29. juuni 2009

Kartuli-singipannkoogid

Ikka ja jälle tuleb ära kasutada nö järgi jäänud toiduained, nii et kui sul on sõira tegemisest järele jäänud vadakut ja eelmisest päevast kartuleid-porgandeid, siis on üks paremaid viise teha sellest pannkooke. Üks minu leiutis suvilast, mis leidis kiiresti koha lemmikute hulgas. Mõnus soolane suutäis hommikuks või niisama näksimiseks.

2-3 grillvorsti
5 (suitsu)singiviilu
5 kartulit
1 porgand
2 muna
5 dl jahu
5 dl vadakut või hapupiima
0,5 tl suhkrut
soola


Tükelda grillvorst ja singiviilud väiksemaks ning prae pannil kergelt läbi. Lisa pannile ka eelenvalt tükeldatud kartulikuubikud ja porgand ning kuumuta pannil kergelt.

Sega omavahel taignaks muna, jahu ja vadak, lisa praetud vorsti-kartulisegu. Maitsesta suhkru ja soolaga ning sega. Seejärel prae pannil pannkoogid mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri külma hapukoore ja rohelise sibulaga.

25. juuni 2009

Sõir ehk lihtsalt uskumatult hea kohupiimajuust

Eelmisel nädalal sai jälle suvilat külastatud ja mulle on lausa kohustuseks saanud, et ma lihtsalt PEAN sealset suurepäraselt toimivat puuküttega pliiti ära kasutama. Mitmete muude toitude hulgas sai proovitud ka sõira, sedakorda siis kõige tavalisemat köömnetega. Ja jällgi tekib küsimus – miks ma pole varem seda teinud.... nii maitsev ja ka ajakulu selle tegemiseks on minimaalne. Kindlasti soovitan. Ka minu karmist toidukriitikust abikaasal jätkus vaid kiidusõnu. Omatehtud just ahjust tulnud krõbeda koorikuga soe leib ning värske sõir — pole paremat maitsenaudingut!



1 l piima
600 g kohupiima
60 g võid
2 muna
1,5 tl soola
2 tl köömneid

Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt lahti segatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma umbes 15 minutiks.

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja eelnevalt kuival pannil röstitud köömned (röstitult on köömned aromaatsemad). Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, kuid ära keeda! Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem. Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.


22. juuni 2009

Rabarbri-hapukoorekook

/Prindi retsept/

No nii, julgen peaaegu lubada, et tegemist on selle hooaja viimase rabarberikoogiga. Rabarberiga kooke on see aasta eriti palju tehtud, neist mitmed olen siinses blogis ka avaldamata jätnud, seda siis loomulikult põhjusel, et ülisuurt (maitse)vaimustust ei tekitanud. Rabarberi-hapukoorekoogiga polnud aga mitte vähimatki kahtlust, et seda blogis teistele ei avalda. Hapukoore kreemisus tekitab küpsisepõhjal koogile täiusliku koosluse.
Mõni aeg tagasi ei jõudnud ma ära oodata, mil aias esimesed rabarberid sirguvad, nüüd ei jõua aga peenral kasvavate maasikate aega ära oodata. Häid maasikakoogiretsepte on ju kuhjaga (heaks näiteks on selle aasta esimene martsipanise maasikakoogi retsept).


1 pk (180g) Selga küpsiseid šokolaadiga
80 g võid, sulatatuna

Kate:
1,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl kaneeli
1 dl kookoshelbeid
5 rabarberivart
3 dl hapukoort
1 muna


Purusta küpsised, lisa sulatatud või ning sega ühtlaseks. Suru küpsisemass 20-22 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ja aseta külmkappi katte valmistamise ajaks. Katte valmistamiseks sega omavahel kuivained ning lisa kooritud ja tükeldatud rabarberid. Klopi omavahel hapukoor ja muna ning lisa rabarberi-suhkru segule, sega kõik korralikult segamini. Kalla kate küpsisepõhjale ja küpseta 175 kraadi juures ca 25-35 minutit ehk seni kuni kook on pealt kenasti küpsenud. Enne serveerimist lase koogil täielikult jahtuda.

17. juuni 2009

Martsipaniga maasikakook

Oma juttu alustan sellest, et tegemist on teise küpsetisega minu uhiuues puupliidiga ahjus (ilmad on nii jahedad, et lihtsalt peab pliidi alla tule tegema). Mõned päevad tagasi kuulutasin maasikahooaja avatuks, seda siis ülimaitsva magustoidu Eton Mess´iga. Nüüd siis minu järgmine suus-sulav leiutis – maasikakook kerge martsipanise hellitusega. Mõnusalt kreemine ja maasikaliselt rikkalik – väga-väga hea. Peaks ütlema, et minu viimase aja üks mõnusamaid kooke (seda näitab ka tõsiasi, et õhtuks oli koogist järel vaid väike tükike). Kahjuks on nii, et hetkel saabuvad maasikad koogi peale veel turult, kuid ega see koduste punapõsksete maasikate aeg enam kaugel ei ole... nii et kõikidele ilusaid ja meeliülendavaid maasikakookide elamusi!
 


Põhi:
4 dl jahu
3 sl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
175 g võid
1 muna

Täidis:
350 g maasikaid (või teisi meelepäraseid marju)
75 g martsipani

Kate:
3 dl hapukoort
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut


Põhja tegemiseks sega omavahel kuivained. Haki juurde võitükikesed ning muna ja sega kõik korralikult ühtlaseks massiks. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (Ø 22-24cm) põhja ja äärtele (kuna täidist tuleb palju, siis tee koogiäär parajalt kõrge). Pane taigen paariks minutiks külmkappi.

Viiluta maasikad ning aseta koogitaignale. Puista peale peenemateks tükkideks hakitud martsipan. Sega katte ained omavahel ning vala maasikatele. Küpseta 175 kraadises ahjus ca 45-50 minutit. Jahuta toatemperatuurini enne sööma hakkamist.


16. juuni 2009

Tomati-basiiliku bruschettad

Keegi vist ei vaidle vastu sellele, et tomat ja basiilik on justkui kokku loodud parimast parimad sõbrad. Basiilik mu rõdukastis vohab hirmsa kiirusega ning poes müüdavad tomatid hakkavad juba täiesti tomati maitset ja ilmet omandama. Seetõttu saab valmistada endale ühe õige tomati bruschetta (talvel on selle valmistamine lausa keelatud, kuna tomatite maitse sarnaneb rohkem maitsetule pleekinud käsnale). Niisiis on basiilik juba omastkäest võtta, veel natuke ja siis saab ka tomateid otse oma rõdukastist näpata. Lihtne ja hea, minu lemmik!


saiaviile (parajalt paksult lõigatud)
mõned küüslauguküüned
küpseid tomateid
peotäis basiilikulehti
meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart
näpuotsatäis suhkrut
oliiviõli
pisike sorts valgeveiniäädikat

Valmista ette saiad, selleks rösti saiaviilud rösteris või ahjus kuni nad on mõnusalt krõbedad. Seejärel hõõru saiaviile pealt poolitatud küüslauguküünega (see annab juurde nii hea maitse).

Tomatisegu valmistamiseks pane kaussi väiksemateks tükkideks lõigatud tomatid ja peeneks hakitud basiilikulehed. Lisa meresool, must pipar, suhkur, sorts oliiviõli ning tilgake veiniäädikat. Sega ning aseta saadud tomatisegu ettevalmistatud saiadele.

14. juuni 2009

Eton Mess kama ja maasikatega

/Prindi retsept/

Rabarberihooaeg hakkab vaikselt lõppema ning maasikahooaeg varsti algamas. Kuna mu mehe ema varustas mind üks päev maasikatega, siis tuli kohe esmalt mõtesse Eton mess (inglaste üks armastatumaid suvedesserte), mis siis algselt koosneb vahukoorest, beseeküpsistest ja hooajalistest marjadest. Kuna nami-namis on hetkel kamatoitude kuu, siis lisasin algretseptile eestimaist kama. Tulemus oli enam kui positiivne, kama, vahukoore ja maasikate kooslus on lihtsalt ideaalne. Kindlasti soovitan proovida! Kama on üks minu päris suuri lemmikuid, kindlasti soovitaksin kamatoitudest proovida ka kamatrühvleid ning kamavahtu.


neljale

2 dl vahukoort (35%)
0,5 sl suhkrut
75 g kamajahu
300 g maasikaid
50 g beseeküpsiseid

Vahusta vahukoor ja suhkur. Sega lusikaga sisse kamajahu ning seejärel lisa väiksemateks tükkideks lõigatud maasikad ning terved (või suuremateks tükkideks murendatud) beseeküpsised. Sega kergelt läbi ning aseta magustoidupokaalidesse. Kaunista maasikate, besee või melissilehtedega.

13. juuni 2009

Tomati-juustupirukas

Hetkel on meil köögis totaalne remont, seetähendab siis seda, et ainsate köögitarvikutena asetsevad seal uus puuküttegapliit ja külmkapp. Loomulikult ei saa ma kuidagi viivitada uue pliidi sisse õnnistamisega – seepärast kuhjan söögitoas asjad eest ning teen sinna endale pisikese nurgakese piruka tegemise ajaks.
Pean ütlema, et ahi töötab ideaalselt, eriti hea on see, et võrreldes vana pliidiga, on uuel kraadiklaas, mis näitab siis hetkel ahjus oleva temperatuuri. Antud piruka tegemine oli ausalt öeldes kindlapeale minek. Kindlasti sinihallitusjuustusõprade lemmik.


Põhi:
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
5 sl õli
1 dl riivitud keedetud kartulit
1 dl riivjuustu
1 dl vett

Kate:
3-4 tomatit
100 g sinihallitusjuustu

värsket peeneks hakitud basiilikut
musta pipartpipart
100 g riivitud juustu

 
Põhja jaoks sega kuivained omavahel ning lisa ülejäänud komponendid. Sega ühtlaseks. Suru tainas ümmarguse koogivormi (Ø 22-24 cm) põhja ja äärtele. Eelküpseta 175 kraadises ahjus 10 minutit.

Eelküpsenud põhjale aseta peeneks pudendatud sinihallitusjuust, kata tomativiiludega ning raputa üle basiiliku ja musta pipraga. Kata pind riivitud juustuga. Küpseta 175 kraadi juures ca 30 minutit.



10. juuni 2009

Juustu-pikksai

/Prindi retsept/

Kodusel saia tegemisel on lugematul hulgal plusse. Alustades sellest, et nagu leibki, on ahjusoe krõbeda koorikuga pehmemast-pehmem sai maailma parim. Suupistepulgakeste retsepti järgides, võib taignale lisada igasugu lisandeid. Kõik ju kindlasti teavad kauplustes saialettides müüdavaid soojasid pikki juustusaiu. Seekord siis lihtsalt tavaline juust, mis teeb saia maitse nii heaks. Mulle tuli just meelde, et vanasti asus Tallinnas Gonsiori tänaval ülihea pika saia pood, kus müüdi ahjust tulnud kuuma saia, mille sa asetasid puust kastikesse/korvi:)


2 pätsi

25 g pärmi
3-4 tl suhkrut
4 dl käesooja vett
2 tl soola
8-9dl jahu (niipalju, et taigen käte küljest lahti tuleb)
2 sl õli
100 g riivitud juustu


Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3-4 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa ka sool, sega. Siis vala hulka jahu ja sõtku taigent korralikult. Kõ ige lõpuks lisa taignale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis taignale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta taigen kerkima umbes pooleks tunniks.

Kerkinud taignale lisa juust, jättes natukene juustu hiljem peale raputamiseks. Sõtku riivitud juust kergelt taignasse. Jaga taigen pooleks ning vooli nendest kaks pikka pätsi. Aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning raputa peale ülejäänud riivitud juust. Küpseta saiakesi 175 kraadises ahjus ca 15 minutit või seni kuni muutuvad ilusti kuldpruuniks. Ahjust välja võttes piserda saiad kergelt üle vähese veega ning jäta rätiku alla jahtuma.

8. juuni 2009

Rabarberi-mannakook

/Prindi retsept/

Veetsin nädalakese suvilas, mille meie pere on hellitavalt ristinud Joosepiks. Seal asub meil köögis ideaalselt töötav puuküttega pliit. Kuna seal veedetud päevasid läbis pidev sadu ning sooja oli vaevu vaid 10 kraadi, siis sai pidevalt pliiti köetud. Teate, seal puupliidiga ahjus valmivad maailma parimad toidud, alustades siis lihtsate ahjukartulite ning lõpetades erinevate küpsetistega. Rabarberilainel jätkates, otsustasin valmistada rabarberikooki, mis osutus suvilas tõeliseks hitiks. Eriti hea on ta siis, kui lased enne sööma asumist sellel maitsval küpsetisel pärast ahjust tulemist ca pool tundi jahtuda. Nii on kook piisavalt jahtunud (samas pealt natukene krõbe), et seda täiel rinnal nautida.


75 g võid
1 muna
1 kl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
1 kl mannat
0,5 kl keefirit
0,5 kl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
300 g rabarbereid
4-5 sl suhkrut
1 tl kaneeli


Sega puhastatud ja tükeldatud rabarberid suhkru ja kaneeliga ning jäta seisma taigna valmistamise ajaks.

Sulata või. Lisa retseptis toodud järjekorras ülejäänud ained ise pidevalt segades. Seejärel sega sisse suhkrus seisnud rabarberitükid (koos tekkinud vedelikuga). Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse koogivormi (Ø 22-24cm; pildil olev kook on tehtud 22 cm vormiga) ning küpseta 175-kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun ning kooki torgatud noaots jääb puhtaks. Lase ca pool tundi jahtuda.

PS! Retseptis on klaasina kasutatud 250 ml suurust klaasi!

7. juuni 2009

1 AASTA TÄIS!!!

Ja ongi möödunud aasta Andri sünnist. 1. juunil, lastekaitsepäeval sai poisipõnn üheaastaseks. Seetõttu ka väikesed minupoolsed vabandused, et alles nüüd sellest blogin (veetsime nädalakese suvilas, kus suhe igasuguse interneti- ja arvutimaailmaga puudub). Pidustusi oli siis kahel erineval päeval – Anrdri beebisõpradega (kusjuures kõik beebikülalised olid poisid?!?!) ning vanaemade-vanaisade ja teiste toredate sugulastega. Pidulike päevade puhul laual olevad tordid olid mul juba ammuilma välja mõeldud. Nagu ikka ühele tulevasele jalgpallurile kohane ilutses beebisõprade peolaual jalgpallitort. Tegemist iseenesest lihtsa kräsupea koogi põhjaga. Jalgpall keskel on tehtud martsipanist, mis kaetud munavalge glasuuri ning tumeda šokolaadiga. Pean tunnistama, et jalgpallilappide šabloonid meisterdas mu mees. Tuli välja, et kui oleksin ise neid šabloone tegema hakanud, siis oleksin vist siiamaani neid martsipanitükke kokku lappinud. Olin millegipärast arvanud, et jalgpalli mustad ja valged lapid on täpselt ühesuurused ning sama nurkade arvuga?!?!?

Vanaemade-vanaisade peol oli aga magusaks üllatajaks karumõmmi. Selline karumõmmi sai tehtud ka juba aprillikuus Andri aastase sõbra Grevo sünnipäevalauale. Mõmmi tehtud spetsiaalses vormis. Kahe biskviitpõhja vahel on maasikatoormoos ning vahukoore-kohupiimakreem. Biskviitpõhjad on immutatud rohke (enam kui klaasi) vaniljepiimaga. Katteks küpsisepuru ja martsipan (martsipani all on samuti küpsisepuru, vastasel juhul on martsipan koogi söömise ajaks ülesse sulanud).

Kokkuvõtteks võib öelda, et väga tore aasta oli. Tunduvalt lihtsam kui alguses oodata oskasin (võibolla ka tänu sellele, et Andri on ülirahulik poisipõnn, kes soovib vaid, et teda telekast tuleva ilmateate ajal ei segataks:)) Toredaks tegi asja ka igakuised sünnipäevapeod. Iga kuu esimene kuupäev oli hea põhjus uhkema/parema tordi valmistamiseks. Järgnevalt siis väike ülevaatlik loetelu erinevate kuusünnipäevade kookide/tortide loetelust:


1kuu Vahukoore-kohupiimatäidisega martsipanitort
2kuu Autotort
3kuu Veduritort
4kuu Mummu tort
5kuu Siilitort
6kuu Konnatort
7kuu Piparkoogine juustukook
8kuu Šokolaadise kattega rulltort
9kuu Porgandi-juustukook
10kuu Šokolaadine juustukook
11kuu Õunamoosikook
12kuu Jalgpallitort/Karutort

Mainisin mehele naljatledes, et juulikuus tuleb tähistada 13kuu sünnipäeva ja augustikuus 14kuu sünnipäeva. Nojah, nüüd peab ta mind ogaraks.....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails