19. aprill 2024

Nuudlid kana ja teriyaki-sojakastmega

See roog lihtsalt viib keele alla. Nii lihtne, nii maitserikas ja nii mõnus! Kui soovid lihtsasti ja ilma suurema vaevata valmistada maitsvat lõunasööki, siis üks retseptisoovitus on siin!


Kogus: 2
Valmistamisaeg: 15-20min

150 g munanuudleid
200 g kanakintsuliha
soola, pipart

Kaste
1 sl võid
2 küüslauguküünt, tükeldatuna
2 sl sojakastet
2 tl pruuni suhkrut
2 sl teriyaki kastet
2 sl majoneesi
2 sl vett
0,5-1 tl sriracha kastet
1-2 tl sidrunist pressitud mahla

Keeda munanuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt (keetmiseks kulub ca 4 minutit). Tükelda kanaliha ja prae pannil valmis, vahepeal maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale.

Sulata pannil või, lisa tükeldatud küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile ülejäänud komponendid ja kuumuta madalal kuumusel segunemiseni. Tõsta pannile nuudlid ja sega läbi, et kõik saaks kastmega kokku. Viimasena lisa kanaliha. Maitsesta vajadusel ja serveeri.


16. aprill 2024

Lihtne kanakarri

Karriroogade austajatele üks meeldivalt kiiresti valmiv kanakarri. Soovi korral võid roale lisada ka tšillit!

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20min

1 sibul
3 küüslauguküünt
1 sl hakitud ingverit
500 g kanakintsuliha
soola, pipart, suhkrut
2 sl karripulbrit
1 prk (400g) kreemjat kookospiima
1 prk (400g) purustatud tomateid
75 g spinatilehti
sidrunimahla (maitsestamiseks)

Tükelda sibul ja küüslauguküüned. Kuumuta pannil õli ja prae sibulatükid pehmeks, lisa küüslauk ja ingver. Lõika kanaliha väiksemateks tükkideks ja tõsta pannile. Maitsesta soola ja pipraga. Prae segades mõned minutid. Seejärel sega juurde karripulber. Kuumuta läbi ja lisa kookospiim ja purustatud tomatid.

Hauta keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Umbes 5 minutit enne valmimist sega juurde spinatilehed. Maitsesta lõplikult soola, pipra, suhkru ja sidrunimahlaga. Serveeri riisiga!


15. aprill 2024

Tummine hakklihasupp

Üks minu lemmiksuppe on Teie ees. Mõnusalt toitev ja nii hea! See sobib valmistamiseks jahedamal hooajal ... seega, vaadates siinseid ilmasid, siis praktiliselt koguaeg võid seda suppi meisterdada!

Kui oled vürtsikama maitse austaja, siis võid julgesti suurendada tšilli kogust.

Kogus: kuuele
Valmistamisaeg: 30 min

1 väiksem sibul
2 küüslauguküünt
1 paprika
1 porru valge osa
175 g porgandit
300 g kartuleid
500 g hakkliha
1 tl tšillit, hakituna
2 sl paprikapulbrit
1 tl vürtsköömneid
1 tl kuivatatud ürte
5 dl puljongit
2 prk purustatud tomateid
1 prk konservube
soola, pipart

Tükelda sibul, küüslauguküüned ja paprika, viiluta porru. Koori ja tükelda porgand ja kartulid. Kuumuta potis õli, lisa sibul, kuumuta läbi. Seejärel lisa küüslauk, paprikatükid ja porruviilud. Minuti pärast lisa hakkliha, maitsesta soola-pipraga ja tõsta potti porgand, kartulid ja tšilli. Kuumuta hakkliha roosaka värvuse kadumiseni ja sega siis juurde paprikapulber, vürtsköömned ja ürdid.

Vala potti puljong ja purustatud tomatid. Lase supil keema tõusta ja kuumuta siis keskmisel kuumusel köögiviljade pehmenemiseni. Kõige viimasena sega juurde konservoad. Maitsesta lõplikult ja serveeri.


13. aprill 2024

Lihtne idee lõunasöögiks: kodujuustu-makrasalat

See salat on tõeline üllataja, mida hea pakkuda iseseisva roana või siis grillitud liha kõrvale. 

Kogus: 3-4
Valmistamisaeg:20 min

225 g värsket kurki
150 g külmutatud herneid
3 keedetud muna
200 g makrat
150 g riivitud juustu
250 g kodujuustu
100 g majoneesi
75 g Kreeka jogurtit
kimbuke tilli, hakituna
soola, pipart

Tükelda kurk, raputa peale soola ning tõsta kurgitükid sõelale nõrguma, et üleliigne vedelik väljuks. Vala hernestele peale kuum vesi mõneks minutiks, nõruta seejärel. Tükelda munad ja makra. Pane kõik salatikomponendid kaussi, maitsesta soola ja pipraga ning sega ettevaatlikult segamini.


12. aprill 2024

Kihiline šokolaadikook

Tummine ja šokolaadine maius. See on kook, mis valmib ühe suure vormi asemel erinevatesse klaasidesse. Nii püsib koogike ilusti koos ka siis, kui kardad, et maius õigeks ajaks soovitult ei tahene. 

See magustoit koosneb neljast erinevast kihist - küpsised, tumeda šokolaadi kiht, valge šokolaadi kiht ja vahukoor. Kõik see kokku teeb ühe tõeliselt mõnusa ampsu, mida sobiv pakkuda nii külalistele pidupäeva puhul kui ka argipäeval. 


Valmistamiseks: 20 min + tahenemisaeg
Kogus: 10-15 tk (oleneb klaaside suurusest)

(kakao)küpsiseid

Täidis:
200 g tumedat šokolaadi
300 g valget šokolaadi
250 g hapukoort
350 ml rõõska koort (35%)
400 g kohupiimapastat

Kate:
250 ml rõõska koort (35%)

Peale: marju või muud meelepärast

Peenesta küpsised ja pane meelepärane kogus klaasidesse. Sulata šokolaadid erinevates kaussides veevannil. Sulatatud tumedale šokolaadile sega juurde hapukoor. Vahusta koor ja lisa sellest pool šokolaadi-hapukooresegusse. Jaota segu klaasidesse.

Sega valge šokolaad kohupiimaga. Lisa segades ülejäänud vahukoor. Tõsta klaasidesse tumeda šokolaadikihi peale. Katteks vahusta 250 ml vahukoort tugevaks vahuks ja lisa kõige peale. Hoia külmas  (võimalusel vähemalt paar tundi). Kaunista ja serveeri.


5. aprill 2024

Ribid - need mõnusalt pehmed ja suussulavad

Tuleb tunnistada, et ahjus küpsetatud ribi on üks mu kodustest hittidest. Tegemist on mõnusa mugavustoiduga, mille valmistamisele ei pea pikalt vaeva nägema. Teen neid igakord omamoodi, vastavalt sellele, mis külmkapis leidumas on. Üks variant on aga selline:

Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 5 min + küpsemisaeg 2h 30 min

1,5 kg searibi
soola, pipart
3 sl teriyaki kastet
1 tl srirachat
5 kadakamarja
1 rosmariinioks
1,5 dl punast veini
1 sl oliiviõli
 

Maitsesta ribid julgelt soola ja pipraga kokku. Hõõru kokku teriyaki kastme ja srirachaga. Tõsta ribid ahjuvormi, lisa kadakamarjad, rosmariin ja vala juurde vein. Nirista ribidele oliiviõli. Küpseta 230°C juures 15 min, seejärel aseta vormile peale kaas, alanda kuumus 160 kraadile ning küpseta veel 2 h ja 15 min. Serveeri näiteks kartulipüreega!


4. aprill 2024

Kreemjas lillkapsapüreesupp

Midagi head püreesuppide austajatele. See supp on kreemjas, lihtne ja maitsev! Paku seda suppi meelepäraste lisanditega. Raputa peale oma lemmikjuustu ja saiakrutoone või hoopis lisa supile suitsukanaviile ning maitserohelist.

Kogus: 4
Valmistamisaeg: 25 minutit

1 kg lillkapsast
4 küüslauguküünt
1 sibul
1,6 l puljongit
2 peotäit riivitud juustu
soola, pipart

Pane lillkapsaõisikud, pooleks lõigatud küüslauguküüned ja neljaks lõigatud sibul koos puljongiga potti. Lase keema tõusta ning keeda siis keskmisel kuumusel lillkapsa pehmenemiseni. Püreesta supp, lisa seejärel riivjuust. Kuumuta kiirelt läbi ja maitsesta lõplikult. Serveeri meelepäraste lisanditega!


2. aprill 2024

Imelihtne pelmeenipann

Retsept juhuks, kui tõesti väga pikalt köögis mässata ei viitsi. Tegemist on väga kiiresti valmiva lõunasöögiga, mis valminult on nagu lasanjet meenutav panniroog!


Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 20 minutit

350 g pelmeene
soola, pipart
225 g pastakastet
3 muna
50 g riivitud juustu

Keeda pelmeenid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Kuumuta pannil pisut õli ning prae selles keedetud pelmeene. Lisa pastakaste ning sega kõik korralikult läbi. Seejärel tee rooga 3 pisikest pesa ning löö munad sellesse. Maitsesta soola-pipraga ning raputa peale riivjuust. Lase madalal kuumusel kaane alla roal valmida kuni munade hüübimiseni.


14. märts 2024

Sidruni ja rosmariiniga küpsetatud kuldmerikoger

Selle postitusega kutsun ma teid kalale! Õigemini siis kalale Promo Cash&Carry kauplusesse, kus on lihtsalt uskumatult laia valikuga kalalett. Ma võin öelda, et seal on tõepoolest miskit igale kalasõbrale. Ja kui oled oma valiku teinud, siis Promo Cash&Carry pakub ka sealsamas erinevaid kala ettevalmistamise teenuseid, olgu selleks siis soomuste eemaldamine, fileerimine, kalasteikide valmistamine, puhastamine või isegi soolamine ja maitsestamine. Need teenused on kusjuures kalaostjale kõik TASUTA! Ülimugav, eks! Vaata täpsemalt siit: https://epromo.ee/varske-kala-ja-mereandide-osakond


Mina valisin sealsest kalaletist endale 2 ilusat ja mõnusalt pontsakat kuldmerikogerit, sest just selle kalaga saan ma valmistada üht oma firmarooga. Tegelikult on tegemist üsnagi lihtsa retseptiga, aga lihtsuses peitubki võlu! Selle kalaroa puhul meeldib mulle, et kala enda maitse saab omajagu särada, samas lisavad kerget maitset sidrun, küüslauk, till ja rosmariin. Viimast ärge kindlasti lisamata jätke. Kui rosmariin ei ole meeltmööda, siis võin kinnitada, et see annab kerget maitsenooti ja sobib igaljuhul selle kalaga. Kuldmerikoger on mul tavaliselt valituks osutunud just seetõttu, kuna sel on parajalt liha ning suuremalt osalt puuduvad ebameeldivad imepisikesed kondikesed, mis alati söömist häirivad. 

Ma valmistan seda kala tervelt koos peaga. Nii on seda ülimõnus valmistada ja serveerida. Grillimise hooaeg on samuti tulemas ja tegelikult sobib see roog grillil valmistamiseks veel eriti hästi. Tõsi, olen talvisel hooajal seda valmistanud suurepäraselt ka koduahjus. Nii, et see retsept sobib nii kala valmistamiseks ahjus kui ka grillil. Promo Cash&Carry kauplusest ostsin terved kalad ja palusin siis kala puhastada ja soomustest eemaldada. No see võttis teenindajal tõepoolest vaid paar minutit aega, kui mulle juba ulatati pakitult 2 korralikult puhastatud kalahakatist. Jääb kodus ära see puhastamise vaev, arvestades, et isetehes kuluks selleks kordades rohkem aega, kui poes juba oskaja teenindaja seda teeb. 


Niisiis soovitan ma kõikidel minna poodi kalale Promo Cash&Carry kauplusesse. Kalavalik on suur, hinnad sõbralikud ja boonusena saad seal lisateenusena kala kodus valmistamiseks ettevalmistada. Nii mugv!

Ja kui nüüd juhtub, et värskest kalaletist ikkagi ei leia soovitut, siis selles kaupluses on ka väga muljetavaldav sügavkülmutatud kalalett. Kiika kindlasti ka sinna, ma olen tavaliselt ostnud sealt ülimalt hea hinnaga külmutatud krevette;) 

PS! Külasta kindlasti ka minu instagrami, kust leiad täiendavat infot postituse ja kala valmistamise kohta.

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit + küpsetamiseks 35-40 minutit

2 kuldmerikogerit (peaga soovi korral, aga soomusteta ja puhastatud)
soola, pipart
1 sidrun
4 küüslauguküünt
2-4 tillioksa
2 rosmariinioksa
1 sl oliiviõli

Võikaste:
2 sl võid
1 küüslauguküüs
1 sl hakitud tilli
1 tl roseepipart
soola

Maitsesta puhastatud kalad seest ja väljast korralikult soola ja pipraga. Täida mõlemad kalad 3 sidruniviiluga, lisa poolitatud küüslaugud ja seejärel tilli- ja rosmariinioksad. Nirista üle kergelt oliiviõliga. Tõsta kalad ahjuvormi ja küpseta 190 kraadi juures fooliumi all 30 minutit, seejärel eemalda foolium ja küpseta veel umbes 5-10 minutit. Tõsta ahjust.

Võikastme valmistamiseks pane või, peeneks hakitud küüslauguküüs, till ja rosmariin potti ja sega või sulamiseni. Lisa maitseks soola. Nirista võikastet ahjust tulnud kalale. Serveeri seda kalarooga riisi, värskete köögiviljade või kinoaga.

Retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.


7. märts 2024

Kohupiima-virsikukook

Maitsev kodune kohupiimakoogike, mis sobib valmistamiseks eriti hästi just siis, kui aega napib. 

 
Kogus: 8-10le
Valmistamisaeg: 15 minutit + küpsemisaeg

200 g digestive küpsiseid
50 g võid, sulatatuna

Täidis:
600 g teralist kohupiima vanilliga
50 g suhkrut
2 muna
50 g mandlilaaste
7-8 kompottvirsikupoolikut

Jahvata küpsised peeneks puruks ja sega kokku sulatatud võiga. Suru saadud mass küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (22cm) põhjale.

Täidise jaoks sega kohupiim suhkru ja munadega. Lisa pooled mandlilaastud ja laota täidis koogivormi. Nõruta virsikupoolikud ning laota need kohupiimasegule, surudes need kergelt täidisesse. Raputa peale ülejäänud mandlilaastud. Küpseta kooki 180 kraadi juures ca 35 minutit.


22. veebruar 2024

Purukook keedukreemiga

Kes meist ei armastaks keedukreemi. Selles on killuke nostalgiat ja kuhjaga häid maitseid. Seetõttu sobib see nii palju magustoitude ja kookide lisandiks. Soovitan proovida sedasama purukoogist inspireeritud küpsetist, kus klassikalise moosilisandi asemel on täidiseks kuhjaga keedukreemi.
See on seesugune kook, mis meeldib kindlasti kõigile keedukeemi ja ka napoleni koogi fännidele. Selles on rohkelt keedukreemitäidist, vaid õhuke kiht purukatet ja veidi tainapõhja. Kusjuures, koogi valmistamiseks valmib nii põhi kui ka kate täpselt samast tainast, mistõttu saab koogike veelgi lihtsamini valmis. 

Millal seda kooki teha? Kindlasti sobib see valmistamiseks mõneks eriliseks tähtpäevaks. 24. veebruar on saabumas ja kohe kindlasti soovitaks ma seda koogikest just selleks päevaks valmistada. Kuna see kook valmib väga lihtsalt ja ei nõua pikalt aega köögis mässamiseks, siis loomulikult võib seda ka niisama mistahes päeval valmistada, kui on lihtsalt ühe maitsva koogikese isu. 

Koogi valmistamisel tasub siis meeles pidada paari asja. Esiteks peab keedukreemine täidis piisavalt läbi küpsema, samas ei tohiks see üle küpseda. Seetõttu jäta koogike kindlasti peale küpsetamist ahju järelvalmima, nagu olen retseptis soovitanud. Teiseks soovitan ma KINDLASTI selle koogi vähemalt 1 või isegi 2 päeva varem valmis teha. Nimelt on see küpsetis parim külmkapikülmalt. Seega peale järelküpsemist ahjus tõsta kook toatemperatuurile jahtuma ja seejärel aseta külmkappi tahenema. Kooki serveeri, kui see on ööpäev külmkapis seisnud. Pole hullu, kui seda kooki ülejärgmisel päeval pärast küpsetamist serveerid. Külmkapis seisab see ilusti ja muutub täpselt selliseks, nagu vaja. 


Mitmele: 10le
Valmistamisaeg: 25 minutit + küpsemisaeg 1 tund + tahenemisaeg 6 tundi

Kreem:
200 ml vahukoort (Valio Alma)
800 ml piima (Valio Alma)
1 sidruni riivitud koor
6 munakollast
25 g nisujahu
25 g maisitärklist
200 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Purutainas:
200 g nisujahu
25 g suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
180 g võid (Valio Alma)

Kreemi valmistamiseks pane vahukoor, piim ja sidrunikoor paksupõhjalisse potti ning kuumuta keemiseni. Pane ülejäänud komponendid kaussi, lisa paar lusikatäit kuumutatud piimasegu ja vispelda ühtlaseks seguks, vajadusel lisa täiendavalt pisut piimasegu, et saavutaksid ilusti voolava munasegu. Samal ajal, kui piimasegu kuumutad, nirista valminud munasegu selle hulka. Vispelda ise samal ajal korralikult, et valmiv kreem tükki ei tõmbuks. Vispelda kreemi paksenemiseni. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda.

Valmista purutainas: tõsta kuivained kaussi, lisa või ja näpi tainas purutaoliseks massiks. Väldi ülesegamist, et segu ühtlaseks tainaks ei muutuks. Segu peab jääma purutaoline! Tõsta umbes 2/3 valminud purutainast küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale (Ø22cm). Vala vormi kreemitäidis ja raputa peale ülejäänud purutainas. Küpseta kooki 175 kraadi juures 1 tund. Seejärel lülita ahi välja ja lase koogil veel umbe 30 minutit järelküpseda (suletud ahjuuksega). Tõsta kook ahjust, lase pisut jahtuda ning tõsta kook külmkappi tahenema vähemalt 6 tunniks. Kaunista kook vahetult enne serveerimist 

Retsept valmis koostöös Valioga!


20. veebruar 2024

Apelsinimaitseline leivakreem šokolaadiga

See siin ei ole tavaline kreem, vaid leivast, õunamahlast, maitseainetest ja muudest lisanditest valmistatud imemaitsev leivamagustoit, mis sobib valmistamiseks igal ajal! Eriti sobiv on seda aga pakkuda kohe saabuva 24.veebruari puhul. Selle leivakreemi võlu peitub kohe kindlasti selle maitses, millest leiad apelsinist mekki ja šokolaadi magusat maitset. Selleks, et kreemile ka pisut iseloomu anda, sisaldab see ka tekstuuri lisavaid vaarikaid ja kuivatatud virsikuid. Kui Sulle tavaliselt leivast valmistatud magustoidud ei maitse, siis soovitan proovida sedasama kreemi – sa võid siiski üllatuda positiivselt. Leiva intensiivset maitset on mahendanud õunamahl ja maitseained.

Kui tavaliselt valmivad sedasorti leivamagustoidud suurepäraselt ka kõvaks läinud leivast, siis selle maiuse puhul soovitaksin ma siiski kasutada värsket leiba. Šokolaadi valikul soovitan lähtuda enda eelistustest. Mina kasutasin võrdses koguses valget šokolaadi ja piimašokolaadi, aga loomulikult võite kreemi valmistamiseks kasutada vaid ühte sorti šokolaadi. Kaunistamisest rääkides, siis soovitan ma lisada peale värskeid marju, need mõjuvad selle maiusega nii hästi kokku, lisades juurde pisut hapukaid toone, tekstuuri ja värskust. Lisaks soovitan seda serveerida külma piimaga või törtsu Kreeka jogurtiga. Ise eelistan esmalt piima, aga ka Kreeka jogurtiga on see väga maitsev.

Leiva valikul soovitan ma vältida köömnete ja seemnetega leiba ning erinevaid peenleibasid. Kõige paremini sobib selle magustoidu valmistamiseks traditsiooniline must leib!

Ja minu poolt üks kasulik soovitus, mida ise kasutan. Pidulikud tähtpäevad ja nädalavahetused soovitan ma veelgi erilisemaks muuta ilusate nõudega. Villeroy & Boch nõud on minu jaoks erilised ning nende Old Luxembourg sari täienes minul hiljuti uute kausikeste ja koorekannu näol. Lisaks liitusid minu olemasolevate teetassidega samast sarjast ka alustassid. Tõsi, kasutan viimaseid küll kohvitassidena, kuna need on minu arvates kohvijoomiseks lausa loodud. 

PS! Ma soovitan Kaup24 ja Hansaposti lehtedel oma lemmiknõudel silm peal hoida. Tihtipeale on näiteks Villeroy&Boch ja Iittala nõud müügis erihindadega ja neid on võimalik väga soodsate hindadega endale soetada. Samuti söögiriistad, millel ikka silma peal hoian (Villeroy&Boch Mademoiselle söögiriistad on mu lemmikud. Siinsetelt piltidelt leiad sama sarja lusikad). Kui miskit on müügist otsa saanud, siis pane endale lehel märge, et toote saabumisel saaksid sellekohase teate.

Kogus: kahele-neljale
Valmistamisaeg: 20 minutit

100 g musta leiba
3 dl õunamahla
1 tl vanilliekstrakti
50 g kuivatatud virsikuid
0,5 tl kardemoni
0,5 tl kaneeli
75 g piimašokolaadi või valget šokolaadi
50 g (külmutatud) vaarikaid
0,5 apelsini riivitud koort
1 sl pruuni suhkrut (vajadusel)
vett (vajadusel)


Peale:
marju, müslipuru, Kreeka jogurtit, piparmündilehti, piima (serveerimiseks)

Murenda leib potti, vala juurde õunamahl ja tõsta pott pliidile. Lisa vanilliekstrakt, tükeldatud virsikud, kardemon, kaneel ja lase segul keema tõusta. Vähenda pliidikuumust keskmiseni ja lisa segades šokolaaditükid. Kuumuta aeg-ajalt segades umbes 5 minutit kuni leivasegu on ühtlane ja šokolaad sulanud. Seejärel sega juurde vaarikad ja apelsini riivitud koor. Kuumuta korraks läbi, lisades vajadusel magustamiseks pruuni suhkrut ja sobiva tekstuuri saamiseks vett.

Jaota leivasupp kaussidesse, kaunista ja serveeri. Soovi korral võid leivasupile peale valada külma piima.

Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!
PS! Vaata kindlasti ka minu instagrami, kus näed sellesama leivakreemi retsepti ka videopostitusena.


14. veebruar 2024

Hapukoorejäätis soolakaramelli, šokolaadi- ja küpsisetükkidega

Hapukoorejäätis on mitmes mõttes eriline külm maius. See on meeldivalt koorene, kergelt hapukas ja selle valmistamisviis on pisut lihtsam võrreldes klassikaliste jäätiseretseptidega. Nimelt ei tule jäätisesegu eelnevalt kuumutada ja seejärel jahutada. Siin on vaja vaid kõik komponendid kokku segada ja siis jäätisemasinasse valmima panna. Klassikalise hapukoorejäätise retsepti abil (hapukoor, koor ja suhkur) saad valmistada nii palju erineva ilmega jäätiseid. See jäätis sai lisandiks šokolaadi, küpsised ja soolakaramelli. Tõsi, viimast peab valmistamiseks kuumutama ja seejärel jahutama. Seega, kui tahad lihtsamalt läbi saada, siis vali mõned kuumutamist mitte vajavad lisandid. Pean aga tunnistama, et soolakaramelliga jäätis maitseb suurepäraselt – pisut soolakalt ja veidi magusalt!

PS! Minu jäätisemasina arutelu saad lugeda siit blogipostitusest!
Minu jäätisemasina leiad siit: Proficook jäätisemasin.
 
 
300 g hapukoort
200 ml koort (35%)
25 g tuhksuhkrut
50 g tumedat šokolaadi (56%)
2 tl digestive küpsist või kaeraküpsist

Soolakaramell:
25 g võid
50 g fariinsuhkrut
50 ml koort (35%)
paar näpuotsatäit soola


Soolakaramelli valmistamiseks sulata potis või, lisa ülejäänud ained ja kuumuta keskmisel kuumusel, ise pidevalt segu segades, kuni kaste pakseneb. Lase jahtuda.

Jäätise valmistamiseks sega omavahel hapukoor, koor ja tuhksuhkur. Tõsta segu jäätisemasinasse ja lase jäätisel valmida umbes 30 minutit. Kümme minutit enne valmimise lõppu nirista juurde soolakaramellikaste.

Samal ajal haki šokolaad ja küpsised peeneks. Vahetult enne valmistamise lõppu lisa need lisandid jäätisele. Tõsta segu (säilitus)karpi ja lase külmkapis taheneda vähemalt tunnike.


Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!

12. veebruar 2024

Vastlarullid kookospudinguga

Kohe, kui aasta esimene klassikaline vastlakukkel söödud, siis hakkan otsima sellele mõnusaid alternatiive, mis vastlakukli söömise veelgi põnevamaks muudaksid. Ma olen vastlakuklite suur sõber ja kui hooaeg peal, siis kohe kindlasti on hea põhjus erinevate vahukooreste vastlasaiakestega maiustada. Seetõttu on mul pakkuda välja üks eriti hea vastlakuklite variant. Siin retseptis on kokku saanud kaneelirull ja vastlakukkel. Seega, kui oled mõlema või vähemalt ühe austaja, siis tasub seda retsepti kindlasti uudistada. 

Lõpptulemuseks on parajalt kaneeline ja vahukoorega ülekuhjatud vastlakukkel. Lisaks leiab selle kukli seest täidisena kookosemaitselist kreemjat pudingut ja pisut hapukat moosi. No ja teate – see kooslus on IMELINE

PS! Kui Sa soovid teada saada kuidas täpsemalt nende kuklite voltimine käib, siis soovitan piiluda selle retseptipostituse alla, kus on pildijadana õpetus ilusti olemas!

Mitmele: 6 vastlakuklit
Valmistamisaeg: 25 minutit + kerkimisaeg 30-40 min + küpsemisaeg 15-17 min

Tainas:
6 g kuivpärmi
100 g suhkrut
0,5 tl soola
1 tl kardemoni
u 450 g nisujahu
2,5 dl piima
2 tl sidruni riivitud koort
100 g toasooja võid

Kaneelikreem:
50 g toasooja võid
2 tl kaneeli
50 g suhkrut

Täidis:
3 dl vahukoort
1,5 tl tuhksuhkrut
3 tl kookoshelbeid
1 tops (230g) pudingut kookosega (Valio Alma)
u 6 tl hapukat moosi

Sega kuivained omavahel kokku. Kuumuta piim pisut soojemaks kui käesoojaks ja lisa koos sidrunikoorega kuivainetele. Lisa või ja sõtku kõik ühtlaseks tainaks.

Kergita tainast 50kraadises ahjukuumuses 30-40 minutit. Seejärel sõtku tainas kätega läbi ja rulli jahusel pinna õhukeseks ristkülikuks (umbes suurusega 31cmx38cm). Tõsta tainas nii, et ristküliku lühem serv asetseks sinu poole.

Valmista kaneelikreem, selleks sega kõik komponendid omavahel kokku ja määri see poolele osale tainale. Tõsta teine tainapool peale ja lõika tainast 6 riba. Lõika need ribad omakorda pooleks nii, et ülemine osa jääks umbes 1 cm osas läbilõikamata.

Keeruta iga tainatüki ribad keerdu ning moodusta sellest pontsakaks pallike. Keera tainaotsad alla, et need küpsemisel lahti ei hargneks. Tõsta kuklikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 15-17 minutit. Määri küpsenud kuklid kergelt veega üle ja lase jahtuda.

Täidise valmistamiseks vahusta koor tuhksuhkruga tugevaks vahuks, sega juurde kookoshelbed. Lõika kaneelikuklikestel pealmine ehk n-ö mütsiosa ära (lõika nii, et tekiks alumisele osale kerge süvend). Täida kuklid vanillipudinguga ning pritsi läbi pritskoti peale vahukoor nii, et keskele jääks auk. Sellesse tekkinud auku tõsta moos. Aseta peale ülemine saiaosa, raputa peale tuhksuhkrut ja hakka maiustama!

Retsept valmis koostöös Valioga!




8. veebruar 2024

Tuuletaskutest vastlakuklid martsipanikreemi ja vaarikatega

Vastlapäev ja sõbrapäev on saabumas ning selle puhul puhul pakun ma tuuletaskukukleid, mis inspireeritud otseloomulikult vastlakuklitest. Tuuletaskute sisse panin martsipani-kohupiimakreemi, pisut vaarikaid, moosi ja kõige tipuks loomulikult vastlakuklitele omane vahukoor. 

Tuuletaskud valmivad keedutainast. Viimane ei ole absoluutselt keeruline ja valmib tegelikult hetkega. Siiski on vaja teada mõningaid nippe, et kuklikesed korralikult kerkiksid, moodustaksid ümber tugeva tainaümbrise ja on seest ilusti tühjad.

Selliseid vastlakukleid on tore koos mõne hea sõbraga teha. Seega, kutsu tuttavad külla ja meisterdage valmis ühed kooresed vastlakuklid. Kui Sul on plaan talvisel ajal metsamatkale, niisama jalutama või hoopis uisutama minna (nagu mina seda tegin), siis paki mõni selline kukkel kindlasti kaasa. Soe tee, värske karge õhk ja täidiserohke kukkel on üks parimaid kooslusi.

PS! Kui Te talvisel ajal karge ilmaga jalutama lähete, siis viimasel ajal on minu üks kindlamaid kaaslasi kindlasti see taskusoojendi, mida alloleval pildil näete. See on juhtmega laetav soojendi, mis sisselülitamisel annab mõnusalt sooja. Tõeliselt hea abiline Eesti talves!

Enne retsepti, aga paar soovitust, millele võiks tähelepanu pöörata!

Soovitused keedutaina ja tuuletaskute valmistamiseks:
- Keedutaina valmistamiseks peavad komponendid olema KINDLASTI toasoojad;
- Kui kuumutad pliidil tainast, kuhu oled juba munad lisanud, siis lõpeta kuumutamine hetkel, kui poti põhja tekib õhuke tainakiht!
- Parema ja ühtlasema kuju tuuletaskutele saad siis, kui pritsid taina läbi pritskoti;
- Kasuta küpsetamiseks kindlasti küpsetuspaberit;
- Taina segamisel võid kasutada nii mikserit kui ka segada seda lusikaga;
- Kõige olulisem: jälgi retsepti ja lisa ained täpselt sellisel järjekorras, nagu öeldud õpetuses.

Kogus: 9 tk
Valmistamisaeg: 25 minutit + külmkapis 1 tund + küpsemisaeg

3 dl vett
80 g võid
0,5 tl soola
180 g jahu
4 muna

Täidis:
200 g kohupiima
1,5 sl suhkrut*
1 tl vanilliekstrakti
1 sl sidrunist pressitud mahla
50 g martsipani
300 ml vahukoort
1-2 tl tuhksuhkrut
9 tl lemmikmoosi
vaarikaid

Tee martsipanitäidis valmis juba eelmisel päeval. Sega kohupiim suhkru, vanilliekstrakti ja sidrunimahlaga. Lisa segusse martsipanitükid ja tõsta kohupiimasegu külmkappi maitsestuma. Seistes hakkab martsipan sulama ja ühtlustub ülejäänud seguga. Vahetult enne, kui täidad seguga vastlakuklid, sega kohupiimasegu läbi.
*Soovi korral võid asendada suhkru sama koguse kondenspiimaga.

Keedutaina valmistamiseks aja potis vesi koos või ja soolaga keema. Tõsta seejärel tulelt ning lisa kogu jahu. Sega kiiresti ühtlaseks (jälgi, et jahutükke tainasse ei jääks). Pane anum uuesti tulele ning sega, kuni tainas poti külgedelt lahti lööb ning moodustab ühtlase palli. Kuumutamine on vajalik ka selleks, et tainast kogu niiskus välja saada. Tõsta pott uuesti tulelt, tõsta tainas puhtasse kaussi ja lase sel pisut jahtuda.

Klopi munad eraldi kausis lahti ja lisa neljas jaos tainale, segades korralikult iga muna lisamise järel. Tõsta segu pritskotti ja lase tainal külmkapis seista umbes tunnijagu. Seejärel pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjad.

Küpseta 220 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumust 200 kraadini ning küpseta veel umbes 11—14 minutit. Pärast küpsemist lülita ahi välja ja tee terava noa või hambaorgiga valminud küpsetistesse pisike sissetorge ning jäta küpsetised ahjuplaadile ahjukuumusesse (avatud ahjuuksega) seisma umbes 5 minutiks. Enne täidise lisamist lase kuklikestel täielikult jahtuda.

Täidisega täitmine: Vahusta koor tuhksuhkruga tugevaks vahuks. Lõika tuuletaskutel ülemine osa ehk n-ö mütsike ära. Tõsta tuuletaskute põhjale martsipanitäidis, selle peale tõsta moos ja paar vaarikat. Kata vahustatud vahukoorega ja aseta peale eelnevalt äralõigatud mütsike. Raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri!

Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!

Piltidel olevad tooted
Minu nunnud valged uisud
Villeroy&Boch alustaldrik (vastlakuklifotol)
Minu lemmikkann: Villeroy&Boch koorekann
Taskusoojendi


2. veebruar 2024

Hapukapsapannkoogid

Need pannkoogid sobivad mistahes toidukorraks. Minule meeldib neid serveerida nädalavahetuseti hiliseks hommikusöögiks. Need pannukad on omajagu toitvad, eriti veel siis, kui lisad nendele katteks erinevaid lisandeid. Proovi neid näiteks soolalõhe, avokaado, rukola ja Kreeka jogurtiga.


Kogus: 9-10 tk
Valmistamisaeg: 25 minutit

1 sibul
300 g hapukapsast
1 muna
1,5 sl suhkrut
100 g Kreeka jogurtit
100 g nisujahu
100 g riivitud juustu
soola

Katteks: soolalõhe, Kreeka jogurtit, salatilehti, avokaadot vms

Haki sibul tükkideks ja prae pannil klaasjaks. Sega praetud sibul kokku ülejäänud ainetega, maitsesta veidikese soolaga. Seejärel küpseta pannil pannkoogid mõlemalt poolt kuldpruuniks. Tõsta taldrikule ja lisa katted.


1. veebruar 2024

Sidruniküpsised

Lihtsad ja kodused küpsised. Soovi korral võid sidrunikoore ja -mahla asendada apelsini või laimiga. Samuti võid taina juba eelmisel päeval valmis teha ja seda valmistamiseni külmkapis hoida. 


Kogus: 13-15 tk
Valmistamisaeg: 20 min + tahenemisaeg külmkapis

100 g toasooja võid
150 g suhkrut
1 sidruni riivitud koor
1 sl sidrunist pressitud mahla
1 munavalge
180 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

Sega kokku või, suhkur ja sidrunikoor. Lisa sidrunimahl ja munavalge. Sega kuivained omavahel kokku ja lisa ülejäänud ainetele. Sõtku tainaks. Lase tainal külmkapis taheneda ca 1 tund.

Keeruta tainast 13-15 pallikest ja tõsta ahjuplaadile. Kui soovid pontsakamaid küpsiseid, siis jäta need nii. Suru tainapallidele kergelt peale, kui soovid lamedamaid küpsiseid. Küpseta pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 11-13 minutit.


30. jaanuar 2024

Isetehtud vanillijäätis... ja arutelu jäätisemasina valiku üle!

Mul on taas rõõm kostitada kõiki huvilisi erinevate jäätiseretseptidega, sest minu koju on saabunud uus jäätisemasin. Ma olen suur omatehtud jäätise austaja ning olen jäätisemasinat omanud juba pikalt seniajani, kuniks minu truu abiline otsustas katki minna. Nüüd ongi mul suur rõõm tervitada uut ja oluliselt täiustatumat jäätisemasinat. Võib öelda, et enamjaolt võib eristada koduvalmistaja jaoks kahte tüüpi jäätisemasinaid. Esimesed on need, mille anum vajab eelnevat külmutamist sügavkülmas. Teised masinad on aga juba sisseehitatud kompressoriga, mis külmutavad jäätisevalmistamise ajal ning eelnevat külmutamist ei vaja. Minu eelmine masin oli see, mida esimesena kirjeldasin, kuid nüüd olen teisena kirjeldatud masina omanik ehk siis on mul Kaup24 veebipoest soetatud Proficook PC-ICM 1091 N jäätisemasin, mille anumat ei ole vaja eelnevalt sügavkülmutada. 

Millist varianti eelistada? Eks mõlemal on omad plussid ja miinused, kuid minu kaalukauss vajub pigem uuele masinale. Eraldi eelnevat sügavkülmutamist vajavad jäätisemasinad on küll teistega võrreldes meeldivalt väikesed ja kerged, aga sellisel juhul on sul vaja sügavkülma ALATI ruumi spetsiaalse jäätiseanuma jaoks, lisaks pead arvestama jäätisetegu ette ning kahjuks ei saa korraga valmistada ka üle ühe jäätise, sest iga uue jäätiseteo jaoks peab anumat uuesti sügavkülmutama. Aga, kui Sa ei ole niivõrd tihe jäätisevalmistaja ning Sul ei leidu kodus ka ülemäära palju ruumi, siis loomulikult on ka need jäätisemasinad head. Minu eelmine seesugune jäätisemasin püsis tihedas kasutuses ikka päris mitu head aastat. Lisaboonusena on ka hind oluliselt soodsam võrreldes juba sisseehitatud kompressoritega masinate puhul (vaata näiteks seda jäätisemasinat). 

Kui vaadata aga minu uut jäätisemasinat, siis sel on minu jaoks mitu olulist eelist:
-meeldivalt suur anum, et korraga parajas koguses jäätist valmistada. Kindlasti jälgi, et masinat ostes ei oleks anuma suurus alla 1000ml.
-saad koheselt jäätist valmistada, sest sisseehitatud kompressor hakkab külmutama hetkest, kui nupule vajutad. Eelkülmutamiseks ei pea aega arvestama;
-Kui oled ühe jäätiseteoga ühele poole saanud, siis võid koheselt uue koguse jäätisesegu masinasse pista ja jälle jäätist tegema hakata;
-Piisava võimsusega masin(150W), et jäätisesegu korralikult külmuks valmistamise ajal.

Nüüd jäätiseretsepti juurde. Tegemist on selle kõige klassikalisema vanillijäätisega, millele võid soovi korral ka täiendavalt meelepäraseid lisandeid lisada. Vaata kindlasti ka minu instagrami, kus jäätisevalmistamisprotsessi retseptivideona näed.

3 dl täispiima
2 dl koort (35%)
4 munakollast
1 dl (90 g) suhkrut
1 sl vanilliekstrakti


Vala piim ja vahukoor potti ning kuumuta keemiseni. Vahusta munakollased suhkru ja vanilliekstraktiga kohevaks vahuks. Nirista vahustatud munasegu piimasegu hulka, ise pidevalt piimasegu vispeldades. Kuumuta segu madalal kuumusel paksenemiseni (ära keema lase!). Sega samal ajal, et potis olev jäätisesegu tükki ei läheks. Tõsta paksenenud jäätisepõhi pliidilt ja lase korralikult jahtuda.

Seejärel valmista jäätisemasinaga jäätis. Kompressoriga jäätisemasinaga valmistamiseks vala jäätisesegu masinasse ja lase sel valmida ca 45 minutit. Tõsta segu (säilitus)karpi ja lase jäätisel külmkapis taheneda vähemalt tunnike.

NB! Kui jäätisemasina nõu vajab eelnevalt külmutamist, siis sügavkülmuta anumat ööpäev. Seejärel vala segu anumasse ja lase masinal jäätist valmistada. 

Soovitused jäätiseteoks:
-Täida anum jäätiseseguga maksimaalselt 2/3 ulatuses, kuna valmides mass oluliselt kasvab ja muutub kohevamaks;
-Olgugi, et äsja valminult sulab jäätis võrdlemisi kiiresti, siis on see nii mõnusalt pehme ja kohev ka kohe söömiseks. Kui Sulle liialt pehme jäätis ei meeldi, siis hoia seda enne maiustamist vähemalt tunnike sügavkülmas;
-Kas võiks kasutada ka 2,5% sisaldusega piima? Mina eelistan isiklikult siiski täispiima. See on rammusam ja toekam, mistõttu jääb ka lõpptulemus kooresem.
-Kasuta vanilliekstrakti või vanillisuhkrut. Kindlasti ära kasuta vanilliessentsi, mis on tehislik lõhna- ja maitseaine. Mina eelistan ekstrakti, kuna see on looduslik ja intensiivse maitsega maitseaine. Samuti ei lisa see täiendavalt magusust, mida vanillisuhkur annab.

 
Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!

PS! Kui ka Sinul mõlgub mõttes päris enda jäätisemasin, siis Kaup24 ja Hansaposti e-poodides on neid väga erinevaid.


28. jaanuar 2024

Imeline kodujuustukook

Üks eriti mõnus koogike on saabunud! See on küpsetamata maius, mis on mõnusalt tummine, kreemjas ja mahlane. Koogi tarretamiseks on kasutatud šokolaadi ja küpsiseid. Viimased annavad täidises tekstuuri ja aitavad üleliigsel vedelikul imenduda. Kusjuures, see kook on hea ka ülejärgmisel päeval pärast valmistamist, mistõttu saad selle soovi korral aegsasti valmis teha. Vahetult enne serveerimist kaunista kook meelepäraselt. 

PS! See postitus valmis koostöös Farmiga. Neil on nimelt hetkel toimumas üks ahvatlev auhinnamäng, kus auhinnaks on VIP piletid Otepää Kahevõistluse MK-le. Täpset infot, kuidas loosimisest saad osa võtta, leiad Farmi kodulehelt, Farmi FB-st või siis Farmi instagramist

Valmistamisaeg: 30 minutit + tahenemisaeg
Kogus: 8-10 koogiviilu

Põhi:
135 g (Domino) küpsiseid
25 g toasooja toorjuustu

Täidis:
450 g kodujuustu
250 g valget šokolaadi
200 g toasooja toorjuustu
3 Domino küpsist
3 tk kaeraküpsist
1 tl vanilliekstrakti
0,5 sidrunist pressitud mahla
100 g kompotikirsse
1 banaan

Peale:
Kreeka jogurtit
marju

Purusta küpsised peeneks, lisa toorjuust ja mikserda ühtlaseks seguks. Suru segu 20–22 cm koogivormi põhja.

Täidise valmistamiseks püreesta kodujuust ühtlaseks seguks. Sulata tükeldatud šokolaad vesivannil. Hõõru toorjuust kausis lahti, lisa segades sulatatud šokolaad ja seejärel kodujuustupüree. Purusta küpsised sõrmede vahel tükkideks ja sega täidisesse. Lisa vannilliekstrakt ja sidrunimahl. Laota kirsid ja banaaniviilud koogipõhjale ja vala peale kodujuustutäidis. Lase koogil külmkapis tarretuda vähemalt 6 tundi. 

Kaunistamiseks määri koogile õhukese kihina Kreeka jogurtit. Lisa marjad. 


24. jaanuar 2024

Hommikuvõileib hummuse ja röstitud tomatitega

Röstitud tomatid, sobivad suurepäraselt ühele maitsvale hummusega kaetud võileivale. Kui oled samasugune hummusefänn nagu mina, siis see lihtne ja mõnus amps sobib hästi hommikuks või kiireks vahepalaks.

PS! Võimalusel kasuta röstimiseks varrega kirsstomateid!


Veel üks meeldetuletus!  See postitus valmis koostöös Eesti Pagariga. Neil on hetkel käimas Rösti kampaania, mille peaauhind on õhtusöök neljale NOA Chef’s Hall restoranis. Lisaks võidavad neli õnneliku Siigur restoranide 200 € kinkekaardi. Osalemiseks osta Eesti Pagari Täistera Rösti, Kaera Rösti, Juustu Rösti või Haputaina Rösti ja registreeri tšekk: eestipagar.ee/rost (võitjad tehakse teatavaks samal lehel). Kampaania toimub: 01.01- 31.01.2024.'

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 15 min

ca 175g-200 g kirsstomateid
soola, pipart, oliiviõli,
rosmariini
2 viilu Eesti Pagari juustu Rösti
2 sl hummust
1 tl kanepiseemneid

Tõsta kirsstomatid ahjuvormi, maitsesta soola-pipraga ja nirista üle oliiviõliga. Lisa vormi paar rosmariinioksa ja rösti tomateid 190 kraadi juures 15-17 minutit.

Rösti saiaviilud rösteris ja määri nendele hummus. Tõsta peale röstitud tomatid ja nirista üle vormi tekkinud küpsetusvedelikuga. Raputa peale kanepiseemneid ja serveeri! 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails