30. juuli 2020

Eriti mõnus salat pirnikastmega

Kui oled suur salatisõber, siis soovitan seda postitust edasi lugeda... ja kui Sulle meeldivad teistmoodi salatid, siis samuti jätka selle postituse lugemist! 
Tegelikult on selle retseptipostituse staariks pirnikaste ehk siis pirnivinegrett, mis sobitub erinevate värskete salatite kastmeks ideaalselt. See kaste on kergelt magus, samas õrnalt hapukas, nagu sedasorti vinegrettkastmed ikka. Seetõttu saad seda mugavalt lisada mistahes salatitele! Mina meisterdasin valmis ühe ilmatuma maitsva salati prosciuttost, virsikutest, mozzarellast ja pähklitest, mis võis praetud Gruusia leivale nii hästi sobituvad!

Muideks, selle kastme meisterdasin ma valmis Salvesti uuest tootest. Nimelt on nende tootevalikusse lisandunud 100% ökoloogilistest puuviljadest valmistatud püreed, millele ei ole lisatud suhkruid ega säilitusaineid. Hetkel on valikus mangopüree ja pirnipüree ning viimasega sellesama kastme valmis meisterdasingi. Mangopüree on samuti imehea ning olen seda kasutanud kookide ja koduste jäätiste meisterdamisel!

Kogus: 3-le (kastmest jagub mitmeks korraks)
Valmistamisaeg: 15 minutit

Pirnivinegrett:
100 g pirnipüreed (Salvest)
75 g oliiviõli
1-2 sl mahedat sinepit
1-2 sl valge veini äädikat
25 g sinihallitusjuustu
soola, pipart


Salat:
1 Gruusia leib (sul läheb sellest vaja pool)
2 sl võid
salatilehti
4-5 viilu prosciuttot
100 g mozzarellat
1 virsik
1 sl Kreeka pähkleid, hakituna
pipart, oliiviõli


Vinegreti valmistamiseks pane kõik ained kaussi ning püreesta ühtlaseks massiks. Vajadusel maitsesta ja täienda maitseid!

Lõika Gruusia leib horisontaalselt pooleks. Määri lõikepool võiga ning prae pannil kuldseks. Praetud lõikepool kata salatilehtedega, lisa peale väiksemaks rebitud prosciutto-viilud, mozzarella ning sektoriteks lõigatud virsik. Raputa üle pähklite, pipra ja oliiviõliga. Kõige lõpuks nirista salat üle pirnikastmega. Serveeri koheselt!



Postitus valmis koostöös Salvestiga!

23. juuli 2020

Imelised mandlisaiad - lihtne kodune retsept!

See retsept on inspireeritud imelistest mandli-croissant´idest, kus täidiseks maitsev mandlikreem ning katteks mandlilaaste. Samad maitsvad lood on nendesamade mandlisaiakestega, ainult et sarvesaiakeste asemel on kasutatud täiesti tavalist saia. Siin retseptis saadki nutikalt ära kasutada kappi seismajäänud kõvema saia. Kui seda ei juhtu olema, siis loomulikult meisterda need maiused valmis värskest saiast, sest ma soovitan kindlasti seda retsepti proovida! Olen juba mitu korda neid saiakesi teinud ning need on lihtsalt niiiiii head!


Mind ajendas seda retsepti meisterdama Fazer Eesti, kes on oma kodukale üles riputanud ühe ägeda menüüplaneerija, mille saad välja printida ning sellele kirja panna kogu nädala menüü. Nii on söögitegemisega vähem muret, samuti vähendad poes käike, emotsioonoste ning toiduraiskamist. Ja tegelikult on kogu nädala menüüd ju tore valmis mõelda - sellesse saad kaasata kogu pere! 
Lisaks leiad planeerija juurest ka retseptid ja nutikad nipid, kuidas toiduraiskamist vähendada. Kindlasti on kõikidel oma kavalad nipid olemas, kuid alustuseks ja meeldetuletamiseks on need soovitused planeerija juures igati kasulikud! Kel huvi, siis minge piiluge siia: Nädalamenüü planeerija. Kes aga retseptist on huvitatud, siis see alljärgnevalt.

Kogus: 6-7 mandlisaia
Valmistamiseaeg: 30 minutit

6-7 saiaviilu
mandlilaaste


Mandlikreem:
50 g toasooja võid
50 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
50 g mandlijahu
1 muna
näpuotsatäis soola

Siirup:
100 g pruuni suhkrut
50 g vett
1-2 sl sidrunist pressitud mahla


Kreemi valmistamiseks sega või suhkrute ja mandlijahuga ühtlaseks, lisa ülejäänud ained. Sega ühtlaseks. Siirupi valmistamiseks vala potti suhkur ja vesi ning kuumuta keskmisel kuumusel suhkru sulamiseni. Seejärel lisa maitseks sidrunimahla.

Määri saiaviilude mõlemad pooled kokku siirupiga ning tõsta need seejärel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri peale mandlikreem ning raputa peale mandlilaastud. Küpseta saiakesi ahjus 175 kraadi juures 20-25 minutit. Kaunista ja serveeri!


Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga.

17. juuli 2020

Värskendav apelsinijäätee

Nädalavahetus tõotab tulla ilus ning rõõm on taas tervitada päikesepaistelisi ilmasid! Ja just seesuguste suviste ilmade tervituseks on seesama retseptipostitus loodud! Pakun välja ühe eriti kosutava, jahutava ning niisama toreda jääjoogiretsepti. Kui ma mõned aastad tagasi jääteest veel vaimustunud ei olnud, siis tasapisi olen avastanud selle maailma, milliseid maitsemänge jääteedega luua võib. On põnev katsetada erinevaid maitseid ja kooslusi ning avastada tänu sellele omad lemmikud. Seega siit üks tore jääteeretsept, mis pakatab värskusest ning väärib kindlasti proovimist!

Valmistamisaeg: 5-10 minutit
Mitmele: neljale

4 dl musta teed
tüümianioksi
2-3 tl mett
2 dl apelsinimahla (Põltsamaa)
apelsiniviile
jääkuubikuid


Valmista must tee (4 dl), lisa mõned tüümianioksad ning lase sel maitsestuda 10 minutit. Seejärel sega juurde mesi. Lisa apelsinimahl ning vajadusel lisa täiendavalt mett. 

Tõsta klaasidesse mõned apelsiniviilud ning täida see jääkuubikutega, lisa sekka ka mõned tüümianioksad. Vala klaasidesse jäätee ning serveeri! 



Retsept valmis koostöös Põltsamaaga!

3. juuli 2020

Turgutav õunamojito (alkoholivaba)!

Mina olen selle suvega rahul - on päikest, nauditavat soojust, pisikesi tuuleiile, sumedaid suveõhtuid, kargeid hommikuid ning viimasel aja sekka ka pisut oodatud vihmasadu. Jaanipäev oli uskumatult ilus ning juulikuu on samuti alanud tegelikult päris kenasti, seega oleks patt nuriseda!

Kui aus olla, siis eelmistel nädalatel olnud suure suvekuumusega oli esialgu raske kohaneda, kuid sellega harjub siiski ajapikku ära. Ka menüü kohandub vastavalt soojusele ning nii on esikohal kerged toidud ning loomulikult arvestatavas koguses vett. Minule meeldib suvekuumusega meisterdada erinevaid alkoholivabasid kokteile - need on jahutavad ja turgutavad, kustutades janu, samas täites omajagu kõhtu. Üks minu lemmikkokteilidest ongi seesama mojito, mida tihtipeale teen vastavalt kodus olemasolevale. Seda kokteili saab tegelikult meisterdada igasugu mahladega, samuti olen seda valmistanud kasemahla ja mineraalveega. Viimast soovitaksin siiski pooleks mahlaga lisada, kuna (vähemalt minu maitsele) jääb niisama veega valmistatud joogike kuidagi puudulik. Piparmünti lisage ka kindlasti ning selle koha pealt ärge koonerdage! Minul on seda hetkel kodus enam kui küll, sest istutasin selle kevadel pisikestesse pottidesse ja vaid kahe kuuga on pisikestest taimedest kasvanud tõeliselt rohelised taimepuhmad. Seekord valmistasin mojito õunamahlaga, mis on küllaltki värskendav ja maitserohke. Tänu mahla magusele tõmbasin suhkrukoguse aga pisut väiksemaks. Kui aga valmistate selle joogi mõne vähemmagusa mahlaga, siis kindlasti koriigeeriga ka suhkrukogust!


Ühesõnaga on see värskendav ja lihtsasti valmiv suvekokteil, mida kindlasti soovitan proovida. Sisaldab see pisut magusat ja hapukat, kuhjaga värskendust ning põnevaid maitseid!

Valmistamisaeg: 5 minutit
Mitmele: kahele

väike peotäis piparmündilehti
pool sidrunit
2 tl pruuni suhkrut
jääkuubikuid
õunamahla* (Põltsamaa)


Jaota piparmündilehed kahte klaasi, lisa sidrunist lõigatud sektorid ning suhkur. Tambi mõne tömbi köögiriistaga klaasides olev segu puruks. Seejärel täida klaasid jääkuubikutega! Vala juurde õunamahl – niipalju, et klaasid oleks täidetud. Kaunista täiendavalt piparmündilehtedega!

*Õunamahla asemel sobib kasutamiseks ka ananassi- või viinamarjanektar või jõhvikajook!

 Retsept valmis koostöös Põltsamaaga!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails