuutid, müsli, pitsa, pannkoogid, lihapallid, kõige klassikalisemad muffinid ja hapukoorejäätis on kindlasti need, mida oleme kodus valmis meisterdanud juba nii palju kordi, et ühe käe sõrmedest jääb arvutamiseks väheseks. Tuleb tunnistada, et need toidud ongi lõpptulemusena kuidagi erilisemad, millele on oma suure panuse andnud just lapsed. Enamjaolt kipuvad ühised kooskokkamised jääma ikkagi nädalavahetusele, kuid tihtipeale võib juhtuda, et nädala sees otsitakse kapinurgast üles vajalikud köögividinad, et koos miskit head teha. Alles üleeile tegime küpsiseid, mis järgmiseks hommikuks olid köögilaualt jäljetult kadunud!

Kes samamoodi, lastega koos süüa teevad, kuid ideede nappuses vaevlevad, siis soovitan ma piiluda igal nädalal ilmuvat Naistelehte, kus me suurema lapsega meisterdame lasterubriiki alati miskit põnevat (ja mis meeldib ka lastele:)! Ka käesolev retsept tuleb otse selle nädala Naistelehe köögirubriigist, kuhu me seekord meisterdasime rubriiki "Koolilapse kokakool" imemaitsvaid kartulist koosnevaid krõbedaid kartulinagitsaid. Valmistamine on põhimõtteliselt sama (kõigi laste lemmikutel)e kananagitsatele, ainult, et kana on asendatud kartuliga. Valminult maitsevad need nagu pisikesed ahjusoojad pirukad, mis on kõige paremad koheselt peale pannilt tulekut.


Kogus: 20-25 tk
Valmistamisaeg: 30 min

4 keskmise suurusega kartulit
1 muna
3 sl riivjuustu
soola
klaasitäis riivsaia paneerimiseks
õli praadimiseks

1. Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks ning suru siis kartulid kahvliga püreeks (segu võib vabalt jääda kergelt tükiline)! Seejärel lisa muna, juust, pisut soola ning sega kõik ühtlaseks massiks.
2. Vormi kartulimassist käte vahel pisikesed lamedad kotletikesed.

3.  Puista taldrikule riivsaia ning kasta kartulikotletid sellesse. Jälgi, et kogu kotletipind saaks ilusti kaetud! Toimi samamoodi kõikide vormitud pätsikestega.
4. Vala pannile õli nii palju, et see korralikult panni kataks. Lase õlil kuumeneda ning seejärel aseta kartulipätsid pannile särisema. Prae need mõlemalt poolt kuldpruuniks!

27. september 2018

Ühe poti roog - riis, kana ja basiilik


Ma olen ennegi jaganud siin blogis retsepte, mis saavad valmis ühes potis. Selles mõttes, et viskad asjad potti ning seejärel jääd ootama, kuni kõik ilusti ühtseks roaks valmib. Kui enamasti olen niimoodi valmistanud pasta- ja tanguroogasid, siis selle toidu peaosalisteks on hoopis kana ja riis. Ja kui sellised komponendid juba toidus figureerivad, siis võib üsna kindel olla, et ka lapsed oma taldriku ilusti tühjaks söövad. Miskipärast on lihtsalt nii, et kombinatsioon "kana ja riis" on lastele justkui võlukooslus, mistõttu toidu edukuses ei pea kahtlema! Ühesõnaga meeldib see toit ka lastele ning on mõnusalt lihtne valmistada nii lõuna- kui ka õhtusöögiks. Maitsetaimedest lisasin toidule ohtralt värsket tilli ja basiilikut. Viimane on tihtipeale minu kohustuslik komponent päris mitmetes roogades. 
Mulle meenub kevadine külaskäik Grüne Fee aiandisse, mille aiandid rõkkasid jahedal kevadpäeval täielikult suverütmis. Seal selguski, et üks parimaid Grüne Fee müügiartikleid on just basiilik. Seal sirgusid nad värvikirevalt pisikestes potikestes justkui ilutaimed. Olgugi, et see taim on külma suhtes üsna kartlik ning koduses külmkapis üldjuhtudel "sureb", siis on ta võimas maitsetaim enamikess roogades ning lisab toidule basiilikule omast maitset ja võlu!



Valmistamisaeg 45 min

Mitmele:4

600 g broilerikintsuliha
soola, pipart
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 punane paprika
100 g suitsupeekonit
1 purk purustatud tomateid
2 ,5 dl keetmata riisi
4 dl puljongit
1 sl võid
2 tl paprikapulbrit
kimbuke värsket basiilikut, hakituna
kimbuke värsket tilli, hakituna
1 tl mahedat sinepit
150 g külmutatud herneid

Tükelda kanaliha ja väiksemateks tükkideks. Haki sibul, purusta küüslauguküüned ning tükelda paprika. Kuumuta paksupõhjalises potis (või suuremal pannil) pisut õli ning pruunista kanaliha, maitsesta soola ja pipraga. Poole pealt lisa ka peekoniribad, sibul ja paprika ning kuumuta kõik korralikult läbi. Seejärel lisa segades ülejäänud ained (va herned) ning lase kaane all madalal kuumusel roal valmida ca 30-35 minutit, vahepeal sega kindlasti paar korda. 10 minutit enne valmimist sega juurde herned. Kui toit on valminud, siis maitsesta lõplikult ning serveeri.


Postitus sündis koostöös Grüne Feega

Vaata teisi postituse koostöös Grüne Feega:
Soodaleib sulatatud juustuga
Jahutav jäätee
Suvine külmsupp
Spinatiga rullbiskviit
Lihtne murulaugupesto
Toortatrakreem
Apelsini-basiilikusmuuti
Külaskäik Grüne Fee aiandisse. 

20. september 2018

Selle aasta maitsev uustulnuk - kohupiima-õunakook

Sel aastal küpsetatud õunakookidest väärib tähelepanu kindlasti seesama õunakook. Selles õunakoogis ei olegi tegelikult miskit uut - koogipurune kate, mahlane ja õhuke põhi ning meeldivalt paks kohupiimatäidis, millel seltsiks mõned koduaiaõunad. See kõik kokku teeb aga ühe äärmiselt maitsva ning nostalgilise õuna-kohupiimakoogi. Nostalgilisus teebki selle koogi eriliselt maitsvaks - kõik maitsed on lihtsad ning koogis toonitavad oma maitsvat kohalolekut samaaegselt nii kohupiim kui ka värsked õunahakatised;)


Põhi:
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl suhkrut
75 g võid
75 g hapukoort
1 muna


Kohupiimatäidis:
400 g kohupiima
200 g hapukoort
250 g kondenspiima
2 muna
2 (kuhjaga) sl jahu
2 (kuhjaga) sl suhkrut


300-400 g õunu
kaneeli, suhkrut


Kuumuta ahi 200 kraadini. Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Tõsta pool segust kõrvale (see jääb katteks). Ülejäänud tainale lisa hapukoor ja muna ning sega ühtlaseks tainaks. Laota tainas õhukese kihina võiga määritud ahjuvormi (27x18cm). 

Sega täidiseained omavahel. Koori ja tükelda õunad ning laota koogipõhjale, raputa peale pisut kaneeli ja suhkrut. Vala peale kohupiimatäidis ning raputa peale varasemalt kõrvalepandud purusegu. Tõsta kook ahju, pane ahjukuumus koheselt 160 kraadile ning küpseta 50-60 min. Enne söömist lase koogil jahtuda! 



16. september 2018

Seene-sibulasupp Peipsi mõjutustega

See postitus räägib ühest ülimalt maitsvast supist, mis hooajale kohaselt valmib seentest. Selle supiga tegin ma tegelikult tutvust hiljuti, täpsemalt siis, kui nädala alguses käisin lühikesel maitsete avastamise reisil Peipsi ääres. Teatavasti oli Peipsimaa 2017. aasta toidupiirkond. Pärnumaa hoiab aga sel aastal toidupiirkonna tiitlit ning kuna eelkäija on teinuds tõeliselt võimsat tööd oma piirkonna tutvustamisel maitsete aastal, siis pärnakana on ju igati sobilik piiluda ja õppida sealsetelt tegijatelt. Peipsimaa on äärmiselt võluv koht ning pean tunnistama, et viimati külastasin seda kanti väga ammu.... liigagi ammu ning seepärast vaimustusin sel korral koheselt, kui palju toredaid kohti on seal maitseüllatusteks ning pildistamiseks. Sibulatee on loomulikult turistide "must be", mida külastada tasub, kuid kohalike käest saab häid vihjeid veelgi.


Millest sai alguse aga see supp? Selle toidu inspiratsiooniks oli Kauksi Puhkemajas toimunud õhtune toidukoolitus, mille eestvedajaks oli üks Peipsimaa maitsete eeskõneleja Tauno Laasik. Nii oligi eelroaks hommikul korjatud seentest imemaitsev supp, mis nüüd siin pisut muudetuna ka Teie ette astub. Supp on tõesti maitsev ning võib juhtuda, et maitseb isegi seenepõlgurist sööjale!


Mitmele: 3-4
Valmistamisaeg: 20-30 min

1 suurem sibul
250 g meelepäraseid seeni
125 g suhkruherneid (soovi korral)
1 sl võid + 2-4 sl õli
soola, pipart
kimbuke tilli, hakituna
3 dl kohvikoort
4 dl piima
50 g sinihallitusjuustu


Haki sibul väikesteks tükkideks, tükelda seened. Suhkruherned (kui neid kasutad), lõika noaga neljaks. Sulata paksupõhjalises potis või koos õliga ning lisa sibul. Prae umbes minutijagu ning lisa siis seened, maitsesta lahkelt soola ja pipraga. Kuumuta seni, kuni kogu kupatus pannil on klaasjaks küpsenud. Seejärel sega juurde suhkruherned ja hakitud till. Vala juurde koor ja piim ning kuumuta (et supp kergelt podiseks) ca 10 minutit. Seejärel sega juurde murendatud sinihallitusjuust ning kuumuta veel 5-10 minutit. Maitsesta lõplikult ning serveeri.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails