30. august 2011

Šokolaadikreemiga kohupiima-õunakook

Olen hetkel unustanud ennast õunakookide, -hoidiste ja -magustoitude lainele. Sobitan õunu kordamööda kõrvitsa, porgandi, sibula, apelsini ja tšilliga, mistõttu hoidisteriiulid täienevad igapäevaga. Maitseainetest on minu köögis õunale seltsiks loomulikult kaneel ja kardemon, lisaks sekka erinevaid leide aias vohavalt ürdipeenralt - salveid, tüümiani ja piparmünti. Hilissuvised õunad edestavad hetkel ploome ning muid puuviljalisi lihtsalt seetõttu, et kodused punetavad õunanöpsud on lihtsalt võrratult koduse maitsega, magusad ja ideaalsed igasse toitu pistmiseks.

.... ja ikka ei saa ma üle ega ümber kookidest, mis tassikese kohvi või õhtuse piparmünditeega ideaalselt klapivad. Kodused ja lihtsad nö vanaema-tehtud õunakoogid koos ohtra vanillikastmega või siis veidikese kohupiimaga küpsetised on ülekõige (vähemalt praegu). Täpselt selline nagu seesamagi kook, kus õhulist kohupiima, maiasmokkadele meeltmööda šokolaadikreemi ja veidi ühkeldavat besemütsi.

Koogi pistsin seekord plaadile, paar korda varem, kui seda kooki teinud olen, siis kasutasin 24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi.

PS! Ma lihtsalt ei suuda kiitmata jätta taaskasutuspoode, sest pildi peal oleva alustassi komplekti (komplektis 2 alustassi ja 2 kohvitassikest) soetasin ma 0,20 eurosendi eest. Lihtsalt võrratu:)


Põhi:
2 dl jahu

1 dl rukkijahu
2 sl suhkrut
näpuotsatäis soola

125 g võid

2 sl vett


Täidis:

2 pk (2x200g) kohupiima (teralist)

1,5 dl suhkrut

4 munakollast

200 g hapukoort

2 munavalget

4 keskmise suurusega õuna


Kate:

150 g šokolaadikreemi (nutella vms)

2 munavalget

1 dl tuhksuhkrut


Sega kuivained omavahel, näpi hulka või. Lisa vesi ning sõtku kergelt purutaoliseks massiks. Aseta tainas 26 cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhjale. Täidise jaoks sega omavahel 4 esimest komponenti. Vahusta munakollastest järelejäänud 4 munavalget tugevaks vahuks ning lisa pool sellest ettevaatlikult kohupiimasegusse. Vala täidis vormi, aseta peale kooritud ja õhukesteks viiludeks lõigatud õunaviilud. Küpseta 180 kraadi juures 35 minutit.

Sulata šokolaadikreem veevannil vedelamaks. Jätka järelejäänud munavalgete vahustamisega, lisades tasapisi juurde tuhksuhkru - segu peab jääma läikiv. Pärast 30 minutit küpsemist vala koogile šokolaadikreem ning aseta peale vahustatud beseekate. Küpseta veel 15 minutit. Seejärel jäta avatud ahjuuksega ahju seisma. Kõige parem järgmisel päeval:)


27. august 2011

Riivõunakook, selle aasta uus tulija

Minu suurim kiitus, kummardus, kniks ja aplaus kodumaistele õuntele. Praegune aeg on võrratu, kui saad tuttavatelt ratta-korvi täitmiseks kaasa imemaitsvaid martsipaniõunu või sületäie lambaninasid. Mahlased, punapõsksed ja kolletavad ning ausa maitsega veel ka. Vahest tundub, et lähen hooajalisusega veidike liiale - ahi huugab suvikõrvitsa ja pajatoitudest, riiv on tulipunaseks muutunud kodusest peedi riivimisest ning koogivormid püüavad reipalt jätkata ploomi- ja õunamaiuste küpsetamist.... ja siis veel oad, mis tänu parmesani ja taluvõile on kui ood maitsevõludele.

Minu viimane õunakook pärineb aga kategooriast - "et meelest ei läheks". Ühesõnaga on retseptis kõik kogused 2ga ning loogiliselt võetuna, saab selle ka ruttu ilma retseptita valmis meisterdada. Koogi sisse lähevad õunad seekord riivitult, mistõttu õunatükke koogis tunda ei ole, küll aga on olemas mahlane õunakook, mis tänu riivitud õuntele oma mahlasust veel rohkem välja näitab. Ideaalne tee kõrvale.... ja kui kuulasite täna laupäevahommikul kella kümne paiku Päikeseraadiot, siis see sama retsept oli ka päevakorral;)


200 g toasooja võid
200 g suhkrut
2 muna
2 tl küpsetuspulbrit
200 g jahu
0,5 tl kaneeli
200 g hapukoort
450 g õunu

Vahusta või suhkruga, lisa muna, sega. Seejärel lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, kaneel ja hapukoor, sega. Riivi õunad (koorega) ning sega tainasse. Vala tainas küpsetspaberiga vooderdatud koogivormi (22 cm) ja küpseta 200 kraadi juures 40 min.

22. august 2011

Ahjuküpsed tomatid oliiviõli, salvei ja küüslauguga

Tomatirohkesse kasvuhoonesse sisenedes tunned värskete, küpsete tomatite aroomi, mis teeb hilissuvised ja juba jahedamad ilmad tükimaad soojemaks ja helgemaks. Mõned aastad tagasi, kui suvilas veel terve suvi pidevalt kohapeal viibisin, olin ma tõsine tomatikasvataja. Igal hommikul viisid esimesed sammud läbi kastemärjase hoovitee kasvuhoonesse, et seal siis tomatitaimi veidi poputada ja värskendada. Selline hoolitsus kandis vilja umbes-täpselt augustikuus, kui tomatiuputus suvilasse saabus. Sellisel ajal oli minu lemmiksöögiks suhkrused tomatid, mis siis iga ampsu järel aluse peale kallatud suhkrukuhilasse kastetud. Olgem ausad, selline suutäis küündib ka hetkel minu lemmikute hulka. Niisiis, kätte on jõudnud ka selle aastane tomatiuputus, seda küll mitte minu kasvuhoone tomatite näol, kuna paaripäevased külastused suvilamajja lihtsalt ei võimalda korralikult tomatitaimi kasvatada. Õnneks aga leidub mitmeid tomatikülluse käes kannatavaid tuttavaid, kes lahkesti oma saaki jagavad. Aitäh ja pikk-pikk pai!

Ühest oma lemmikust aga alljärgnev retsept. Õnneks on mul peenral üsna reipalt vohamas salvei - üks minu lemmikmaitsetaimi nii praetult kui ka värskelt tarbituna, seetõttu ei saa kohe mitte salveid eemal hoida tomatist, oliiviõlist ja küüslaugust. Ideaali-lähedane kooslus, kas pole?


Nii saabki valmistada ahjus küpsetatud tomateid. Sobivad niisama, röstsaia peale või siis näiteks tatrapudru lisandiks, nagu mõni aeg tagasi valmistasin. Tomatid peavad jääma küpsenud ja veidi juba kuivanud, kuid siiski lõpptulemusena mahlased. Ise olen küpsemisajaks arvestanud ca 1 tund (või veidi rohkem), kuid muidugi oleneb küpsemistemperatuur suuresti tomatisektorite paksusest. Lihtne loogika - mida õhemad sektorid, seda kiiremini küpsevad.

6 tomatit

4 sl oliiviõli

2 küüslauguküünt

12 salveilehte

kimbuke peterselli

meresoola/pipart


Lõika tomatid sektoriteks (1 tomat lõika ca 10ks sektoriks), lisa oliiviõli, purustatud küüslauguküüned, hakitud salvei ja petersell. Sega kõik ettevaatlikult omavahel, vahepeal soola ja pipraga maitsestades. Aseta maitsestatud tomatisektorid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase neil valmida 120 kraadi juures ca 1tund.



14. august 2011

Iirisejäätis ... ja sõltuvus ongi tekitatud....

Loomulikult jäätis on praeguse postituse aukülaliseks. Jäätis sunnib miskipärast sind tahtmatult pidevalt köögi ja elutoa vahel käima, et järjekordselt tühjenenud kausikest täita. Kusjuures igakord lubades, et see jääb viimaseks jäätise kühveldamiseks kausikesse....aga see tundub ununevat päris kiiresti. Üsna loogiliselt võib järeldada, et kakaomaitselisest kondenspiimast saab šokolaadijäätist, täiesti tavalisest kondenspiimast puhast koorejäätist ning keedetud kondenspiimast saab üllatus üllatus ....... iirisejäätist. Ja see on täiesti sõltuvust-tekitavalt hea. Lisasin juurde veel hooajalisi marju, mis kergelt püreestatud kahvli abil. Minul valmis see jäätis siis, kui korjasin mustsõstraid lookas põõsastelt ning seetõttu rändasid needsamad marjad ka jäätiselisandiks, sobis imehästi kusjuures. Hapuka ja magusa kooslus on parajalt tasakaalus.


6 dl rõõska koort (35%)
300 g kondenspiima (suhkruga)

mustsõstraid või muid marju

Pane kondenspiim paksupõhjalisse potti ning kuumuta hästi madalal kuumusel kuni segu muutub heleda karamelli värvi. Seejärel jahuta kondenspiim. Samal ajal vahusta rõõsk koor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa keedetud kondenspiim ja sega läbi (liiga korralikult segama ei pea, nii jäävad jäätisesse ka mõned karamellitriibud sisse). Seejärel pane segu sügavkülma ja külmuta 5-6 tundi. Serveerimisel püreesta kergelt marjad kahvliga ning serveeri koos jäätisega (segasin püree kergelt jäätisesse:).

PS! nami-namikad teevad ka jäätist.

11. august 2011

Juustukook ahjuõuntega

Alles ma suve alguses unistasin koduõuntest, kui juba esimesed õunad korviga tuppa rändasid. Unustasin siis aga õige natuke edasi mõelda, et õunahooajaga saabub paratamatult sügis, pimedad õhtupoolikud ja vihm. Viimase ilma vastu olen ma aga alates eilsest veidi paremini kindlustatud, sest vahetasin oma vanad vett läbilaskvad kummikud uute vastu. Eile uputas siin Pärnus bussijaam (jälle), väikesed kõrvalteed ja üleüldse kõik, mis veidigi uputada sai. Nii, et helesinised ja roosiliste lilledega kummikud saavad nüüdsest olema minu peamised jalanõud sügise saabudes.


Õunad tulevad ja tuleb ka vihm - ikka käsikäes. Sombuste ilmade vastu aga aitab üks kodusoojust täis õunakook, mis valmistatud aias olevate õuntega (või tuttavate aia õuntega, nagu minu puhul). Üldiselt ma õunahooajal väga uute retseptidega ei hiilga - ahju lähevad juba aastast-aastasse valmistatud hitid, mis vaid koduste õuntega oma häädusega hiilgavad. Siiski aga üks õunakook, mis valmistatud eelnevalt ahjus koos kaneeli ja suhkruga küpsenud õuntega. Juustukoogi isule alla vandudes, sai valmis juustukook, mis natuke kaneeline, kreemjas ja õunane. Sobib ideaalselt peale tööpäeva lõppu, (kui oled end vihmasajust läbi murdnud ja läbimärjalt koju jõudnud) tassikese kohvi kõrvale.

300 g õunatükke
3 sl suhkrut
1,5 tl kaneeli


Põhi:

200 g kaeraküpsiseid

75 g võid

0,5 tl kaneeli

Täidis:

400 g toorjuustu, toasooja

2 dl suhkrut

200 g kohupiimapastat

1 tl vanillisuhkrut

3 muna
0,5 tl kaneeli


Pane õunatükid võiga määritud ahjuvormi. Raputa peale suhkur ja kaneel. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15-20 minutit. Seejärel lase veidi jahtuda ning püreesta kergelt mikseriga.

Sulata või potis. Purusta küpsised peeneks, lisa kaneel ning sulatatud või. Sega kõik ühtlaseks. Suru küpsisesegu lahtikäiva koogivormi (22cm) põhja. Täidise valmistamiseks sega 4 esimest komponenti ühtlaseks, lisa segades juurde munad ja kaneel. Kõige viimasena sega sisse ahjus küpsetatud õuna segu. Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane kook ahju ning alanda koheselt ahjutemperatuuri 160 kraadini. Küpseta kooki 1 tund ja 10 minutit ning seejärel lase järelküpseda kinnise ahjuuksega ahjus 1 tund. Seejärel tõsta kook ahjust, lase tunnike veel jahtuda ning seejärel aseta külmkappi kuni järgmise päevani.

8. august 2011

Grillitud valgehallitusjuust ürtidega

Mida rohkem sügisele lähemale, seda paremini on märgata, et kevadel mulda pistetud pisikesed ürdid on küllaga saaki jagamas. Estragon on mõõtu võtmas leeskputkega, salvei maid jagamas majoraaniga, piparmünt konkureerimas melissiga (tavaliselt jääb piparmünt selles võistluses kaotajaks) - ühesõnaga on õige aeg ära kasutada värskeid ürte. Ei ole miskit paremat, kui paneeritud ja kergelt pratud salveilehed, ürdivõie või siis näiteks ürdipasta, mis tundub olevat juba lubamatult sagedane külaline igapäevases toiduvalikus.


Ürdirohke saab ka grillitud valgehallitusjuust - tõeline hea-tuju-toit. Eriti just grillitult, kus juust saab juurde kerge suitsuse meki. Talvisel ajal aga võib rahul olla ahjukuumuses valmistatud küpse-juustuga Koos pehme ciabatta või lavaššiga on kooslus taevalik.


125 g valgehallitusjuustu (Camembert/Brie)
1 küüslauguküüs
värskelt jahvatatud musta pipart

värskeid ürte (estragoni, pune, majoraani, salveid, tüümiani)


Lõika juustkettal õhukeselt ülemine kiht ära. Lõika küüslauguküüs õhukesteks viiludeks. Tee noaotsaga juustu lõikepinnale sisselõiked ning pista nendesse küüslauguviilud. Aseta peale endale meelepäraseid ürte ning raputa peale pipart. Aseta peale varasemalt äralõigatud juustukaas. Paki juust fooliumisse ning küpseta grillil seni kuni juust hakkab seest sulama. Serveeri kohe koos lavašši või ciabattaga.




4. august 2011

Pressvõileib värske kurgi ja sulatatud juustuga

Paar postitust tagasi (täpsemalt siin) rääkisin suvila traditsioonilistest juustusaiadest. No nendest ei saa suvekodus kohe kindlasti üle ega ümber. Peale õhtust suplust rannas on needsamad ahjusaiad, justkui taevakingitus - kes külla on sattunud, teavad täpselt millistest juustusaiadest jutt on:) Peaaegu täpselt sama kohustuslikud on ka kurgivõileivad, mis kaetud ohtra sulatatud juustu ning oma kasvuhoonest korjatud kurkidega. Veidike jumalikku tüümiani vahele ning täiesti suvine ja meeliülendav maitsenüanss ongi olemas. Tegin ciabattaga, aga lihtsalt pehme röstsaiaga on ka ülimalt hää.

1 ciabatta
sulatatud juustu

värske kurgi viile

meresoola

värsket tüümiani


Lõika pehme ciabatta pooleks, Määri mõlemad lõikepooled kokku sulatatud juustuga. Aseta ühele poolele kurgiviilud ning raputa peale meresoola. Laota peale mõned tüümianioksad ning kata teise ciabatta poolega. Pressi sai kergelt kokku, lõika ciabatta neljaks (võid üksinda ka terve võileiva nahka pista) ning serveeri.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails