30. märts 2017

Delimano võtted. Elust "lava taga" ning üks tore loosimäng!

Umbes kuu aega tagasi oli meie peres paar päeva tavapärasest pisut teistmoodi. Nimelt filmisime Delimano toodete reklaamklippe. Teemaks loomulikult siis erinevad Delimano tooted, mis kauplustes müügil või siis poeriiulitele alles jõudmas. Kahe päeva jooksul jõuti "purki pista" nii reklaamklipid kui ka reklaamfotod. Viimaste eest taas tänu minu lemmikfotograafile Kerli Sosile, kes vähese etteteatamisajaga koheselt pildistamisele appi tõttas. Niisiis 2 võttepäeva ning rohkelt nalja ja naeru.....mõned pildid sellest alljärgnevalt (fotod tehtud mobiiliga)









Selle kahe päeva lõpptulemusena on otsa lahti teinud juba Stone Legend küpsetusvorm ehk siis nö pliidilt ahju abiline köögis. See on mul endal juba paar kuud kasutuses olnud ning olen sellega ausalt öeldes väga rahul. Tegemist on kaanega küpsetusvormiga, mida saad kasutada nii pliidil ning kui vaja, saad sama roa ka ahju pista, aga ikka sama vormi kasutades:) Mul on tihtipeale nii, et enne toidu ahju minekut on vaja eelnevalt seda pannil pruunistada. Selleks aga on vaja vahepeal küpsetusnõusid vahetada ... selle vormiga jääb see vahetusprotsess ära ning vorm rändab toiduga koheselt pliidilt ahju. Olen proovinud sellesama vormiga ka kurikuulsat Tarte Tatin kooki ning kõik toimis väga hästi. 

Ühesõnaga julgen soovitada ning koduküpsetajatele kindlasti väga vajalik abimees. Kes tunneb selle vastu huvi ning leiab, et selline küpsetusvorm tema köögist puudu on, siis heameelega loosiksin ma sellesama Stone Legend küpsetusvormi ka siinsamas blogis ühele õnnelikule välja. Loosimises osalemiseks külasta Delimano kodulehte ning anna teada siia postitusse kommentaariga (võid ka lingi lisada), milline toode sulle sealt silma jäi või siis milline toode sul äkki juba olemas on!! Vastuseid ootan kuni esmaspäevani (3.04) ning juba teisipäeval (4.04) annan teada siinsamas postituse kommetaarides teada võitja nime, kes saab endale sellesama küpsetusvormi.

... ja siis lõppu ka üks Kerli tehtud reklaampilt:



26. märts 2017

Lihtne tatramüsli


See on nüüd üks tervislikumat laadi müsli, mis ka maitseb ikka uskumatult hästi. Tavaliselt on ju müsli kaaslaseks piim, mina aga tihtipeale nii kaugele ei jõua ning krõbistan tatramüslit niisama purgist, kui parasjagu magusaisu kimbutama tuleb. Ühesõnaga väärt kraam, mis muuhulgas ei nõua valmistamiseks ka ahjukuumust. Lisaks on gluteenivaba ning müsli valmistamisel ei ole sellesse ka täiendavalt suhkrut lisatud. Mina kasutan valmistamisel ka tumedat šokolaadi, mis sulanuna tatraseguga kokkusegades tatraterakesi seob. Seejärel tekivad tahenenult müslisse sellised suuremad tükikesed, mis on selline hea vaheldus ning tekitab kergelt hasarti just neid kokku liidetud tükikesi müslist taga otsida:)

Nagu ma mainisin, avastan ma end seda müslit niisama maiustamas. Tegelikult on ülimalt mõnus aga ka (Kreeka) jogurtiga. Piimaga võib muidugi ka proovida.


Kogus : 425 g
Valmistamisaeg: 20 minutit

200 g toortatart
3 sl kookoshelbeid
3 sl soolapähkleid
3 sl päevalilleseemneid
3 sl rosinaid
3 sl kuivatatud jõhvikaid
3 sl sukaadi (soovi korral)
0,5 tl kaneeli
50 g tumedat šokolaadi
 

Sega kokku retsepti 4 esimest komponenti ning rösti segu kergelt pruunistumiseni kuival pannil mõned minutid (tee seda kahes-kolmes osas, kuna kõik ei mahu korraga pannile). Seejärel lisa segades hakitud puuviljad ning kaneel. Sulata šokolaad vesivannil ning lisa segades müslile. Lase jahtuda ning hoiusta müslit purgis.  

Retsept valmis koostöös ettevõttega Coop ning selle leiab ka märtsikuu(2017) retseptilehelt, mis on leitavad Coop kauplustes üle Eesti.

24. märts 2017

Hullutavalt hea juustukook beebi Mia mini-sünnipäevaks (8kuud juba täis!)


Meie pere tähistas ka see kuu ühe pisipreili pisut vanemaks saamist. Meil on see mini-sünnipäev saanud juba traditsiooniks - tulevad külalised, sööme soolast ja magusat ning imestame, kuidas aeg ikka lendab:) Praegu 8 kuud, kuid kaugel ei ole enam tegelikult ka ühe aasta sünnipäev.


Iga kuu teine pool on mul üks päev broneeritud koogi tegemisele. Mulle on tõesti meeltmööda see igakuine sünnipäevatordi valmistamine.... nojah, tegelikult mulle meeldib ükskõik mis koogikesi katsetada/meisterdada, olenemata kellaajast ning aastaajast... Nüüd on 8 torti tehtud ning söödud. Selle kuu koogikesena valmis üdini kreemjas ja tummine juustukook. Ühesõnaga kookide kuningas, nagu kunagi selle koogi nimetasin. See retsept on tegelikult mul siin blogis juba olemas ning olen seda kooki ikka vahel meisterdanud mõne tähtpäeva puhul. Kui mu mälu mind ei peta, siis leidsin selle kunagi ammu BBC Good Food lehelt. Omapoolsete mugandustega on see retsept mind igaljuhul väga hästi teeninud. 

See kook mahutab endasse tervelt 1 kg toorjuustu, kuid selle-eest on iga gramm seda igati väärt. Lõpptulemuseks on üks väga kreemjas juustukook, mis lihtsalt sulab suus, ausalt:)

Põhi:
175 g küpsiseid
0,5 tl kaneeli
75 g võid

Täidis:
1 kg toorjuustu, toasooja
200 g hapukoort
3 sl jahu
3 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
5 muna
2 munakollast
2 tl riivitud apelsinikoort
2 sl apelsinist pressitud mahla

Kate:
1 dl vahukoort
70 g šokolaadi
(kasutasin pooleks nii tumedat šokolaadi kui ka piimašokolaadi)

Kuumuta ahi 250 kraadini. Põhja valmistamiseks purusta küpsised peeneks, sega juurde kaneel. Sulata või ning lisa see küpsisepurule. Suru mass küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø22-24cm) põhjale.

Täidise valmistamiseks sega kõik ained omavahel ning vala vormi. Alanda kuumus 150 kraadini kohe, kui koogi ahju pistad ning küpseta kooki 1 tund ja 30 minutit. Seejärel lülita ahi välja ning lase (avatud ahjuuksega) koogil ahjus seista ca 30 minutit. Lase koogil jahtuda.
Katte jaoks kuumuta koor potis keemiseni. Tõsta pott tulelt, lisa šokolaaditükid ning lase neil sulada paar minutit. Seejärel sega kõik ühtlaseks, lase pisut jahtuda. Seejärel kata kook šokolaadiseguga (nirista pisut ka äärtele) ning tõsta küpsetis serveerimiseni külmkappi.

Kaunistamine: ostsin toidupoest ühe nunnu martsipanijänese. Paar päeva enne koogi kaunistamist vormisin suhkrumassist piparkoogivormi abil tähekesed ning pistsin koheselt neisse ka hambatikud. Seejärel lasin tähekestel toatemperatuuril lihtsalt seista ning taheneda ning siis kirjutasin neile munavalgeglasuuriga nimetähed (võib ka sulatatud valget šokolaadi kasutada). Koogi kaunistasin lisaks martsipanijänese ja tähtedele veel külmutatud jõhvikate, tüümiani ja suhkrumassist keerutatud pisikeste pallikestega.


20. märts 2017

Kohe-kohe: Pärnu Restoranide Nädal tuleb taas!


Ma olen ootusärevalt põnevil, pisut õhinal ning ülevoolavalt rõõmus. Miks? Seepärast, et taas löövad väikese kodulinna tänavad kihama tänu Pärnus toimuvale restoranide nädalale. Kui Teil on plaan Pärnut külastada, siis kindlasti ajastage see külaskäik aprillikuu algusesse, sest 1-9. aprillini on suvepealinnas toimumas järjekordne Pärnu Restoranide Nädal. Eks kevadväsimuse vastu aitab ikka kõige paremini üks korralik külaskäik (koos heade sõpradega) mõnda oma lemmiktoidukohta;) Võib juba öelda, et traditsiooniks kujunenud restoranide nädal tekitab rohkelt elevust ning sel ajal on toidukohad maitsete otsijatest pungil. 


Miks ma seda kõike räägin? Sellepärast, et juba homme (21.03.2017) avatakse Pärnu Restoranide Nädala ametlikul lehel broneerimissüsteem (parnurestaurantweek.ee) , mille kaudu on võimalik aprillikuu algusesse mõni tore lõuna- või õhtusöök broneerida - kahekäiguline lõuna hinnaga 10€/in ning kolmekäiguline õhtusöök hinnaga 18€/in. Sealsamas lehel avalikustatakse homme ka täpsed menüüd! 

Sel korral on restoranide nädalast osavõtmas 25 restorani:
Resto Akord, BabyBack Ribs & BBQ Pärnu, Da Vinci Pasta & Pizza, Embecke, EAGLE, Hea Maa, Pärnu Jahtklubi restoran, Gruusia restoran Kolhethi, Lime Lounge, Mahedik, Mon Ami, Noot, Restoran Paradiis, Passion Cafe, Piparmünt, Trahter Postipoiss, Pärnu Kalamajaka kohvik, Restoran Raimond, Rannahotell restoran, Strand, Tervise Paradiisi a’la carte restoran, Villa Ammende restoran, Villa Wesset restoran, White Beach Golf restoran ja Café Grand.  

Minul on olnud võimalus pakutavate roogadega eeltutvuda, neid pisut pildistada ning tegelikult ka eraldi maitsta. Muljed on väga  head. Ma olen ikka öelnud, et Pärnust on kujunenud omamoodi juba heade maitsete linn ning restoranide poolt pakutavad road vaid tõestavad seda. Hiljuti külastasin ja maitsesin ka restoranide nädala menüüd restoranis Raimond, kus ainuüksi juba väga meeldiva teeninduse eest tasuks seda kohta külastada. Toidud jätsid ka väga hea mulje ning kindlasti sealne kohapeal küpsetatud leiva-saiavalik teeb silmad ette paljudele söögikohtadele (ma pean seda lihtsalt mainima, sest kõik need saiad-leivad olid nii värsked, krõbedad ja maitsvad ja..... oehhhh:)) .


Eks pildid räägivad rohkem kui tuhat sõna ning seepärast pisike pildirida restoranide nädalal pakutavatest roogadest. Klõpsisin need veebriarikuu lõpul Pärnu Rannahotellis siis, kui roogade ametlik pildistamine toimus:




17. märts 2017

Banaani-marjajäätis

Ma tean, et seesugust jäätist on nii lihtne teha ning retsepti tegelikult vaja ju ei olegi. Aga no nii hästi maitseb see, et ehk on veel mõnel inimesel sedasorti külm maius avastamata. Seekord lisasin ma jäätisesse skyr´i, banaaniviilud ja vaarikad. Viimased 2 komponenti olid külmutatud, tänu millele piisab vaid mikserdamisest, et mõnusat jäiset, aga kreemjat jäätisemassi saada. Mul on üsna tihti banaaniviilud karbiga sügavkülmas olemas, marjad on niikuinii ning seetõttu saab väga kiiresti isu tekkides sellise jäätise valmis teha! Üleliia magus see jäätis ei ole, aga lastele vägagi meeltmööda. 


Kogus: kahele

2 banaani
2 peotäit külmutatud marju (näiteks vaarikaid)
200 g proteiinidesserti skyr (Farmi)

Viiluta banaanid ning pista umbes tunnikeseks sügavkülma. Täpsemalt seniks, kuni banaaniviilud on kergelt külmunud. Seejärel pane kõik komponendid köögikombaini või kaussi ning püreesta ühtlaseks massiks. Serveeri koheselt!



13. märts 2017

Napoleoni kook pokaalis

Pokaali valmistatud Napoleoni kook oli mul juba ammu plaanis, kuid selle valmistamiseni jõudsin alles nüüd. No õigupoolest pole tegemist selle õige retseptiga, kuna keedukreemi kasutamise asemel olen läinud olulisemalt lihtsamat teed ning valmistanud kreemi hoopis vaniljepudingust, toorjuustust ja vahukoorest. Kreemi vahel olev tainapuru on ka valmistatud kiiresti ahjus küpsetatud pärmi-lehttainast, kuna nii jääb kogu see rullimise vaev ja pikk ajakulu ära. Tean-tean, et pole üldse õige asi, aga kui Napoleoni koogi isu on ning tahad ikka väga kähku miskit meisterdada, siis on seesugune kreem väga sobiv. Tainapuru valmistasin eelnevalt küpsetatud pärmi-lehttainast, mille siis käte vahel peenemaks murdsin. Kuidas maitses? Väga hästi maitses - ei olnud üleliia magus, kreemi oli rohkesti ning lehtainapuru tekitas just seda õiget koogi tunnet. Kohvi kõrvale oli imehea! 
Ehitasin need koogid suurtesse, ca 2,5dl vett mahutavatesse, pokaalidesse. Ilmselgelt on see kogus liialt suur, et üksi kõike nahka pista. Seetõttu võib vabalt kasutada väiksemaid pokaale. tuleb rohkem!


Kogus: neljale

300 g pärmi-lehttainast


Kreem:
2 dl vahukoort
150 g toorjuustu, toasooja
1 tops ehk 230 g vaniljepudingut (kasutasin Farmi pudingut)
1 tl vanillisuhkrut
4 sl tuhksuhkrut

Rulli tainas õhemaks ning küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks (ca 15-25 min), lase jahtuda ning seejärel pudenda käte vahel peenemaks. Vahusta koor vahule. Sega toorjuust kausis lahti ning lisa segades juurde vahukoor, puding ja suhkrud. 

Täida pokaalid kihiti: tainapuru, kreem, tainapuru, kreem, tainapuru, kreem, tainapuru. Serveeri koheselt või lase ööpäevakese jahedas seista!

11. märts 2017

Pärnu toidukohad: Mon Ami!

Ma ei plaaninud seda postitust, kuid juhtus nii, et sattusin Mon Ami restorani hetkel toimuva Pärnu spaanädala raames sealset menüüd maitsma ning olin sellest vaimustusest. Seetõttu ei näe ma ei mitte mingit põhjust, miks mitte seda ka teistega jagada:) Minu rõõmuks on Pärnusse üha enam juurde tekkimas suurepäraseid toidukohti ning pärnakana tutvustan neid julgelt kõva häälega ka teistele! Mon Ami on hubane restoran Pärnu kesklinnas, täpsemalt Kuninga tänaval, mis on end Frost butiikhotelliga paigutanud samasse majja. Paljud Pärnu inimesed ei tea sellest kohast miskit ning kuna restoraniruumid asuvad nö keldrikorrusel, siis tekib paljudel ka pisut kartus uksest sisse astuda ning täpsemalt toidukoha parimaid väärtusi nautida. Astuge aga julgelt sisse, sest sisemuses avanevad Teile stiilsed restoraniruumid, kus vägagi mõnus korraks aeg maha võtta. Tean, et üks minu tuttav sattus sinna näiteks hilissuvisel ajal tänu pisikesest aknast tänavale paistnud koogiletile:)



Niisiis on restoran ise äärmiselt mõnusa interjööriga - meeldivalt nauditav, oleks minu poolt see sõna, mis täpsemaid muljeid edasi annaks. Hubane valgustus ning kaminas praksuv tuli tekitavad kindlasti positiivseid elamusi veelgi juurde. Kuna hetkel on Pärnus käimas spaanädal (õigemini veel vaid täna ja homme), siis sattusin selle nädala raames spetsiaalselt menüüd maitsma. Kõik oli maitsev ning silmaga nauditav, eelroog ja magustoit veel eriti üllatavad...
Mon Ami on hiljuti teinud läbi ka kaadrivahetuse ning eelmise aasta lõpul asus peakoka ametikohta täitma Sten Märtin, kes on eelnevalt oma osavust näidanud näiteks restoranides Pegasus ning restoranis Mais Saaremaal. Koogileti maitsvate hõrgutiste eest hoolitseb aga imelise andega Katrin Nõmm (võimalik, et keegi veel, täpselt ei osa siinkohal kommenteerida:)).

Spaanädala menüü (Mon Ami):

Eelroog:
Soolasiig, vutimuna, lõhenahk; sidrunivaht
Pearoog:
Pardifilee, pastinaagikreem, kirsikaste; marineeritud porgand
Dessert:
Kodujuustu-šokolaaditrühvel, asetelpajujäätis; pähklipralinee

Niisiis, soovitan ma kindlasti Mon Amisse uudistama minna, kas siis väikeseks kohvi-koogitamiseks või siis pisut tugevamaks kehakinnituseks. Kusjuures varsti algab suvepealinnas ka Pärnu Restoranide Nädal (1-9.aprill), millest õigepea ka juttu teen nin Mon Ami on samuti osavõtjate seas.

MON AMI
Kuninga 11, Pärnu
FB:/ Mon Ami

Pildid ütlevad rohkem, kui sõnad:



10. märts 2017

Midagi head: soolakaramelliga kohv ning küpsetamata Snickersi kook

Kuidas on Teil lood kohvi ja magusaga? Minul on kohv viimasel ajal lausa asendamatuks kaaslaseks. Hommikukohv on minu jaoks kõige olulisem ning siis pühendan ma selle valmistamisele kõige rohkem aega. Siis peab see olema kõige ideaalsem, et päev saaks korralikult alata. Loomulikult ei piirdu ma ühe kohviga. Kuna ma igapäevaselt lapsega päris pikalt jalutan, siis soetasin hiljuti vankrile kohvitopsihoidja ning nüüd on mul lausa nagu (meeldiv) kohustus kohvitops alati kaasa võtta! Siis joon veel õhtuti kohvi ja päeva peale suudan veel endale tassikese teha. Joon kohvi kindlasti ilma suhkruta, kuid alati piimaga. Eelistan viimasel ajal sojapiima, kuna piimavahustajaga läheb see lihtsalt nii isuäratavalt vahule. Kui kapis leidub mandli- või kookospiima, siis kasutan neid. India pähkli piimaga on samuti hea ning tavapiima kasutan ka. Kui vahustatud piimaga aga kohvi teen, siis kasutan üldiselt sojapiima. tavalist piima või siis India pähkli piima. Nendega läheb piim lihtsalt kõige paremini vahtu.



Piimavahustamiseks on mul 2 instrumenti (siinkohal juhatan teid kaup24.ee lehele) - selline lihtne ja vähe ruumi nõudev piimavahustaja ning siis natuke tõsisem vahustaja, mille mõni aeg tagasi kingiks sain. Viimast kasutan enamasti just siis, kui vaja mitmele kohvile piima vahustada. Kohvi valmistamiseks on mul kapselkohvimasin (ei võta palju ruumi), kuid poes müüdavaid kohvikapsleid ma poest ei osta. Olen soetanud endale hoopis ülihea hinnaga kapslitooriku, kuhu jahvatatud kohvipuru ise sisse panen. Lõpptulemus on mõnusalt vahuse pealispinnaga kohv, mis valmistatud just sinu lemmikubadega.


Kui mul kapis (keedetud) kondenspiima juhtub olema (seda juhtub ikka olema:)), siis kostitan tavaliselt õhtust kohvi sellega. Lõpptulemus on justkui magustoit ... Selle retsepti jagangi ma alljärgnevalt, mis on justkui preemia ning igati sobiv päeva lõpetamiseks.


No ja kui on juba hea kohv, siis võiks ju ka ühe koogikese juurde teha, eks? Ma tunnistan, et mulle endale meeldib kooke rohkem teha ja katsetada, kui neid süüa. Samas head kooki proovin ikka, kuid üle ühe tüki väga süüa ei jõua. Kui sööjaid oleks, siis valmistaks päevas kohe mitu kooki:) Aasta aega tagasi kirjutasin ma oma küpsetamata kookide raamatut (mis muide on osutunud väga populaarseks, aitäh selle eest:)). Tundub, et sellest lainest ma välja pääsenud ei ole ning valmistan ka praegu väga tihti just küpsetamata koogikesi. Selle koogiga olen ma ülimalt rahul ning mõtteis rihtisin pisut Snickersi šokolaadile sarnast koogikest. Väga mööda ei pannud, kuid ühtset koopiat sellele šokolaadile siit otsida ei tasu. Loomulikult on siin koogis olemas soolapähklid, karamelline kondenspiim, šokolaadist kate ning pisut kreemjat täidist, mis üsna sarnane just sellele kurikuulsale šokolaadile. Seda kooki valmistan ma kindlasti veel, sest mulle meeldis selle kreemjas sisu, mis sai saavutatud tänu vahukoore, hapukoore ja Ekströms vaniljekastmepulbri segule. Pähklid ja karamelline kondenspiim sobisid ka ülimalt hästi ning kuigi ma kartsin, et kook tuleb üleliia magus, siis tegelikult selline täpselt paraja magususega koogike sai:)
Aitäb nüüd jutust, retseptid järgnevalt:

SOOLAKARAMELLIGA KOHV
Kogus: kahele

1 dl (soja)piima
2 tl keedetud kondenspiima
näpuotsatäis soola
kanget kohvi

Pane piim, kondenspiim ja sool potti ning kuumuta segu segades seni, kuni kondenspiim on enam-vähem lahustunud (ära keema lase). Seejärel vahusta piima piimavahustajaga. Valmista tassidesse kange kohv (pool tassi) ning selle peale pane piimavaht. Serveeri koheselt.

KÜPSETAMATA SNICKERSI KOOK
Kogus: umbes 10le

30 tk kandilist küpsist šokolaadiga
sooja piima (immutamiseks)
125 g keedetud kondenspiima
50-75 g soolapähkleid, peeneks hakituna
1 dl vahukoort
200 g hapukoort
25 g Ekströms vaniljekastmepulbrit

Šokolaadikate:
1 dl vahukoort
75 g tumedat šokolaadi

Laota alusele 5x2küpsist, neid eelnevalt korraks sooja piima sisse kastes. Määri küpsistele kondenspiim ning raputa sellele soolapähklid. Vahusta koor vahule, lisa seejärel hapukoor ja vaniljekastmepulber ning sega lusikaga ühtlaseks massiks. Määri pool segust soolapähklitele. Kata seejärel taas eelnevalt piima sisse kastetud 10 küpsisega. Määri peale ülejäänud segu ning laota peale järelejäänud (piimaga immutatud) 10 küpsist.

Šokolaadikatte jaoks kuumuta koor keemiseni, tõsta tulelt. Lisa šokolaaditükid ning lase neil sulada. Sega seejärel lusikaga korralikult ühtlaseks. Lase glasuuril pisut jahtuda ning seejärel kata kook šokolaadiglasuuriga. Lase koogil jahedas maitsestuda üleöö.


Postitus valmis koostöös kaup24-ga.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails