18. juuli 2024

Õunakoogitäidis

Õunahooajal soovitan ma valmistada sedasama hoidist. Tegemist on maitsva moosiga, mida saad kasutada nii pudru ja pannkookide lisandina kui ka erinevate kookides moosikihina. Mulle meeldib seda moosi kasutada näiteks purukoogis vahekihina.

Valmistamisaeg: 45 minutit

1 kg õunu
100 g võid
ca 75 ml vett
2 kaneelipulka
1 tl kardemoni, jahvatatuna
0,25 tl muskaatpähklit, jahvatatuna
100 g moosisuhkrut
2 tl vanillisuhkrut


Koori ja tükelda õunad. Pane need potti ning lisa või, vesi ja kaneelipulgad. Lase segul keema tõusta ning hauta seejärel madalal kuumusel õunatükkide pehmenemiseni. Lisa vahepeal segades juurde kardemon ja muskaatpähkel. Kui hoidis hakkab valmis saama, siis lisa segades suhkrud. Kuumuta veel 10 minutit ning tõsta hoidis koos kaneelipulkadega purkidesse.


Vahukooreseguga sõstra-biskviitkook

Suvine koogike, mis täidetud meeldiva koguse maitsva vahukoore-beseeseguga. Tegemist on küpsetisega, mida võib tegelikult valmistada mistahes hooajal. Suvisel ajal kasuta koogis lisandina hapukaid sõstraid või hoopis vaarikaid, mustikaid, kirsse vms Mõnel muul ajal võid toorainena kasutada hoopis banaani, virsikuid või viigimarju. Mõne hapuka moosiga jääb see kook samuti hea!


Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis ja kate:
2 sl piima (immutamiseks)
150 g hapukoort
2 dl vahukoort
50 g beseed
paar peotäit punaseid sõstraid

Biskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kokku ülejäänud ained ja sega ettevaatlikult munaseguga. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi (20cm) ja küpseta kooki 175 kraadi juures ca 30 minutit. Lase sel vormis jahtuda pool tunnikest.

Uurista jahtunud biskviidil noa abil sisu välja. Immuta koogipõhja piimaga. Haki väljauuristatud sisu väiksemateks tükkideks ja sega kokku hapukoorega. Tõsta see koogipõhjale. Täidise valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks, lisa beseetükid ja sõstrad ning sega kõik kergelt segamini. Tõsta valmistatud täidis koogile, kaunista ja serveeri!


16. juuli 2024

Tikritšatni

Tikritšatni on põnev hoidis, mida hea pakkuda nii grillitud liha, grillvorstide kui ka ahjuliha kõrvale. Juustumoosina serveerides on see samuti igati sobiv!
PS! Kergelt magushapuka kooslusega moos sobib hästi ka söödavaks kingituseks;)


Valmistamisaeg: umbes 1 tund

1 kg tikreid
1 punane sibul, hakituna
1 dl vett
2 sl valge veini äädikat
suur peotäis rosinaid
0,75 tl jahvatatud kardemoni
0,75 tl cayenne pipart
0,75 tl kurkumi
300-350 g moosisuhkrut või pruuni suhkrut

Eemalda tikritelt suuremad varreosad. Pane kõik komponendid (va suhkur) potti ning lase segul keema tõusta, seejärel alanda kuumust ning lase madalal tulel podiseda kuni tikrid on silmnähtavalt pehmenenud ja kogu segu ühtlane - see võtab aega umbes tunnike. Kõige lõpuks lisa segades suhkur ning lase sel korralikult sulada. Sega läbi ning vajadusel maitsesta täiendavalt. Valminud kuum hoidis pane koheselt steriliseeritud purkidesse.


13. juuli 2024

Vale kiivimoos

Pisut teistmoodi magus moos, mille peaosaliseks on suvikõrvits. See hoidis sobitub hästi erinevate juustudega. Samuti sobib suurepäraselt kasutamiseks sarnaselt teistele magusatele moosidele. Paku vahvlite, pannkookide või pudru peal.

 

Valmistamisaeg: 45-55 minutit

1,5 kg suvikõrvitsat (koorimata kogus)
1 dl vett
4 sidruni riivitud koor ja pressitud mahl
200-300 g suhkrut.
2 sl mooniseemneid

Koori suvikõrvitsad ja vajadusel eemalda südamik. Tükelda viljaliha ning pane see koos veega potti. Lase keema tõusta ning seejärel lase madalal kuumusel moosil vaikselt podiseda kuni suvikõrvitsatükkide täieliku pehmenemiseni. Vajadusel lisa täiendavalt vett, et põhjakõrbemist vältida!

Püreesta kogu mass korralikult ühtlaseks. Pane püree tagasi potti ning keskmisel kuumusel kuumutades lisa sidrunimahl ja -koor ning suhkur. Viimase kogus oleneb kindlasti sidrunite hapukusest ja sellest kui magusat moosi soovid. Lase suhkrul moosi sulada ning lisa seejärel segades mooniseemned! Pane valminud kuum hoidis eelnevalt puhastatud purkidesse, kaaneta.


11. juuli 2024

Kaneelisaiavorm toorjuustuglasuuriga

Siin üks lihtne, samas aga eriline küpsetis. See on kaneelisaiavorm, mis kallatud üle mõnusa toorjuustuglasuuriga. Valmib imelihtsasti, lühikese ajaga ja tuleb tunnistada, et on imehea! Kui soovid tõestust, et see kaneelisaiavorm valmib tõesti väga kiiresti, siis pooli minu instgramist videot.

Head küpsetamist!

500 g pärmi-lehttainast
2-3 sl toasooja võid
2-3 sl toasooja toorjuustu
3-4 sl suhkrut
kaneeli

Glasuur:
75 g toasooja toorjuustu
75 g toasooja võid
0,5 tl vanilliekstrakti
100 g tuhksuhkrut
näpuotsatäis soola
2 sl sidrunimahla või piima
0,5 sidruni riivitud koort

Määri tainale või ja toorjuust. Raputa üle suhkru ja meeldiva koguse kaneeliga. Keera tainas lühemast servast rulli ja lõika see 11ks viiluks. Laota need võiga määritud koogivormi. Suru käega kergelt lamedamaks ja küpseta 200 kraadi juures ca 17-19 minutit. Lase pisut jahtuda.

Glasuuri valmistamiseks sega toorjuust ja või omavahel. Lisa ülejäänud komponendid ja sega ühtlaseks kreemiks. Hoia kuni kasutamiseni külmkapis. Jahtunud küpsetisele määri peale glasuur, lisa peale marju ja hakitud pähkleid. Head isu!

Postitus valmis koostöös ettevõttega IKEA.


4. juuli 2024

Soja-meekastmes nuudli-kanaroog

See on toit, mida viimasel ajal üsna sagedasti olen valmistanud. See on lihtsalt nii hea! Ja lisaboonusena valmib see nii meeldivalt lühikese ajaga, et lausa lust on seda kööki minnes valmistada. Selle toidu üheks salamärksõnaks on kindlasti kaste, mis kogu roa ühtseks headuseks seob. Proovi kindlasti!

Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 30 minutit

150 g riisinuudleid
250 g kanafileed
1 paprika
0,5 tšillikauna
125 g riivitud porgandit
soola, pipart

Kaste
5 sl sojakastet
4 sl Hoisin kastet
1 tl mett
1 tl valge veini äädikat

Vala riisinuudlitele peale keev vesi ja lase seista 20 minutit, nõruta. Seejärel tõsta nuudlid kiirelt külma vette, nõruta taas. Sega kastmekomponendid omavahel ja jäta ootele.

Lõika kana väikesteks tükkideks. Tükelda paprika ja tšillikaun. Prae pannil õlis kanaliha valmis, maitsesta soola ja pipraga ning tõsta kõrvale. Samal pannil prae läbi paprika, tšilli ja riivporgand. Lisa kanaliha, kaste ja sega läbi. Kõige lõpuks lisa segades nuudlid. Jälgi, et kõik saaks kastmega kokku. Kuumuta mõned minutid, maitsesta ja serveeri.


29. juuni 2024

Suvine külmsupp suitsukanaga

 Suvisesse aeg kuulub alati üks maitseb külmsupp. Ja hooajale kohaselt on lihtne retsept Teie eest. See on toitev ja eriti sobilik just siis, kui isu väga ei ole ning ka väga palju köögis ei viitsi toimetada. Külmsupp on lisaks ka suurepärane külmkapitühjendusroog, mis tähendab, et suppi võid lisada kõike sobilikku, mis külmkapis leidumas on. Lisa siia suppi eelmisest toidukorrast järelejäänud kartuleid või grillitud liha. Siia suppi sobib hästi ka viimane tükk mistahes juustu, sinki või purgipõhja jäänud pestot. Ühesõnaga - ole loov!

Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 15min + maitsestumisaeg

200 g suitsukana
100 g kurki
1 tomat
3 hapukurki
4 redist
4 keedetud kartulit
4 keedetud muna
1 purustatud küüslauguküüs
3 sl tilli ja/või murulauku
oliiviõli
1 liiter keefirit
soola, pipart, suhkrut

Tükelda retsepti 7 esimest komponenti ja tõsta need suurde kaussi. Lisa purustatud küüslauguküüs ja hakitud maitseroheline, maitsesta korralikult. Nirista segu kergelt üle oliiviõliga. Sega ja pane külma maitsestuma u 20 minutiks. Vala juurde keefir ja sega kogu supp läbi. Maitsesta lõplikult.


16. juuni 2024

Fetamääre röstitud tomatitega

Maitsev määre fetajuustuga, mis on hea serveerimiseks erinevate saiade ja leibadega. Röstitud tomatitega lisand sobib hästi dippimiseks ja miks ka mitte täienduseks salatitele. 


Kogus: neljale-kuuele
Valmistamisaeg: 25 minutit

150 g fetat
150 g toasooja toorjuustu
kimbuke tilli
2 küüslauguküünt
soola, pipart, oliiviõli
mett, seemneid (peale)

Röstitud tomatid:
250 g kirsstomateid
soola, pipart, oliiviõli

Pane tomatid ahjuvormi, maitsesta soola ja pipraga ning nirista üle oliiviõliga. Küpseta pöördõhul 200 kraadi juures 20 minutit. 

Pane feta, toorjuust, till, küüslauguküüned kannmikserisse ning püreesta ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Laota määre alusele, aseta peale röstitud tomatid (koos vormi tekkinud vedelikuga). Nirista üle oliiviõliga, raputa peale seemned ja lisa maitseks soola-pipart.


13. juuni 2024

Riisinuudlisalat külmsuitsuheeringaga

Lihtsasti valmiv salat riisinuudlite ja suitsukalaga. See on maitserohke, värske ja kergelt krõmps amps, mis sobib suurepäraselt suvemenüüsse.

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20 minutit

100 g riisinuudleid
1 sl sojakastet
100 g rohelisi salatilehti
50 g Kreeka pähkleid
100 g kurki
100 g rediseid
200 g külmsuitsuheeringat
mõned piparmündilehed
soola, pipart

Kaste:
50 g Kreeka jogurtit
2-3 sl marineeritud kurgi vedelikku
1 sl kuivatatud ürdisegu
soola, pipart, suhkrut

Riisinuudlite valmistamiseks pane need esmalt 30 minutiks külma vette ligunema. Seejärel tõsta nuudlid äsja keedetud vette 3 minutiks ning siis loputa külma vee all kiirelt läbi. Lõika nuudlid pisut lühemaks. Valminud nuudlitele lisa segades sojakaste ja maitsesta pipraga.

Laota alusele nuudlid ja salatilehed. Lisa hakitud pähklid, tükeldatud kurk ja redisesektorid. Kõige peale aseta kalatükid. Lisa piparmündilehed ja maitsesta soola ja pipraga.

Sega kastmeained omavahel ja nirista salatile. Serveeri.


9. juuni 2024

Mõnusalt kreemjas rabarberi-kondenspiimakook

Kutsun Teid rabarberikoogile! See on maitsev rabarberikook, kus täidises lisaks veel toorjuust ja kondenspiim. Valmib lihtsasti ja ei nõua pikalt köögis mässamist.

Erilisi soovitusi selle koogi valmistamiseks ei ole vaja, kuid suhkrukogust soovitan lisada vastavalt sellele, kui hapukad on rabarberid või missuguse hapukusega kooki soovid. Mulle endale meeldib see koogike jahtunult, sest siis on kõik maitsed ühtlustunud ja tekstuur paigas. Muidugi võib ka kohe ahjusoojalt selle koogiga maiustada, kuid ise eelistan siiski jahtunud kooki. 


Kogus: 10-12le sööjale
Valmistamisaeg: 15 min + küpsemisaeg

350 g muretainast
500 g rabarberit
5-7 sl suhkrut (oleneb, kui hapukat soovid)
1 sl kartulitärklist
200 g toasooja toorjuustu
1 muna
250 g kondenspiima
1 tl kaneeli

Suru tainas võiga määritud koogivormi (Ø21-23cm). Koori ja tükelda rabarber ning sega see kokku suhkru ja tärklisega. Jäta seisma u 10 minutiks, et vedelik eralduks (vedelikku ära koogis kasuta). Sega kokku toorjuust, muna ja kondenspiim.

Tõsta koogivormi rabarberitükid, raputa üle kaneeliga ja vala peale kondenspiimasegu. Küpseta kooki 200 kraadi juures u 45 minutit. Lase külmkapis taheneda veidi aega.


13. mai 2024

Toorjuustu-kohupiimakook šokolaadiga (küpsetamata!)

Seda kooki hakkan ma kindlasti tihedamini valmistama, sest esiteks saab see väga lihtsa vaevaga valmis, on küpsetamata, maitseb hästi ja näeb ka väga mõnus välja. Sobib suurepäraselt mõneks tähtpäevaks või siis niisama koduseks maiustamiseks. See kook koosneb toorjuustutäidisest, mille ümber laiutavad kohviga immutatud savoiard küpsised. Hea on see, et kook ei nõua ahju, sest šokolaadid aitavad täidist tahendada ja küpsised imavad samuti veel täiendavalt üleliigset vedelikku. Savoiard küpsised muutuvad vedelikuga kokkupuudel biskviidilaadseks, mistõttu vooderdab ta selle täidiserohke koogi ilusti igast küljest ära. 

Tegin selle toorjuustu-kohupiimakoogi ühe sünnipäeva tähistamiseks. Nimelt tähistavad Promo kauplused 17.-19. maini oma sünnipäeva ja selle puhul on kauplustes hinnaüllatused ja head pakkumised. Promo 9.sünnipäev vajab tähistamist! Ma ise olen olnud Promo suurem klient alates sellest ajast, kui nad oma poe ka Pärnus avasid. Mulle meeldib sealne kalavalik, köögiviljaosakond, maitseainete lai valik, erimaade köökide toodetega täidetud riiulid ja muidugi nõudeosakond. Muidugi on ka hinnaklass kokkuvõttes sõbralikum. 

Selle koogi valmistamiseks mul erilisi soovitusi anda ei ole. Vormina kasutasin ma tavalist kumerat kaussi, mida tavaliselt kasutan taina segamiseks. Selle maht oli 1,5l ja soovitaksin leida samas suuruses vormi, et kõik ilusti välja tuleks ja täidist jaguks. Spetsiaalselt vormi ei pea olema, sobib hästi plastmassist või metallist kauss. Selleks, et kook ilusti vormist välja tuleks, siis vooderda see kindlasti korralikult toidukilega. Ahjaaa... nagu retseptist näha, siis lisasin sellesse kooki ka sefiiri, mis annab magusust ja jätab täidisesse mõnusaid magusaid ampse. Soovitan seda lisada, kuid soovi korral võid selle komponendi ka välja jätta. 

Lõpetuseks lisan, et selle koogi puhul on hea, et võid selle külmkappi valmis teha ka juba 2 päeva enne serveerimist. Serveerimispäeval valmista kate, võta kook vormist välja ja määri kook toorjuustuseguga kokku... ja siis vahetult enne serveerimist kaunista. Mina lisasin koogile makroone (külmutatud variante leiad ka Promo poest), marju ja siis veel pisut šokolaadipuru. Lihtne ja kiire!

Kogus: 10-12le
Valmistamisaeg: 30 minutit + tahenemisaeg üleöö

400 g toasooja toorjuustu
200 g kohupiima
2 sl suhkrut
100 g valget šokolaadi
100 g tumedat šokolaadi
1 dl vahukoort
100 g sefiiri
200-250 g savoiard küpsiseid
kangemat kuuma kohvi (immutamiseks)

Kreem (peale):
400 g toasooja toorjuustu
75 g hapukoort
75 g suhkrut

Sega toorjuust kausis lahti, lisa kohupiim ja suhkur ning sega ühtlaseks. Murra šokolaadid tükkideks ja sulata ühises kausis veevannil. Sega sulanud šokolaadisegu toorjuustu-kohupiimasegusse. Vahusta koor tugevaks vahuks ja sega samuti ülejäänud seguga. Murra sefiir väiksemateks tükkideks ja sega kõige viimasena segusse.

Vooderda ümmargune kauss (maht 1,5l) toidukilega nii, et kile üle äärte ulatuks. Kasta savoiard küpsised mõlemat pidi kohvi sisse ja vooderda küpsistega kogu kausi põhi ja ääred. Seejärel tõsta täidiseks toorjuustusegu ja silu pealt ühtlaseks. Kata täidis samuti immutatud küpsistega. Aseta toidukile ääred koogile ja lase koogil külmkapis taheneda üleöö.

Katte jaoks sega kõik 3 komponenti omavahel ühtlaseks. Kummuta kook ettevaatlikult alusele ja määri peale valmistatud kreem. Kaunista ja serveeri. 

Retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.


29. aprill 2024

Kodune purukook rabarberiga

Soovid üht lihtsat, maitsvat, mahlast ja kodust rabarberikooki? Aga palun ... siin see on! Selle koogi vahel on täidiseks parajas koguses rabarberit. Soovi korral võid eelnevalt rabarberitele lisada rohkem suhkrut, kui retseptis olen soovitanud. Selle kogusega tuleb kook pigem hapukas. Kui Sulle meeldivad aga pigem hapukamad koogid, siis jäta suhkrukogus puutumata. See kook on hea samal päeval, kuid mulle meeldis see isegi kõige rohkem järgmisel ja ülejärgmisel päeval:) 

500 g rabarberit (puhastatud kogus)
ca 100 g suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl maisi- või kartulitärklist

Tainas:
250 g nisujahu
75 g suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
125 g võid
50 g mandlilaaste

Sega tükeldatud rabarber suhkru, kaneeli ja tärklisega.

Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel (va mandlilaastud). Lisa või ja sõtku ühtlasemaks. Suru pool tainapurust küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (22cm) põhjale. Selle peale tõsta rabarberisegu. Ülejäänud tainapurule sega juurde mandlilaastud ja tõsta siis vormi kõige peale.

Küpseta kooki 180°C juures 40-45 minutit. Lase pisut jahtuda ja serveeri.


19. aprill 2024

Nuudlid kana ja teriyaki-sojakastmega

See roog lihtsalt viib keele alla. Nii lihtne, nii maitserikas ja nii mõnus! Kui soovid lihtsasti ja ilma suurema vaevata valmistada maitsvat lõunasööki, siis üks retseptisoovitus on siin!


Kogus: 2
Valmistamisaeg: 15-20min

150 g munanuudleid
200 g kanakintsuliha
soola, pipart

Kaste
1 sl võid
2 küüslauguküünt, tükeldatuna
2 sl sojakastet
2 tl pruuni suhkrut
2 sl teriyaki kastet
2 sl majoneesi
2 sl vett
0,5-1 tl sriracha kastet
1-2 tl sidrunist pressitud mahla

Keeda munanuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt (keetmiseks kulub ca 4 minutit). Tükelda kanaliha ja prae pannil valmis, vahepeal maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale.

Sulata pannil või, lisa tükeldatud küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile ülejäänud komponendid ja kuumuta madalal kuumusel segunemiseni. Tõsta pannile nuudlid ja sega läbi, et kõik saaks kastmega kokku. Viimasena lisa kanaliha. Maitsesta vajadusel ja serveeri.


16. aprill 2024

Lihtne kanakarri

Karriroogade austajatele üks meeldivalt kiiresti valmiv kanakarri. Soovi korral võid roale lisada ka tšillit!

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20min

1 sibul
3 küüslauguküünt
1 sl hakitud ingverit
500 g kanakintsuliha
soola, pipart, suhkrut
2 sl karripulbrit
1 prk (400g) kreemjat kookospiima
1 prk (400g) purustatud tomateid
75 g spinatilehti
sidrunimahla (maitsestamiseks)

Tükelda sibul ja küüslauguküüned. Kuumuta pannil õli ja prae sibulatükid pehmeks, lisa küüslauk ja ingver. Lõika kanaliha väiksemateks tükkideks ja tõsta pannile. Maitsesta soola ja pipraga. Prae segades mõned minutid. Seejärel sega juurde karripulber. Kuumuta läbi ja lisa kookospiim ja purustatud tomatid.

Hauta keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Umbes 5 minutit enne valmimist sega juurde spinatilehed. Maitsesta lõplikult soola, pipra, suhkru ja sidrunimahlaga. Serveeri riisiga!


15. aprill 2024

Tummine hakklihasupp

Üks minu lemmiksuppe on Teie ees. Mõnusalt toitev ja nii hea! See sobib valmistamiseks jahedamal hooajal ... seega, vaadates siinseid ilmasid, siis praktiliselt koguaeg võid seda suppi meisterdada!

Kui oled vürtsikama maitse austaja, siis võid julgesti suurendada tšilli kogust.

Kogus: kuuele
Valmistamisaeg: 30 min

1 väiksem sibul
2 küüslauguküünt
1 paprika
1 porru valge osa
175 g porgandit
300 g kartuleid
500 g hakkliha
1 tl tšillit, hakituna
2 sl paprikapulbrit
1 tl vürtsköömneid
1 tl kuivatatud ürte
5 dl puljongit
2 prk purustatud tomateid
1 prk konservube
soola, pipart

Tükelda sibul, küüslauguküüned ja paprika, viiluta porru. Koori ja tükelda porgand ja kartulid. Kuumuta potis õli, lisa sibul, kuumuta läbi. Seejärel lisa küüslauk, paprikatükid ja porruviilud. Minuti pärast lisa hakkliha, maitsesta soola-pipraga ja tõsta potti porgand, kartulid ja tšilli. Kuumuta hakkliha roosaka värvuse kadumiseni ja sega siis juurde paprikapulber, vürtsköömned ja ürdid.

Vala potti puljong ja purustatud tomatid. Lase supil keema tõusta ja kuumuta siis keskmisel kuumusel köögiviljade pehmenemiseni. Kõige viimasena sega juurde konservoad. Maitsesta lõplikult ja serveeri.


13. aprill 2024

Lihtne idee lõunasöögiks: kodujuustu-makrasalat

See salat on tõeline üllataja, mida hea pakkuda iseseisva roana või siis grillitud liha kõrvale. 

Kogus: 3-4
Valmistamisaeg:20 min

225 g värsket kurki
150 g külmutatud herneid
3 keedetud muna
200 g makrat
150 g riivitud juustu
250 g kodujuustu
100 g majoneesi
75 g Kreeka jogurtit
kimbuke tilli, hakituna
soola, pipart

Tükelda kurk, raputa peale soola ning tõsta kurgitükid sõelale nõrguma, et üleliigne vedelik väljuks. Vala hernestele peale kuum vesi mõneks minutiks, nõruta seejärel. Tükelda munad ja makra. Pane kõik salatikomponendid kaussi, maitsesta soola ja pipraga ning sega ettevaatlikult segamini.


12. aprill 2024

Kihiline šokolaadikook

Tummine ja šokolaadine maius. See on kook, mis valmib ühe suure vormi asemel erinevatesse klaasidesse. Nii püsib koogike ilusti koos ka siis, kui kardad, et maius õigeks ajaks soovitult ei tahene. 

See magustoit koosneb neljast erinevast kihist - küpsised, tumeda šokolaadi kiht, valge šokolaadi kiht ja vahukoor. Kõik see kokku teeb ühe tõeliselt mõnusa ampsu, mida sobiv pakkuda nii külalistele pidupäeva puhul kui ka argipäeval. 


Valmistamiseks: 20 min + tahenemisaeg
Kogus: 10-15 tk (oleneb klaaside suurusest)

(kakao)küpsiseid

Täidis:
200 g tumedat šokolaadi
300 g valget šokolaadi
250 g hapukoort
350 ml rõõska koort (35%)
400 g kohupiimapastat

Kate:
250 ml rõõska koort (35%)

Peale: marju või muud meelepärast

Peenesta küpsised ja pane meelepärane kogus klaasidesse. Sulata šokolaadid erinevates kaussides veevannil. Sulatatud tumedale šokolaadile sega juurde hapukoor. Vahusta koor ja lisa sellest pool šokolaadi-hapukooresegusse. Jaota segu klaasidesse.

Sega valge šokolaad kohupiimaga. Lisa segades ülejäänud vahukoor. Tõsta klaasidesse tumeda šokolaadikihi peale. Katteks vahusta 250 ml vahukoort tugevaks vahuks ja lisa kõige peale. Hoia külmas  (võimalusel vähemalt paar tundi). Kaunista ja serveeri.


5. aprill 2024

Ribid - need mõnusalt pehmed ja suussulavad

Tuleb tunnistada, et ahjus küpsetatud ribi on üks mu kodustest hittidest. Tegemist on mõnusa mugavustoiduga, mille valmistamisele ei pea pikalt vaeva nägema. Teen neid igakord omamoodi, vastavalt sellele, mis külmkapis leidumas on. Üks variant on aga selline:

Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 5 min + küpsemisaeg 2h 30 min

1,5 kg searibi
soola, pipart
3 sl teriyaki kastet
1 tl srirachat
5 kadakamarja
1 rosmariinioks
1,5 dl punast veini
1 sl oliiviõli
 

Maitsesta ribid julgelt soola ja pipraga kokku. Hõõru kokku teriyaki kastme ja srirachaga. Tõsta ribid ahjuvormi, lisa kadakamarjad, rosmariin ja vala juurde vein. Nirista ribidele oliiviõli. Küpseta 230°C juures 15 min, seejärel aseta vormile peale kaas, alanda kuumus 160 kraadile ning küpseta veel 2 h ja 15 min. Serveeri näiteks kartulipüreega!


4. aprill 2024

Kreemjas lillkapsapüreesupp

Midagi head püreesuppide austajatele. See supp on kreemjas, lihtne ja maitsev! Paku seda suppi meelepäraste lisanditega. Raputa peale oma lemmikjuustu ja saiakrutoone või hoopis lisa supile suitsukanaviile ning maitserohelist.

Kogus: 4
Valmistamisaeg: 25 minutit

1 kg lillkapsast
4 küüslauguküünt
1 sibul
1,6 l puljongit
2 peotäit riivitud juustu
soola, pipart

Pane lillkapsaõisikud, pooleks lõigatud küüslauguküüned ja neljaks lõigatud sibul koos puljongiga potti. Lase keema tõusta ning keeda siis keskmisel kuumusel lillkapsa pehmenemiseni. Püreesta supp, lisa seejärel riivjuust. Kuumuta kiirelt läbi ja maitsesta lõplikult. Serveeri meelepäraste lisanditega!


2. aprill 2024

Imelihtne pelmeenipann

Retsept juhuks, kui tõesti väga pikalt köögis mässata ei viitsi. Tegemist on väga kiiresti valmiva lõunasöögiga, mis valminult on nagu lasanjet meenutav panniroog!


Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 20 minutit

350 g pelmeene
soola, pipart
225 g pastakastet
3 muna
50 g riivitud juustu

Keeda pelmeenid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Kuumuta pannil pisut õli ning prae selles keedetud pelmeene. Lisa pastakaste ning sega kõik korralikult läbi. Seejärel tee rooga 3 pisikest pesa ning löö munad sellesse. Maitsesta soola-pipraga ning raputa peale riivjuust. Lase madalal kuumusel kaane alla roal valmida kuni munade hüübimiseni.


14. märts 2024

Sidruni ja rosmariiniga küpsetatud kuldmerikoger

Selle postitusega kutsun ma teid kalale! Õigemini siis kalale Promo Cash&Carry kauplusesse, kus on lihtsalt uskumatult laia valikuga kalalett. Ma võin öelda, et seal on tõepoolest miskit igale kalasõbrale. Ja kui oled oma valiku teinud, siis Promo Cash&Carry pakub ka sealsamas erinevaid kala ettevalmistamise teenuseid, olgu selleks siis soomuste eemaldamine, fileerimine, kalasteikide valmistamine, puhastamine või isegi soolamine ja maitsestamine. Need teenused on kusjuures kalaostjale kõik TASUTA! Ülimugav, eks! Vaata täpsemalt siit: https://epromo.ee/varske-kala-ja-mereandide-osakond


Mina valisin sealsest kalaletist endale 2 ilusat ja mõnusalt pontsakat kuldmerikogerit, sest just selle kalaga saan ma valmistada üht oma firmarooga. Tegelikult on tegemist üsnagi lihtsa retseptiga, aga lihtsuses peitubki võlu! Selle kalaroa puhul meeldib mulle, et kala enda maitse saab omajagu särada, samas lisavad kerget maitset sidrun, küüslauk, till ja rosmariin. Viimast ärge kindlasti lisamata jätke. Kui rosmariin ei ole meeltmööda, siis võin kinnitada, et see annab kerget maitsenooti ja sobib igaljuhul selle kalaga. Kuldmerikoger on mul tavaliselt valituks osutunud just seetõttu, kuna sel on parajalt liha ning suuremalt osalt puuduvad ebameeldivad imepisikesed kondikesed, mis alati söömist häirivad. 

Ma valmistan seda kala tervelt koos peaga. Nii on seda ülimõnus valmistada ja serveerida. Grillimise hooaeg on samuti tulemas ja tegelikult sobib see roog grillil valmistamiseks veel eriti hästi. Tõsi, olen talvisel hooajal seda valmistanud suurepäraselt ka koduahjus. Nii, et see retsept sobib nii kala valmistamiseks ahjus kui ka grillil. Promo Cash&Carry kauplusest ostsin terved kalad ja palusin siis kala puhastada ja soomustest eemaldada. No see võttis teenindajal tõepoolest vaid paar minutit aega, kui mulle juba ulatati pakitult 2 korralikult puhastatud kalahakatist. Jääb kodus ära see puhastamise vaev, arvestades, et isetehes kuluks selleks kordades rohkem aega, kui poes juba oskaja teenindaja seda teeb. 


Niisiis soovitan ma kõikidel minna poodi kalale Promo Cash&Carry kauplusesse. Kalavalik on suur, hinnad sõbralikud ja boonusena saad seal lisateenusena kala kodus valmistamiseks ettevalmistada. Nii mugv!

Ja kui nüüd juhtub, et värskest kalaletist ikkagi ei leia soovitut, siis selles kaupluses on ka väga muljetavaldav sügavkülmutatud kalalett. Kiika kindlasti ka sinna, ma olen tavaliselt ostnud sealt ülimalt hea hinnaga külmutatud krevette;) 

PS! Külasta kindlasti ka minu instagrami, kust leiad täiendavat infot postituse ja kala valmistamise kohta.

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit + küpsetamiseks 35-40 minutit

2 kuldmerikogerit (peaga soovi korral, aga soomusteta ja puhastatud)
soola, pipart
1 sidrun
4 küüslauguküünt
2-4 tillioksa
2 rosmariinioksa
1 sl oliiviõli

Võikaste:
2 sl võid
1 küüslauguküüs
1 sl hakitud tilli
1 tl roseepipart
soola

Maitsesta puhastatud kalad seest ja väljast korralikult soola ja pipraga. Täida mõlemad kalad 3 sidruniviiluga, lisa poolitatud küüslaugud ja seejärel tilli- ja rosmariinioksad. Nirista üle kergelt oliiviõliga. Tõsta kalad ahjuvormi ja küpseta 190 kraadi juures fooliumi all 30 minutit, seejärel eemalda foolium ja küpseta veel umbes 5-10 minutit. Tõsta ahjust.

Võikastme valmistamiseks pane või, peeneks hakitud küüslauguküüs, till ja rosmariin potti ja sega või sulamiseni. Lisa maitseks soola. Nirista võikastet ahjust tulnud kalale. Serveeri seda kalarooga riisi, värskete köögiviljade või kinoaga.

Retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.


7. märts 2024

Kohupiima-virsikukook

Maitsev kodune kohupiimakoogike, mis sobib valmistamiseks eriti hästi just siis, kui aega napib. 

 
Kogus: 8-10le
Valmistamisaeg: 15 minutit + küpsemisaeg

200 g digestive küpsiseid
50 g võid, sulatatuna

Täidis:
600 g teralist kohupiima vanilliga
50 g suhkrut
2 muna
50 g mandlilaaste
7-8 kompottvirsikupoolikut

Jahvata küpsised peeneks puruks ja sega kokku sulatatud võiga. Suru saadud mass küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (22cm) põhjale.

Täidise jaoks sega kohupiim suhkru ja munadega. Lisa pooled mandlilaastud ja laota täidis koogivormi. Nõruta virsikupoolikud ning laota need kohupiimasegule, surudes need kergelt täidisesse. Raputa peale ülejäänud mandlilaastud. Küpseta kooki 180 kraadi juures ca 35 minutit.


22. veebruar 2024

Purukook keedukreemiga

Kes meist ei armastaks keedukreemi. Selles on killuke nostalgiat ja kuhjaga häid maitseid. Seetõttu sobib see nii palju magustoitude ja kookide lisandiks. Soovitan proovida sedasama purukoogist inspireeritud küpsetist, kus klassikalise moosilisandi asemel on täidiseks kuhjaga keedukreemi.
See on seesugune kook, mis meeldib kindlasti kõigile keedukeemi ja ka napoleni koogi fännidele. Selles on rohkelt keedukreemitäidist, vaid õhuke kiht purukatet ja veidi tainapõhja. Kusjuures, koogi valmistamiseks valmib nii põhi kui ka kate täpselt samast tainast, mistõttu saab koogike veelgi lihtsamini valmis. 

Millal seda kooki teha? Kindlasti sobib see valmistamiseks mõneks eriliseks tähtpäevaks. 24. veebruar on saabumas ja kohe kindlasti soovitaks ma seda koogikest just selleks päevaks valmistada. Kuna see kook valmib väga lihtsalt ja ei nõua pikalt aega köögis mässamiseks, siis loomulikult võib seda ka niisama mistahes päeval valmistada, kui on lihtsalt ühe maitsva koogikese isu. 

Koogi valmistamisel tasub siis meeles pidada paari asja. Esiteks peab keedukreemine täidis piisavalt läbi küpsema, samas ei tohiks see üle küpseda. Seetõttu jäta koogike kindlasti peale küpsetamist ahju järelvalmima, nagu olen retseptis soovitanud. Teiseks soovitan ma KINDLASTI selle koogi vähemalt 1 või isegi 2 päeva varem valmis teha. Nimelt on see küpsetis parim külmkapikülmalt. Seega peale järelküpsemist ahjus tõsta kook toatemperatuurile jahtuma ja seejärel aseta külmkappi tahenema. Kooki serveeri, kui see on ööpäev külmkapis seisnud. Pole hullu, kui seda kooki ülejärgmisel päeval pärast küpsetamist serveerid. Külmkapis seisab see ilusti ja muutub täpselt selliseks, nagu vaja. 


Mitmele: 10le
Valmistamisaeg: 25 minutit + küpsemisaeg 1 tund + tahenemisaeg 6 tundi

Kreem:
200 ml vahukoort (Valio Alma)
800 ml piima (Valio Alma)
1 sidruni riivitud koor
6 munakollast
25 g nisujahu
25 g maisitärklist
200 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Purutainas:
200 g nisujahu
25 g suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
180 g võid (Valio Alma)

Kreemi valmistamiseks pane vahukoor, piim ja sidrunikoor paksupõhjalisse potti ning kuumuta keemiseni. Pane ülejäänud komponendid kaussi, lisa paar lusikatäit kuumutatud piimasegu ja vispelda ühtlaseks seguks, vajadusel lisa täiendavalt pisut piimasegu, et saavutaksid ilusti voolava munasegu. Samal ajal, kui piimasegu kuumutad, nirista valminud munasegu selle hulka. Vispelda ise samal ajal korralikult, et valmiv kreem tükki ei tõmbuks. Vispelda kreemi paksenemiseni. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda.

Valmista purutainas: tõsta kuivained kaussi, lisa või ja näpi tainas purutaoliseks massiks. Väldi ülesegamist, et segu ühtlaseks tainaks ei muutuks. Segu peab jääma purutaoline! Tõsta umbes 2/3 valminud purutainast küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale (Ø22cm). Vala vormi kreemitäidis ja raputa peale ülejäänud purutainas. Küpseta kooki 175 kraadi juures 1 tund. Seejärel lülita ahi välja ja lase koogil veel umbe 30 minutit järelküpseda (suletud ahjuuksega). Tõsta kook ahjust, lase pisut jahtuda ning tõsta kook külmkappi tahenema vähemalt 6 tunniks. Kaunista kook vahetult enne serveerimist 

Retsept valmis koostöös Valioga!


20. veebruar 2024

Apelsinimaitseline leivakreem šokolaadiga

See siin ei ole tavaline kreem, vaid leivast, õunamahlast, maitseainetest ja muudest lisanditest valmistatud imemaitsev leivamagustoit, mis sobib valmistamiseks igal ajal! Eriti sobiv on seda aga pakkuda kohe saabuva 24.veebruari puhul. Selle leivakreemi võlu peitub kohe kindlasti selle maitses, millest leiad apelsinist mekki ja šokolaadi magusat maitset. Selleks, et kreemile ka pisut iseloomu anda, sisaldab see ka tekstuuri lisavaid vaarikaid ja kuivatatud virsikuid. Kui Sulle tavaliselt leivast valmistatud magustoidud ei maitse, siis soovitan proovida sedasama kreemi – sa võid siiski üllatuda positiivselt. Leiva intensiivset maitset on mahendanud õunamahl ja maitseained.

Kui tavaliselt valmivad sedasorti leivamagustoidud suurepäraselt ka kõvaks läinud leivast, siis selle maiuse puhul soovitaksin ma siiski kasutada värsket leiba. Šokolaadi valikul soovitan lähtuda enda eelistustest. Mina kasutasin võrdses koguses valget šokolaadi ja piimašokolaadi, aga loomulikult võite kreemi valmistamiseks kasutada vaid ühte sorti šokolaadi. Kaunistamisest rääkides, siis soovitan ma lisada peale värskeid marju, need mõjuvad selle maiusega nii hästi kokku, lisades juurde pisut hapukaid toone, tekstuuri ja värskust. Lisaks soovitan seda serveerida külma piimaga või törtsu Kreeka jogurtiga. Ise eelistan esmalt piima, aga ka Kreeka jogurtiga on see väga maitsev.

Leiva valikul soovitan ma vältida köömnete ja seemnetega leiba ning erinevaid peenleibasid. Kõige paremini sobib selle magustoidu valmistamiseks traditsiooniline must leib!

Ja minu poolt üks kasulik soovitus, mida ise kasutan. Pidulikud tähtpäevad ja nädalavahetused soovitan ma veelgi erilisemaks muuta ilusate nõudega. Villeroy & Boch nõud on minu jaoks erilised ning nende Old Luxembourg sari täienes minul hiljuti uute kausikeste ja koorekannu näol. Lisaks liitusid minu olemasolevate teetassidega samast sarjast ka alustassid. Tõsi, kasutan viimaseid küll kohvitassidena, kuna need on minu arvates kohvijoomiseks lausa loodud. 

PS! Ma soovitan Kaup24 ja Hansaposti lehtedel oma lemmiknõudel silm peal hoida. Tihtipeale on näiteks Villeroy&Boch ja Iittala nõud müügis erihindadega ja neid on võimalik väga soodsate hindadega endale soetada. Samuti söögiriistad, millel ikka silma peal hoian (Villeroy&Boch Mademoiselle söögiriistad on mu lemmikud. Siinsetelt piltidelt leiad sama sarja lusikad). Kui miskit on müügist otsa saanud, siis pane endale lehel märge, et toote saabumisel saaksid sellekohase teate.

Kogus: kahele-neljale
Valmistamisaeg: 20 minutit

100 g musta leiba
3 dl õunamahla
1 tl vanilliekstrakti
50 g kuivatatud virsikuid
0,5 tl kardemoni
0,5 tl kaneeli
75 g piimašokolaadi või valget šokolaadi
50 g (külmutatud) vaarikaid
0,5 apelsini riivitud koort
1 sl pruuni suhkrut (vajadusel)
vett (vajadusel)


Peale:
marju, müslipuru, Kreeka jogurtit, piparmündilehti, piima (serveerimiseks)

Murenda leib potti, vala juurde õunamahl ja tõsta pott pliidile. Lisa vanilliekstrakt, tükeldatud virsikud, kardemon, kaneel ja lase segul keema tõusta. Vähenda pliidikuumust keskmiseni ja lisa segades šokolaaditükid. Kuumuta aeg-ajalt segades umbes 5 minutit kuni leivasegu on ühtlane ja šokolaad sulanud. Seejärel sega juurde vaarikad ja apelsini riivitud koor. Kuumuta korraks läbi, lisades vajadusel magustamiseks pruuni suhkrut ja sobiva tekstuuri saamiseks vett.

Jaota leivasupp kaussidesse, kaunista ja serveeri. Soovi korral võid leivasupile peale valada külma piima.

Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!
PS! Vaata kindlasti ka minu instagrami, kus näed sellesama leivakreemi retsepti ka videopostitusena.


14. veebruar 2024

Hapukoorejäätis soolakaramelli, šokolaadi- ja küpsisetükkidega

Hapukoorejäätis on mitmes mõttes eriline külm maius. See on meeldivalt koorene, kergelt hapukas ja selle valmistamisviis on pisut lihtsam võrreldes klassikaliste jäätiseretseptidega. Nimelt ei tule jäätisesegu eelnevalt kuumutada ja seejärel jahutada. Siin on vaja vaid kõik komponendid kokku segada ja siis jäätisemasinasse valmima panna. Klassikalise hapukoorejäätise retsepti abil (hapukoor, koor ja suhkur) saad valmistada nii palju erineva ilmega jäätiseid. See jäätis sai lisandiks šokolaadi, küpsised ja soolakaramelli. Tõsi, viimast peab valmistamiseks kuumutama ja seejärel jahutama. Seega, kui tahad lihtsamalt läbi saada, siis vali mõned kuumutamist mitte vajavad lisandid. Pean aga tunnistama, et soolakaramelliga jäätis maitseb suurepäraselt – pisut soolakalt ja veidi magusalt!

PS! Minu jäätisemasina arutelu saad lugeda siit blogipostitusest!
Minu jäätisemasina leiad siit: Proficook jäätisemasin.
 
 
300 g hapukoort
200 ml koort (35%)
25 g tuhksuhkrut
50 g tumedat šokolaadi (56%)
2 tl digestive küpsist või kaeraküpsist

Soolakaramell:
25 g võid
50 g fariinsuhkrut
50 ml koort (35%)
paar näpuotsatäit soola


Soolakaramelli valmistamiseks sulata potis või, lisa ülejäänud ained ja kuumuta keskmisel kuumusel, ise pidevalt segu segades, kuni kaste pakseneb. Lase jahtuda.

Jäätise valmistamiseks sega omavahel hapukoor, koor ja tuhksuhkur. Tõsta segu jäätisemasinasse ja lase jäätisel valmida umbes 30 minutit. Kümme minutit enne valmimise lõppu nirista juurde soolakaramellikaste.

Samal ajal haki šokolaad ja küpsised peeneks. Vahetult enne valmistamise lõppu lisa need lisandid jäätisele. Tõsta segu (säilitus)karpi ja lase külmkapis taheneda vähemalt tunnike.


Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!

12. veebruar 2024

Vastlarullid kookospudinguga

Kohe, kui aasta esimene klassikaline vastlakukkel söödud, siis hakkan otsima sellele mõnusaid alternatiive, mis vastlakukli söömise veelgi põnevamaks muudaksid. Ma olen vastlakuklite suur sõber ja kui hooaeg peal, siis kohe kindlasti on hea põhjus erinevate vahukooreste vastlasaiakestega maiustada. Seetõttu on mul pakkuda välja üks eriti hea vastlakuklite variant. Siin retseptis on kokku saanud kaneelirull ja vastlakukkel. Seega, kui oled mõlema või vähemalt ühe austaja, siis tasub seda retsepti kindlasti uudistada. 

Lõpptulemuseks on parajalt kaneeline ja vahukoorega ülekuhjatud vastlakukkel. Lisaks leiab selle kukli seest täidisena kookosemaitselist kreemjat pudingut ja pisut hapukat moosi. No ja teate – see kooslus on IMELINE

PS! Kui Sa soovid teada saada kuidas täpsemalt nende kuklite voltimine käib, siis soovitan piiluda selle retseptipostituse alla, kus on pildijadana õpetus ilusti olemas!

Mitmele: 6 vastlakuklit
Valmistamisaeg: 25 minutit + kerkimisaeg 30-40 min + küpsemisaeg 15-17 min

Tainas:
6 g kuivpärmi
100 g suhkrut
0,5 tl soola
1 tl kardemoni
u 450 g nisujahu
2,5 dl piima
2 tl sidruni riivitud koort
100 g toasooja võid

Kaneelikreem:
50 g toasooja võid
2 tl kaneeli
50 g suhkrut

Täidis:
3 dl vahukoort
1,5 tl tuhksuhkrut
3 tl kookoshelbeid
1 tops (230g) pudingut kookosega (Valio Alma)
u 6 tl hapukat moosi

Sega kuivained omavahel kokku. Kuumuta piim pisut soojemaks kui käesoojaks ja lisa koos sidrunikoorega kuivainetele. Lisa või ja sõtku kõik ühtlaseks tainaks.

Kergita tainast 50kraadises ahjukuumuses 30-40 minutit. Seejärel sõtku tainas kätega läbi ja rulli jahusel pinna õhukeseks ristkülikuks (umbes suurusega 31cmx38cm). Tõsta tainas nii, et ristküliku lühem serv asetseks sinu poole.

Valmista kaneelikreem, selleks sega kõik komponendid omavahel kokku ja määri see poolele osale tainale. Tõsta teine tainapool peale ja lõika tainast 6 riba. Lõika need ribad omakorda pooleks nii, et ülemine osa jääks umbes 1 cm osas läbilõikamata.

Keeruta iga tainatüki ribad keerdu ning moodusta sellest pontsakaks pallike. Keera tainaotsad alla, et need küpsemisel lahti ei hargneks. Tõsta kuklikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 15-17 minutit. Määri küpsenud kuklid kergelt veega üle ja lase jahtuda.

Täidise valmistamiseks vahusta koor tuhksuhkruga tugevaks vahuks, sega juurde kookoshelbed. Lõika kaneelikuklikestel pealmine ehk n-ö mütsiosa ära (lõika nii, et tekiks alumisele osale kerge süvend). Täida kuklid vanillipudinguga ning pritsi läbi pritskoti peale vahukoor nii, et keskele jääks auk. Sellesse tekkinud auku tõsta moos. Aseta peale ülemine saiaosa, raputa peale tuhksuhkrut ja hakka maiustama!

Retsept valmis koostöös Valioga!




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails