28. veebruar 2010

Kodutehtud kondenspiim


Mul on enda üle täiesti hea meel. Internetis kolades, avastasin, et üht minu lemmikmaiust on ülilihtne valmistada ning vaja läheb nii vähe koostisained. Nüüd on kondenspiim valmis ning selle maitsva maiusega pisikesed purgikesed täidetud. Tegelikult on needsamad purgid juba mitu korda tühjaks saanud. Nüüd on tavaline nähtus see, kus Ragne lusikaga jälle külmkapi poole suundub ja kondenspiima purki rüüstama asub... nii hea!
1 l piima
300 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Lase piim koos suhkrutega keema. Seejärel kuumuta segu keskmisel kuumusel ca 1 tund, kuni kondenspiima paksenemiseni. Ongi valmis! (Kui tahad karamellisemat nö ülekeedetud kondenspiima, siis lase kauem keeda)
 
Valmistamiseks on vaja vaid suhkrut ja piima.

27. veebruar 2010

Kiluvõileivad kastme kuues

/Prindi retsept/

Mul on plaan juba ammu-ammu teha omaküpsetatud leiba kiluriba lisandiga, aga no kuidagi ei jõua selle tegemiseni. Annan lubaduse, et märtsikuus teen plaani teoks! Seegi kord ostsin poest vürtsikilusid. Pean häbiga tunnistama, et ei valinud vana head Tallinna vürtsikilu plekist karpi, vaid haarasin poeriilulilt ühe paki juba puhastatud varianti. Pool kulus neist võileivatordi kaunistamisele ja ülejäänud juba ammu-ammu isu tekitanud kõige tavalisematele kiluvõileibadele. Kergelt praetud koduleib, kilu, keedetud munad ja kaste, katteks rohkelt tilli, jahvatatud musta pipart ning meresoola..... ma vist ei pea mainima selle võileiva maitsvust. Ps! Kastet jääb veidi järele, aga seda saab kasutada ju õhtuste kiluleibade tegemisel....


2 viilu leiba (kasutasin seemneleiba, see on praetult nii aromaatne)
võid

3-4 puhastatud vürtsikilu

1 keedetud muna (oh seda õnne, kui satub ilus kollane maamuna kapis leiduma)
meresoola

pipart
tilli


Kaste:

1 sl hapukoort
1 sl majoneesi
0,5 sl sinepit

Rösti kergelt õlisel kuumal pannil leivaviilud mõlemalt poolt kuldseks. Määri peale või ning aseta peale olenavalt suurusest kilu või kilud ning munaviilud. Sega kastmeained omavahel ning kata sellega munaviilud. Kõige peale raputa peenestatud meresoola, jahvatatud musta pipart ning rohkelt hakitud tilli.

23. veebruar 2010

Karaskikook röstitud seemnete, kartulikreemi ja leivakrõpsudega

/Prindi retsept/

Kuna aeg on juba sobilik, siis postitan blogisse veidi pidulikuma, ja natuke teistsuguse soolase koogikese. See maitsev veidi karaskine, veidi kartuline koogike valmis Eesti Vabariigi aastapäeva puhul. Mis seal salata, oma rolli mängis selles ka hetkel nami-namis toimuv traditsiooniline (võib vist ehk juba nii öelda) 24.veebruarile pühendatud koogivõistlus. Tegelikult on tegemist mõnusa kooskokkamisega, kus võimalik ideid hankida ning teiste postitatud kooke silmadega ahmida. Minu karaskikoogi idee põhjaks on kõige tavalisem võileivatort, ainult et saia asemel on koduküpsetatud ahjuvärske karask erinevate seemnetega, mille vahele on peidetud kartulikreem. Erinevaid eesti sümbolitega kujundeid koogilt otsida ei tasu, küll aga on koogi sisusse peidetud peotäis eestimaisust – karask, kartulid, kilu ning laeivakrõpsud. Soovitan kindlasti proovida, juba sellepärast et karaski näol on tegemist kõige lihtsamini valmiva retseptiga üldse!

Karask:
4 sl erinevaid seemneid (päevalille-, kõrvitsa-, seesamiseemneid)
1 dl nisujahu
4 dl odrajahu

1 sl suhkrut

1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
5 dl hapupiima
1 muna

Kartulikreem:

0,5 sibulat
500 g keedetud kartuleid
225 g hapukoort
100 g merevaigu sulatatud juustu

50 g majoneesi

1 tl mädarõigast
soola,pipart


Immutamiseks:
2 dl keeva vett

0,5 puljongikubikut

Kaunistuseks: hapukoort, leivakrõpse, viinamarju, vürtsikilu, peterselli

Rösti kuival kuumal pannil seemneid mõni minut. Seejärel sega röstitud seemned kokku kuivainetega. Lisa hapupiim ja muna. Sega kõik ühtlaseks ning pane küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi (kasutasin 25x17cm vormi). Küpseta 180 kraadi juures 45 minutit.

Kreemi valmistamiseks haki sibul väikesteks tükkideks ning prae pannil õlis klaasjaks. Seejärel vahusta mikeriga kõik kreemi koostisained ühtlaseks massiks, maitsesta soola ja pipraga.

Valmista 2 dl keevast veest ja poolest puljongikuubikust puljong. Lõika veidi jahtunud karask pooleks ning immuta lõikepooli puljongiga (kasuta ära kogu vedelik, nii jääb lõpptulemus mahlane!). Määri seejärel põhjale kartulikreem, aseta peale teine karaskipool ning määri äärtest ja pealt järelejäänud kartulikreemiga. Aseta kook jahedasse vähemalt 6 tunniks maitsestuma..

Serveerimisel kata ääred ja pealmine osa hapukoorega. Äärtele raputa veidi hakitud peterselli. Peale aseta kilusse mähitud viinamarja veerandikud ning leivakrõpsud*.

* Leivakrõpsude valmistamiseks lõika leivast hästi õhukesed ruudukujulised viilud, need lõika omakorda diagonaalelt pooleks, et moodustuksid kolmnurgad. Küpseta neid 200 kraadi juures seni kuni leivakolmurgad on krõbedad!


21. veebruar 2010

Röstitud kikerherned, millest võib sõltuvusse sattuda

Mul oli juba pikemat aega isu, neid nami-nami Liibanoni õhtul tehtud röstitud maiuseid proovida. Pisike tõrge tekkis aga kikerherneste kättesaamisega Pärnust, no lihtsalt ei leidu neid siin meie kaubanduses. Viimastel nädalatel on aga Pärnus asuv Kaumehe hulgiladu mind igasugu erinevate toodetega üllatada suutnud, nii leidusid riiulis maisi- ja hernepurgikeste kõrval uhkelt ka kikerherned. Ostsin kohe mitu purki ja tagavaraks ka, sest kunagi ei tea millal Pärnu ainukesest kikerherneid müüdavast poest need otsa võivad saada. Need röstitud maiused on lausa nuhtluseks, võtad ühe, siis kaks ja siis enam ei piirdu nii väikese kogusega, ikka pihuga, kuni kõik on otsas. Panen kirja retsepti ja maitseained, mida mina kasutasin, muidugi võib aga meelepärase maitse aga lemmikmaitseainetest ise kokku segada.


1 purk (400g) konserveeritud kikerherneid
oliiviõli

soola erinevaid maitseaineid (kasutasin koriandrit, magusa paprika pulbrit, cayenne pipart, ducros pasta maitseainesegu)

Nõruta kikerherned hoolega sõelal, lase nõrguda vähemalt 10 minutit ning seejärel patsuta need köögipaberiga kuivaks. Kuivanud kikerhernestele lisa õli. Raputa kõik korralikult segamini. Lisa maitsejärgi soola ja erinevad maitseained (maitsestamise käigus maitse kikerherneid, kas maitseaineid on lisatud piisavalt).

Laota kikerherned ühekordse kihina küpsetuspaberiga laotud ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadises ahjus (soovitavalt pöördõhuga režiimil) ca 50 minutit ehk seni kuni kikerherned on krõmpsud.

19. veebruar 2010

Kohevas kuues kartuli-küüslaugupuder


Miskit soolast ka nende kõikide magusate postituste vahele. Hetkel vaatan aknast välja ja tundub, et vaid tunni ajaga on mu auto väljas muutunud lihtsalt lumekuhjaks, uskumatu, kui palju lund võib sealt ülevalt poolt alla sadada. Lapsega vamkriga õues liikudes tekib kohati tunne, et tassin enamus aega vankrit ise süles, kuna kõnniteed eraldavad teeribad on lihtsalt nii kõrged. Sellise jaheda ilma jätkuks aga nõuab tänane ilm õhtusöögiks miskit toitvat ja õrnalt küüslaugust aimatavat kõhutäit. Lihtne kartulipuder röstitud küüslauguga oleks enam kui sobilik. Kindlasti soovitan ka piiluda tänas Rannamõisa linnuliha blogi postitust!


1 kg kartuleid
5 suurt küüslauguküünt

3 sl võid
2,5 dl sooja piima
soola


Koori kartulid ning keeda need 1 tl soolaga maitsestatud vees pehmeks. Samal ajal rösti ahjus koorega küüslauguküüned 200 kraadi juures 10 minutit ning seejärel libista pehme sisu koortest välja.

Valmis kartulitelt vala keeduvesi ära. Lisa kartulitele röstitud küüslauguküüned, või ja soe piim ning tambi kõik ühtlaseks pudruks. Maitsesta soolaga.

15. veebruar 2010

Vastlakuklid, seltsiks maasikad

/Prindi retsept/

No nii, homme ongi vastlad. Eelnevas postituses mainisin, et lihtsalt ei suutnud enam oodata ning valmistasin juba pühapäeval vastlakukleid... nii head olid. Nädalavahetusest algab tegelikult nä vastlakukli ralli, sest täna pistsin veel ühe kuklikese õhtuooteks kõhtu, homme pean kindlasti neid maitsma ning ka ühisel vastlapäeva üritusel töökaaslastega on vastlakuklid menüüs. Mul on ausalt öeldes tõsine nõrkus suurte pontsakate vahukoorest tulvil vastlakuklite vastu...siin siis retsept (vajadusel suurenda täidise kogust).. Otsustusvõimetuna, ei suutnud ma otsustada kas peidan kuklitesse traditsioonilist pohlamoosi või suvel korjatud maasikaid. Lõpuks otsustasin viimaste kasuks....õigesti tegin! Kusjuures, kui vähegi aega ja viitsimist, siis meisterdage vastlakuklid ise. Oma kätega ja oma ahjus küpsenud kuklid on ikka kõige kõige paremad!

8 tk

3 dl leiget piima

25 g pärmi
9 dl jahu

1 dl suhkrut
1 tl soola

0,5 tl kardemoni
1 riivitud sidruni koor

0,5 lahtiklopitud muna (ülejäänud peale määrimiseks)
100 g sulatatud ja jahutatud võid

Täidis:
maasikaid
1 pk (200ml) rõõska koort (35%)
2 sl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut
tuhksuhkrut kaunistuseks


Sulata leiges piimas pärm, lisa 4 dl jahu ja sega ühtlaseks massiks. Kata rätikuga ja lase pool tundi soojas kohas kerkida. Seejärel lisa suhkur, sool kardemon, riivitud sidruni koor ja pool muna. Lisa pidevalt sõtkudes juurde ülejäänud jahu (5dl). Kõige lõpuks lisa taignale sulatatud või. Sõtku ühtlaseks (tainas peab lööma käte küljest lahti ja jääma ilus läikiv). Lase taignal uuesti ca 30 minutit soojas kohas rätiku all kerkida.

Kerkinud tainas jaga kaheksaks osaks ning vormi peopesade vahel pisikesed pallikesed. Pane ahjuplaadile ning lase enne ahju panemist 15 minutit kerkida. Seejärel pintselda kuklid üle munaga ning küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Täidise jaoks vahusta rõõsk koor. Vahustamise lõpu poole lisa suhkrud ning vahusta tugevaks vahuks. Lõika küpsenud kuklitel müts pealt ära uurista veidi saia sisu välja ning pista uuristatud aukudesse mõned sulanud maasikad (eeldades, et kasutad külmutatud marju:)) Kata pealt vahukoorega ning aseta müts uuesti peale. Kaunistamiseks puista kuklid üle tuhksuhkruga!


14. veebruar 2010

Vaesed rüütlid rikkal moel

Ma lihtsalt pean mainime kui produktiivne on tänane päev olnud: olen küpsetanud ja meisterdanud maasikatega vastlakukleid (ei suutnud enam vastlateni oodata), uurinud ja katsetanud pardifilee valmistamise võlusid (seda siis Rannamõisa Linnuliha blogi jaoks)… lisaks on valmis saanud veel homme töö juurde sünnipäeva puhuks tehtud dominotrühvlid, koduküpsetatud leib ning New Yorgi juustukook. Hommik algas aga vaeste rüütlite tegemisega, seda aga siis natuke uhkemas võtmes – maasikate, kondenspiima, röstitud banaanide ja metsapähklitega – tõeline maius ja sõbrapäevale kohane hommikupoolik.


neljale

8 saiaviilu
2 muna

2 dl piima

2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

näpuotsatäis soola
0,5 tl kaneeli
peotäis maasikaid (mul oli veel sügavkülmas viimane karp järel)
1 banaan
4-5 tl kondenspiima
4-5 tl metsapähkleid, purustatuna
tuhksuhkrut


Klopi omavahel kokku munad, piim, suhkur, vanillisuhkur, sool ja kaneel. Pista saiaviilud mõlema poolega muna-piimasegusse ning aseta need kuumale kergelt õliga kaetud pannile. Prae saiaviilud mõlemalt poolt kuldpruuniks ning aseta taldrikule. Viiluta banaan ning prae need pärast saiade küpsetamist pannil mõlemalt korraks läbi.

Paetud saiaviilude peale vala kondenspiim, aseta peale banaaniviilud ja maasikad ning raputa üle metsapähklipuru ja tuhksuhkruga.


9. veebruar 2010

Apelsinimaiguline kaerahelbe-riisikook

/Prindi retsept/

Seda kooki tegin ma esmakordselt nädalajagu tagasi. Nagu ikka, kritseldan ma söögitegemise käigus valmiva retsepti paberinurgale, et see siis hiljem arvutisse talletada. Võtsingi õhtul kätte ja hakkasin täpset retsepti ümber kirjutama. Millegipärast olid aga osade ainete kogused nagu väiksemad ning osad üldse puudu.... mäletasin, et suhkrukogus oli suurem ning munad oleks ka justkui retseptis esindatud olnud. Täpseid koguseid aga enam lihtsalt ei mäleta. Nii tegingi seda kooki sel nädalavahetusel uuesti ja nüüd on õige retsept ilusti olemas. Tegemist on patuselt maitsva koogiga, kus kerget rolli mängib täidisesse peidetud aplesinine mekk...proovige.

Lisaks tahtsin ma tänada kõiki positiivse vastukaja eest seoses minu toimetatava uue linnuliha blogiga. Olen saanud uskumatult palju tagasisidet - aitäh veelkord! Ja kui Teil leidub mõni maitsev retsept, siis need on kõik oodatud Rannamõisa poolt korraldatud retseptivõistlusele.


Põhi ja kate:
1,5 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
4 dl neljaviljahelbeid
1,5 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

150 g võid, sulatatuna

Täidis:

9 dl piima
175 g riisihelbeid

2 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
1 apelsini riivitud koor+ sellest pigistatud mahl
0,5 tl kaneeli

1 muna

Sega omavahel suhkur, sool, neljaviljahelbed, jahu ja küpsetuspulber. Lisa sulatatud või ning sega ühtlaseks massiks.

Täidise valmistamiseks pane piim koos riisihelvestega keema (keskmisel kuumusel). Lisa suhkur, vanillisuhkur, sool, apelsini riivitud koor ning sellest pigistatud mahl. Aeg-ajalt segades keeda kõik ilusti pudruks. Kõige viimasena lisa riisimassi kaneel ja muna ning sega kõik ühtlaseks massiks.

Vooderda 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Suru 2/3 varasemalt valmistatud kaerahelbetainast vormi põhja. Vala peale riisitäidis ning kata ülejäänud kaerahelbetainaga. Küpseta ahjus 180kraadi juures 35 minutit. Lase jahtuda ning serveeri.

5. veebruar 2010

Riivleivarull mee ja hapukooretäidisega

Tegemist on maitsva rullbiskviidiga, kus jahu asemel on kasutatud riivleiba. Minu arvates superhea vaheldus tavapärasele nisujahust koostatud biskviidile. Võrreldes tavalise rullbiskviidiga, lisab riivleib küpsetisele nö erksust. Eriti hästi sobib vahele mee-hapukoore täidis.


Taigen:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl riivleiba

1 dl kartulitärklist

1 tl küpsetuspulbrit 

 Täidis:
2 sl mett

250g-400 g hapukoort
vett või piima (põhja niisutamiseks)

Mikserda munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa munavahule küpsetuspulbriga segatud riivleib ja kartulitärklis ning sega ettevaatlikult. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (kasutasin 24x35 cm suurust plaati) ja küpseta 225°C juures umbes 5 minutit või seni kuni pealt kenasti kuldpruun. (Ole küpsemise ajal ahju lähedal, sest taigen küpseb kiiresti. Liiga küpsenud taigen muutub krõbedaks ning seda ei ole võimalik rulli keerata). 
 
Kummuta valmis taigen kergelt tuhksuhkruga kaetud küpsetuspaberile. Selleks, et rullbiskviit ära ei kuiva, piserda seda pealt natuke veega. Seejärel keera biskviitpõhi küpsetuspaberi abil rulli ning jäta paariks minutiks jahtuma. Jahtunud põhi rulli lahti ning määri pealt meega. Selle peale pane hapukoor ning silu see ilusti laiali. Rulli kook uuesti ettevaatlikult küpsetuspaberi abil kokku ning jäta jahedasse seisma ca 4-5 tunniks. Serveeri.

3. veebruar 2010

Kodutehtud jäätis šokolaadiküpsiste ja Vana Tallinna kreemlikööri täidisega

/Prindi retsept/

Minult on üllatuslikult juba päritud, kas jätan seoses uue Rannamõisa blogi-projektiga oma siinse kokkama-blogi soiku? Mis-mis?.....mitte mingil juhul, minu köögist jagub ja valmib maitseid mõlemale blogile. Selle tõestuseks küpsetasin ma tohutu head kaerahelbe-riisikooki, mille täpsed ained ja kogused olin ma koogi tegemise käigus kahjuks unustanud osaliselt üles kirjutada. Nädalavahetuseks valmib aga uus riisikook, nii et nädala lõpus või järgmise alguses on oodata retsepti. Praegu aga üks mu lemmik-kodutehtud jäätise retsept...lihtsalt jumalik, kuidas Vana Tallinna kreemliköör koos küpsistega sellesse jäätisesse sobib. Väljas on küll külm, aga ühe jumaliku jäätise järele on ikka vast isu!


6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima

180 g šokolaadimaitselisi küpsiseid (näiteks Selga)
6 cl Vana Tallinna kreemlikööri

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Tükelda noaga küpsised väiksemateks tükkideks. Lisa küpsisepurule kreemliköör ja sega korralikult läbi. Seejärel sega küpsisesegu vahukoore-kondenspiima massile. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails