31. detsember 2015

Šokolaadi-kondenspiimakommid (fudge)


Tegemist on ühe tõeliselt lihtsa magusa kommiretseptiga, mida tegelikult tuntakse ka kui nimega fudge. See on veidi pehme ja ülimalt magus kommike, mille valmistamine õnnestub ka kõige väiksema kogemusega kokkajatel. Fudge retsepte on nii palju erinevaid, mõned keerukamad, kuid enamus sama lihtsad nagu alljärgnevgi retsept. Selle maiuse võib valmistada mistahes lisanditega, mina pistsin segusse veel Geisha šokolaadi:)


Ilusat vana-aasta lõppu kõigile! Aasta alguses teen pisikese kokkuvõtte ka selle aasta populaarsematest postitustest ning uuel aastal luban siin blogis jagada veel rohkem põnevaid maitseid:) Suur-suur tänu kõikidele, kes siinset retseptikogumikku külastavad ning ikka ja jälle siia taas satuvad!


28. detsember 2015

Pirnikook pudingutäidise ja mandlipurukattega


See küpsetis on minu jõulukookide nimistus olnud juba väga pikka aega. Kuigi see kook sobib ideaalselt valmistamiseks sügisesel pirni hooajal, siis miskipärast olen seda küpsetist valmistanud tavaliselt ikka talvisel hooajal. Tegemist on eheda koduse purukoogiga, mille muudavad täiuslikuks täidises olev kreemjas vanillipuding, mahlased pirnid ning mandlipurukate. Valmib lihtsalt ning maitseb nii hästi. Lisaboousena ei ole see kook üleliia magus, pigem mõõdukalt paras:)



23. detsember 2015

Sült, minu vanaema retsepti järgi...

Minult on nii palju küsitud traditsioonilise süldi retsepti. Need, kes mind tunnevad, juba teavad, et olen viimased 10 aastat igal aastal sülti keetnud ning seda alati ühe ja sama retsepti järgi. See retsept koos kõigi nippide ja tarkuseteradegaga pärineb minu vanaemalt, kes seda omakorda kümneid ja kümneid aastaid valmistas. Miks ma siis seda retsepti blogisse ei ole pannud? Sellepärast, et igal aastal teen ma sülti alati vahetult enne jõule ning mõtlen, et kes see ikka keset jõululaupäeva sülti keedab. See aasta oli aga selle retsepti soovijaid nii palju, et panen oma süldiretsepti siiski siia kirja. Ehk tahab keegi peale jõule seda valmistada. Aastavahetuseks äkki? Isetehtud sült on ikka see kõige parem – aega kulub, kuid kui valmis ja maitsta saab, siis tulemus on kogu seda vaeva väärt. Teatavasti peab sülti keetma vähemalt 6 tundi ning ega allolevgi retsept selles mõttes ei erine. Pikalt pliidil podisenud süldi lõpptulemus on maitserikas, süldis olev liha pehme ning kogu tekstuur just selline nagu vaja.


See aasta oli igas toidupoes nii suur möll, ka vaikses Pärnus, mis talvisel ajal nii rahulik. Eile hommikul tundus, et minu sülditegu jääb see aasta ära, sest igast poest olid otsa saanud seajalad. Kulutasin 3 tundi erinevatele toidupoodidele, turule ja lihapoodidele, et seajalgu leida. Kõige lõpuks leidsin aga viimased 2 seajalga sealt, kust poleks arvanudki neid leida. Aga läks õnneks:) Eilne päev kulus sülditeole ning kesköö paiku sai see lõpuks kaussidesse pandud. Täna juba proovitud-maitstud ning olen lõpptulemusega enam kui rahul. Vanaema retsept toimib ideaalselt igal aastal. Niisiis, siit tuleb minu alati toimiv süldiretsept:

Ahjaa, kel olemas instagram, siis loosin seal pühade puhul välja ühe laheda auhinna, mille pani välja fotokursus.ee. Minge vaatama: Instagrami AUHINNAMÄNG! 


21. detsember 2015

Mahlane jõulukeeks


Miks mulle meeldivad keeksid? Sellepärast, et need maitsevad kuidagi nii lihtsalt, aga samas nii-nii võluvalt. Kõige lihtsama maitsega keeksid on erilise olemusega. Need mõjuvad nii nostalgiliselt, nii mahlaselt, nii-nii .... Üks selline keeksike on nüüd Teie ees. Tõsi, umbes taolist keeksiretsepti olen ka varasemalt siin blogis jaganud, aga väikeste muudatuste tulemusena on jällegi maitselt miskit täiesti uut sündinud! siiski on see keeksike väikeste muudatusega. Selle keeksiga on samamoodi nagu, paljude teistegi sarnaste küpsetiste puhul - see on hea samal ja järgmisel päeval, kuid kõige parem ülejärgmisel.

Retsept ilmus ka detsembrikuu ajakirjas "Tiiu" (Veski Mati rubriigis).


20. detsember 2015

Kiirelt marineeritud lõhefilee

See on vist üks lihtsamini valmivaid eelroogasid üldse ning tänu sellele võib selle valmistada vabalt jõululauale "viimasel minutil". Viiluta vaid lõhefilee, sega kokku kaste ning ühenda seejärel need kaks. Kastme maitse on intensiivne ning tänu sellele aitab lõhefileeviile kiiresti maitsestuda. Valmiv kaste on pisut magus, pisut soolane ja pisut hapu, kui soovid lõpptulemusena maitseid timmida, siis tee seda vastavalt oma maitsele.


Magustamiseks kasutasin siinses retseptis heledat suhkrusiirupit, mis annab kastmele juurde justkui kergelt aimatava karamellise meki - see sobib suurepäraselt lõhefileega. Kui aga heledat suhkrusiirupit teil ei ole või poeriiulitelt ei leia, siis võite magustajana kasutada ka näiteks pehmet mett. Niisiis, nüüd on õige aeg retsepti juurde asuda...


17. detsember 2015

Lihtsad kuklid - ehk juustused juustuskoonid!

Siin blogis on nüüd mõnda aega pisut vaiksem olnud. Miks? Põhjus ikka selles, et kõik toiduprojektid võtavad enda alla nii suure aja, et blogi jaoks aega justkui ei jäägi. Siiski on mitu head retsepti siia blogisse postitamist ootamast, nii et alustan algusest. Eilses Naistelehes (16.12.15) jagasin ma imehead juustuskoonide restsepti. Kohe, kui needsamad skoonid ahjust välja tulid teadsin ma kohe, et esimesel võimalusel peavad need küpsetised ka tee blogisse leidma. Siin need nüüd on, maitselt nii juustused ning hõrgud. Skoonide üheks eripäraks on see, et õigesti küpsenud skoon-kakukesi saab keskelt ilma noa abil pooleks murda;) Paku neid koos eheda või ja veidikese soolahelvestega!


10. detsember 2015

Paleo päevalilletrühvlid

Eilses Naistelehes (9.12.15) ilmus muuhulgas ka 2 magusaretsepti minu uuest kokaraamatust "Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid 2 ... ehk jätkame magusalainel". Üheks retseptiks on seesama päevalilletrühvlite retsept (lk 129), mis sai raamatu valmimise ajal üheks minu lemmikampsuks. See on lihtne trühvlikomm, mille šokolaadise katte all on peidus õrnalt soolakas päevalilleseemnetest valmistatud tummine täidis. Minule meeldib, loodetavasti teilegi. Retsept on taas lihtne ning ei nõua valmistamiseks väga palju aega! 


1. detsember 2015

Kokaraamatud loositud ja võitjad teada!

Aitäh kõikidele, kes minu uue kokaraamatu postituses endsat märku andsid! Küsisin lapselt 2 numbrit ning seejärel algas lugemine - nii selgusidki võitjad! Palju õnne! 
Palun saatke oma kontakt mulle aadressil: ragne_m@hotmail.com



Kokasaate "Milline maitse" kolmas osa ja pildikesi elust lava taga...

No nii, kolmas saade (ehk esimene poolfinaal) oli eile õhtul (30.11.15) TV3s ning esimeseks finalistiks kuulutati Jüri. Ise oleksin eelistanud pisut teistsugust varianti, aga ka Jüri on tegelikult ülimalt tubli. Järgmine nädal selgub juba teine finalist ning siis ongi lõpp käes. Kes võitjaks tuleb? Seda ei tea veel keegi:)

Väike pildivaade saate salvestusest. Fotod: Martin Dremljuga

 


30. november 2015

Ghee ehk selitatud või valmistamise retsept


Ghee on või pikaajalisel kuumutamisel ja madalal temperatuuril saadud rasvaine, millest on eemaldunud vesi, piimasuhkur ja -valk. Seetõttu on tegemist laktoosi- ja gluteenivaba tootega. Kuldse jume, pisut magusa ja õrnalt pähklise maitse ja aroomiga ghee on ideaalne või, õli ja teiste rasvade asendajana. Kuna sellest on eemaldatud tahked piimavalgud (mis juba madalal temperatuuril kõrbema kipuvad), siis kannatab  ghee suuri kuumuseid. Gheed ei pea hoidma külmkapis, kuid kindlasti tuleb meeles pidada seda, et riknemise vältimiseks ei tohi see kokku puutuda niiskusega, mistõttu tõsta gheed alati kuiva ja puhta lusikaga. 

Juba väike kogus gheed, annab toidule maitse. Kasuta seda võileivamäärdena, hommikupudrus, küpsetamiseks, praadimiseks või erinevate köögiviljade röstimiseks. Sobib ideaalselt ka roogade täiustamiseks, kuna annab toitudele juurde suurepärase maitse. Lisaks on sel mitmeid kasulikke omadusi - soodustab seedimist, puhastab keha toksiinidest, teravdab silmi, alandab kolestorooli ja tugevdab immuunsüsteemi.




Selitatud võid saab osta kindlasti mahekauplustest, kuid üha enam kohtab seda ka tavalistes toidupoodides. Poest ostetud toote hind on suhteliselt kõrge, kuid õnneks saab seda väga edukalt (ja soodsalt) ka ise kodus valmistada. Selleks on vaja paksupõhjalist potti, lusikat (vahukulpi), sõela kurnamiseks ning toorainena võid (82%). Protsessi käigus on oluline pisut aega varuda, sest ghee valmistamiseks peab võid sulatama rahulikult madalal kuumusel. Vastasel juhul on oht kõrbemiseks ning siis ei valmi lõpptulemus soovitult. Valmistamine võtab aega ca 30 minutit.

29. november 2015

Teistmoodi kamajahupirukas

Seesugust pirukast valmistan ma üldiselt siis, kui kiiresti-kiiresti vaja miskit magusat meisterdada. Seda kas siis ootamatute külaliste saabumisel või õhtuse kohvi kõrvale. Ega see miski uudne idee ei ole, aga igakord seda küpsetist tehes luban endale, et kohe varsti teen seda jälle. Seesugune küpsetis maitseb kuidagi nii lihtsalt, lisaks ei nõua rohkelt aega ning on üleüldse kõigi lemmik:)
Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht 25.11.2015


26. november 2015

Minu tervislik ja täiesti patuvaba uus kokaraamat ning RAAMATULOOS!

Ma olen viimastel päevadel hõljunud rõõmust justkui pilvedel. Miks? Sellepärast, et ilmunud on minu uus kokaraamat, mis on järg uskumatult populaarseks osutunud Paleo magusaraamatule ning seetõttu kannab uus üllitis nimetust: "Paleo. Patuvabad agustoidud ja koogid 2 ... jätkame magusalainel" 


Ma olen viimase aastaga niipalju erinevaid tervislikke kooke/magustoite küpsetanud ja proovinud ning seetõttu on minult palju küsitud, et mis ma nende retseptidega teen .... mitte kuskil need justkui ei avaldu. Nüüd on aga põhjus Teie ees - kõik need parimad katsetused on peidus minu uue kokaraamatu vahel! Mis siin salata - uus kokaraamat on täpselt sama tervislik ja patuvaba nagu selle sama kokaraamatu vanem õde, aga siiski pisikese vahega. Minu paleo magusaraamatu teisesi osast võite leida veelgi rohkem (aga ikka sama lihtsaid) põnevaid koogikesi, kreemjaid juustukooke, nostalgilisi avastusi, põnevaid hoidiseid, krõbedaid küpsiseid, tummiseid magustoite, suus-sulavaid kompvekke, jahutavaid ahvatlusi ning ka erinevaid hommikusööke, mis selles raamatus olulise osa saavad. Mis aga kõige tähtsam – need on ikka kõik paleo-sõbralikud tervislikud maiused, mis valmistatud ilma suhkru, gluteeni ja suures osas ka laktoosita! Vabad igasugustest lisaainetest, nisujahust ning suhkrust. Kokku leiate minu uue kokaraamatu kaante vahelt 65 tervislikku maiust, mis ei nõua ka keerukat poenimekirja!


Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid 2 ...jätkame magusalainel (2015)
Tekst ja retseptid: Ragne Värk
Fotod: Ragne Värk
Autorifotod esikaanel, sisekaantel ning lk 4, 7, 20, 39, 77, 132 ja 133: Kerli Sosi
Toimetaja: Tiiu Ilu
Kujundaja: Aila Utsu-Püttsepp
Projektijuht: Lia Virkus
Väljaandja: AS Ajakirjade Kirjastus.
Täpsemalt saab uurida ka Rahva Raamatu kodulehelt: Paleo kokaraamat
NB! Pärnu Rahva Raamatust on võimalik osta minu autogrammiga raamat;)

Ja loomulikult ei ole ma kiidusõnadega kitsi, sest see kokaraamat ei valminud kindlasti üksi. Mul on nii hea meel, et selle raamatu valmimisele aitas kaasa sama meeskond, mis esimese raamatu puhulgi. Seetõttu suurimad tänud keeletoimetaja Tiiule ja kujundaja Ailale. Minu siiras pai armsale Lia Virkusele. Fotograaf Kerlile samuti üks suu-suur pai. Üks siiras aitäh ka paleo eestvedaja Ardi Ravalepikule, kes aitas retseptide osas soovitusi anda. Ja muidugi tänan oma kallist pere: Olavit ja Andrit, kes raamatu valmimisele loomulikult nõu ja jõuga abistasid. On oluline, et ka pere pisematele need maiused maitseksid!
Atäh ka Bless This Mess, Homeart ja Mavi Keraamika!

Ja nagu ikka, siis traditsiooniliselt toimub ka raamatuloos! Palun andke siin postituse all kommentaariga teada, millised on Teie tervislikud lemmikmagustoidud ning juba 1. detsembri õhtul loosin välja kõigi vastajate vahel välja 2 sedasama allkirjastatud Paleo magusaraamatut! 

Vaata ka pisikest lõiku minu instagram-lehelt: uus kokaraamat



24. november 2015

Kokasaate "Milline maitse" teine osa ja pildikesi elust lava taga...

Eile oli siis kokasaate teine osa, mis mulle ausalt öeldes meeldis pisut rohkem, kui esimene osa. Need 12 edasipääsenud inimest pakkusid tõesti imehäid toite - igalühel oma olemus ja maitse. Mida ma ise soovitan? No Piibe võrratut Tähekooki lihtsalt peab proovima - see on mõnusalt karamelline, pisut kohev, pisut tummine, ülimalt maitsva kreemi ja põneva tekstuuriga, mis tekib tänu õhulistele beseekihtidele. See kook ei ole üleliia magus ning võrdleksin seda pisut Kass Arturi koogi magususega. Nii, et kui see Teile meeldib, siis Piibe kook meeldib kohe kindlasti! Maitsvaid toite oli veelgi ja pean ütlema, et 12 edasijõudnut oli hea valik. Võtame näiteks Jane, kes sekunditega tervelt kanalt kondid eemaldab, ise sel ajal juttu rääkides ja naljatades;) Kes teeb järele? Mina ei oska:)

Alljärgnevalt aga pisike pildivalik sellest, mis toimus eilses saates:
Fotod: Martin Dremljuga




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails