19. detsember 2019

Piparkoogitiramisu!

Jõulud lähenevad välgukiirusel ning üsna õige aeg on jagada siin blogis üht pühadekooki. See on tiramisu, mis ahvatleb oma kreemisuse, aga ka lihtsa valmistusviisiga. Pühadekoogiks võib seda kooki kohe kindlasti pidada, sest maiustajad leiavad süües koogist üles ka piparkoogimeki. 
Selle retsepti võib leida ka Coop kauplustest, täpsemalt retseptilehtedelt, mis asuvad toiduriiulite läheduses. Kogu selle aasta võis minu retsepte seal kohata ning ka uuel aastal jätkan sama hooga, seega tasub kindlasti uudistama minna! 
Nii ongi detsembrikuus Coop kauplustes retseptistaariks seesama tiramisu, sobides hästi jõuluaega, kuid samuti valmistamiseks mõnel teisel ajal. Lihtsalt jäta piparkoogimaitseaine lisamata ning nii saadki seda pakkuda ka kevadel, suvel, sügisel. Praegu aga mõnusat jõuluaega ja toredat koogitegu!


Kogus: 8 koogiviilu
Valmistamisaeg: 15 minutit + üleöö tahenemiseks

200 g Savoiard küpsiseid

Niisutamiseks:
1,5 dl kanget kohvi
1 sl Amaretto likööri või brändit


Kreem:
1 dl pruuni suhkrut
500 g mascarpone toorjuustu, toasooja
1 tl vanillisuhkrut
0,75-1 tl piparkoogimaitseainet
3 munakollast
50 g piparkooke
1,5 dl vahukoort


Peale:
naturaalset kakaopulbrit


Kreemi valmistamiseks jahvata pruun suhkur peenemaks. Seejärel sega omavahel toorjuust, suhkrud, piparkoogimaitseaine ja munakollased. Peenesta piparkoogid väiksemateks tükkideks ning lisa segades kreemile, väldi ülesegamist! Vahusta koor tugevaks vahuks ning sega õrnalt ülejäänud segu hulka. Kasta korraks küpsised kohvi-likööri segusse ja laota kausi või koogivormi põhjale pooled küpsised. Määri peale pool kreemist ning tee nii veel üks kiht. Seejärel lase koogil külmkapis maitsestuda üleöö. Vahetult enne serveerimist, puista koogile peale kakaopulber.  

Retsept valmis koostöös ettevõttega Coop ning see kook ilutseb ka retseptilehtedel, mis on leitavad Coop kauplustest üle Eesti!

17. detsember 2019

Sinihallitusjuustutrühvlid - tore kingiidee!

Praegune pühadeaeg on tõeliselt mõnus. Olgugi, et lund veel ei ole, siis tegelikult juba piparkookide küpsetamisest piisab, et natukenegi seda jõulutunnet tekitada. Jõulutoitude valmistamisega hakkan ka tasapisi pihta ning nädalavahetusel on plaanis keeta sülti. Sülditegu on minu iga-aastane traditsioon ning selleta ei oleks lihtsalt jõulud need õiged. Minu täiesti super-super süldiretsept on siin blogis ilusti olemas ning selle võib leida siit: Sült ... minu vanaema retsepti järgi!  Kuigi mulle tundub, et paljud on selle retsepti juba üles leidnud, sest iga päevaga on see postitus aina populaarsem!

Olen igal aastal märganud, et mida lähemale detsembrikuule, seda tihedamini meisterdan kodus ka igasugu trühvlikomme. Mulle lihtsalt meeldib see nokitsemine, mis trühvlite valmistamisega kaasneb. Nii põnev on kombineerida erinevaid maitseid ning neid siis piduriietesse kaunistamisega sättida. Muuhulgas katsetasin mõned päevad tagasi ka soolaseid trühvleid. Need on sinihallitusjuustuga trühvlid, mis mõeldud neile, kes magusast väga ei hooli. Nagu ikka on valmistamine hästi lihtne, samas võid kommid juba päevakese või paar ette teha - need säilivad külmkapis väga hästi!


Valmistamisaeg: 10 min + tahenemisaeg
Kogus: 13 trühvlit

100 g sinihallitusjuustu
75 g kodujuustu
1-2 sl majoneesi (Hellmanns)
2 sl riivsaia või -leiba
2 sl riivitud juustu
 


Murenda sinihallitusjuust kaussi, lisa kodujuust ning hõõru lusika abil ühtlaseks massiks. Lisa ülejäänud ained ning sega korralikult. Lase seejärel trühvlitainal külmkapis taheneda üleöö. Seejärel keeruta 13 pallikest ning veereta neid riivsaias, ürtides või paprikapulbris!
 

14. detsember 2019

Tõeliselt maitsev šokolaadisai BABKA!

Detsembrikuu alguses jagasin ma Naistelehe köögirubriigis põhjalikult babka valmistamisõpetust. Ajakirja köögikülgedel on nüüdsest uus rubriik "Puust ja punaseks", milles iganädalaselt jagan põhjalikku samm-sammult retsepti koos piltidega. Seega tasub kindlasti piiluda, sest põnevaid toite, mida jagada on omajagu! Selle küpsetise puhul on tegemist äärmiselt mahlase ning rikkaliku täidisega šokolaadisaiaga, milles täidis asetseb viirudena küpsetise sees. Väga sobilik on seda küpsetada muidugi pühade ajal ning miks mitte rõõmustada sellega kõiki ka jõululaual. Mina olen igaljuhul selle babka maitsest niivõrd võlutud, et olen seda küpsetist meisterdanud juba päris mitu korda. Kui Teilgi  tekkis huvi, siis retsept ja pildiseeria valmistamiskäikudest alljärgnevalt!


Valmistamisaeg: Ettevalmistuseks 15 min + kerkimis-ja küpsemisaeg
Mitmele: 1 babka, sellest jagub umbes 10le
Infoks:
Kõige mugavam ja kiirem on tainast kergitada ahjus, 40 kraadises kuumuses!

Tainas:
1 dl (100g) leiget piima
75 g suhkrut

6 g kuivpärmi
0,5 tl soola
1 toasoe muna
275-300 g nisujahu
75 g toasooja võid


Šokolaaditäidis:
75 g võid
100 g šokolaadi (50 g tumedat šokolaadi ja 50 g piimašokolaadi
5 sl suhkrut
2 sl naturaalset kakaopulbrit
1 tl kaneeli
50 g metspähkleid, hakituna


Siirup:
0,5 dl (45g) suhkrut
0,5 dl (50g) vett
0,5 sl mett

1. Kuumuta piim pliidil käesoojaks. Sega omavahel suhkur, kuivpärm ja sool. Lisa piim ning sega suhkru lahustumiseni. Seejärel lisa muna, jahu ja või ning sõtku ühtlaseks tainaks. Raputa tainale pisut jahu ning jäta see rätiku alla sooja kohta kerkima 30-60 minutiks

2. Taina kerkimise ajal valmista täidis: pane või ja šokolaaditükid potti ning sulata vesivannil. Mõne minuti pärast sega segu ühtlaseks. Lisa segades suhkur, seejärel kakaopulber ja kaneel. Lase täidisel jahtuda ja pisut pakseneda.

3. Vahepeal jälgi tainast – õigesti kerkinud taina kogus on silmnähtavalt suurenenud!

4. Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks ristkülikuks ning määri peale šokolaaditäidis, jättes ääred katmata! Raputa peale hakitud pähklid.

5. Rulli tainas ettevaatlikult pikemast servast rulli.

6. Lõika rull pikuti pooleks, et saaksid kaks pikka riba. Hakka neid ribasid omavahel põimuma.

7. Tõsta kordamööda üks riba üle teise kuni saad palmiku.

8. Määri keeksivorm võiga, aseta põhja pikuti küpsetuspaber ning tõsta šokolaadipalmik vormi. Küpseta pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 30-40 minutit

9. Küpsemise ajal valmista siirup: pane suhkur ja vesi potti ning kuumuta segu segunemiseni. Tõsta tulelt ning sega juurde mesi.

10. Tõsta küpsenud sai ahjust ning nirista koheselt peale siirup. Lase saial vormis paar minutit seista ning tõsta siis restile jahtuma. Serveeri! Kõige parem külma piima või tassikese kohviga!


13. detsember 2019

Prisma avas suurima hüpermarketi Baltikumis!

Pean esmalt koheselt mainima, et siinsest postitusest Sa retsepti ei leia, küll aga infot laienenud Prisma hüpermarketi kohta, mis avas hiljuti oma uksed Rocca al Mare keskuses. Kusjuures, uuenenud Prisma on nüüd ligi kahe jalgpallistaadioni suurune, millele mahub üsna palju põnevaid tootegruppe. Tallinnas olles on minu kodupoeks alati Prisma, seda nii tootevaliku, kuid kindlasti ka lastesõbralikkuse pärast. Tõeliselt rõõmustav on nüüd muidugi külastada Prisma toiduosakonda, sest mitmed uuendused löövad minul kohe kindlasti silmad särama.


Food Market. Tegemist on pika toiduletiga, kus on märkimisväärselt lai värske kala valik, rohkelt liha- ja delikatesstooted ning valmistoidulett. Kusjuures, meelepärase kala või liha ostmisel on võimalik maitsestada seda ka koheselt kohapeal! Sealsamas asub ka lihalaagerduskapp, mida toidukettide kauplustest naljalt ei leia. Pitsasõbrad võivad samuti rõõmustada - uuenenud Prismas valmistatakse nüüd pitsasid traditsioonilistes pitsaahjudes. 

Puu- ja juurviljaosakond. Värske kraami osakond on samuti täienenud. Lisaks asub puuviljaosakonnas äärmiselt vahva ananassi viilutamise masin ning apelsinimahlapress. 


Mitmed uued tootegrupid. Prismas leiab põnevaid Herkku ja Tesco kaubamärgi tooteid, samuti on olemas ka Rainbow-sari, mis pakub kvaliteetseid tooteid väga rahakotisõbraliku hinnaga. Müügile on jõudnud ka Beijing 8 hiina pelmeenid, mida iseloomustab eriti täidise- ja maitserohke sisu ning eriliselt õhuke ümbris. Kes selle külmiku piimaleti vastast üles leiavad, siis soovitan seal kindlasti hetke peatuda ning endale meelepärase täidisega pelmeenid korvi pista! Need pelmeenid on tõesti maitsvad ning väärivad proovimist.


Fazeri pagarikoda. Eriline rõõm on muidugi värskelt avatud Fazeri pagarikoja üle, kus valmistatakse ciabattasid ja baquette otse Sinu silme all. Värskelt valminud (ahjusoojasid) saiu saab osta kaasa kohapealt ning need on tõesti ulmeliselt maitsvad. Käisin ka ise ükspäev sealsamas Fazeri pagarikojas käsi jahuseks tegemas ning võin rõõmuga tunnistama, et kõik saiatooted valmistatakse tõepoolest kohapeal isetehtud tainast. Kogused on muidugi üüratud ning kergituskapid ning ahjud töötavad päevad läbi, aga ka valminud küpsetised on ausad - pealt krõbeda koorikuga ning seest niiiii pehmed. 


Need on ühed uuendused, mis minu arvates uuenenud Prismas mainimist väärt. Samuti on säilinud lastesõbralikkus ... karussell tiirutab jõudsalt lasteosakonnas ning näljased lapsed saavad end vajadusel banaaniga kostitada:)




10. detsember 2019

Lihtsalt valmiv nuudlikauss

Oma eemalolekut siit blogist pean vabandama lihtsalt tiheda ajagraafikuga. See-eest on nii mõnedki blogipostitused ootel ning tõenäoliselt lähiajal on need siitsamast ka leitavad. Esmalt alustan lihtsa kausiroa tüüpi toiduga, mille valmistamine on äärmisel lihtne ning lõpptulemus nii maitsev, et kiirel ajal on see imeliseks turgutusroaks. Olen üldse kausitoitude austaja ning nagu ma hiljuti lugesin, siis see trend on Eestis aina kinnitumas ning oma laia haaret alles tutvustamas. Seega - tere tulemast erinevad kausiroad - mina olen nende suur austaja ning tõenäoliselt ei jahtu see vaimustus veel lähiajal. Olgugi, et pildilt vaatab vastu 2 taldrikut, siis tegelikult on kõige mugavam meisterdada see toit ikkagi kaussi. 


See toit valmib muidugi eriti kiirelt seetõttu, et valmistamisel läheb vaja küpsetatud (linnu)liha, nii et kui Sul juhtub eelmise päeva kanapraest miskit üle jääma, siis kasuta seda kindlasti selles nuudlikausis ära. Kuigi olen jaganud retseptis ka koguseid, siis tegelikult ei vaja selle roa valmistamine ka täpseid juhiseid ning gramme, kuna miskit ei saa siin väga viltu minna! 

Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 10 min + riisinuudlite ettevalmistusaeg

50 g riisinuudleid
200-300 g küpsetatud kanaliha

2 tl salatimajoneesi (Hellmann´s)2 sl ube
spinatilehti
0,5-1 avokaado

75g värsket kurki
pipart2 sidruniviilu

Kaste:
4 sl Teriyaki kastet
4 sl mahedat sojakastet
1-2 sl sidrunist pressitud mahla
0,5 - 1 tl vedelat mett


Pane riisinuudlid 30-40 minutiks külma vette likku. Seejärel tõsta riisinuudlid kolmeks minutiks äsja keedetud vette. Nõruta. Selline riisinuudlite "keetmine" hoiab ära nende ebameeldiva kokku kleepumise ning riisinuudlid on mugavalt kasutamiseks valmis. Ribasta vahepeal kanaliha väiksemaks.

Sega kastme komponendid omavahel kokku ning vajadusel täienda maitseid sidrunimahla ning meega. Sega pool kastme kogusest riisinuudlitega. Lisa segades majonees. Ülejäänud kastmest sega kanalihaga.  Jaota kahte kaussi/taldrikusse riisinuudlid. Lisa lisa oad, spinatilehed, viilutatud avokaado ning kurgiribad. Kõige peale tõsta kanaliha, lisa sidruniviil ning raputa peale pipart.

Postitus valmis koostöös Hellmann´s Eestiga!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails