26. august 2020

Kurgiraita ja tšilline avokaadomääre

Kas Teil on olemas oma lemmikkastme retsept? See postitus ongi pühendatud kahele väga lihtsasti valmivale kastmele, mis on mõnusalt värsked ja maitserohked. Need kastmed on ühed minu lemmikud ja seda tegelikult juba üsna pikka aega! Värskest kurgist valmiv kaste on tõeliselt suvine, maitserohke ning kerge piparmündise mekiga. Avokaadomääre on samuti minu suur ammune lemmik ning tõelise avokaadofännina pistan seda määret küll vist igale poole. See sobib nii leiva-saiakatteks, salatilisandina, kastme asendajana ja dipikastmena. Kui kurgiraita puhul on kõik lihtne ja selge, siis avokaadomäärde edukaks õnnestumiseks on vaja poest hankida küpset avokaadot. Toore viljaga ei tee seda määret kohe kindlasti valmis! Seega tasub pingutada.



Valmistasin neid kastmeid hiljuti dipikastmetena köögiviljakotlettide kõrvale. On ju äge serveerida külalistele vaagnal köögiviljakotlette, mille kõrval valikus erinevad kastmed. Koostöös Marta Pagariga on mul kodus hetkel nende tootevalikust üsna palju erinevaid köögikotlette, millest nii mõnedki on saanud minu lemmikuteks. Näiteks peedi-oakotletid ja kapsakotletid on superhead! Ka suvikõrvitsa-bataadikotletid on ühed maitsvad ampsud, mis kindlasti meeldivad just neile, kellele need köögiviljad meelepärased on (minul täielikud lemmikud!) Ja neid köögiviljakotlette saabki väga lihtsasti valmistada ning serveerida neid siis niisama näksimiseks koos kastmetega, salati lisandina või burgeri vahel.


Vaata veel retsepte, kus olen kasutanud Marta Pagar tooteid:
Eriline hamburger peedihummusega
Lihtne salatikauss köögiviljakotlettidega

Kastmete valmistamisaeg: ca 10 minutit

Kurgiraita

0,5 pikka kurki (ära koori!)
0,5 punast sibulat
peotäis piparmündilehti
300 g Kreeka jogurtit
0,5 tl köömneid
laimist pressitud mahla
soola, pipart

Riivi kurk jämeda riivipoolega ja haki sibul ning piparmündilehed peeneks. Sega kõik ained omavahel, maitsestades seejärel kastme laimimahla ning soola ja pipraga.

Avokaadomääre

2 küpset avokaadot
2 sl hakitud koriandrit
1 sl hakitud tšillit (võib ka rohkem lisada)
2 tl laimist pressitud mahla
oliiviõli
soola, pipart

Eemalda avokaado viljaliha ning tõsta see kaussi. Lisa koriander, tšilli ja laimimahl ning püreesta segu kahvliga ühtlasemaks. Lisa oliiviõli nii palju, et saad meelepärase tekstuuriga määrde. Maitsesta soola ja pipraga.


Postitus valmis koostöös Marta Pagariga. Nende toodetega saate lähemalt tutvuda Marta Pagari kodulehel ning instagramis! Marta Pagari FB-lehte vaadake ka!


21. august 2020

Üks eriti lihtne laimi-kitsejuustupasta

Pastaretsepte ei ole kunagi liialt palju ning arvestades asjaolu, et kooliaeg on juba ukse ees, siis kulub seesugune lihtne lõunasöögiretsept kindlasti ära. See pastaroog valmib tõesti kiiresti, mistõttu sobib ka peale tööpäeva valmistamiseks siis, kui väga pikalt köögis askeldada ei soovi. Selle pasta teeb kindlasti eriliseks kreemjas kitsepiimast määrdejuust ning laimikoor. Viimane annab tsitrusele omast maitset, sobitudes justkui värske noodina kogu roale. Kitsejuustu määrdejuust aga annab kreemisust ning sobib pastakastmesse imeliselt. Selles retseptis kasutasin mahedamaitselist NaTurek Kozi määrdejuustu (näete seda ka pildil), mis on valmistatud 100% kitsepiimast. Tegemist on madalama rasvasisaldusega tootega, mis erinevalt lehmapiimatoodetele sisaldab vähem laktoosi. Seda määrdejuustu saad lisaks kasutada erinevate magusate kreemide valmistamisel, soolastes ja magusates küpsetistes, määrdena leival või saial. Soovitan proovida sedasama määrdejuustu ka ciabattal, millel katteks mustika- või põldmarjamoos ning peale raputatud pisut tüümiani - ulmeliselt mõnus kooslus!


Laimi-kitsejuustupasta valmistamiseks kasuta oma lemmikpastat, olgu selleks siis spagetid, penned või midagi kolmandat. Kindlasti ära unusta spinatit, mida lisa toidule ikka mehised peotäied. Spinati suur kogus võib esmapilgul muidugi ehmatada, aga see kaheneb hämmastavalt palju pastakeeduvees. Head isu!


Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 15 min

150 g meelepärast pastat
3-4 suurt peotäit spinatilehti
2 dl kohvikoort
1 laimi riivitud koor
100 g kitsepiima määrdejuustu
parmesani, oliiviõli
soola, pipart


Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis. Minutijagu enne valmimist, lisa pastale seltsiks ka spinatilehed. Nõruta seejärel, jättes alles pisut ka pastakeeduvedelikku. Viimane on vajalik pasta turgutamiseks, kui see kipub lõpptulemusena liiga kuivaks jääma.

Samal ajal kuumuta pannil koor, lisa laimikoor ja kitsejuust ning kuumuta segades segunemiseni. Lisa pasta ja spinat ning sega õrnalt nii, et kõik saaks kastmega kokku. Maitsesta lõplikult, vajadusel lisa pisut eelnevalt kõrvale pandud pastakeeduvett. Serveeri parmesani, oliiviõli ja veidikese pipraga.


Postitus sündis koostöös Savencia juustudega.

16. august 2020

Lihtne salatikauss köögiviljakotlettidega

Selle retsepti puhul on tegemist äärmiselt lihtsasti valmiva toiduga, mis sobib hästi toitvaks lõuna- või õhtusöögiks. Kusjuures, tegelikult saab see roog valmida just sellest, mis parasjagu külmkapis (või ka peenramaal) leidumas on. Peaasi, et see sisaldaks võimalikult palju värsket kraami! Krooniks sellele roale sobib nii liha, kala või siis mõni kolmas variant. Mina kasutasin selle roa valmistamisel Marta Pagari peedikotlette, mis on maitserikkad ning peedisõpradele igati sobilikud. Ja kui lähed juba seda teed, siis tegelikult võid selle roa staarina kasutada endale meelepäraseid köögiviljakotlette. Kastmeks selle salatikausi valmistamisel soovitan kasutada pestot või hummust - need annavad toidule lisamaitset, samas jagades omajagu mahlakust. Kas teate mida mina kasutasin? See ahvatlev kuldkollane hummus, mida ka retseptipildil näete, on Marta Pagari apelsini-porgandihummus. See on parajalt mahe, kuid samas on selles tunda täpselt parasjagu apelsini ja porgandi kooslust.


Valmistamisaeg: 15 minutit
Mitmele: kahele

4 oa-peedikotletti (Marta Pagar)
1 porgand
1 väike kurk

2 peotäit salatilehti
hernevõrseid

4 kirsstomatit
1 küps avokaado
4 sl kikkernerneid (konserveeritud)

4 sl hummust (Marta Pagar)
2 tl kooritud kanepiseemneid (peale raputamiseks)
oliiviõli, musta pipart


Kuumuta kotlette ahjus 200 kraadi juures 5 minutit. Samal ajal ribasta porgand ja kurk (kasutasin spetsiaalset ribastajat, kuid võid seda teha ka julienne-riiviga). Laota salatilehed kahele taldrikule, lisa hernevõrsed, porgandi-ja kurgiribad, kirsstomatipoolikud, avokaado viljaliha ja kikkerherned. Lisa kuumutatud peedikotletid, hummus ja kanepiseemned. Nirista salat üle oliiviõliga ning lisa maitseks musta pipart. 

 
Postitus valmis koostöös Marta Pagariga. Nende toodetega saate lähemalt tutvuda Marta Pagari kodulehel ning instagramis! Marta Pagari FB-lehte vaadake ka!


14. august 2020

Maapähklivõi-vaarikasaiad

Saiakesi on alati hea küpsetada, sest lõpptulemus on igakord nii maitsev! Seekord pakun keerusaiasid, mis täidetud maapähklivõi ja vaarikamoosiga. Pole saladus, et soolaka maapähklivõi ja magusa moosi kooslus on kiiduväärselt hea ning ka nendes keerusaiades saavad mõlemad komponendid ilusti särada. Pakuvad kuhjaga maitseelamusi ning väärilist kaaslast tassikese kohvi või tee kõrvale!


Valmistamisaeg: 25 minutit
Mitmele: 8-9 keerusaia

500 g külmutatud pärmi-lehttainast
50 g võid
25 g pruuni suhkrut
125 g maapähklivõid
0,25 tl kaneeli
3-4 sl vaarikamoosi (Põltsamaa)
25 g soolapähkleid

Peale:
sulatatud valget šokolaadi
hakitud soolapähkleid

Lase tainal sulada, võimalusel kasuta juba valmisrullitud tainast! Täidise jaoks sulata või, lisa segades juurde pruun suhkur ning tõsta pliidilt. Seejärel lisa maapähklivõi ja kaneel ning sega ühtlaseks.

Laota tainas laiali ning määri sellele maapähklivõitäidis, seejärel määri peale vaarikamoos. Haki soolapähklid ning raputa tainale. Nüüd keera tainas ettevaatlikult lühemast küljest rulli ning lõika 8-9 viiluks. Laota rullid lõikepool all küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning suru rullid pisut lamedamaks. Seejärel küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit.

Valminud saiakestel lase pisut jahtuda ning nirista seejärel üle sulatatud šokolaadi ja hakitud pähklitega. 

 Retsept valmis koostöös Põltsamaaga!

10. august 2020

Teistmoodi burger peedihummusega ja viide auhinnaloosile!

Siin blogis ei olegi väga palju burgeriretsepte ning on aeg see viga parandada. Tegelikult ühe burgeri valmistamine ei vajagi täpsete kaalukogustega retsepti, vaid pigem ideid, kuidas üks maitsev lõunasöök kiirelt kokku ehitada. Seega jagan üht head ideed, mille lõpptulemusena valmib lihtsasti maitseelamusi pakkuv lõunasöök! Seekordses burgeriteos kasutasin ma Marta Pagari taimseid kotlette ning peedihummust, viimane on mistahes burgeri ja vrapi vahel imeline komponent ning täiendab kogu rooga hea maitsega. Soovitan kindlasti kasutada seda ka salatites, kausiroogades, vrappide ja võileibade täiendamisel ning katteks hommikupudrul!


See pirakas kotlet, mida pildil burgeri vahel näete on taimne pihv, mis täpselt parajalt suur, et sobituda ideaalselt saiakuklite vahele. Ja kuna praegune hooaeg soosib värsket kraami, siis loomulikult ei tohi unustada lisada burgeri vahele oma aia tomateid, salatilehti ja kurke, viimane on saanud kerge marineerimise teel just eriti maitserikkaks! Ja mis ma oskan öelda – see burger sai tõesti maitsev!


Marta Pagaril on üsna suur valik põnevaid köögiviljakotlette, hummuseid ning teisi taimseid tooteid. Olete ehk proovinud Marta Pagari tooteid? Millised on Teie lemmikud nende tootevalikust? NB! Kui Soovid proovida nende tooteid, siis loosin eriti pirakad Marta Pagari toodetega täidetud auhinnakastid välja oma instagrami lehel. Auhind on tõesti eriti rikkalik ning annab hea pildi ka Marta Pagari (taimsete toodete) tootevalikust! Seega kui huvi, siis võta kindlasti osa!
Ja nüüd retsepti juurde.

Mitmele: 2
Valmistamisaeg: 10 minutit

2 taimset pihvi (Marta Pagar)
2 burgerikuklit
4 sl peedihummust või mõnda muud meelepärast hummust (Marta Pagar)
marineeritud kurgiviile*
mõned salatilehed
2 suurt tomativiilu


Küpseta pihve 200 kraadi juures ca 5 minutit. Küpsemise lõpu poole, lisa ahju soojenema ka burgerikuklid (jäta need terveks ning ära poolita). 

Seejärel poolita burgerikuklid, määri lõikepooltele hummust ning lisa alumiste kuklite pooltele marineeritud kurgiviilud (umbes 8 kurgiviilu mõlemale kuklile). Seejärel tõsta peale pihvid, lisa salatilehed ja tomativiilud. Kata burger ülemisel kuklipoolega ning asu sööma!

* Selle burgeri vahel kasutasin ma klopitud kurke! Valmistamiseks viilutasin pisikesed salatikurgid (ära koori), lisasin kaussi kurkidele seltsiks paar viilutatud küüslauguküünt ja maitse järgi soola, pipart, suhkrut ning tilli. Panin kausile peale kaane ning raputasin minutijagu üsna korralikult. Seejärel jätsin kurgid veel paariks minutiks seisma ja maitsestuma enne kasutamist!

Postitus valmis koostöös Marta Pagariga. Nende toodetega saate lähemalt tutvuda Marta Pagari kodulehel ning instagramis! Marta Pagari FB-lehte vaadake ka!


6. august 2020

Kõige lihtsam panna cotta mangoga

On magustoidu aeg - kostitan Teid ühe eriti lihtsalt valmiva ning ülimalt mõnusa maiusega. See retsept koosneb tõesti väga vähestest komponentidest, mille valmistamine seisneb vaid veidikeses segamises. Seejärel valmib magustoit, mis tegelikult seisab külmkapis värskena üsna mitu päeva. Selle retsepti üheks staariks võib kindlasti pidada mangopüreed, mis täiustab maitseid sellele viljale omase maitsega. Kui oma eelmises retseptipostituses rääkisin ma Salvesti uutest puuviljapüreedest, siis selles magustoidus ongi kasutatud mangopüreed. See on äärmiselt maitserohke, meeldivalt mahe ning meeldib kõikidele mangomaitse eelistajatele kohe kindlasti. Seda mangopüreed saab kasutada erinevate magustoitude valmistamisel - saab lisada smuutikaussidele ning toorputrudele. Mangopüreest saab imelist mangokooki, smuutijooki ning teha kodust mangojäätist. Mina olen seda mangopüreed lisanud ka jogurtikausile, mida hommikuti üsna tihti teen. See koosneb Kreeka jogurtist, värsketest marjadest, seemnetest ja pähklitest, banaaniviiludest ning see kõik on siis üle niristatud sellesama mangopüreega - imeline!


Sellest retseptist veel rääkides, siis katsetasin seda panna cottat kahte moodi! Üks niimoodi, mis on kirjas allolevalt ning teine kookospiimaga. Kasutasin kreemjat Santa Maria kookospiima ning asendasin sellega rõõsa koore ja piima. Kellele meeldib kookospiim, siis niimoodi toimib ka magustoit väga hästi. Samuti on see sellisel juhul laktoosivaba!


Kogus: 6-7 pisikest magustoitu
Valmistamisaeg: 10 minutit

100 g Salvest mangopüreed
0,5 sidrunist pressitud mahl ja koor
2 dl rõõska koort (35%)
2 dl piima
60 g tarretisesuhkrut


Sega mangopüree korralikult sidrunimahla ja -koorega. Pane rõõsk koor ja piim potti ning kuumuta keemiseni (ära keema lase). Seejärel lisa tarretisesuhkur ning kuumuta keskmisel kuumusel (ise pidevalt segades) ca 3-4 minutit. Selleks ajaks peaks suhkur olema sulanud ning segu pisut paksenenud. Seejärel lisa mangosegu ning kuumuta segades veel umbes minutijagu. Tõsta magustoit pisikestesse tassidesse/klaasidesse ning tõsta külmkappi tahenema vähemalt paariks tunniks. Enne serveerimist kaunista!


Postitus valmis koostöös Salvestiga!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails