30. mai 2014

Kohupiima-toorjuustukook õunte või rabarberitega - kuidas parasjagu soovi on!

"Palun, kas saaks veel seda kooki?" Küsis mu laps, kui oli juba eelnevalt 2 pirakat koogitükki isukalt ära söönud. Teadagi meeldivad lastele kõige rohkem lihtsad koogid, plusspunkte lisab muidugi see, kui küpsetis sisaldab ka rohkelt kohupiima. See kook täidab edukalt kaht kriteeriumit. 

Tegemist on tegelikult traditsioonilise purukoogiga, mis valmistatud küpsisepulbrist. Viimane tekitab koogile krõbeda katte. Loomulikult võib koogi valmistamiseks haarata poest ka tavalist tordipulbrit, kuid siiski-siiski soovitan küpsisepulbrit;) Retsept on taas hästi lihtne ning suuremat maadlustrenni köögis ei ole vaja teha:) Hääd!


26. mai 2014

Kreeka moodi lihtne juustupirukas ning reisipilte Kreetalt

Kui ma tavaliselt oma järgmise reisisihtkoha kindlaks teen, siis esimese asjana otsin ma välja kõik selle maa turud, välimarketid, kohalike lemmiktoidukohad, mõnusad välikohvikud ... ühesõnaga teen korraliku eeltöö toidukultuuri, toidukohtade ja sihtkoha parimate saaduste osas.

Maikuu alguses oli minu järgmiseks külastuseks Kreeka kaunis saar Kreeta. See on lausa imepärane koht - justkui oleks eksinud piltpostkaardile. Need mäed, see loodus, need väikesed külad ja omamoodi maalilised majad - iga asi pani õhku ahmima ning sundis peatudes kauneid hetki jäädvustama. Mulle jäi meelde Kreeta prouade musta värvitooniga riietus, mis koos pisikese käekotiga rangelt traditsioone järgisid, mulle meenub autojuhtide ulakas ja veidi kartustäratav sõiduviis ning kohalike elumajad, mis enamasti korralagedusest pakatava aianurga ja kentsaka majaga siiski nii armsad silmale vaadata olid. Mind lummasid nende sinised uksed ja aknad, mis valge ja veidi kulunud majaseinaga ideaalselt kokkusobitusid..... ja loomulikult võttis jalust nõrgaks sealne köök kohalike roogadega. Mulle meenuvad väikeste külade kohalikud kohvikud, kus pakuti väga head kohvi ning kohalikku toitu. Ja justnendest meenutustest olen siiasamasse postitusse pildikeeles ka mõningad reisimuljed üles pannud..

Mulle meenub üks hea ja lihtne juustupirukas, mis lisandiks lauale toodi. See maitses nii lihtsalt ja ahjukuumalt kuidagi....kuidas öelda.... loogiliselt?!?! Pärast reisi otsisin taolist retsepti ning võin öelda, et umbes taolise pirukaretsepti ma Saveur retseptivaramust ka leidsin. Väikeste muudatustega valmiski peale reisi Kreeka juustupirukas, mis ahjust tulles just kõige parem. Hea mõne kerge salati või (külm)supi juurde näksida. Selle piruka valmistamisel kasuta koogivormi vastavalt sellele, kui paksu pirukat soovid. Mina tegin õhukese piruka (nagu Kreetalgi) ning seetõttu kasutasin 26 cm läbimõõduga vormi, kui soovite paksemat pirukat, siis aga võtke lihtsalt kasutusele väiksem vorm.



20. mai 2014

Rabarberi-mandlijahukook (ilma nisujahuta!)

Tänast sooja ilma vaadates ei ole vist paljudel väga küpsetamise isu, aga kui peenral rabarberid muudkui sirguvad, siis võiks ikkagi ühe koogiteo ette võtta. Pealegi on õhtul, siis kui juba väljas õhk pisut jahedam, ülimõnus kuuma teed juua ning kõrvale värskelt küpsetatud rabarberikooki süüa. 

Rabarberihooajal kordub iga aasta üks ja sama asi - hooaja alguses küpsetan klassikalisi koogikesi ning kui isu täis, siis hakkan katsetama ja vigurdama. See retsept kuulub sinna esimesse kategooriasse. Hea lihtne ja klassikaline rabarberikook, milles ei ole tilkagi nisujahu. Tore, eks ole!? Nisujahu rolli täidavad siin väga edukalt mandlid ja ka lõpptulemus jääb meeldivalt mandline. See retsept pärineb taas ajakirja Maret retseptilehekülgedelt, kus ma köögitoimetaja olen. Ma olen hästi rõõmus, et paar kuud tagasi lisandus ajakirja juurde 1 uus rubriik "5 komponenti 1 koogike". Põnev on ju mõelda ja katsetada erinevaid koogikesi, mis peavad valmima vaid viiest komponendist. Ja saladuskatte all võin öelda, et järgmisel kuul (juuni2014) on ajakirjas üks ülimalt maitsev (ikka viiest komponendist koosnev) koogike.


17. mai 2014

Köögiviljaröst

Mõni aeg tagasi postitasin siia blogisse ühe mõnusa kodujuustu-tuunikalavormiretsepti, mis rohkelt tähelepanu pälvis. Nüüd aga üks järgmine vormiroog, mis sama hea ning sama lihtne. Toit, milles on rohkelt köögivilju ning peal meeldivalt paks jogurti-juustukate. Tekitab täielikult sõltuvust - ausõna. Tegelikult ehin end võõraste sulgedega, sest see köögiviljaröstiretsept kuulub mu emale. Head asja aga peab jagama!



14. mai 2014

Ühed ahjusoojad juustusaiad

Tavaline juustusaiade retsept? Tõesti? Jah, aga just sellepärast, et see on üks suurepärane retsept, mis minule väga meeltmööda. Juhtusin eile lugema postitust, kus kirjas erimaade 50 traditsioonilist hommikusööki. Eesti oli esindatud ahjusoojade kohupiimasaiadega. Hakkasin mõtlema, et millal mina viimati niimoodi valmistatud kohupiimasaiasid sõin? Ei mäletagi, aga see tuletaski mulle meelde sellesama juustusaiade retsepti. Niisiis, pikka juttu ma ei aja - pange ahi sooja, otsige kapist välja vajalikud komponendid, valmistage kõrvale üks tass head kohvi ning päev võibki alata!


13. mai 2014

Isetehtud vürtsikilud

Minult on palju küsitud, et miks mulle meeldib Pärnus elada. Pole raske vastata - meeldib sellepärast, et siin saan mööda linnatänavaid tibukollase rattaga randa sõita, mööda jõekallast päikeseloojangut imetleda, saan ilma suurema pingeta ja liiklusummikuteta poodi, linna.... ükskõik kuhu! Meeldib sellepärast, et siin on vaikne, rahulik ning Pärnune omane kodusus. Meeldib sellepärast, et siin saan jalutada kahe minutiga turule, haarata kalakauplusest päeva parimaid palu, mis lõunaks pannile või marinaadi rändavad. Ja just nendest samadest hommikustest turuhetkedest ka allolev retsept.


Ma ei oleks vist õige eestlane, kui mulle ei meeldiks kiluvõileib koos muna, natukese majoneesi ja soola-pipraga... paar murulauguvart ei tee ka paha. Kui aga need traditsioonilised karbis olevad kilud asetada hetkeks kõrvale ning valmistada ise vürtsikilusid? Vot siis on lõpptulemuseks eriti head vürtsikilud, mis üllatavad oma ehtsa ja värske maitsega, millest isu vist täis ei saagi. Niisiis otsige köögikapist välja mõned vürtsid, varuge vajalik kogus kala ning muud pole vajagi.


2. mai 2014

5 komponenti ja valmis saab 1 kohupiima-kondenspiimakook

Tasapisi hakkavad erinevad rabarberikoogid kodudes valmima. Enne aga, kui kogu rabarberihooaeg võimust võtab, postitan siia ühe mõnusa kohupiimakoogiretsepti, mille valmistamiseks on vaja vaid 5 koostisainet. Mareti ajakirja pisut uuenenud köögilehekülgedel valmistasin aprillikuus uude rubriiki "5 koostisainet 1 koogike" sellesama lihtsa koogiretsepti. Uskuge mind, rohkelt samalihtsaid koogiretsepte on sinna rubriiki mul juba ootel. Maikuus näiteks kostitan Teid selles rubriigis gluteenivaba rabarberikoogiga, mille valmistamiseks on samuti vaja vaid 5 komponenti. Kuna maikuu ajakiri jõuab järgmise nädala lõpus poeriiulitele, siis on üsna sobilik aprillikuus avaldatud retsepti nüüd jagada. 

Kook saab valmis kiirelt, kuid pidage kindlasti meeles seda, et seistes selle koogi maitsed ühtlustuvad ja paranevad ning seetõttu on soovitav koogike eelmine päev valmis meisterdada. Külmkapikülmalt on see kook kõige parem...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails